Spaanse wet die meer data van toeristen opvraagt vanaf maandag van kracht

Vanaf maandag geldt in Spanje een nieuwe wet die de registratie van toeristengegevens verplicht. Uitbaters van hotels, campings en autoverhuurbedrijven worden hierdoor gedwongen om meer info over klanten te registreren. Volgens Spanje is de wet nodig om de veiligheid te garanderen.

Uit de Spaanse wettekst blijkt dat toeristen hun identiteitsgegevens, geslacht, huisadres, telefoonnummer en betaalmethodes moeten opgeven. Men moet ook de nationaliteit, het e-mailadres en het aantal reizigers meedelen. Als er minderjarigen meereizen, moet de verwantschap tussen de meerderjarige en de minderjarige toerist worden meegedeeld. De Spaanse overheid krijgt ook informatie over de data waarop toeristen een beroep doen op de accommodatie of de autoverhuurdienst en de betaalwijze die wordt gebruikt. De datum van betaling en de datum waarop de betaalkaart verloopt, moet ook worden doorgegeven aan de overheid. Bij hoteluitbaters wordt ook geregistreerd hoeveel kamers er worden verhuurd en of er een internetverbinding wordt aangevraagd. De uitbaters van hotels, campings en autoverhuurbedrijven maken hiervoor gebruik van een digitaal platform.

Het Marlaska-decreet is sinds januari 2023 van kracht, maar werd tot nu toe nog niet gehandhaafd. Dit komt doordat er een aanpassingsperiode gold die tot 1 oktober 2024 liep. Die aanpassingsperiode werd tot 2 december verlengd en is nu dus afgelopen. De Spaanse overheid schrijft in de wettekst dat de maatregelen nodig zijn om de veiligheid in Spanje te waarborgen. De autoriteiten stellen dat ze via de wet de terroristische en georganiseerde misdaad een halt willen toeroepen. Bij deze vormen van criminaliteit zou er sprake zijn van een 'transnationaal' karakter. In beide gevallen zou het huren van verblijfplaatsen en motorvoertuigen een belangrijke rol spelen in de werkwijze van daders.

De Spaanse Federatie voor Hoteliers en Toeristenverblijven (Cehat) heeft zorgen geuit over de nieuwe wet. De organisatie heeft naar eigen zeggen bedenkingen bij de boetes die uitbaters van hotels en campings riskeren als er niet aan de registratieplicht wordt voldaan en maakt zich ook zorgen om de privacy van toeristen. De Federatie wil dat de nieuwe wet wordt herzien.

Door Jay Stout

Redacteur

02-12-2024 • 10:41

210

Submitter: MCP cloud

Reacties (210)

210
206
102
7
0
89
Wijzig sortering
Even ter duidelijkheid:

Er veranderd praktisch niks! In Spanje moeten alle hotels en vakantiewoningen al jaren bijhouden wie er allemaal overnachten. Ze moeten al je identiteitsbewijs vragen en daar de gegevens van overnemen (naam, ID nummer, nationaliteit, etc). Deze gegevens moeten ze ook al jaren naar de overheid dagelijks uploaden.
Het enige wat er nu veranderd is dat ook informatie zoals betaalmiddel erbij komt. Ze gaan dus niet letterlijk om je IBAN of creditcardnummer vragen, maar als je met een creditcard betaald, dan worden gegevens van die transactie aan jou gekoppeld. De andere kleine wijziging is ook dat ze bij minderjarigen moeten vragen, wie ze zijn. Zijn het jouw kinderen? Zijn het vrienden?

Als je het mij vraagt is het juist best wel redelijk dat ze zulke gegevens moeten opvragen.

Het is net een airline. Als je naar binnen Europa vliegt, dan weet het land waar je naartoe vliegt ook al van tevoren wie alle passagiers in de vlucht zijn. Ze weten praktisch alles wat je aan KLM of Ryanair opgegeven hebt: je naam, email, telefoon, betaalmiddel, etc. Zelfs als je alleen maar over Frankrijk vliegt, weet Frankrijk precies wie alle passagiers zijn.

[Reactie gewijzigd door Rex op 2 december 2024 11:16]

Ken je geschiedenis.. Spanje heeft een verleden met terroristische aanvallen, daarom lijken ze in onze ogen wat krampachtig w.b.t. het vastleggen van gegevens.
Vergelijkbaar met waarom Duitsland scherper is op privacy, zoals in het geval van Google Maps die geen toestemming kreeg voor het vastleggen van data voor Streetview.
Het is een cultuurding met een heldere oorzaak.

[Reactie gewijzigd door Dooxed op 2 december 2024 14:07]

zoals in het geval van Google Maps die geen toestemming kreeg voor het vastleggen van data voor Streetview.
Had dat niet juist te maken met het feit dat Google, zogenaamd per ongeluk, netwerkverkeer binnenharkte met hun Google Maps autootjes en daarna niet verwijderde terwijl de rechter ze daartoe gesommeerd had?
Dat was volgens mij pas later.
Idd, ken je geschiedenis, Spanje heeft een verleden met een dictatuur waarin duizenden mensen werden geëxecuteerd om hun mening: https://nl.wikipedia.org/wiki/Francisco_Franco Daarom is het juist vreemd dat ze niet wat meer privacy besef hebben.
Google Street View had wel toestemming. Iedereen heeft het recht om zijn eigendom niet zichtbaar te laten zien en daar werd heel veel gebruik van gemaakt. Op dat moment had Streetview geen zin. Het ging wel om de privacy, maar was in het algemeen niet verboden.
Ha Khalid, je stelt 2 vragen. Ik noem nergens China, of de woorden goed of slecht, maar ik wil er wel op in gaan. Is China het probleem? Nee. Het is complex, en daarom 1 land gelijkstellen aan 'het probleem' is m.i. te simpel. Dus ik maak het scherper: heeft China problemen op het gebied van privacy? Zeker. Zijn er andere landen die dat ook hebben? Zeker. Zijn er landen 'in het Westen' die dat ook hebben? Zeker. Zou je kunnen stellen dat met het beschikbaar zijn van problematische technologie het misbruik ook toeneemt, wereldwijd? Zeker.
Praten we het nu goed? Ik zelf zeker niet. Mijn doel van mijn post hierboven is om historisch perspectief te geven op specifiek Spanje. Vroeger (ca 20 jaar geleden) was ik daar op vakantie en ik vond het al raar om bij een pre-paid SIM mijn gegevens te moeten achterlaten, terwijl in NL je het gewoon kon kopen bij de supermarkt. Dit was om te voorkomen dat terroristen makkelijk van sim konden wisselen. Daar kan je van alles van vinden, met meerdere geldige perspectieven. Is het goed? Is het slecht? Is het perfect? Is het probleemloos? Tsja, ik denk dat zulke absolute termen niet geschikt zijn om deze situatie te beschrijven. Constructiever is om de specifieke risico's te benoemen, en wat wij zelf dan kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door Dooxed op 2 december 2024 16:19]

Wat is het doel terrorisme bestrijden? Denk niet dat dit zoden aan de dijk zet.
Ja, staat in de 4e paragraaf van de wettekst in de link in het artikel.
Translate:
"Op dit moment worden de grootste aanvallen op de veiligheid van de burgers gepleegd door zowel terroristische activiteiten als de georganiseerde misdaad, in beide gevallen met een uitgesproken transnationaal karakter. In beide gevallen krijgt de logistiek van huisvesting en de aanschaf of het gebruik van motorvoertuigen een bijzondere relevantie in de modus operandi van criminelen, waarvan de contractering tegenwoordig via talloze middelen wordt uitgevoerd, waaronder telematica, wat in die gevallen meer privacy biedt. transacties."
En huisadres? Dat zie ik in jou reactie niet terug komen. Dat vind ik niet heel relevant voor een vakantie.
Dan kunnen ze snel extra informatie vragen aan de politie in het land waar je woonachtig bent, als men dan nodig acht. Totaal niet relevant voor een vakantie, wel als iedereen als een soort permanenteverdachte wordt bestempeld.
Of als permanentgoedgeholpen. Bij momenten als overstromingen, rampen of vermissingen snel contact opnemen met de directe woonomgeving van de persoon om stappen te gaan zetten.
In theorie zeg ik ja. Maar dan kan dat ook vrijwillig in plaats van miljoenen mensen te laten registreren.
Dan kunnen ze snel extra informatie vragen aan de politie in het land waar je woonachtig bent, als men dan nodig acht.
Daarvoor volstaat nationaliteit en documentnummer ID bewijs.
Helaas sta je in Nederland al gauw geregistreerd als "permanenteverdachte", daar hoef je helemaal geen terrorist voor te zijn:
https://www.ftm.nl/artikelen/ombudsman-hard-over-terrorisme-registraties

Leuke reis heb je dan, als je daar op vakantie achter komt.
Vandaar dat die bij mij er uit sprong. Sommige dingen zijn relatief overal hetzelfde, maar huisadres vind ik bijzonder als ik bij een hotel incheck ofzo.
Ik zou het als hoteluitbater wel prettig vinden wat meer gegevens te hebben, waaronder huisadres.
Als iemand de hele tent kort en klein slaat en vervolgens snel uitcheckt, zou ik het fijn vinden als ik een advocaat een schrijven kan laten sturen naar een huisadres..
Maarja, zoals @supersnathan94 hieronder aangeeft, je kunt natuurlijk een vals adres opgeven.
zou ik het fijn vinden als ik een advocaat een schrijven kan laten sturen naar een huisadres..
Je hebt een documentnummer van een geldig ID en een Politie rapport. De advocaat kan dat in dat uitzonderlijke geval prima opzoeken op kosten van de beklaagde.

Ik vind het raar dat we het grondbeginsel van “onschuldig tot het tegendeel is bewezen” op deze manier onderuit schoffelen. Onder het mom van terrorisme.

Dit is hoe je in een surveillancestaat terecht komt. Heel irritant.

