Accu iPhone 16 is los te maken met stroom uit 9V-batterij

De accu van de Apple iPhone 16 is los te halen uit de behuizing door stroom met een lage spanning door de lijm heen te sturen, zo meldt de fabrikant. Dat kan bijvoorbeeld met een reguliere 9V-batterij.

De stap moet reparatie van de iPhone 16 makkelijker maken, zo meldt Apple. Andere iPhones tot nu toe maken gebruik van trekstrips om de accu los te halen, maar die loshalen werkt niet altijd even goed. Met een lage spanning op de lijm moet de accu automatisch loskomen uit de behuizing. Het systeem zit alleen op de iPhone 16 en niet op de Pro-modellen.

Daarnaast wordt het mogelijk om de TrueDepth-camera aan de voorkant uit te wisselen tussen verschillende exemplaren van iPhones. Dat was tot nu toe niet mogelijk. Ook is niet langer een Mac nodig om die te koppelen aan de iPhone, dat kan in iOS zelf. Dat gebeurt in Repair Assistant, een app waarmee reparateurs en klanten zelf nieuwe onderdelen kunnen koppelen aan iPhones. Dat vereiste tot nu toe meer stappen.

Ook wordt het mogelijk om TrueTone voor schermen van andere leveranciers en de accustatus van accu's van derden te activeren. Dat was tot nu toe niet mogelijk. Dat gebeurt met een update die later dit jaar moet uitkomen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

18-09-2024 • 19:46

173

Reacties (166)

166
162
45
2
0
93
Wijzig sortering
Nou nou, Apple die repareerbaarheid gaat verbeteren.... Het moet niet gekker worden. Het zijn nog maar kleine verbeteringen, maar ga vooral zo door Apple!
Dat is geen nieuws. Lees bv het iFixit teardown artikel over de iPhone 14, daar wordt ook al genoemd dat Apple stappen heeft gezet om het spul beter repareerbaar te maken.
Het gaat natuurlijk wel voornamelijk over het repareerbaar maken voor Apple authorized shops die het op door Apple voorgeschreven manier repareren met door Apple voorgeschreven onderdelen.
En dat vindt de 'right to repair' club niet goed genoeg. Die wil eigenlijk dat iedereen dit soort reparaties mag doen en ook dat je met halfbakken onderdelen kan repareren. En dat is iets wat Apple om begrijpelijke redenen niet faciliteert...
...En dat vindt de 'right to repair' club niet goed genoeg. Die wil eigenlijk dat iedereen dit soort reparaties mag doen en ook dat je met halfbakken onderdelen kan repareren. En dat is iets wat Apple om begrijpelijke redenen niet faciliteert...
In zijn algemeenheid is dat gewoon onzin. Apple maakt de componenten niet beschikbaar voor onafhankelijke reparateurs en ze verbieden fabrikanten van componenten om onderdelen aan derden te leveren. Apple doet er alles aan om reparaties door derden extreem moeilijk te maken. Daarbij is reparatie door Apple vaak zat beperkt. Als er een IC kapot is zal Apple bijvoorbeeld het moederbord vervangen. Extra kosten voor de klant en het verlies van data krijg je er gratis bij.

En ja, er is ook markt voor mindere onderdelen. Als je je oude iPhone voor een schappelijk bedrag kunt repareren met een niet origineel scherm dan kan dat een prima deal zijn.

Ik volg al jaren Louis Rossmann op YouTube. Hij geeft heel goed weer hoe rot Apple is op dit vlak.
Apple maakt de componenten niet beschikbaar voor onafhankelijke reparateurs en ze verbieden fabrikanten van componenten om onderdelen aan derden te leveren.
Losse componenten (als in chipjes, weerstandjes en condensatoren) niet nee, maar de grotere delen wel.

Ik snap dat een louis rossmann daar minder blij van wordt, maar als klant is het een stuk beter.

Die Louis Rosmann kan prima solderen hoor, maar een of andere Arie op de hoek niet per se en zo’n reflow kan op langere termijn meer dingen stukmaken dan wat er aan reparaties is gedaan.

Kijk. De zaken die vaak stukgaan in een iPhone zijn scherm, accu, knoppen en de behuizing. Dingen die slijtage gevoelig zijn, slecht tegen vallen of stoten kunnen, of gewoon simpelweg “where the 200 pound gorilla meets the tool”. Die onderdelen zijn eenvoudig verkrijgbaar en ook met goed gereedschap. Ook voor jou en mij. Ik kan zo een set huren om het scherm te vervangen. Ik kan hem zelfs kopen (voor echt wel een schappelijk bedrag, want die dingen zijn echt kneiterduur).
Ik volg al jaren Louis Rossmann op YouTube. Hij geeft heel goed weer hoe rot Apple is op dit vlak.
Ja, rot vanuit het perspectief van iemand die kennelijk heel graag Apple spullen repareert op manieren waar Apple niet achter staat.

Er zijn genoeg redenen waarom ik niet al te enthousiast ben over een volledig vrije reparatie en onderdelenmarkt: je kan dan eigenlijk van geen enkele telefoon waarvan de verpakking eens open is geweest bewijzen dat het 100% originele onderdelen zijn en er niet een goedkopere batterij is ingezet die maar 1 jaar meegaat in plaats van de gemiddelde 5 die mijn Apple spullen tot nu toe haalden.
Daarnaast zijn sommige onderdelen belangrijk voor de security en privacy en wil je ook niet dat je telefoon roofgoed wordt omdat de onderdelen zo makkelijk herbruikbaar zijn.

Rossman benoemt alleen problemen die in zijn reparatie straatje en bij 'Apple is evil' denkbeelden passen maar negeert dan de problemen die je geheid gaat krijgen. Oftewel: een echte populist...
[...]
Rossman benoemt alleen problemen die in zijn reparatie straatje en bij 'Apple is evil' denkbeelden passen maar negeert dan de problemen die je geheid gaat krijgen. Oftewel: een echte populist...
Dat doet hij dus niet, hij legt vrij objectief uit hoe Apple in de praktijk te werk gaat en als Pietje Puk op de hoek iPhones repareert met batterijen die na 1 jaar gaar zijn dan kan pietje Puk z'n spullen gaan pakken in afzienbare tijd.

Maar om de klant "veilig" te houden hebben ze nu overal chips e.d. ingebouwd zodat er een digitale handshake vastgesteld dient te worden (wat toevallig alleen met Apple Authorized hardware kan) zodat er geen melding in het scherm komt dat het wellicht om een niet authentiek onderdeel zou gaan.

Ik meende dat er iemand was die bij 2 iPhone 15's had gekocht en het moederbord wou verwisselen. Die kreeg dat dus niet voor elkaar omdat ze beide aangaven dat het geen authentieke hardware was 8)7

Dit soort "pro-reparatie" van Apple mag met een hele bak zout geïnterpreteerd worden...
Dat is dus heel zinvol. Het heeft geen zin meer om een iPhone te jatten en die in onderdelen door te verkopen. Ik vind het erg prettig dat Apple die maatregelen neemt. Het is lastiger bij reparaties, maar ik heb liever een wat lastiger reparatie dan dat mijn iPhones aan de lopende band worden gejat. Reparaties aan je toestel zijn maar weinig nodig, maar hij kan elke dag gejat worden.

