RIAA publiceert halfjaarevaluatie

Bij de auteursrechtenorganisatie RIAA is een persbericht verschenen waarin vermeld wordt dat er tegenvallende resultaten geboekt zijn. In het eerste halfjaar van 2002 is de verkoop van cd's met 7 procent gedaald, iets dat volgens de organisatie nieuw bewijs levert voor de veronderstelling dat de toenemende illegale praktijken op dit gebied een nadelige invloed op de verkoopcijfers hebben. Vorig jaar daalde de verkoop ook al met 5,3 procent, wat aan dezelfde oorzaak toegekend wordt. Ruim 40 procent van degenen die muziek downloaden zegt dan ook minder te kopen dan voorheen, terwijl slechts 19 procent het tegenovergestelde beweert:

RIAA logoAmong people who said their downloading from file-sharing services had increased over the past six months, fully 41 percent reported purchasing less music now than six months ago, compared to only 19 percent who said they were purchasing more music. Even for those who are downloading the same amount, nearly two-to-one are purchasing less music in the past six months -- 25 percent purchased less, 13 percent more and 62 percent purchased the same amount of music. And, for those who are downloading less, 22 percent said they purchased less in the last six months, 23 percent said they purchased more and 55 percent said they purchased the same amount.

Met dank aan Anoniem: 65443 voor de tip.

Door Mark Timmer

27-08-2002 • 13:16

67

Bron: RIAA

Reacties (67)

67
67
48
14
4
13
Wijzig sortering
Is het nooit bij ze opgekomen dat de slechte economische situatie in de VS misschien ten grondslag ligt aan de dalende verkopen ?
Tuurlijk is dat het geval, maar dat willen ze niet horen.

Ze moeten alle mogelijkheden tot 'illegaal' downloaden onmogelijk hebben gemaakt, eer ze tevreden zijn.

Dat de verkopen door andere redenen zijn gedaald, doet er niet toe.
Anoniem: 14339 @GraveR27 augustus 2002 15:06
Het precies hetzelfde als met de cocaine-import in Nederland. Door actief bolletjesslikkers op te pakken (die overigens verantwoordelijk zijn voor minder dan 1% van de totale cocaine import) laat de regering zien dat ze "serieus" :+ bezig zijn met de jacht op cocaine smokkelaars B-). Hiermee proberen ze hun onkunde te vedoezelen om de andere 99% te onderscheppen. Maar daar hoor je ze niet over 8-)

Met de RIAA is dat net zo. Ze schuiven de schuld van de dalende verkoop op de illegale kopieerders. :Z
Ze vergeten echter dat de prijzen van CD's in de laatste 10 jaar alleen maar duurder zijn geworden zonder dat de consument er meer muziek of kwaliteit voor krijgt. Bovendien worden een hoop nummers "illegaal" gedownload om even een paar keer te beluisteren. Dit beluisteren kun je nu vanuit je luie stoel thuis doen in plaats van in de CDwinkel aan de balie te leunen met een koptelefoon op je hoofd. Want niemand geeft 22 Euro uit voor een CD waarvan je een nummer kent.

Waar is de tijd gebleven dat je een top cd voor 25 gulden kocht ;(
Maar dat is natuurlijk niet de oorzaak dat muziek CD's hier in Nederland gewoon 2 keer zo duur zijn als in de States.

Ik download maar heel weinig muziek, maar CD's kopen is er met een modaal salaris, een eigen huis en 2 kinderen dus al helemaal niet meer bij hè. Ondanks dat de productietechnieken steeds maar goedkoper zijn geworden, is de prijs svan de CD sinds die op de markt is ongeveer verdubbeld. En dan te bedenken dat er toen werd aangegeven dat de prijzen wel zouden zakken als de productie goekoper zou zijn geworden. Waar praten die gasten over ...................... schuld van het downloaden, het is hun eigen schuld |:(
vorige keer bleek dat als je naar het verslag keek dat de verkoop van albums juist was gestegen... dat de "dramatische daling" eigenlijk gewoon gezonde groei was, afhankelijk van hoe je naar de cijfers keek..

there are lies, damned lies and statistics
Ik neem aan dat ze statistieken gebruiken en niet alleen kijken naar een dalende omzet/moment opname.
Persoonlijk lijkt mij het een logisch gevolg met de inburging van snel internet.
Waarom je laten oplichten als je het zelfde plaatje ook gewoon kan downloaden?

