'Apple-topman die iPhone X- en Vision Pro-ontwikkeling leidde gaat weg'

De Apple-topman die de productontwikkeling heeft geleid van onder meer de iPhone X en Vision Pro gaat weg, zo meldt financieel persbureau Bloomberg. Dan Riccio werkt sinds 1998 bij Apple en heeft al een paar jaar een lichtere functie.

Riccio zat in het dagelijks bestuur van Apple, maar ging daaruit in 2021, schrijft Bloomberg. Nu heeft het financieel persbureau gehoord dat hij definitief weggaat. Het zou gaan om een van de belangrijkste vertrekken bij Apple sinds hoofdontwerper Jony Ive vijf jaar geleden het bedrijf verliet. Riccio's laatste grote project was de Vision Pro, die eerder dit jaar uitkwam.

De topman zei tegen studenten van de Amerikaanse universiteit MIT onlangs al dat hij zijn 'carrière bij Apple aan het afbouwen' was. Apple heeft het vertrek van Riccio niet bevestigd. De divisie voor VR-headsets komt na het vertrek te vallen onder John Ternus; de dagelijkse leiding blijft liggen bij Mike Rockwell.

Bloomberg schrijft dat de top van Apple te maken heeft met veel medewerkers die richting hun pensioen gaan. Directeur Tim Cook, die de rol in 2011 overnam van Steve Jobs, wordt volgend jaar 65. Veel anderen in de top zijn ook 60 jaar of ouder.

iPhone X

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-10-2024 • 16:49

29

Reacties (29)

29
29
18
0
0
9
Wijzig sortering
Oef de komende jaren worden spannend voor Apple. De gevestigde orde neemt langzaam afscheid.

Ik ben benieuwd waar het heen zal gaan. Alhoewel Apple niet meer met revolutionaire ontwikkelingen is gekomen de laatste jaren weet ik ook niet of een frisse wind het wel gaat doen. In iedergeval gaat de gedachtegoed van Steve Jobs langzaamaan verloren, als je kijkt naar het toevoegen van functionaliteiten de laatste jaren

Iemand die weet of Apple al druk bezig is met opvolging en een aantal toppers in huis hebben?
Alhoewel Apple niet meer met revolutionaire ontwikkelingen is gekomen de laatste jaren weet ik ook niet of een frisse wind het wel gaat doen.
Kan je meerdere 'revolutionaire ontwikkelingen' noemen van de jaren ervoor? Voor zover ik weet heeft Apple nooit iets als eerste neergezet.
Hun OS (macOS) is een doorontwikkeling van NeXTSTEP Unix en FreeBSD. Het design van 'guru' Jonathan Ive komt voor een heel groot deel van jaren '60 en '70 Braun apparatuur. Het technische brein in de beginjaren was natuurlijk Steve Wozniak die helaas veel credits van zijn werk heeft zien gaan (door het publiek) naar marketeer Steve Jobs. Alles van de laatste 20 jaar zijn ze niet de eerste mee.
[...]

Kan je meerdere 'revolutionaire ontwikkelingen' noemen van de jaren ervoor? Voor zover ik weet heeft Apple nooit iets als eerste neergezet.
Revolutionaire ontwikkelingen hoeft toch ook helemaal niet te betekenen dat ze als eerste waren? Je kunt ook op andere manier een revolutie te weeg brengen.

Ze hebben toch wel bepaalde markten afgetrapt die nu dood normaal zijn en waar alle fabrikanten in verantwoord zijn, Smartwatches, draadloze oordopjes, tablets, draaibare digitale muziek speler, een centrale Appstore. Vast niet allemaal als eerste in de absolute zin maar zeker de eerste die het groot en mainstream wist te maken.
De huidige elektrische auto ‘s zijn ook niet revolutionair, want je had natuurlijk al eerder elektrische dan brandstof auto’s. Maar het lijkt me toch dat o.a. Tesla een revolutie heeft ontkend.
De impliciete betekenis van 'revolutionaire ontwikkeling' is juist dat het als eerste is. Als je nu met een wiel op de proppen komt, kan je dat echt niet als revolutionair aankondigen. ;)
"Some people see innovation as change, but we have never really seen it like that. It’s making things better." -Tim Cook

"Apple" wil nooit de eerste zijn maar wil, als ze iets uitbrengen dat ze het dan het beste doen.

