NS-conducteurs krijgen niet voor medio volgend jaar bodycams

NS-personeel zoals conducteurs krijgen niet voor medio volgend jaar bodycams. Dat heeft minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat gezegd. De NS deed eerder dit jaar een proef.

Bodycam van NS-personeel
Bodycam van NS-personeel

De NS is er nog niet over uit of elke medewerker een bodycam zal krijgen, omdat niet alle medewerkers ervoor zijn, schrijft Madlener. "Om 3500 servicemedewerkers meerjarig te voorzien van bodycams is daarnaast een forse investering voor NS nodig. Naast de inhoudelijke en financiële afwegingen, zal ook de uitrol tijd kosten vanwege het in de markt zetten van deze omvangrijke aanbesteding."

Alle boa's hebben al wel een bodycam. De bedoeling daarvan is dat het de-escalerend werkt bij dreigend geweld in treinen, omdat daders weten dat er opnames zijn. Het is onbekend wanneer de NS precies zal beslissen over het toepassen van bodycams bij conducteurs. Eigenlijk had het spoorwegbedrijf dit voorjaar al willen beslissen.

De bodycams nemen niet zomaar alles op, zo zei NS eerder al. De werknemer moet kenbaar maken wanneer die de camera aanzet. Als de NS-medewerker de bodycam gebruikt, slaat het systeem de beelden maximaal vier weken op. Verder zegt het vervoersbedrijf dat het omstanders in beelden onherkenbaar maakt zodat alleen relevante personen te identificeren zijn als opsporingsdiensten de beelden opvragen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-10-2024 • 16:21

54

Submitter: wildhagen

Reacties (54)

54
47
31
2
0
7
Wijzig sortering
Kijkend naar de hoeveelheid beelden van agressie in de VS, vraag ik mij af of bodycams de-escalerend werkt. Het werkt goed om bewijs te verzamelen na een indicent.

Nederland is niet de VS, maar we worden wel heel sterk beïnvloed door Amerikaanse cultuur en nemen delen van hun cultuur over.
Er wonen naar schatting zo'n 400 miljoen mensen in de US (zijn daar altijd schattingen) en dat is heel hard aan het groeien. In de gehele EU wonen officieel zo'n 448 miljoen mensen. Dat is dus redelijk te vergelijken. Aangezien we hier geen homogene cultuur hebben zul je vooral lokaal (per land/regio) nieuws zien. In de US heb je dat wel, met als gevolg dat je nieuws vanuit de hele US ziet, waardoor de situatie vele malen erger lijkt te zijn. Het is een oorzaak en gevolg situatie. Aangezien de cultuur in de US redelijk homogeen is met als gevolg dat nieuws zich snel verspreid en er veel bodycams gebruikt worden, zul je veel meer bodycam beelden zien. Hetzelfde met Rusland, waar verzekeringen dashcams verplichten, met als gevolg dat je gigantisch veel dashcam filmpjes uit Rusland hebt. De reden dat je bijna nooit dashcam beelden uit Duitsland, Luxemburg en Portugal ziet, is omdat ze daar verboden zijn. Voor zover ik heb gehoord van onderzoeken in de US, werkt het wel goed de-escalerend. Helaas zijn er mensen die zich er niets van aantrekken.
Kijkend naar de hoeveelheid beelden van agressie in de VS, vraag ik mij af of bodycams de-escalerend werkt.
Survivorship bias. Je zal geen beelden zien van gede-escaleerde situaties, want die zijn niet interessant om te delen.

Ik vermoed dat er twee soorten situaties gaan voorkomen:

• Gede-escaleerde situaties.
• Escalatie. Als een conducteur wordt afgetuigd, kunnen mensen het idee krijgen dat ze de camera moeten afpakken of vernietigen terwijl de conducteur die draagt.