Ook als je een tweedehands iPhone koopt is het nuttig om te weten of er originele onderdelen zijn gebruikt. Met een hokkietokkie schermpje of el cheapo accu is zo'n toestel gewoon minder waard. Als je meteen bij het opstarten een melding krijgt, kun je daar rekening mee houden bij de prijs die je biedt. Verkopers kunnen er lastiger over liegen, want het is controleerbaar.
Het is lastiger bij reparaties, maar ik heb liever een wat lastiger reparatie dan dat mijn iPhones aan de lopende band worden gejat.
Iphones zijn verreweg de meest gestolen telefoons, dus ik denk niet dat die strategie heel veel heeft toegevoegd als beveiliging tegen diefstal. :+

Volgens mij worden telefoons überhaupt niet uit elkaar gehaald, ze zijn veel waardevoller als geheel.
In veel gevallen gaat het de dieven niet eens perse om de telefoons alleen maar zeker ook om de data die erop staat.

Er zijn nog steeds grote aantallen telefoons met een redelijk makkelijk te raden pincode, of soms zelf op basis van de vingerafdrukken op het scherm.

Je hoeft er daar maar eentje van tussen te hebben zitten die toevallig gekoppeld is met apple pay of een andere betaaldienst en je hebt als snel een flink grotere buit dan de telefoon zelf.
Soms worden mensen ook afgeperst, om de telefoon en/of accounts terug te krijgen of omdat er compromitterend materiaal op zo'n telefoon staat.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 19 september 2024 02:40]

Dat doet hij dus niet, hij legt vrij objectief uit hoe Apple in de praktijk te werk gaat en als Pietje Puk op de hoek iPhones repareert met batterijen die na 1 jaar gaar zijn dan kan pietje Puk z'n spullen gaan pakken in afzienbare tijd.
Dat is dus heel lastig voor een consument om te bepalen. En wat dacht je van de tweedehands markt met toestellen waar dergelijke pruts reparaties aan zijn uitgevoerd? Geloof je echt dat alle verkopers daar helemaal eerlijk over zijn?
Ik meende dat er iemand was die bij 2 iPhone 15's had gekocht en het moederbord wou verwisselen. Die kreeg dat dus niet voor elkaar omdat ze beide aangaven dat het geen authentieke hardware was 8)7
En dat is precies de bedoeling: je wil niet dat je telefoon gejat wordt om de onderdelen.
Ik zie het als een tradeoff, maar zit helemaal niet te wachten op een telefoon die marginaal goedkoper gerepareerd kan worden als die vervolgens 10x meer zakkenrollers of overvallers aantrekt.
maar zit helemaal niet te wachten op een telefoon die marginaal goedkoper gerepareerd kan worden als die vervolgens 10x meer zakkenrollers of overvallers aantrekt
*knocks on wood* mijn mobiele telefoons zijn nooit interessant genoeg geweest voor zakkenrollers of overvallers, maar ik heb dan ook geen Iphone :P
als ze beide aangeven dat het geen authentieke hardware was, dan is het klaarblijkelijk dus wel gelukt? maar alleen met melding?
in dat geval zou ik het nog niet eens zo erg vinden. dat weet je tenminste dat je telefoon niet meer origineel is. heb je het zelf gedaan dan vindt niemand dat een probleem, maar koop je zoiets van iemand anders dan wordt het een ander verhaal. fair toch?
Dat is bij Android phones inderdaad een gigantisch probleem…
[...]

Ja, rot vanuit het perspectief van iemand die kennelijk heel graag Apple spullen repareert op manieren waar Apple niet achter staat.
En kennelijk levert hij wel goed werk af. En het maakt geen drol uit wat Apple er van vindt. Als iemand een telefoon heeft gekocht dan is het zijn eigendom en dan mag hij er mee doen wat hij wil. Hij is dus ook vrij om te kiezen waar een reparatie uitgevoerd mag worden. En we snappen allemaal dat wij van WC Eend, WC Eend aanraden.
Er zijn genoeg redenen waarom ik niet al te enthousiast ben over een volledig vrije reparatie en onderdelenmarkt: je kan dan eigenlijk van geen enkele telefoon waarvan de verpakking eens open is geweest bewijzen dat het 100% originele onderdelen zijn en er niet een goedkopere batterij is ingezet die maar 1 jaar meegaat in plaats van de gemiddelde 5 die mijn Apple spullen tot nu toe haalden.
Dat kun je nu ook alles dichtgetimmerd is ook niet. Zelfs een ongeopende verpakking geeft geen garanties.
Daarnaast zijn sommige onderdelen belangrijk voor de security en privacy
Ja, dus? Wat heeft dat met reparatie te maken. De veiligheid en privacy moeten by design geborgd zijn. Bedoel je trouwens deze privacy?: https://www.bbc.com/news/technology-57399627 (Apple pays millions in iPhone-repair explicit photo case)
en wil je ook niet dat je telefoon roofgoed wordt omdat de onderdelen zo makkelijk herbruikbaar zijn.
Telefoons zijn al roofgoed. Wellicht in meerdere mate vanwege het niet beschikbaar hebben van bepaalde triviale onderdelen buiten het "recycle" circuit, maar dat is pure speculatie.
Rossman benoemt alleen problemen die in zijn reparatie straatje en bij 'Apple is evil' denkbeelden passen maar negeert dan de problemen die je geheid gaat krijgen. Oftewel: een echte populist...
Nouja dat is jou mening, maar sterk onderbouwd is die niet naar mijn mening. Hij geeft ook commentaar op complete publicaties/uitingen van Apple. Hij negeert de "problemen die je geheid gaat krijgen" niet, maar hij gaat er op in. Rossman is erg kritisch richting Apple en ieder consument naaiend bedrijf. Als Apple zijn reparatie service fatsoenlijk was dan zou hij er niet mee kunnen concurreren. En dat concurreren gebeurd ook niet op basis van meuk onderdelen of door andere malafide praktijken zover ik heb kunnen zien.
Lekkere trol reactie, maar ik zal bijten.
Wellicht moet u stoppen met volgen van beun de haas reparateurs. Ik zou ook niet weten waarom je die aan je telefoon laat rommelen, terwijl je gewoon minimaal een jaar garantie hebt.
Louis is geen beun. Hij is transparant in zij diagnostiek en reparatiemethode. Hij heeft een goudmijn aan instructies gepubliceerd die iedereen gratis en voor niets kan gebruiken, zelfs Apple en zelfs zijn concurrenten. Mijn elektronica ga ik niet naar hem opsturen, dat lijkt mij evident. Dan ben ik meer aan verzendkosten kwijt dan dat het apparaat kost.

Dan even puur anekdotisch. Ik heb in mijn leven 1 keer gebruik gemaakt van een reparatie volgens het proces van de verkoper onder garantie. Het ging hierbij om een probleem bij mijn telefoon waar de kabel van de accu los was geraakt (bekend probleem bij dat type toestel). Het enige wat de reparateur hoefde te doen was het vast zettten of eventueel vervangen van de kabel.