Ik denk dat DE inkomstenbron voor de maatschappijen de jongeren waren, die nu een keuze kunnnen maken om legaal of illegaal aan hun muziek komen.
Maak je voor de legale manier de drempel hoog genoeg (prijs) dan zal het merendeel zich laten meeslepen met het illegale (warez) cirquit.
Ik vind het een logisch gevolg en snap niet
De meesten hier zullen cd's ook niet kopen als ze max 10 euro kosten. Heck nog niet voor 5 euro. Simpelweg omdat het _altijd_ duurder is dan gratis. Dat is trouwens ook wat me steekt aan de standaard reacties. Iedereen brult dat cd's te duur zijn blah blah, maar ze zeggen er even niet bij dat de meeste cd's ze sowieso niet zullen kopen omdat kopen geld kost en downloaden niet. En tis ook nog eens makkelijker en sneller dan kopen :) Als je cd's echt te duur vind, moet je eens wat nice price bakken doorspitten. Heel veel leuke muziek (nee, niet de top 40 nee, gelukkig niet), voor een vrij redelijke prijs (iig in vergelijking met de gewone cd prijzen).

Maar het lijkt me een erg goed idee om de cd prijzen eens te halveren, en eens zien of er meer omgezet wordt (moet je wel geld tellen en niet aantallen cd's...). Ik denk dat het nog weleens zal tegenvallen, hoeveel meer cd's er dan verkocht worden. Wel in aantal, als je nu 1 cd koopt zou je er dan 2 kunnen kopen, maar per saldo wordt er qua geld evenveel omgezet....
Maar het lijkt me een erg goed idee om de cd prijzen eens te halveren, en eens zien of er meer omgezet wordt (moet je wel geld tellen en niet aantallen cd's...). Ik denk dat het nog weleens zal tegenvallen, hoeveel meer cd's er dan verkocht worden. Wel in aantal, als je nu 1 cd koopt zou je er dan 2 kunnen kopen, maar per saldo wordt er qua geld evenveel omgezet....
Dus je zegt er evenveel geld als nu zou worden omgezet? Dat wil zeggen dat je de CD verkoop verdubbeld hebt toch? en is het dat niet wat ze willen? ze willen meer verkopen, dan kan je twee dingen doen, de illegaliteit tegenhouden, hetgeen blijkbaar niet echt lukt, of de prijs laten zakken, hetgeen velen waaronder mezelf goed zou uitkomen, dan koop ik weer eens wat meer origineel werk.

Ik heb zelf meer dan 400cd's thuis staan, en het ik koop er maar enkele nietmeer, enkel de heel goede. De rest download ik en als ik ze beu ben steek ik ze ergens ver weg. Maak ze goedkoper en ik zou er zeker weer meer kopen.
Ik bedoel vooral dat het logisch is dat als je de prijs halveert, de aantallen verdubbelen. Je koopt nu voor 20 euro 1 cd, dan 2. Sim-pel dus. Maar waar de RIAA e.a. over klagen is niet alleen de aantallen maar ook het geld wat er mee gemoeid is (beter gezegt, juist het geld). Het zal hun in principe een rotzorg zijn of ze nou 1000 cd's verkopen van 10 euro, of 2 cd's van 5000 euro.
Waar ik eigenlijk benieuwd naar ben (alleen kun je dat niet zo even testen) is of er nou daadwerkelijk meer omgezet wordt als de prijzen worden gehalveerd, meer dus dan die "2 cd's van 10 euro ipv 1 van 20 euro". Oftewel of al die mannekes die altijd roepen dat als de prijzen dalen, ze wel cd's gaan kopen, dat ook echt zullen doen. En ik denk dat de meesten dat alleen maar roepen maar nooit zullen doen.
Ze verkopen liever 2 cd's van 5000 euro dan 1000 cd's van 10 euro: De omzet blijft gelijk: 10.000 pleuro's.

Maar die steken ze niet in hun zak. Eerst gaan daar de productie-/distributie-/overige kosten af. Stel die op 20 cent per cd (zuig ik echt uit mijn duim, maar ik moet toch een nummertje kunnen noemen), dan kosten de 2 cd's 40 cent. Da's dus 9.999,60 euro voor de platenbazen.
Een stapel van 1000 cd's brengt dan netto 9.800 eurootjes op. En da's minder, dus dat willen ze liever niet.

Dus hééél misschien blijven de omzetten wel gelijk als de prijzen gehalveerd worden (waarschijnlijk niet), maar de kosten verdubbelen dan, dus blijft er netto minder over.

