Realme belooft vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates

Realme-smartphones die op dit moment nog geproduceerd worden, krijgen vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Dat meldt realme in een mail aan Tweakers. Voorheen gaf het bedrijf geen duidelijke garanties over het updatebeleid.

Realme-producten die op 20 juni 2025 nog niet discontinued zijn, krijgen vier Android-updates en zes jaar beveiligingsupdates, gemeten vanaf het moment dat een product verkrijgbaar is. Dat meldt realme in een mail. Het bedrijf had voorheen geen publiekelijk updatebeleid, maar stopte vaak al na een paar jaar met updates. De duurdere modellen kregen vaak iets langer updates, maar het op woensdag gecommuniceerde beleid lijkt wel langer te zijn dan voorheen en geldt nu voor alle telefoons, niet alleen de topmodellen.

Hoewel het beleid langer is dan voorheen, bieden bijvoorbeeld Samsung, Google en Apple langer updates aan voor hun toestellen. Met het nieuwe beleid voldoet realme wel aan de wet; vanaf december 2027 moeten telefoons minimaal vijf jaar beveiligingsupdates krijgen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

19-03-2025 • 19:55

25

Reacties (25)

25
25
17
0
0
7
Wijzig sortering
Amerikaanse software op Chinese hardware, prima. Zou er de komende tijd niet een stuk meer vraag zijn naar een terugkeer van volwaardige Europese alternatieven? MHD met Nokia weer wat nieuw leven inblazen? Foxconn uitkopen en langzaam ook de fabrieken hier weer uitbouwen?
Dit soort zaken riep ik 10 jaar geleden ook, maar toen kraaide er geen haan naar, nu lijkt in iedergeval de mindset er weer klaar voor.
Europese telefoons bestaan al en om een nieuw OS te lanceren heb je vooral steun van app ontwikkelaars nodig want niemand gaat overstappen naar een ander OS als hun apps niet beschikbaar zijn
Is het niet wat om de open source Android te gebruiken, en dan met microG als vervanging van de Google-diensten?

Zou niet gek zijn als dat gesponsord zou worden.
Volgensmij gaat dat tegen de licentievoorwaarden in. Bovendien moet je toestel officieel goedgekeurd worden door google en een footprint krijgen om in de playstore alle apps te mogen downloaden. Anders wordt je een generic device en dan worden veel apps afgeschermd

Die goedkeuring ga je natuurlijk niet krijgen als directe concurrent, of die gaat je zo duur gemaakt worden dat je hele business model in duigen valt.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 20 maart 2025 11:41]

Punt is dat je dit op de schaal van heel Europa best zou kunnen. Met AOSP kan het. MicroG gebruikt deels een Google-backend, dat moet dan vervangen worden maar dat is ook haalbaar om los te komen van Google.
Beetje zoals Huawei in China heeft gedaan.
Er zijn alternatieve OS'en, maar helaas geen die zijn opgepikt door de grotere telefoonbouwers. Maar misschien komt dat nog wel een keer. Op de desktop zie je ook dat er veel interesse is in op Servo gebaseerde browsers en Ladybird. Nu is een browser natuurlijk niet helemaal hetzelfde als een OS, maar een nieuwe browserengine bouwen én dan nog een browser erbovenop is anno 2025 ook geen kattenpis. Dus ik denk zeker dat er de komende jaren ook meer interesse gaat zijn in de alternatieve OS'en voor telefoons.
In principe is Android open source maar er worden voorwaarden gesteld om Google Play Services te mogen gebruiken en zo houdt Google een stevige invloed op het gebruik van Android.