Bij de instructie voor het verzenden naar de reparateur werd aangegeven dat de telefoon een factory reset zou krijgen. Op het retour formulier heb ik aangegeven dat ze de telefoon niet moesten resetten. Ik had namelijk geen back-up meer kunnen maken.

Toen ik mijn telefoon terug kreeg was deze gereset... alle data gewiped... In de reparatie omschrijving stond dat men alleen de kabel had vervangen. Er was dus geen enkele noodzaak om de telefoon te resetten en ik had ze expliciet verteld om dit niet te doen. Hier was ik dus niet blij mee. Dit voldoet ook niet aan de wetgeving. Bij herstel van van een non-conformiteit moet de winkel dit oplossen met zo min mogelijk last voor de gebruiker. De volgende keer doet deze beun het lekker zelf :+, maar ik wens je veel succes met jou garantie afwikkelingen.
Op het moment dat ik een Apple product aanschaf, is deze volledig van mij. Wat betekend dat als ik dat wil ik de losse componenten zonder gedoe mag verkopen.
Dat mag, maar Apple is vrij om software waar zij rechten op hebben zo in te richten dat die onderdelen niet geaccepteerd worden.
De hardware is van jou, maar de software en diensten niet. Tenzij je je telefoon uitsluitend gebruikt als zaklamp is zo'n 'van mij' stelling redelijk overdreven.
Ik betwijfel of zij dit recht hebben. De smartphone is, inclusief software, geheel mijn eigendom.

De diensten dienen aan Europese eisen te voldoen. Wat betekend dat mijn provider (of Apple maar dat is dan dubbelop) mag controleren of een device gestolen is. Maar ik ben vrij onderdelen te laten repareren, daar mag de fabrikant niet tussen zitten.
De smartphone is, inclusief software, geheel mijn eigendom.
Nooit van softwarelicenties gehoord?

Bovendien is Apple niet verplicht jou diensten aan te bieden op jouw voorwaarden dus zonder dat je met hun voorwaarden akkoord gaat is jouw telefoon (helemaal van jou inderdaad) net zo nuttig als een baksteen...
En wat hebben deze software licenties met de hardware te maken?

Dat heeft niks met mijn voorwaarden te maken, alles met wet- en regelgeving waar apple zich net als iedereen aan te houden heeft.
Omdat je hardware niet werkt zonder software en een iPhone helemaal niet werkt zonder een stukje door Apple goedgekeurde software.
Oftewel: als je niet akkoord gaat met de software voorwaarden heb je een dure baksteen. En daar is op dit moment nog helemaal niks illegaal aan.
Zo bezien zou apple iets verkopen wat aan alle kanten wet- en regelgeving overtreedt.

Apple heeft zich aan de wet te houden, net als iedereen. Daarom voor mij geen apple meer, heb nu spullen die van mij zijn, en welke ik kan repareren waar ik zelf bepaal (of het zelf doe).
Apple heeft zich aan de wet te houden, net als iedereen.
Dus wij ook. En de wet zegt dat een softwarelicentie onder voorwaarden mag worden verstrekt. Niet akkoord met de voorwaarden is ook geen softwarelicentie. Staat doorgaans ook in kleine lettertjes op de verpakking van hardware dat je met de voorwaarden ok moet zijn en waar je ze kan vinden.
Daarom voor mij geen apple meer, heb nu spullen die van mij zijn, en welke ik kan repareren waar ik zelf bepaal (of het zelf doe).
Jij hebt zelf al je software geschreven?
Zo'n 20 jaar inderdaad. Goedbetaalde baan.

Ook "kleine letters" en "voorwaarden" moeten gewoon aan wet- en regelgeving voldoen.
Als de voorwaarden niet geldig zijn heb je geen licentie, dus voldoe je zelf niet aan de regels als je de software dan toch gebruikt.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 17 oktober 2024 07:44]

De enige die daar last van heeft is dan apple, de smartphone zal er niet slechter onder functioneren.

Aan welke regels wordt er niet voldaan als de licentie (deels) onwettig zijn?

En kom eens met concrete reactie, want u draait constant als een str0ntvlieg om de reet van een v@rken.
Aan welke regels wordt er niet voldaan als de licentie (deels) onwettig zijn?
Een licentie kan niet onwettig zijn maar heb je nodig omdat auteursrecht bepaalt dat je een licentie moet hebben om software van een andere partij te mogen gebruiken tenzij het in publiek domein valt.
Voorwaarden kunnen in strijd met diverse wetgeving zijn maar in dat geval betekent het nog steeds niet dat je impliciet een licentie krijgt. Je mag de software dan helemaal niet gebruiken.

Lees Wikipedia: Software license eerst eens door voor je weer een vaag en incorrect antwoord geeft.
En kom eens met concrete reactie, want u draait constant als een str0ntvlieg om de reet van een v@rken.
Als jij je zo onzeker voelt dat je met grofheden moet strooien is de discussie over.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 17 oktober 2024 18:10]

Ik ben niet onzeker maar voer de discussie graag inhoudelijk en kom niet met onzin.

"Een licentie kan niet onwettig zijn" zeker wel
onwettige delen zijn gewoon ongeldig, haalt een recht een streep door.

"Je mag de software dan helemaal niet gebruiken." zeker wel
administratief geneuzel doet niks af aan het functioneren van software

Met de software is niks mis. Met de hardware ook niet. Gebruik is legitiem.

Graag inhoudelijk reageren, en niet als apple adept.

Wat ik schrijf geldt trouwens voor iedereen, apple hierin niet uitgesloten.

[Reactie gewijzigd door Lievense op 17 oktober 2024 19:29]

[quote]
"Een licentie kan niet onwettig zijn" zeker wel
onwettige delen zijn gewoon ongeldig, haalt een recht een streep door.
[quote]
Je verwart licenties met contracten.
Een licentie is domweg een gebruiksrecht.
Een contract is de afspraak tussen twee partijen bijvoorbeeld voor het beschikbaar stellen van een licentie.
Een contract mag geen onredelijke voorwaarden bevatten, maar eisen stellen zoals op welke hardware software mag draaien is geen onredelijke voorwaarde.

Terugkomend op jouw quote hierboven: 'De smartphone is, inclusief software, geheel mijn eigendom.' is dus gewoon pertinent niet waar. Je bent geen eigenaar van software tenzij je die zelf geschreven hebt.
Wat ik schrijf geldt trouwens voor iedereen, apple hierin niet uitgesloten.
Waar heb ik gezegd dat dit het geval is?
Ik verwar niks, ook licentie zijn gewoon voorwaarden welke aan wet- en regelgeving moeten voldoen. Software wordt gewoon verkocht, dat blijft geen eigen van de schrijver.

Wijs mij de regel maar eens aan waarin staat dat dit anders is.

En kom niet aan met auteursrecht ajb.

Dus nogmaals, voer de discussie, kom niet met onzin.
En kom niet aan met auteursrecht ajb.
Je geeft nu het antwoord dus als dat je niet bevalt kan ik het niet leuker maken.
Ik log uit op deze discussie. Verder praten lijkt me zinloos als je continu valide argumenten blijft negeren.
Sorry, maar software kan gewoon verkocht worden. Dat daar een licentie aanhangt is ook normaal. Maar deze licenties zijn gewoon voorwaarden welke wet- en regelgeving hebben te eerbiedigen.