Mijn vermoeden zegt dat het eerste een stuk vaker zal voorkomen dan het laatste.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 oktober 2024 17:23]

niet eens, voor de beeldvorming ik reis niet via het OV.
Als ik dat al doe is het voor feestjes omdat ik dan niet rij, dat is mijn principe.
Als iemand al in verweer gaat is dat lastig om te de-escaleren, meestal niet is de ervaring, op dat moment zijn ze boos om welke reden dan ook en vaak krijg je dat niet rustig. Dat is de praktijk.
En ik heb in het OV gewerkt, jij ook? Is ook de reden dat ik met eigen vervoer ga en nooit meer met het OV, die veiligheid ben ik eind 2005 al verloren en er is no way dat ik terugkeer...
niet eens, voor de beeldvorming ik reis niet via het OV.
Als ik dat al doe is het voor feestjes omdat ik dan niet rij, dat is mijn principe.
Dus je spreekt jezelf tegen.
En ik heb in het OV gewerkt, jij ook?
Jij spreekt van anekdotes. Ik kijk naar naar onderzoek, en dat spreekt jouw ongefundeerde stelling tegen (ook al zijn bodycams niet perfect).
Is ook de reden dat ik met eigen vervoer ga en nooit meer met het OV, die veiligheid ben ik eind 2005 al verloren en er is no way dat ik terugkeer...
Wellicht had een bodycam je geholpen. Nu zal je dat nooit weten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 oktober 2024 23:45]

De-escalerend is het misschien niet zo, maar het lijkt me dat de pakkans en vooral de kans dat de rechter iemand schuldig kan bevinden veel groter is vanwege het overtuigende bewijsmateriaal.
Precies. Nu is het vaak het woord van de machinist/conducteur tegen dat van de dader, waardoor die laatsten er vaak (lichter) mee wegkomen. Als ze uberhaupt al gepakt worden en niet ontsnappen.

Nu is de pakkans met een bodycam meteen een flinke klap groter, én het bewijs van de mishandeling staat objectief vastgelegd. Maakt vervolging en veroordeling idd een stuk makkelijker, waardoor het slachtoffer ook weer meer kans op compensatie (schadevergoeding, smartengeld etc) krijgt.

Natuurlijk lost een bodycam niet alles automatisch op, maar het kan wel helpen om de pakkans te vergroten, en daarmee het minder aantrekkelijk te maken om dit soort dingen te doen als dader. Als je weet dat de pakkans heel groot is, laat zo iemand het wellicht uit zijn hoofd om een conducteur, die alleen zijn werk maar doet, te mishandelen.
Precies. Nu is het vaak het woord van de machinist/conducteur tegen dat van de dader, waardoor die laatsten er vaak (lichter) mee wegkomen
De sprinters waar ik vaak mee rij zijn sowieso voorzien van camera's
De sprinters waar ik vaak mee rij zijn sowieso voorzien van camera's
Dan moet jij het wel heel bont gemaakt hebben, als ze beslissen om sowieso de sprinters waar jij mee rijdt te voorzien van camera's :)

Overigens is het maar de vraag of die ook opnemen, of alleen voor afschrikking aanwezig zijn.
En vaak is het ook geen 360 graden camera, maar staat hij een bepaalde kant op.
Je hoeft daarvoor niet naar de VS te kijken. Op alle stations en in de meeste treinen zijn al jaren camera's in gebruik. Het voorkomt nauwelijks merkbaar wangedrag. En ze zijn ook niet duidelijk in gebruik als bewijsvoering. Zonder duidelijk bewijs dat het nodig is lijken de bodycams eerder de bedoeling te hebben het personeel tevreden te houden. Wat niet vreemd is, aangezien de NS de conducteurs geen buitengewoon opsporingsbeambte meer wilde laten zijn. Met als gevolg dat ze nauwelijks nog zelf mogen optreden als iemand geen kaartje heeft of zich niet wenst te gedragen. Dan moeten ze bevoegd personeel oproepen, die vaak pas op een volgens groot station of verder aanwezig kan zijn, als ze al tijd hebben. Gevolg is dat veel conducteurs de personen hun gang vaak laten gaan waardoor de problemen tegen reizigers en conducteurs alleen maar toe neemt.
Het voorkomt nauwelijks merkbaar wangedrag
Waar blijkt dat uit dan?
Het is een feit dat er niet slechts externe omstandigheden zijn waardoor men te veel met wangedrag te maken heeft. Het is een feit dat men zelf niet duidelijk is dat men eigen factoren, zoals gebrek aan 'oplossingen', als probleem ziet. Maar het probleem is dat men niet wenst te bewijzen welke problemen men zelf veroorzaakt. Men is keer op keer vooral bezig met achteraf 'oplossingen' verzinnen zonder duidelijk de eigen oorzaken te willen onderkennen. NS doet bijvoorbeeld niet aan meten of conducteurs hoe dan ook wel controleren. Er zijn geen duidelijke metingen hoe vaak men reizigers die wangedrag vertonen hun gang laat gaan. Er is geen duidelijkheid of 'oplossingen' genoeg ingezet worden, of niet werken door gebrek aan inzet.

