Microsoft verwijdert script voor installeren Windows 11 zonder account

Microsoft heeft het oobe\bypassnro-commando verwijderd in een nieuwe Windows 11-build voor Insiders. Met dat script konden gebruikers het besturingssysteem installeren zonder Microsoft-account.

Microsoft heeft bypassnro.cmd uit Windows 11-previewbuild 26200.5516 gehaald. Volgens het bedrijf moet dat de 'veiligheid en gebruikerservaring verbeteren'. "Deze verandering zorgt ervoor dat alle gebruikers na de installatie verbonden zijn met het internet en een Microsoft-account hebben."

Met dit script kunnen gebruikers tijdens de installatie van Windows 11 aangeven dat er geen internetverbinding is. Daardoor worden ze naar een scherm omgeleid om een lokaal account aan te maken. Microsoft vereist sinds de release van Windows 11 Home in 2021 al officieel een actieve internetverbinding en Microsoft-account. Een jaar later gold deze vereiste ook voor de Pro-versie.

De techreus dicht sindsdien steeds meer methodes om deze eis te omzeilen. Zo is het sinds vorig jaar niet meer mogelijk om de accountvereiste te omzeilen door in te loggen met een e-mailadres dat op een zwarte lijst staat, zoals example@example.com.

Het lijkt erop dat het vooralsnog wel mogelijk is om bypassnro handmatig toe te voegen aan de registry. Volgens X-gebruiker Phantomofearth heeft Microsoft alleen het script verwijderd, niet de mogelijkheid om Windows 11 lokaal te installeren. Ook andere opdrachten voor de commandprompt, zoals ms-cxh:localonly, zouden nog als workaround gebruikt kunnen worden.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

30-03-2025 • 09:49

508

Submitter: KipKroket

Reacties (508)

508
495
183
10
0
264
Wijzig sortering
Mag ik een oprechte vraag stellen, wat is er zo erg aan een account aan te maken voor Windows? We zien dit bijna overal, of het nu Android is of iOS?
In de essentie is het niet slecht. Als je als gebruiker de keuze krijgt om het wel/niet te gebruiken. Dan kan je zelf de afweging maken tussen privacy of gemak qua backup en restore bij (her)installaties. Nu wordt je gedwongen en dat is wat mij betreft per definitie al een slechte zaak. Hoe 'mooi' het verhaal erachter ook mag zijn/worden.

IOS zit ik niet diep genoeg in maar Android kan je zonder account gebruiken. Ook al moet je voor apps redelijk stoeien. De basis functionaliteiten van de telefoon werken gewoon. Bij Windows 11 kom je niet eens bij je bureaublad uit, dus geen werkend systeem zonder in te loggen. Dat is het grote 'erg' aan dit gedram en moet hoognodig door de wet worden aangepakt.
Nu wordt je gedwongen en dat is wat mij betreft per definitie al een slechte zaak. Hoe 'mooi' het verhaal erachter ook mag zijn/worden.
Dit snap ik niet, je wordt toch bij (closed source) software altijd gedwongen? Sommige dingen zijn configureerbaar maar het gros van de werking van software wordt door de fabrikant vastgelegd. Je kunt onder Windows niet je eigen display manager kiezen. Je kunt geen apps voor iOS draaien. Je kunt de meeste zaken niet configureren via tekstbestanden. Veel systeeminstellingen staan in het register. Windows gebruikt de extensie van de bestandsnaam om het bestandstype te bepalen. Allemaal zaken waar Microsoft voor een andere aanpak had kunnen kiezen (specifiek, die andere besturingssystemen anders doen) maar als eindgebruiker heb je geen keus.

Er is voor jou een specifieke reden om hier een grens te trekken. Die reden lees ik helaas niet in je betoog.
edit:
Voor de duidelijkheid, ik ben het niet eens met de meeste keuzes van Microsoft. Ik vind het absurd hoe bepaalde producten je in Windows opgedrongen worden: AI, Edge, etc. Daarom gebruik ik thuis ook geen Windows. Maar ik snap niet waarom dit veel erger zou zijn dan alle andere keuzes die MS voor ons maakt.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 30 maart 2025 16:39]

Er zit mijn inziens een hele grote kloof tussen überhaupt iets kunnen gebruiken met kunstmatige beperkingen en aanpassingen c.q. nice to haves. Vergelijk het eens met een auto, als je een Toyota account moet maken om je auto te kunnen starten en ermee te kunnen rijden. Ook al heb je de sleutel die de ECU gebruikt in je hand, is dat faliekant anders dan wanneer ze een account vereisten om op afstand je airco aan te zetten. Die tweede is volledig optioneel en heeft niks te maken met het primaire doel, namelijk je van A naar B brengen.

Hetzelfde geld voor Windows 10 vs 11. Bij 10 kan je zonder account de PC gebruiken, ook al wordt je lastig gevallen. Dit is mijn inziens een grijs gebied maar acceptabel. Windows 11 kan je gewoon niks met je computer die je net uit de doos hebt gehaald tot je inlogt met een account. Dus zonder extra handelingen die de meeste thuisgebruikers boven de pet gaan, heb je een volledig onbruikbare PC. Daarbuiten is het vooral volstrekt onnodig. Het geval van de remote-airco app of een cloud gebaseerde camera, zie ik er geen problemen in. Daar kies je zelf voor en zonder account heb je gewoon niks aan die specifieke usecases. Die vlieger gaat niet op bij een lokaal OS.
überhaupt iets kunnen gebruiken met kunstmatige beperkingen
Je bedoelt zoals het verplichten van een TPM 2.0 module? Daar ben ik het helemaal mee eens. Zolang je niet kunt voorkomen dat een wachtwoord op een post-it op de monitor hangt heeft het weinig zin consumenten iets op te leggen.

Maar als jij de vrijheid wilt om zelf te bepalen wat een nice to have is en wat noodzakelijk is, dan zit je bij de verkeerde leverancier. Dat is niet hoe closed source software werkt.
Je bedoelt zoals het verplichten van een TPM 2.0 module?
Nou en juist die zorgt dan wél weer voor verbeterde beveiliging.
Niet als je het wachtwoord vervolgen op een post-it op de computer plakt. Je kunt gebruikers niet dwingen veilig te zijn. Je kunt ze wel dwingen door hoepels te springen.
"Het wachtwoord" is irrelevant voor zaken als cryptografische keys en hardware signing. Dingen die ook belangrijk zijn buiten de fysieke beveiliging van je kamer.

een post0it met wachtwoord is niet slim, maar laten we even eerlijk zijn. Hoevaak komt er een vreemde in jouw woning die daar naar op zoek is en hoe hard gaat ie niet precies hetzelfde kunnen bereiken met een hardware keyloggertje met RDP optie?
Dat is niet hoe closed source software werkt.
Dit heeft vrij weinig te maken met open source of closed source, hoor. Ook bij open source projecten moeten keuzes gemaakt worden over bijvoorbeeld user management. Doe je dat via LDAP of een simpel MySQL tabelletje, bijvoorbeeld. Is er überhaupt user management, of besteed je dat uit? Dan kan je zeggen dat je dat als losse developer toe kan voegen, maar dat is niet helemaal waar. De maintainers maken gewoon keuzes of ze iets willen ondersteunen of niet.

Veel van dit soort keuzes van Microsoft hebben ook te maken met de user experience, waarbij ze een bepaalde doelgroep hebben gekozen. Maar dit geldt ook voor open source projecten die hier net zo goed keuzes in moeten maken. En als gebruiker zal je hier net zo goed mee moeten leven als wanneer je closed source software gebruikt.
Veel van dit soort keuzes van Microsoft hebben ook te maken met de user experience, waarbij ze een bepaalde doelgroep hebben gekozen
Exact! En Microsoft wil een gebruikerservaring waarin elk systeem een beheerder heeft met account waarmee ook bijvoorbeeld Copiloot en de App store werken. Het verschil met open source is dat je geen fork kan maken zonder die troep, zoals bijvoorbeeld Codium wel een variant van VS Code is zonder koppelingen met de Microsoft cloud.
Typisch, de opgelegde regels van Android, Linux, Sony, Apple, Samsung... Ga zo maar door... worden geslikt. Microsoft Windows wordt "gebashed".
Wat een rare reactie. Met android kan ik toch gewoon zonder account door? Daarbij hoezo worden Google en Samsung niet "gebasht". Zeker Samsung wordt al jaren helemaal in tweeën gezaagd in review comments. Hun eigen apps en account worden op tweakers vrijwel door iedereen gezien als nutteloos bloat. Dus dat is echt gel*l eerste klas. Zelfde verhaal met Google, zelfs door de gebruikers wordt er ontzettend veel kritiek geleverd.

MS wordt ook gebasht omdat het een wijziging in beleid is, een waar ik het totaal niet mee eens ben. Het heeft altijd wel gekunt, en nu om vage redenn niet meer. Terecht dat er kritiek op is. Dus stop alsjeblieft met de calimero toon van je bericht t.a.v. MS. Het is een bedrijf van 3000 miljard, die hebben geen verdediging nodig van de consument.
Knutselen, fröbelen met vaak halfbakken resultaat (Stoeien noem jij dat) op Android of Linux wordt gezien als een heilige graal. En dat zou het alternatief moeten zijn. Maar je hebt tenminste geen account nodig.
Gesproken als iemand die heel duidelijk niet buiten windows kijkt? Althans, als je denkt dat linux gelijk staat aan "knutselen met half bakken resultaat" kan ik echt niet anders concluderen. Hoewel in prive nog op windows zit, zit ik op werk voornamelijk met Linux. Er is echt niets knutseligs aan Linux. Getuigen ook het feit dat de hele server wereld er op draait. Je dacht toch niet dat azure op linux draait omdat MS zo van knutselen houdt?
Wat zijn de volgende? DigiD? Zorg account? "Mijn BMW"?, Spotify?, WhatsApp?, Nintendo? Pshshsh...
Wat is je punt. Hoe wil een abo of digID draaien zonder account? Wat is je alternatief voor whatsapp bijvoorbeeld. We zitten met zijn allen op een anoniem forum stijl server en je hoopt maar dat je iemand kan vinden? Zelfde met digID, hoe ga je dit praktisch dan uitvoeren?

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 30 maart 2025 10:46]

Er zijn maar zeer weinig mensen die op hun Android of iPhone telefoon geen account hebben, dit omdat ze ook gewoon apps uit de stores willen kunnen installeren en dat vereist... juis ja, een accont.

En neen, MS wijzigt zijn beleid hier niet. Al sinds de introductie van Windows 11 stelt Microsoft voor thuisgebruikers een Microsoft account als iets dat verplicht is, net zoals bijvoorbeeld een TPM chip. Dat mensen daarrond werken met settings die bedoelt zijn voor ontwikkelaars, testers, enterprise omgevingen, ... doet geen afbreuk aan het feit dat dat het beleid is bij Windows 11.

Ik heb jarenlang geprobeerd om Linux als desktop OS te gebruiken, en telkens ben ik terug bij Windows beland. Te vaak in een situatie gekomen waarbij een driver update ervoor zorgde dat mijn X11 omgeving niet meer werkte, daar sta je dan weer. Weeral op de command line op zoek moeten gaan naar de oorzaak, door logfiles gaan spitten waar de fout nu weer zit, links opstarten om toch maar iets van browser bij de hand te hebben en ga zo maar door. Of je repositories die in de knoei komen zitten met elkaar waarbij software van de ene repo net die van een andere in de weg gaat zitten. En zoek het maar weer uit. Of je package manager dat er halfwege de installatie mee stopt omdat er een conflict is ontstaan dat het niet kan oplossen en je systeem in een staat achterlaat waarbij verschillende services niet meer werken.

Op een server heb je er vaak een stuk minder last van omdat je dat stabiel wenst te houden, maar een desktop systeem is toch nog net iets anders.
Mijn ervaringen zijn compleet anders. Ik werk al jaren en jaren met Linux. De enige Win11 machine is die van mijn werk.

Mijn ouders vroegen mij een paar jaar geleden om over te stappen. Ze zijn beide dik over de 70. Ze kregen een update van Win7 naar Win10 aangeboden en dat maakte hun laptop ronduit traag. Mijn moeder snapte het start menu niet meer.

Sindsdien zijn mijn support requests met 80% gedaald.

Het enige issue wat ik recent had was Teams. Ze moesten een vergadering bijwonen. Dus ik installeer de Linux versie van Teams. Die draait overigens perfect. Jammer was echter dat er een rare foutmelding verscheen en Microsoft stuurde een e-mail naar het Outlook.com account welke ik gebruikte met de melding dat er verdachte activiteit had olaatsgevonden en het account gelockt was.

Dus heb ik mijn werk laptop gepakt en daar een extra account op aangemaakt, online gekoppeld met hetzelfde outlook.com account en warempel, alles werkte.

Dus toen heb ik mijn ouders moeten vertellen wat vendor locking is.

We zitten allen nog steeds op Linux.
Dus toen heb ik mijn ouders moeten vertellen wat vendor locking is.
Het probleem wat je hier omschrijft klinkt niet als vendor locking, maar meer als een beveiligingsfeature die ziet dat het outlook-account niet volgens gebruikelijk patroon gebruikt wordt en beveiligd tegen een potentiele hack.

Je kunt in teams namelijk prima aan een vergadering van een ander deelnemen zonder gebruik te maken van een account. Zelf doe ik dat regelmatig via de web-versie. Ik open dan de link in een incognito tab om te voorkomen dat mijn reguliere (privé/werk) microsoftaccount gebruikt wordt.
Ik deel deze ervaring, als sinds meer dan 20 jaar geleden. Ik heb altijd onderhoud ondersteuning gegeven voor mensen hun computers in mijn directe omgeving, vrij snel stond ik bekend als degene waar je moest wezen als je PC panne hebt en zo heb ik praktisch elke PC in het dorp wel een keer over de vloer gehad.

Een bepaald stel, echter, had ik bijna iedere maand wel, iedere keer rare troep geïnstalleerd (was nog in de tijd van dial-up, allerlei van die porno-dialers op het buroblad "geen idee waar die vandaan komen" uhuh) deze mensen klikken op alles wat ze zien en manlief zoekt toch ook graag wat explicietere content.

Na zo'n 3x, die mensen een Ubuntu opstartdisk gegeven. Stop hem erin, OS boot (langzaam) van CD en je kan in ieder geval kijken of je het wat vind, zoja, druk installatie icoon op je buroblad. Sindsdien nooit meer die mensen over de vloer gehad, bij eventuele problemen konden ze super gemakkelijk de boel zelf opnieuw installeren, of bij noodgevallen puur van die live-cd booten.

Lang grijs verleden dit, dus.

Recent die mensen nog gesproken, zitten nog steeds op linux, sinds ze er aan geïntroduceerd waren waren ze prima in staat om nieuwere versies op nieuwe computers te installeren (oude live cd erin, nieuwe variant downloaden en installeren, hoppa).

Imo, dit proces is simpeler dan een Windows herinstallatie.

Met een flinke _mits_ uiteraard, ervanuitgaand dat je hardware out of the box ondersteund is (gek genoeg deze mensen er nooit last van gehad), want dan kan linux zeker een stuk vervelender zijn.
Maar je hebt de keuze of je een account neemt. De gevolgen moet je zelf over oordelen. Dat er veel mensen een account hebben is niet zo relevant in deze discussie.

Ook het feit dat Linux nu wel niet goed werkt doet niets terzake.
je heb toch gewoon een keuze? windows met account gebruiken, of linux op je pc installeren. of overstappen naar apple? snap niet zo goed dat gebruikers meer en meer de regels denken te kunnen bepalen.

ben je het er niet mee eens, ga dan gewoon naar een alternatief. linux is volwassen genoeg om te overwegen wil je geen MS account.

blijkbaar willen mensen toch wel gebruik maken van windows gemakken, maar is een account ineens teveel gevraagd en gaan we daar moeilijk over doen. als je windows koop weet je dat een account verplicht is, dat is volgens mij al sinds windows 8 een verplichting. dat er workarounds waren om dit te omzeilen betekend niet ineens dat MS iets gewijzigd heeft.
Dus uw argument is dat de verplichting in Windows 11 geen probleem is met Windows want je kan Linux installeren ?

Dan geef je eigenlijk toe dat Microsoft hier een stommiteit begaat, tot het punt dat men het niet meer wil gebruiken

[Reactie gewijzigd door kdemetter op 30 maart 2025 14:43]

uh ja? waarom mag microsoft niet die verplichting opleggen? jij als customer kan dan toch voor jezelf overwegen of je er wel of geen gebruik van ga maken? het is niet dat je als consumer verplicht word om windows te gebruiken ofzo, dat is een eigen keuze, die door niemand opgelegd word.
Dan geef je eigenlijk toe dat Microsoft hier een stommiteit begaat, tot het punt dat men het niet meer wil gebruiken
ik denk niet dat er een heel groot deel van de windows gebruikers een MS account nu echt een probleem vind. buiten de echte tech gebruikers en tweakers hoor ik amper tot geen geklaag van mensen dat ze een MS account moeten aanmaken. daarnaast denk ik dat het merendeel al een hotmail account heeft vanuit het msn tijdperk. dus dat er heel veel zijn die hier windows niet meer om willen gebruiken lijkt me behoorlijk stug. daarnaast weet denk 90% niet van het bestaan van scripts om zonder account te kunnen werken met windows.

[Reactie gewijzigd door huntedjohan op 30 maart 2025 14:50]

Ik geef je deels gelijk dat Microsoft op zich dat kan instellen maar eigenlijk mogen we zo'n dingen niet pikken van gelijk welk bedrijf. Er zijn voorbeelden genoeg waar 1 bedrijf begint met iets en een paar jaar later heb je als consument geen enkele keuze meer want ze lopen allemaal braaf mee in de lijn.
Accounts verplichten, sd kaartjes weghalen, 3.5 mm plug etc

Als we er niet over klagen volt de rest gewoon, ook al ben je overgestapt.
weet niet zeker of ik je gedachte deel, maar dat terzijde. de beste manier om te klagen is toch gewoon niet gebruiken en overstappen op een alternatief?

klagen en het wel gewoon blijven gebruiken is niet echt effectief en vraag me ook af of je dan je punt kun maken.

begrijp me goed, ik snap denk ik wel dat je niet blij ben met een verplicht account gebruiken, maar ik zie wel betere opties dan hier een klacht opschrijven die je mogelijk op een pc type waar je windows op gebruik met account :P
Ik ben inderdaad niet blij met die verplichting. En de reactie was getypt op een android 😉

Overstappen naar een alternatief is jammer genoeg moeilijker. MacOS valt af want ik ga niet al mijn hardware vervangen en alles wat daar nog eens mee communiceert ook nog eens. Linux zou een optie zijn maar voor het werk kan ik jammer genoeg niet buiten Windows of Mac
Mensen hebben ook geklaagd over het weghalen van DVD, CD en floppy drives uit de computer. Daar hoor je niemand meer over, omdat er een andere technologie is die het heeft vervangen. Nu is het geen fysieke vervanger, maar "cloud". Ik ben daar ook niet blij mee (vooral op vakantie is het onhandig), maar je houdt het niet tegen. Met de cloud hebben de fabrikanten een verdienmodel te pakken en het scheelt in hardwarekosten. Veel consumenten vinden het ook fijn om overal hun media beschikbaar te hebben en vinden die kaartjes maar lastig.

Ik was ook teleurgesteld dat mijn iPhone 11 Pro geen 3,5mm plug had, maar toen ik eenmaal om was naar mijn AirPods heb ik het nog maar amper gemist. Enkel toen ik in een oude auto (uit 1994) zat was die aansluiting handig geweest.

Die accounts is vooral een principieel bezwaar, want voor veel gebruikers is het wel degelijk handig. Een BitLocker key raakt iedereen kwijt, dus als die in je account staat dan is dat weer een zorg minder (voor sommigen juist een zorg er bij). Maar ook hier geldt weer dat het een prima verdienmodel is.
In sommige gevallen was het nog mogelijk om in bv een desktop een floppy in te bouwen of dvd drive ofzo.
Je raakt inderdaad het probleem, het is interessanter voor fabrikanten, en veel mensen lijken het niet zo erg te vinden jammer genoeg, maar de gebruiker raken wel keuzes kwijt. Als je een 3.5mm jack hebt kan je zelf kiezen of je bluetooth of je jack gebruikt. Niemand heeft er last van als ze de keuze hebben.
Er is bij mijn weten ook niemand die geklaagd heeft dat ze de optie hadden om een bluetooth koptelefoon aan te sluiten of de cloud te gebruiken. Enkel over het feit dat je opties kwijt raakt, die dan meestal vervangen worden door een optie die de fabrikant verkiest.

[Reactie gewijzigd door svenM op 31 maart 2025 08:32]

Ik snap wel dat ze die 3.5mm jack weglaten. Ik gebruikte een Sennheiser IE7 totdat ik een iPhone 11 Pro kocht. Toen moest ik een verloopje gaan gebruiken en toen heb ik maar Airpods Pro gekocht. Daarom laten ze die 3.5mm ook lange tijd op goedkopere toestellen, omdat ze wel wisten dat die mensen dat waarschijnlijk niet gingen doen.

Overigens was het geluid van de Sennheisers iets beter, maar ik ben erg blij met de Airpods Pro. Goede noisecancelling, automatische switchen, altijd opgeladen en meer comfort. Dat ze iets duurder waren en iets minder klinken vind ik het waard. En ook ik riep dat ik nooit bluetooth zou gebruiken en ik geen last had van die kabel. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een setje dopjes dan met deze.