Het is u die valide argumenten negeert. Genoeg jurisprudentie die dit bevestigd.

Europees Hof van Justitie - 03-07-2012

In Nederland maar ook Europees zijn er een aantal interessante jurisprudentieblog over dit onderwerk, kan ik u aanraden.

[Reactie gewijzigd door Lievense op 19 oktober 2024 10:45]

[quote]
Sorry, maar software kan gewoon verkocht worden. Dat daar een licentie aanhangt is ook normaal. Maar deze licenties zijn gewoon voorwaarden welke wet- en regelgeving hebben te eerbiedigen.

Het is u die valide argumenten negeert. Genoeg jurisprudentie die dit bevestigd.

Europees Hof van Justitie - 03-07-2012

In Nederland maar ook Europees zijn er een aantal interessante jurisprudentieblog over dit onderwerk, kan ik u aanraden.

Eentje hier op tweakers :

nieuws: Sony verliest EU-rechtszaak over verkoop cheatsoftware voor PlayStati...
Je zou maar met zoveel boosheid een miljarden bedrijf willen verdedigen dat jarenlang niet eens een accu wilde leveren voor reparatie.
Toch toevallig dat je nooit tegen apple bent, maar altijd voor. Niemand wilt perse boos zijn op een groot bedrijf, maar apple lapt consumentenrecht op ieder mogelijke manier aan zijn laars dus er zijn hele goede redenen om boos te zijn op apple. Jammer dat jij ze dan toch altijd verdedigd, waarom eigenlijk?
Ik gebruik al vanaf de iPhone 4 iPhones. Ik heb geen enkel gedoe, als er wat is drop ik m bij Coolblue ofzo en dan repareren ze m en klaar. Waar zou ik ooit boos om moeten zijn? Apple doet t top.
Ik verdedig ze echt niet altijd. Maar opmerkingen en uitingen als 'consumentenrecht op iedere manier schenden' zijn gewoon superlatief en onwaar.
Mijn persoonlijke ervaringen met Apple spullen en garantie zijn bijzonder positief. Het kost wat, maar je krijgt ook wat. Ik ben wel aanhanger van de visie dat computers er zijn voor mensen en meer zijn dan puur getalletjes als gigahertz, gigabyte, flops of pixels en vind ook dat Apple een van de weinige bedrijven is die zich daar echt op onderscheidt en hun succes daarom verdiend is.
Ik heb naar de afwegingen gekeken. Als repareren door derde partijen zo onveilig is en consumenten beschermd moeten worden, dan had Apple er alles aan gedaan om hun eigen reparaties breed toegankelijk en goedkoop beschikbaar te maken. Zeker omdat ze moeder aarde uitnodigen voor hun reclame presentaties en onnodige E-waste voorkomen is het meest duurzame is wat je kan doen.

Het tegenovergestelde is waar. Alles is erop gericht je een nieuwe telefoon, tablet of laptop te laten kopen. En dat mag best als kapitalistisch bedrijf, maar het is potsierlijk om dan moralistisch van de hoge toren te gaan blazen als Apple en al helemaal gek om als consument zo enthousiast je eigen keuzevrijheid weg te gooien.

[Reactie gewijzigd door Brumbrumbrum op 20 september 2024 16:06]

Misschien is het niet zo goedkoop om batterijen in te kopen als de hele wereld op je vingers kijkt of je arbeiders genoeg betaalt, het milieu niet onnodig vervuilt en CO2 neutraal bezig bent en daarnaast ook nog eens kwalitatief goede batterijen wil leveren en wil voorkomen dat mensen hun toestellen verprutsen.
Reparatie bij de grote concurrent en kost net zo veel of soms zelfs meer dan bij Apple dus wie zegt dat partijen die het goedkoper doen niet eigenlijk de 'slechterikken' zijn die het klimaat verpesten en mensen onderbetalen?
Ik vind het zo vreselijk ongenuanceerd om per definitie Apple als fout te bestempelen.
Ik vind het zo vreselijk ongenuanceerd om per definitie Apple als fout te bestempelen.
Maar goed dat niemand dat doet dan. We geven redenen waarom ze fout bezig zijn. Ik neem aan dat je het ook zo vreselijk ongenuanceerd vind op per definitie Apple als goed te bestempelen? Of reparateurs als een stel prutsers.

Met goedkoop bedoel ik niet dat ze hun accu's voor 5 cent beschikbaar moeten stellen. Het was jarenlang bij Apple reparaties gebruikelijk om bij een gebarste achterkant het hele moederbord weg te gooien van de telefoon. Reparaties waren daardoor bijna net zo duur als een nieuwe telefoon en als bonus was ook al je data kwijt. En met CO2 uitstoot verlagen heeft het al helemaal niks meer te maken. Dan dwing je mensen om een nieuwe telefoon te kopen of buiten Apple om een reparatie te doen. En buiten Apple om stelen ze al je data en maken ze je telefoon een tikkende tijdbom als je de propaganda mag geloven.
In plaats van zo hatelijk te reageren naar Apple toe, kan je het ook eens toejuichen. Want ik proef echt een brok sarcasme.

Apple heeft een lekkere imago, maar over partijen als Samsung en OPPO over het reparatie beleid hoor je zelden iemand terwijl ze minstens net zo slecht omgaan.
Laat we even helemaal eerlijk wezen, Apple doet dit alleen omdat het moet van de EU, net zoals de andere fabrikanten dit zullen moeten. Laten we niet doen alsof Apple het zo goed voor heeft met de consument waarvan ze het liefst zien dat ze het hele toestel opsturen en dat ze het zelf repareren met een flinke bon erbij.

Apple moet ook van de EU andere app stores toe laten op Apple producten en doet dit ook op zo'n manier dat het gewoon neerkomt op "malicious compliance". Alles om de Apple gebruiker zoveel mogelijk binnen het ecosysteem van Apple te houden. Het sarcasme van cmegens is dus meer dan terecht.

En ja, andere bedrijven zijn net zo, maar dit moeten "toejuichen"? De EU wil ik best hiervoor toejuichen dat ze deze wet hebben ingesteld, niet Apple.
Laten we niet doen alsof Apple het zo goed voor heeft met de consument waarvan ze het liefst zien dat ze het hele toestel opsturen en dat ze het zelf repareren met een flinke bon erbij.
Ruim 99% van de consumenten is niet in staat een iPhone op een manier te servicen dat er gegarandeerd nog iets van een bruikbare telefoon uit komt. Geen wonder dat ze niet heel erg staan te springen om het 'zelfbenoemde reparateurs' makkelijk te maken...
En ja, andere bedrijven zijn net zo, maar dit moeten "toejuichen"? De EU wil ik best hiervoor toejuichen dat ze deze wet hebben ingesteld, niet Apple.
Als de wetgeving zo vaag is dat het makkelijk is om 'malicious compliant' te zijn is dat 100% de schuld van de EU. Ik weet niet zo zeker of ze hier wel zo handig bezig geweest zijn.
En de hamvraag is, wiens schuld is het dat een telefoon niet door een consument te repareren is?
Als Apple en andere fabrikanten gewoon netjes handleidingen en diagnostieksoftware beschikbaar zouden maken en de boel wat modulairder zouden opbouwen kan de gemiddelde consument prima modules vervangen.
En de soldeerprofi in het dorp/stad op component niveau repareren.

