Qua veiligheid is het net zo veilig als E2EE in WhatsApp of Signal. De encryptie tussen verzender en ontvanger boeit namelijk geen fuck zolang je niet zeker weet of er in de client niets zit dat onversleutelde berichten elders heen stuurt.
Euhm nee, enkel server-client encryptie met een protocol met vulnerabilities is niet net zo veilig als E2E met bewezen protocollen zoals het Signal protocol. En gelukkig zijn er altijd gekken die uitgaande packages monitoren en kijken wat er verstuurd wordt, als daar opeens plain-tekst dingen gebeuren, of naar derde wordt gestuurd, valt dat op.
Andere diensten als WhatsApp zijn eerder tricky in dat zij je keys handelen en dus theoretisch gewoon een kopie kunnen hebben en daarmee server-side kunnen ontsleutelen. Kan ik Meta ook wel voor aanzien om eerlijk te zijn. Maarja, ik ben sowieso geen WhatsApp fan en gebruik het niet. En Telegram's server is ook closed-source dus wie weet wat ze daar met al die data doen.
Signal zelf is opensource, anders dan Telegram ook server-side. Daarbij valt Signal onder een foundation waardoor ze een non-profit zijn en hun geldstroom moeten verantwoorden. Opeens geld verdienen aan data valt dan op. En daarnaast hebben ze ook al meerdere keren met subpoena's bewezen geen data te hebben. Het vertrouwen erin komt niet enkel van technische documentatie, maar ook track record. En dat track record is nogal questionable bij Telegram.
Wat ik interessant vind is dat ondanks dat Telegram blijkbaar makkelijker in staat zou moeten zijn om berichten van gebruikers te lezen je overheden maar hoort klagen dat Telegram nergens aan mee wil werken. Bij WhatsApp hoor je die klacht veel minder, terwijl 't veel meer gebruikt wordt.
De reden dat het een probleem is op Telegram is ook niet omdat men er niet bij zou kunnen, en heeft in feite vrij weinig met encryptie te maken. Het probleem is dat het zo groot en snel gaat dat tegen de tijd dat je achter 1 case aan bent gegaan er weer 100 bij zijn. En dat kan omdat Telegram weigert te modereren, en weigert op subpoenas te reageren.
Dat in andere diensten het lastiger kan zijn om stiekem mee te lezen ivm encryptie is een losstaand verhaal, en nogal een whataboutism. Daarbij is er geen indicatie dat het aantal gebruikers voor dit soort criminele doeleinden zo groot is in verhouding tot andere gebruikers als bij Telegram. Ja, er gaan regelmatig scams rond, maar dat is voornamelijk op het niveau van phising. Het probleem met doxinggroepen, drugs- en wapenhandel, pedofielnetwerken, etc. dat Telegram heeft speelt daar niet op dezelfde schaal. En voor je zegt "ja maar misschien zie je die gewoon niet door de encryptie", dan zou het wel terug moeten komen in politieonderzoeken. Maar toch komen die vrij weinig op die plekken uit als bron van het probleem, en dat is echt niet omdat de cybercrime teams hier zo slecht zijn dat ze dat niet kunnen vinden. Dus daar valt wel degelijk wat over te zeggen.
Daarbij reageren die diensten wel op oproepen tot moderatie en subpoena's. Ze geven data die ze hebben, alleen hebben ze domweg weinig. Dat is wel wezenlijk wat anders dan een dikke middelvinger opsteken naar wetten en law enforement, wat al juist het probleem is. En imho is het überhaupt niet hebben van de data ook de betere keuze als het om privacy gaat, dus ook dat is geen reden. Want als het daarom gaat, waarom de data überhaupt opslaan? De "concurent" kan het immers ook zonder.