Pentium 4 3,06GHz release op 25 oktober

Intel Pentium 4 logoVolgens The Inquirer is 25 oktober de dag dat de Pentium 4 3.06 Ghz officieel zal worden gereleased. Daar waar de meeste moederbordfabrikanten bang zijn om hun design compleet te moeten vernieuwen, is er één bedrijf waar ze zeker zijn van hun zaak. Bij deze fabrikant, die niet bij naam genoemd wil worden, zijn ze er zeker van dat Intel niet van pin-out gaat veranderen, iets wat eerder met PPGA, FCPGA en FCPGA2 wel is gebeurd. Het nieuwe hyperthreading, dat met de komst van de 3.06 Ghz voor het eerst in praktijk wordt gebracht, zou nog wel voor problemen kunnen zorgen. Als alles echter naar planning verloopt hebben alle fabrikanten hun ontwerpen aangepast aan de informatie die Intel heeft verstrekt:

"We feel confident that provided Intel doesn't do a pin out change in such a way as they have previously with PPGA-FCPGA-FCPGA2, the power circuitry of our entire three phase product will be suitable." But if other manufacturers have not laid out their designs properly, he reckoned that there could be a huge surplus of Pentium 4 motherboards slurping around the channel.

Door Martijn van der Poel

Nieuwsposter

20-09-2002 • 09:05

41

Submitter: Wouter Tinus

Bron: The Inquirer

Reacties (41)

41
37
28
18
6
0
Wijzig sortering
Zeker en goede zaak voor Intel. Hopelijk komen ze snel ook met de Pentium 5!
Deze processoren zullen zeker de AMD'z de markt uit slaan!
Wat is er dan bereikt? Een grote speler op de markt, die in een lager tempo up's op de markt brengt en langer de prijzen hoog houdt (precies zoals ze in het verleden ook hebben gedaan).

Ik snap niet helemaal waarom je daar zo blij om moet zijn.

Oh ja, even voor de duidelijkheid ik ben niet pro Intel of pro AMD, die hele discussie zal me echt een grote rotzorg zijn, maar concurrentie voor Intel is alleen maar goed voor de consument.
En nu maar hopen dat de iets minder snelle P4's een stuk in prijs gaan dalen.
Het lijkt erop dat Intel toch wat voorsprong begint te krijgen op AMD. Een paar maanden geleden zou ik nog wel een AMD overwegen, maar nu zou ik zeker voor een Intel gaan.

De tijd dat je een aantal jaren met je mobo vooruit kon en de processor een paar keer kon upgraden lijkt ook voorbij.. :P
zijn ze er zeker van dat Intel niet van pin-out gaat veranderen, iets wat eerder met PPGA, FCPGA en FCPGA2 wel is gebeurd.

Zelfs de pinout hetzelfde houden hoeft er niet altijd voor te zorgen dat je proc gaat werken op je mobo. Neem bv. de abit borden (KT7A met rev.1 )
Vanaf rev.3 werden wel de AMD XP procs ondersteund.
Dat was goed balen voor de mensen die onder rev.3 zaten, terwijl het bord "precies" hetzelfde waren.
En op veel oude rev's werkt een Athlon XP toch probleemloos. Het enige wat je moet doen bij een koude boot is een keer resetten en klaar. Dit ivm een klein timings verschil tussen de TB's en de XP's, daarom zal het niet officeel ondersteund zijn.
Als dat met deze P4's ook zo is voorzie ik voor de gemiddelde gebruiker op deze site weinig problemen :)
Het enige wat je moet doen bij een koude boot is een keer resetten en klaar.

Dit soort methodes worden meestal alleen door "tweakers" geaccepteerd maar niet door de business mensen. De "tweaker" groep is relatief klein ten opzichte van de business people.

Als dat met deze P4's ook zo is voorzie ik voor de gemiddelde gebruiker op deze site weinig problemen.