Scheelt een boel afval.
En de hamvraag is, wiens schuld is het dat een telefoon niet door een consument te repareren is?
De consument die steevast gaat voor makkelijke, kleine toestellen met veel functies.
> De consument die steevast gaat voor makkelijke, kleine toestellen met veel functies.
Hmm, dat betwijfel ik. Als er een telefoon op de markt komt met een vervangbare accu, een ontwerp waarbij het scherm beter beschermd is, etc, etc.. Dan ben ik de 1e klant.

Nu heb ik zo'n fancy Samsung die er super strak uit ziet uit 't doosje.. Waar dan vervolgens allerlei hoesjes en protectors om heen komen om 'm een beetje netjes te houden waardoor het originele ontwerp niet meer te zien is.

Een dun, kwetsbaar en fragiel toestel heb ik niet om gevraagd. Maar is wel het enige dat er te koop is.
> De consument die steevast gaat voor makkelijke, kleine toestellen met veel functies.
Hmm, dat betwijfel ik. Als er een telefoon op de markt komt met een vervangbare accu, een ontwerp waarbij het scherm beter beschermd is, etc, etc.. Dan ben ik de 1e klant.
Jij zit hier in een tweakers bubbel. De gemiddelde klant is echt niet met accu vervanging bezig op het moment van aankoop, die zien alleen dat het er fancy uit ziet en dat het lekker werkt.
Ik denk dat dat tegenvalt. Ik ben namelijk helemaal geen Tweaker in die zin van het woord. De tijd dat ik me druk maakte om videokaarten, CPUs en zelf liep te knutselen met ATX kasten ligt al lang achter mij.

Vroeger was een nieuwe mobiele telefoon daadwerkelijk een andere ervaring. De nieuwste Sony Ericsson of Motorola was daadwerkelijk onderscheidend van z'n voorgangers. Maakte daadwerkelijk mooiere fotos of je kon MP3s als ringtone instellen in plaats van MIDI-deuntjes.

Met de komst van de echte smartphone was 't ook nog zo dat er forse verbeteringen zaten in de opvolgers. Mijn eerste Samsung Galaxy S1 deed z'n werk, maar GPS was kut, werd behoorlijk traag na een jaar of 1,5.. En de opvolger die ik daarna kreeg was een forse verbetering op nagenoeg elk vlak.

Maar inmiddels is dat allemaal niet meer het geval. Een telefoon van 5 jaar oud doet 't qua performance nog prima, de verschillen in hardware zijn marginaal. Niet veel anders dan computers. In de jaren 90 kwam er paar jaar een CPU uit die forse verbeteringen in performance opleverde. Dat is ondertussen ook niet meer zo. Een desktop van 8 jaar oud werkt vaak nog prima voor de meeste werkzaamheden. Met telefoons is dat niet anders.

Dus verschuift de reden van aankoop ook. Waar ik vroeger een telefoon kocht omdat de oude echt niet meer kon (te traag, oude software, etc) is de enige reden dat ik nu een nieuwe koop vaak de accu. Een nieuwe Accu bij een Samsung authorized repair shop kost ook zo 200,-. Terwijl ik voor 400,- a 500,- ook een model van een jaar oud kan kopen, nieuw in doos.

Als ik dat zelf zou kunnen vervangen zou dat voor mij zeer wenselijk zijn, en ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige daarin ben.
Een nieuwe Accu bij een Samsung authorized repair shop kost ook zo 200,-.
Als ik dat zelf zou kunnen vervangen zou dat voor mij zeer wenselijk zijn, en ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige daarin ben.
En iedereen hier valt over de 100 euro die Apple rekent...

Is het probleem nu dat je 'm niet zelf kan vervangen of dat Samsung afpersingstarieven rekent voor de vervanging?
Je bent hoe dan ook niet beter af met een kloon accu van 5 tientjes die na een jaar weer vervangen moet worden, of je het nou zelf doet of niet.
Die 99% heb je inderdaad gelijk in, de vraag is, waarom is dat 99%?

Niet door onkunde van mensen hoor, doen de grote fabrikanten toch echt zelf; Apple, Samsung, Google, OnePlus e.d..

Het percentage mensen dat in een gemiddelde ("klasieke") laptop de batterij eruit kan klikken en een nieuwe erin kan klikken ligt veel hoger, evt een ssd vervangen of een wifi module vervangen.. meeste is gewoon vervangbaar, behalve bij (wederom dezelfde) een paar partijen..
moesten ze dit vrijwillig voor hun klanten doen, dan was dat al 10 jaar geleden geïmplementeerd. Nu zitten ze zelf barrières op te werpen om toch maar onderdelen te kunnen weren, terwijl je helemaal géén extra software voor nodig zou moeten hebben die onderdelen registreren. Dàt zou pas toe te juichen zijn, maar dan moeten ze hun macht en stake in peperdure spare-assemblies (het zijn geen parts) uit handen geven.
Ik heb hetzelfde sarcasme. Ik denk dat ik zo’n 20 iPhones heb gehad inmiddels, iPads, MacBooks, meerdere iPods en wat bij mij is blijven plakken is dat alles lastig is bij Apple. Tot de digital markets act kreeg ik mijn 25.000 foto’s niet uit de Apple cloud en ik wou echt switchen naar de nieuwe iPhone, maar het hele ai gebeuren zit hier niet op. Ik baal op dit moment echt even van ze. En dat is jammer. Ik heb bijna nooit iets defect gehad aan een van die Apple devices, maar het is altijd moeilijk en lastig. Ik ben ook niet blij met deze noviteit, ik voel me eerder belazerd.
Je hoort meer positieve ervaringen over de repareerbaarheid van Apple dan van Samsung de laatste tijden.
En dat is iets (dat van Apple) wat je moet vieren.

Je kunt er sarcastisch over doen en daarmee een toppost krijgen, maar als je er iets langer over nadenkt is dit toch wat we altijd al wilde?