Het is de verantwoordelijkheid van NS om aan te tonen waar ze zelf nalaten en daarop oplossingen te bedenken waarvan ze de effectiviteit (of gebrek daaraan) aantonen. Dat is de verantwoordelijkheid naar reizigers, zeker aangezien ze nu steeds meer en meer met middelen komen die inbreuk hebben op de miljoenen reizigers die zich wel gedragen.
Uitsmijter hier.


Beelden is geniaal.


Iedereen weet dat er gefilmd word. Dus bij uitzetting.weigering aanhouding etc zijn je collegas en jij binnen de kaders van de wet houdend want het staat op beeld.
Echter je hebt meerdere "stokken om mee te slaan" en iedereen begrijpt implicatie van een camera.

Dit betekend niet automagisch dan dat iedereen zich gedraagd. Maar het is wel makkelijker om beelden even over te dragen aan popo en huppa afgelopen al het gezeik.

Sinds wij bodycams hebben en gebruiken geen last meer van advocaten die 6 maanden later feiten voor hun cliënten verdraaien.

Dus het scheelt zo veel hoofdpijn.
Waarom wordt Nederland steeds vergeleken met de VS? Het is een totaal andere cultuur en in mijn beleving klopt het beeld van de gemiddelde Nederlander over de VS niet eens (ik heb vroeger in Nederland gewoond). Ik denk juist dat Nederland een eigen cultuur heeft die juist heel beperkt door die van de VS wordt beinvloed.
Er is een correlatie tussen wel of niet anoniem zijn en gedrag.

Kijk naar dit forum. Er zijn op dit forum best wel mensen die regelmatig vrij lomp uit de hoek komen.
Er is een duidelijke relatie tussen mensen die zich zo gedragen en of ze hun naam op hun profiel hebben staan.

Mensen die zich anoniem wanen zijn hier bovengemiddeld vaak brutaler/lomper dan wanneer ze wel bekend zijn. (Ik suggereer het niet dat mensen die hun naam niet op hun profiel hebben lomp zijn voor het geval!)

Er is uiteraard geen 100%-score. Maar dat geldt voor alles. Kijk naar zwaarder straffen. Als zwaarder straffen zou werken, dan gaat niemand een misdrijf plegen waar de doodstraf op een levenslange straf op staat. (Men zag een afweging maken, of er misschien überhaupt niet aan denken.)

Ook is er natuurlijk een cultuurverschil. En je ziet op dit soort beelden ook een subcultuur van het geheel.
Iedereen met een normaal fatsoen en een normaal verstand, doet normaal, betaald netjes voor z’n treinkaartje en blijft zeker kalm als die persoon wordt aangesproken door een handhaver.

Die subcultuur bestaat bovengemiddeld uit mensen met een bepaalde maatschappelijke status. En dat in land dat extreem individualistisch is. Daarmee wordt dit gedrag en het in die subcultuur zitten erg gesterkt.

Het is inderdaad zo, dat de Nederlandse culturen de Amerikaanse deels volgen, en daarmee dus ook de intensiteit van bovengenoemde subcultuurbeleving. Het is dus ook niet gek dat de handhavers soortgelijke modellen van gebruiken denk ik.

Het scheelt in elk geval discussie. De camera liegt niet. De camera heeft geen mening. Die observeert alleen. Dus ook als de handhaver in de fout gaat.
Het is eerder een reden tot escalatie: voorkomen dat de camera aangaat en hem vernielen en afpakken.

Kop in het zand concept ook, geweld in de trein komt grotendeels voor conto van groepen die hier niet stuurbaar mee zijn.
Het werkt in beide richtingen denk ik zodat het gebalanceerd wordt. Er zijn bepaalde mensen die dus weten dat ze opgenomen worden en dus kalmer proberen zijn, echter mensen die high of dronken, illegalen of echte criminelen trekken zich daar niet veel aan.

De politie weet ook dat ze opgenomen worden en ondanks dat ze gerechtigd zijn om geweld te gebruiken, zoals we veelal gezien hebben onlangs, verliezen ze alsnog hun job, en dus gaan ze ook zelf modereren, soms met enorm slechte gevolgen, voor hunzelf en voor de gemeenschap - criminaliteit in alle steden die bodycams aanschaften gingen omhoog, want de politie wilt geen ‘slecht imago’, de crimineel trekt zich daar weinig van aan.

