Nieuwe Play Store-functie hervat geannuleerde downloads met opgeslagen data

Google werkt aan een functie waarmee geannuleerde appdownloads uit de Play Store kunnen worden hervat door eerder gedownloade data te hergebruiken. Dat blijkt uit code van de Play Store-apk. Voorheen moesten geannuleerde downloads volledig opnieuw worden gedownload.

Google Play Store
Google Play Store

Volgens Android Authority kan de nieuwe functie, die Smart Resume heet, maximaal 2GB aan data per app opslaan. De functie zal in totaal maximaal 5GB aan opslagruimte vereisen en de tijdelijke bestanden zouden volgens Android Authority tot maximaal 24 uur bewaard kunnen worden. Het is niet duidelijk of Google plannen heeft om de functie daadwerkelijk in een volgende versie van de Google Play-app in te bouwen en wanneer dat dan zal zijn.

Door Jay Stout

Redacteur

11-11-2024 • 15:26

21

Reacties (21)

21
21
14
2
0
5
Wijzig sortering
Fijn, want Play Store probeert telkens apps te updaten die ik via een andere appstore geïnstalleerd heb en daardoor een andere signatuur hebben. Erg irritant dat de app gedownload wordt als al bekend is dat het niet te installeren valt.

Idealiter moet Google gewoon de functie erin bouwen om apps te negeren. Zeker als al bekend is dat het niet via de Play Store geïnstalleerd is.
Je kan al automatisch updaten via de play store uitzetten per app. Naar de app, 3 stippen rechtsboven, auto updaten uitzetten :)
Sowieso heb ik automatisch updaten uit staan. Want de ervaring leert dat het altijd gebeurd op een moment dat het niet uit komt.

Maar dan nog verschijnen de apps die niet via Play Store geïnstalleerd zijn in de lijst met te updaten apps van Play Store 8)7
Mijn ervaring leert dat ik alsnog de downloads zelf moet starten. Ik zou willen dat het een keer automatisch ging.
Inderdaad, dat is mijn ervaring ook 😂
Dat hoor ik vaker maar ik heb het wel aan staan en merk er nooit iets van. De telefoon doet dat wellicht pas na een bepaalde tijd van inactiviteit.
Jep, maar dat werkt niet geweldig, als je alles wilt updaten krijg je per app een melding dat dit uitstaat.
Je bedoelt denk ik de Signature respecteren, en erbij vermelden dat het niet via de Google Playstore kan worden opgewaardeerd. F-Droid doet dat reeds. Als Google de Signature niet zou respecteren zou dat een risico meebrengen. Tot nu toe begrijp ik uit ervaring dat ik zowel uit F-Droid en Google Play en de Samsung App store hier met dezelfde applicatie te maken heb, maar met een signature die hoort bij 1 van de 3 voorbeeld stores om apps te opwaarderen.
Fijn, want Play Store probeert telkens apps te updaten die ik via een andere appstore geïnstalleerd heb en daardoor een andere signatuur hebben
Vreemd, bij mij komt er standaard eerst een warschuwing die zegt dat je het nu via play gaat updaten en of dit akkoord is

Gaat echt niet automatisch dat weet ik zeker, eerlijk zou ik willen dat ding gewoon automatisch zou gaan

[Reactie gewijzigd door Sinester op 12 november 2024 09:10]

Ja dit dus. Een van de redenen waarom ik overgestapt ben op Aurora, kan zowel anoniem als via Google account gebruikt worden. Ook handig black listen etc. Probeer de play store niet meer aan te raken. Afhankelijk van je systeem wel handmatig update knop klikken. Zelf heb ik Shizuku waarmee dit via ADB in de achtergrond gewoon kan/gebeurt.
Maar dit is inderdaad erg irritant en zou gewoon gefixt moeten worden in de play store.
Het gaat Google zeker veel data schelen als dit bij de klant gecached wordt, en bij de klant kan het ook data schelen bij een gelimiteerde internetverbinding bundel.
Echter, als klant moet je wel die 5 Gb ruimte vrij hebben op je telefoon om te cachen, dus daar zie ik bij sommige mensen nog wel een uitdaging.
Echter, als klant moet je wel die 5 Gb ruimte vrij hebben op je telefoon om te cachen, dus daar zie ik bij sommige mensen nog wel een uitdaging.
Denk dat de meeste mensen die 5 GB toch wel beschikbaar hebben, nu een standaard telefoon al snel 128 GB heeft, en 256, 512 GB of zelfs 1 TB ook steeds vaker voorkomen?

Daarnaast is die 5 GB ook nog eens de maximum omvang, de cache kan in de praktijk dus ook (veel) kleiner zijn dan dat. En het wordt maximaal 24 uur bewaard dus, daarna komt als ik het goed begrijp de ruimte weer vrij.
Ja, dacht ik ook tot ik recent iemand met een iPhone moest helpen omdat iOS 18 niet wilde installeren vanwege telefoon vol met foto's en filmpjes, en een tijdje ervoor een van mijn vrienden met zijn OnePlus die ook geen OS upgrade wilde wat niet wilde omdat die ook vol stond met van alles. Sommige mensen zijn nu eenmaal hoarders.
Vroeger kon een mens er nog een MicroSD kaart insteken, want met 128GB zit je al gauw met plaats tekort
Een cache wordt meestal automatisch in omvang aangepast. Is er niet genoeg ruimte vrij, dan wordt de cache gewoon kleiner gehouden. Desnoods kan men altijd nog de volledige app ophalen.

Zelf zie ik zo'n cache liever helemaal niet. Zonde van de ruimte. Het datagebruik voor het binnenhalen van een app is niet zo groot. Updates kan je nog op "alleen wifi" instellen.
Het gaat Google zeker veel data schelen als dit bij de klant gecached wordt,
Hoe vaak worden downloads onderbroken?
Gokje, op 7 miljard mensen, laten we zeggen dat 4 miljard een Android telefoon heeft, en dat 0,1 procent fout gaat, is alsnog een heleboel.
Geen idee van de exacte cijfers, maar genoeg voor Google om in deze functie te investeren.
Bedenk wel, hier in Nederland met de stabiliteit van onze netwerken valt het mee, op vakantie in het buitenland heb ik gemerkt , zijn die netwerken minder stabiel , dus is de kans op fouten groter.
Basically just a delayed cache removal, ik zou graag willen dat cache data wordt verwijderd als ik mijn download zelf stop zet.
Laten we hopen dat ze het bestand wel controleren. Dit lijkt me een methode om te misbruiken als de beveiliging niet klopt.
Graag een opt-out hiervoor in geval je per ongeluk malware achtige apps half binnenhaald :Y)
Sowieso is dat natuurlijk speciaal want ja er komen malware achtige apps op de play store, maar zodra dat een feit is worden ze weggehaald en half binnenhalen is niet hetzelfde als half installeren. De files worden niet zomaar uitgevoerd daarnaast zijn caches/halve temp files vaak überhaupt niet uitvoerbaar omdat ze begin inhoud of eind data missen.
Nogal lastig om een wannacry te lanceren met de helft van alle files die de encryptie doen bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 12 november 2024 10:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.