Het weglaten is doelbewust zodat je gaat (denken om te) upgraden. Inderdaad jammer dat je geen keuze hebt, maar dat is dus zeker bewust.
Ik heb ook zowel bluetooth als bekabeld. Ik gebruik bluetooth enkel als ik niet met de kabel kan werken (dus aan mijn bureau zit bijvoorbeeld.).
Zoveel het kan gebruik ik nog wel bekabeld voor de betere kwaliteit, en dan bedoel ik niet zozeer audiofiel als wel een stabielere verbinding, al dat mensen me beter verstaan met de bekabelde.
Ik vind het ook lastig als je muziek aan het beluisteren bent dat die automatisch op een andere codec springen als iemand belt waarbij de muziek opeens heel brak klinkt.

Ze zijn inderdaad een pak duurder, net op het moment dat je ze nodig hebt is de batterij leeg etc.

Het weglaten is inderdaad een bewuste keuze zodat je meer geld uitgeeft en dan liefst nog aan de fabrikant die het weggelaten heeft. Ik zou het buiten dat er geen kabel aan is niet echt een upgrade durven noemen voor mezelf.
Ik vind het ook lastig als je muziek aan het beluisteren bent dat die automatisch op een andere codec springen als iemand belt waarbij de muziek opeens heel brak klinkt.
Dat vind ik ook ontzettend pauper. Waarom is je geluid meteen zo brak als je bidirectioneel wilt? Dat de bitrate halveert wil ik nog wel geloven, maar het lijkt wel alsof je via een telefoonverbinding uit 1950 het geluid voorgeschoteld krijgt.

Mijn Airpods gebruik ik heel veel en doe ze na gebruik meestal terug in het doosje. Ik heb echt nooit dat ze leeg zijn. Hooguit na een call van 4 uur, maar dat is ook een teken dat het tijd is om te stoppen.

Het is jammer dat die keuze verdwijnt, maar dat geldt voor meer zaken. Op een gegeven moment kan je er maar beter in mee gaan. Stug volhouden geeft meer frustraties...
uh ja? waarom mag microsoft niet die verplichting opleggen? jij als customer kan dan toch voor jezelf overwegen of je er wel of geen gebruik van ga maken? het is niet dat je als consumer verplicht word om windows te gebruiken ofzo, dat is een eigen keuze, die door niemand opgelegd word.
Email + IP is persoonlijke data. Wordt tijd dat we deze onzin afschaffen.
Dus jouw argument is dat als je goed genoeg bent om geen online account te willen, je eigenlijk beter meteen voor Linux kiest, omdat je daar echt zelf de controle hebt.

Ik volg je redenering deels, want ik ben zelf jaren geleden overgestapt naar Linux precies vanwege het gedoe met Windows. Anderzijds had ik die overstap misschien nooit gemaakt als Windows zich niet met zulke dingen was gaan bemoeien.

Maar ik snap je punt: Microsoft richt zich uiteraard op de grote massa, die meestal niet beter weet. Toch blijf ik het jammer vinden. Ze zouden die online account perfect als standaardoptie kunnen aanbieden, zonder het verplicht te maken. Zo stoot je niemand voor het hoofd en blijft het even gebruiksvriendelijk voor de gewone gebruiker.
Beetje raar toch, dat je als gebruiker geen invloed of zeggenschap hebt op het door de gebruiker betaalde product?
Je hebt er zeker wel zeggenschap over, want als je een product niet bevalt dan koop je het niet. Als een fabrikant een product maakt waar geen vraag naar is dan flopt het wel (Dyson Zone-koptelefoon anyone).
Alleen was het eerst blijkbaar wel mogelijk. Kan ik mijn key nu terug brengen? Ik denk het niet.... en waar wil je als gta online speler naar toe? Linux werkt niet. Macos word officieel ook niet ondersteund. Dus vertel het mij maar :)

[Reactie gewijzigd door loki504 op 31 maart 2025 09:04]

Dan heb je dus geen zeggenschap over het product, slechts over de aankoop van het product. Om het eenvoudiger te maken voor je. Je kan er voor kiezen geen kinderen te nemen (jouw optie) want je hebt anders geen zeggenschap (opvoeding) over je kinderen.
Die vergelijking slaat nergens op, want bij een product kopen heb je keuze en weet je vooraf wat het wordt. Bij het "nemen" van kinderen moet je maar zien wat het wordt (als het al lukt).

Als consumenten een product niet meer het geld waard vinden, dan kopen ze het niet meer. Dan gaat de fabrikant failliet of ze gaan een ander product maken wat wel verkoopt. Dat jij niet blij bent dat een fabrikant niet naar je luistert is jammer en vervelend voor je, maar je kan voor een alternatief kiezen. Als jouw alternatief niet bestaat, dan is er blijkbaar geen vraag naar of je hebt een gat in de markt gevonden.

Compacte telefoons is zoiets waar iedereen om vraagt. Een aantal fabrikanten hebben het geprobeerd en het zijn vrijwel allemaal flops geworden. Veel mensen denken iets te willen, maar als ze voor de keuze staan kiezen ze toch wat anders blijkbaar.
De keuze is of je een kind neemt, wat het word heb je invloed op, je genen je opvoeding, je reflectie kortom, ik zou er niet aan beginnen als ik jou was. Daarbij gaat het over jou als consument niet over consumenten....... We hebben het niet over de markt en andere consumenten maar de invloed die JIJ als consument hebt over het door jou aangeschafte product. Zuiver blijven in je discussie!
Jij maakt vreemde vergelijkingen. Het "nemen" van kinderen is onvergelijkbaar met het kopen van een software pakket. Daarbij is voor mij de discussie over als iemand dwingend wordt in een discussie (gebruik van uitroeptekens).
Waarom reageer je dan nog, ik laat me niet van de wijs brengen door mensen die dwingend zijn. Niet door software producenten en niet door mensen die mij vertellen dat het dit is of niks, ik vind dat zo ontzettend pauper.
En dat noemen ze misbruik maken van je machtspositie... iets dat totaal niet welkom is vandaag de dag maar helaas nog steeds gebeurt....
Maar dan gebruik je toch gewoon geen Windows 11? Als het niet bevalt of niet voldoet aan je wensen?
Wat is het alternatief? Een oude Windows versie die geen security meer krijgt? Mac waar je allemaal andere hardware voor nodig hebt? Linux is voor mij jammer genoeg door werkverplichtingen ook niet direct een optie.
Something something vendor-lockin.

Veel mensen kunnen simpelweg niet overstappen. beste alternatief is dan eigenlijk nog downgraden naar Windows 10. Zeker als je een gamer bent of andere windows specifieke software nodig hebt. Mac of linux gaat het dan simpelweg niet worden. Gamen op Proton enzo is allemaal leuk, maar slaat nergens op als je machine hebt die alles op ultra kan draaien native, bovendien ook zat games (met name multiplayer cheat protection of draconische drm systemen) die het gewoon niet doen.

Dusja, gebruik dan geen Windows 11, wat dan wel? Dit noemen ze nou machtsmisbruik, ze kunnen dit soort dingen flikken want ze weten dondersgoed dat men (in ieder geval het overgrootste gedeelte) niet zo maar weg kan
Het MS de-facto monopolie laat dit gewoonweg nit toe in 99-95% van de bedrijfswereld.
Vendor lockin weet je wel ;-(
En neen, MS wijzigt zijn beleid hier niet.
Dat doen ze wel.
Het bedrijf heeft eerder uitlatingen gedaan in het kader van de Digital Markets Act en Digital Services Act, dat het nooit het gebruik van een Microsoft account volledig verplicht zou stellen. Maar toch hebben ze de laatste tijd keer over keer elke keer weer een kleine pas in die richting gezet.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 30 maart 2025 15:15]

Da's jammer. Mijn eerste linux distro was ubuntu 4.10 Warty Warthog. Ik was Windows XP kotsbeu, steeds geklooi met drivers, immerdurende updates, log op mijn desktop van toen.

Maar nooit terug gegaan naar windows. Ik heb ook issues moeten oplossen in linux, maar heb het nooit écht instabiel gevonden. Ik kies mijn hardware wel altijd in functie van linux support (zo is bijvoorbeeld Nvidia een no-go). Nu ook een tweedehands HP elitebook waar ik zo meteen linux op installeer. Geen windows meer voor mij.

Ik weet niet of je recent nog eens de sprong gewaagd hebt? Probeer het anders nog eens met een live iso.

Veel plezier!
Professioneel doe ik alles met Linux, maar helaas is Linux voor veel zaken geen oplossing. In mijn geval zijn SketchUp en alle Adobe producten niet beschikbaar, dus ik blijf maar bij Windows. Overigens bevalt me dat prima. Met WSL2 kan ik near-native Linux gebruiken en Windows voor de rest. Voor mij een prima combinatie.
https://bonsaibim.org inplaats van sketschUp is dan mogelijk interesant, of een ander alternatief https://www.reddit.com/r/...tchup_for_linux_is_there/. Samen met dat ik je windows met adobe ook prima in een vm kunt draaien.
Dit is allemaal leuk en aardig, maar als je klanten met een specifieke Windows applicatie werken, dan dien je je hieraan te conformeren.
Als deze app voor Linux niet bestaat houd het op, of het nu Adobe is, of Sketchup, of een Autodesk applicatie etc.....
En een VM is voor velen weer een brug te ver, het zijn niet allemaal tweakers ;)

[Reactie gewijzigd door RobWu op 31 maart 2025 11:56]

Ten eerste geeft bugboy aan dat hij het prive gebruikt.. En ten tweede kan er zakelijk vaak ook best wat, meestal is maar een klein deel van een pakket nodig !. en scheelt het drastisch in licentie kosten. Maar dat is vaak een kwestie van meer afstemmen (waarbij het wel een groot voordeel kan zijn dat meeste opensource goedkoop/gratis is, en dus veel makkelijker op pc's te instaleren is). En met vm's zoals gnome boxes is het echt niet moeilijker als een gewone windows install (en dit kan ook voor mensen worden gedaan, net zoals preinstalled).
Ik lees uit BugBoy zijn post niet dat hij de apps privé gebruikt:
"Professioneel doe ik alles met Linux, maar helaas is Linux voor veel zaken geen oplossing. In mijn geval zijn SketchUp en alle Adobe producten niet beschikbaar, "

b.v. Adobe is helaas een standaard waar bijna iedereen niet van af wil stappen. Ik gebruik b.v. zelf tegenwoordig de Affinity Suite, maar dat geeft al genoeg issues met klanten als ze ineens bronbestanden willen hebben ipv. een printklare PDF :\

En nogmaals, niet iedereen is een tweaker, en het woord VM of gnome box doet bij de meeste mensen geen belletje rinkelen. Je schat de gemiddelde PC gebruiker echt veel te hoog in ;)
"Professioneel doe ik alles met Linux" wijst er toch echt op dat hij de rest voor prive gebruikt. Adobe blijft inderdaad lastig, omdat de meeste ontwerpers helaas nooit de concepten (we moeten dat veel goedkoop/gratis verstrekken aan alleen scholen eens verbieden !!, net zoals je drugs verkoop verbied..) hebben geleerd en alleen wat kunnen rond klikken op iets wat ze kennen... en zoals ik al aangeef, of je kunt windows zelf instaleren en dan is een vm instalatie echt geen probleem. Of je laat het doen.
Ik vind het prima dat ze goedkoop licenties leveren aan scholen. Anders krijg je de mismatch dat bedrijven iets totaal anders gebruiken dan dat je op school leert. Bedrijven verdienen ook geld door het gebruiken van de tools. Het is dan ook niet zo gek dat die tools ook betaald moeten worden. Studenten verdienen er (meestal) geen geld mee, dus dat er dan een gereduceerd tarief geldt vind ik wel zo fair.

Ik ben het wel met je eens dat andere partijen vrijwel geen kans krijgen op de markt. Adobe heeft een bijna monopolie bij veel van hun producten. Maar ze zijn vaak ook gewoon beter dan de alternatieven. Als er een alternatief is dat echt veel beter is, dan zou ik het best een kans willen geven. Maar heel veel is er niet...
Dingen als rawtherapee/dark table en digicam/gimp zijn voor velen ook prima voor hun gebruik. En scheelt aardig in kosten. En het is gewoon markt beïnvloeden, om licenties onder kostprijs aan scholen te geven. Het is heel vergelijkbaar met hoe een dealer ook heel vaak de eerste portie gratis geeft. En daarom zou daar eens tegen opgetreden moeten worden.
Het is heel vergelijkbaar met hoe een dealer ook heel vaak de eerste portie gratis geeft. En daarom zou daar eens tegen opgetreden moeten worden.
Het verschil is dat je aan drugs dood kan gaan en het illegaal is. Software aanbieden is dat niet. Vergelijkingen op Tweakers gaan altijd mank...
Ik heb geen goed alternatief gevonden voor Lightroom. Daarbij heb 10+ jaar ervaring in Photoshop, dus heb niet zoveel zin om nog wat anders te gaan leren. Linux in WSL werkt voor mij goed genoeg. Ik gebruik vrijwel nooit GUI based applicaties in Linux. Als MS geen WSL had gemaakt, dan had ik nu gewoon twee laptops gehad.
Ik vind een VM vaak gewoon niet fijn werken. Duurt lang om op te starten, copy/paste is een ellende. Backup van je data is vaak ook lastig. Voor mij is de andere kant op een stuk eenvoudiger. Gewoon Windows blijven gebruiken en Linux in een WSL container. Dat werkt uitermate goed voor mij.
Bij bv Gnome boxes, is het letterlijk een file waarin de vm staat, en nog een waar de locaties staan. Dus 2 bestanden backuppen. Dat kan toch niet heel moeilijk zijn. En startup en werken van best vlug zijn, maar Windows heeft helaas heel veel geheugen nodig... Omdat ze helaas erg weinig van hun optimalisatie hebben vrijgegeven ( in hun Azure vms, zal er echt wel wat meer geoptimaliseerd zijn).
Waarom zou ik naar Linux gaan als ik dan nog steeds een Windows licentie nodig heb? Dan betaal ik nog steeds en heb ik een omslachtigere ervaring dan Linux in Windows draaien (WSL).
Omdat Linux veel makkelijker en onderhoudsvriendelijker in gebruik is, en daarnaast veel veiliger. En in een vm kan windows te minste wel goed afgeschermd worden.
Da's een mooi moment om ook alle Adobe zut te droppen, want die zijn al geen haar beter as MS.

Ik heb gisteren MX op mijn laptop gegooid ... eens kijken hoe dat bevalt.
Ik betaal maandelijks 10 euro voor Lightroom en Photoshop. Ik vind dat een heel reëel bedrag voor de software die ze leveren. Er is geen open-source software die hetzelfde kan. Ik ken Darktable, Gimp, ... maar ze halen het voor mij gewoon niet bij hun Adobe tegenhangers. Voor mij is dat die 10 euro/maand dik waard.

Hetzelfde voor Windows... Ik heb ervoor betaalt bij de aanschaf van mijn laptop en dat geld was peanuts voor wat ik ervoor terug krijg. Je mag principieel tegen betaalde software zijn, maar in mijn geval zou dat nogal hypocriet zijn. Ik word zelf ook betaald vanwege een (deels betaald) softwareproduct. Ik vind er niet zoveel mis mee.

Daarbij werk ik dagelijks met VS-Code. Een tool dat MS mij gratis ter beschikking stelt en dat goed onderhouden wordt. Ik ben blij met zowel Adobe als Microsoft...
Ook mijn eerste versie was 4.10, maar al jaren geleden op Manjaro overgestapt. In mijn ogen duurde het best lang voordat Linux echt een stabiel OS voor dagelijks thuisgebruik werd maar inmiddels volledig stabiel, inclusief een prima werkende NVIDIA GeForce RTX 2080 Super. Waarom is voor jou Nvidia en no-go?
Als je op fora van verschillende distro's of op github issues naziet (ik ben me nu in opensuse aeon aan het verdiepen) is een "groot" deel van de problemen gelinkt aan nvidia support. Ik vermoed vooral met de nieuwere kaarten, maar mijn subjectieve buikgevoel zegt me nvidia te vermijden. Bovendien, in mijn use-case is een moderne geïntegreerde gpu voldoende.
De vorige 10(?) versies was het niet nodig. En nu wordt het verplicht en win10 wordt ‘uitgezet’
Het feit dat je klaagt over je X11 omgeving op Linux geeft misschien al aan van hoe lang geleden je ervaring is? En je driver update verhaal slaat eigenlijk ook nergens op tenzij je het over het gekloot met de closed source nvidia drivers hebt. Juist met Linux heb je in een paar minuten een draaiende desktop waar je bij windows juist nog op zoek moet naar drivers. En zolang jij je gewoon aan de standaard repos incl third party repos houd kom je ook niet in de dependency hell. Als je inderdaad allerei vage, niet bijgewerkte blog post how-to's gaat volgen om iets te frobelen, dan kan je ook verwachten dat je dingen stuk maakt.
Welke Linux distro heb je gebruikt dan? Er zit nog wat verschil in bijvoorbeeld Linux Mint (Ubuntu), Arch of als je echt extreem bare bones wilt Gentoo. Als ik je een tip mag geven probeer Mint eens, dat is echt een super fijne distro met een hele fijne package manager (vergelijkbaar met de Windows store). Ook vind ik dat er met flatpacks en appimages heel veel vooruitgang is geboekt qua gebruiksvriendelijkheid

Oké nu volgt een rant:
Ik gebruik al geruime tijd Mint voor allerlei zaken en dat bevalt echt prima. Heb eigenlijk nooit gezeik met drivers terwijl in Windows (HP envy) mijn geluidskaart na elke update weer brak was. Enfin, verder moet ik toegeven dat ik met Windows ook over het algemeen weinig gezeur hen maar ik was de telemetrie en geforceerde apps (die bij elke update terug kwamen) helemaal zat. Ik ben überhaupt big tech een beetje zat en dat was al voor dat er allerlei CEOs zoals musk aan het doordraaien waren. Verder vindt ik persoonlijk dat MS een hele onplezierige weg inslaat met hun data honger en alles als abonnement. Wat mensen willen gebruiken moeten ze natuurlijk allemaal zelf weten.
Wat een rare reactie. Met android kan ik toch gewoon zonder account door?
Ik heb verschillende toestellen gehad die gebruik van een Google-account als verplichting hadden.
Ik heb vele mobiele apparaten gehad. Van vage Franse merken Android tot iPhones en persoonlijk ben ik er nog nooit één tegen gekomen. Welke toestellen hadden dit dan?
Hoewel ik het grotendeels echt met je eens ben.
MS. Het is een bedrijf van 3000 miljard, die hebben geen verdediging nodig van de consument.
Verre van een MS fan, en ja, ze hebben wat mij betreft maar heel weinig verdediging nodig, maar soms worden er ook gewoon bizarre onwaarheden verkondigt, dus ja, ze hebben echt geen verdediging nodig, maar soms moet er wel eens wat onwaarheden recht gezet worden.
Er is echt niets knutseligs aan Linux.
Hmmm, is maar van uit welke hoek je er tegen aan kijkt, vanuit de hoek van een pro, valt er weinig op aan te merken, vanuit de hoek van de ''Jan met de Pet'' consument is het nog steeds behoorlijk onbruikbare OS, niet knutselig, maar nog steeds behoorlijk ver van goed bruikbaar voor een n00b.

Zal een eigen praktijk voor beeld geven, +/-10j gelden, de HDD in (mijn oude) laptop van moeders is dood, ik en mijn broer wonen beide toen in het buitenland, andere broer was op vakantie.
Ik laat haar een nieuwe SATA SSD halen, en ik leg uit over Skype hoe die te plaatsen, en daarna heeft ze zelf Windows 7 geïnstalleerd van CD.

Zelfs met huidige Linux zou ik daar nog steeds niet zo snel aan beginnen, maar ik heb hoop, dat het Valve wel lukt, om SteamOS consumenten vriendelijker te maken, zodat zelfs mijn n00b moeder het ook in (min of meer) haar eentje kan installeren en gebruiken.
Typisch, bijna zelfde ervaring en heb ik die mensen een Ubuntu live cd meegegeven en ze konden alles gemakkelijk zelf, dat terwijl ze altijd bij mij op de stoep stonden om hun windows opnieuw te installeren, dat was 20 jaar geleden, die mensen installeren sindsdien altijd hun eigen linux op nieuwe computers, en dit waren digibeten die om de klap hun windows om zeep wisten te helpen.

Eerlijk gezegd durf ik iemand met zo'n live cd/usbstick eerder zelfstandig op pad te sturen dan met een windows installatie. Stuk vlotter ook nog eens, geen raar account gezever en in principe al een werkbaar OS direct van de live cd/stick waar vanuit het OS permanent geinstalleerd kan worden.
vanuit de hoek van de ''Jan met de Pet'' consument is het nog steeds behoorlijk onbruikbare OS,
Vertel dat mijn oma van ruim in de 80 maar. Voor haar was het ideaal. Windows was te vol en onoverzichtelijk voor haar. Ze werd consequent "verleid" verkeerde dingen aan te klikken (dark patterns). Het is echt maar welke user case je hebt wat de beste keuze is maar om het 1 of het ander dan meteen af te doen als onbruikbaar of knullig zegt meer iets over je bubbel naar mijn mening.
Je moet daar als gebruiker een keuze in hebben, vind ik. Als jij liever je privacy opgeeft om niet te "stoeien" is dat je volste recht, net zoals ik vind dat je recht moet hebben je privacy te beschermen (voor zover dit nog mogelijk is).

En welke "opgelegde regels" heeft Linux? Ben oprecht ontzettend benieuwd

[Reactie gewijzigd door Teun! op 30 maart 2025 10:35]

Maar hoeveel privacy geef je dan op als je Windows 11 installeert met een account (al dan niet burner) en direct na installatie een lokaal account maakt en dat gaat gebruiken.