Je ziet met de opkomst van bodycams ook de opkomst van minder-dodelijke wapens zoals tazers maar die krengen werken enkel in ideale situaties, iemand die high of dronken is, weglopen, kleding, is soms moeilijk een goede ‘verbinding’ te krijgen, met bepaalde drugs kan je lichaam de pijn gewoon negeren en dan sta je maar te klikken terwijl er 200kg pure adrenaline op je afkomt.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 11 oktober 2024 02:28]

Ik merk ook los van de trein dat in het algemeen 'jeugd' ontzettend respectloos is. Deze jeugd word ouder en zal dit als normaal gaan zien.

Wat ik vooral zie is dat de influencer cultuur een groot aandeel heeft in een voorbeeld zijn, en ouders opvoeden moeilijk vinden, omdat daarbij ook weerstand komt en dat vaak vermeden word.

Ik hoop dat we als volwassen/ouders weer een wat stabiele weg vinden in opvoeden en hiermee ook bijdragen aan de veiligheid en werkplezier van toekomstige conducteurs ect
Dat gaat niet vanzelf gebeuren. Er zal van nature altijd een groep onder ons zichzelf als rebels en afgesloten zien van de samenleving, voor veel verschillende redenen waar je niet zomaar een einde aan maakt.

Enige oplossing is scherp optreden tegen slecht gedrag, maar dat komt er ook niet. Dus tot slot denk ik dat daar geen oplossing voor gepland is.
'jeugd' neemt gedrag voor hun 'idolen' over, zoals het altijd is gegaan. Helaas zijn sommige van die idolen nu 'influencers' die geld verdienen met aandacht dankzij asociaal gedrag. Asociaal gedrag wordt beloond en dat nemen ze over.

Het zijn niet alleen jongeren. Volwassenen worden ook steeds asocialer. Mensen worden egoïstischer en narcistischer, omdat we steeds meer Amerikaanse cultuur overnemen waar het draait om ‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’. Heel social media staat vol met 'influencers' die geld verdienen met narcisme.
Amerikaanse cultuur die je denkt dat je ziet is echt niet de cultuur die heerst in de VS:
Per hoofd van de bevolking doneren Amerikanen in privaat ongeveer zeven keer zoveel aan “goede doelen” als Europeanen.
De VS fundeert ook het grootste deel van buitenlandse hulp, zo’n 640B jaarlijks vs 50B van alle EU lidstaten samen
Amerikanen nemen ook 4x meer (legale) immigranten binnen per jaar en hebben ~10-20x meer illegale immigranten die mogen verblijven dan Europa (geschat momenteel tussen de 13 en 20M vs 1-1.5M in de EU)
Immigratie op beroep van familiereünie wordt 70% goedgekeurd, 26% voor de EU.
In het algemeen hebben Amerikanen meer solidariteit met elkaar en zelfs met andere landen, in de EU stopt dit vaak aan land en taalgrenzen.

Als je dus over egoïsme wilt spreken…

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 11 oktober 2024 02:55]

"De bodycams nemen niet zomaar alles op"

Nee, dat werkt lekker de-escalerend om de bodycam aan te zetten. Moet gewoon altijd opnemen, maar dan de opname weggooien als er niet binnen een paar uur een stop op word gezet. Genoeg tijd voor de NS om te reageren als er wat serieus is gebeurt en de conducteur niet zelf actie kan ondernemen.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 10 oktober 2024 17:45]

Ik - een vrij brave burger- zou dat niet fijn vinden, en mijn opstelling zou er negatief door veranderen.

Gelukkig gebruik ik het ov al jaren niet meer. Het is duur, onhandig en zit vol met tuig van de richel.
Een conducteur die met een constant draaiende camera mijn kaartje controleert maakt mij persoonlijk niet veel uit. En als ik per ongeluk (of bewust) zwart zou rijden aanvaard ik gewoon de consequenties. Hij doet maar gewoon zijn werk en ik doe mijn ding in de trein.

En mag ik er op wijzen dat er in elke trein, tram, metro en bus er al jaren camera's hangen. Dus de vrije, brave burger wordt al constant gefilmd op het moment.