Want deze gegevens vallen waarschijnlijk weer onder “noodzakelijke administratie” en dus zou een dergelijke regel er in Nederland voor zorgen dat de hele reut zo’n 7 jaar in de administratie zit. Vet k*t
Anoniem: 294759 @xoniq2 december 2024 14:21
Er zijn meerdere redenen om wel huisadres te registeren afgezien van terrorisme. Denk aan vermissing schadestelling of strafbare feiten over het algemeen.
Dat zijn zaken die ze kunnen bemachtigen via de officiële wegen met de gegevens die ze hebben, daarvoor hoeven ze dat niet voor iedereen geregistreerd te hebben.
Dit gaat om wettelijk deze informatie op voorhand te vergaren van toeristen. Dus een adresboek aanleggen van elke toerist. Dat gaat wel wat te ver.
Nee die vind ik ook wel apart.

Als terrorist geef je neem ik aan niet je daadwerkelijke adres op, hoe gaat men dat controleren?

Het is ook niet te koppelen aan nationaliteit, want ik ken genoeg mensen met andere nationaliteiten.
hoe gaat men dat controleren?
Met de opgegeven nationaliteit en het document nummer v/h ID bewijs kan men bij de autoriteiten v/h land in kwestie aankloppen met een verzoek tot verificatie van geregistreerde NAW gegevens. Dat verzoek wordt enkel gehonereerd indien het via de juiste officiële kanalen tussen de juiste instanties loopt en met een gegronde reden gepaard gaat. Dat geeft zekerheid dat gegevens niet overal heen lekken.

Dit is tussen alle EU lidstaten zo geregeld.
Alle extra registratie die Spanje vereist is daar bovenop, en technisch totaal nergens voor nodig.
Enige wat deze datavergaring voor elkaar krijgt, is dat het een bom legt onder wat de EU heeft geprobeerd te bewerkstelligen met het uit de private sector weghouden van grote sets reizigersgegevens.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 december 2024 15:06]

Dat verzoek wordt enkel gehonereerd indien het via de juiste officiële kanalen tussen de juiste instanties loopt en met een gegronde reden gepaard gaat. Dat geeft zekerheid dat gegevens niet overal heen lekken.
Uiteraard. Dat is precies het hele punt van die registers.

Dat is dan ook direct mijn punt tegen dit hele wetsvoorstel, dit kon namelijk al en die extra gegevens van miljoenen toeristen heb je daar helemaal niet voor nodig.
Daarom dus... dit is helemaal niet om terroristen op te sporen.... pure datahonger en iedereen is per definitie verdacht.... hoe meer gegevens hoe beter want dan kun je ook een betaalspoor nalopen....

Privacy is nooit handig voor opsporingsdiensten.
Precies, alles gaat hier in Spanje met je NIE - soort van BSN en daar werd altijd al een foto van gemaakt bij AirBnbs, hotels etc.

Daar staat ook het adres op waar ik toen (en inmiddels al jaren niet meer) woonde. Qua geslacht kan je tegenwoordig je toch gewoon zeggen 'heb ik niet/ zit ik tussenin'? M'n email adres is pietjepuk@gmail.com en m'n betaalgegevens zijn sowieso al bekend.

Storm in een glas water dus, maar een vriendin wilde een tripje om deze reden al serieus af gaan zeggen... Ben benieuwd of ik tot haar door kan dringen of dat ze zichzelf heel erg tekort gaat doen.
betaalgegevens zijn sowieso al bekend.
Maar waren nog niet gekoppeld. Beetje bij beetje is het idee natuurlijk en je hebt gelijk dat er veel 'rommel' tussenzit [qua data waarheden].
Ik denk altijd maar: de belastingdienst en sociale zekerheid hebben al mijn bankgegevens al aan mij en m'n NIE gekoppeld. En bij sites zoals airbnb etc moet je er ook maar op vertrouwen dat ze luisteren naar het vinkje 'kaartgegevens niet opslaan'.

Ja het is weer een beetje meer data, en ja het staat weer op een extra plek, maar sommige dingen kan je maar gewoon beter accepteren. Ik heb wel andere dingen om me over op te winden, maar misschien volgende verkiezingen toch maar weer eens op de piratenpartij stemmen in de (ijdele) hoop dat de datahonger in de toekomst een beetje aan banden gelegd kan worden.
de belastingdienst en sociale zekerheid hebben al mijn bankgegevens al
En uit ervaring weet ik dat ze ondanks alle koppelingen fouten maken en nu hebben we het over buitenlandse diensten die deze gegevens ook willen hebben.

Natuurlijk zijn er ergere problemen / hogere prioriteiten op het moment. Maar je uitspreken over onacceptabele zaken is altijd beter dan stilzwijgend accepteren omdat het nu geen probleem lijkt te zijn.
Als je het mij vraagt is het juist best wel redelijk dat ze zulke gegevens moeten opvragen.
Ik vraag echt af of 'veiligheid' wel de echte reden is. In een Vliegtuig kan je me nog ergens inbeelden dat je wil weten met wie je de vlucht deelt. Dan begrijp ik het woordje veiligheid.

"De autoriteiten stellen dat ze via de wet de terroristische en georganiseerde misdaad een halt willen toeroepen." Alsof criminelen hun echte ID tonen. Georganiseerde misdaad hebben valse documenten en zeker als vaak naar hun identiteit wordt gevraagd door hotels of verhuurbedrijven.

Uiteindelijk willen autoriteiten volledige controle wie waar beweegt. Want ze willen de criminelen vatten. Dan moeten alle burgers maar meer en meer prijsgeven. De vraag is of dat een systeem is waar je in wil leven. In las dat er met de grens in Duitsland ook weer veel grenscontroles zijn en dat ze dit willen automatiseren. Automlatiszatie en gezichtsherkenning leunt om de hoek. Het is een hellend vlak.

Ik ben voorstander van de klassieke opsporingsmethoden. Die kosten meer manschappen en zijn omslachtiger maar de kans dat je in een politiestaat beland wordt daardoor kleiner.
Ik ben voorstander van de klassieke opsporingsmethoden. Die kosten meer manschappen en zijn omslachtiger maar de kans dat je in een politiestaat beland wordt daardoor kleiner.
Ik denk dat die minder kosten en meer opleveren.
identiteitsgegevens, geslacht, huisadres, telefoonnummer en betaalmethodes moeten opgeven. Men moet ook de nationaliteit, het e-mailadres en het aantal reizigers meedelen. Als er minderjarigen meereizen, moet de verwantschap tussen de meerderjarige en de minderjarige toerist worden meegedeeld. De Spaanse overheid krijgt ook informatie over de data waarop toeristen een beroep doen op de accommodatie of de autoverhuurdienst en de betaalwijze die wordt gebruikt
Het leuke aan een boef zijn is dat je de wet kunt gebruiken om de opsporingsdiensten te omzeilen.

In dit geval is het duidelijk dat een terrorist in ieder geval:
• geen geslacht heeft
• geen emailadres heeft
• alleen reist
• met giftcards een auto huurt
• niet naar het land reist waar het een aanslag zal plegen

Klassieke opsporingsmethodes zoals jij noemt zullen effectief zijn, omdat men niet in het bubbeltje van de wettekst probeert te leven. Ik krijg hier een gevoel bij dat men denkt terroristen te kunnen pakken door ze in hokjes te dumpen. Maar dat is nu juist de kracht van een terrorist. Ze zijn zeer flexibel. We weten allemaal dat de volgende terroristische aanslag niet een bomaanslag zal zijn, maar een hybride aanval. Voor een hybride aanval hoef je geen toerist te zijn, heb je geen emailadres nodig, hoef je niet te reizen en heb je geen lokaal geld nodig.
Hoop dat je gelijk hebt. Verloopdatum credit card doorgeven, geeft toch een ander signaal..
Zodra je onderwerp van onderzoek wordt, liggen alle gegevens binnen een dag tot op de kleinste details bij de politie. Ook nu al. Ook in Nederland.
Zodra je onderwerp van onderzoek bent ja. Alleen als alle gegevens zo bijelkaar staan dan wordt je al verdacht vanwege een combinatie van gegevens, met alle gevolgen van dien. Beetje zoals met de toeslagenaffaire. Maar dan met de kans om uit je hotelbed gelicht te worden snachts.
Als toerist denk ik dat je die kans niet zo snel loopt, maar zoals ik al zei, als je onderwerp van onderzoek wordt, dan gaat het wel hard ja.
Het gevoel dat we allemaal permanent verdacht zijn, vind ik vooral nadelig aan al deze volgsystemen.
Zoals ik het lees legt de wet nu ook verplichtingen op om persoonlijke gegevens zoals betaalmethoden, financiële transacties, woon adres, mobiele telefoon, e-mailadres, samenstelling van het gezin of relaties tussen personen verplicht af te geven en door te geven. Dat zijn absoluut geen kleine wijzigingen. Dat gaat namelijk veel verder dan dat een dienstverlener een paspoort of namen moet registreren en bij moet houden op welke manier een betaling is gedaan.

Daarbij is dit niet slechts een kwestie van regels bij vliegen, waarbij als je aan minder strengere eisen wil voldoen dan met de auto, trein, boot, motor, fiets, lopend enz je vrij kan bewegen en daarnaast zeer vrij in een basisbehoefte als slapen kan voorzien. Je mag nu ongeacht hoe je reist niet meer zomaar in een behoorlijke voorziening overnachten tenzij je tot in detail aan de overheid zeer veel extra persoonlijke gegevens verstrekt die niet nodig zijn om vrij te kunnen reizen of overnachten maar de overheid zelf wil verzamelen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 2 december 2024 14:11]

Waarom is dit redelijk? Totaal losgeslagen...
Goede uitleg! Maakt het artikel ineens heel anders! Thanks.
Kan dit criminaliteit bevorderen? Ik check-in bij een hotel, en de medewerker weet mijn adres en dat ik een aantal dagen niet thuis ben. De medewerker kan dit soort gegevens verkopen aan criminelen.
Nog erger, medewerker aan wie je de gegevens overhandigd heeft kopie ID/paspoort + al je gegevens. Het is eenvoudiger om met die data geld af te ronselen dan dat je bij iemand inbreekt waar ze een tv, xbox of laptop stelen.
Yup. Technisch gezien hebben ze voor legio instellingen die het niet zo nauw nemen met extra controle, ruim voldoende informatie om succesvol digitaal een lening af te kunnen sluiten in jouw naam. En dan ben je mooi de sjaak.

