Spotlight op macOS krijgt veel meer functies en sneltoetsen

Apple heeft macOS Tahoe aangekondigd. De nieuwe versie van het besturingssysteem heeft onder meer een aangepaste versie van Spotlight, die gebruik kan maken van sneltoetsen om meer functies te bedienen.

Tahoe krijgt met Spotlight meerdere knoppen voor het filteren van bestanden, apps en de geschiedenis van het klembord. Daarnaast kunnen apps met App Intents functies toegankelijk maken. Spotlight kan ook bij Shortcuts. Die app krijgt ondersteuning voor acties die werken met Apple Intelligence.

Het besturingssysteem krijgt een Telefoon-app, die synchroniseert met een iPhone met hetzelfde iCloud-account. Daardoor is het makkelijker om telefoonlogs te zien en belletjes te starten vanaf een Mac. Ook komen Live Activities, de apps die werken rond het Dynamic Island van de nieuwste iPhones, naar Tahoe. Die zijn daardoor zichtbaar als widget en als app. Tahoe heeft een nieuwe interface met onder meer een transparante menubalk. Ook is het mogelijk om mappen kleuren en iconen mee te geven. De nieuwe macOS-versie komt vermoedelijk later dit jaar uit.

Apple macOS 26 TahoeApple macOS 26 TahoeApple macOS 26 TahoeApple macOS 26 Tahoe
Apple macOS 26 TahoeApple macOS 26 TahoeApple macOS 26 TahoeApple macOS 26 Tahoe
Apple macOS 26 TahoeApple macOS 26 TahoeApple macOS 26 Tahoe

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-06-2025 • 20:23

56

Reacties (56)

56
56
30
3
0
24
Wijzig sortering
Apple heeft ondertussen ook aangekondigd dat macOS 26 de eindhalte is voor Intel gebaseerde Macs. En als we heel eerlijk zijn is dat ronduit schandalig.

Dat betekend dat de Mac Pro 2019, die tot juni 2023 voor de volle prijs (van minimum $5999) werd verkocht maar 3 jaar OS upgrades hebben gekregen en amper 5 jaar OS updates. Dat is slechter dan de goedkoopste iPad. De enige iPad die nog als nieuw werd verkocht en daarna zo weinig ondersteuning kreeg is de originele iPad van 2010.
Zo ver mij bekend zal idd Tahoe eind station zijn maar Tahoe zal nog wel 3 jaar ondersteuning krijgen. In de vorm van patches e.d.

Wat dus neerkomt op totaal 6 jaar ondersteuning. wat niet heel onaardig is. Als je kijk dat een apparaat dan totaal 9 jaar ondersteuning heeft gehad.
Voor een toestel dat minimum $5999 heeft gekost is 6 jaar ondersteuning toch echt absoluut niet acceptable. Mensen werden hier al kwaad dat hun 5 jaar oude $599 laptop in 2021 geen upgrade kreeg naar Windows 11, dat zijn toestellen die toen al meer dan 2 jaar niet meer verkocht werden (waarschijnlijk) én die nog tot minimum eind dit jaar ondersteuning krijgen met de optie voor meer als je ervoor wilt betalen (én je kan er nog omheen werken als je het echt wilt en alsnog Windows 11 draaien).
Ben ik niet helemaal mee eens.

Dit soort systemen worden bijna niet door consumenten gekocht en zijn vaak aangekocht voor een specieke use case.

Deze machines zouden dus geld moeten opbrengen en niet moeten kosten.
Daarnaast zijn dit dan ook bedrijfs investeringen. De kosten die maakt kan weer afschrijven, dus je betaald iets minder belasting. Ook van die 6000 krijgt men nog ruim 1000 euro terug als BTW.

Na 5 jaar gebruiken, is het vaak tijd voor het vernieuwen van het systeem.
Nieuwere systemen zijn vaak sneller, zuiniger, efficienter enz. Dus het loont om na 5/6 jaar te kijken naar een nieuw systeem en niet te blijven hangen.

Van die 5000 euro kostende machine is de afschrijving in dit geval 1000 euro per jaar. Je kan hem misschien nog door verkopen aan een verzamelaar of zo..

Afijn, als jij een ton omzet hebt en je verdient je geld met dit systeem is 1000 euro per jaar wat de machine kost niet heel veel. Eerder een druppel op een gloeiende plaat.