Mensen lijken erg te doen alsof je gedwongen wordt dat MS account tot het eind der tijden te gebruiken, wat natuurlijk niet zo is. Meer dan een installatie 'vereiste' is het niet, en zelfs dat nog niet eens, je kan er immers nog steeds omheen bij een normale installatie en bij unattended installaties zie je die prompt al helemaal niet.
lokaal account maakt en dat gaat gebruiken
En daar zit het probleem. Dat is in de nieuwe versies niet meer mogelijk, want om op te starten heb je bijvoorbeeld het hoofdaccount nodig en om dingen te installeren heb je een account nodig en dan staan ze een lokaal account niet toe. Je kan dus niet meer zonder
Maar dat klopt dus niet, je kan prima zonder, immers je kan tijdens de installatie nog altijd er voor zorgen dat je geen MS account hoeft te gebruiken, ook na deze aanpassing. Daarnaast kan je ook nog een unattended image maken en daar mee werken. Al is dat natuurlijk niet iets voor de gemiddelde windows gebruiker.

Maar zelfs al zou dat echt niet meer kunnen: Je maakt een generiek MS account voor je privé windows installaties "Windowsvandennism@.....", daarmee doe je de installatie en eerste inlog. Je bitlocker key(s) komen in dat account. je activatie is gekoppeld, zodat wanneer je nieuwe hardware koopt deze direct geactiveerd is zou je dat willen door 1x weer in te loggen met dat account. Na die eerste inlog is het eerste wat je doet een lokale gebruiker maken. En vanaf dan kan je gewoon die lokale gebruiker gebruiken, daar kan je ook gewoon zaken mee installeren. Ik weet niet waar je op baseerd dat je zonder een MS account geen zaken meer zou kunnen installeren, op misschien wat store zaken na (ik gebruik de store nooit, dus dat zou kunnen).
Vervelende is, is dat ik bijvoorbeeld laptops klaarmaak voor klanten. Hier wil ik niet met een Microsoft account in moeten loggen.

Zelfs al verwijder je dat Microsoft account achteraf, blijven er sporen van dat account achter op die laptop (zij het in de Registry Keys of ergens anders).

Ik heb het eerder al een keer gedaan, een nep account aangemaakt om die hiervoor te gebruiken, alleen dit maakt het setup process bijna 2 keer zo lang om doorheen te komen.

Het is gewoon erg irritant. Daarnaast is juist 1 van de dingen die Windows zo goed maakt(e) dat je juist meer keuze vrijheid had/hebt. MacOS is namelijk nog erger dichtgemetseld.

Ik denk dat ze zichzelf aardig in de voet schieten met dit soort keuzes.
Vervelende is, is dat ik bijvoorbeeld laptops klaarmaak voor klanten. Hier wil ik niet met een Microsoft account in moeten loggen.
Deze vind ik vreemd, ik heb zakelijk nog nooit een MS account gebruikt bij het klaarmaken van laptops (en als ITér heb ik dat de laatste 20+ jaar genoeg gedaan :) . Doe jij dat dan met een gewone attended installatie? :o
Het zijn laptops met al Windows 11 erop. Klant koopt de laptop, laat het bij ons bezorgen en wij regelen de installatie en de custom software die ze willen gebruiken van ons (klanten zijn grotendeels 60 plussers).
Maar dat is bij ons niet anders, laptops komen ook met W11 voor geïnstalleerd. Maar wij knallen er dan alsnog een schoon image op (soms klant specifiek, soms generiek) als er niet bijv. via Autopilot gewerkt wordt. Misschien voor jullie ook iets om naar te kijken. Maar een generiek image met bijv MDT en deploy dat naar iedere klant PC voordat er custom zaken gedaan worden.
Niet iedere klant heeft intune :+
Ik heb het dan ook niet enkel over Intune, genoeg andere oplossingen om een mooie schone image uit te rollen, Intune is wat dat betreft zelfs 'redelijk' nieuw :)
MacOS is namelijk nog erger dichtgemetseld
Maar daar heb je dus geen account nodig en kun je by default gewoon een lokaal account aanmaken.

Hoe is dat "nog erger dichtgemetseld"
Zodra je dit toelaat is het nog maar de vraag hoelang burner accounts geaccepteerd worden.

Ooit gehoord van de term Slippery Slope?

Voordat je het weet kom je je eigen windows pc niet meer in zonder sms verificatie op een email account gekoppeld aan bankgegevens om zeker te stellen dat je een legit gebruiker bent.
Je moet online zijn bij de installatie, voordat je bijvoorbeeld een VPN kan installeren. Dan kunnen ze al aardig goed bepalen waar je woont.
Als dat belangrijk voor je is, doe je dat natuurlijk niet op device basis, maar is er ook gewoon een VPN service actief op je gateway, zodat juist voor dit soort zaken (maar ook setup van je telefoons en andere devices) je niet je 'eigen' wan-ip gebruikt.
Je vraag was hoeveel privacy geef je op. Ik geef een voorbeeld en dan geef jij aan dat daar wel workarounds voor zijn. Daarmee beantwoordt je dus je eigen vraag.
Mijn punt is dat men feitelijk geen privacy opgeeft in jouw voorbeeld, want als men vooraf geen maatregelen neemt, heeft men dat stukje privacy allang opgegeven.
Das een knap staaltje circulair redeneren.

Je zegt dat je geen privacy opgeeft omdat je privacy hebt opgegeven.
Deels ja, ter verduidelijking wat ik bedoel is, dat als je een bepaald stukje privacy al opgegeven hebt in het verleden, je dat niet nogmaals kan 'verliezen' door het doen van een verse Windows installatie. Had je dat stukje privacy willen behouden, je daar al mee had moeten beginnen zodra je dat 'wan-ip' in gebruik nam nog voordat je de gateway die je gaat gebruiken koppelt aan de verbinding, en niet pas door een VPN te willen installeren op een apparaat na installatie, dan ben je over het algemeen al veel te laat.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 maart 2025 13:06]

Eerlijk is eerlijk, ik wist niet dat het nog zou functioneren als je daarna je account weghaalt, ik dacht je hiermee dan ook "lokaal" in moest loggen. Dan geef je inderdaad alleen tijdens de initiele installatie je locatie en dergelijke prijs.
Helaas heeft MS ook nog andere telemetrie die je (niet simpel) uit kan zettten, maar dit is niet per se account based.
Is er nog een optie om een burner account aan te maken zonder gelijk je telefoonnummer ook te koppelen?
Dat durf ik je niet te vertellen. Mijn MS account dat gebruikt voor het opslaan van MS licenties (en verder nergens anders meer voor) is inmiddels zo oud dat toen dat account gemaakt is lang geleden van zo'n verplichting in ieder geval geen sprake was. Verder gebruik ik privé geen andere MS accounts.
De keuze is er op de desktop, dat is Windows en Linux, MacOS komt bij de hardware inbegrepen dus dat is ook een keuze.
Mensen willen gewoon de keuze hebben.
Hey!! Een historicus die een lolbroek, grapjurk, grapjas én geinponem is! _/-\o_ Tijdens het installeren van Windows kan je - zonder gebruik te hoeven maken van SHIFT-F10 en OOBE - kiezen voor een domain-joint installatie. Er wordt geen online account aangemaakt. Is dát niet de definitie van een andere keus hebben?
idd

zie dit bijvoorbeeld

https://discuss.techlore....-in-with-an-apple-id/8421

Apple , ios , android allemaal zo slecht maar MS die hetzelfde doet : oh de horror
Nu toon je wel specifiek Apple reacties. Als er een groep mensen is die helemaal gebrainwashed lijken door Apple en niet kunnen geloven dat andere bedrijven ook veilige dingen kunnen aanbieden lijken het wel Apple gebruikers te zijn. Kijk naar de reacties als er een artikel is over zelfs nog maar de mogelijkheid te hebben om een third party app store te kunnen installeren.
Misschien lezen?
Het gaat erover hoeveel apple nog doorstuurt zelfs zonder apple IS te grbruiken op osx.

of zoals iemand zegt "I am sure a large part of the appeal of having a mac (ease of use, UI, ecosystem) all go out of the window if you’re not using an apple ID. If your main concern is privacy, I wouldn’t assume anything done on a mac will remain particularly private."

Dus ja het kan, maar er word toch data van jou doorgesturud EN je maakt het jezelf moeilijk.

Apple verplicht dus bijna defacto een apple id, net zoals MS nu pas doet.
Natuurlijk. Ik vertrouw geen van de grote 3 dat ze echt privacy veilig zijn.
Mijn reactie is wel dat Apple gebruikers dat bijna lijken te vragen van Apple.
Ik denk dat zelfs Apple (zeker hier) met de grond gelijk gemaakt zou worden als zij Apple ID verplicht zouden maken. Voor zover ik weet hebben zelfs zij nog geen enkele verplichting voor zo'n account. Zowel op Telefoon niet als op Mac. Ding is alleen wel dat je device praktisch kreupel is zonder, dus je zult er ws snel op terugkomen omdat je gewoon nuttige functionaliteit mist (zoals findMy)

En een BMW kun je prima gebruiken zonder account. Ook daarvoor geldt, dat je nuttige dingen mist zonder, maar het is nog steeds gewoon een auto.

Het probleem is, dat ik niet voor ieder wissewasje wil dat mijn MS account direct wordt gebruikt voor alles. Miscrosoft weet namelijk op de een of andere manier precies net altijd de verkeerde dingen te doen. Zoals dan direct OneDrive in te stellen maar dan dusdanig dat je er net weer veel werk aan hebt om bijvoorbeeld je folders weer goed te krijgen omdat er ergens een foutje is opgetreden.
Of dat je MS office pakket dan gelijk gekoppeld wordt en dat autosave niet meer lokaal werkt maar met onedrive en dat dus niet goed meer versies bijhoud als je dan eens offline werkt (omdat autosave en versiebeheer twee verschillende dingen doen).
Of dattie dan in office alvast een profiel instelt en alles inlogt op je MS account terwijl je eigenlijk je zakelijke microsoft account had willen gebruiken (wat ze actief aanmoedigen).

En waarom zou het voor de veiligheid nodig zijn om per se een connected account te moeten hebben MS? Iedereen weet dat het gewoon lulkoek is en dat het gaat om controle. En niet omdat er updates moeten worden gedraaid (want dat doen ze hoe dan ook wel).

Het is gewoon niet meer mogelijk om standalone windows te installeren en dat is best een kwalijke zaak. Zelfs Apple doet dat niet.
Linux heeft geen opgelegde regels, ik snap niet waarom je dat erbij haalt. Je kan Linux zelfs helemaal zelf aanpassen aan je gebruik mits je de technische kennis hebt.
Nogmaals, Linux gaat vele malen verder qua aanpasbaarheid dan Windows, als je programmeur bent kan je zelfs je eigen Linux helemaal aanpassen naar je eigen smaak, maarja dat gaat wel te ver voor de meeste gebruikers.

Dan nog als een gebruiker kan je alles aanpassen en automatiseren veel meer dan bij Windows en MacOS.

De meeste gebruikers hebben die technische kennis niet en die zou ik inderdaad Linux niet aanraden of bepaalde gebruikersvriendelijk distros.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 31 maart 2025 08:33]

IOS kan je ook zonder account door, en kan je ook gewoon de basis functies gebruiken.
Niet op iOS 18.*
Wat werkt er dan niet?

Ik enroll wekelijks iOS/iPadOS in MDM (Intune) en kan gewoon zonder enig account op het toestel komen en apps zoals Safari gebruiken en updates installeren. Ook zonder MS of Apple account. Ook op iOS/iPadOS 18.

(App store weliswaar niet, maar die is sws geblokkeerd, daar hebben we immers MDM voor).
Dit is gewoon onwaar. Er is niks veranderd in iOS 18 op die gebied - je kan die Apple Account sign-in gewoon overslaan tijdens setup assistant.
Ook met ios18 kan dit meer dan prima, er is niks veranderd hierin.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 30 maart 2025 20:09]

Klopt ik gebruik mijn Android zonder account. Ik gebruik de Aurora Store. Die gebruikt helaas nog wel een Google account achter de schermen maar dit is steeds een andere.

Play Services zoals push werken nog gewoon als je niet ingelogd bent. Alleen de update ervan helaas niet. Je kan die niet updaten maar elk jaar met de nieuwste Android release krijg je wel de laatste versie.
Veel mensen die ik ken gebruiken ook hun MS account op hun pc (allemaal normale mensen die zich niet met tech bezig houden, diegenen die dat wel doen draaien een lokale)

En ik ben de tel kwijt hoe vaak ze mij dan om hulp vroegen omdat ineens iets niet werkte of verkeerd (deze kwam zo vaak voor weet ik nog, maar er zijn fors meer problemen).

Het moment dat je een MS account koppelt gebeuren ook een boel best domme dingen op je pc, en je mag daar gewoon zelf achterna met een internet browser bij de hand.

Er is geen reden om die account te verplichten op Windows, maar een ander probleem is hoe MS ermee omgaat en hoe bepaalde dingen gepushed worden zelfs als je eenmaal jezelf bij neerlegt, en die account koppelt.

Ook de onwil van MS om het anders aan te pakken vind ik een probleem, waarom moet mijn PC gelockt worden ACHTER zo'n account? Je kan toch prima een lokaal account aanmaken en met een MS Account inloggen puur voor de diensten zelf (net als Android dat doet)

Ik ken mensen (vooral W10 gebruikers) met een lokaal account waarbij hun ingelogd zijn met hun MS Account voor de Store, Xbox app, OneDrive enz, net zoals Android dat ook doet.

Echt toch is dat niet genoeg voor MS, ze kwamen met "een geweldig idee" dat je hele PC achter die account gegijzeld wordt, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Als ze het zo zouden aanpakken als Android kon ik er nog mee leven, probleem is niet zozeer de MS Account zelf, maar de manier hoe MS het laat werken op Windows (geen lokaal account) en het extreme gepush daarvan (dit artikel is daar weer eens het trieste bewijs van, ook als er nog andere workarounds bestaan, voor hoe lang?)

Als kers op de taart werkt de MS Store zonder een account voor gratis apps, de ironie.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 30 maart 2025 13:31]

Ik kan het wel een beetje begrijpen, maar ze zouden wel een optie moeten houden dat je nog een lokaal account.
Standaard staat bitlocker aan op home en pro in Windows 11 en als er dan een probleem is en je moet de recovery key invullen op de laptop, dan heb je wel een probleem om bij je bestanden te komen. Met een MS account dan wordt daar nog de recovery key in op geslagen. Het is mogelijk om een export te doen, maar de meeste weten niet hoe en dan moet je het ook nog goed opgeslagen of uitgeprint hebben .
Bij ons hebben we denk zo 500 laptops en ik gok dat er 1x in de 3/4 maanden wel een melding langs komt dat de recovery key ingevuld moet worden.
Standaard staat bitlocker aan op home en pro in Windows 11
Daar twijfel ik over met een lokaal account, ik heb nog recent een oude SSD met W11 erop (23H2) van ene laptop naar een totaal andere verplaatst, en alles deed het probleemloos.

Als ik het ook nakijk staat het ook uit, en ik heb dat nooit uitgeschakeld.

Hetzelfde met de desktop van mijn partner, die draait 24H2 sinds het begin en ook daar staat Bitlocker standaard uit icm lokaal account.
als er dan een probleem is en je moet de recovery key invullen op de laptop
Als het diezelfde laptop betreft dan zou dat niet moeten gebeuren, maar bijvoorbeeld met een desktop wel als je je CPU vervangt en bitlocker staat aan (tenzij je een losse TPM module hebt)

Maar bovenstaande is puur uit mijn ervaring, misschien ligt het gewoon aan mijn geluk.
Over het algemeen ben ik het met je eens, maar in dit geval gaat het om een situatie waarin een monopolie aanwezig is. Voor normaal "digibeet" consumentengebruik zijn er eigenlijk geen andere opties dan Mac of Windows.

Bij IOS en Android hebben we altijd de verhouding gehad waarin je op android veel vrijer bent in privacykeuzes.

Bij Mac en Windows zie je dat als Microsoft dergelijke "forceer principes" ook gaat hanteren je het gros van de consumentenmarkt met een oligopolie verplicht om zijn data te verkopen en privacy op te geven. Linux is immers niet voor iedereen.
Er is niks mis met een lokaal account. Windows werkt net zo goed. Dus voor de gebruiker maakt het niet uit.

Voor Microsoft is dat een beetje anders. Jij bent namelijk een verdienmodel geworden. Eigenlijk al sinds Windows 10. Daar kreeg je namelijk je eigen advertentie-ID. Wat Microsoft nu probeert te doen is de Windows 11 gebruikers meer te verbinden aan hun cloud. Je favorieten? Cloud. Je wachtwoorden in je browser? Cloud. Je foto's? Cloud. Je documenten? Cloud. Je contacten? Cloud.

Het wordt verkocht onder het mom van gemak en bruikbaarheid. Ondertussen geef je je data over aan Microsoft die daarmee op een goudmijn aan data zit. De tech savy gebruikers zijn op de hoogte en kennen de wegen om om alle restricties heen te komen. Die wegen worden nu langzaam opgebroken. Met deze actie, en die van de hardware restricties, zorgt Microsoft ervoor dat ze extra inkomsten genereren. Veel mensen zullen aan een nieuwe PC moeten omdat W10 uit support gaat.

Er is overigens sinds kort een Windows 11 versie die al die issues niet heeft. Er is een LTSC versie die niet moeilijk doet over je wat oudere hardware, die een lokaal account aanmaakt als je geen internet hebt (stekker eruit) en die geen bloatware aan boord heeft. Alleen willen ze je die LTSC versie niet verkopen, die is alleen voor bedrijven met een Volume License contract.

[Reactie gewijzigd door asing op 30 maart 2025 13:25]

Alleen willen ze je die LTSC versie niet verkopen, die is alleen voor bedrijven met een Volume License contract.
Wat op zich dan weer niet vreemd is, immers LTSC is in principe voor beperkte gebruiksscenario's, denk aan ziekenhuizen bij bepaalde apparatuur e.d. (al zie ik daar eigenlijk liever embedded implementaties als beheerder).

Dat betekent niet dat je het niet kan misbruiken voor 'normaal' gebruik, al zijn er ook zaken die simpelweg niet of niet correct werken op LTSC versie's. Prima voor een 'tech savvy' personen die je hier op Tweakers vind, maar niet voor de gemiddelde consument. Ik zou trouwens niet zeggen 'sinds kort' beschikbaar, LTSB (hernoemd naar LTSC in later stadium) is al een ding sinds 2015.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 maart 2025 13:34]

Ik heb het niet getest, dus ik kan niet uitsluiten dat bepaalde zaken niet meer werken zoals ze dat wel doen in de normale editie. Als je alleen je mail wil lezen en een beetje wil internetten op een wat oudere machine dan zou het een prima oplossing kunnen zijn.

Er was inderdaad al tijden een LTS versie van Windows 10. De LTS versie van Windows 11 is er pas een paar maanden. Ergens oktober 2024 zo te zien.
Volgens mij zitten verschillende dingen die belangrijk zijn voor gamers er niet in, terwijl allerlei 'influencers' het juist aan gamers aanprijzen als de ultieme windows versie.
Wat er niet in zit kort gezegd (10 LTSC ten minste), is edge, Cortana, en MS store, en Xbox Game center. Weet niet of ik die 'belangerijk voor gamers' zou noemen, steam/EGS/EA app werken allemaal prima zonder.

Tevens krijg je geen feature updates, maar wel stabiliteits en security updates. Compatibiliteit is verder 100%, en als je een van die dingen die ontbreekt perse wilt, kan je het er zelf weer op zetten.
Dat kan dan mogelijk een probleem zijn met AMD cpu's met dual CCD's en / of 3D V-Cache vanaf de 7000 serie, AMD gebruikt namelijk in al haar wijsheid de Xbox Game Bar om te detecteren of een applicatie een game is of niet, en om op basis daarvan in runtime bepaalde scheduler optimalisaties te activeren via hun chipset drivers.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 maart 2025 17:52]

Ik heb per ongeluk Xbox Game Center en Gamebar verwijderd. Nu krijg ik iedere keer een pop up dat er het niet geopend kan worden, maar ik heb dus geen idee wat er dan niet geopend kan worden, want ik mis dus niks. Zit nu dus met een vet irritante pop up iedere keer en je kunt em niet negeren, maar het voegt ook werkelijk waar niks toe kennelijk want iedere game werkt nog net zo goed. Zo irritant.

Dus een versie zonder XGC aanraden aan gamers klinkt niet als een heel goed idee voor mentale gezondheid.

Edit: @Dennism well, thanks. ik draai ook ryzen platform dus dan moet ik daar toch eens even naar gaan kijken.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 31 maart 2025 03:25]

In 11 LTSC mis je ook Auto HDR en DirectStorage t.o.v. consumer versies van 11 (en 10). Volgens mij kun je dit ook niet zomaar toevoegen.

Aangezien heel veel games en videos/streams geen HDR ondersteunen, is het niet hebben van Auto HDR wel een heel groot gemis. Hoe belangrijk DirectStorage momenteel is weet ik niet. Waarschijnlijk wordt dat pas wat verder in de toekomst belangrijk.

[Reactie gewijzigd door MicaLovesKPOP op 31 maart 2025 21:22]

Via ChrisTitusTech/winutil kan je een MicroWin maken, wellicht interessant?
Klopt, die volg ik ook al een flinke tijd en probeer ik ook regelmatig uit. Maar ook dat is vaak voor een tech savvy persoon prima tot ok te gebruiken, maar voor een normale gebruiker lastiger. Vaak mis je immers features die mensen in een 'standaard' installatie verwachten, of doen bepaalde zaken het niet, of krijg je allerhande foutmeldingen die een normale gebruiker niet zal begrijpen of kunnen oplossen. Ik kwam bijvoorbeeld laatst nog tegen dat het conflicteerde met zaken die nodig zijn om een AMD dual CCD cpu correct te laten werken in Windows met bijv. Game scheduling. Geen idee of dat nog steeds zo is, maar handig is het natuurlijk niet.