Dat filmen gebeurd trouwens al heel lang en het is bijna overal ben ik bang voor. Denk aan camera's in bijvoorbeeld winkels, supermarkten, gemeentehuizen, bibliotheken en zeker ook langs de openbare weg. Ik kan een ieder aanraden om eens wat vaker omhoog te kijken als je ergens loopt, of in een openbaar gebouw bent. En ga ze voor de lol eens tellen ;-)

Neemt niet weg dat je bij het gebruik van al deze camera's en zeker ook van die bodycam vraagtekens kunt zetten. (Naar mijn mening zal een bodycam over het algemeen geen positieve invloed hebben op het gedrag van asociale 'mensen'. Eerder een negatieve.)

Ik deel overigens je mening over het ov. Het is niet altijd even handig (maar wel vaak te duur). En in sommige regio's (en zeker op bepaalde tijdstippen) zijn er regelmatig figuren met een gebrek aan opvoeding, die zich menen te moeten manifesteren..
Je hebt gelijk, ik zou al veel bozer moeten zijn met al die camera's. Blijkbaar went het snel en zie je ze niet zo meer. Wel benieuwd wat ze doen, zal toch niet allemaal filmen?

Maar ons gedrag veranderd wel, en ik denk niet ten goede. We gaan hard richting (als we er al niet al zijn) een samenleving waarin je doet wat moet, vanwege controle en straf.

In plaats van samen het beste er van te maken en na te denken.

Wat het beste is verschilt inmiddels ook te veel per groepering.

En aanvullend over het OV: van de huidige kaartprijzen kan je makkelijk benzine en meer betalen voor een auto. Volledig bezit komt steeds dichter bij.
Het gebeurde ook iets te vaak dat ik een bak extra geld betaal, zodat ik kon werken in de eerste klas.

Behalve dat de eerste klas allemaal 'mensen' had, die niet werden gecontroleerd en wel praten in de stiltecoupes en over het algemeen opvallend veel oog hadden voor spullen en borsten...

De laatste keer ben ik in de 2e klas gaan zitten, dat was veiliger en rustiger... dan de eerste klas stiltecoupe (wel 2 jaar terug nu).

[Reactie gewijzigd door Siaon op 11 oktober 2024 20:38]

Zie bijna nooit een conducteur, behalve incidenteel op een sprinter in een veilig uur, als de trein zo goed als leeg is. Denk dat de bedoeling was dat die poortjes het onkruid buiten de trein moest houden. Schijnbaar zijn daar ook manieren voor dat het onkruid wel in de trein komt. Dat legertje aan boa's schijnt vooral bezig te zijn het onkruid te verplaatsen van plek a naar plek b, dan weer terug naar plek a.

Als ik conducteur zou zijn misschien toch even op AliE kijken voor zo'n usb clip cam die in het borstzakje van het colbertje past. Gewoon, je weet maar nooit. Die 80 euro kan er ook wel vanaf. Of zo'n ding wat op de tas geclipt kan worden. Toch handig, even op de knop drukken om bewijs op te nemen. Mag allemaal niet, privacy enzo, maar als je in elkaar gemept wordt is er tenminste iets vastgelegd. Kan je anoniem melden bij de politie o.i.d.

En misschien omscholen naar machinist o.i.d. Iets minder kans dat een kort lontje vervelend tegen je doet.
Zie bijna nooit een conducteur, behalve incidenteel op een sprinter in een veilig uur, als de trein zo goed als leeg is
Ik zie ze altijd als ik met de trein reis, ook als de trein redelijk vol is
Ik ben vaak op Utrecht CS momenteel en daar zie ik af en toe jongeren gewoon over de poortjes springen. Wel duidelijk hoe die dus de trein in komen.
In mijn beleving is het artikel niet compleet en er staan een aantal onjuistheden in. Het is bijvoorbeeld niet zo dat alle boa's voorzien zijn van bodycam. De aanschaf van bodycams verschilt per gemeente en is decentraal geregeld. Dat de G4 gemeenten gebruikmaken van bodycams, betekent niet automatisch dat ze landelijk in gebruik zijn.

Over het de-escallerende effect zijn voldoende onderzoeken online beschikbaar en in het algemeen wordt aangetoond dat het het aantal incidenten aanzienlijk verminderd. De gemeenten die gebruik maken van bodycams zijn in het algemeen ontzettend tevreden met hun keuze, mits ze de juiste fabrrikant hebben gekozen. Ook de handhavers zijn veelal tevreden.