Ga je het bekijken aan de kant van de consument?
Dan zou ik niet adviseren om een apparaat dat tegen het einde aan zijn levensduur is nieuw te kopen. En voor dat geld te kijken naar een veel jonger systeem.
De Apple M-series werd gelanceerd in 2020, dan koop je als je een beetje nadenkt toch geen Mac Pro met Intel niet meer zeker? ;-)
Als je nadenkt verkoop je geen Intel based Macs wanneer je de stekker er niet lang er na uitrekt 8)7
Zo zit de wereld nu 1x in elkaar...

Blijven nadenken hee ;-)
Jij spreekt heel netjes over OS upgrades maar op andere plekken lees ik over "ondersteuning stopt". Macos houd oudere OS'en (net als microsoft overigens) erg lang up to date met security updates en zulk. Het is niet alsof het OS opeens onbruikbaar is en alle apps er niet meer op werken (ffe los van dat vrijwel elke app tegenwoordig chrome zonder addressbalk is).

Kunnen we ophouden met doen alsof je je deze machines in de prullebak kan gooien? Overigens als je dat soort bedragen uit kan geven aan een machine, en dan een 4 jaar oude machine koopt, dan is er ook iets aan de hand :+
Aah ja, natuurlijk, sorry. Het is de klant zijn schuld dat Apple tot 2 jaar terug de Intel-based Mac Pro verkocht voor volle prijs als meest recente model.
Het is een feit dat veel Intel Macs nog steeds populair zijn in de pro-audio wereld, vaak vanwege de compatibiliteit met specifieke, oudere plugins.Maar nieuwe software laat oudere versies veel sneller vallen dan pakweg tien jaar geleden. Waar voorheen (zeker sinds Snow Leopard) ondersteuning voor meerdere major updates terug heel normaal was, is het nu vaak beperkt tot slechts één of twee eerdere macOS-versies. Dit dwingt gebruikers steeds vaker tot lastige keuzes en hogere uitgaven, die technisch gezien soms kunstmattig gemaakt voelen.
De huidige Mac Pro krijgt ook al geen liefde meer, de maximale configuratie is een M2 Ultimate, waar de Mac Studio een M3 Ultimate of M4 Max kan krijgen en met meer RAM is te krijgen. (192GB VS 512GB).

Voor deze Intel was het de “trashcan” Mac Pro, die een kort leven was beschoren en daarvoor werd de hele Mac Pro al jaren niet geüpdatet.

De Mac Pro is de Mac waar je vandaan moet blijven.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 10 juni 2025 01:40]

Het probleem met de Mac Pro is dat het een relatief niche product is, een kleine afzetmarkt van professionals die veel performance nodig hebben. De Mac afdeling is nog geen 10% van de omzet van Apple, en de Mac Pro is daar misschien 5-10% van. Voor het merendeel van de gebruikers is een Macbook Pro goed genoeg, en als de Mac Pro z'n CPU en andere hardware niet significant beter is dan is het de investering niet waard.
Mac Pro 2019 wordt wel ondersteund (zie lijstje hieronder)
Ik denk eerder dat Loller1 doelt op dat de volgende macOS (27) niet meer wordt aangeboden voor Intel gebaseerde Macs.
Intel Macs krijgen geen update meer naar macOS 27. Dat is waar het hier om gaat. De Mac Pro is tot 2 jaar geleden nog verkocht en krijgt geen update meer naar 27.
Op welke systemen wordt update aangeboden? Dat mis ik in het artikel!
macOS 26 is compatible with these devices.
  • MacBook Air with Apple silicon (2020 and later)
  • MacBook Pro with Apple silicon (2020 and later)
  • MacBook Pro (16‑inch, 2019)
  • MacBook Pro (13‑inch, 2020, Four Thunderbolt 3 ports)
  • iMac (2020 and later)
  • Mac mini (2020 and later)
  • Mac Studio (2022 and later)
  • Mac Pro (2019 and later)
Top, thnx! Dat zou ook betekenen dat mijn Mac Mini uit 2018 niet meer ondersteund wordt. Dat is volgens mij voor het eerst! :? Wat jammer. Zo te zien ook alleen maar apparaten vanaf 2019 of nieuwer. Dadt is denk ik wel voor het eerst dat Apple zo recente apparaten niet meer gaat ondersteunen.
Tsja, ze willen natuurlijk zo snel mogelijk alleen maar Apple Silicon ondersteunen. Maar ik verwacht dat Opecore Legacy Patcher je Mac Mini wel gaat ondersteunen en dat Tahoe dan prima draait.
Dat ken ik niet. Eens opzoeken.
Met OCLP draai ik nu sonoma op een MBP uit 2014. Wél met 16 GB geheugen en inmiddels een aurora 1tb drive. Werkt uitstekend.