Los van of ze dat (in mijn of jouw ogen) waarmaken..

[Reactie gewijzigd door micnocom op 10 oktober 2024 19:19]

Wat een ambigue uitspraak van Cook, maar misschien ligt dat voornamelijk aan de geschreven vorm.

Cook lijkt te bedoelen dat Apple een willekeurige wijziging niet als innovatie beschouwt, maar een verbetering wel als innovatie beschouwt. Dat zal hij dan in tegenstelling bedoelen tot bedrijven die zichzelf en anderen alleen maar bezig houden met wijzigingen die niets toevoegen.

Maar verbeteringen zijn ook niet persé innovatief. Wel nuttig. Ik weet niet of Cook met zijn uitspraak de suggestie van innovativiteit wilde wekken. Zie Bloomberg en BusinessWeek voor wie naar de context van de uitspraak zoekt.

Overigens gaat het bij het begrip revolutionair vooral om de grote gevolgen, terwijl innovatie ook kleine gevolgen kan hebben. Het zijn van de eerste zou ik ook eerder aan innovatie koppelen dan aan revolutie.

Noch revoluties noch innovaties zijn persé verbeteringen.

Edit: Link naar YouTube klopte niet. Het ging om een artikel in Bloomberg en/of Business Week. Dat artikel is nu offline en archive.org ook. De context lijkt de overgang van iOS 6 naar iOS 7 te zijn.

[Reactie gewijzigd door wooha op 11 oktober 2024 17:15]

De impliciete betekenis van 'revolutionaire ontwikkeling' is juist dat het als eerste is. Als je nu met een wiel op de proppen komt, kan je dat echt niet als revolutionair aankondigen. ;)
————————————-
n) nieuw, bijzonder en met grote gevolgen
Ligt er een beetje aan hoe je dat leest natuurlijk, “nieuw” hoeft niet automatisch ook als eerste te betekenen.

Iets kan ook nieuw in het bestaande landschap zijn en daarvoor bijzonder en grote gevolgen hebben.

Je wiel voorbeeld is een goed voorbeeld wat mij betreft. Nu een auto wiel introduceren waar geen lucht meer in hoeft maar net zo comfortabel rijd zou op zeker revolutionair genoemd worden.

Het lijkt er soms een beetje op alsof we/sommige er vooral alles aan doen om bepaalde technologische vooruitgang niet toe te wijzen aan Apple.
Iets als eerste neerzetten, zoals je het noemt, hoeft niet per definitie revolutionair te zijn. Dat is pionierend, maar niet persé revolutionair. Dat gezegd hebbende was Apple II niet alleen revolutionair (home computing), maar ook pionierend (consumer appliance microcomputer) in 1977.

De originele iPhone (2007) was echt revolutionair, in verschillende opzichten. Daar zal menigeen het waarschijnlijk wel over eens zijn. Het was echter (bij lange na) niet de eerste smartphone. De originele iPod (2001) was zeer vernieuwend vanwege z'n grootte / capaciteit, gebruiksgemak en iTunes integratie, maar zeker niet de eerste draagbare mp3 speler. Ik vind het originele Mac OS X (2001) bijzonder indrukwekkend, als je de technische prestatie en gevolgen daarvan begrijpt, ook al was het in essentie gebaseerd op NeXTSTEP. De originele iMac (1998) was niet revolutionair, maar wel baanbrekend en zeer succesvol. De Newton (1993) was vernieuwend en bevatte handschrift herkenning, een baanbrekend concept in een PDA destijds. Diens indrukwekkende ARM chip was oorspronkelijk een uitvinding van Acorn Computers, maar in de samenwerking met Apple werd deze architectuur razend succesvol.

Het werk van Jony Ive is wereldwijd erkend als baanbrekend en innovatief, waar hij talloze onderscheidingen voor ontvangen heeft en zelfs voor is geridderd. Hij werd zeker geïnspireerd door de industriële ontwerpen en filosofie van Dieter Rams, naast allerlei andere ontwerpers en werkwijzen, maar dat zijn werk geheel afkomstig is van de Braun producten van Rams is zeer reducerend en miskennend. Niemand onderschat het baanbrekende werk van Wozniak, maar daar heeft Jobs nooit krediet voor genomen. Dat sommige mensen die illusie hebben is niet aan Jobs (of Apple) te wijten. Hij heeft Woz wel ooit bedrogen, maar dat is 'n ander verhaal.

