Tienduizenden verkeerslichten in Nederland bevatten een kwetsbaarheid in het systeem waarmee de lichten worden aangestuurd, schrijft RTL Nieuws op basis van bevindingen van een ethisch hacker. Daardoor zou het mogelijk zijn om prioriteitsaanvragen naar verkeerslichten te sturen en zo te beïnvloeden of ze van kleur veranderen.
De kwetsbaarheid bevindt zich volgens RTL Nieuws in de korteafstandsradio, die zich bevindt in een kastje naast verkeerslichten. Dit systeem kan worden gebruikt om de verkeersinstallaties te beïnvloeden via radiosignalen. Ethisch hacker Alwin Peppels slaagde erin het kar-systeem na te bouwen, waarmee hij, net als hulpdiensten en het openbaar vervoer, een prioriteitsaanvraag kan doen voor het veranderen van de kleur van het verkeerslicht. Volgens de nieuwssite lukte het hem om de lichten 'met een druk op de knop' op groen te zetten. Ook zou de aanvraag op 'enkele kilometers' afstand verstuurd kunnen worden. De nieuwssite zegt niet hoe het nagebouwde systeem precies in zijn werk gaat.
De hacker heeft het lek gemeld bij Het Nationaal Cyber Security Centrum. Peppels bracht zijn bevindingen als eerste naar buiten tijdens de cybersecurityconferentie One Conference, die eerder deze week werd gehouden.
Volgens RTL Nieuws zijn wegbeheerders al bezig om deze kwetsbare verkeerslichten te vervangen door nieuwe systemen, Talking Traffic genaamd, die werken met een mobiele internetverbinding in plaats van korteafstandsradio. Daardoor zouden die niet kwetsbaar zijn voor deze vorm van verkeerslichtbeïnvloeding. Het is de bedoeling dat het kar-systeem tegen 2030 volledig is vervangen.
Update, 20.00 uur - Toegevoegd dat de ethisch hacker zijn bevindingen als eerste naar buiten bracht tijdens ONE Conference.