Ik denk dat de NS hier zelf gefaald heeft met het onderzoek onder de medewerkers. Mogelijkheden als livestreamen en GPS-locatie vastleggen met de bodycams doet menig wenkbrauw oplichten. Als je als drager het gevoel krijgt dat je je privacy compleet opgeeft door het dragen van een bodycam, heeft de NS deze informatie verkeerd overgebracht. Zo is de livestream mogelijk bij de meeste fabrikanten optioneel en kan er alleen meegekeken worden als de camera effectief aan het opnemen is. GPS locatie tonen is ook instelbaar en wordt standaard alleen gelogd als er actief opgenomen wordt.

Door een goeie werkinstructie en protocol uit te leren haal je een hoop van deze zorgen weg. Uiteindelijk is de bodycam een stuk gereedschap voor de veiligheid van de drager, maar ook voor de gefilmde burger. De privacy regels met betrekking tot het invoeren van een bodycam gaan redelijk ver. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat iedereen zomaar gefilmd wordt en dat eer van alles met die beelden gaat gebeuren.
Ik ben er zeker niet op tegen dat conducteurs bodycams krijgen want het kan dan ook 2 zijdig werken in de zin dat er ook net zo goed conducteurs zijn die de fout in gegaan zijn. Als 'klant' zijnde word het dan vaak moeilijk om dat te kunnen aantonen en dan kan een bodycam ook een goede hulp zijn.

Ben alleen wel eens benieuwd of conducteurs zich aan de regel houden dat ze verplicht zijn van te voren te melden dat ze de bodycam aan zetten. Ik kijk veel naar auditors in de UK die regelmatig tegen dat probleem aan lopen bij politie die dan verzwijgen dat ze de bodycam hebben ingeschakeld. Dat leid daar regelmatig tot discussies tussen de auditor en politie maar het ook daar een meldplicht schijnt te zijn.

En tja persoonlijk heb ik geen moeite met bodycams of camera's ondanks dat ik niet graag op de foto ga. Maar tja het is iets wat helaas gewoon noodzakelijk is geworden in deze tijd en toch wel zijn vruchten af werpt.
Ik zou bijna zeggen conducteurs die er niet een willen gewoon ontslaan en beginnen met die dingen. Ze zijn gewoon nodig en voor hun eigen bescherming.
Maar simpeler is gewoon de conducteurs die er niet een willen er gewoon geen geven. Ze komen vanzelf wel achter de voordelen. Hopelijk voor ze het slachtoffer zijn en zonder bewijs zitten.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 10 oktober 2024 16:50]

Er bestaat zoiets als een arbeidscontract en rechten van een werknemer. Als de NS een conducteur ontslaat omdat die weigert elke werkdag volledig te laten filmen kan de NS rechtzaken etc verwachten en zelfs schadevergoedingen moeten gaan betalen.

We leven hier gelukkig niet in de VS en een werknemer heeft gewoon rechten. Een bodycam kan dit beroep zeker helpen om daders van geweldsdelicten op te sporen maar het kan ook volledig verkeerd ingezet worden. Niet iedereen heeft daar zin in en dat is ieders goed recht.
Er bestaat zoiets als een arbeidscontract en rechten van een werknemer. Als de NS een conducteur ontslaat omdat die weigert elke werkdag volledig te laten filmen kan de NS rechtzaken etc verwachten en zelfs schadevergoedingen moeten gaan betalen.
Hoezo, de werkdag volledig laten filmen? Dat was sowieso al nooit de intentie, de camera moet expliciet door de medewerker aangezet worden:
De bodycams staan standaard uit en kunnen ingeschakeld worden als een medewerker zich bedreigd voelt of in een andere onprettige situatie verkeert.
Zie nieuws: NS start proef met bodycams voor hoofdconducteurs en servicemedewerke...

Daar lijkt me op zich weinig mis mee. Dat zijn nou net de situaties waarin de medewerker in kwestie zich bedreigt voeld, of actief bedreigt wordt.
Ik denk dat je mijn reactie slecht gelezen hebt, ik gebruik woordjes als bijna en dergelijke.
Kom jij met je arbeidsrechten aan sjouwen alsof we niet weten dat een medewerker rechten heeft een alsof ik niet de optie gaf om medewerkers die de cam niet willen hem gewoon niet te geven...

Je hebt ook al in een andere reactie kunnen lezen dat het ding niet eens continue aan staat.