En de Bentley van de platenbaas heeft ook wel eens nieuwe banden nodig, dus reken niet op een prijshalvering... ;)
Ik -en een heel deel mensen als ik- zou een heel deel meer cd's kopen dan nu als de cd's slechts € 10 zouden kosten... ik koop nu ook wel best wat cd's, maar laat er toch erg vaak ook wel een liggen die ik wel wil, omdat ik € 30 wel erg veel geld vind voor een cd...
Inderdaad TheLevel. Het is toch mooi om een originele CD met boekje te hebben van je favoriete bands/dj's/groepen/whatever.

Alleen dat loopt niet rechtevenredig. Het is niet zo dat wanneer de cd's 50EUR kosten ze2x zo slecht verkopen dan wanneer ze 25EUR kosten om maar een overdreven voorbeeld te noemen.
en orginele CD is van veel betere kwaliteit dan een mp3, daarnaast hoef je hem dan ook niet zelf te branden op internet op zoek naar een cover om deze dan weer uit te printen en in je jewelcase te duwen.

En als je een band echt geod vind heb je daar heus wel 10 euro voor over, maar 25 euro is gewoon absurd.
OF je hebt een top of the bill geluids installatie thuis staan, OF je weet gewoon totaal niet waar je het over hebt.
Met 99% van de geluidsinstallaties hoor je het verschil niet tussen een 192kbps, met Lame encoded, mp3tje en een geperste audio CD. Ik hoor het iig niet, en met mij veel mensen :+
Ik denk ook niet dat johny het heeft over goed geripte mp3's, maar gewoon het aanbod bij Kazaa e.d. Die zijn (naar mijn ervaring) vaak bagger. Dat kan je zelfs horen op die 3 knaken speakertjes van de hema..
Ik denk dat ook de meeste illegaal gedownloade nummers voor de "heb" zijn. Als ik naar mijn eigen collectie kijk, dan zijn zeker 5 van de 10 albums CD's die ik eigenlijk nooit zou kopen, maar wel leuk zijn om af en toe een keertje op te zetten.

Verder zijn 9 van de 10 nummers die je kan downloaden best wel bagger (radio) kwaliteit of heb je verschillende nummers van 1 album die qua geluidsniveau verschillen, wat ook errug irri is als net ff lekker zit te luisteren.

Ik koop vooral nog CD's voor de gegarandeerde kwaliteit die je krijgt + doosje met inlay.

Ik denk dat wanneer ik CD's nog maar 10 euro per stuk gaan kosten, dat ik dan wel terug ga van mijn premium abbotje naar een standaard abbotje, want dan wordt het leechen een stuk minder.. (Alleen nog maar de CD's voor de heb)
Vette onzin, mijn argumenten:

- CD's zijn te duur
- Gehele economie draait slechter in 2002
- Rapport over downloaden zegt dat het verkoop van cd's niks uitmaakt
- Kwaliteit en originaliteit CD's zijn slechter geworden (klonen, covers en remixen van bestaande nummers)
- Platenmaatschappijen spelen niet goed in op de internetmarkt

RIAA droom verder :Z
Je vergeet :
* De cd zit al voorbij zijn top in de levenscyclus (penetratie van de speler zal wel bij de 100% zitten en de oude collectie platen vervangen door CD)

* De opkomst van de DVD, geld kan maar 1x worden uitgegeven (je moet eens kijken hoeveelruimte de video's en DVD's in de platenzaak hebben gekregen).
Hebben ze aan zichzelf te danken... ze hebben een hoop mensen tegen zich op gezet door t downloaden zo moeilijk mogelijk te maken... al die mensen zijn nu nog actiever (ik wel iig :P) bezig met het downloaden van muziek
Ga jij ook steeds harder rijden naarmate er strenger op snelheid gecontroleerd wordt? :?
Anoniem: 32075 @atomik27 augustus 2002 13:48
Grappige analogie maar het punt dat de cd te duur is klopt wel. Zeg nu zelf, wat kost het om een cd'tje te produceren en distribueren? Er wordt gewoon erg goed verdiend aan het consumentensurplus welke door de oligopolistische muziekindustrie wordt opgeslorpt. Daaraan hebben ze het hele downloaden gebeuren te danken. Ik vindt het trouwens niet nieuw, in de 80's zaten we allemaal bootlegs van Metallica te kopieren op de dubbelcassetedeck.. }>
Dit heeft denk ik meer met prijsafspraken te maken dan dat er te weinig producenten zijn.

Het werkt eerder zo: grote platenmaatschappijen die "goede vriendjes" met elkaar zijn verdelen onder elkaar de artiesten waar ze brood in zien. Dan steken ze flink wat kapitaal in het opnemen en afmixen van een zo commercieel mogelijke CD en vervolgens gaan ze die superintensief promoten bij radiostations en MTV. Doordat ze met elkaar af hebben gesproken dat ze nooit onder bijv. de 20 euro gaan voor een nieuwe CD van een "topband" en verzekerd zijn van een hoop gratis reklame halen ze die poen er toch wel weer dik uit.