[nofl@meintended]
Ik zie het al voor me...... komt de gemiddelde gebruiker een nieuwe pc kopen bij een winkel en krijgt te horen dat hij eerst even een aantal keren op reset moet drukken voordat de pc gaat werken ??? Denk niet dat de winkel veel kans krijgt dat de pc verkocht wordt.
[/nofl@meintended]
Dit soort methodes worden meestal alleen door "tweakers" geaccepteerd maar niet door de business mensen.

En hoeveel business of off-the-shelve mensen ken jij met een Abit M/B? ABit is nog niet echt op de OEM markt aanwezig (en 2 jaar geleden al helemaal niet).
Dit soort methodes worden meestal alleen door "tweakers" geaccepteerd maar niet door de business mensen. De "tweaker" groep is relatief klein ten opzichte van de business people.
Ik denk dat het ook alleen de tweakers zullen zijn die hun proc updaten, zonder gelijk een heel nieuw systeem te kopen.
Jaaaa! eindelijk duidelijkheid... ik zat erover na te denken of een XP processor mijn TB zou kunnen vervangen... ik heb een Asus A7V moederbord..
Dat weten de tweakers, maar de huis tuin en keuken gebruikers zien alleen de advertenties, en daar staan de nieuwste toch bijna niet in. bovendien zal de gemiddelde gebruiker niet de snelste kopen, omdat die veel te duur is EN dat hij het niet nodig heeft. En wie weet staat AMD ineens weer bovenaan met de snelheid als de hammer komt. Ik ben benieuwd hoe het over een paar maand is.
Iets wat ik wel ontzettend mis, maar misschien kan de reviewer dat wel helemaal niet weten, is een prijs indicatie. Het lijkt me unreal gaaf om Return to Castle Wolfstein op zo'n cpu te spelen, maar als ie dan 1000 euro kost hoeft eht van mij niet zo heel nodig.

Meestal is het een maand van te voren toch wel bekend hoeveel zo'n ding gaat kosten, waarom nu niet dan? Op de homepage van intel staat er ook niks over. Best wel vreemd...

Off topic - By the way, wat is PPGA precies? Dat kan ik niet helemaal thuis brengen...
PPGA staat voor Plastic Pin Grid Array package en is ongeveer te vergelijken met FC-PGA, die o.a. de Coppermine gebruikte (FC-PGA staat voor Flip Chip Pin Grid Array package).

Intel gebruikt tegenwoordig PPGA omdat met deze techniek (i.s.m. de heatspreader) ervoor zorgt dat de temperatuur bij kleine CPU's beter afgevoerd kan worden.

(Zie deze link voor meer info).
De huidige s478 P4's zijn geen PPGA maar mPGA, een afgeleide hiervan.
Eindelijk Hyper threading!! HT is het enige vernieuwende aan deze chip (buiten de klok snelheid) maar daar heb ik nog niemand over gehoord. Kunnen we eindelijk eens gaan benchmarken en zien of hyper threading kan waarmaken wat intel beloofd
Kunnen we eindelijk eens gaan benchmarken en zien of hyper threading kan waarmaken wat intel beloofd
Dat is allang mogelijk, de Xeon (P4 server) heeft al weer een tijdje HTT en er zijn al verschillende testen gedaan om te kijken hoeveel verschil HTT oplevert.

Het blijkt erg afhankelijk van de software te zijn (wat logisch is), dus als je software hebt die "HTT compatible" is geschreven kan je een winst behalen van 20-30% terwijl software die niet "HTT compatible" is geen winst, of maar een paar procent winst behaalt.

(De HTT technologie in de nieuwe Northwood zal een verbeterde versie van HTT bevatten, dus weer een paar procenten extra snelheid).
Ja maar wie heeft er nou een Xeon in zn workstation :+
Het gaat er dus niet om of je wel of geen Xeon hebt, maar hoeveel winst die HTT nou eigenlijk opleverd.

Bechmarks bij de Xeon hebben uitgewezen, dat er overall slechts een voordeel van enkele % te meten is. Terwijl er theoretisch onder de meest optimale omstandigeheden een 20-25% winst te behalen zou moeten zijn. In real-life komen die optimale omstandigheden niet voor, jammer genoeg.