Daarom, vier de kleine stapjes voorwaarts die Apple maakt, je vangt nog altijd meer vliegen met honing dan met azijn.
Ik begrijp de positieve reacties niet. Hebben jullie al eens afgevraagd waarom het überhaupt nodig is dat een batterij moet worden vastgelijmd? Dat hoeft helemaal niet. Het is gewoon een gemakkelijkheidsoplossing van de fabrikant die het vertikt om een simpel mechanisme te installeren die de batterij in een paar seconden laat loskomen van de behuizing.
En ook al kan je de lijm op een innovatieve manier laten loskomen, je hebt daarna natuurlijk nieuwe lijmstrips nodig en reken maar dat die het dubbele zullen kosten als gewone.
Dit is gewoon (alweer) een voorbeeld van greenwashing, Een (weliswaar innovatieve) druppel op een hete plaat die maar niet afgekoeld geraakt omdat financiële belangen belangrijker zijn dan duurzaamheid (maar dan wel ironisch het woord 'duurzaamheid' volop gebruiken/misbruiken in alle PR-sheets).
Lijm is een simpele, compacte en schokbestendige oplossing. Maar met het oog op recycling is lijm dan weer slecht.
Apple was de eerste fabrikant die batterijen in al hun mobiele telefoons standaard niet meer vervangbaar maakte, voor de iPhone waren accu's in bijna alle telefoons uitneembaar. Dus eigenlijk staan ze inderdaad 0-1 achter.
Apple was de eerste fabrikant die batterijen in al hun mobiele telefoons standaard niet meer vervangbaar maakte
Apple levert naar mijn ervaring wel kwaliteitsbatterijen die je niet elk jaar hoeft te vervangen... De van mijn huidige telefoon is na 4 jaar nog steeds prima bruikbaar en binnen spec.
Mijn vriendin gebruikt mijn, ondertussen 6 jaar oude, iPhone XR. Ik denk dat zelfs dat deze ook nog iOS 18 gaat kunnen draaien. Battery health staat nog steeds op 87%. Heel tevreden van!
Ondertussen werk ik op een iPhone 12, maar hier merk ik toch wat mindere battery performance. Ik moet hem tijdens de dag wel eens aan de lader hangen met een battery health van momenteel ook 87%.
iPhone 12 had dan ook een kleinere accu capaciteit dan zijn voorgangers. Dus dat jij dat merkt, kan ik me goed voorstellen. Gelukkig hebben ze met de iPhone 16 serie weer een grotere accu er in gedaan en als je voor de plus of de max gaat, heb je al helemaal een grote batterij.
Ik heb ook een iPhone 12 Pro gehad, naar mijn weten is de batterij duur van de 12 altijd al slecht geweest ook toen hij nieuw was. Dus degradatie zal het alleen maar erger maken.
13 maanden geleden de accu van mijn iphone 11 laten vervangen (origineel). Die stond op 78%. De nieuwe staat ondertussen op 85%. Ik ben dus minder enthousiast.
Die van mijn 15 pro staat na een jaar en 209x 100% opgeladen te zijn op een accucapaciteit van 99%. Betwijfel of dat wel een originele accu is. Of ze leveren achteraf bewust slechtere accu’s dan die bij de fabricage gemonteerd worden.
Ik had exact dezelfde ervaring met een batterij vervanging op mijn iphone 11 pro bij Apple zelf.. eerste pas na 3 jaar op 80% en de 2e na 1 jaar al naar 87%
Dat is mijn ervaring ook met accuvervanging door Apple. De tweede accu is van veel mindere kwaliteit! Deze ervaring heb ik met 2 iPhone 5C’s, een iPhone 7 en een iPhone SE. Mijn iPhone 11 (gekocht vlak na launch) heeft nog 85% accu capaciteit. Dus ook bij mijn 11 zit er binnenkort een accuvervanging aan te komen. Zien wat mijn ervaring dan wordt…
Overdrijven is ook een vak. Bij welke telefoons moet je de batterij tegenwoordig ieder jaar vervangen?

Ik heb een iphone 12 pro met een batterij conditie van 78%. Moet de telefoon in de middag bijladen om de dag door te komen. Telefoon nieuw gekocht paar maanden na de launch. Wat ik ermee wil zeggen is dat ik liever een makkelijk te vervangen batterij hebben dan een “kwaliteitsbatterij”.
Er zijn er genoeg die na een jaar of 3 echt niet lekker meer werken.

Jouw telefoon is dan ook 4 jaar oud en 78% is nog steeds een respectabele hoeveelheid batterij. Of het genoeg is voor je gebruik is een ander verhaal, maar zegt niets over de kwaliteit van de batterij.
Waar zegt het dan we iets over volgens jou? Je comment is nergens op gebaseerd. Puur op gevoel. Tegenwoordig hebben de telefoons van alle grote fabrikanten een goede batterij (let op wel vergelijkbare prijs. Dus niet een 300eu entry samsung tegenover een 1000eu kostende iphone). Waar jij volgens mij op doelt is al een hele poos verleden tijd.
Hier een one plus x die het na zeven jaar ook nog steeds doet, als je een beetje slim laad gaat een batterij jaren mee
Wat is er eigenlijk mis met een of twee schroefjes?
Apple was ook 1 van de eersten die alle modellen waterdicht maakte. Dat gaat natuurlijk niet goed met batterijklepjes. Als je consumenten vraagt wat ze liever hebben, een waterdicht toestel of een vervangbare batterij, dan denk ik dat ze liever een waterdicht toestel hebben.

Natuurlijk gaan er nu weer mensen roepen dat toestellen prima waterdicht kunnen EN een vervangbare batterij hebben, maar dan worden ze weer groter, dikker en zwaarder. En dat willen we met z'n allen ook niet.

Ik vind het een nonexistent probleem. Apple gebruikt goede batterijen die makkelijk 2 of 3 jaar mee kunnen. Als ze versleten zijn, kun je ze voor ongeveer 100 euro officieel laten vervangen (dus met behoud van waterdichtheid). Dat is toch een prima aanbod?
De.iphone was vanaf de iPhone 7 (2016) water dicht.
De Samsung Galaxy s5 (2014) was de eerste Samsung die waterdicht was en deze had gewoon een vervangbare accu.

Dus ja een waterdichte telefoon met vervangbare accu kan heel makkelijk.
En de s5 was echt geen lompe grote telefoon.
Sterker nog; De iPhone 7 was ook de eerste iPhone die geen audio jack meer had met als excuus dat het toestel anders niet waterdicht te maken was. Tezelfdertijd had de twee jaar oudere Samsung S5 mét audio jack een IP67 rating :X
Naar mijn weten heeft Apple dat nooit zo geclaimd. Niet om te verdedigen hoor want het verwijderen van de jack was puur om hun airpods te positioneren... Economics explain everything.
Ik denk dat ze ook goed hebben gezien dat we toe zouden gaan naar alles draadloos. Ja, dat hebben ze zelf keihard gepusht, maar eerlijk - ik wil ook geen koptelefoon met draadje meer, behalve op een vliegreis van 8+ uur.
tja een IP rating mag een producent zelf toekennen daar zitten wel eisen maar geen keur of certificerings vereisten aan vast.
Ik heb al echt heel veel toestellen gehad, en geen van allen waterdicht (zelfs mijn huidige toestel niet, al heeft die wel een klepje). Batterijen vervangen, dat heb ik wel vaak gedaan.

Waar heb je in godsnaam een waterdichte telefoon voor nodig? Zijn er serieus mensen die met het ding in de hand gaan zwemmen? Die keer dat ik dat had gedaan deed ik dat met een waterdicht hoesje wat ik ook om mijn hals kon hangen, lekker praktisch.
Op een tropische bestemming in een infinity pool samen met de vriendin een selfie maken komt wel eens voor ja.
Natuurlijk gaan er nu weer mensen roepen dat toestellen prima waterdicht kunnen EN een vervangbare batterij hebben, maar dan worden ze weer groter, dikker en zwaarder. En dat willen we met z'n allen ook niet.
De accu kan ook iets kleiner (en zal zelfs moeten als je een kleinere/dunnere/lichtere telefoon wil) ;) maar daar willen de meeste ook weer niet te veel inleveren.
Elke extra feature heeft nadelen. De Galaxy S5 die @Tweakers-CV noemt had inderdaad een vervangbare batterij en was waterdicht, maar die batterij was veel kleiner. Je levert altijd op iets in.