Daarom altijd tenminste zelf een gewaarmerkte kopie "only for use by" bij je hebben om te kunnen overhandingen; of gebruik maken van de app v/d overheid om geredacteerde fotos van je ID te kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 december 2024 15:27]

Hier in Spanje is alles aan je NIE of NIF gekoppeld. Iets bestellen bij een webshop? NIE opgeven, pakketje wordt afgeleverd? NIE opgeven. Je kan echt vrijwel niets zonder NIE, Is er hier indentiteitsfraude? Jazeker maar toch minder dan je zou vermoeden.
Tegenvoorbeeld: in Zuid-Korea is alles aan je nationaal identiteitsnummer gekoppeld tot aan online accounts voor video-games toe. En daar is identiteitsfraude een wezenlijk probleem.

Het is een onwenselijke situatie omdat je een ongekend grote hoeveelheid extra waarde geeft aan de officiële overheidsidentiteit, waarbij er nieuwe doelgroepen voor de zwarte handel in gestolen identiteiten ontstaan. Je maakt er identitieiten meer marketable mee...
Daarom kan je beter het adres van een Kamerlid naar keuze opgeven, voelen die meteen eens wat de risico's zijn.
Dus, als ik in Spanje op vakantie ga dan heeft de Spaanse overheid meer persoonsgegevens van mij dan de Nederlandse overheid?
Uit de Spaanse wettekst blijkt dat toeristen hun identiteitsgegevens, geslacht, huisadres, telefoonnummer en betaalmethodes moeten opgeven. Men moet ook de nationaliteit, het e-mailadres en het aantal reizigers meedelen.
In Nederland:
  • Identiteitsgegevens moeten in Nederland ook worden geregistreerd. Zie wetboek van strafrecht.
  • Geslacht niet zie punt hiervoor
  • Huisadres ook niet zie punt hiervoor (maar goed op basis van het BRP is het voor de overheid een fluitje van een cent om die gegevens te achterhalen op basis van het nachtregister.
  • Telefoonnummer niet
  • Betaaalmethode, via het feit dat een ondernemer een goede administratie moet bijhouden voor de belastingdienst wordt dat ook geregistreerd.
  • Nationaliteit niet
  • Aantal reizers niet
Het is dus zeker zwaarder dan wat in Nederland verplicht is maar uiteindelijk is het ook weer niet zo dat de overheid in Nederland niet over 95% van de informatie kan beschikken (zolang het om Nederlands gaat).

Vergeet ook niet dat als je van buiten de EU komt, met het vliegtuig in ieder geval, je ook een hoop informatie van te voren moet afgeven (API)
Huisadres ook niet zie punt hiervoor (maar goed op basis van het BRP is het voor de overheid een fluitje van een cent om die gegevens te achterhalen op basis van het nachtregister.
In Nederland voor Nederlanders ja. Voor buitenlanders is dat dus al niet te doen. Geen idee hoe je dat dan zou willen controleren.
Nationaliteit wel voor her cbs , die kunnen vragen om die gegevens en je bent verplicht die te geven.
Die vragen bijv. maandelijks op : het aantal gasten , het aantal overnachtingen , bezettingsgraad ingedeeld naar nationaliteit
Er lijken nog wel meer verechillen:
- In Nederland worden relaties van inwoners en reizigers alleen in specifieke situaties verplicht bijgehouden.
- contactgegevens als email adressen of telefoonnummers worden ook niet zomaar verplicht gevraagd.
- bijhouden van gedetailleerde betaalgegevens is niet zomaar verplicht.

De overheid kan in veel gevallen ook niet zomaar over deze gegevens beschikken. Er is meestal een zwaarwegende aanleiding voor nodig, zoals verdachte omstandigheden of risico op criminaliteit of heel groot risico voor volksgezondheid. De vrijheid weegt zeer zwaar, zeker voor inwoners van de EU zelf. Dat is ook waarom het vaak de niet-eu-reizigers zijn die aan strengere eisen moeten voldoen.
Klopt, kan Spanje ze weer aan NL verkopen. Kan de belastingdienst weer eens rondje doen of alles wel klopt met wat zij al zien :D
Zit is ook van kracht voor de Europese inwoners die op vakantie gaan? Als dat zo is, waar is het vrije Europa gebleven?
Het is op iedere toerist van toepassing, ook Spaanse en Europese.

Los van dát ze om al deze gegevens vragen, lijkt het me ook nog eens geen pretje als je met 50 andere toeristen uit de bus stapt en één voor één bij de balie van je hotel dit allemaal in moet vullen. Je bent je eerste vakantiedag er dan wel aan kwijt.
Je denkt toch werkelijk niet dat je nu allemaal ineens formulieren gaat lopen invullen?
Je geeft gewoon je ID kaart af, zoals je dat nu ook al doet, zodat de hotelmedewerker je naam en ID nummer opslaat. De rest halen ze via een API op uit je booking.com boeking.
Ik denkweet dat hotels geen geld uit gaan geven voor aanpassingen in hun softwaresystemen en het dus lekker allemaal handmatig gedaan moet worden.
Tsja, jij komt wel vaker tot rare conclusies. Jij bent bijv. diegene die hierboven zei dat je "je eerste vakantiedag hieraan kwijt zal zijn". :/

Nu zeg je dat het allemaal handmatig gedaan moet worden, omdat hotels hier geen geld aan zullen oppakken, terwijl 99% van de gegevens voorheen ook al werden bijgehouden. We hebben in Spanje, net als in Nederland trouwens, al jaren een nachtregister. De betaalgegevens zijn er nu bijgekomen, maar die hadden hotels en airbnb allang. Ik denk ook niet dat je een vakantiedag kwijt zult zijn om uit te leggen wie de minderjarigen zijn die met je meereizen.
Misschien ben ik degene die ervaring heeft met naar Spanje reizen, een kaartje te moeten trekken bij elk loket (huurauto, hotel, net als bij de slager) tot je aan de beurt bent, en achter aan moeten sluiten wanneer er net twee busladingen met toeristen zijn afgezet. Je ziet dan vaker dat mensen meerdere uren moeten wachten tot ze aan de beurt zijn, en dat was nog voor deze regels.

En ja, als je bij de Airbnb van oma Isabel in Priego de Córdoba incheckt zal dat je niet overkomen, maar tijdens hoogseizoen in de meer toeristische plaatsen wél.

En ik zeg ook niet dat deze gegevens nog niet beschikbaar zijn, maar dat hotelpersoneel je er zelf om moet gaan vragen omdat zij het niet beschikbaar hebben. Zij weten niet wanneer je aan je reisorganisatie hebt betaalt, of zelfs welk bedrag dat was. Zij weten de namen niet van alle mensen die inchecken als je het zelf hebt geboekt (alleen de naam van de boeker). Zij weten niet hoe je naar het hotel toe bent gereisd. Ze moeten opeens iets verzorgen om jouw internetgebruik te kunnen bijhouden (dus geen Welcome2024! meer als wifiwachtwoord, maar iedereen z'n eigen inlog), etc etc. Los van dat deze gegevens nu dus verspreid en niet allemaal toegankelijk zijn, moeten ze ook nog eens in een systeem van de overheid ingevoerd worden.

Daarom dus dat ik zeg dat ik het niet zie gebeuren dat hier "even een API voor wordt aangesproken en het allemaal wel goed komt". Je hebt het over APIs met meerdere systemen, die allemaal nauwkeurig bijgehouden moeten worden. En dat, terwijl de hoteleigenaar hun receptiemedewerkers toch al moeten betalen terwijl ze 90% van hun tijd af moeten wachten tot er iemand aan de balie doet. Dus ik denk dat ze er gewoon voor kiezen het deze persoon te laten doen.
Misschien ben ik degene die ervaring heeft met naar Spanje reizen, een kaartje te moeten trekken bij elk loket (huurauto, hotel, net als bij de slager) tot je aan de beurt bent, [...]
Je reageert op iemand die in zijn profiel aangeeft in Spanje te wonen. Ik denk dat wij (lees: de groep Tweakers die (in principe) 365 dagen per jaar in Spanje zijn) iets beter weten hoe dit soort dingen in z'n werk gaat.

Spaanse hotels moeten al heel lang gegevens over hun gasten aan de overheid overhandigen - naam, nationaliteit, geboortedatum, contactgegevens. En het gebeurt wel eens dat een hotel door de politie gecontacteerd wordt omdat een gast geseind staat, om te kijken of die gast er nog verblijft. Ik spreek uit ervaring, ik heb een jaar of 10 geleden iets meer dan een jaar in een toeristische accommodatie in Barcelona gewerkt.

Dat doorgeven van gegevens kan (semi-)automatisch of handmatig met informatie van het systeem dat wordt gebruikt om kamers en boekingen te beheren. Dat zijn vaak SaaS oplossingen, niet altijd overigens. Een hotel moet nu bij het inchecken sowieso ook vaak je betaalgegevens verwerken, dus daar verandert niet zo heel veel, en andere gegevens deel je sowieso al met een hotel (naam, dob, paspoortinfo, contactgegevens) want die informatie was al verplicht.
Je ziet dan vaker dat mensen meerdere uren moeten wachten tot ze aan de beurt zijn, en dat was nog voor deze regels.
Dat zal niet veranderen. Als je toevallig in een hotel wil inchecken waar net een bus toeristen wordt afgezet om ook in te checken, ja, dan sta je aan te schuiven. Dat is echter de schuld van het hotel, niet van deze maatregel. Als je weet dat er een grote groep tegelijk komt (dat weet je als hotel), dan kan je als hotel van de reisorganisatie alvast eisen dat ze alle gegevens op voorhand doorgeven en het voorbereidend werk al doen (bvb sleutels klaarleggen). Ik zou dan vooral niet meer naar dat hotel gaan.