Veel van Apple's recentere prestaties zijn misschien minder iconisch, zoals Apple Silicon, maar zelfs ontwikkelingen van dit jaar zoals Private Cloud Compute of PQ3 in iMessage zijn in essentie baanbrekend te noemen. Ze vallen gewoon niet op voor de meeste mensen, maar schitteren juist door hun onzichtbaarheid – in tegenstelling tot een opmerkelijk nieuw hardware ontwerp. Het uitzonderlijke van Apple is hoe zij 'n reeds bekend concept succesvol kunnen heruitvinden. Dat resulteert meestal in 'n fraai ontworpen product, met naadloze integratie van hardware, software en diensten. De Vision Pro is daar een recent voorbeeld van. Weinig nieuws, wel vernieuwend.
and yet.....proberen alle merken maar zoveel mogelijk Apple na te doen, is het niet qua hardware dan wel via software/design/interface. ze zijn nog steeds leidend. Apple silicon heeft voor een hoop opschudding gezorgd, was echt geen simpele taak, maar gebruikers konden seamless door met nieuwe hardware en geen alternatief wat in de buurt komt qua performance per watt.
Jazeker, de switch van x86 naar hun op ARM gebaseerde M- serie die est wel een schok teweeg bracht.
In de tech community. De gemiddelde 'persoon op straat' interesseert het amper, die weet niet wat een CPU architectuur is en driekwart gebruikt sowieso geen Mac.
Voor zover ik weet heeft Apple nooit iets als eerste neergezet.
Alles van de laatste 20 jaar zijn ze niet de eerste mee.
De iPhone is nog geen 20 jaar oud (2007)? Daarmee hebben ze smartphones zoals we ze vandaag de dag kennen geïntroduceerd.
Ik ben vooral benieuwd wat voor type de vervanger van Cook gaat worden. Cook was vooral een operations CEO, hij heeft hele productlijnen en daarmee het bedrijf op weten te schalen. Een visionair is hij nooit echt geweest. Ik hoop dat zijn opvolger dat weet wat meer heeft.
Zonde. Iphone X was in mijn optiek echt peak iPhone/iOS.
Eens. Misschien wel de beste iPhone ooit gemaakt, al had 'ie natuurlijk wel z'n kwalen zoals elk toestel. Ik vond 3D touch echt een verfrissing, eindelijk iets nieuws in de (mainstream) smartphonemarkt en het duurde een goed aantal weken voordat ik uit gewoonte het scherm van mijn 13 mini niet krampachtig indrukte hopende op een contextmenu :/ Het zal wel een unpopular opinion zijn, maar ik mis het nog elke dag.
Eens. Misschien wel de beste iPhone ooit gemaakt, al had 'ie natuurlijk wel z'n kwalen zoals elk toestel. Ik vond 3D touch echt een verfrissing, eindelijk iets nieuws in de (mainstream) smartphonemarkt en het duurde een goed aantal weken voordat ik uit gewoonte het scherm van mijn 13 mini niet krampachtig indrukte hopende op een contextmenu :/ Het zal wel een unpopular opinion zijn, maar ik mis het nog elke dag.
3D Touch was van de jaren daarvóór. De iPhone X had dacht namelijk Haptic Touch welke niet druk gevoelig was.
De iPhone X had wel 3D touch. Misschien vergis je je met de iPhone XR?

bron: Ik heb de iPhone X gehad en dit: https://www.iculture.nl/uitleg/3d-touch/

Van mij zou 3D touch ook wel terug mogen komen, ik mis het niet echt, maar het was af en toe wel handig.

[Reactie gewijzigd door kami124 op 10 oktober 2024 18:09]

Mijn fout, de iPhone X was dan de laatste iPhone met 3D Touch. Met iPhone XR en 11 was het einde tijdperk 3D Touch.

Neemt mijn vorige opmerking niet weg dat 3D Touch niét een nieuwe functionaliteit was welke met de iPhone X werd geïntroduceerd.

Want @EnterToets zei daarover:
Ik vond 3D touch echt een verfrissing, eindelijk iets nieuws in de (mainstream) smartphonemarkt
Vond het zelf ook erg jammer dat 3D Touch verdween.