Persoonlijk vind ik de huidige toestellen sowieso te groot. Ik vind het formaat van de SE prima en vind het niet erg als ik daarvoor wat accuduur moet inleveren. Als ik verwacht dat ik niet uitkom met mijn accu, dan neem ik wel een powerbank mee. Maar die dingen zijn voor iedereen verschillend.
Voor een telefoon van die afmetingen was die accu helemaal niet veel kleiner. Je verkoopt gewoon onzin. De iPhone 7 Plus die stukken groter was en nb 2 jonger is (ook niet niks op het vlak van accuontwikkeling) had slechts 100mAhtjes meer dan de 2800 mAh van de S5. En de veel vergelijkbaardere iPhone 7 (zonder Plus) had 840mAh minder dan de S5 (bron). Hij had misschien 2-3% groter gekund als ie was vastgelijmd. Maar het gaat echt niet om een noemenswaardig verschil.
2 of 3 vind ik ondertussen ook achterhaald, ik zit al ~6 jaar met een iphone XR of hoe oud die maar is, batterij health is nog op 86%.
Dan denk je echt verkeerd.
een simpel mechanisme te installeren die de batterij in een paar seconden laat loskomen van de behuizing
Voor een aantal jaren geleden toen je nog smartphones had waarbij je de achterkant eraf kon klikken kon je ook de accu er heel simpel uit klikken. Dus er is inderdaad helemaal geen noodzaak om die accu's vast te lijmen en tja, gewone batterijen lijm je uiteindelijk ook niet vast.
Tuurlijk maar we weten ook wel waarom dit gebeurt. Dat op tweakers die wens bestaat snap ik maar voor de meeste gebruikers speelt dit probleem in mindere mate. En mocht je een mobieltje daadwerkelijk zolang gebruiken in een winkel swappen ze je batterij zonder moeite. Vroeger ging een batterij bij oude smartphones voor een enkele dag niet lang mee, vaak met mn BlackBerry moest ik wel swappen. Maar een modern mobieltje doet het de hele dag en zoniet laad ik even 30% erbij in tien minuten.

Ik snap de discussie over het verlijmen maar ik vind het eigenlijk niet van de tijd. Het enigste argument is dat ik niet zelf een batterij eens in de vijf jaar kan vervangen.
Voor veel Tweakers speelt het probleem niet, omdat die wel self gaan freubelen met een nieuwe accu. En smartphones van 'vroeger' ginger heus niet een halve dag mee. Mijn Blackberry 8100 ging toch echt 2 dagen mee easy, dat red ik tegenwoordig niet. Het punt is dat in het kader van repareerbaarheid en kosten dit soort simpele dingen zelf zou willen kunnen doen.
En mocht je een mobieltje daadwerkelijk zolang gebruiken in een winkel swappen ze je batterij zonder moeite.
Daar schrik je van wat ze dus hier bij een aantal shops durven tellen, dat kan varieren van 50 tot bijna 100 euro alleen voor dus de accu te vernieuwen. Maar sowieso ben ik zelf wel handig genoeg en doe zoiets liever zelf.
Het was dan ook wel zo dat je de verschillende onderdelen van je telefoon moest oprapen nadat hij goed gevallen was.

Nu hoeft dat ook geen ramp te zijn. Mijn Nokia 3410 viel helemaal uit elkaar, inclusief frontje en die rubberen inleg waarop je toetsen zaten, en die klikte je zo weer terug in elkaar en dan werkte het gewoon weer. Of je vervangt de voor en achterkant zo en klaar was je.
Voor een aantal jaren geleden toen je nog smartphones had waarbij je de achterkant eraf kon klikken kon je ook de accu er heel simpel uit klikken.
En die waren waterdicht?
Ik begrijp de positieve reacties niet.
Compleet vanuit mezelf redenerend: ik vind net zo goed als jij dat batterijen user replaceable zouden moeten zijn (of op z'n minst met weinig stappen en zonder dat er nieuwe componenten nodig zijn om de telefoon waterdicht te krijgen (want dat is natuurlijk het voornaamste probleem), maar de tweaker in mij vind het gewoon heel erg gaaf dat er een oplossing is voor de pull tabs, waar je een andere batterij voor gebruikt. Is daarmee de duurzaamheid van elektronische apparaten gered? Nee. Maar het is wel tof.

Dus ja, we kunnen op ieder artikel super kritisch reageren op hoe naar het allemaal wel niet is, of je verbaast je gewoon over toffe technologie dat Apple nu integreert. Want wees gerust, je krijgt echt nog wel je zin.
Verbetering is verbetering inderdaad, maar Apple maakt nu wel dingen mogelijk die altijd al prima mogelijk hadden kunnen zijn. Een batterij kan op allerlei manieren vastgezet worden waarbij reparatie en vervanging mogelijk zijn. Dat zou ook de standaard moeten zijn. Nu doen alsof Apple een grote innovatie doet is natuurlijk overdreven. Ze laten heel minimaal hun beheersing los waar wetgeving dat vereist, en dan nog zo langzaam mogelijk. En niet naar de geest van de wet maar naar de letter.

Alsnog: dit zijn stapjes richting betere repareerbaarheid, voor Apple-begrippen. Dus licht positief. Maar het is puur regelgeving waardoor deze stappen genomen worden. Zonder dat zou de accu wellicht helemaal niet vervangbaar zijn, laat staan de camera of andere onderdelen. Ik geef hier de credits aan de EU, meer dan aan Apple.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 19 september 2024 11:49]

Het is gewoon een gemakkelijkheidsoplossing van de fabrikant die het vertikt om een simpel mechanisme te installeren die de batterij in een paar seconden laat loskomen van de behuizing.
En hoeveel van die 'simpele' mechanismes falen over de levensduur van alle telefoons en leiden tot rammelende telefoons, kapotte batterijen en meer vervelends?
Een verlijmde batterij draait bij aan de stevigheid en het is, mits de fabrikant kwaliteitsaccu's gebruikt, zeker niet zo dat er om de haverklap nieuwe batterijen geplaatst moeten worden.
veel andere onderdelen zitten ook gewoon met schroeven vast, dus waarom de accu niet?
Eh, heb je al eens een laptop open geschroeft ? Daar zit vaak het accupack heel simpel met een paar schroefjes vast.
Heb er werkelijk nooit last van gehad, je overdrijft schromelijk.
[...]