Sowieso hotels waar bussen toeristen toekomen met reisorganisaties... die vermijd ik als de pest. Ik heb niks tegen grote hotels, maar vaak is dat soort hotels vooral geïnteresseerd in georganiseerde reizen en niet in individuele boekingen via oa booking.com.
En ik zeg ook niet dat deze gegevens nog niet beschikbaar zijn, maar dat hotelpersoneel je er zelf om moet gaan vragen omdat zij het niet beschikbaar hebben. Zij weten niet wanneer je aan je reisorganisatie hebt betaalt, of zelfs welk bedrag dat was. Zij weten de namen niet van alle mensen die inchecken als je het zelf hebt geboekt (alleen de naam van de boeker).
Dat is nu ook al zo en verandert niet. Die gegevens moeten ze vandaag ook al vragen, al is het een betaalkaart voor mocht je iets uit de minibar halen.
Ze moeten opeens iets verzorgen om jouw internetgebruik te kunnen bijhouden (dus geen Welcome2024! meer als wifiwachtwoord, maar iedereen z'n eigen inlog),
Of gewoon kamernummer+achternaam van de reservatie, om maar iets te zeggen. Ik weet niet in hoeveel hotels je al geweest bent maar dit is vaak toch wel de standaard bij grotere hotels.

En bij kleine hotels kan je prima het wachtwoord aan de receptie vragen (met wachtwoord Welcome2024). Of het hotel kan gewoon standaard zeggen dat je internet kreeg (opt-out ipv opt-in).

[Reactie gewijzigd door b12e op 2 december 2024 12:05]

Dank je wel, jij zegt precies wat ik vertel; hotels moeten meer informatie verzamelen waar ze niet perse altijd bij kunnen dus er zijn menselijke handelingen of verdere automatisering nodig, waarbij het verzamelen van gegevens in dat eerste geval langer duurt en in het tweede geval meer geld kost (en er dus door elk hotel een afweging gemaakt moet worden tussen beide).
dan kan je als hotel van de reisorganisatie alvast eisen dat ze alle gegevens op voorhand doorgeven
Dat betwijfel ik. Voor zover ik de gelinkte wettekst begrijp moet er nog steeds voldaan worden aan de normale wettelijke bescherming van persoonsgegevens. Ze kunnen wegkomen met de reiziger vragen zich goed voor te bereiden, maar de hotels zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de opgave van juiste gegevens dus zullen het hoe dan ook ter plekke moeten controleren.
maar de hotels zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de opgave van juiste gegevens dus zullen het hoe dan ook ter plekke moeten controleren.
Maar dat doen hotels vandaag toch ook al? Ze vragen nu al je ID en betaalpas, en krijgen van de boekingsplatforms al je adres voor oa. de factuur indien gewenst.

Ik zie echt niet in hoe het dan anders zou zijn.

Uit het artikel:
  • identiteitsgegevens
  • -> ID (doen ze nu al)
  • geslacht
  • -> ID (doen ze nu al)
  • huisadres
  • -> tijdens boeken (doen ze nu al)
  • telefoonnummer
  • -> tijdens boeken (doen ze nu al)
  • betaalmethodes
  • -> tijdens boeken danwel tijdens inchecken, doen ze nu al om op de kamer te factureren en voor de minibar
  • nationaliteit
  • -> ID (doen ze nu al)
  • e-mailadres
  • -> tijdens boeken (doen ze nu al)
  • aantal reizigers
  • -> tijdens boeken (doen ze nu al)
hun identiteitsgegevens, geslacht, huisadres, telefoonnummer en betaalmethodes moeten opgeven. Men moet ook de nationaliteit, het e-mailadres en het aantal reizigers meedelen. Als er minderjarigen meereizen, moet de verwantschap tussen de meerderjarige en de minderjarige toerist worden meegedeeld.

[Reactie gewijzigd door b12e op 2 december 2024 13:34]

Hey @b12e en @Skit3000,

Ik heb een artikel gevonden die jullie misschien interessant zullen vinden. Volgens Maldita.es zijn de meeste data-velden OPTIONEEL en hoeven hotels die alleen door te geven wanneer ze "in hun huidige protocollen die gegevens al opvragen". Als dat niet het geval is, hoeven ze niet hierom te vragen.
De "verplichte velden" gaan van 11 naar 13.

Het is dus werkelijk niet zo eng als dat het leek.
Dat probeer ik al een hele tijd uit te leggen - het is gewoon een aanvulling op de reeds bestaande wetgeving.

Bedankt voor de duiding overigens, de tabel in dat artikel is inderdaad glashelder.
Ze vragen nu bij het boeken helemaal niet om al die gegevens van de reizigers. Kijk je bij Iberostar, dan moet je bijvoorbeeld enkel voor- en achternaam, geboortedatum, telefoonnummer, email, land en postcode opgeven van de boeker. Iemand anders mag de betaling voldoen. Je kunt dus bij je hotel op komen dagen zonder dat ze daar ook maar nul informatie hebben van wie er daadwerkelijk verblijft.

Bij inchecken worden er op dit moment (ik spreek uit ervaring over oktober 2024) enkel gevraagd om het paspoort van de hoofdgast en worden er geen gegevens overgenomen (al zou dat kunnen omdat de naam in ons geval overeen kwam met de naam op de boeking). Met deze wet moeten alle genoemde gegevens van alle reizigers verwerkt worden.

Geslacht, identiteitsgegevens, huisadres, en nationaliteit worden nu dus allemaal niet genoteerd. Daarnaast worden betaalgegevens óók nog niet verwerkt op het niveau waar bij deze wet sprake van is, aangezien je bij deze wet ook aan moet tonen hoe je hebt betaalt als dat niet direct aan het hotel zelf is.

Overigens geeft Booking.com ook geen creditcardgegevens af, zelfs niet als hotels aangeven dat ze gasten willen belasten vanwege een noshow. De integratie waarvan genoemd wordt dat die gemaakt kan worden, zou theoretisch misschien kunnen maar in de praktijk laten ze dat dus niet toe en moet het hotel dit alsnog handmatig gaan noteren.

En dan komt er nog iets bovenop; wie controleert dat het allemaal juist is? Een gast kan prima met kaart A de reservering maken en ter plekke bij het hotel kaart B tonen. Om te controleren of kaart B überhaupt bij deze persoon hoort, zullen ze 'm dus sowieso ter plekke moeten autoriseren. Nederlanders hebben verder geen officiële documenten die gebruikt kunnen worden om het adres van de hoofdwoning aan te tonen (in sommige landen staat dit op een ID-kaart of rijbewijs) en moet je voor de relatie tussen personen nu trouwacten en geboortebewijzen meenemen?

Kortom, om alle gegevens juist te registreren is enorm veel tijd nodig. Daarnaast, wat doe je als hotel als iemand de relatie tussen een meerderjarige en minderjarige toerist niet met papieren kan onderbouwen; weiger je ze dan de toegang of vul je gewoon "ouder-kind" in?
Daar is niet zo veel tijd voor nodig. Ze sturen vooraf gewoon een link of ze vereisen dat de reisorganisaties die data door gaan geven. In de USA kost het bv ook totaal geen tijd omdat je die al van te voren doorgeeft in de ESTA, bij je luchtvaartmaatschappij en voor groot deel ook al bij de hotels daar.
Dat kan, maar de implementatie is nu niet zoals ESTA. Overigens moet je voor ESTA ook bijvoorbeeld werkgeversinformatie en vorige woonadressen opgeven (inclusief exacte start- en einddata). Als je het allemaal hebt is het inderdaad alleen de gegevens overnemen, maar wanneer je het bij elkaar moet zoeken wordt het tijdrovender.
De implementatie ligt bij de hotels. Die hebben al 2 jaar gehad om zich voor te bereiden.
Hotels vragen vaak voor versnelde checkin ook al om alle gegevens van te voren aan te leveren. Dan is er alleen nog een snelle check of alles er staat en of het ID nummer klopt.
Versnelde checkin is vaak via andere balie. Dus kan nog steeds snel gaan.

Hotels die dit niet doen en waar reizigers vervolgens 3 uur in de rij staan, zullen dit ook wel vrij snel merken. Ik denk zelfs dat veel hotels dit gaan verleggen naar reisorganisaties en het vanuit daar al wordt aangeleverd.
Hotels in Spanje moeten nu sowieso al naam/nationaliteit etc doorgeven aan de overheid. Dat is al zo. Dat is al heel erg lang zo.

Dus, opnieuw, daar verandert niks.

Ik word gevraagd voor betaalgegevens, naam/adres/nationaliteit/ID/contactgegevens. Enkel geslacht en ID-info voor extra gasten niet.

Je geeft bij het inchecken sowieso ID af van alle gasten, zo werkt dat meestal, maakt niet uit of het in Spanje is of elders. Daar staat geslacht op (en bij online inchecken vraagt men die info ook).
Overigens geeft Booking.com ook geen creditcardgegevens af, zelfs niet als hotels aangeven dat ze gasten willen belasten vanwege een noshow. De integratie waarvan genoemd wordt dat die gemaakt kan worden, zou theoretisch misschien kunnen maar in de praktijk laten ze dat dus niet toe en moet het hotel dit alsnog handmatig gaan noteren.
Enkel indien er betaald wordt via Booking.com. Indien niet kan het hotel zeer zeker wel die gegevens inkijken. Oa mijn hotel in Brazilië vorig jaar heeft zelf de betaling vanaf m'n opgegeven CC gedaan, 2 weken voor aankomst.
En dan komt er nog iets bovenop; wie controleert dat het allemaal juist is? Een gast kan prima met kaart A de reservering maken en ter plekke bij het hotel kaart B tonen. Om te controleren of kaart B überhaupt bij deze persoon hoort, zullen ze 'm dus sowieso ter plekke moeten autoriseren. Nederlanders hebben verder geen officiële documenten die gebruikt kunnen worden om het adres van de hoofdwoning aan te tonen (in sommige landen staat dit op een ID-kaart of rijbewijs) en moet je voor de relatie tussen personen nu trouwacten en geboortebewijzen meenemen?