Al dat gezeur iedere keer. O Jeetje het kan wel eens verkeerd gebruikt worden! Ondertussen worden de conducteurs mishandeld dankzij mensen met die houding. Bodycams blijken in zo ongeveer iedere situatie absoluut nuttig te zijn. Voor politie, voor boa en straks ook voor conducteurs.
Een camera stopt geen geweld, hoogstens heb je meer beeldmateriaal om potentieel mee te vervolgen.
Heb je enig idee hoe belangrijk dat bewijs is?

Jou opmerking is alsof je zegt dat rubberen banden onder autos geen nut hebben, hoogstens sparen ze je velgen wat langer ...
Leuke vragen allemaal een allemaal niet relevant.
Niet alleen heb je vreemde ideeën over gewone Nederlanders die klinken als pure discriminatie. Geen nl crimineel gaat zich melden, wat denk je nou helemaal???

En wat offer je op? Niets. Wat krijg je als het helpt, meer veroordelingen.

Ik lees veel suggestieve bangmakerij in je reactie. Er zijn stapels rapporten dat het helpt, bewijs maar dat het niet zo is, of vind een andere oplossing.
Mensen geven zichzelf ook aan op het politiebureau. In een situatie zelf kan je ook te maken hebben met bevriezen of vluchten.

Het CBS heeft cijfers over misdaad, waarin groepen disproportioneel naar hun aandeel in de populatie oververtegenwoordigd zijn in misdaadcijfers. (bron: https://longreads.cbs.nl/...leven-2022/criminaliteit/)

Camera's offeren privacy op. Je weet niet wat voor wetgeving erna komt. De overheid in Ned erland heeft een slechte 'track record' m.b.t. het onterecht verzamelen en bewaren van gegevens.

Wat ze niet hebben kan ook niet misbruikt worden.

Mijn stelling js dat er tegenwoordig vaak als filmmateriaal is van mishandeling, zeker op plekken waar mensen zich verzamelen, zoals het ov.

Er is daarom waarschijnlijk geen meerwaarde om het personeel ermee te gaan uitrusten.

En nogmaals, hoeveel resultaat vind jij genoeg effect om cameras te gaan dragen?

Er zijn namelijk nog veel meer plekken in Nederland met veel meer geweld. Gaan die dan ook aan de cameras?
Denk bijvoorbeeld aan de zorg.
De supermarkt.

Het is niet oke dat conducteurs te maken hebben met dit gedoe, maar als je hun casus gaat gebruiken als ondergrens leven we morgen in een surveillance staat...
(longread: https://www.bitsoffreedom...en/#overheidssurveillance)

En spreek eens een conducteur aardig en geïnteresseerd aan en vraag naar hun ervaringen. Als het niet erg druk is houden ze wel van een praatje. Er zijn enorm overtegenwoordigde groepen, die je zou kunnen samenvatten als 'niets te verliezen', 'anderen zijn minderwaardig', en 'entitled'.

PS. Er is nogal wat verdeeldheid over camera's.

[Reactie gewijzigd door Siaon op 12 oktober 2024 09:30]

Er worden continu nieuwe problemen veroorzaakt en de enige oplissingen waar men mee lijken te komen zijn meer cameras, meer sensoren en meer controle op iedere burger. Hier zit nogal een stijgend patroon in de laatste jaren.


Als ik de lastste jaren de berichten op o.a. Tweakers bekijk gaan ze bijna alleen nog bijna over 'meer controle', 'meer cameras', minder privacy en alles wordt maar gehacked. Dit is niet een veeg naar Tweakers maar de onderwerpen in het algemeen. Iedereen en alles overtreedt maar de hele dag de wet of is vermoedelijk crimineel en wij maar overal cameras en sensoren op hangen. En waar gaat die data uiteindelijk heen (op wat Tweakers na dan) ? Naar big tech. En wat hebben die? Een hele grote AI welke you nu nog adviseerd en reclame stuurt maar je straks controleerd, commandeerd en zal straffen bij onjuist gedrag of gedachten. En wie bepalen op welk moment iets in ene strafbaar is en leggen de lat hierin? ..... Precies... Wie?

[Reactie gewijzigd door WigaDan op 10 oktober 2024 17:02]

Ik ben er wel voor, zolang de beelden niet oneindig worden opgeslagen en enkel dienen vanuit veiligheidsoverweging. Het moet alleen niet een stap zijn naar het normaliseren van een bodycam voor elke jandoedel. Daar zit ik niet op te wachten.
Ik draag ook een bodycam voor de uitoefening van mijn werk. Ervaringen zijn wisselend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.