In de praktijk zal deze nieuw P4 dus ergens tussen de 0 en 5% beter presteren dan een gelijk geklokte P4 van de 'vorige' generatie.
sorry (eigenlijk niet) maar in de optimale omstandigheid heb ik gelezen dat een performance winst van 70 % gehaald kan worden :P
En in real life zal het iets worden van 20% dus dat is iets meer dan de 5 % waar jij het over hebt. en ik hoop voor Intel en ons dat het ook echt 20% wordt.
Nah,. ik ben benieuwd hoe die nieuwe SiS-chip het 'r vanaf gaat brengen met dat dual-DDR.
Dan word de overstap naar de P4 toch wel wat aantrekkelijker :)
Sja, hartstikke gaaf, ben ik zeker met de meesten van jullie eens...

Maaar voor Office toepassingen niet nodig. Relatief weinig thuisgebruikers gebruiken Photoshop, Premiere o.i.d. en nog minder 3d Max of Maya.

Met andere woorden, 75% van degene die zo'n proc koopt is gamer. De procs voor de desktopmarkt zijn haast consoles aan het worden...
Ja is leuk dat Intel niks aan de pinout veranderd maar wel aan de wattage.
Kijk hier maar eens naar http://www.tweakers.net/nieuws/22908 dus ik wacht wel af of het allemaal wel zo is.

Op dit moment geloof ik er niks van .
ik neem aan dat je voltage bedoelt :)
Tsjaa, als je altijd gelijk het nieuwste koopt is dit misschien wel leuk nieuws maar voor de gewone gebruiker zijn zulke snelheden overbodig en te duur. "Kijk mam, Excell start sneller op"
Tsjah, 3 Ghz voor office applicaties is wel een beetje overdreven. Maar m'n p3-500 masjien hier op het werk word nu toch wel heel erg traag voor dit soort dingen. Een reden om up te graden vanaf dit soort platformen is er zeker WEL.....
Gewoon 'Office' gebruik is prima te doen met een (oude) P3 en is absoluut geen must om te upgraden. Ik heb zelf ook nog een p3-450@550 en ga ook nog wel upgraden maar dat is niet nodig voor alleen Internet en Office
Dat stadium zijn we al gepasseerd rond de 500 MHz ;) (of zelfs lager?!)
Het is in principe logisch dat ze nog niet van pin-out hoeven te veranderen, als je kijkt naar de overclock resultaten hier op tweakers.net wordt deze snelheid ook gehaald met minder geschaalde P4's met de huidige pin-out.
Volgens mij heeft een bepaalde pinout niks te maken met de overclockbaarheid van een processor.

Deze processor heeft wat extraatjes gekregen die samen met een mogelijke wijziging van in de indeling van de core (waar zit wat op de processor) en nog wat andere dingen, zou kunnen leiden tot een gewijzigde pinout. Zo'n wijziging zou kunnen betekenen dat er meer pinnetjes komen, maar ook dat de signalen die op de pinnen staan veranderen terwijl het aantal pinnen gelijk blijft.
Oh nee??Waarom werden er met de overgang van de P4 423 socket naar de P4 1.6a 478 pins socket zulke goede overclock resultaten gehaald dan??
Dat komt doordat de 478 gebruikt maakt van he 0.13 procede en waardoor de 478 socket een stuk cooler kan lopen op gelijke snelheid tegen over de 423 socket.
Omdat het twee verschillende core's betreft, je zegt het zelf al, op met moment dat er een "a" achter de CPU staat betekend het dat je de Northwood core hebt die veel beter is over te klokken dankzij het kleinere productieproces.

Zo werdt de Willamette op 0,18 geproduceerd en wordt de Northwood op 0,13 micron geproduceerd.

Daardoor kan je de Northwood zo goed overklokken, niet dankzij de overgang van s423 naar s478.

edit:

Dan moet je niet je reactie gaan editten ;)
ppga=celeron tot geloof ik 633 mhz
ppga=celeron tot geloof ik 633 mhz
Nee, eerder 533 MHz. :)

Je had een 533MHz Celeron I PPGA en een 533A MHz Celeron II FC-PGA.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.