Kortom, om alle gegevens juist te registreren is enorm veel tijd nodig. Daarnaast, wat doe je als hotel als iemand de relatie tussen een meerderjarige en minderjarige toerist niet met papieren kan onderbouwen; weiger je ze dan de toegang of vul je gewoon "ouder-kind" in?
Best effort, vermoed ik. Zelfs Spaans ID / rijbewijs bevat geen adresgegevens. Maar ik zie nog altijd niet in hoe het meer tijd kost dan nu al het geval is.
Je geeft bij het inchecken sowieso ID af van alle gasten, zo werkt dat meestal, maakt niet uit of het in Spanje is of elders. Daar staat geslacht op (en bij online inchecken vraagt men die info ook).
Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt, niet in Spanje, niet in Nederland, nergens anders in Europa, Noord- of Zuid-Amerika, Afrika, of Azië in de laatste 15 jaar. Sterker nog; bij steeds meer plekken kun je direct je accommodatie in door de deur met je telefoon als sleutel te ontgrendelen. Het zou mooi worden als je bij bungalowparken met het hele gezin en alle aanhang langs de balie moet om je snoet te laten zien terwijl iedereen gewoon vrij het park op en af kan lopen.
Indien niet kan het hotel zeer zeker wel die gegevens inkijken.
Klopt, als je direct bij het hotel boekt is het logisch dat ze je betaalgegevens hebben. Maar boek je via Booking of een andere reisagent en verloopt de betaling via hen, dan kan het hotel de exacte gegevens (die wel nodig zijn volgens deze Spaanse wet) niet in zien.
Best effort, vermoed ik.
Dat zou kunnen, maar toont gelijk ook dat het dus geen nut heeft. De Spaanse veiligheidsdiensten kunnen natuurlijk alle ingevoerde gegevens op verschillende manieren controleren en op die manier misschien er achter komen wie niet de waarheid heeft gesproken.
Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt, niet in Spanje, niet in Nederland, nergens anders in Europa, Noord- of Zuid-Amerika, Afrika, of Azië in de laatste 15 jaar. Sterker nog; bij steeds meer plekken kun je direct je accommodatie in door de deur met je telefoon als sleutel te ontgrendelen. Het zou mooi worden als je bij bungalowparken met het hele gezin en alle aanhang langs de balie moet om je snoet te laten zien terwijl iedereen gewoon vrij het park op en af kan lopen.
Ik heb dit jaar alleen al 63 hotelnachten erop zitten en kan je zeggen dat dit echt standaard is in Azië, Europa en Zuid-Amerika. Ik kan me niet herinneren wanneer ik het laatst _niet_ mijn ID moest tonen (en dat van reisgezellen) bij het inchecken. Sterker nog, het is eens gebeurd dat een reisgezel een dag later zou aankomen en toen werd me expliciet gevraagd langs de receptie te passeren wanneer deze persoon aankwam. Dat was in Spanje, trouwens.
Klopt, als je direct bij het hotel boekt is het logisch dat ze je betaalgegevens hebben. Maar boek je via Booking of een andere reisagent en verloopt de betaling via hen, dan kan het hotel de exacte gegevens (die wel nodig zijn volgens deze Spaanse wet) niet in zien.
Het was een booking.com boeking. Op Booking.com stond volgende melding:
Payment information
Otho Hotel Convention & SPA handles all payments.
En effectief: https://imgur.com/a/AieDRkg
Dat zou kunnen, maar toont gelijk ook dat het dus geen nut heeft. De Spaanse veiligheidsdiensten kunnen natuurlijk alle ingevoerde gegevens op verschillende manieren controleren en op die manier misschien er achter komen wie niet de waarheid heeft gesproken.
Over nut of onzin hebben we het voorlopig niet gehad, maar ja, veel nut heeft het niet, daar ben ik het met je eens. Een doorwinterde crimineel kan ook gewoon met een vals paspoort reizen en een Revolut openen met dat paspoort.

[Reactie gewijzigd door b12e op 2 december 2024 18:35]

Ik heb tot een jaar of 15 geleden ervaring met een bus aankomen bij een hotel. En daar was het compleet anders. Daar stonden een paar mensen ons op te wachten om de sleutel te geven en klaar. De gegevens die ze nodig hadden hebben ze enkele maanden geleden gekregen van het reisbureau even invoeren en klaar. Bij het hotel alleen even controleren wie wie was en gaan met die banaan. En 9/10 keer mag je toch pas na 3 uur inchecken bij het hotel dus die dag ben je toch wel kwijt. Of je pakt je koffers ga naar de bar/restaurant neemt daar een lekker koud biertje of iets anders te drinken en een uurtjes later als iedereen weg is check je in :)
Of je pakt je koffers ga naar de bar/restaurant neemt daar een lekker koud biertje of iets anders te drinken en een uurtjes later als iedereen weg is check je in :)
Dat is de beste tip dit ik hier lees!
En hoe weet je dat zo zeker?

Ze moeten al een hoop gegevens delen met de overheid mbt overnachtingen dit is hooguit een paar regels er bij. Dat moet een beetje systeem wel aankunnen toch?
De eisen zijn om verplicht extra gegevens vast te leggen die niet nodig zijn en waren voor de dienstverlening. Je adres in je eigen land staat niet op een paspoort, je relatie met anderen ook niet zomaar, telefoonnummer, emailadres en andere contactgegevens zijn en waren ook niet zomaar relevant en zijn ook niet zomaar bekend. Dus ja, er zal nu heel wat extra via forumulieren verwerkt moeten worden door de reiziger. Hooguit kan de uitbater proberen wat zelf te registreren uit eerder contact, maar ik lees niet dat die manier juist en voldoende is. En doen alsof men die gegevens vast wel automatisch ergens uit kan halen of opzoeken is dan veel te simpel bij deze verplichtingen aan de reizigers.
Ik heb me er verder in verdiept en volgens de Ministerio del Interior zijn het adres, geslacht, nationaliteit, aantal reizigers, aantal kamers, handtekening, naam op creditcard, datum van betaling, vervaldatum creditcard en geboortedatum allemaal OPTIONELE velden die alleen doorgegeven moeten worden als het hotel het bij zijn normale protocolen al opvraagt.

Er moet ook een vaste telefoon, mobiele telefoon of email opgeven worden, maar hierbij is alleen 1 van de 3 velden verplicht.

De "relatie met anderen" wordt alleen gevraagd wanneer volwassenen met minderjarigen in het hotel verblijven.

Er veranderd in de praktijk dus weinig.
zodat de hotelmedewerker je naam en ID nummer opslaat.
ID nummer (BSN) mogen ze van de Nederlandse staat niet verwerken en jij mag het hen niet verstrekken.
Wat ze wel mogen verwerken is het document nummer - waarmee buitenlandse autoriteiten bij de Nederlandse autoriteiten indien nodig via officiële instanties een verzoek in kunnen dienen om identiteitsinformatie op te vragen en/of te verifiëren.
Deze informatie blijft op die manier buiten verwerking in de private sector door hoteliers et al. en voorkomt oneigenlijk gebruik - ook door buitenlandse mogendheden.

Jammergenoeg heb je dan ook nog landen zoals de USA, waar het neerkomt op: gegevens verstrekken, of je komt het land niet in. Lijkt er op dat Spanje ook die kant op gaat onder het mom van terrorismebestrijding, zelfde als de VS.

Makkelijke keuze: kies een ander vakantieland.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 december 2024 14:54]

Het BSN nummer wordt in Spaanse hotels/airbnbs al sinds 2003 opgevraagd.

Je kunt dan wel roepen "kies een ander vakantieland", maar als het er op neerkomt, kiezen mensen toch massaal weer voor Spanje. Spanje breekt al jaren toerismerecords en Nederlanders zijn één van de bezoekers die het meeste stijgen in Spanje. :P
Volgens eer reisorganisator ben je er 40 minuten mee bezig, en dat iedere keer opnieuw als je van accommodatie of huurauto veranderd.
Dat was Frank Radstake, directeur reisbranche ANVR:

https://wnl.tv/2024/09/19...otaal-niet-proportioneel/

Hij heeft er natuurlijk nul belang bij om het te overdrijven, want de bij ANVR aangesloten reisorganisaties willen nog dolgraag reizen naar Spanje verkopen en dit is daar geen reclame voor.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 2 december 2024 12:16]

40 minuten?
Dan zou ik toch overwegen om ander personeel aan te nemen dat een beetje voort maakt. 8)7
De lijst is 40 vragen lang, je zal bij elke vraag toch ook verschillende gegevens op moeten zoeken.
komaan...
naam
adres
telefoon nummer
geboortedatum
gender
relatie
...

Veel opzoekwerk hier hoor. :P
Volledige naam
Address
Geboortedatum
Geboorteplaats
Nationaliteit
Geslacht
Verwantschap met mede reizigers bij minderjarigheid
Woonplaats
Woonadres
Woonland
Telefoonnummer's (mobiel en thuis)
Betaal methode('s)
email adres
vakantie adres
Aanvang vakantie (datum/tijdstip)
Einde vakantie (Datum/tijdstip)
Type boeking / verblijf / contractnummer of boekingsnummer
Geboekte internetaansluiting of ander gebruik van internet
Geboekte aanvullende diensten
IBAN Bankrekening nummer
Credit Card gegevens

https://www.septeo.com/es...tro-viajeros-alojamientos
Dank je.
Hier bewijs je compleet mijn punt.
Moet je opzoekwerk doen om die vragen te beantwoorden?
Voor een aantal misschien, maar 90% kan je gewoon zo invullen op enkele minuten.