En hoeveel van die 'simpele' mechanismes falen over de levensduur van alle telefoons en leiden tot rammelende telefoons, kapotte batterijen en meer vervelends?
jij denkt dat de batterij van een tot de nok gevulde glas- en metaalsandwich ruimte heeft om te rammelen? wat
Anoniem: 718943 @bzzzt19 september 2024 08:54
Ju kunt er als fabrikant ook gewoon voor kiezen die stevigheid te bieden met een foam die de batterij klemt.
Nou heb wel eens een collega een IPhone batterij laten vervangen maar achter bleek dat twee linker handen had. En ik kan u verzekeren dat een heel en weer schuivende batterij een rare ervaring is. Maar misschien is een schroef door het midden een betere oplossing
Inderdaad. Vroeger kon je je batterij lekker losklikken en vervangen.
Ze creëren gewoon drempels zodat mensen er zelf niet aan durven beginnen.
Kijk naar Fairphone en je ziet dat het ook anders kan.
Zo innovatief is die methode niet. Bij mijn Mercedes uit 1983 wordt op dezelfde manier de lijm zacht gemaakt als de voorruit eruit moet.
Ik ben het helemaal met je eens als het gaat om een makkelijk mechanisme, als een simpel clipje of veertje dat voorkomt dat de batterij gaat schuiven op klapperen in de behuizing.
Houdt er wel rekening mee dat bij het chemische proces in de accu gassen kunnen ontstaan. Daarom is er enige ruimte nodig om niet alles direct uit elkaar de drukken. Dus volledig klem zetten is geen goed idee.
Het is toe te juichen dat repareerbaarheid wordt vergemakkelijkt. Right to repair is o.a. te danken aan de verguisde EU regelgeving. De "vrije markt" zou hier nooit zelf mee komen.

[Reactie gewijzigd door evilution op 18 september 2024 19:57]

"Een accu in consumentenelektronica is vervangbaar wanneer deze door de eindgebruiker verwijderd kan worden met vrij verkrijgbaar gereedschap en zonder gespecialiseerd gereedschap, tenzij dit gereedschap gratis meegeleverd wordt." Ook wanneer het gebruik van warmte of oplosmiddelen vereist is, kan de accu niet als vervangbaar bestempeld worden.
Ik denk dat de batterij onder de laatste categorie valt en dit niet als vervangbaar wordt geaccepteerd. Apple probeert wel altijd het randje van de wet op te zoeken, maar goed ze hebben nog tijd tot 2027.
"Maar we gebruiken stroom , geen warmte" Aldus marketing team van apple :+
Precies 😅 dat wordt dan minimaal 5 jaar rechtzaken en is het alweer 2032.
En daarmee voldoet Apple gewoon aan de wet. Geloof het of niet, maar 9 volt batterijen zijn echt gewoon vrij verkrijgbaar.
Waar haal jij vandaan dat ik beweer dat 9v batterijen niet te krijgen zijn?
Ben benieuwd of deze techniek met de stroomsttoot ook bij andere merken zou werken.
Zal er vooral van af hangen wat voor lijm die andere fabrikanten gaan gebruiken voor verlijmen van een accu of dat al dan niet gaat werken.
Nogal een contrast met de Fairphone familie, batterij vervangen zoals in 2006 nog heel normaal was. En het scherm kun je vervangen in minuten.
Misschien kan ie iets minder goed tegen vallen...
Tsja, wat is dan duurzamer? Een scherm meerdere keren vervangen over de levensduur van een telefoon omdat het ding maar stuk blijft vallen of een telefoon met een scherm wat slecht of alleen tegen hoge prijs vervangen kan worden maar eigenlijk nooit stuk gaat?
Heeft Fairphone eigenlijk iets als Gorilla glas?
Eigenlijk nooit stuk gaat? Minimaal de helft van de iPhone's welke ik tegen kom heeft een kapotte scherm. Apple verdiend daar juist dik aan.
Als niemand die schermen vervangt verdient Apple daar heel weinig aan.
Vreemd dat u allemaal Apple toestellen tegenkomt met een kapot scherm. Koop u ze op of repareert u alleen schermen.
Ik heb heel lang in de telecom gewerkt en tegenwoordig zie ik het als ze bij mij aan de kassa met de telefoon betalen. Het zijn meestal toestellen die gekocht zijn met abonnementen op afbetaling, maar als er iets stuk gaat hebben ze geen geld om de te dure reparatie te betalen.
Misschien gaan mensen gewoon onvoorzichtig met telefoon om. Zo had ik een collega die het voor elkaar kreeg om twee keer en een maand het scherm kapot te maken . Dat was overigens een Samsung, maar dat terzijde.
Anoniem: 718943 @bzzzt19 september 2024 08:57
Ik heb een fairphone. Maar dat ding gaat niet zo maar stuk hoor. Het is niet zo dat als je toegeeft aan het een je automatisch inlevert op het ander. Een Fairphone is en gemakkelijk te fixen en stevig. Als er al een driehoek zou zijn waarbij je aan twee hoeken kunt trekken dan zou het in het geval van Fairphone repareerbaarheid-kwaliteit-goedkoop zijn; hoge repareerbaarheid + kwaliteit = niet goedkoop.
Dikke prima toch. Ik vind dat als fabrikanten in hun presentaties zo tof doen over duurzaamheid en gerecyled metaal, ze ook de repareerbaarheid moeten verhogen. Dat de achterkant gesealed is, prima, ip rating enzo, maar als je de achterkant eraf hebt vind ik dat je simpel de accu moet kunnen omwisselen.
De reden dat de accu is verlijmd is ook om stevigheid aan het chassis te geven en te voorkomen dat de accu stuk rammelt. Helemaal los is bij de huidige dunne telefoons geen optie meer.
Kleine maar absoluut gewaardeerde stappen.
Wat cool! Om wat voor lijm gaat dit?
Anoniem: 454358 19 september 2024 00:43
Vroeger, toen kon je gewoon de achterkant van je mobiel eraf halen, en gewoon de batterij vervangen. Dat was 23 seconden werk. Zogenaamde vooruitgang
Nou ja hier valt wel iets voor te zeggen. Een verwijderbare achterkant en verwijderbare batterij is dikker en limiteert je design mogelijkheden. En ook de waterdichtheid.

Maar ik verbaas me dat Apple iets geeft om reparatie mogelijkheden...
Je moet zo'n 9V-batterij eens op je tong zetten, echt schokkend. :+
4,5V batterijen vroeger. Meer dan 40 jaar later weet ik nog steeds hoe dat proefde en voelde.
Bij mij was het altijd de graadmeter of hij al leeg was hahaha
Ik heb mij laten vertellen dat hier mensen aan overlijden. Zelf heb ik er vroeger ook wel aan gelikt, maar ik raad het niet aan.
Overlijden aan 4,5 volt?
9V, Zo gaat het verhaal. Dat heb ik mij laten vertellen toen Google nog in de kindershoenen stond. Als ik er nu op zoek zijn de meeste reacties sceptisch. Toch raad ik het niet aan :P. Note: Ik claim niet dat het waar is.
Lijkt me sterk dat je van 9V overlijd. Lekker is het niet hahaha
Nah, ook al issie nat, de weerstand van je tong is niet laag genoeg om gevaarlijk te worden bij 9V. Kan wel pijn doen, en niet te lang erop houden. Daarnaast is de afstand die de stroom aflegt van de ene pool naar de andere ook vrij kort.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.