Hetzelfde ook bijvoorbeeld vaak bij andere van die door 3de partijen 'unbloated' of 'gestripte' installaties. Soms gaat het zelfs zover dat je niet fatsoenlijk security updates kan draaien.
Die ChrisTitusTech kun je beter niet vertrouwen. Ik heb ook weleens zoiets van hem geprobeerd, maar het is veel te gemakkelijk in elkaar geknutseld. Hij belooft bijvoorbeeld dat er niks mis kan gaan omdat je in z'n programma backups kan maken... alleen zorgt 'ie er niet voor dat er niet wat mis kan gaan met die backups, of dat het programma je dit op z'n minst laat weten. Dus je kunt het best proberen, maar vertrouw het ajb niet. Constructieve berichten doet ie namelijk ook al niks mee. Het geeft mij nogal 'tech influencer' vibes. Popie-jopie willen zijn, ipv daadwerkelijk het beste met mensen voor hebben.

[Reactie gewijzigd door MicaLovesKPOP op 31 maart 2025 21:28]

Dank voor de waarschuwing, zeker! Ik heb geen moeite met volledige officiële iso's te gebruiken en de rest sloop ik eruit met o.a. ShutUp10 en soortgelijk. Daar weet ik mijn weg wel in te vinden en wat manueel spul wat ik zelf uitvoer. Desondanks, altijd alles met gezonde dosis aan twijfel beschouwen is an sich niet verkeerd, nietwaar?
Dat heeft normaal ook mijn voorkeur idd, maar ik ben me er nog in aan het verdiepen hoe ik alles het beste kan opzetten. Ook zodat ik het makkelijk kan deployen op verschillende toekomstige computers. Ook doe ik graag eens per jaar een compleet nieuwe installatie op mijn main PC, dat wil ik ook nog makkelijker maken, zodat zoveel mogelijk gewoon blijft werken.

Een gezonde dosis twijfel is zeker een goed idee, dan loop je niet zoals mij tegen een paal aan :D Soms vertrouw ik mensen iets te makkelijk op hun woord.

[Reactie gewijzigd door MicaLovesKPOP op 31 maart 2025 21:51]

Nou die tool werk ook niet helemaal lekker hoor, goed grote fuck-up in mijn temp-dir:

\AppData\Local\Temp\MicrowinScratch_20250330_162042_5699\Users\All Users\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Package Cache\{7625FDE9-5B15-1CDF-3810-EC60A67F6D39}v10.1.22621.3233\Installers\Windows App Certification Kit x64 (OnecoreUAP)-x86_en-us.msi
Je kan wel relatief makkelijk deze licentie kopen (in de EU). Sins de Oracle v.s. Used Soft uitspraak van het Europese hof van 2012, is het volledig legaal om licenties die je gekocht hebt (gebruikt) door te verkopen*. Er zijn dus een paar web shops die volledig legaal onder hun eigen volume license agreeme LTSC licenties kopen, en die weer doorverkopen. Niet de goedkoopste, maar niet sketchy/legal gray area ondanks dat het niet rechtstreeks van MS afkomstig is.

*Voorwaarden van toepassing:
Licentie moet 1 malige betaling voor onbepaalde tijd zijn, anders is het een abonnement en geen verkoop.
Je mag het 'voorwerp' dat je gekocht hebt niet opbreken. dus live ties voor 5 apparaten mag je niet als 5 1 apparaat licentirs verkopen, je mag niet de voorgebundelde OEM licentie van een laptop strippen, etc.
kun je eens een webshop noemen die dit doet? zijn dit sites als scd-keys waar ik dan aan moet denken?
PCkeysUK (officiele MS partner)
https://pckeys.uk/microsoft-windows-11-enterprise-ltsc
Wholesalekeys (officiele MS partner)
https://wholsalekeys.com/...-edition-enterprise-ltsc/

Eigenlijk wel een heel lijstje aan MS partners en die is niet eens compleet.

Dus nee, dit zijn geen grijze markt, van de vrachtwagen gevallen, gekocht met gestolen creditcard witwas sites.

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 1 april 2025 19:36]

Bij de introductie van Win 10 zagen heel wat bedrijven die feature updates waarbij je van versie naar versie springt niet zitten. Dit kwam voor velen over alsof je elk jaar een migratie aan je broek hebt zoals migreren van 7 naar 10 dus toen zijn er heel wat bedrijven die 10 jaar service builds zijn beginnen installeren in hun Office omgeving. Er zijn tevens hier en daar wel wat Tweakers die hetzelfde hebben gedaan.

Echter elke Tweaker die ik tegenkom die zweert bij dergelijke builds zitten altijd op de meest recente build beschikbaar, nooit op een build die pakweg 6 jaar oud is of maw, telkens een nieuwe versie uitkomt beginnen die up te graden of hebben ze alvast een nieuwe computer gekocht waar nu een recentere build op staat. Bij die bedrijven lag dat net iets anders, die hadden gepland effectief 10 jaar te doen met enkel security updates.

Enkel security updates is echt enkel security updates dus na enkele jaren: Nieuwe hardware of CPU support? Vergeet het maar. Driver support? Error, dit OS is niet meer ondersteund dus zeg maar dag dag tegen je GPU driver met game X support. Nieuwe versie van Chrome installeren? Error, dit OS is niet meer ondersteund. Nieuwe Surface toestellen waar men een 7 jaar oude build op moet installeren van het bedrijf? Leg het maar uit dat die fancy nieuwe camera met speciale microfoons niet werkt omdat de drivers niet ondersteund worden. Nieuwe Office versie installeren? Error, niet ondersteund. Teams classic gaat eruit, gelieve de nieuwe versie te installeren, error, niet ondersteund.

Eenmaal zo een lange service build niet meer ondersteund is in de main support, eenmaal je echt in de lange termijn zit zijn die versies totaal onbruikbaar voor gewoon office of gewoon thuis gebruik omdat het gehele eco systeem er rond mee stopt. Telkens de laatste versie installeren en dan roepen hoe geweldig het wel niet is, sorry maar die mensen maken zichzelf iets wijs.

Nu om dat probleem te verhelpen krijg je nog maar 5 jaar op LTSC, te rekenen van het moment het uitkomt dus praktisch gezien kan je 3 jaar doen voor je moet upgraden (en opnieuw mag betalen)

De 10 jaar versie (de vroegere echte LTSC) waar je praktisch 8 jaar op kan doen is hernoemd naar de IoT versie waar je speciale hardware voor hebt zoals Ryzen Embedded en waar je specefieke IoT software voor hebt. Dergelijke hardware en dergelijkse software gaat die build wel blijven ondersteunen over de gehele levenscyclus.
Omdat ik PC's bouw voor mensen en ik niet verantwoordelijk ben voor hun Windows account. Ik wil Windows installeren, meer niet.
Dat je gebonden bent aan de fabrikant om je eigen gekochte apparatuur en OS te mogen gebruiken. Ik wil zelf offline mijn eigen systeem kunnen beheren zonder ineens akkord te moeten gaan met een account dat microsoft kan blokkeren wanneer ze maar willen. Het is mijn PC, niet hun PC.
Dit inderdaad. Vooral dat de mogelijkheid bestaat dat Microsoft je account blokkeert omdat je, naar hun interpretatie, niet aan de voorwaarden zou voldoen. Met een telefoon is het heel vervelend, maar met een computer waarin AL je persoonlijke bestanden achter je account zijn vergrendeld en versleuteld, is het niet meer redelijk. Hier zou de EU echt wat aan moeten doen.
Ook op een telefoon vind ik dit niet redelijk, maar op mijn telefoon is het optioneel.
Ja ik kan kiezen om er een google account op te zetten (En dat doe ik ook), maar ik kan ook kiezen voor een alternatieve download bron die dat niet nodig heeft. Zat sites die een alternatieve store bieden of los de APK's beschikbaar stellen. Google ontneemt mij de telefoon niet als ik geen account neem, enkel de mogelijkheid om via hun apps te downloaden.
Hey is dan ook niet Google 's OS. Android zelf is gratis, de play store niet. En dus is het account verplicht voor de play store, niet voor android.
Je kan prima windows 11 offline gebruiken hoor.
Je dient alleen bij installatie van windows even één keer online te zijn geweest. Eenmaal geinstalleerd kan je windows naar harte lust offline gebruiken zonder enig belemmering. En eenmaal offline, kan microsoft ook helemaal niets blokkeren want je bent offline.

Ja, ik vind het ook stom met name als ik apparatuur met windows verkoop maar voor de rest is dit, in huidige wereld, echt een non-issue en snap ook niet waarom zoveel mensen een probleem van maken. Het staat je echt vrij om een nieuwe hotmail te maken Justforwindows11@hotmail.com en daar verder helemaal niets mee te doen, als je zoveel om data geeft.
Gaat mij om het beheren, ik herinstalleer regelmatig opnieuw en wil niet steeds verplicht moeten inloggen.
Ik kan er als systeem beheerder makkelijk omheen maar dat betekend niet dat ik het OS zou accepteren als ze mij die mogelijkheid ontnemen.
Maar als systeembeheerder zie je dit soort zaken toch nooit? Ik heb zakelijk nog nooit gevraagd zien worden om MS accounts bij unattended setups, en een attended setup doe ik als beheerder al helemaal niet bij zakelijk gebruik.
Op kantoor inderdaad niet, daar gebruik ik Micosoft Deployment Toolkit, diezelfde truuk heb ik voor thuis ook achter de hand.
Jouw pc, hun software. Je hebt het account niet nodig om de pc te kunnen gebruiken, wel om hun software te kunnen gebruiken....
Dan kan ik dus mijn geld terugvragen, want toen ik Win11 kocht stond dat er niet bij als verplichting. Wat dit is is ITTerreur.

[Reactie gewijzigd door Fedo op 30 maart 2025 14:42]

Henk, het doet me bijzonder veel plezier dat er nog medestanders zijn, die er dezelfde gedachtengang op na houden.
Een tegenvraag als antwoord:
Wat is de noodzaak van een online account?
De vraag blijft staan: waarom aanvaarden we het wel op Android en voor de meeste mensen ook op iOS, maar niet op Windows?

En de noodzaak, toegegeven dat MS die zelf gefabriceerd heeft, zit er bijvoorbeeld in om je Bitlocker recovery key te kunnen vinden daar Windows nu standaard Bitlocker aanzet, ook op de Home editie. Wil je gebruik kunnen maken van de MS Store app? Heb je een online account nodig, net zoals trouwens op iOS en Android.

Het account kost je niets, je moet het nergens anders voor gebruiken. Je bent niet verplicht om ook maar iets op te slaan in OneDrive, je bent niet verplicht om informatie te delen met Microsoft. En het grootste risico is dat op het moment je het account nodig hebt, je niet meer weet wat de credentials nu ook alweer waren.

Maar de vraag blijft: waarom wel op je mobieltje, maar niet op je computer?
Het simpele antwoord? Verandering.

Voor android had je vanaf het begin een account nodig voor play store. Bij windows niet. En als je iets gaat veranderen, willen mensen weten waarom.
Normaal gesproken zijn de meeste mensen tegen verandering, tenzij daar een duidelijk voordeel voor henzelf in zit. Dat is bij dit windows verhaal niet het geval. Het is een gekunsteld argument.

En je geeft aan dat je het account nergens voor hoeft te gebruiken, maar ik denk dat microsoft heel goed weet dat als je eenmaal een account hebt aangemaakt, de meeste mensen niet zo snel nog een lokaal account daarnaast gaan zetten.
Is Microsoft niet al te lang geleden op hun vingers getikt voor het verzamelen van gegevens via Clarity? Dat voegt ook toe aan de afkeur richting dit soort veranderingen.
Doesn't ring a bell, ook al loop ik al best een tijdje mee. Maar in zijn algemeenheid kun je zeggen dat er weinig positieve voorbeelden zijn van het opgeven van privacy.
We zouden het ook niet moeten accepteren op mobieltjes.

Online accounts zorgen ervoor dat al je activiteit kan worden gelogd en je persoonlijke data opgeslagen wordt in cloudsystemen die vaak buiten Europa staan, of door de US kunnen worden benaderd middels de Cloud Act.

Zelfs als je geen online storage gebruikt, weten bedrijven als Google alles van je: persoonsgegevens, locatie en veelbezochte adressen, welke apps je gebruikt, wat je interesses zijn, in welke levensfase je je bevindt, wat je politieke keuzes zijn enzovoorts. Dat hoeft een operating system van mij niet te doen.
Maar dit antwoord nog altijd niet op de vraag: waarom aanvaarden veel meer mensen dit op een mobieltje, dat je overal mee naar toeneemt en veel meer informatie over jouw gedrag kan prijsgeven en aanvaarden veel minder mensen dit op een computer?

Ik zie maar zeer weinig mensen hier adverteren hoe je de Play Store zou kunnen gebruiken zonder Google account. Of tips geven over hoe je apps kunt gaan sideloaden op een betrouwbare manier, of welke alternatieve store je kunt gebruiken zonder dat er een account nodig is. Maar van zodra iemand het heeft over dat accout op Windows schiet iedereen te hulp met allerhande tips van hoe je er rond kunt werken. Dat toont toch echt aan dat we het op onze telefeen gewoon aanvaarden en op de computer niet.
Die discussie is toch helemaal niet relevant hier? Dit artikel gaat over Windows, niet over Android of iOS. Dus de reacties gaan daar ook over.

Het klopt ook niet. Je kunt iOS prima gebruiken zonder account. Je kunt dan alleen geen apps uit de store installeren en je mist wat online functies, maar de iPhone doet het verder prima. Microsoft maakt het je in feite onmogelijk om je eigen gekochte PC met je eigen gekochte OS te gebruiken zonder online account. Dat is gewoon raar. En omdat Windows in het verleden altijd gewerkt heeft zonder account, is het volkomen terecht dat mensen daar vragen over gaan stellen. Microsoft heeft totnutoe nooit kunnen uitleggen waarom dat account noodzakelijk zou zijn. Dat kunnen ze ook niet uitleggen, want het IS niet noodzakelijk. Windows werkt prima zonder account, het is alleen dat Microsoft naast de Windows licentie ook nog aan je wil verdienen door je gegevens te verkopen.

Daarnaast is Microsoft een uiterst onbetrouwbare online-dienstenaanbieder. Het komt regelmatig voor dat gebruikers zomaar worden buitengesloten, zonder dat Microsoft de reden bekend maakt. Ga maar kijken op het Tweakers forum, het gebeurt best vaak en het is ALTIJD Microsoft, nooit Google of Apple. Mensen hebben hun telefoon op automatisch uploaden staan (toen er nog een Windows Phone bestond), maken 1x een foto van hun naakte kind en kunnen vervolgens niet eens hun pc meer gebruiken.

No thanks. Doei Microsoft. Ik hoop dat er altijd methoden beschikbaar zullen zijn om die Windowsshit te kunnen installeren, want je kunt er als thuisgebruiker realistisch gezien ook niet zonder.
Zoals gezegd het zit er eigenlijk al vanaf het begin in. In Windows is het maar sinds kort. En in de laatste jaren voelen we ons pas als verdienmodel in plaats van gebruikers. Dus het verplichten voelt nu veel zwaarder als toen Android het deed.

Daarnaast is het gewoon veel lastiger om een telefoon zonder account te hebben. Ik kan mijn familie een link naar een .exe bestand mailen, zeggen paar keer op volgende klikken (en misschien wat vinkjes aan of uit zetten) en het werkt. Er is dus ern simpele alternatief. Ik heb zelf geen ervaring met de Windows store dus hoe fijn, makkelijk dit werkt weet ik niet. Of hoeveel je zelf in beheer hebt weet ik ook niet (zoals bijvoorbeeld auto updates kunnen uit zetten).

Maar op een telefoon wordt het lastiger. Daarnaast hebben de meeste bedrijven niet hun app op hun website staan. Ik zou bijvoorbeeld niet verwachten dat de bank de app via hun website (vertrouwde bron) laat downloaden. Dus een apk bestand verkrijgen zal gewoon voor iedereen lastiger zijn dan voor Windows een exe bestand. Daarnaast hebben de meeste mensen in mijn omgeving weinig verstand van apparatuur. Ik kan niet makkelijk zeggen ga naar de telefoon instellingen, zet sideloaden aan, open de bestandsbeheer op je telefoon, ga naar de map... Ik zie ze dit gewoon niet doen. Nou denk ik wel dat mijn omgeving onder het gemiddelde ligt van algemene ict kennis en dat helpt natuurlijk ook niet. Dan zou ik voor elke app (en update) misschien wel langs moeten komen.
Graphene os met obtainium en aurora store.
Je moet een sloot aan voorwaarden accepteren voor dat account, en MS kan die ook nog eens eenzijdig wijzigen. Voor mij niet zo'n probleem, maar het legt zo wel extra restricties aan Windows op.
Die voorwaarden accepteer je gewoon als je Windows gebruikt, ongeacht het account dat er aan hangt.
De inmenging van dit soort multinationals in het dagelijkseleven van mensen gaat gewoonweg veel te ver.
Dit soort aanpassingen wordt mondjesmaat ingevoerd. Je geeft ze een vinger en voordat je het weet....

En wat zijn dan al die fantastische voordelen waarvan iedereen gedwongen gebruik moet maken.

In mijn ogen hoort dit een gebruikersbeslissing te blijven.
Als je een lokaal account aanmaakt dan wordt Bitlocker niet aangezet. Ik heb dit nu al op 3 verschillende pc's gezien. Ik maakte dan wel eerst gebruik van oobe/bypassnro-commandprompt.
De vraag blijft staan: waarom aanvaarden we het wel op Android en voor de meeste mensen ook op iOS, maar niet op Windows?
Ik weet niet of die vraag wel de juiste is.

De mensen die ik hier zie klagen en waarschuwen zijn ook het soort mensen dat LineageOS of iets dergelijks gebruiken. Ik ken niet iedereen, maar ik zie wel een patroon.
De meeste andere mensen hebben geen flauw idee van hoe de techniek werkt,. wat nodig is, wat noodzakelijk is, wat de keuzes zijn, welke alternatieven er zijn. Het enige verschil is dat mensen wéten dat ze decennia lang met lokale accounts hebben gewerkt. Ik denk dat iedereen ook wel op z'n klompen aanvoelt dat zo'n verandering ze steeds meer afhankelijk van MS maakt. Voor hun telefoon is dat al een gepasseerd station maar nu hebben ze (in theorie) nog een kans om uit te stappen.
Owja, en mensen houden gewoon niet van verandering.
Je bent niet verplicht om ook maar iets op te slaan in OneDrive, je bent niet verplicht om informatie te delen met Microsoft.
Net zoals je niet verplicht bent om een lokale account te hebben? Technisch klopt dat, maar het wordt wel steeds lastiger gemaakt. Je moet technisch stevig in je schoenen staan om daar mee om te gaan en precies weten wat je wel en niet accepteert. Minder vaardige gebruikers zullen veel moeite hebben om de juiste keuzes te maken. Éen verkeerde klik en je geeft (bv) opeens wel toestemming om je data te gebruiken. Mensen hebben genoeg ervaring met cookie-popups om te weten hoe dat gaat.

Niettemin vind ik het goed om er op te wijzen dat mobiele telefoons dit probleem ook hebben en eigenlijk nog wel groter.
Wil je gebruik kunnen maken van de MS Store app? Heb je een online account nodig, net zoals trouwens op iOS en Android.
Alleen voor betaalde apps, vziw.
Je kunt zonder een MS account te gebruiken gewoon gratis apps installeren.
Waarmee Microsoft ironisch meer open is dan Google en Apple.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 30 maart 2025 15:03]

"De vraag blijft staan: waarom aanvaarden we het wel op Android en voor de meeste mensen ook op iOS, maar niet op Windows?"

Dat is een aanname met een vleugje 'whataboutism'
De wedloop om zoveel mogelijk mensen jouw services (microsoft, gmail, facebook) als identiteit en inlogmiddel zeker te stellen?

Koppel daar alles aan vast, toegang tot: je sleutels, mail, je gehele online persona.

De drempel verlagen om overal ingelogd te zijn met tracking cookie/advertiser id en gebruik te maken van automatisch ingelogde services?

Enz?

Of bedoel je de "noodzaak" als consument?
Zoals altijd, "convenience".

[Reactie gewijzigd door lariekoek op 30 maart 2025 10:56]

Een tegenvraag als antwoord:
Wat is de noodzaak van een online account?
Een tegenvraag als antwoord:
Wat is de noodzaak van een online account op Android iOS? Dat is wat @jcbvm ook zegt, daar lijkt iedereen het geen probleem te vinden.
Op Android is het dan ook geen noodzaak. Android zonder Play services kun je prima installeren en gebruiken zonder account. Blijkbaar is nu Windows installeren zonder account en Windows store niet mogelijk of het wordt in elk geval actief tegen gewerkt.
Google playstore kan ik niks uit downloaden zonder account.
Klopt, dat is ook onderdeel van Play services, niet van Android. Je kunt gewoon een andere store installeren, zelf APK'tjes installeren etc is allemaal mogelijk.
Klopt, dat is ook onderdeel van Play services, niet van Android. Je kunt gewoon een andere store installeren, zelf APK'tjes installeren etc is allemaal mogelijk.
En stap nu eens uit je Tweakers bubble? ;) Kortom, voor de gemiddelde gebruiker niet haalbaar. Trouwens, voor mezelf ook niet, daar heb ik helemaal geen zin in.
Je bent echter nog steeds bezig met whataboutism. Het feit dat een ander het ook fout doet maakt het hier niet goed.
Het is dan ook niet zozeer dat anderen het ook doen, het gaat hem er om dat we van anderen dit gedrag veel sneller aanvaarden dan van Microsoft, en niemand die hier blijkbaar goed kan uitleggen waarom we het op Android en iOS wel aanvaarden en veel minder snel manieren kunnen noemen om er rond te werken dan bij Microsoft.