Maar in theorie zou je alternatieven kunnen ontwikkelen voor de Play Store en andere niet open source componenten en daar verder op bouwen. Dan moet je nog de app ontwikkelaars mee hebben maar een Europees initiatief zou een voldoende grote userbase kunnen hebben om dat mogelijk te maken.
europees telefoon?
fairphone misschien. met e/OS als LineageOS-derivaat.

naar mijn idee krijg je het niet beter als je europees en non-google en opensource alternatief zoekt
Kwestie van iedereen met een Android of IPhone toestel hard uitlachten dat ze Trumpfans zijn met hun keuze. Gewoon platformshamen ;-)
Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Ik snap ook all die mensen niet die hun tesla weg doen. Je koopt iets om het te gebruiken en niet om wie het gemaakt heeft.
Dus olie uit Rusland is ook ok, want het rijd goed. En t-shirts gemaakt in sweatshops want zo lekker goedkoop? Met die houding veranderd er nooit wat in de wereld.
Dit soort keuzes moet iedereen zelf kunnen maken.
Die worden vaak wel in China alsnog gemaakt ( of India) Anders zijn ze vaak te duur en Koopt niemand ze.
Fairphone is naar mijn idee een goede partij in deze opsomming. Misschien qua publiek niet groot genoeg voor directe markdominantie :P maar ze komen al een heel eind.
De markt voor een 500 plus euro telefoon met strontspecs is ook erg klein. Ik vind fairphone een mooi initiatief, maar tegelijkertijd zijn ze ook een mooie illustratie van waarom "fair" elektronica niet kan bestaan in een vrije markt.
Hmd skyline zag eruit als een goede en mooie telefoon, ben benieuwd naar de opvolger. De XR lijn is ook interessant en wordt deels in Europa gefabriceerd (https://www.hmd.com/en_in...-5g-smartphones-in-europe ). Hopelijk haalt Hmd voor haar nieuwe consument telefoons het zwakke punt weg van beperkt update ondersteuning (2 & 3 jaar).
Denk je echt dat anderen het wel voor elkaar krijgen om een 3de alternatief als OS voor mobiele telefoons op de markt te brengen en die dan ook nog wordt ondersteund door apps makers?
Als het Microsoft niet eens is gelukt, hoe gaan anderen dat dan doen?
De enige manier die ik zie is dat de EU een soort wet maakt waardoor je als app maker verplicht bent ook dit 3e alternatief te ondersteunen als je een app wil uitbrengen in de EU

Even los van hoe onrealistisch dat is, zie ik niet echt een andere manier. Het marktaandeel van dat soort telefoons gaat de eerste jaren nihil zijn.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 20 maart 2025 11:52]

Veelste laat net zoals alles met de eu. Te traag en te log. Vizie ontbreekt totaal.
Zal iets als Jolla Sailfish dan toch nog een push gaan krijgen. Ik zou ook graag van de data hongerige techreuzen afstappen, maar er is gewoon geen lekker alternatief....
Allemaal goed en wel, maar naast de duur van de updates, is ook de frequentie van belang. 1 update op 1 jan 2025 en de volgende op 31 dec 2026 is 'twee jaar updates'. security updates moeten gewoon periodiek. maandelijks of twee maandelijks, gewoon iets zinnigs.
Gewoon even afwachten, ze hebben sowieso 4 jaar aan android upgrades beloofd.
Eens. Ik heb een Realme GT2 pro. En gemiddeld krijg je elke 2 a 3 maanden een update. Ook hadden ze android 15 beloofd, maar draait nog steeds op android 14.
Sailfish OS is al jaren een prima Europees alternatief zijn en ik zou bij bijv. NXP aankloppen voor SoC designs.

Maar het valt of staat bij app ondersteuning en dat lijkt me lastig om van de grond te krijgen.
NXP aankloppen voor SoC designs.
Heb je wel eens gekeken wat een NXP SoC kost?
Voor de prijs van een Snapdragon 8 heb je een NXP met 4 A53 kernen.
Bekijk eens wat een fairphone nu kost en tel daar nog eens 100 euro bij op om een NXP chipset te gebruiken.

Ik wil ook graag een open en europese telefoon, maar die gaat er alleen maar komen door een enorme bak subsidie.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 20 maart 2025 11:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.