[Reactie gewijzigd door don spike op 10 oktober 2024 19:27]

Sorry dat ik zo'n betweter ben nu. Maar de iPhones XS was de laatste iPhone met 3D touch.
(Ik moet wel toegeven dat Apple in die tijd nogal slecht was in het nummeren van hun iPhone modellen)

[Reactie gewijzigd door kami124 op 10 oktober 2024 23:14]

Volgens mij volgde ze gewoon Samsung of wellicht anders om. Die moest een hele serie uit de handel nemen als ik me niet vergis, en sprong naar een hoger nummer.
helemaal mee eens. De iphone X was het toestel waarbij Apple uit zijn eigen schaduw qua design en ontwikkeling kroop en daarna was het weer allemaal eenheidsworst. Het maakt dan ook niks uit of je een iphone 13 of 15 koopt qua gebruik in de software/os en ja natuurlijk zal de camera beter zijn in het donker , maar ovedag zie ik vaak niet echt het verschil.

Nieuwste iphone was ook met samsung cpu en oled scherm en vraag me soms wel eens af wat apple zelf ontwikkeld als je nagaat dat ze altijd eerst de kat uit de boom kijken voor twee tot drie jaar voor ze ook met iets komen wat dan alweer een tijdje op de markt is.

Waar ik wel achter ben gekomen en zoals met andere merken is dat je steeds meer extra cashback krijgt op je oude toestel. Een iphone kost dan weliswaar 850 euro, maar dan krijg je wel weer bijna 300 euro cashback op je twee/drie jaar oude toestel en dat zie ik ook terug bij samsung en dan kijk je serieus even naar andere merken en dan zie je dat die dat ook maar doen zoals Oneplus en dan weet je dat je feitelijk ook met allerlei gratis cadeaus dat je te veel betaald voor een toestel, maar dat wist we al natuurlijk.

Het gekke is nog eens dat een mobiel toestel vs tablet vs oled tv de margens het hoogste zijn bij een mobiel en die wordt overigens ook al eerste vervangen en dan komt de tablet en dan de televisie. Het is dat ik daarom ook maximaal 500 euro uitgeef voor een mobiel.
Ik had al sinds eind jaren negentig smartphones maar kocht ooit een 3G voor mijn vrouw. Dat was toch echt een verandering dus kocht ik iets later een 3GS.
Nu lijken ze vaak alleen maar op elkaar.
In die tijd was er nog genoeg doorontwikkeling en was de markt dus nog echt gaaf. De iPhone 4 en 5s (prachtig ding) waren echt onderscheidende toestellen ten opzichte van hun voorgangers. Op Android gebied had je HTC en Samsung met hun eerste Galaxies.

Rond de 6 versies van de verschillende merken begon het echt eenheidsworst te worden.
Ja helaas of misschien gelukkig maar zijn andere fabrikanten gaan kopiëren. Ik begon in de jaren negentig met een Nokia smartphone en had daarna diverse HTc modellen op Windows ce. Een gemiste kans voor MS. Dat ze hun nieuwe telefoon niet backwards compatibel hadden gemaakt met Windows Ce. Een derde os van betekenis zou leuk zijn geweest. Veel gebruikers waren volgens mij best positief.
Altijd leuk om te bedenken waar de iPhone nu zou staan zonder dit soort topmannen. Vooral de techniek erachter (dubbelvouwen van het OLED scherm om gelijkmatige borders te krijgen) was geniaal en concurrenten konden het tijden lang niet evenaren.
En nu is het de vraag hoe de identiteit van Apple zich gaat ontwikkelen. Zeker nu er meer topfiguren hun pensioenleeftijd naderen.
Steve Jobs was een visionair die een duidelijke, constante lijn uitzette. Als er veel nieuw bloed in de top komt kan het karakter van de onderneming en daarmee van de producten langzaamaan veranderen.
In de VS kun je tot je 86e president worden, dan kunnen deze mannen toch ook nog wel even doorgaan met telefoons te bedenken?
Steve Jobs is maar 56 geworden.
Als je continuïteit wil als bedrijf zorg je er voor dat opvolging geregeld is.

Vind het ook niet heel realistisch om aan te nemen dat er maar 1 of enkele mensen op deze wereld in staat zouden zijn telefoons 'te bedenken'. Er zijn miljoenen getalenteerde technici en ontwerpers op deze wereld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.