Destijds was dit een topmodel van wel €2200.

Nu worden op het werk perfect werkende lenovo laptops uit 2018 met 32GB en 2 tb disk ‘weggeflikkerd’ omdat ze zgn geen windows 11 kunnen draaien.

Gelukkig hebben we er een aantal uit de klauwen van de ‘recycle’ cowboys weten te houden en snorren die nu lekker op fedora

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 10 juni 2025 20:29]

die Windows 11 vereisten zijn zeer eenvoudig te omzeilen tijdens de isntallatie. Ff googlen en je kunt er ook gewoon Windows 11 op runnen
Ding met dat soort workarounds en Microsoft is dat je nooit weet voor hoe lang het blijft werken.

En Thinkpads met Fedora da's echt wel een gouden combinatie. Heb hier een T14 gen2 draaien op Fedora, Alle hardware werkte direct, zelfs touchscreen, vingerafruklezer, bios updates. Alles werkt supersnel en stabiel. Zo een mooie Linux integratie had ik nog niet eerder gezien.
Exact. Laat ze maar de tandjes krijgen bij corp. IT. Die willen alleen maar iedereen op een standaard win laptop, óók voor de mensen die aangeven daarmee niet te kunnen/willen werken.

Gelukkig hebben wij inmiddels een uitzondering nadat ze er achter kwamen dat 90% van onze tools toch echt niet werken in een windows omgeving.(ok, we hadden ze een beetje uitgedaagd….)
Vertel dat corporate IT eens eb kom terug als je een officiële reactie hebt…..
ik reageer niet vanuit een corporate setting hé. Een bedrijf schrijft dat ding gewoon af en koopt een nieuwe lading. Puur voor persoonlijk gebruik kun je er dus wel degelijk windows 11 op draaien. Voor zakelijk gebruik raad ik iedereen een Macbook Air aan :+
Goh……dat wisten we nog niet.

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 11 juni 2025 19:40]

zo jij maakt vrienden vent. rot op man

[Reactie gewijzigd door Roofpigeon op 12 juni 2025 13:44]

Zo ventje, lekker schelden. Dat is echt heel “volwassen”.
:? :? :?
Je krijgt waarschijnlijk nog wel een jaar of 2 a 3 security updates dus je apparaat wordt zeker nog wel ondersteund.
Zo recent? jou mac mini uit 2018 komt uit 2018, dat voelt misschien als niet zo lang geleden maar dat is inmiddels 7 jaar.
Hier ben ik blij mee! M'n 16 inch MacBook pro uit 2019 kan nog even mee. Niet dat ik niets anders zou willen kopen maar ik game er ook nog wel eens op in Windows als ik bij vrienden ben en dat kan met de nieuwe M chips niet meer.
Tuurlijk kan dat wel met de Apple Silicon versies, alleen niet precies op dezelfde manier zoals je nu gewend bent.
Ik denk niet dat bepaalde games echt lekker werken als ze in een virtual machine draaien dus ik heb er een hard hoofd in.
Wat speel je? Misschien dat het wel met Crossover werkt. Helaas is gamen met Wine op MacOS wel een stuk slechter dan op Linux, maar wie weet.
Aangenomen dat je nu dus een Intel Mac hebt met een Radeon 5xxxM kan het zelfs met emulatie prima opgevangen worden lijkt me.
Klopt, de meest dure versie met 5600m hbm2 geheugen. Vraag me serieus af of je vergelijkebare framerates gaat krijgen met emulatie als je bijvoorbeeld GTA 5 gaat spelen.
hangt er van af. ik gebruik Geforce NOW voor gaming op mijn Mac Mini M4 en Macbook Air M4. Dat werkt gewoon prima, maar dat is dan wel cloud gaming, niet echt lokaal :+
MacBook Air with Apple silicon (2020 and later)
MacBook Pro with Apple silicon (2020 and later)
MacBook Pro
(16‑inch, 2019)
MacBook Pro
(13‑inch, 2020, Four Thunderbolt 3 ports)
iMac (2020 and later)
Mac mini (2020 and later)
Mac Studio (2022 and later)
Mac Pro (2019 and later)
Bron: https://www.apple.com/os/macos/ (redelijk onderaan)
Eerste foto kan ik maar lastig de notificaties lezen. Met name de tweede regel. Bijv. of Game Mode nou aan/uit staat etc.
Eerste foto kan ik maar lastig de notificaties lezen. Met name de tweede regel. Bijv. of Game Mode nou aan/uit staat etc.
Inderdaad, er mag veel meer blur / 'frosting' achter en meer contrast, het is nu al amper te lezen en dan is dit nog niet eens de meest felle of visueel drukst mogelijke achtergrond.