Het is dus niet dat anderen het ook fout doen, maar waarom we dat wel aanvaarden.
Ah ok. Waarom? Omdat we het bij Windows van oudsher gewend zijn. Bij Windows hebben we onze applicaties over het algemeen ook zelf overal vandaan gehaald in plaats van uit een centrale store. Microsoft probeert ons nu wel aan de Windows Store te krijgen maar dat was niet al zo van het begin. Bij Android en iOS was dat wel het geval en voelt het dus ook heel anders dat je daar dan ook gelijk een account bij nodig hebt (hoewel je eigenlijk technisch gezien natuurlijk geen account nodig hebt om een app te downloaden).
Puur gewenning dus. Dat praat het niet goed maar is wel logisch denk ik.
Ik denk dat je niet weet wat whataboutism is? Eheijnen doet dat daar namelijk niet.
Hij beantwoordt de vraag inderdaad niet, maar dat maakt het geen whataboutism.
Whataboutism betekent dat je iets goed praat door te verwijzen naar iets anders.
Dan zou ik zeker even teruglezen. Ik praat namelijk nergens goed dat je voor Windows een account nodig hebt (In tegendeel: JeroenNietDoen in 'Microsoft verwijdert commandprompt voor installeren Windows 11 zonder account') , ik ben het eens met de post van diegene waar hij op reageert, waarom vinden we het bij Windows een probleem maar bij Android of iOS niet. Dat je Android of iOS kan gebruiken zonder account is totaal niet relevant even buiten beschouwing laten of het werkbaar is.
Aurora, F-Droid, apkmirror, GitHub etc.. Prima zonder account :)
Niet haalbaar omdat ze niet even 3 minuten nemen om "apps installeren zonder inloggen op telefoon" op te zoeken? Tja, dan is dat niet haalbaar inderdaad. Aan wie ligt dat dan?

Kan gewoon in het Nederlands worden opgezocht, zonder termen als Android, Google account, Play Store of F-Droid, en de zoekresultaten die ik krijg in een incognito browser zijn gewoon prima (en zitten ook Tweakers topics tussen).
Als ze installeren niet weten dan zorgen zoekmachines wel voor ongeveer dezelfde zoekresultaten bij "apps downloaden zonder inloggen op telefoon", of "apps downloaden zonder wachtwoord".
Downloaden en app kent iedereen wel ondertussen, het is niet meer 2010.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 30 maart 2025 13:10]

Dat klopt, ik vind ook dat gratis apps zonder account te installeren zouden moeten zijn. Betaalde apps is anders, die moeten praktisch gezien wel aan je account gekoppeld worden want anders zou je bij een herinstallatie een boel gedoe krijgen.
Maar het kan zeker anders: Threema kun je kopen op hun eigen site en dan krijg je een ouderwetse licentiesleutel die je kan invoeren in de app :-)
Google playstore kan ik niks uit downloaden zonder account.
Voorgeinstalleerde apps en systeem apps kunnen er gewoon updates uit krijgen zonder ingelogd te zijn. Pas geleden nog voor iemand gedaan.
Alleen nieuwe zaken installeren heb je een account voor nodig.
Je kunt ook niets uit de MS store downloaden zonder account. Wat is je punt? Verschil blijft dat je Android/iOS kunt gebruiken zonder account.
Ah, je verschuift de doelpalen om gelijk te krijgen. Ik schuif wel mee, hoor. Wanneer ik iOS gebruik (en heel regelmatig verschillende Androids) dan is dat 90% van de tijd zonder enig account erop. Belangrijke updates (voorgeïnstalleerde apps, security patches, OS-updates) komen daar ook op binnen zonder dat je met een account bent ingelogd.
Het punt is (en blijft) dus dat je Android en iOS wel met account KUNT gebruiken (en ze daar heel hard op sturen) maar niet VERPLICHT bent om tijdens setup in te loggen met een account. Iets wat bij Windows nu WEL verplicht is voor de gemiddelde consument.
Het punt is (en blijft) dus dat je Android en iOS wel met account KUNT gebruiken (en ze daar heel hard op sturen) maar niet VERPLICHT bent om tijdens setup in te loggen met een account. Iets wat bij Windows nu WEL verplicht is voor de gemiddelde consument.
Nee, het punt is: jcbvm in 'Microsoft verwijdert commandprompt voor installeren Windows 11 zonder account' , daar begon de discussie mee. Dat je Android en iOS zonder account kan gebruiken is juist waar de doelpalen begonnen te verschuiven ;)
Op recente Samsung devices heb je verplicht een Google account nodig. Anders kom je niet eens in het toestel om bijvoorbeeld F-droid te installeren.
Nee, hoor, ik installeer regelmatig Samsungs zonder Google en/of Samsung account
Dat soort zaken komen dan wel weer vrij 'aangezet' over, zo nu en dan vraag ik wel eens af hoe vaak mensen die hier over klagen inderdaad Windows installeren of uitrollen.

Mensen lijken immers te doen alsof het account vereist is voor gebruik van het systeem, maar niets staat je in de weg om het systeem te installeren met een generiek ms account, en dan simpelweg op een wel supported wijze een local user aan te maken.

Liever zou ik de optie ook gewoon tijden installatie zien, maar het is niet zo dat een installatie vereiste voor een MS account tijdens een installatie van een individuele machine met een standaard installatie medium ook betekent dat het systeem niet met een ander type account te gebruiken is. Denk aan een lokaal of domein* account bijvoorbeeld. Sterker nog, bij zakelijke unattended installaties komt de vraag voor een MS niet eens aan bod.

*Home kan niet in een domein.
Dat soort zaken komen dan wel weer vrij 'aangezet' over, zo nu en dan vraag ik wel eens af hoe vaak mensen die hier over klagen inderdaad Windows installeren of uitrollen.

Mensen lijken immers te doen alsof het account vereist is voor gebruik van het systeem, maar niets staat je in de weg om het systeem te installeren met een generiek ms account, en dan simpelweg op een wel supported wijze een local user aan te maken.
Het probleem is niet dat het te moeilijk of te veel werk is, maar dat steeds meer mensen duidelijk begint te worden dat dit een doodlopende weg is. MS wil dat iedereen een online account gaat gebruiken en maakt het steeds moeilijker om het niet te doen. Het is makkelijk te begrijpen waarom want aan de verkoop van Windows valt niet genoeg te verdienen voor zo'n groot bedrijf. Windows wordt steeds meer een middel om andere producten van MS te verkopen. Het is niet moeilijk om voor te stellen hoe het verder gaat, het is enshitification in uitvoering en we weten allemaal hoe dat werkt. Je gaat steeds meer betalen voor een steeds minder goed product.

Natuurlijk is er bij ieder product een zekere spanning tussen de belangen van de verkoper en die van de klant maar dit gaat verder, zelfs verder dan "normale" enshitification. Mensen worden actief tegengewerkt om hun eigen computer te gebruiken zoals ze willen.
Dat zet mensen (eindelijk) aan het denken. Hoe lang duurt het nog voor de optie helemaal wordt uitgeschakeld of op een andere manier afdwingt dat je een online account aanmaakt? ("Deze website is niet toegankelijk want je Windows is onveilig!")
Uiteindelijk wint MS zo'n gevecht wel, we kunnen het wat uitstellen en tegenstribbelen maar niet voorkomen. Dat brengt ons bij de belangrijkste vraag, hoe kun je vertrouwen op een bedrijf dat zich zo opstelt? Een computer moet een hulpmiddel zijn, geen vijand die me tegenwerkt*.

Ik kan leven met domme bugs en slechte programmeurs. Ik kan leven met slechte software die langzaam beter wordt. Ik accepteer dat software niet primair gebouwd is voor techneuten zoals mij. Ik accepteer dat ik extra moeite moet doen omdat de software (nog) niet kan wat ik wil. Ik heb sympathie voor goed bedoelende programmeurs die fouten maken. Ik wil zelfs wel wat extra moeite doen om software te verbeteren (zelf, of via geld). Niks in de wereld is perfect en overal is er wel iets mis. Daar kan ik allemaal prima mee leven.

Maar dat wordt heel anders als het niet om bugs gaat maar om bewuste keuzes. Als ik extra moeite moet doen omdat de leverancier niet wil dat ik het product zo gebruik. Ik kan bugs verdragen in de hoop dat ze later verdwijnen. Dit soort "features" verdragen heeft geen zin, het wordt niet meer beter. Dat tolereren is contra-productief en het uitstellen van het onvermijdelijke. Het is meegraven aan de kuil waar je zelf in gaat vallen.

Als ik toch extra moeite moet doen (wat onvermijdelijk lijkt) dan liever extra moeite voor software met goede bedoelingen.


* misschien is dat ook wel de verklaring, "gewone" mensen ervaren computers al heel lang als vijandig. We hebben een grote mond vol over gebruikersvriendelijkheid, maar te vaak betekent dat een versimpelde en omslachtige interface. Dat is leuk als je iets voor de eerste keer moet doen dat je niet begrijpt, maar het nadeel is dat je de onderliggende principes niet leert waardoor alles een blackbox blijft. Een hoop mensen zijn gewoon bang om hun computer te gebruiken. Ze weten dat ze problemen niet (zelf) opgelost krijgen en iedere interactie is vervelend, maar ze weten niet beter dan dat het normaal is.
Op iOS is een account niet verplicht. Je moet dan wel een alternatieve app store gebruiken.

Dit is zelfs vrij gebruikelijk bij zakelijke toestellen, daar is het nog wel eens beleid om geen apple account te gebruiken.
Ook voor Ios en Android idd dezelfde vraag:
Wat is daar de noodzaak voor....

Maw.: waarom moet de gebruiker/het toestel continue verbonden zijn met een externe dienst....??????
Waarom wordt dat afgedwongen....????
Noodzaak niet. Maar al sinds de dos dagen weten we dat gebruikers geen fatsoenlijke backups maken. 1 kopie van een essentieel document op de bijna versleten floppie (floppies waren toen duur, dus je gebruikte dat ene exemplaar veel te lang). Dat setje babyfoto's dat je opsloeg op een gekregen 256MB usb-stick die het na 5 jaar niet meer deed.

Een microsoft account & Onedrive lossen dat probleem op.
Dat setje babyfoto's dat je opsloeg op een gekregen 256MB usb-stick die het na 5 jaar niet meer deed.
Een microsoft account & Onedrive lossen dat probleem op.
En dat setje babyfoto's naar je Onedrive account backuppen creeërt weer een nieuw probleem.

Nl. dat je je hele MS account met alles wat er aan vast hangt (hopelijk bijv. niet je digitaal aangeschafte XBox library) op slot gegooid wordt omdat een halfbakken AI afzeiksel van mening is dat die ene foto van jouw kleintje in bad, kinderporno is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 30 maart 2025 15:56]

En blokkeren de volledige toegang tot al je documenten een tijdje later als je die foto van je jonge neefje/nichtje/kleinzoon/kleindochter genietend van de zomer in het badje in de tuin ontvangt want oei... dat onschuldige jonge familielid baddert in prive zonder kleren en die foto werd volautomatisch doorgezet naar de MS cloud waar ze geen fotootjes van blote mensen blieven
Dat jij dat niet weet wat @R4gnax & @aikebah hier allemaal vertellen, als systeembeheerder nota bene.

Kijk maar goed uit, want als je bij MS aan de tiet hangt en die vinden zulke foto's op jouw computer dan gaat ie op slot en sturen ze je binnen ich en so de blauwe petten langs en die gaan dan eens flink die computer van jouw binnenstebuiten keren....en dan.... :+
Ik ben niet voor of tegen, de noodzaak zal wel bij Microsoft liggen. Maar snap het privacy argument niet zo wat ik hoor, je kunt altijd een apart account aanmaken. Zonder account kunnen ze ook wel volgen wat je doet.
Het is obfuscatie. Het gaat niet om wat Tweakers wel of niet kunnen en mogen doen, het gaat er om dat Microsoft willens en wetens barrières opwerpt voor n00bs. En die n00bs kunnen zich lelijk in de vingers snijden wanneer men zonder het te weten gekoppelde diensten activeert of gebruikt. Daar zijn in dit draadje legio voorbeelden van te vinden.

Daar komt bij: het is domweg niet nodig voor een fatsoenlijk besturingssysteem. Gewoon: niet. Er is nul winst voor de eindgebruiker. Microsoft hoeft alleen maar patching- en updateservers beschikbaar te houden wat niet alleen een gunst is voor de eindgebruiker maar primair in het belang van Microsoft. That's it.
Microsoft kan om onduidelijke redenen jouw account blokkeren. Als dat nu gebeurd verlies ik vellicht toegang tot bepaalde software e.d., maar mijn computer kan ik gewoon blijven gebruiken. Dat apparaat waar veel belangrijke dingen op staan. En ja ik moet mijn backups beter bijhouden etc. Maar uiteindelijk wil ik gewoon geen afhankelijkheid hebben met een clouddienst voor een duur lokaal apparaat waar persoonlijke dingen op staan.

En de redenen die zulke partijen geven zijn altijd hetzelfde. Zogezegd voor mijn veiligheid en gebruikservaring / gemak. Rot toch op man. Een extra account is per direct een extra stuk ONveiligheid en ONgemak. Zeker als dat samengaat met het pushen van extra diensten. Het biedt enkel een betere 'bedrijfservaring' en 'bedrijfsgemak'. Meer niet.

Ik was al heel dichtbij Linux. Maar zodra mijn lokale account geen optie meer is ben ik weg. Ik had 1 reden niet over te stoppen en dat is ontwikkelen in .net. Misschien moet ik dat ook maar eens heroverwegen.
Of je maakt gewoon een online account en logt daar 1x mee in en gaat daarna gewoon een lokal account toevoegen. Kost iets meer werk maar niet onoverkomelijk
Ik was al heel dichtbij Linux. Maar zodra mijn lokale account geen optie meer is ben ik weg.
Tip: wacht niet tot het zo ver is en je opeens in één keer helemaal over moet. Als je op tijd begint kun je beide systemen nog een tijd naast elkaar gebruiken zodat je nog op je oude systeem terug kan vallen als dat nodig is.
Ik wil niet dat een land een bedrijf opdracht kan geven waarmee ik niet meer in kan loggen op door mij gekochte hardware. Met een account op een Amerikaanse server kan Trump dit voor je doen. Bv door alle accounts in een land te treffen...
Dat kan de Trump regering nu ook al; gewoon door Microsoft te dwingen een verplichte update uit te rollen waar een stukje speciale code aan toegevoegd is. Daar kunnen ze wettelijk verplicht toe worden; alsmede er verder geen woord over te mogen spreken. En dat slaat dan een maandje later of zo, wanneer het bij zo goed als iedereen gegarandeerd geinstalleerd is, toe op alle systemen die een IP toegewezen krijgen behorend bij de IP-range van een bepaald land, waar Windows vervolgens kneiterhard weigert door te starten.
Klopt. Maar dat is minder snel en minder betrouwbaar om uit te voeren en iets minder makkelijk te targetten. Daarnaast speelt ook nog de data honger van bigtech in het algemeen waar ik niet actief aan mee hoef te helpen om het goed te kunnen combineren.
Zowel op Android als iOS kun je gewoon op de "desktop" komen, instellingen aanpassen etc zonder een account.
maar je kan er nauwelijks iets mee doen...
Nope. Geen google account op deze pixel 8a met graphene os
Met een alternatieve app store kun je er van alles mee hoor.
Probleem is echter dat het apparaat dan niet heel erg functioneel is. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar als ik principieel in zou staan en zou moeten kiezen heb ik denk ik liever een apparaat dat ik met een generiek account kan installeren, en dan op volledig supported wijze een lokaal account aan kan maken waarmee je alles kan zonder verdere online accounts. Dan een apparaat waar je zonder online account de initiële setup kan doen, maar daarna het apparaat niet normaal kan gebruiken zonder online accounts te moeten gebruiken of tijdens de volledige periode dat ik het apparaat gebruik door allerlei hoepels te moeten spingen.

En dat is dan ook wat ik aan veel kritiek hier zo vreemd vind, uiteraard zie je liever een keuze tijdens installatie bij Windows. Maar in ieder geval is het na installatie volledig functioneel zonder het online account gebruikt bij installatie nog te gebruiken. Terwijl dat bij andere apparaten waar dat online account zonder morren geaccepteerd wordt juist niet zo is. Leuk dat je kan installeren zonder account, maar dat online account op een telefoon na installatie niet gebruiken is simpelweg voor een normale gebruiker geen optie. Terwijl het bij Windows prima kan.
Anoniem: 57411 @jcbvm30 maart 2025 10:14
Simpel: het geeft microsoft een betere informatie-positie, waarmee het meer geld kan verdienen ten kosten van de klant (variërend van financieel tot de impact op de gebruikerservaring of zelfs de geestelijke gezondheid).

Dat is ook de reden waarom ik langzaam maar zeker bezig ben te ont-goegelen. Dat is al lastig genoeg, dus wil ik niet nóg eens bij microsoft die riedel door.
Voorbeeld: ik heb laatst voor iemand een pctje gebouwd. Dat doe ik thuis, kost niet veel tijd maar wel wat doorlooptijd zeg maar. Na assembleren wilde ik windows installeren en alvast drivers bijwerken, firefox en office installeren etc. Dan loop je er tegenaan dat je al moet inloggen. Ik wilde dat skippen, die persoon kan dan later alsnog inloggen. Dat gaat nu niet tenzij ik de login gegevens vraag (right...) of een truc uithaal om er langs te komen.
Ik installeer om de zoveel tijd een laptop of pc voor familie of vrienden. Installeer dan gelijk altijd even office/libreoffice. Nvidia/ati drivers. En ik wil niet hun microsoft account/password hebben. Zou best vervelend zijn als je verplicht moet inloggen tijdens installatie.

( Gelukkig voor de niet gamers is er linux Kde 6 / Gnome. )

[Reactie gewijzigd door Microwilly op 30 maart 2025 10:50]

Draai het om: waarom heeft iemand een account nodig om een OS te installeren, wanneer diegene betaalt heeft voor dat OS?

Ik heb het niet over apps en bv de appstore, maar puur het OS.

Persoonlijk wil ik het niet, ik ben gesteld op mijn privacy. Ik heb nooit een MS account gehad, maar MS maakt het mensen zoals ik steeds lastiger. Dwang houd ik ook niet van.

Daarnaast, als ik geen internet heb, wil ik ook van MIJN computer gebruikt willen maken. Dat staat mij bij met meer software tegen, ik heb ervoor betaald en zou mijn internet abonnement moeten kunnen afsluiten en offline kunnen werken. Het begint bij het OS.

[Reactie gewijzigd door ABD op 30 maart 2025 12:35]

Op zich niks, alleen dat je er mee verplicht opgezadeld wordt. dat kan gewoon niet door de beugel.
Bij Android of IOS kan je prima verder zonder account, device is te gebruiken met basis apps die erop staan/ je kan bellen / internetten etc zonder account.

Windows kan je niet eens door de setup komen, je wordt verplicht om een account aan te maken(Als het aan hun ligt).
Dit werkt juist heel erg tegen bij mensen, en mij ook. Daarom ook een hekel aan AI als Copilot enzo omdat het gewoon door je strot wordt geduwd in elke applicatie(Zelfs in notepad en paint).
Kan niet door de beugel? Ik denk toch dat Microsoft zelf bepaalt hoe dat werkt. Het is immers hun os. Het is niet van jou, he.
Kan niet door de beugel? Ik denk toch dat Microsoft zelf bepaalt hoe dat werkt. Het is immers hun os. Het is niet van jou, he.
Dat zou MS graag willen, maar er is wetgeving die paal en perk stelt aan hoe ver er aanpassingen aan een reeds verkocht software-product gemaakt mogen worden.
Je koopt dan ook geen software, maar een licentie om het te mogen gebruiken.
Sorry. Je koopt digitale inhoud.

De industrie kan schreeuwen dat het om een licentie wil zo hard ze willen, dat is niet hoe het hier in Nederland en binnen de EU gezien wordt. Je koopt een exemplaar van digitale inhoud en de gebruiksrechten op die inhoud zijn gelimiteerd door de licentie. Maar primair koop je de inhoud.

Binnen het kader van de EU-richtlijn 2019/770 inzake de verkoop van digitale inhoud en digitale diensten, heb je altijd recht op de originele versie van de digitale inhoud zoals deze was toen je de koop sloot. Tenzij uitdrukkelijk met wederzijdse goedkeuring (dus niet via een eenzijdig shrink-wrapped end-user license agreement) anders overeengekomen is.

Onder artikel 19 van die richtlijn kun je ook terugvinden waar verkopers of hun vertegenwoordigers (dwz de leverancier; uitgever; software-bouwer; etc.) zich aan moeten houden mbt het uitrollen van wijzigingen aan die inhoud die verder gaan dan wat er strikt noodzakelijk is om deze conform contract goed te laten werken.
Heel leuk, maar de praktijk is toch echt anders. Ik wens je succes met dit verhaal als Microsoft iets verandert wat jij niet wil.
Hoe dit in de praktijk wel of niet blijkt te werken staat los van hoe e.e.a. bij wet geregeld is.
En dat dit hier in de praktijk (nog) niet veel tegen gestreden wordt, doet geen afbreuk aan het feit dat jouw eerdere opmerking dat je enkel een licentie koopt, met daarbij de implicatie dat de verstrekker van die licentie daar wettelijk gezien mee kan doen wat ze willen en jij het maar te slikken hebt, grandioze kul is.

Wil je een probleem verholpen zien, zul je eerst moeten erkenne dat er een probleem is.
Met jouw insteek sta je te verkondigen dat er niet een probleem is; en dat het gewoon zo mag.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 30 maart 2025 15:52]

als dat echt zo werkt
Je kunt nalezen wat er in de richtlijn staat.
Ze zijn openbaar, heh?

https://eur-lex.europa.eu...TML/?uri=CELEX:32019L0770
Enige reden dat het niet haalbaar is, is omdat de industrie er niet op ingericht is met huidige bedrijfsprocessen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 30 maart 2025 18:09]

Mobiele OS'en zijn heel anders op veel gebieden. In Windows kan je overal bij. Op Android en iOS kan je bijvoorbeeld niet bij de prive opslag van apps. Tenzij je gaat rooten.