Gevolgen: Eentonige prutmuziek in de top-40 van bandjes die allemaal op elkaar lijken (20 spice girl bandjes, 20 boyzone bandjes, 10 commerciele punkbandjes, 10 britney spears klonen etc.), dure CD's en zakenmannetjes in de muziekwereld die niets om muziek geven maar wel om hun goedgevulde bankrekening.

Ik maak me geen zorgen, die hele "industrie" is hard op weg om zichzelf helemaal kapot te maken en de ECHTE muzikanten overleven dat wel. Alleen de commerciele troep zal vergaan.
offtopic:
Voor alle mavo-ers zoals ik:

oli·go·po·Žlie (het ~) [ec.]

1 marktsituatie waarbij voor een bepaald product de markt slechts door een klein aantal producenten of verkopers wordt beheerst


;)
Doordat ze van die stomme maatregelen hebben genomen ben ik niet meer gaan downloaden, wel doordat de cd's steeds duurder worden, en alleen hele mooie cd's koop ik nog, de cd's van 10 keer luisteren en dan zijn ze saai download ik wel.
behalve economische redenen is het voor de platenindustrie erg moeilijk voor te stellen dat ze het zelf lopen te verkloten door al meer dan 10 jaar niet in nieuw talent te investeren, geen enkel risico nemen, tig keer proberen dezelfde troep te verkopen en alleen op safe spelen door kleutermuziek uit te brengen die op de 'grootste gemene deler' richt terwijl de smaak van de consument enorm divers is geworden. En dat CD's nog steeds idioot duur zijn.

Tip voor artiesten: noem je bankrekeningnummer in een van je songtitels, ik ben eerder geneigd om die knaak die artiesten (maximaal) per verkochte cd overhouden direkt op de rekening van de artiest te storten dan om de zieke muziekbiz voor meer dan veertig gulden te sponseren.
Van die 40 oude guldens is ongeveer 15 al voor de zaak waar je het koopt dacht ik :P
Niet echt, meestal zo'n 15-20% (dus max 8 gulden)
Als je nagaat dat het produceren van een CD ongeveer €1,- kost, de artiest € 0,50 per Cd krijgt (en dat is dan een heeeeele goede deal), distributie, BTW, magazijn, etc. plus 15% winst met elkaar nog eens € 3,50 bij elkaar zijn, waar gaan die andere € 15 heen?

Wie kan mij dat uitleggen?

Ik weet dat de RIAA het weet, en ik weet dat de handel het weet en ik weet dat de NMA er van weet (hoewel die net doe alsof hun neus bloed...) |:( En allemaal houden ze hun lippen stijf op elkaar.

Als je een CD voor € 5 ziet liggen denk je "dat is goedkoop". Nee, daar wordt dus nog steeds winst op gemaakt. :(
De productiekosten van een cd ( de cd zelf ) is 13 GULDEN-cent, dus zeg 6 eurocent.
de rest, het hoesje en boekje, kosten hooguit 50 eurocent, dus de totale kosten van een cd zijn in principe slechts ongeveer 60 cent.
Reken 1 euro voor distributiekosten per cd (als je er 50.000 distribueert heb je de kosten er wel uit...), en dan kom je op een totaal kostenbedrag van rond de 2 euro per cd.
Geef de platenmaatschappij één euro, en de artiest 3, dan ben je 6 euro per cd kwijt.
en dán is het pas redelijk om een cd'tje te kopen.
en vanuit welke oogpunt zijn deze conclusies gebaseerd ?
vanuit de realiteit of vanuit het geld dat zij nodig hebben om te blijven bestaan
Het werkt bij mij twijfels op dat dit rapport niet echt objectief is. Net zoals die platenmaatschappijen die er 'onderzoek' naar doen. Zou hetzelfde resultaat hebben als een MS die onderzoek doet naar het aantal geregistreerde Windows/office pakketten, en er vervolgens een schatting van maakt hoeveel er dan wel NIET legaal zijn.
De lage verkoop van Cd's heeft niet alleen maar te maken met het File Sharing. het heeft ook te maken met andere uitgaven die mensen kunnen doen. DVD's bijvoorbeeld zijn vaak nog zelfs goedkoper dan Audio CD's.

Ik moets laatst ook kiezen tussen Saving Private Ryan of een audio cd. Ik heb gewoon het gevoel dat ik bij aankoop van een DVD meer waard voor mijn geld krijg.