Hoe je dan aan 40 minuten komt om dat in te vullen is me echt een vraagteken.
Ik heb mijn vakantie adres / accommodatie gegevens / tijdstip aankomst / internet gebruik niet allemaal standaard bij mij. En het punt is dat als je in je hotel Wifi af wilt nemen of een auto wilt huren je opnieuw die hele lijst mag invullen. Creditcard nummer weet ik niet uit mijn hoofd, IBAM evenmin.
Even voor de duidelijkheid, ik verdedig dat systeem niet hé.
Ik zeg enkel dat 40min. schromelijk overdreven is. Zeker als je weet dat je dit verschillende keren zal moeten opgeven, leg dat dan niet te ver weg. (wat uiteraard weer een security issue creëert)
Zelfs als je een formulier zou moeten invullen met je naam, adres, telefoonnummer, email, geslacht, ID nummer en nationaliteit. Hoelang doe je daar dan over? 40 minuten? Even serieus hoor... 8)7

[Reactie gewijzigd door Rex op 2 december 2024 11:47]

Onlangs, bij een autoverhuur in Spanje moest men (na een lange discussie) de auto veranderen in iets andere dan wat ze voor mij hadden klaargezet. Geen idee wat hiervoor allemaal gedaan moest worden, maar dat process heeft inderdaad aardig wat tijd gekost. 40 minuten niet, maar een ruim kwartier heb ik de medewerker wel zien tikken, schrijven en bellen, totdat er eens een autosleutel kon worden overhandigd.
denk dat dit een techniek is... Ze laten iedereen minstens een uur wachten voor ze aan de beurt zijn, dan nog eens 20 min zitten ze te typen... En dan plots is er een probleem, moet je een grotere auto, extra verzekering etc.. nemen. Of ze moeten weer helemaal opnieuw beginnen.
Mensen hun geduld is op en betalen gewoon.
Dat is niet zo moeilijk op te lossen, de reisorganisatie heeft een groot deel van die gegevens, en kan ze doorgeven aan het hotel. En anders kan het hotel van te voren een pre-registratie regelen online.
en wat dacht je van privacy wetgeving en verwerkingsovereenkomst en meer van dies al, mbt delen van privacygevoelige gevens. ik kan me voorstellen dat je als reisburo helemala niet zit te wachten op ene sloot aan extra gegevens die je niet zelf nodig hebt maar dus wel moet verwerken en daar dan weer anders mee moet omgaan (retentie ed.) dan de geghevens die je voor je eigen administartie nodig hebt.
Voor zover ik kan zien zijn veel van de gegevens waarschijnlijk al beschikbaar bij een reisorganisatie. En ja, het is nu eemaal de werkelijkheid dat je als reisorganisatie met dit soort regelgeving te maken krijgt, dat hoort er nu eenmaal bij, en daar zal je rekening mee moeten houden. Het hele idee van reisorganisaties is je klanten een hoop werk uit handen nemen.
Het hele idee van reisorganisaties is je klanten een hoop werk uit handen nemen.
Je privacy weggeven aan nog meer instanties dus? Is dat werkelijk zo handig?
Het staat je vrij je vakanties zelf te regelen...
Gelukkig wel. Maar het is toch niet 'handig' ?
Welke sloot aan extra gegevens? Als je al ziet wat je kan of moet geven aan een reisbureau dan valt die sloot wel mee. Hooguit een druppel. Anders regels het verblijf het wel. En die vragen gewoon x euro extra en het is opgelost voor ze.
Dat is vrij eenvoudig te omzeilen.
Vul het formulier in voor de klant en geef hem/haar dat (deels) ingevulde formulier.
De klant moet het enkel nakijken en/of aanvullen.
Als je even nadenkt zijn er altijd oplossingen om de regelgeving (hoe absurd soms ook) te respecteren en toch soort van efficiënt te werken.
Maar dan komt het probleem kijken; op welke manier gaan de reisorganisatie die gegevens delen met een hotel?
Dat simpelweg in een Excel sheet per e-mail of wordt er weer een speciaal systeem opgezet waarbij reisorganisaties kunnen inloggen om de gegevens in te voeren.

De kans dat er ergens gegevens gaan lekken wordt wel groter hierdoor.
Op dezelfde manier als voor deze wijziging... er wordt al data doorgegeven, het hotel weet al wie je bent, er komt alleen wat meer data bij.
Of dat prettig is.. wellicht niet, maar het risico wordt niet direct hoger.
Met elke partij extra die tussen de toerist en de Spaanse overheid zit, wordt het risico dat er iets mis gaat (gegevens die uitlekken of gebruikt worden voor andere doeleinden) groter.

Als de hotelier bij het inchecken jouw gegevens direct in het systeem van de Spaanse overheid moet verwerken, beperk je het in ieder geval tot een minimum.

Dat ze al deze gegevens willen hebben, vind ik trouwens dan wel weer overbodig. Het type aanslagen waar Spanje het meest onder te leiden heeft, zijn die door binnenlandse separatistische bewegingen. Die mensen zullen vast ook wel eens in een hotel slapen, maar zij weten nu dus dat dat niet meer kan zonder gepakt te worden dus zullen dat ook niet meer doen. Of dat nu alle problemen oplost...
Formulier in de bus uitdelen en daar alvast in laten vullen. Net zoals in vliegtuigen gebeurd met douane-papiertjes.
Of..... gek idee.... dit soort gekkigheid niet goedpraten?
En die douane papiertjes worden stelsel matig verkeerd ingevuld door de 'smokkelaars' en zijn derhalve bedoeld om de 'ik wist van niets' tegen te gaan. Is dat werkelijk zinvol?
Nee, ze willen natuurlijk gegevens in een database - niet een bak formuliertjes.
Registreren kan online, inloggen kan via een portal als DigiD, dus dat kost niet heel veel tijd. De vraag is alleen of dit wenselijk is. Weer een database waar al jouw gegevens digitaal is opgeslagen. Feestje voor cybercriminelen en vijandige naties als Iran, Noord Korea, Rusland en China.

Ik denk dat dit de toeristenindustrie geld gaat kosten, want niet iedereen is genegen alles op tafel te leggen. Persoonlijk denk ik dat ik Spanje links lag liggen. Even rechts ligt Portugal, en daar is het heerlijk toeven;)
Welk vrij Europa? Frankrijk, Duitsland en binnenkort Nederland staan weer met platte pet aan de grens papieren te controleren, Spanje voert dit in, niets nieuws op zich. Mensen roepen iets te snel "vrij Europa" en "Europa is één" en dergelijke slogans die ooit geroepen zijn. In de praktijk zijn het nog steeds soevereine landen met eigen wetgeving die regelmatig op elkaar is afgesteld. Maar een ander land blijft een ander land, ook in de EU.
Welk vrij Europa? Frankrijk, Duitsland en binnenkort Nederland staan weer met platte pet aan de grens papieren te controleren
De mogelijkheid tot grenscontroles binnen Schengen wordt en werd al veel langer gebruikt. Bij vrijwel elk groot evenement of bij grote terrorisme dreiging of na aanslagen zijn er grenscontroles uitgevoerd. Neemt niet weg dat je vrij bent om je binnen Schengen te bewegen als EU/Schengen inwoner. Geen visa en (vrijwel) geen mogelijkheid om toegang geweigerd te worden.

Je kan je ook (kort door de bocht) duurzaam in elk EU land vestigen als je dat wil. Ook qua werken is dat geregeld.

Uiteraard zijn er haken en ogen maar je kan echt nog wel spreken van vrij verkeer. Dat je een keer ergens aan de grens gecontroleerd kan worden maakt dat niet heel veel anders.
Neemt niet weg dat je vrij bent om je binnen Schengen te bewegen als EU/Schengen inwoner. Geen visa en (vrijwel) geen mogelijkheid om toegang geweigerd te worden.
Bij controle moest je aantonen dat je binnen de EU mag verblijven.
Binnenkort moet je aantonen wat je in Nederland te zoeken hebt.
De limiet op duur en aantal controles vervalt.

Een fors verschil dus. Maar vanwege personeelsgebrek is de pakkans zo klein dat het weinig verschil zal maken.
Maar wat veranderd er dan aan de huideige wetgeving en grenscontrole?
Ja er gaat tijdelijk meer gecontroleerd worden. Maar op exact de zelfde wettelijke basis als voorheen.

ps
De Duitse grenscontroles hebben met uitzondering van een paar snelwegen geen overlast gegeven.
De Nederlandse controles zullen waarschijnlijk op de zelfde basis plaatvinden.
De Duitse controles leveren geregeld vertraging op op de Internationale treinen hoor...
Ze houden namelijk de trein stil op het grensstation, in plaats van rijdend te controleren.
Je kan je ook (kort door de bocht) duurzaam in elk EU land vestigen als je dat wil. Ook qua werken is dat geregeld.
Ja en nee. Elk land heeft zijn eigen eisenpakket. Spanje bijv vereist een minimaal inkomen voor je je überhaupt in het land mag inschrijven. Overigens vraag ik me af of dat conform de regels van Brussel is maar dat even terzijde. Maar die vrijheid van personen is inderdaad lang niet zo vrij als mensen vaak denken, en met het huidige politieke landschap wordt die vrijheid eerder ingeperkt dan verder uitgebreid dus ik snap wel dat mensen e.e.a. als een achteruitgang ervaren. Ik schaar mezelf ook onder die mensen.
Nee, is inderdaad incorrect. En dat is een direct recht van EU burgers, dus je hoeft niet een beroep te doen op de Spaanse wet.

Het vrije verkeer wil zeggen dat alle EU burgers gelijk behandeld moeten worden, maar deze wet geldt ook voor Spanjaarden in eigen land. Het is geen discriminatie.
Ik ben het met je eens als je stelt dat er geen absolute vrijheid van reizen is in fe EU. Maar er is wel een groot verschil tussen beperkingen in vrijheid kunnen ondervinden en er verplicht massaal beperkingen in hebben. De controles bij de grens gaan niet om massaal iedereen controleren. Er is nog steeds vrij reizen, alleen kan je vanaf de grens rekenen op controle. Spanje heeft nu een massale belemmering van vrijheid ingevoerd, door van alle vrij reizende personen hun persoonlijke gegevens op te eisen voor men mag overnachten of een auto mag huren. Dat is een enorm verschil in vele miljoenen europese reizigers recht in vrijheid en zelfs een primaire levensbehoeft (behoorlijke slaapplek) ontzeggen tenzij men tal van belemmerende persoonlijke gegevens op geeft.
9/10 gegevens worden al gedeelt met de overheid. Net zoals NL een nachtregister heeft.
Een verplichting om gegevens te registreren bij wie je een dienst koopt is niet hetzelfde als delen met opsporingsdiensten of de overheid. Die kunnen het in specifieke gevallen achteraf opeisen en heb je ondertussen recht op vrijheid.

Met deze wet heb je geen duidelijk recht op vrijheid en een belangrije levensbehoefte als een goede slaapplaats tenzij je verplicht heel veel persoonlijke gegevens vooraf aan de overheid verstrekt.
Maar die gegevens heeft de spaanse overheid al. Dus die vrijheid had je al niet in spanje

https://www.gelderlander....dat-in-voor-jouw-vakantie

De nachtaccommodaties moeten de gegevens van hun klanten niet meer naar de politie sturen, maar online een formulier invullen op een speciaal platform, Hospedajes, van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tot nu toe werd om negen soorten gegevens van een reiziger gevraagd (o.a. naam, adres, geboortedatum, paspoort- of ID-nummer, telefoon, emailadres, datum aankomst en vertrek), nu zullen dat er zeventien tot twintig zijn. De meeste extra gegevens zijn niet bijzonder (bijvoorbeeld het aantal reizigers per kamer), maar nu zal ook gedetailleerd de wijze van betaling moeten worden omschreven, zoals alle gegevens van de creditcard. Ook autoverhuurbedrijven moeten hun klantengegevens op die manier doorgeven.