Bovendien kan je Android zoals gezegd zonder Google account gebruiken.

Maar wat er zo erg aan is: Meer datamining. Controle van Microsoft over het inlog proces (zij kunnen dan je wachtwoord gewoon resetten).
Voor iOS heb je geen account nodig en ook niet voor MacOS.

Als je geen internet hebt kan je niets.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 30 maart 2025 10:49]

Los van de privacy (en ja bij android en ios is dit ook, maar dat legitmeert niet dat het ook nodig moet zijn bij windows om een account te hebben)

Maar wij installeren veel pc's bij een stichting voor afrika en leergeld. Een deel van de systemen met Windows, dan zou het heel lastig worden als een account verplicht wordt.
Als je het niet erg vind om aan de life support van grote bedrijven en de overheid te zitten, hoe dichtbij is dan de stap dat jouw apparatuur niet meer van jou is?

Je kan net zo goed al je apparatuur leasen dan, of nog beter: Communisme? Alles gratis, maar niks is meer van jou.

Het is ook een kwestie van principes.
YouTube: I won't connect my dishwasher to your stupid cloud

Beetje een extreem voorbeeld betreft andere dingen betreft verplicht online boel.
Legt het leuk uit.

Je kan eventueel zeggen Win 11 installatie is misschien een iets ander verhaal.

Maar het komt er uiteindelijk wel allemaal uit dat je als Consument steeds minder controle krijgt over producten die je aanschaft.

Ook een beetje het zelfde verhaal als stoel verwarming in een BMW waar je voorheen of nog steeds een subscriptie moet hebben.
En ook hetzelfde verhaal met HP printer gebeuren een poos terug.
Het besturingssyteem dat ik op mijn PC draai heeft niks te maken met mijn identiteit. Ook ben ik de eugenaar en heb alle permissies, niet alleen die van "accounthouders", wat dat ook moet voorstellen. Alle.
Het is niet alleen het account, het is ook de opties die je bij installie al geforceerd word te configureren zoals netwerk. Ik wil vaak eerst het OS draaiende hebben en daarwaar nodig zelf handmatig drivers installeren voordat windows zich al gaat updaten of zelf drivers gaat verzamelen.

Dit is maar een van de kleine voorbeelden waarom het fijn is om opties te hebben.
Als perspectief van een reparateur gezien is het bloed irritant om alle gegevens van een klant te ontvangen. Ik kom met regelmaat bitlocker vergrendelingen tegen in me werk en elke keer moet we het overzetten van backups uitstellen, omdat we eerst de klant moeten informeren en wachten op de juiste sleutel en daarbij moeten we ook nog de klant begeleiden in sommige gevallen en dat kost tijd. En het is ook voor gekomen dat de klant geen sleutel heeft gekregen.

Je word gewoon door Microsoft in een wurggreep gehouden om zij bepalen wat je MOET doen.
Maar wat wil je dan aangeven, disk encryptie is tegenwoordig wel een minimaal aanbevolen best practise qua device security. Wat zou je dan willen, dat mensen hun systeem maar niet beveiligen omdat het anders lastig is voor een reparateur? Dat lijkt me ook niet wenselijk.

Ik zou dan eerder bij inname van het systeem al aangeven dat als het systeem een bitlocker melding geeft (en daarom bij jullie komt) dat de klant de restore key moet bijleveren. Geeft het systeem bij inname nog geen bitlocker melding kan je dit gewoon suspenden tot na de werkzaamheden, daar is die functionaliteit voor.
En het is ook voor gekomen dat de klant geen sleutel heeft gekregen.
Dit is praktisch gezien niet mogelijk, immers bitlocker zal zich niet laten aangezetten als deze niet de key kan wegschrijven in het account van de gebruiker, in de active directory (bij zakelijke laptops) of wanneer de gebruiker niet expliciet aangeeft de key uitgeprint te hebben of opgeslagen op een extern opslag medium. Dit klinkt, heel eerlijk gezegd, eerder als een smoesje van een gebruiker die niet opgelet heeft, of heel bewust iets heeft aangezet zonder de instructies op te volgen.
Het is niet erg om met account te werken m. Maar ik heb in het verleden al gehad met een zelf gebouwde pc dat de driver voor wifi of lan niet wou installeren. Waardoor je niet verder kan met installatie van windows en de pc onbruikbaar is. En dan sloeg ik dat over en kon ik het nadien wel instaleren of werkte internet wel na windows installatie. En dan schakelde ik over naar een online account
1. In het huidige politieke klimaat wil je mogelijk niet een account bij een Amerikaans bedrijf hebben.
2. Omdat je met een Microsoft account OneDrive en meer door de strot geduwd krijgt.
Het tweede was voor mij eerst een reden om privé een gestripte versie van Windows te gaan gebruiken en er nu volledig vanaf te stappen. Mijn home directory stond ineens op OneDrive. ik kwam er pas achter toen een script met hard coded path niet meer werkte.
Maar wat nou: Als je in een buitengebied woont. Geen wifi, geen internet en geen glas. maar ik moet wel een pc hebben voor mijn voermachine. Dan kan ik dus niet meer een windows pc kopen want ik heb internet nodig. Terwijl ik met dat script lokaal kan aanmelden en de pc gewoon kan gebruiken.
Of bv computerzaken die pc/lp voor bereiden. Die kunnen straks alleen nog op lokatie iets doen en dan afhankelijk zijn van de snelheid intenret bij de klant. Zo handig vind ik niet niet , want je moet internet hebben maar als het er niet is heb welke keuzes heb ik dan. mijn vor machine werkt alleen op windows daar is geen internet voor nodig. maar ik heb geen andere keuze.
Zakelijk gezien speelt dit helemaal niet. Ik heb nog nooit een consumenten versie van een MS account moeten invullen bij een zakelijke machine. Daar gebruik je enkel zakelijk MS accounts, als je business daarvoor gekozen heeft of anders lokale (domain) accounts.

Voor je specifieke voorbeeld is het natuurlijk ook de vraag of een 'full fat' windows pc, wel de juist best practice oplossing is voor een voedermachine. Daar zou ik eerder een door een fabrikant van de machine bijgeleverde embedded oplossing verwachten en niet een 'huis, tuin en keuken' pctje.
Omdat niemand hoeft te weten wanneer ik inlog of wat ik doe op mijn computer. Zeker met een account in de cloud is mijn wachtwoord opgeslagen bij een andere partij die in het verleden regelmatig heeft laten zien dat security niet hun ding is. Het betekent ook dat ze mij uit kunnen sluiten als ze dat willen of de dienst stopzetten. Er is geen enkel zinnig argument voor deze verplichting behalve omdat MS het wil.
Mijn Samsung A35 draait zonder Google account en helemaal ont-Googled met tools als ADB.
Omdat ze alles dan kunnen zien wat je
Doet.
Privacy
Het gaat om een persoonsaccount bij Microsoft waar de eindgebruiker helemaal niets beter van wordt, tenzij jij je laat leiden door wat er op de consultancy- en marketing-suits wordt verteld. Het gaat om een besturingssysteem dat helemaal geen binding met Microsoft nodig heeft, los van de updateservers voor patching en updates -- en patching is niet alleen in het belang van de eindgebruiker maar zéker van Microsoft. Die wurggreep naar een verplicht Microsoft-account waar stilzwijgend bijvoorbeeld BitLocker-keys op worden opgeslagen is een door in het oog omdat Microsoft vertikt tekst en uitleg te geven. Voor het fatsoenlijk functioneren van een besturingssysteem is een account bij de vendor helemaal niet nodig. Het dient slechts als drempelverlagen voor aankopen en crossreferencen van privégegevens (yadayada pseudoanonimisatie). That's it. Hoe vaak ik wel niet ben tegengekomen dat mensen zonder het te weten een Microsoft-account hebben aangemaakt en geen idee meer hebben dat het bestaat en waar het precies voor is -- laat staan wat het wachtwoord is! -- dat toentertijd met 2FA is ingesteld op een mailadres of SIM-kaart dat niet meer in gebruik is.. Schei uit. Het gaat dan notabene om mensen die een preinstalled Windows-laptop kopen en denken daarmee ontzorgd te zijn. Dat lijkt allemaal zo, tot poep de ventilator raakt, dan blijkt Microsoft Windows ineens niet meer zo zorgeloos gebruikersvriendelijk.

Maar goed, het bataljon aan mensen die denken dat "het is toch het produkt van Microsoft, ze mogen doen en laten wat ze willen" en die en passant kernel level anticheat verdedigen als fatsoenlijke optie (dit betekent dat Linux out of the question is voor games die bijvoorbeeld Vanguard of Denuvo vereisen) voor developers en dit een "probleem" vinden voor "Linux" om op te lossen is om te janken.
Hoe vaak ik wel niet ben tegengekomen dat mensen zonder het te weten een Microsoft-account hebben aangemaakt en geen idee meer hebben dat het bestaat en waar het precies voor is -- laat staan wat het wachtwoord is! -- dat toentertijd met 2FA is ingesteld op een mailadres of SIM-kaart dat niet meer in gebruik is.. Schei uit. Het gaat dan notabene om mensen die een preinstalled Windows-laptop kopen en denken daarmee ontzorgd te zijn. Dat lijkt allemaal zo, tot poep de ventilator raakt, dan blijkt Microsoft Windows ineens niet meer zo zorgeloos gebruikersvriendelijk.
Kan ik beamen. Zelf meegemaakt met een kennis die hun digitaal aangeschafte Office licentie(s) kwijt was omdat deze aan een MS account gekoppeld zat(en). Iets waar ze totaal geen besef van hadden. Uiteraard geen wachtwoord van die account; dus kwijt. Konden naast de aanschaf van een nieuwe laptop, omdat de oude overleden was, dus nog even een extra opslag doen voor MS Office.
Welke versie betrof dat? Als het zo'n 'home en business' variant was uit het verleden (ik denk 2016 tot i.i.g. ergens in 2020/2021, mogelijk later ook nog, maar na die datum heb ik die software niet meer in handen gehad) is dat soms nog wel te recoveren, als je de originele aankoop gegevens nog hebt. Die werden namelijk ook bij digitale aankoop niet enkel gekoppeld aan je MS account, maar kwam ook met een installatie sleutel.

Bij een vorig werkgever hadden wij ook een MS account met al dat soort sleutels erin opgeslagen, maar hadden we ook alle aankoop e-mails opgeslagen of wanneer het geen volledig digitale aankoop betrof, het doosje (meer zat er ook niet in het doosje) met de CoA voor de te koppelen licentie.
Welke versie betrof dat? Als het zo'n 'home en business' variant was uit het verleden (ik denk 2016 i.i.g. ergens in 2020/2021, mogelijk later ook nog, maar na die datum heb ik die software niet meer in handen gehad) is dat soms nog wel te recoveren, als je de originele aankoop gegevens nog hebt. Die werden namelijk ook bij digitale aankoop niet enkel gekoppeld aan je MS account, maar kwam ook met een installatie sleutel.
Was inderdaad nog zo'n variant. Maar nada losse installatiesleutel.
Ik gok dat die naar de geregistreerde e-mail zal zijn gegaan van de MS account.
Wat wss. een hotmail (was het destijds nog hotmail?) adres geweest zal zijn met dezelfde verloren logingegevens.

Waarmee dus ook mooi meteen weer het gevaar van 'alles aan één account gekoppeld' tentoongesteld wordt.
Dat kan, maar dan moet er destijds als een MS account in gebruik zijn geweest voor andere zaken. de standaard procedure was destijds nog licentie met digitale entitlement kopen (online of in winkel) > licentie ontvangen en dan daarna pas koppelen aan het MS account dat men veelal aanmaakte tijdens de installatie van de gekochte software.

Denk dat het toen (standaard) al outlook.com was, maar als je nog een oud Hotmail had kon je die volgens mij inderdaad ook gebruiken. Bij die werkgever was het zakelijk gezien dan weer gekoppeld aan een MS account met een 'eigen' mailadres, dus <MSaccount@bedrijfsnaam.nl>. Weet niet of het nog steeds kan voor consumenten, maar volgens mij kon je toen zelfs nog een tijd MS accounts maken met bijvoorbeeld je provider e-mail adres (nog erger).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 maart 2025 16:03]

Dat we het overal zien maakt het normaal, niet "goed", "neutraal" of "slecht". Wat normaal is, geeft weinig commentaar van je omgeving, maar het maakt het niet goed.

Een OS dat ik offline kan gebruiken, kan ik jaren na einde ondersteuning nog gebruiken voor oude spelletjes en andere projecten. Het HomeComputerMuseum in Helmond staat vol met werkende hardware die anders niet meer zou werken. Die oude software (MS-DOS, Win 3.11, Win95/98) werkt gewoon nog. Onafhankelijk van servers bij de leverancier. Want met die servers gebeurt één van twee dingen: ze gaan uit, of er moet voor worden betaald.

Microsoft pakt steeds meer controle af. Het Microsoft-account is niet nodig, Onedrive is niet nodig. Prima als mensen ervoor kiezen, niet prima als we ertoe gedwongen worden. En dat gaat gebeuren, zodra Microsoft de kans heeft.

Als fabrikanten controle pakken door online checks verplicht te stellen, stopt alles met werken zodra de fabrikant er klaar mee is. Of ze laten je per maand betalen voor features die eerst gratis waren.
Dat gold al voor IT-producten, maar je ziet het nu bij auto's, en vaatwasmachines. De voederautomaat van mijn kat is niet in te stellen zonder app, dus straks waardeloos als de fabrikant dat wil.

Printers krijgen verplicht updates, waarna je inktcartridges niet meer werken. Hoe zou jij het vinden als de fabrikant achteraf de radio uit je auto sloopt, of de versnellingen van je fiets haalt? Dat de radio in je auto na een jaar of wat ineens alleen muziek speelt als je de fabrikant betaalt? Dat is de wereld die straks "normaal" is.
Mag ik een oprechte vraag stellen, wat is er zo erg aan een account aan te maken voor Windows? We zien dit bijna overal, of het nu Android is of iOS?
Allereerst, dat we dit bijna overal tegenkomen en dat de meeste mensen daarin meegaan maakt het voor mij nog niet OK. Dat iets veel gebeurd en geaccepteerd wordt, maakt het nog niet acceptabel. Je kunt niet tegen de AP-journalist die uit het witte huis is verbannen vragen: "Waarom maak je je zo druk? Journalisten in Rusland en China zijn al decennia gewend aan dit soort zaken."

Trouwens, ik gebruik, voor zover ik kan nagaan, Android vanaf versie 2.1. Ik heb vanaf het allereerste moment bezwaren gehad tegen het verplicht inloggen met een Google Account om de Play Store te kunnen gebruiken. Dat was trouwens bijna tien jaar voor Google het motto "Don't be Evil" schrapte en de bezwaren tegen (Amerikaanse) Big Tech zijn sindsdien toegenomen en worden denk ik gezien de geopolitieke ontwikkelingen van de afgelopen maanden weer breder gevoeld.

De bezwaren tegen een verplichte online-account zijn voor mij een mix van praktisch en meer fundamenteel.

Op het meest fundamentele niveau gaat het mij om de kwestie van eigendom. Mijn computer is mijn eigendom. Ik heb dat ding als geheel of (in mijn geval) in onderdelen gekocht en het is een tastbare zaak. Ik heb geen toestemming om hem te gebruiken en ik zou ook geen toestemming nodig moeten hebben. Het is mijn eigendom en ik zou er mee moeten kunnen doen en laten wat ik wil.

Binnen de liberale rechtsorde is het eigendomsrecht één van de meest basale rechten. Het staat mij vrij mijn computer te gebruiken, te verhuren, te verkopen, in onderpand te geven, te vernietigen, etc. Ik voel me aangetast in mijn recht als ik een door mij gekocht apparaat alleen in gebruik kan nemen bij gratie van (weliswaar geautomatiseerd) een Amerikaans bedrijf. Bovenstaande is trouwens evenzeer van toepassing op apparaten (en dan in de praktijk meestal telefoons) met een niet ontgrendelbare bootloader.

Daarnaast kleven er serieuze risico's aan afhankelijkheid van grote, voor gewone burgers onbereikbare, Amerikaanse techreuzen. Kijk eens rond hoeveel mensen de afgelopen jaren slachtoffer zijn geworden van geblokkeerde accounts van bijvoorbeeld Microsoft of Google omdat geautomatiseerde scans afbeeldingen detecteerden die ten onrechte als ontwettig werden gekwalificeerd. Wil je echt je desktop-computer koppelen aan een account bij een bedrijf dat op elk moment je account kan blokkeren? Dat de controle heeft over de encryptiesleutel van je lokale data? En die je als dat account onterecht wordt geblokkeerd op geen enkele manier kunt bereiken om uit te leggen dat ze fout zitten?

Nu weet ik ook wel dat er velen zijn die zo'n account enkel gebruiken voor de initiële setup en dan vervolgens een lokale account aanmaken voor dagelijks gebruik. Dat verkleint het probleem, maar lost het m.i. niet op. Want die afhankelijkheid van een Amerikaanse server blijft bestaan. En het betekent eveneens dat het niet mogelijk is om een PC 100% offline te houden.

In deze kwestie speelt ook mee dat Microsoft het Windows OS steeds agressiever inzet als middel om blijvend aan te verdienen. Er worden voortdurend gegevens naar Microsoft verstuurd en als gebruiker wordt je steeds meer geconfronteerd met meldingen over andere producten, zoals Onedrive of Office365. Voorgeïnstalleerde apps worden bij een upgrade vaak teruggeplaatst. Gebruikers worden in een richting gepushed die wel in het belang is van Microsoft, maar niet die van de gebruiker. Neem bijvoorbeeld het hele gedoe rond verplichte TPM-ondersteuning enerzijds in Windows 11 en het beëindigen van ondersteuning voor Windows 10 voor machines die hardwarematig nog prima bruikbaar zijn.

Veel van de advertentie- en telemetrieproblemen kun je ondervangen met registry-aanpassingen, policies of software zoals O&O ShutUp10. Maar die aanpassingen kun je pas doen ná installatie. Het is daarom problematisch dat Microsoft het steeds moeilijker maakt om te installeren zonder account en zonder internetverbinding. Want het komt er op neer dat je het verzenden van je gegevens pas kunt tegengaan als de eerste lading gegevens al is verzonden.

[Reactie gewijzigd door doeternietoe op 30 maart 2025 15:02]

Nou, stel je woont in Groenland, en het wordt daar oorlog in een of andere vorm, dan kan de Amerikaanse regering bijvoorbeeld Microsoft dwingen om alle accounts in Groenland buiten werking te stellen kan ik me zo indenken.
Het is gewoon extra fuzz. Ik heb sinds een paar dagen een w11 pro draaien. oobe\bypassnro lukte voor een onduidelijke reden niet. Eerst liep ik vast omdat ik geen internet had. Dan moet ik een account aanmaken, maar met welk e-mail adres?

Ik heb een bestaand account gebruikt maar plots kreeg mijn PC een naam die ik niet wilde omdat het gekoppeld is aan een andere account en ik moest de Authenticater app gebruiken.

Waarom niet gewoon tot het bureaublad laten gaan?

Wat mij opviel was dat de hele ‘installatie’ tijdstovend was. En Win 11 pro was zelfs al voorgeïnstalleerd. Ik moest bijv mijn soort toetsenbord invullen. Geen idee wat ik had, wat ik ook koos, de @ stond toch weer ergens anders. Geen auto detectie dus. Ik zag de optie alvast niet staan. Bij Mac gaat de wel.

Ook Windows moest updates maken. Lange updates. 3x herstart en je bent toch wel 1u bezig en het was een verplichte kuur.

Bij Apple heb je zover ik weet geen account nodig. Je kan verder zonder Apple ID en gewoon lokaal werken, geen verplichte updates alsvorens je op het bureaublad komt.

Een OS installeren moet vooral simpel zijn en snel gaan. Ooit was Windows installeren makkelijker dan Linux maar nu hunker ik naar een OS waarme direct up and running bent.
Denk even terug van het verhaal van de ouders die hun accounttoegang kwijtspeelde nadat een algorimte meende foto's van je kinderen in een 1x1m² zwembadje in je eigen tuin onder KP viel en het account daarbij volledig schrapte. Je email&gekoppelde services kwijtspelen is rot, toegang tot je eigen computer kwijtspelen nog veel rotter.
Het verschil is dat je bij Android en iOS eenmalig inlogt en je gegevens vervolgens in tientallen apps gebruikt worden. Op een gemiddelde computer log je eenmalig in en dan... is er vrijwel geen app te vinden die daar gebruik van kan maken. Het voegt niets toe om een Microsoft account te hebben voor Windows. Het enige wat ik kan bedenken is de Windows store, maar er is geen enkele reden waarom die niet zou kunnen werken zonder account. Voor vrijwel iedere andere applicatie moet je toch weer apart inloggen, voor een deel ook omdat Microsoft niet zoveel software voor consumenten bouwt. Ik kan naast Office en OneDrive (en Windows) eigenlijk geen Microsoft software bedenken die de gemiddelde consument op zijn computer heeft staan, maar bij Office is de koppeling met een account ook vooral cosmetisch. Van de mensen met OneDrive verwacht ik dat het percentage dat er actief gebruik van maakt bijna 0 is onder consumenten.

Voor bedrijfstoepassingen werkt dit heel anders, want daar zit je doorgaans in een domein met eigen users. Daar kan een account soms wel hergebruikt worden, bijvoorbeeld voor Teams of email. Grappig dat je juist bij die applicaties meerdere accounts kunt toevoegen en je dus toch altijd extra stappen moet doen om in te loggen.

Kortom: het voelt alsof niemand behalve Microsoft er beter van wordt om een account te vereisen. Een Microsoft account voegt voor de consument niets toe. Logisch dat mensen daarover vallen, terwijl je bij Android/iOS wel voordeel uit een account kunt halen.
Het is niet iets dat ik erg vind, maar ik liep er wel tegenaan toen ik een laptop wou klaarmaken om te verkopen. Dan wil je toch echt een offline account gebruiken voor install, zodat je het toestel ook kan demo-en aan de geinteresseerde.
Dataminingng, profiling, de assumptie dat je je computer gaat gebruiken in een omgeving met internet. dat we het overal zien maakt het alleen maar erger. er ontstaat een soort van normalisatie van het feit dat apparaten die jouw eigendom zijn gaan eisen dat je je identificeert tegenover de fabrikant en dat je je braaf laat monitoren. Want je hebt toch niets te verbergen?
Dat is helemaal geen vereiste op Android. Op elke Android telefoon kan ik het inloggen met mijn Google account overslaan. De Play Store kan je niet gebruiken zonder account, maar daar kan je alternatieve stores voor installeren.

Het probleem is juist dat Microsoft nog veel verder gaat op een platform waar dat helemaal geen gewoonte is.
Ik beheer een PC die gebruikt wordt in een geluidsstudio. De machine die de opnames maakt, is niet verbonden met het internet. Binnenkort willen we de overgang van Windows 8 naar Windows 11 maken omdat een aantal plug-ins niet meer onder 8 willen installeren. Dan lijkt een harde eis om via internet te controleren of een account bestaat me op het eerste gezicht wel een probleem?
Omdat ik niet op elke test VM mijn Microsoft account wil gebruiken?
Goeie vraag, probleem is dat het een online account is en dat je dus meteen al een internet verbinding moet hebben. Dat vindt ik kwalijk, ik snap dat ze een sport van verificatie willen hebben, maar dat hoeft niet tijdens de installatie
Ik heb een toestel dat 99% van de tijd offline werkt, moet ook bij opstarten gewoon opstarten zonder paswoord en een app starten fullscreen, ik heb dus geen MS account nodig.

Toestel gaat alleen online voor app updates of syncen van de app als ik het nodig acht.
Als ik op een laptop / pc Win 11 moet installeren voor een nog onbekende / nieuwe gebruiker, dan heb ik die gegevens (nog) niet dus dan wil ik hem kunnen installeren zonder account.
Het feit dat je betaalt om Windows 11 te hebben maar je niet meer met je PC kan doen wat je wilt. Dat gekoppeld aan de vreselijke ad's en andere rommel maakt dat ik (gestart Ms Dos 1.0 engineer en les heb gekregen van Mr Gates himself) Windows heb verlaten voor Linux.
Ik zou akkoord gaan moest Windows gratis zijn zoals MacOS. De enige reden om een M$ account te moeten hebben is het "stelen" van je data en privacy. Ofwel vraag je geld voor je O/S en laat je ons met rust ofwel geef je het gratis weg en dan kan je uiteraard je laten betalen met je data.
ik configureer regelmatig computers voor een domein, die hebben helemaal geen microsoft account nodig.
Los van de vraag of een MS account verplichten ok is. Waar ik werk, werken wij met lokale domeinaccounts en zijn de laptops bedrijfseigendom. Ik wil niet dat mensen hun privé account kunnen koppelen aan een toestel dat hun eigendom niet is.
Omdat we computer voor installeren voor algemeen gebruik. Dan moet ik duizenden Microsoft accounts gaan aanmaken voor computers die niet aan internet komen te hangen. Computers die niet perse aan een persoon gekoppeld zitten.

Daarnaast, waarom is het erg om het niet te doen? Waarom zou ik het willen?
Ze kunnen het er niet helemaal uit halen omdat er wat grote bedrijven zijn die anders geen automagische installaties kunnen doen.
Grote bedrijven gebruiken meestal andere methoden om hun OS op te zetten waarbij men custom images gaat gebruiken. Ik zie Microsoft de optie om met lokale accounts te werken nooit verwijderen, maar dat betekend niet dat op een dag de OOBE niet simpelweg zal weigeren om je er door te laten met een lokale account daar de mogelijkheid voor installatie zonder online voorbehouden zal zijn voor hen die net custom deployments maken met bijvoorbeeld MDT/ConfigMan/Kace2000/...
Bedrijven hebben hier sowieso geen last van want als je een AD of een Entra omgeving hebt dan koppel je daar aan.
Die maken meestal gebruik van zogenaamde 'anwser' files, vanuit deployment software zoals SCCM. Of 'Autopilot' via Intune. Die slaat de OOBE in zijn geheel over. Dit kan je ook zelf doen door met tooltjes zoals deze een autounattend file te maken. Niet hetzelfde maar het doel is hetzelfde. Voor mensen die vaker PC's installeren onderhand vereist geworden met dit soort gedram.
(grotere) bedrijven gebruiken geen microsoft-account, maar steken ze in een domein en gebruiken dan ook pro of enterprise licenties waarbij je hiervoor een extra optie krijgt tijdens de manuele installatie.
Vergis je niet, entraid (zakelijk Microsoft account) wordt ook steeds vaker gebruikt, zeker nu de overstap naar intune steeds meer begint te komen.
Ik ken genoeg bedrijven die geen Windows domein meer hebben.
Microsoft is juist de hele markt richting Entra (voormalig Azure AD) aan het duwen, waarmee effectief elke werknemer dus wel gewoon een 'Microsoft-account' heeft. Dat doen ze bijv. door nieuwe beheerfeatures in nieuwere versies van hun softwarepakketten zoals Office, simpelweg niet meer bechikbaar te maken voor on-premise active directories. Dan is het cloud or bust.
Ze kunnen het er niet uithalen omdat er genoeg netwerken zijn in de wereld die helemaal niet aan het internet hangen. Puur om er 100% voor de zorgen dat ontwikkeling van beveiliging software, elektronica, smart carts, etc niet in verkeerde handen kan komen.
Windows 7 heeft nog steeds 2,3% marktaandeel.
En dan gaat het uiteraard over pc's die een internetconnectie hebben...
Wij hebben op het werk nog tot eind vorig jaar windows 7 embedded apparaten uitgeleverd. Volgensmij nog steeds wel alleen dan een nog ge-embeddere versie.
Die zooi hangt allemaal of aan een intern, afgeschermd netwerk of helemaal niet.
Airgap kan gewoon gahcked worden is al meerdere malen bewezen.

Dus slechte zaak om een oud ongepatched systeem uit te lever en als nieuwed
Een van de redenen dat het gros nu op windows 10 uitgeleverd wordt. Plus dat de licenties op waren geloof ik.
Grote bedrijven hebben hele andere tools om Windows uit te rollen, die maken zich geen zorgen omdat MS een kleine command uitvoeren bemoeilijkt. Als jij als "groot bedrijf" niet zonder zoiets kan, dan heb je qua ICT wel wat grotere zorgen.
OOBE\BYPASSNRO... dus dit kunnen we niet meer gebruiken? Hoop dat Rufus het er wel nog uit kan halen...
Ja dat is eigenlijk de vraag die ik ook had, werkt het via Rufus nog?

Het enige probleem is dat ik eigenlijk altijd ventoy gebruik dus daar komt Rufus niet bij te pas.
Rufus gebruikt ook deze command, maar je kan de command gewoon handmatig weer toevoegen aan de installatiemedia. Dus ik verwacht dat Rufus dit ook gewoon gaat doen.
En je bestaande Rufus stick met W11, werkt die nog wel?
Ik installeer altijd nm zonder account.
Ja, die blijft werken. Maar op gegeven moment zul je na installatie van het OS gelijk een feature update krijgen naar de nieuwe versie van W11. Wie weet da ze het MS account na die update ook verplichten.
Tegen die tijd is overstappen op Linux een valide optie.
MS account en MS die meekijkt op je PC (ervaring mee) is niet okay
Niet okay is nog tot daaraan toe, het is gewoon niet nodig voor een beetje surfen en ander lokaal hobby gebruik. Home of Pro edition daar gelaten.
MS die meekijkt op je pc en daar heb je ook nog ervaring mee? Vertel, dat zou wel een artikel of wat waard zijn.
Daar is niet eens een account voor nodig, MS kijkt altijd mee:
https://windowsreport.com/disable-keylogger-windows-11/
Dat is gewoon een gedocumenteerde feature die je uit kunt zetten. Ik had wel iets spraakmakender verwacht dan wat je daar linkt. Plus het is wel twee beetjes kinderachtig om het een keylogger te noemen, dan kun je ieder invoerveld wat je invult wel een keylogger noemen. Tweakers heeft net ook alles wat ik tikte ontvangen en verwerkt, zullen we dat dan ook maar een keylogger noemen?
start ms-cxh:localonly is naar mijn ervaring nog makkelijker, geen gekloot met wel of geen netwerk.

Stap 15
https://www.elevenforum.c...all-windows-11.99/#step16
Kun je niet gewoon met ms account instaleren en na install een lokaal account aanmaken en het cloud account verwijderen.
Dat kan, maar let daar mee op. Microsoft zet standaard Bitlocker aan op Windows sinds 24H2, ook op de Home versie, en de recovery key wordt opgesloagen in het Microsoft account dat je gebruikt tijdens de OOBE. Je zal niet de eerste zijn die na een bios update ineens niet meer in het OS geraakt omdat Bitlocker aanstaat.
Ik weet niet zo goed wat ik vervelender vind, dat ik een Microsoft account moet gebruiken of dat Bitlocker geforceerd wordt.
Ik zie iets als Bitlocker eigenlijk juist als een van de weinige voordelen voor de gebruiker bij een geforceerd account bij installatie.
Totdat je slachtoffer bent van een false positive en je PC niet meer bruikbaar is doordat je account gebanned is.
Die relatie zie ik niet direct, zelfs als zou dat gebeuren, hoe groot is die kans nu echt reëel, ik vermoed zeer klein, want je hoort er amper wat over, en de keren dat je er over hoort is het maar de vraag of het ook daadwerkelijk een 'false positive' is zoals met uiteraard claimt. Echter bij de rechtszaken die over dat soort zaken gevoerd zijn bleek in ieder geval in het mij meest bekende geval dat het niet eens ging om een false positive, maar concludeerde de rechter dat er sprake was kinderporno. Dat soort opmerkingen komen vaak erg over als FUD imho. Vonnis: https://uitspraken.rechts...d=ECLI:NL:RBMNE:2020:4348

Daarnaast heeft zoiets geen directe impact op Bitlocker, immers kan je dat nog steeds uitzetten, puazeren, je key opvragen en andere zaken ook al is het MS account dat je gebruikt hebt voor installatie niet meer toegankelijk. Recovery is lastiger als je enkel vertrouwd op dat MS account, daar moet je wel mee oppassen als je account gebanned wordt, bijvoorbeeld door de recovery key op meerdere plekken op te slaan. Wat natuurlijk sowieso al best practice is.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 maart 2025 12:28]

Het punt is hier dat Microsoft eerst besluit on je account dicht te zetten. Dat kan inderdaad gebeuren om een foto die je hebt opgeslagen. Of je wordt geblokkeerd om wat je deed op je X-Box.

Vervolgens kan je je computer wel opstarten, maar je komt er niet meer in. Je account wordt namelijk gecontroleerd in de cloud. En zoals je in het door jou aangehaalde stuk kan lezen, de complete toegang wordt ontzegd. Niet alleen toegang tot het bediscussieerde onderdeel.

De oplossing om dit te voorkomen is om je data niet in een cloud omgeving op te slaan.
En zoals je in het door jou aangehaalde stuk kan lezen, de complete toegang wordt ontzegd. Niet alleen toegang tot het bediscussieerde onderdeel.
Dat gaat over de toegang tot het online gedeelte van het account, niet over de computer (althans, tenzij ik er overheen lees in het vonnis, wordt niet geclaimed in de rechtszaak dat de PC niet meer gebruikt zou kunnen worden in de uitspraak).

Je computer blijft ook gewoon toegankelijk, tenzij je zoals ik al aangaf, enkel vertrouwd op een MS account, waar ik ook al voor waarschuw. Zelfs als je na installatie wil blijven inloggen met een MS account, niet niet lever kiest voor een lokaal account, zorg je er natuurlijk altijd voor dat er minimaal een lokaal account beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 maart 2025 13:46]

Bekijk het even vanuit het perspectief van de gebruiker. Die bestelt een nieuwe laptop, of haalt er eentje bij de Mediamarkt. Thuisgekomen is het uitpakken en aanzetten. Tijdens de procedure wordt je min of meer verplicht om in te loggen met een account van Microsoft. Daarna wordt alles voor je ingesteld en kan je aan de gang.

Blokkeert Microsoft je online account, dan wordt ook je PC onbruikbaar.

De meeste consumenten kijken niet verder dan dat punt. Heel logisch ook, want alles is zo makkelijk mogelijk gemaakt. Er zullen weinig mensen zijn die met Rufus een stickje gaan maken om een aangepaste ISO te installeren waarbij je een lokaal account aan kan maken. Er zullen er zeker zijn die een extra lokaal account aanmaken maar dat is ook lang niet iedereen.

Je leest het ook in de bewoording die Microsoft gebruikt. Alles staat veilig in de cloud. Bij hun.

[Reactie gewijzigd door asing op 30 maart 2025 13:54]

Er zullen weinig mensen zijn die met Rufus een stickje gaan maken om een aangepaste ISO te installeren waarbij je een lokaal account aan kan maken.
Dat is dan ook helemaal niet nodig, die PC gekocht bij de Mediamarkt of ergens anders kan je gewoon na de 'OOBE' een lokaal account aanmaken (er voor ook nog altijd, wat soms in de discussie vergeten wordt er is immers niets daadwerkelijk onmogelijk gemaakt door MS).

Zullen veel mensen dat niet (meer) doen, dat geloof ik direct en dat is jammer (maar goed, daar heb je dan ook weer mensen voor zoals wij, die gebruikers daarin bij kunnen staan). Verstandig vind ik het niet, en niet eens primair om de reden dat je mogelijk gebanned kan worden door MS. Zoals ik eerder al postte, dat lijkt procentueel gezien een storm in een glas water te zijn, lullig wanneer het je overkomt, maar het lijkt er niet op dat een issue is dat bij een significant aantal gebruikers daadwerkelijk speelt (afgezien van die paar uitzonderingen die de regel lijken te bevestigen).

Ik zou het enkel al willen om bijvoorbeeld een recovery te doen wanneer nodig, zou ik inloggen met een MS account. Wat ik zelf trouwens niet doe, ik werk gewoon met een lokaal account. Maar ik heb wel een MS account met daaraan gekoppeld enkele licenties om bijv. systemen te kunnen activeren wanneer nodig. En daarna verwijder je dan gewoon het MS account weer van het systeem.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 maart 2025 14:04]

Ouders die een foto aan hun kinderarts stuurden, werden door Google geblokkeerd: https://9to5google.com/20...ount-medical-photo-story/

"Google denied Mark’s appeals to re-open the account, even after the San Francisco Police Department determined that no crime had occurred." -> Je gegevens gaan naar de politie, en Google verwijdert ze.
Het eerste, evident. Het belang van encryptie van je persoonlijke gegevens kan toch moeilijk onderschat worden?
Ik weet niet zo goed wat ik vervelender vind, dat ik een Microsoft account moet gebruiken of dat Bitlocker geforceerd wordt.
Je kunt het weer uitzetten.
Een goede biosupdate zet eerst bit locker on hold.
Wordt wat anders als je zelf bios settings gaat veranderen.

Maar dit probleem hadden mensen die een lokaal account gebruiken natuurlijk ook al even.
En je hoort gewoon een backup te maken op een usb stick. Als je waarde hecht aan le lokale gegevens natuurlijk.
Een gratis account is nog steed voldoende.
Ik heb genoeg keren gezien dat een BIOS update een Bitlocker scherm gaf omdat het niet uit stond. Dus vertrouw niet zomaar op een update van het BIOS.

Voor de lokale gebruiker wordt altijd een kopie gemaakt. Die moet je op een andere schijf dan C: neerzetten, of je drukt hem af op de printer. Het scherm wordt niet stilzwijgend overgeslagen en dan in de cloud gezet.
Klopt, maar dat is dan wel een probleem van of wel de moederbord / systeem fabrikant die het niet correct doet, of er wordt ergens anders een fout gemaakt, of men doet het heel bewust (bijvoorbeeld door zelf handmatig een .bin file te flashen).

Als jij bijv. een bios update van HP / Dell of andere grote OEM installeert loop je hier normaliter, gelukkig, niet tegenaan.
Ik zie dat probleem niet zo, dan haal je toch gewoon die key weer uit je (generieke) MS account? Daar zal immers voor veel mensen de activatie ook aan gekoppeld zijn. Dus dat account bewaar je echt wel, tenzij je gewoon aan het prutsen bent zonder enige verdere kennis, maar goed, dan moet je eigenlijk dit soort zaken al helemaal niet zelf (willen) doen, maar dat gewoon aan iemand met kennis over laten.
Het probleem bestaat er in dat de meeste mensen dit niet eens weten, totdat ze ineens die recovery key nodig hebben. Ja, als je het weet kan je deze opslaan en veilig bewaren.
Kun je wel in regedit komen, als je windows nog niet helemaal geïnstalleerd hebt?
Zeker. Zodra de registry lokaal is aangemaakt kan je gewoon via elke recovery disk / windows installatie regedit opstarten vanuit cmd en een lokale registry hive laden.
Ook gewoon via shift+10? en dan regedit intypen?
Kan zover ik weet op elke windows setup.
Ze willen het maar niet snappen bij MS! :(
Ik wil geen Edge en ik wil geen MS account!
Mij (proberen te) dwingen verandert hier niets aan.

Enige waar dit toe leidt is dat ik als consument naar minder totalitaire alternatieven op zoek ga zoals Linux.
Alleen maar beter. Misschien wordt Linux dan eindelijk een bruikbaar desktop OS voor meer dan de 1% die het leuk vindt om alles aan een besturingssysteem zelf te moeten aanpassen voordat het werkt.
ik heb Linux Mint nu al een paar manden in gebruik als daily driver en nooit de command line moeten gebruiken.
Ik gebruik de CLI wel op al mijn servers (Debian 12) en bij klanten. Maar het verhaaltje dat je de command line moet kennen om een Linux desktop te gebruiken is al lang niet meer juist.
Gelukkig hoeft dat ook niet. Edge is te deinstalleren en een online account is gemakkelijk om te zetten naar een lokaal account.
Hoe doe je een online account omzetten naar een lokaal account?
Door het online account te verwijderen en een lokaal account aan te maken.
Het script is weg, maar de regkey die 't mogelijk maakt is er nog steeds wel. Hoe dan ook een slechte ontwikkeling.
Dat blijt er ook in zitten.
Veel services draaien op een built-in local account.
Dan zit er standaard nog eens het Administrator account ingebakken.

Zal niet lang duren voordat een handige harry daar een oplossing voor vind zou ik zeggen...
Van wat ik begrepen heb maakt Rufus hier ook gebruik van. Maar in essentie kan je die command weer handmatig toevoegen (of Rufus het voor je laten doen) aan de installer. Dus voor de gemiddelde Tweaker is dit meer een drempel dan een obstakel.
Ik hoop dat Steam OS binnenkort gelanceerd wordt en dat developers vanaf dan meer support voor linux gaan leveren. Denk dat voor veel mensen de switch naar een linux OS erg snel zal gaan.

Hier heeft toch niemand meer zin in, een OS hoort van de gebruiker te zijn, niet van het verkopende bedrijf.
Ik ben recentelijk zelf op mijn game/dev systeem overgestapt van Windows 10 (Windows 11 geprobeerd maar daar werd ik niet vrolijk van) naar Ubuntu 24.04.
Tot nu toe ben ik nog geen onoverkomelijke bezwaren tegengekomen om op Windows te blijven.
Nu is het niet mijn eerste keer op Linux, mijn servertjes in mijn homelab draaien allemaal op Linux, ik was voor mijn client OS alleen nog niet helemaal over.

Moet gezegd dat het wel loont om eerst te kijken of de games die je speelt goed ondersteund zijn door proton maar gelukkig is dat al uitgezocht => https://www.protondb.com/

Voor Epic games bestaat er de Heroic Games Launcher omdat Epic zelf nog geen native support heeft toegevoegd voor Linux, maar de Heroic Games Launcher lijkt het vooralsnog ook zonder problemen te doen bij mij.

Uiteraard kan het verschillen met welke games je speelt.

Wat ik persoonlijk opvallend vond is dat Euro Truck Simulator 2 die onder Windows bij mij nog wel eens wou happeren (AMD 5800X + Radeon RX 6800 + 48GB DDR4 geheugen) waarbij het aan de hardware niet zou mogen liggen, draait zuiver op Linux, zonder hickups.

Office heb ik vervangen door OnlyOffice, voornamelijk omdat dit bij NextCloud gebruikt wordt voor het bewerken van office bestanden. Maar als je Nextcloud al hebt draaien op je nas/server dan kun je uiteraard ook direct in de browser aan de slag.
Hier heeft toch niemand meer zin in, een OS hoort van de gebruiker te zijn, niet van het verkopende bedrijf.
Het OS is echter een product van de producent, die mag bepalen hoe hij het product aanbied.
Persoonlijk vind ik het ook onwenselijk, daarom maak ik de keuze om er geen gebruik te maken.
Gelukkig zijn er alternatieven. :)
Ik heb alleen mijn Laptop op Windows 11 draaien, de andere 2 draaien Windows 10.

Met 24H2 verbeterde ze de prestaties, maar nu lijkt het er op of de laatste paar updates Windows 11 juist weer flink trager is geworden (zie ik ook in mijn 3D Mark / PC Mark resultaten waar ik soms veel lagere scores haal als vorig jaar december.
Ik heb af en toe sterk het idee dat Windows 11 eigenlijk nog gewoon een test versie is...

Dus nee, ik ga met mijn game PC's zeker niet overstappen naar Windows 11, hoop dat Windows 12 snel komt en dat het patroon van de Goede/Slechte versies het zelfde blijft, Win 98 goed, Win ME slecht, Win XP goed, Win Vista slecht, Win 7 goed, Win 8 slecht, Win 10 goed, Win 11 slecht, dus je zou zeggen dan moet Win 12 weer Goed worden... maar ik heb er eigenlijk een hard hoofd in.
Dat klopt. Windows 11 blijft trager in games dan Windows 10. Genoeg materiaal van testers op youtube.
Ik gebruik zelf ook linux waar dat kan, alleen is mijn ervaring met laptops helaas nogsteeds dat ik uiteindelijk weer terug naar een combi van Windows + WSL ga door diverse vage driver issues.

Dat is ook wel weer op te lossen door een laptop uit te zoeken met hoge compatibiliteit, maar juist dat is een beetje het heikelpunt, je bent vaak voor veel dingen steeds een omweg aan het zoeken.
Dat Microsoft Windows 11 veiliger wil maken, dat snap ik. Dat is m.i. ook 1 van de core zaken.

Maar waarom, als klanten bewust ( ! ) een lokaal account willen aanmaken, dat verhinderen ?

Het overgrote deel van de niet zakelijke Windows klanten, zal de door MS aangegeven 'route' kiezen en tijdens de installatie van Windows een MS account gebruiken.

Maar waarom een lokaal account verhinderen, als de KLANT dat zelf WEL wil ?

Blijkbaar wil MS een nog grotere vinger in de pap. Eerst allerlei hardware regels opstellen, waardoor talloze computer/laptops/... op slag nutteloos worden en nu dit.

Het begint werkelijk op klantje pesten te lijken, waarbij MS bepaald wat de klant wil en wat de klant kan.

Na 35 werken en 'vechten' met MS en Windows, wordt het blijkbaar tijd MS en Windows vaarwel te zeggen en een ander OS te kiezen.


Misschien kan Tweakers ( of een Tweaker ) eens een How-To ( of iso ) maken, zodat zelfs 'vastgeroeste' Windows fanaten eenvoudig een ander OS kunnen proberen, zonder dat ze dáár direct in iedere valkuil stappen :+ en dus direct in een nette/fatsoenlijk desktop komen.

Ik, als oud DOS'ser zal/ga/kan b.v. geen hele nieuwe OS taal leren en zal dus veel kennis/tools/handigheid/ervaring achterlaten als ik overstap naar een ander OS en dát is voor mij de grootste drempel.

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 30 maart 2025 11:14]

Dank u!

Ventoy ken en gebruik ik al en ik zal eens naar de 3 Linux versies proberen !
Mint is heel goed, gebruik ik al enkele maanden als daily driver
Misschien kan Tweakers ( of een Tweaker ) eens een How-To ( of iso ) maken, zodat zelfs 'vastgeroeste' Windows fanaten eenvoudig een ander OS kunnen proberen, zonder dat ze dáár direct in iedere valkuil stappen :+ en dus direct in een nette/fatsoenlijk desktop komen.
Als je Linux wil proberen, pak gewoon een live image of installeer Ubuntu. Is gewoon next next finish wat je al kent (met als enige onhebbelijkheid dat Ubuntu tegenwoordig maar de helft van je drive provisiont als je LVM aan zet :? ???)

Wil je het echt gaan gebruiken dan moet je keuzes gaan maken. Wat vind je belangrijk. Wat wil je er mee doen. Voor alles heb je wel een goede distro of omgeving.

Het punt is, als je dat niet doet haal je er niet het maximum uit. De keuzemogelijkheden zijn juist de kracht van Linux. Dus je ontkomt er niet aan om je te verdiepen in de mogelijkheden. Wil je gewoon wat pakken dat voor je klaar gezet wordt dan neem je Ubuntu of mint ofzo. Maar dan zal je tegen keuzes aanlopen die je niet liggen. Ik vind zelf bijvoorbeeld Gnome een afgrijselijke desktop :) Met Gnome loop je meteen tegen van die "waarom kan ik niet gewoon..." dingen aan.

Er is ook niet echt een Linux OS. Linux is alleen de kernel. Elke distributie moet je zien als een apart OS dat toevallig wat overeenkomsten heeft.

En dit is waar ik de meeste beginners al mee in de mist zie gaan. Die googlen van "hoe doe ik xyz op Linux". Nee dat wordt dus een puinhoop. Google gewoon op "hoe doe ik xyz op Ubuntu" of wat je dan ook gebruikt.

En ja de meeste beginners vinden het vervelend dat het zo versplinterd is. Maar je kan niet van de community verwachten dat ze het helemaal voor jou inrichten. Iedere distro bestaat omdat mensen die willen hebben en die maken het voor zichzelf.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 31 maart 2025 01:02]

Dank u voor de informatie !
Meteen overstappen vind ik wel erg drastisch hoor, gewoon een workaround en je bent er. Niet zo moeilijk doen.
Dit is zo enorm dom, mensen die nog op windows 10 zitten (en dat zijn er veel) geef je een extra reden niet over te willen...

wordt 2026 dan HET jaar van Linux op de desktop? :D :+
Nee. Welke distro is de juiste die, of die, of die, of die, of die. En dan je GPU-drivers installeren voor bijv. AMD, eerst bepalen wat voor een gebruiker je bent, ook lekker overzichtelijk want allemaal commando's die je erbij moet zetten.

Je sofware-tool, alles wat je kan updaten kan via dat updaten. Prima, maar de tool zelf update via de tool? Nope.

(eerst de PID of process-name opzoeken)
sudo kill process xxx
sudo apt upgrade
sudo apt update

Dit soort dingen gaan er gewoon simpelweg voor zorgen dat de gemiddelde gebruiker voorlopig nog niet voor Linux gaat kiezen, tenzij je echt, echt, echt aan het handje wordt gehouden en geen commando's hoeft te typen om simpele dingen gedaan te krijgen.
En dan je GPU-drivers installeren voor bijv. AMD, eerst bepalen wat voor een gebruiker je bent, ook lekker overzichtelijk want allemaal commando's die je erbij moet zetten.
Nog nooit een AMD driver handmatig hoeven te installeren in Linux, wel in Windows. Daarom is de combi Linux+AMD ook zo fijn. Geen idee wat je bedoeld??? Of heb je het over Nvidia?
In Ubuntu voor AMD, pas na veel gedoe kreeg ik bijv. Tomb Raider aan de gang. Maar gezien de negatieve score die zich begint te uiten, zal ik vast iets verkeerd doen, maar dat versterkt helaas het argument wel.
Ik weet niet hoe je Linux gebruikt, of wat je ervan weet, maar dit is totaal niet de ervaring die ik heb.
En dan je GPU-drivers installeren voor bijv. AMD, eerst bepalen wat voor een gebruiker je bent, ook lekker overzichtelijk want allemaal commando's die je erbij moet zetten.
Aangenomen dat je driver voor Linux beschikbaar is, kan dit heel simpel. Onder Linux Mint bijvoorbeeld, ga je naar Startmenu -> Beheer -> Stuurprogrammabeheer. Dan krijg je dit schermpje te zien, waar je gewoon klikt op de driver die je wilt, herstart het systeem en klaar. Staat je hardware er niet bij? Dan is de kans groot dat het automatisch al werkt. (zover ik weet worden AMD GPU drivers al automatisch geïnstalleerd, in ieder geval bij Linux Mint).
Je sofware-tool, alles wat je kan updaten kan via dat updaten. Prima, maar de tool zelf update via de tool? Nope.
Onder Linux Mint krijg ik gewoon dit schermpje te zien (Kijk bij Step 2) als mijn updater een update wil. En updaten gaat gewoon door te klikken op de 'Install Updates' knop. Nergens hier heb ik de command-line nodig.

----

Je hebt gelijk als je had gezegd dat dit vroeger zo was, want ik herinner me ook tijden dat als ik de NVidia driver wou installeren, je de GUI moest afsluiten, en de driver via commandline moest installeren. Maar de meeste huidige Linux versies zijn juist heel simpel te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Magic Power op 30 maart 2025 13:25]

Voor ons in ieder geval wel. Hier thuis is de omschakeling naar Linux (en andere OS software) bezig en data wordt weer lokaal opgeslagen. Een aantal abonnementen verloopt eind dit jaar (o.a. OneDrive en Adobe) en we zijn alles in het werk aan het stellen om dit niet meer te moeten verlengen. Mijn ouders zijn op zoek naar een nieuwe laptop en daar komt ook gewoon Linux op. Ik ben er klaar mee.
Ik ben vorig jaar al over gegaan op linux distro. En sommige games werken beter op linux dan windows. Vooral oude games. Mijn framework gebruikt fedora en moest wel even bij sommige dingen wat aanpassen maar geen gedoe er na. Wel merk ik dat fedora een hoop updates heeft. Waardoor sommige dingen plots niet werken en na een herstart wel. Maar wel groot deel MIJN data. Daarnaast wil ik in de toekomst kijken hoe ik dat doe met mijn mobiel. Maar als ik vele dingen zo lees werkt dat nog niet heel erg lekker. Er mag van mij wel meer concurrentie op de markt komen dan alleen apple, windows en linux. Mijn data staat ook op een nas. Ik wil niet afhankelijk worden van een account en als ik geen internet heb of mijn account "kwijt" ben niks meer kan doen.
2026 wordt het jaar van Windows 10 werkt prima waarom zou ik overstappen. Mensen gaan echt geen Linux nemen als hun PC nog prima werkt.
Nou hier is er een. En heb intussen meer mensen in mijn omgeving over op Linux Mint. Voor beetje emailen, marktplaats en YouTube voldoet het prima.

Zelfs gaming gaat redelijk. Al kan dat hoofdstuk soms wel wat lastiger zijn.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 30 maart 2025 10:16]

Ik ben zelf al een een jaar over op Linux en heb laatst mijn schoonpa van 85 overgezet naar Linux Tuxedo. Even werk gehad om zijn printer goed aan de gang te krijgen maar verder geen problemen. Al die mensen die wat surfen, emailen en muziek luisteren, kunnen idd zonder problemen over naar Linux.
Mijn theorie is dat mensen niet meer dezelfde behoefte hebben als toen ze de laptop kochten. Alles kan via de browser. Dus als je tante enkel de administratie doet, beetje typt en foto's bekijkt. Dan is Linux perfect. Vaak zelfs nog simpeler dan Windows en meer lijkend op Android of iPhone.

Echter, wil je meer als reguliere consument (Microsoft Office, Photoshop, gamen, connectie met je werk omgeving). Dan heeft Windows nog steeds voorkeur.
Ik zeg niet dat het niet kan. Alleen Windows is net iets makkelijker dan Linux. Tenzij het distro kant en klaar is voor je doeleind (zoals SteamOs).
Voornamelijk omdat Windows 10 vanaf oktober van dit jaar geen beveiligingsupdates meer krijgt. Dus dan zit je met een besturingssysteem wat steeds onveiliger wordt.
Er is ESU, Tweakers kunnen uitvinden hoe je dat aanzet en dan kun je nog 3 jaar langer door of als ze wel handig zijn maar geen 11 willen is de keuze tussen Linux of LTSC.
Normale gebruikers verwacht ik de mentalitieit niet masaal dat ze nu ineens een nieuwe computer gaan kopen of begrijpen dat Linux bestaat. Hij doet het toch gewoon? Is dan de mentaliteit.
Oh, zeker. Voor de gewone niet-tweaker is updaten an sich al een gedoe wat vaak zo lang mogelijk wordt uitgesteld, dus ik zie het inderdaad gebeuren dat er straks een hele sloot W10 machines onbeveiligd door blijven draaien. Beetje zoals dat met XP ook is gebeurd.
Windows 10 is wat windows 7 was voor windows 8, en Windows 7 is wat xp was voor vista.

11 heeft maar een paar verbeteringen voor de gebruikerservaring (voor mij eigenlijk alleen de explorer met tabbladen, wat MS 1 jaar heeft gekost om het in W11 te krijgen). De rest is slechter. En het past .txt bestanden aan zonder dat je ze opent, iets met de carry return
De rest is slechter. En het past .txt bestanden aan zonder dat je ze opent, iets met de carry return
Kan je hier iets meer over uitleggen of een bron van geven?
Had het weer even opgezocht, maar kon niet de bronnen voor vinden. Wordpad en windows notepad voegen de carry return (CR) toe achter elke regel. Dit gebeurt (wellicht al gefixt, wie weet) als je het bestand opent en niet opslaat, maar vervolgens slaat windows wel het bestand op met de CR.
Als je voor een bepaald apparaat een update uitvoert is er een kans dat het fout gaat, omdat Windows bestanden heeft lopen aanpassen. Gaat voornamelijk fout als er een hash check wordt uitgevoerd op alle bestanden.

En ja, wat nog meer slechter is is een start menu die onzin pusht met een "advertentie stuk" die niet 100% weggehaald kan worden (er zal een loze ruimte achterblijven).

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 30 maart 2025 17:19]

De desktop is eigenlijk de enige markt waar linux niet de grootste is. De server en smartphone wereld is het al jaren marktleider.

Hoe graag ik zelf ook GNU/Linux gebruik (Arch + KDE btw...) zijn de grafische schillen (KDE/Gnome) in verhouding tot Windows en OSX niet op hetzelfde niveau. En dan bedoel ik niet de fancy eye candy maar juist de mogelijkheid om settings aan te passen in de grafische schil.

Ja ik weet dat de terminal sneller en consisitenter is. En het makkelijker is om uit te leggen dan een tutorial met screenshots. Ik vind het prima. Maar ome Leo die gewoon wil dat zijn DJ setje werkt op zijn laptop zit niet op dat gepruts te wachten. Als het niet PnP is laat dan maar.

Laat staan dat hij de knowhow heeft om de laptop weer aan de praat te krijgen als pacman -Syyu weer eens iets breekt
Huh?? Bij KDE kan je juist enorm veel meer aanpassen dan in Windows. Je kan het echt totaal overhoop halen. Ik heb dat zelf ook gedaan. Ik heb bijvoorbeeld het numerieke toetsenbord geremapt als Virtual Desktop switcher. En heel veel andere dingen die ik handig vind.

Ja, bij Gnome (3) kan dat allemaal niet maar KDE wel. Echt veel prettiger en krachtiger dan windows of macOS.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 30 maart 2025 10:29]

Noch gnome,noch KDE kunnen fatsoenlijk overweeg met meerdere schermen met verschillende resoluties of met hoge resolutie en scaling. Daarmee zijn ze voor mij simpelweg onbruikbaar aangezien ik nagenoeg alleen werk met een 1080p laptop met 2 externe 4 k schermen. Het is simpelweg amateuristisch hoe slecht linux dat ondersteund.
Met Wayland wel hoor! Maar X niet nee. Dat is waar.

Ik heb het hier draaien met een truc met xrandr trouwens (want ik kan nog niet op Wayland over). Ik doe hetzelfde als Apple doet: Ik render alles op 200% en de twee schermen die 100% moeten zijn scale ik dan weer down naar 100%.

Windows doet dit trouwens ook helemaal niet goed. Als je vanaf het ene scherm naar het andere gaat met de muis, dan is de muispositie pixel-afhankelijk in plaats van fysieke locatie afhankelijk. Met andere woorden, hij neemt de scaling niet mee. Vanaf mijn 4K scherm kan ik alleen via de rechtsonderhoek naar mijn 4:3 scherm gaan, en daarboven zit een "onzichtbaar muurtje". En de positie van de muis klopt dus ook niet (alleen helemaal onderin klopt het). Het is echt debiel dat Microsoft dit tot de dag van vandaag niet opgelost heeft.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 30 maart 2025 11:52]

Ik draai hier ubuntu met Wayland. Scaling kent ie niet, alleen een lagere resolutie instellen. Meerdere schermen met verschillende resoluties kent ie ook niet, het laagste resolutie scherm krijgt gewoon wat extra 'virtueel' scherm waar je niet bij kunt. Zet daar een Window op een je mist de helft van dat window.

Ja, misschien zijn er hacks beschikbaar waardoor het wel werkt maar dit is exact de reden dat 99% van de pc gebruikers niet naar Linux wil. Ik wil zowieso geen hack maar wil al helemaal geen weken besteden aan uitzoeken welke hack ik nodig heb om er dan achter te komen dat die al 5 jaar abandoned is een daardoor niet meer werkt.....
Ja maar ubuntu is Gnome. Dat is gewoon heel beperkt, by design. Daarom gebruik het ook niet. De houding van de developers is: "Je past je maar aan ons aan en gebruikt het zoals wij het bedoeld hebben". Is wat voor te zeggen maar mijn ding is het totaal niet.

KDE heeft wel gewoon scaling per scherm in Wayland: https://discuss.kde.org/t...-on-only-one-monitor/3390
Ah, zie je?

Dus eerst zegt je "Wayland kan dat wel" om daarna te moeten terugkeren op die uitspraak om het "Wayland met KDE kan dat wel". Snap je nu waarom niemand meer iets snapt van Linux?

"Wat je wilt kan maar dan moet je wel X doen op Y met instelling Z die diep verborgen in het systeem zit. Oh ja, en dan kun je I, II, III en IV niet meer omdat dat alleen mogelijk is als je X doet op W met instelling V"

En ja, ik heb ook KDE geprobeerd maar daar was scaling weer beperkt tot 100% en 200% zonder tussenstappen als optie.

Punt blijft: Windows gaat hier veel beter mee om dat Linux, zelfs als je de "perfecte" combinatie van graphics server, window manager, graphics drivers en settings UI weet te vinden.
Ja dit kwam doordat ik dacht dat je zei dat je KDE gebruikte. Maar dat was jij niet, dat was switchboy die deze thread begon: switchboy in 'Microsoft verwijdert script voor installeren Windows 11 zonder account'. Sorry, mijn fout.

Maar KDE heeft wel degelijk fractional scaling hoor. Zelfs op X-Windows. Zie hier: https://tweakers.net/foto...xIxQfEhm4ehYg2oYqZBAy.png . Stappen van 25%. Ze hebben alleen wel de laatste 2 jaar heel erg veel werk verzet, met name op wayland gebied dus wellicht dat het er toen nog niet in zat. Maar dit is gewoon zo out of the box, geen rare instellingen of drivers ofzo.

Maar Gnome is gewoon enorm beperkt, dat is ook hun hele filosofie. Dat je meerdere desktop mogelijkheden hebt op Linux maakt het niet simpeler nee, maar wel krachtiger. Het zal nooit Windows worden en dat zou ik persoonlijk ook helemaal niet willen. Want het hele idee van KDE is juist dat je alles tot in de puntjes aan kan passen. Bij Windows wordt er juist steeds meer aan keuzes weggehaald (zie hoe je bijvoorbeeld de taakbalk niet meer aan de zijkant van het scherm kan zetten).

De filosofieen van Gnome en KDE staan nogal recht tegenover elkaar. KDE wil zo breed mogelijk zijn, zoveel mogelijk opties en aanpassingen bieden. Gnome wil het juist so basic mogelijk houden. Elke vraag om een optie wordt door de developers afgeknald. Zelfs Ubuntu levert een met plugins in elkaar geknutselde versie want standaard zit die icoontjesbalk links er bijvoorbeeld al niet in. En dat werkt wel, maar het probleem is dat plugins vaak niet op tijd worden aangepast om een nieuwe Gnome versie te ondersteunen, of dat plugins elkaar 'bijten'. Het eerste is met Ubuntu niet zo'n probleem omdat het binnen een versie nooit de Gnome versie zal upgraden. Bij rolling distro's is het meer een probleem (zoals ik zelf gebruik). Maargoed, als je keuzes wil hebben dan zit je bij Gnome toch fout.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 30 maart 2025 12:50]

De ontwikkelingen staan niet stil hoor. Inmiddels is er al experimenteel fractional scaling voor een aantal windowsmanagers. Daarnaast heb ik jaren met twee beeldschermen gewerkt met verschillende resoluties onder linux. Ook in combinaties die niet onder windows wilde draaien dus een algemene uitspraak van het werkt niet, is onterecht. Vooral ook een kip en ei verhaal omdat het windows marktaandeel zo groot is worden daar eerder oplossingen voor gemaakt dan voor linux. Dat verandert nu pas een beetje doordat Steam volop ontwikkelt voor linux.
Ik gebruik al een tijdje mijn Linux laptop (KDE plasma) op een LG widescreen beeldscherm en kan werkelijk alles naar wens instellen incl scaling (125% in mijn geval).
KDE krijgt alsmaar meer grafische instellingen. En pacman is natuurlijk een slecht voorbeeld, want ome Leo gaat niet op Arch(-gebaseerde distro) over. Of zet je ome Leo op Windows ook in het Insider-programma om sneller updates te krijgen? Niet helemaal vergelijkbaar, maar toch. Ome Leo gaat gewoon op een KDE-distro met weinig updates anders dan de hoogst noodzakelijke, zoals openSUSE Leap.
Of ChromeOS :*)

Het is altijd goed om aan veiligheid te denken, maar dit wordt mogelijk een fiasco (oa de massadump van relatief goede computers). Je kunt betalen voor langere ondersteuning. Trek die 3 jaar door en de computer in kwestie is natuurlijk oud. Wel kost dit extra geld en krijg je geen nieuwe features :|
Voor consumenten is het maar 1 jaar. Alleen zakelijk kun je 3 jaar ESU krijgen.
wordt 2026 dan HET jaar van Linux op de desktop?
Voor mij is 2025 dat geworden. Put the fun back in to computing.
Er is geen "de" Linux desktop, gelukkig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.