Ook de IT en Telefonie wereld neemt veel van de kopers weg. Mensen kopen nu ook meer modieltjes en computeronderdelen. Daar lijd de CD verkoop ook weer aan.
Anoniem: 35832 @DeX27 augustus 2002 14:41
Dan zouden ze dus ook webcams en microfoontjes moeten verbieden ja.. Geen wonder dat het slecht gaat met de KPN. Dom! Helemaal niet aan gedacht.. :9
Misschien moeten ze de CD's wat goedkoper maken?
Misschien is een groot deel van de westerse samenleving onderhevig aan een economische teruggang?
Ik betwijfel of een prijsverlaging er voor zal zorgen dat het aantal mensen dat hun muziek download zal afnemen.

Stel, je vindt een CD ruk, op twee á drie nummers na (van de vijftien): ga je die CD kopen, of download je die eerder genoemde nummers?

Dan zijn er de mensen die weigeren te betalen voor iets wat gratis te verkrijgen is via het web. En de mensen die het makkelijker vinden een CD te downloaden, en zonder de deur uit te gaan of afhankelijk te zijn van openingstijden hun muziek binnenkrijgen, en wel kort nadat ze besluiten die muziek te willen hebben(en dus niet drie dagen op een CD te moeten wachten).

Er zullen minder mensen illegaal gaan downloaden na een prijsdaling van CD's, maar niet zo heel veel minder dan nu.
Anoniem: 22471 @Ferdo28 augustus 2002 12:10
Dan zijn er de mensen die weigeren te betalen voor iets wat gratis te verkrijgen is via het web.
Tja, gelukkig zijn er ook nog fatsoenlijke artiesten. Die doen moeite om hun CD even wat extra te geven in de vorm van artwork, casing en dergelijken, waardoor het dus wel aantrekkelijk wordt om een CD te kopen.

En bovendien misgun ik de artiesten hun geld niet.. alleen de platenmaatschappijen.
Zo lang dit soort berichten van de RIAA zelf af komen kan ik ze niet serieus nemen. Het is iedere keer hetzelfde liedje, de cijfers zijn weer gedaald en wat zijn ze zielig. En vervolgens blijven ze nog hardnekkig volhouden dat de dalende cijfers te wijten zijn aan de hoeveelheid muziek die gedownload wordt.
Het lijkt me onderhand logischer dat het komt omdat ze zichzelf steeds zwarter maken. Wie wil er nou nog iets kopen van een organisatie die vindt dat zij belangrijker zijn dan jouw privacy? Ik in ieder geval niet, ze bekijken het maar. Ik koop geen cd meer, totdat de RIAA zijn klanten weer als klant ziet, in plaats van als criminelen.

[edit]
Reactie op Trackz: je weet best dat ik het indirect bedoel. :)
Anoniem: 35832 @Rene5927 augustus 2002 14:40
hoeveel CDs heb jij al gekocht van de RIAA dan :)

[Edit:]
Re-reactie op Rene 59: Ow ok.. ;)
Hebben ze al over de mogelijkheid nagedacht, dat er misschien ook minder goede muziek gemaakt zou kunnen worden.
Ik moet zeggen, dat ik al een hele tijd niet meer een CD/artiest heb gehoord, waarvan ik dacht: 'He! die CD MOET ik hebben...'
Hebben ze al over de mogelijkheid nagedacht, dat er misschien ook minder goede muziek gemaakt zou kunnen worden.
Ik moet zeggen, dat ik al een hele tijd niet meer een CD/artiest heb gehoord, waarvan ik dacht: 'He! die CD MOET ik hebben...'
[offtopic-maar-hopelijk-interessant] Klinkt misschien in eerste instantie als een open deur, maar hier zit wel een kern van waarheid in. Heb net een trimester lang een vak aan de Uni gevolgd over de muziekbizz; Het is gewoon waar dat platenmaatschappijen onder druk van de aandeelhouders steeds vaker een ster "maken" en naar stardom pushen, i.p.v. oog te hebben voor talent en bestendigheid van de kwaliteit. Dit brengt op korte termijn gewoon te weinig op om de aandeelhouders tevreden te stellen.
Het gevolg is dat anno 2002 de top 40 op dit moment voor 50% bestaat uit covers. :r
[/offtopic-maar-hopelijk-interessant]
Verder met Off topic:
Voor mensen die hier meer over willen lezen kan ik de biografie van Frank Zappa aanbevelen (Geschreven door Peter Ochiogrosso. Sorry geen hyperlink, dit is een boek ;) )
Hierin worden wat leuke details gegeven over hoe de platenmaatschappijen zaken doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.