Daarnaast ben ik wel fan van Glassmorphism, iets wat al langer een trend is en ook al een aantal jaar in o.a. MacOS te vinden is (denk aan finder) maar dit (screenshot 1 & 8 ) vind ik naast de accessibility issues er ook maar amateuristisch uitzien, als een stage project. De dikke rand met 3D effect trekt teveel aandacht en zit er wat dated uit. Uiteraard heeft iedereen een andere smaak maar ik vind dat button's er nogal minimalistisch / simpel uit moeten zien, zeker in (gedeeltelijke) overlays en dergelijke.
Ik vind het ook wel mooi maar niet als het zo onleesbaar blijft
Minder fan van de nieuwe visuele stijl. Oogt met die glimmende randjes wat druk en gedateerd. De iconen gaan met een platte, meer kinderachtige stijl dan weer helemaal de andere kant op. De knoppen en de dock hebben veel te veel padding voor een niet-touch interface, wat vreet aan je bruikbare schermruimte. Dan vond ik de re-design van Big Sur destijds beter geslaagd.
Oehh clipboard history, eindelijk!
Ik gebruik al een lange tijd Raycast. Dan is spotlight on steroids! Hier zit het al in en ik je vertellen, dat is echt super handig. Daarnaast kun je er ontzettend veel plug-ins voor downloaden, zoals bv OCR, wat ook erg handig kan zijn. Zeker een aanrader!
Bij Raycast is het probleem uw data, wat ze ermee doen zijn ze niet zo transparant over.
Als snippets naar Spotlight komen dan doe ik Raycast weg
Ik heb Alfred als spotlight replacement, dat is ook zeer fijn. Je kunt ook eenvoudig je eigen extensies maken, maar er is ook veel beschikbaar. Bijvoorbeeld Google Cloud navigeren, ideaal als je veel projecten hebt. Maar ook Gitlab integratie, clipboard history, emoji search en wat al niet meer.
Hier ben ik ontzettend blij mee, ik gebruik Spotlight namelijk ontzettend vaak en dit maakt het alleen maar makkelijker.
Het zou fijn zijn als Apple eens Android toestellen wat makkelijker laat integreren met een telefoon app op de MacBook. Niet iedereen wilt alles van Apple gebruiken.
Volgens mij staat het iedereen vrij om app te maken die Androids laat integreren? Ik zie niet waarom Apple dat zou moeten doen.
Nog altijd geen update over iPhone mirroring in EU 🙁
Ja, dat vind ik ook jammer.
Altijd goed dat er meer ingebouwd gaat zitten, maar met tools als Raycast en de (m.i. betere en) uitbreidbare Alfred heb je Spotlight toch helemaal niet nodig?

Ik kan me écht niet voorstellen dat ik ooit nog genoegen ga nemen met Spotlight, zelfs niet met deze toevoegingen.
Ik wel hoor. Ik gebruik maar een klein deel van Alfred's features (ondanks dat ik al lange tijd een betaalde versie heb) dus als straks blijkt dat Spotlight hetzelfde kan dan is het een tool minder die resources gebruikt en ik hoef te updaten.
Als snippets wordt toegevoegd aan Spotlight dan kan Raycast weg voor mij omdat ik niet echt gebruik maak van de extensies en andere features.
Het aanpassen van mapkleuren of het toevoegen van icoontjes kon al jaren. Ik deed dat vroeger al op mijn oude MacBook Air uit 2013. Dus echt nieuw is het niet, behalve dat het nu misschien standaard in Finder geïntegreerd wordt. Wat mij betreft geen grote vernieuwing.

Ik hoop wel dat die nieuwe "glass UI" uit te schakelen is — persoonlijk vind ik het er niet uitzien. De nieuwe mogelijkheden in Spotlight daarentegen zien er wél veelbelovend uit.

Wat gaming betreft: in plaats van vast te houden aan hun eigen Metal-platform, zou Apple beter samenwerken met Valve om Proton goed werkend te krijgen op macOS, door bijvoorbeeld volledige ondersteuning voor Vulkan aan te bieden. Hoeveel ontwikkelaars gaan de moeite nemen om hun games specifiek voor Metal te herschrijven, voor zo’n beperkte markt? Veel Mac-gebruikers gamen überhaupt niet op hun Mac, maar hebben een aparte console of gaming-PC.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn