Mozilla sluit eind dit jaar eigen Mastodon-server

Mozilla trekt op 17 december de stekker uit Mozilla.social. Dat is een eigen sociaal netwerk gebaseerd op Mastodon. Gebruikers kunnen tot die datum hun gegevens downloaden en hun account migreren naar een andere Mastodon-server.

De ontwikkelaar meldt in een faq dat men de beslissing heeft genomen om het experiment rond Mozilla.social stop te zetten. Het is niet bekend waarom de instance offline wordt gehaald. Het platform is sinds mei vorig jaar actief als private bèta en telt op het moment van schrijven minder dan 300 maandelijkse actieve gebruikers. Ter referentie: Mastodon.social heeft meer dan 248.000 actieve gebruikers, gevolgd door negen servers die er tussen de 10.000 en 20.000 hebben.

Mozilla heeft het gelijknamige Mozilla.social in het leven geroepen om 'de macht weg te halen bij grote techbedrijven en neer te leggen bij diverse stemmen'. Het socialemediaplatform moest zich onder meer onderscheiden door zijn aanpak op het gebied van moderatie. Mozilla wilde dan ook niet 'het zoveelste zelfverklaarde neutrale platform bouwen'.

Mozilla.social

Door Idriz Velghe

Redacteur

18-09-2024 • 15:12

42

Submitter: Aegir81

Reacties (42)

42
42
30
7
0
8
Wijzig sortering
Die 300 users moeten helemaal geen probleem zijn eigenlijk. Immers zitten ze aan de rest van de fediverse. Het is niet alsof ze maar 300 mensen bereiken.

En het onderhoud van de server is ook nauwelijks een punt. Ik draai er zelf ook eentje helemaal voor mezelf, op een VPS'je van 4 euro per maand (waar ook nog eens een berg ander grut op draait). Automatisch nieuwe docker updates pullen en klaar.

Het probleem is meer dat Mozilla een beetje te commercieel aan het gaan is. Ze zijn pas nog gepartnerd met een reclamebedrijf (weliswaar ongetrackt) en ze geven zelf aan dat ze reclame belangrijk vinden. Er komt steeds minder aandacht voor 'grassroots' initiatieven van ze. En dat terwijl de weinig gebruikers die ze nog over hebben daar juist overweldigend enthousiast over zijn.
Als Tweakers.net wilt, kunnen ze een enorme mooi verslag/reportage maken over de veranderingen in leiding, doel en opzet binnen Mozilla.

Zelfs veel "nerds" onder ons zijn niet op de hoogte wat daar aan het gebeuren is, en het is enorm belangrijk dat dit onder de loep genomen wordt.

Firefox ~~staat~~ stond bekend als privacy vechter, echter lijkt het erop dat ze gecapituleerd zijn.

Eenzelfde iets is in het algemeen in de open source wereld aan het gebeuren, na jarenlange bijdrage uit de community worden vele repo's "geprivatiseerd".
Eenzelfde iets is in het algemeen in de open source wereld aan het gebeuren, na jarenlange bijdrage uit de community worden vele repo's "geprivatiseerd".
Dat valt volgens mij reuze mee, daarbij gaat zo'n verandering veeal gepaard met wisselend succes. Hangt vooral ook af van de gekozen licentie en het ecosysteem dat zich rond zo'n project vormt. Andersom zie je ook projecten die van een dual license/half open-half gesloten ("enterprise features") naar volledig open gaan, zoals Nextcloud, die daarin weer erg succesvol zijn. Een en ander staat en valt met de filosofie die een organisatie heeft en de wil daaraan vast te houden.
Precies, het bijhouden van een kleine, invite-only instance, waar ze toch al tijden geen mensen meer op toelaten (waardoor het er idd maar <300 zijn) is het punt niet. Ik denk dat je laatste zin de echte reden is: ze hebben geen behoefte meer aan end user input die vaak toch maar kritisch is voor ze. Users zitten niet te wachten op een AI chatbot, maar daar zetten ze dan weer wel stevig op in. Waarom je bezig blijven houden met een community die alleen maar 'negatief doet'?

Echt heel triest dat ze deze richting op gaan. Mozilla was een van de laatste good guys :'(
Ik denk dat we over een jaar of 5 helemaal niet meer traditioneel zoeken als wat nu de mainstream is. Ik denk dat dit allemaal via AI gaat zijn.

Nu niet op de AI boot springen, dan ga je hem missen en is het helemaal klaar met je dienst.

[Reactie gewijzigd door L0g0ff op 18 september 2024 20:14]

Mozilla maakt geen zoekdienst. Ze maken een browser.
Klopt, maar Mozilla is ook gewoon een stichting waar de stekker uit gaat als er niet voldoende geld binnenkomt. Als Mozilla geen nieuwe diensten probeert te integreren die op termijn aan gaan slaan bij het grote publiek, en Google (nu nog de grootste zoek machine en de partij die het meeste geld richting Mozilla stuurt) straks zijn handen van Mozilla aftrekt dan is het heel spijtig om te zeggen maar dan zitten we straks met zijn allen vast aan chromium forks.
De resources van Mozilla zijn eindig en ze zullen keuzes moeten maken. De serverkosten zullen het probleem niet zijn maar de boel moet wel gemonitord, bijgehouden, etc. Ik begrijp best dat met zo'n laag aantal users ze daar grotere prioriteiten hebben.
Het is prima om keuzes te maken (je kunt niet alles tegelijk doen), maar dat het te duur zou zijn, is ook onzin. Mozilla harkt ongeveer 600 miljoen dollar per jaar binnen. Mastodon zelf moet het doen met iets van 300 duizend euro per jaar in donaties.
Het is niet bekend waarom de instance offline wordt gehaald. Het platform is sinds mei vorig jaar actief als private bèta en telt op het moment van schrijven minder dan 300 maandelijkse actieve gebruikers.
Tsja helaas zal dat wel een reden zijn, te weinig animo / te veel moeite om er nog tijd en moeite in te steken. Heb het idee dat dat Mastodon toch nog steeds een niche-ding blijft, wel jammer natuurlijk.
Het probleem van Mastodon is vergelijkbaar met wat je vaak ziet bij veel open-source initiatieven: er zit geen sterke marketing achter. Het maakt niet uit hoe technisch goed een platform is of hoeveel problemen het oplost, als je het niet effectief in de markt weet te zetten, bereikt het nooit het publiek dat het nodig heeft.

Veel open-source projecten focussen zich voornamelijk op de technologie, de vrijheid die ze bieden, en hun community-driven ontwikkeling. Maar zonder een duidelijke strategie om dit aan een breder publiek te communiceren, blijven deze projecten vaak hangen in een niche. Terwijl bedrijven met minder innovatieve maar beter vermarkte producten succes boeken, worstelen open-source initiatieven vaak om relevantie te behouden. Marketing speelt een cruciale rol in het creëren van bewustzijn en acceptatie, en dat wordt vaak onderschat bij dit soort projecten.

Zonder een sterk verhaal dat gebruikers aanspreekt, blijft zelfs de meest briljante technologie ongebruikt en raakt het op de achtergrond.
Tweede probleem van Mastodon is dat je er zelf echt wat moeite in moet steken. Daar waar X je gelijk bedient met een stroom aan trending berichten, moet je op Mastodon veel meer zelf actief op zoek naar mensen die je wil volgen om het wat interessant te houden.

Zelf ben ik nu zo'n kleine twee jaar actief en ik ben een liefhebber geworden; de sfeer is veel minder agressief dan op X. Nadeel is dat er veel minder 'reuring' is en hoewel ik snap dat de ontwikkelaars achter Mastodon het niet willen, zou ik iets meer 'trending info' niet verkeerd vinden
Anoniem: 1849202 @P_Tingen18 september 2024 15:51
Dan krijg je te maken met algoritmes en dat is juist hetgeen wat Mastodon 'verkoopt' als één van de zaken die ze niet op het platform gebruiken.
Maar voor de meeste mensen is social media niet zo belangrijk dat ze er veel tijd in willen steken om een interessante tijdlijn te maken.
Gezien de hoeveel tijd die de gemiddelde persoon op social media spendeert, niet belangrijk? Het lijkt wel een primaire levensbehoefte.
Inderdaad, voor de gemiddelde persoon is het 'zelf tijd steken in het beheren van de tijdlijn' blijkbaar minder belangrijk dan tijd spenderen aan het consumeren van data op de socials.

Kennelijk is men 'voldoende tevreden',danwel 'niet extreem ontevreden' met wat de algorithmes van big tech ze voorschotelen om ze op t platform vast te houden en willen ze hun tijd liever spenderen aan die berichten consumeren dan aan helemaal uitzoeken en inregelen van de perfecte mastodon tijdlijn (hoeveel (meer) moeite dat werkelijk is: geen idee, want ik gebruik noch mastodon (geen account), noch de andere socials (her en der nog een slapend historisch account))
Ja, ik weet het. Er is wel een tabblad waarin je trending berichten ziet ( https://mastodon.nl/explore ) maar erg warm word ik daar op een of andere manier niet van; ik zou een overzicht als dat wel waarderen, maar het is me nu niet helder hoe datum/tijd van het bericht, aantal reacties, retoots en favourites ten opzichte van elkaar worden gewogen. Daar is vast iets moois van te maken
En daarboven op geldt dan bij een social media nog eens het kip-ei verhaal. Als er niemand op zit, hoef ik er zelf ook geen account aan te maken, want voor wie doe ik dat dan? Het leek met de overname van X door Musk nog heel even genoeg momentum te krijgen, maar het grootste gedeelte zit denk ik alweer op X, of is gewoon lekker buiten gras aan het aanraken. :P
Yep, daar leek het op.
Maar ik zit zelf nog steeds op X, de meeste mensen en onderwerpen die ik interessant vind. Zijn nog steeds op X.
En mijn TL val best nog wel mee.
Dit, en dat ik liever niet met m'n Mastodon account bij een heel specifieke club, maar wel bij een meer regionale (Mastodon.nl) club wil zitten. Ik heb geen specifieke reden of interesse om de server van Mozilla te gebruiken.

Daarnaast snap ik de logica van Mozilla in hun software en besluiten vaak niet, dus ik zie me ook niet geroepen om me bij hun Mastodon server aan te sluiten :)
Daar staat ook nog eens tegenover dat Microsoft en Google een marketingbudget uittrekken waar Mozilla nooit tegenaan kan...
Het succes zit dan misschien ook wel in het beschikbaar stellen van de technology (met onderliggende filosofie), een alternatief wanneer we het nodig hebben of een "speeltuin" om de technology uit te testen. De grootste en bekenste worden is (vaak) niet een doel op zich. Bluesky heeft tenslotten ook ActivityPub omarmt en je kunt gebruikers in het Mastodon ecosysteem volgen vanuit Bluesky en andersom. Of je het leuk vind of niet, Trump's TruthSocial is ook gewoon een Mastodon server, zij het dat ze ActivityPub niet "ingeschakeld" hebben. Ik vind het uitschakelen daarvan een minder slimme zet van dat platform omdat je een silo creeert terwijl het doel juist is "het verspreiden van de waarheid" (ok, voor wat dat waard is... maar dat is niet relevant.). IMO doe je dat het beste door je bereik zo eenvoudig mogelijk groot te maken.
De server was dan ook invite-only. Als ze niemand toelaten, zitten er ook niet veel op nee.
Zijn er ergens globale cijfers van Mastodon gebruik? Ik lees er op tweakers en reddit wel eens wat over, maar het is allemaal nog een beetje nieuw voor mij. Wordt het buiten de tech bubble uberhaupt echt significant gebruikt? Ik zie er op "normale sites" nooit een verwijzing naar.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 18 september 2024 15:30]

Je kan de actieve gebruikers en totaal aantal gebruikers van de afgelopen maand terugvinden via deze publieke API: https://api.joinmastodon.org/statistics


Het lijkt er op dat er in totaal bijna 10 miljoen accounts zijn aangemaakt en dat er per dag ongeveer 800.000 tot 880.000 gebruikers actief zijn. Geen kleine aantallen, maar ook niet gigantisch dus niet heel gek dat je het weinig tegenkomt.
https://fedidb.org/ Vind ik zelf een heel mooi overzicht hebben :)
LOL ik ging dit ook net pasten!!
Volgens mij heeft deze server hetzelfde probleem als veel Discord-servers, namelijk dat de server is opgezet door mensen die graag een 'community' willen organiseren. Maar dat gebeurd niet zomaar. Er moet een reden zijn om naar die server te gaan. Maar weinig mensen willen over hun browser kletsen en het is ook niet zo dat Firefox-gebruikers een homogene groep vormen die erg op elkaar lijken.

Dus als je een specifieke interesse hebt, dan ga je naar een server over dat onderwerp, en als je in het algemeen wilt kletsen tegen een grote groep, ga je naar een server met veel mensen erop. Dat is blijkbaar vooral Mastodon.social, vast omdat die het eerste was.
Er moet een reden zijn om naar die server te gaan.
Zo werkt dat niet met Mastodon. Je kan gewoon de groepen van Mozilla benaderen vanaf je eigen server. Je hoeft daar niet speciaal lid van te worden. Decentralisatie is juist het kernpunt van Mastodon. Het is niet zoals een Discord server waar je echt op moet gaan zitten om mee te doen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 18 september 2024 16:43]

Tja, een specifieke server kan bepaalde regels hebben die het voor jou beter/slechter maken. En je hebt je lokale tijdlijn waardoor je iets sneller in contact met mensen komt, dus er valt iets voor te zeggen. Maar dan juist voor gespecialiseerde servers, en er zijn al genoeg servers voor open source dingen of zo
Ongeveer de helft van de openstaande vacatures bij Mozilla hebben te maken met machine learning, AI, of advertenties, dus kennelijk wordt daar de nadruk op gelegd.

Sowieso gaat het voor m'n gevoel al een tijdje bergafwaarts met Mozilla. Aan de ene kant verdient de CEO bijna $7 miljoen per jaar, aan de andere kant wordt er gebedeld om donaties. En Firefox begint ook een grote dataverzamelaar te worden, vaak met opt-out in plaats van opt-in.
Mozilla is gevoelsmatig al jaren van het padje af. Dat komt voornamelijk door het accepteren van Google's geldinfuus, waar ze al jaren als een stel desperado's vanaf proberen te komen door de heletijd met side-projecten te beginnen.

Die update van enkele maanden geleden waarbij ik de opties in moest duiken om de opt-outen, was niet de eerste keer. Wel een beetje de druppel voor mij. Beetje rond gaan kijken voor een alternatieve browser en het is potverdorie allemaal (*#$(*#$(*# chromium-gebaseerd. Bijna geneigt om gewoon een hele VM op te tuigen om Konqueror in te gaan gebruiken. Misschien toch eens doen.

Mozilla doet wel mooi "blabla big tech"... Maar ze zijn net zo goed big tech.
Probleem is ook dat Google in de VS een antitrustzaak verloren heeft die grote gevolgen kan hebben voor (vooral) Mozilla, die voor iets van 80% van hun inkomsten afhankelijk is van Google.
Ze hadden die pleister jaren geleden zelf al los moeten trekken.

Stel je voor als ze met een beetje slimme marketing zich nou een beetje zouden focussen op een no-nonsense browser die zonder morren en gedoe werkt. Die niet zoals Chrome doodleuk remote zonder update, boe of bah je config aanpast waardoor zakelijke interne applicaties onderuit klappen. Of een Edge die elke support medewerker helemaal kriegel maakt door 100.000 keer per dag te vragen of je toestemming wil geven om je data te delen.

Maar nee, het gaat allemaal over de advertentie en tracking centjes.
Ja of laatst met dat 'experimentele' topics achtige gedoe waar je voor kon opt-outen maar die optie op de mobiele app dan weer helemaal mist.
Mozilla duikt op wel meer initiatieven die het daarna weer loslaat; dit is niet heel verrassend. Nu is alles AI.

Tegelijkertijd vind ik dit een prima voorbeeld van het succes van Mastodon: kondig beleefd aan dat je je server sluit, en mensen hebben de tijd om hun hebben & houden verhuizen naar een andere server. Ik heb dat ook twee keer gedaan in de afgelopen paar jaar, bijv. omdat ik een server admin wel erg fanatiek vond in het bannen van hele domeinen. En dat is dan in een vloek en een zucht voor elkaar. Ik heb nu een bandaccount op een metal server en een algemene account op een algemene server, en heb connecties binnen talloze andere servers. Die van Vivaldi loopt goed, en de flagship instances van Mastodon zelf, maar er zijn wel meer grote instanties binnen specifiekere communities van techniek, graphics, muziek, en andere zaken. Ik zou nog wel graag zien dat de Peertube community wat meer subtantie zou krijgen.
Ik ben er ook zo'n twee jaar actief en ben ook liefhebber geworden van de fediverse. Alle controle en geen gehijg of gezeur. Vind de sfeer er beter dan op Tweakers O+ (sorry).

Voor mij is de Fediverse met Mastodon het Internet zoals het ooit bedoeld was: voor ons allemaal. Mozilla lijkt de weg een beetje kwijt met opt-out advertentie ID's en AI geneuzel. Jammer. Gelukkig zijn er voor Mastodon genoeg instances die federeren met elkaar, en zullen we zo'n Mozilla server met nog geen 300 accounts niet echt missen. Het geeft echter wel een negatief signaal naar mensen die niet goed begrijpen hoe Mastodon werkt en wat federeren is.
Goed dat ze hier mee stoppen. Mastodon is zielige cringe, een vorm van magisch-religieus denken voor tech nerds. Men maakt zich wijs dat men het internet zoals het ooit was kan recreëren door een theoretisch superieur platform te maken, daarmee het centrale trauma van tech nerd ideologie camouflerend: dat 99% van de normale mensen gewoon de tool of het platform gebruikt die hen min of meer geeft wat ze nu willen, en geen zier geven om tech-ecosystematische overwegingen. Kijk op om het even welke Mastodon-server rond, het is goeddeels meta stuff over Twitter of fediverse, tech nerd in-jokes en nostalgie-projectjes, "is le heckin' sciencerino niet geweldig?"-propaganda, en seksueel verwarden die delusioneel willen confabuleren met andere seksueel verwarden. Die laatste zijn ideologisch geïnvesteerd in gedencentraliseerde tech als normatief tech-ideaal omdat die in vergelijking met de grote gatekeepers de belofte inhoudt om menselijke relaties eindeloos vloeibaar te houden, analoog aan hoe ze medische technologie misbruiken om de menselijk vorm eindeloos vloeibaar te maken teneinde hun seksuele verwarring een schijn van realiteit te geven.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 19 september 2024 00:05]

Waar heb jij het precies over? Termen als ‘magisch-religieus denken’ en ‘centraal tech nerd trauma’ klinken vooral als een poging tot intellectuele maskerade, terwijl het in feite weinig substantie heeft. Mastodon en soortgelijke initiatieven zijn pogingen om een alternatief te bieden voor de gecentraliseerde platformen, met als doel gebruikers meer autonomie en controle te geven over hun data en interacties. Het is geen perfect systeem, maar wel een stap in de richting van diversiteit en keuzevrijheid in een landschap dat gedomineerd wordt door enkele grote spelers.

Je stelling dat "99% van de mensen gewoon de tool gebruiken die hen geeft wat ze willen" negeert dat het juist die homogenisatie is die veel mensen tegenstaat. Veel gebruikers zoeken naar alternatieven die hun waarden beter weerspiegelen, zoals privacy, onafhankelijkheid en vrijheid van algoritmische manipulatie. Dit zijn legitieme zorgen, en je doet hen tekort door dit af te doen als naïviteit of nostalgie.

Wat betreft je opmerkingen over de gebruikers van het platform: je lijkt meer gefixeerd op persoonlijke aanvallen dan op inhoudelijke kritiek. De diversiteit in gemeenschappen zoals die op Mastodon weerspiegelt de bredere wens om ruimte te creëren voor mensen die zich niet thuis voelen in de gestandaardiseerde en vaak commerciële omgeving van de mainstream platforms. Dat jij dit niet begrijpt of waardeert, betekent niet dat het zonder betekenis is.

In plaats van je eigen onbegrip en vooroordelen te projecteren op anderen, zou het zinvoller zijn om te erkennen dat deze platforms, hoe imperfect ook, een poging zijn om een meer pluriform internet mogelijk te maken. Het is geen terugkeer naar een vermeend utopisch verleden, maar een stap in de richting van een toekomst waarin mensen zelf kunnen bepalen hoe ze online willen 'zijn', zonder afhankelijk te zijn van de grillen van een handvol techgiganten.

Dropveter.
Van Mastodon naar Mastadon't.
Anoniem: 1872794 19 september 2024 11:05
... verkeerd gepost ...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1872794 op 19 september 2024 11:07]

Geen idee of het technisch mogelijk is.

Maar ik zie bij dit nieuwsbericht de optie om het te delen op FB, LinkedIn en X. Niet op Mastodon. Bovendien kan ik ook mijn sociaal mediaprofiel van Mastodon niet toevoegen aan mijn profiel.
Wel leuk dat Tweakers een profiel heeft dat actief is, hetzij geautomatiseerd.

Misschien ligt er wel een kans om nog net iets meer te doen.

Al begrijp ik dat t ook niet zo handig is om van elke mogelijk op de hoogte te zijn, en of die toe te voegen. Ik heb geen idee hoeveel sociale media mogelijkheden er tegenwoordig zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.