Dus voor privacy bezwaren ben je te laat die gegevens kregen ze al netjes van het hotel. Daar komt nu auto verhuren bij...
De discussie is niet dat er in Spanje al een aantal gegevens indirect bij de politie of overheid geregistreerd moesten worden maar dat sterk het afwijkt van andere Europese landen, er nog meer persoonlijke gegevens afgegeven moeten worden en er nu vrijheidsbeperking aan vast zit. Dat is wel even wat anders dan vrijheid om te reizen en een slaapplaats hebben terwijl je in een land enkele gegevens moet afstaan voor de lokale administratie.
Niet correct. Van de 8 soorten gegevens waarvan je aangeeft dat deze al aangegeven moesten worden zijn het er slechts 3. Aanzienlijk en onnodig veel meer dus. Overigens is de vorm die nu ingevoerd is een voorlopig afgeslankte. Eieren lopen waar het privacy betreft. Europa is er nog mee bezig. Overigens, wat gebeurt er met de enorme berg aan gegevens die soms wel in 5-6 voud wordt verzameld? In ieder geval 3 jaar bewaard. Verder allemaal flauwekul. Geen antiterroristenwet maar een antitoeristenwet. Een koppeling met andere wetgeving sinds dit jaar (allereerst voorlopig?) in de communidad Valencia (heeft de pers nauwelijks gehaald) met graag nog meer info, is er voor bedoeld om toerisme verder te reguleren, lees terug te dringen. Niet tegen terroristen dus. Die huren wel voor een jaar een huis via een bij de autoriteiten onbekend iemand en de terrorist komt vast later gewoon met de auto de grens over en heeft een adres waar niemand naar kraait. Die gaat echt niet bij een hotel, een B&B of een appartement in de rij staan met zijn/haar gegevens.
Unity in diversity. Lekker houden zo. Hebben we teminste nog keus.
Iedereen, voor wat ik hier lees en het document bekijk. Ze vragen zelf begin- en einde huur Km stand van de wagens, per bestuurder, type, uw bankrekeningnr, goodby privacy, thx sommige EU politieke beslissingen die ons tot deze situatie toe gebracht hebben. Gelukkig ga ik liever naar Italie dan Spanje lol.
Zou dat niet te hard zeggen. Een deel van deze maatregelen zal waarschijnlijk ook bedoeld zijn om belastingontduiking tegen te gaan. Hier gaat zo ongelofelijk veel zwart dat ik mij wel eens afvraag of ik de belasting ook zwart zou kunnen betalen.

Maar soortgelijke maatregelen zijn in Italie nu ook al van toepassing, misschien niet zo streng en misschien dat er (nu) nog niet op gecontrolleerd wordt maar dat zal ongetwijfeld snel volgen.
dat zal idd de hoofdreden zijn... Maar daar helpen ze niks mee natuurlijk. Als je uw zwart geld niet meer in Spanje kwijt kan, dan ga je naar een ander land. Inkomsten voor Spanje zijn dan nog veel lager.
Je weet dat elke regel die eender waar wordt ingevoerd, telkens tot stand komt omdat een kleine minderheid het telkens verbrod?
En het gebrek aan sociale druk zal niet echt zorgen voor betere tijden.

Vrij Europa klinkt leuk, maar is het al jaren niet meer.
Helemaal mee eens.... Vrij Europa klinkt leuk, maar is het al jaren niet meer.
Aan de andere kant, als dit een wet is in Spanje die ingaat zal denk menig land volgen met deze zelfde wet. veel privacy blijft er dan niet over aan wat je allemaal moet opgeven wordt echt wel totaal control tzt
In de basis gelden alle regels voor alle EU-burgers. (even in een notendop). Zo mag een Spaanse witgoedwinkel jou als Nederlander/Belg te weigeren. Alleen kan het wel jouw probleem zijn om die wasmachine bij jou voor de deur te krijgen. Als die winkelier in z'n voorwaarden heeft dat hij naar ieder adres in Spanje levert, dan geldt dat zowel voor Spanjaarden als voor Nederlanders/Belgen.

Anyway. Deze regels zullen dus gelden voor 'alle toeristen'. Dus ook Spaanse, en dus ook Nederlandse/Belgische. Waar jij op doelt zijn de "Verdragen van Shengen". Dit staat los van de EU. Zo zitten Zwitserland/Vaticaanstad/Noorwegen/Monaco (en nog een paar landen) in het "Shengengebied" maar niet in de EU.
Cyprus zit wel in de EU, maar niet in het Shengengebied. (Lidmaatschap is wel ondertekend in 2004, maar de wetgeving is nog niet actief gemaakt door de betreffende overheid.)
Een beetje vergelijkbaar wat o.a. Amerika en China ook doen, al blijf ik er in Europa wat moeite mee hebben… vrij verkeer (van goederen) en open grenzen waren toch hét credo van de EU, maar nu moeten zelfs EU-ingezetenen allerlei informatie ophoesten vanwege de veiligheid. Dan reist bij mij toch de vraag: als de veiligheid anders niet te garanderen is, ligt dat dan aan de reizigers die netjes met een vliegticket naar het land op vakantie gaan, of aan de overheid en 't algehele inreis-beleid?
Volgens mij hebben ze in Spanje meer last van incidenten veroorzaakt door etnisch-nationalistische en separatistische bewegingen, dan van terroristische toeristen die in een hotel verblijven.
In bepaalde Spaanse steden demonstreren de inwoners natuurlijk wel tegen de gigantische hoeveelheid terroeristen die hun woonplaatsen overspoelen. Niet alleen in hotels, maar vooral ook in binnensteden, waar verhuurders veel meer kunnen verdienen aan de verhuur aan toeristen dan aan langdurige bewoning.
Ha-ha. Dat heeft natuurlijk niks te maken met georganiseerde misdaad of terroristische aanslagen en is veel makkelijker aan te pakken; al kan de Spaanse overheid hotels misschien niet dwingen om te sluiten, ze kunnen wel minder vluchten op hun luchthavens toelaten en op die manier de instroom van toeristen verminderen.
Dat zou kunnen, maar ja, al die toeristen brengen natuurlijk wel een heleboel geld in het laatje :?
Lokale overheden zullen uiteindelijk toch naar hun inwoners luisteren en niet naar toeristen, want het zijn uiteindelijk die inwoners die de politici hun raadszetel in stemmen.

Op landelijk niveau denk ik dat het weinig doet; 99% van de plaatsen in Spanje is niet toeristisch dus voor die mensen zal het niet hoog op hun wensenlijstje liggen om er iets aan te doen.
Zonder toeristen zal veel wat niet verdwijnt goedkoper worden; maar dan alsnog onbereikbaar zijn voor velen vanwege zeer hoge werkeloosheid omdat velen een baan hadden in de toeristische industrie.
Ik heb het vermoeden dat degenen die demonstreren voor regelgeving omtrent woningverhuur, niet per se degenen zijn die ook in de toeristische industrie werken.
In Amerika gebeurt dit allemaal niet hoor. De overheid vraagt bij binnenkomst in het land enkel naar het adres van je eerste hotel/camping. Dat vragen ze niet aan dat hotel of die camping, maar aan jou als toerist zelf, voorafgaand aan vertrek.

Ik heb me in Amerika nog nooit hoeven te legitimeren in een hotel of op een camping. Wel bij het huren van een auto, maar volgens mij gaat die informatie niet naar de overheid. Ook bij aanschaf of activatie van een simkaart hoef je niet of nauwelijks gegevens te verstrekken aan de provider.
(...) Wel bij het huren van een auto, maar volgens mij gaat die informatie niet naar de overheid.(...)
Naar mijn weten wordt die informatie wel degelijk opgeslagen vanwege wettelijke verplichtingen en wanneer nodig kan die informatie ook worden opgevraagd door de overheid.
Als je er naartoe reist, moet je al een ESTA invullen met redelijk wat informatie.
Veel is er eigenlijk niet veranderd.
Ver voor Schengen was er tussen België en Nederland maar erg weinig controle.
Honderden keren die grens gepasseerd, nu controles.

Vluchten binnen en buiten de EU maakt niets uit mbt allerlei controles.
Voor mij, als particulier, is er geen enkel verschil tussen open en gesloten grenzen.
De Benelux heeft dat dan ook al sinds 1960. ;)
Waarom denk je dat dit iets met open grenzen en vrij verkeer te maken heeft?

Dit staat daar compleet los van, de grenzen zijn open, zelfs als ze daar weer controles uitgaan oefenen betekent dat niet dat ze je tegen kunnen of mogen houden (zonder goede reden).

Ook het vrije verkeer is compleet iets anders, je hoeft nog steeds geen in- of export vergunningen, werkvergunning of visum te hebben.
Ergo, Spanje kan van het lijstje af.

Maar waarschijnlijk zullen de volksstammen die jaarlijks in Spanje bivakkeren, dit zonder blikken of blozen doorgeven.

[Reactie gewijzigd door haam op 2 december 2024 10:51]

Ik vrees dat onder normale omstandigheden niemand er iets van merkt, totdat er iets aan de hand is en je onderwerp van onderzoek wordt. Of dat nou in Spanje erger is dan in laten we zeggen Frankrijk of Italië weet ik niet. Ook daar gaan waarschijnlijk alle digitale sluizen open als de politie dat wil en weten ze tot op de meter nauwkeurig waar je bent geweest, met wie en waar je je geld aan hebt uitgegeven.
Heb je enig idee in hoeverre dit overeenkomst met de situatie in andere landen, inclusief NL? Veel plezier met in je auto slapen, maar dat is trouwens ook op veel plekken verboden.
Zover ik weet is het een lokale belasting, de gemeente int.

Dus het kan per gemeente verschillen welke info geregistreerd wordt (en welke daadwerkelijk doorgegeven wordt aan de gemeente).

In Spanje moet nu blijkbaar alles naar de overheid. Mijn eerste vraag hierbij (as usual): Voor welk probleem is dit een oplossing...
Gemeente is in mijn ogen ook gewoon een tak van de overheid? Dat de ene wat meer wil dan de andere... tsja, het is wat het is en je ontkomt er niet aan?

Ik vind het lastig om te geloven dat er mensen om deze regel hun reis gaan cancellen, dat schaar ik onder internet activisme (wel blaffen niet bijten).

Voor welk probleem het een oplossing is? "Volgens Spanje is de wet nodig om de veiligheid te garanderen." Net zo'n dooddoener als KP. Daar kun/mag/moet je natuurlijk je vraagtekens bij zetten, maar je doet er verder niets aan.
Tja, als je op een gegeven moment alles wilt belasten en alles wilt kunnen traceren dan verbied je alternatieven en verplicht je gegevens overdracht..... alles onder de noemer "zo pakken we de terrorist" maar eigenlijk is het vooral vanwege belastingen dus.
Wat wil je dan, belasting ontduiken? Ik betaal graag zoveel mogelijk belasting, dat is een teken dat ik ook veel verdien. :+ En als ik netjes belasting betaal, wil ik dat de Airbnb host dat ook doet over zijn/haar inkomen 0.

En het is natuurlijk je goed recht om achterdochtig te zijn, maar je kan toch niet ontkennen hoe waardevol dit soort data is in het nagaan van iemands stappen als je het over dat soort criminaliteit hebt. Waterdicht is het natuurlijk niet, maar hoe vaak worden mensen door stomme foutjes gepakt?
Ik betaal graag zoveel mogelijk belasting, dat is een teken dat ik ook veel verdien. :+
Eigenlijk niet waar... als je echt veel verdiend dan betaal je in verhouding veel minder belasting.... :|
En het is natuurlijk je goed recht om achterdochtig te zijn, maar je kan toch niet ontkennen hoe waardevol dit soort data is in het nagaan van iemands stappen als je het over dat soort criminaliteit hebt.
Nee, de prioriteit van overheden is eigenlijk altijd "eerst belasting innen dan kijken of we criminaliteit kunnen bestrijden". En stelselmatig juist meer gegevens opslaan in een tijd waarin allang bewezen is dat het vooral ongewenste neveneffecten heeft is toch vreemd?
"Eigenlijk niet waar... als je echt veel verdiend dan betaal je in verhouding veel minder belasting..."

Kom op zeg, als een normaal mens het over 'meer' heeft, dan heeft hij het over absolute getallen, niet relatieve. Sterker nog, als ik dus meer belasting betaal, verdien ik dus nog meer...

En wat betreft prioriteiten... natuurlijk staat belasting innen bovenaan, zonder geld kan je niets: hoe gaan ze oom agent anders betalen?

Dat elk voordeel z'n nadeel heeft is een dooddoener, jij kiest er toch ook voor om een telefoon met GPS, camera en microfoon mee te dragen waardoor je overal en altijd gevolgd en afgeluisterd kan worden? Je moet het wel in verhouding blijven zien.
Volgens mij begrijp je mijn statement niet - juist als je heel veel verdiend heb je veel meer belastingvoordelen / valt er meer te regelen - dus betaal je minder belasting.... kan zelfs absoluut zo zijn dat de veelverdiener meer betaald dan Jan Modaal.... jouw statement was vast grappig bedoeld maar het is niet zo simpel.
jij kiest er toch ook voor om een telefoon met GPS,
GPS in je telefoon is enkel een ontvanger - die kun je niet volgen.... niet relevant dus.
Volgen van telefoons gaat via de masten....

Je moet wel begrijpen waar je het over hebt voordat je iets roept denk ik.

Dat de prioriteit zo ligt om "oom agent" te betalen is niet waar - het gaat erom dat je privacy weggeeft onder de noemer "voor de criminaliteitsbestrijding" maar de realiteit is echt wel anders.
Natuurlijk hebben ze eerst geld nodig - maar dat hebben ze toch al? De volgorde is niet zo relevant - het gaat erom dat ze altijd drogredenen gebruiken om privacy wat verder uit te hollen.
Ik gok dat het voor de persoonsgegevens een verplicht vinkje wordt op de pagina van het reisbureau.
Weet iemand hoe dit staat tov de GDPR? Lijkt me dat deze gegevens niet relevant zijn voor het doel?
Er is een wettelijke grondslag, dus dan lijkt het mij sowieso relevant.
Dat wil niet zeggen dat die wettelijke grondslag legaal is tegenover de GDPR.
Huh? Een van de grondsslagen voor de GDPR is toch dat je informatie moet verwerken omdat het wettelijk verplicht is? Net als in je als hotelutitbater in Nederland een nachtregister moet bijhouden met een aantal persoonlijke gegevens, lijkt mij dat dan toch toegestaan om die informatie te verwerken.

Sterker nog naast de wettelijke verplichting is een andere grondslag dat de verwerking van die informatie nodig is voor het algemeen belang/openbaar gezag. Dat zou je als overheid ook heel goed kunnen claimen in dit geval.
De wetgeving van een land kan echter wel tegen de GDPR ingaan. Maar om dat te onderzoeken moeten er eerst mensen bij de EU aankloppen of dit eigenlijk wel mag. Die gaan dat dan vervolgens onderzoeken.

Zal niet heel lang duren voordat dit gebeurd vermoed ik.
Jawel, in de GDPR wordt juist aangegeven dat er geen expliciete toestemming nodig is als er een wettelijke grondslag bestaat. In dit geval is het dus bij wet geregeld dat die gegevens verzameld moeten worden. Je kunt natuurlijk wel bij de rechter die wet proberen aan te vechten.
Maar dan moet je de wettelijke grondslag toch aanpassen en niet die het verzamelt? Maar aangezien het al vanaf januari 2023 van kracht is zal de EU er vast naar gekeken hebben en akkoord gegeven anders hadden 2 jaar de tijd daar voor. Dus ergens zal het legaal zijn van de EU.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 2 december 2024 14:25]

Dus alles wat in wet is vastgelegd voldoet automatisch aan de GDPR?
Of ga je er van uit, omdat het een wet is dat het zo, deze wet zo is gemaakt dat hij voldoet aan de GDPR?
Hoe moet ik dat zien?
Een grondslag van verwerking van informatie is een wettelijke verplichting. Hoe zie jij dat dan?
Het interessante in deze situatie is dat de gegevensverwerker ook de wetgever is. Een overheid kan inderdaad gegevens willen verwerken en aangeleverd krijgen, en kan daarvoor dus een wet maken die dat verplicht stelt.
De eerstelijns gegevensverwerker (hotel/reisorganisatie) kan deze gegevens gerust verwerken en doorsturen naar de overheid met als grondslag de wettelijke verplichting.

De partij die de gegevens verzamelt van de betrokkene hoort nog wel netjes te vermelden waarom gegevens nodig zijn, hoe lang zij die bewaren en met ze gedeeld worden.
Alleen is het wel zo dat ook de wetgever zelf zich aan de basisprincipes van de GDPR/AVG hoort te houden, waaronder het data-minimalisatieprincipe. En dus gegevens alleen mag verwerken waar dit ook echt nodig is.

Op dit punt zijn vziw in Nederland al diverse conceptwetten in een vroeg stadium gesneuveld omdat ze buiten-proportioneel zouden zijn op dat vlak.
Het eeuwenoude adagium: Wat heb je liever? Veiligheid of Vrijheid!
Vrijheid opofferen voor wat veiligheid?

Of andersom?
"Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety" ~ Benjamin Franklin

Dat zegt voor mij absoluut genoeg.
Dus over een jaar krijgen we een jubelend nieuwsbericht dat de Spaanse overheid tientallen terroristen en criminelen heeft opgepakt met dank aan deze glorieuze maatregel?
hun identiteitsgegevens, geslacht, huisadres, telefoonnummer en betaalmethodes moeten opgeven. Men moet ook de nationaliteit, het e-mailadres en het aantal reizigers meedelen.
Dat is nogal wat aan data.
Als er minderjarigen meereizen, moet de verwantschap tussen de meerderjarige en de minderjarige toerist worden meegedeeld.
Daar is wellicht nog wat voor te zeggen. Maar toch.

Blijkbaar is Spanje een broeinest voor grootschalig internationaal terrorisme en criminaliteit. Dat er nog mensen zijn die graag op vakantie naar een dergelijke schurkenstaat. Ik zou me er niet veilig voelen :'(
Het is bekend dat veel Russen er rondhangen. En dat zijn zeker nu niet de lievertjes in het land.

Voor de rest is Spanje groot genoeg dat je er geen last van hebt. Het is nog geen St. Louis, San Fransisco of zelfs een Zuid Italie.

Prettige vakantie naar Spanje gewenst!
Ik hoop dat dit toeristen gaat kosten voor ze en dat ze dit snel terugdraaien
Maar dat is toch juist de bedoeling massa tourisme tegengaan?
Spanje moet het zelfs hebben van massa tourisme. Daardoor hebben ze een hoop inkomsten van de Europeanen.
Tuurlijk hebben ze inkomsten uit tourisme nodig. Maar 25% minder als bv dit jaar zouden de bevolking van spanje helemaal niet erg vinden.
Je bedoeld "de bevolking die niet (indirect) leeft van toerisme".... het is niet dat toeristen gratis en zonder iets uit te geven, in een land verblijven natuurlijk....

En ja; het is zeker vervelend als je er dus niet afhankelijk van bent. Meer mensen die meer beslag leggen op resources is nooit handig.
Daar heb je dus niks aan he, de meeste van die toeristen zijn mensen die met een goedkoop Ryanair ticket van 30 euro op en neer vliegen. Daar vervolgens een week dronken aan het strand gaan liggen, de boel vervuilen etc. Die kosten meer dan het oplevert.

Je hebt als land alleen iets aan echte toeristen.
Precies. Gooi de toeristen belasting omhoog, maar geef in ruil daarvoor korting op OV en musea. Je kunt als stad best invloed hebben op het soort toerisme.
Dit gaat ze geen toeristen kosten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.