HomeComputerMuseum haalt doel van nieuwe crowdfundingsactie niet

Het Helmondse HomeComputerMuseum heeft het doel van zijn recente crowdfundingsactie niet gehaald. De teller op Kickstarter bleef aan het eind steken op 19.000 euro, terwijl het museum op 50.000 euro had gehoopt. Dat heeft geen directe gevolgen voor de toekomst van het museum.

Het HomeComputerMuseum uit Helmond begon in juli een crowdfundingsactie op Kickstarter. Daarmee hoopten de oprichters gedurende de zomer 50.000 euro op te halen om het 'HomeComputerMuseum 4.0' te beginnen. Het museum was van plan volledig onafhankelijk te kunnen worden, zonder subsidies en sponsoren van buitenaf. Op dit moment is het museum voor zo'n twintig procent afhankelijk van zulke subsidies.

Het plan van het museum was om van de 5000 jaarlijkse bezoekers door te groeien naar 10.000 bezoekers per jaar. Het museum wilde het opgehaalde bedrag gebruiken om het museum te professionaliseren en mooier te maken. Zo wilden de beheerders slimme schakelaars toevoegen om alle monitors uit te schakelen, de elektra te vernieuwen en meer te investeren in cameratoezicht in het museum. Ook waren de beheerders van plan eigen merchandise op te zetten.

De Kickstarter-campagne verliep op 5 september, maar heeft het doel niet gehaald. In totaal haalde het project 19.281 euro op via 284 donateurs.

Oprichter Bart van den Akker, die op Tweakers bekend is als WHiZZi, zegt in een reactie dat het museum wel al die plannen nog wil uitvoeren, maar dat dat nu niet op korte termijn zal gebeuren. "We gaan dus wel alles uitvoeren, maar moeten wachten op een beslissing van de gemeente Helmond over een subsidie. En sommige dingen uit de Kickstarter zullen pas over enkele jaren worden uitgevoerd vanwege ruimtegebrek." Het HomeComputerMuseum kreeg vorig jaar al een structurele subsidie van 75.000 euro per jaar toegezegd van de gemeente Helmond.

HomeComputerMuseum Helmond

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-09-2024 • 20:58

106

Submitter: terradrone

Reacties (106)

106
105
74
3
0
25
Wijzig sortering
Ik zou eerder willen zeggen dat de volgende ronde is om gewoon een corporate sponsor te vinden die de hele zaak in een keer kunnen financieren.

Denk aan bedrijven als HP en Dell of zelfs Lenovo.

En dan hebben we merken zoals Asus en MSI.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 6 september 2024 22:50]

En waarom zouden die dat doen dan?
Omdat ze dan zo'n logo krijgen op de ingang, logo op shirts van medewerkers, misschien zelfs naamswijziging naar 'Het computer museum by ASUS'

Niet dat het daar beter van wordt, maar genoeg om kapot te kapitaliseren.
Ik denk dat je de invloed van zo een kleinschalig museumpje overschat
Voor 5000 bezoekers jaarlijks?
Nee
Omdat zij al heel lang actief zijn in Nederland en zij zichzelf kunnen promoten, gesponsorde door:

[Insert Promoter]

Je kunt het ook goodwill reclame noemen.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 6 september 2024 23:11]

Het probleem is dat daar vaak voorwaarden aan hangen. Zou niet fijn zijn als ze dan in een pand van een paar miljoen komen zitten en de sponsor er na 5 jaar mee kapt, want terugschalen is altijd lastig
Datzelfde probleem ga je ook hebben met de crowdfunding; dat is per definitie eenmalig. Dan is een (meerjarige) sponsordeal, als een partij dat zou willen, interessanter.
Blijft alleen de vraag: waarom zouden ze dat doen? Welk voordeel heeft het voor de sponsorende partij; welke commerciele waarde levert het op?
Twee redenen, omdat mensen die werken in IT ook de waarde ervan begrijpen en omdat zij hun merknaam bij de ingang ophangen.

En derde reden is dan weer dat zij naar aanleiding van sponsoring ook weer nieuws hebben om nog meer reclame te maken.

Ook kunnen zij de locatie gebruiken om kleine promoties uit te rollen.

Voor dit soort bedrijven is zo'n sponsorship iets wat zij uit zakgeld kunnen betalen, maar zij kunnen daar een veel grotere waarde aan reclame uithalen.

Ik kan nog veel meer opnoemen, maar het is beter om de vraag om te keren: Waarom zouden zij het niet sponsoren?

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 7 september 2024 14:40]

Dat risico loop je ook met gemeentesubsidie.
Dan is het niet onafhankelijk.
Onbelangrijk en ook heel goed mogelijk om niet meteen de hele tent te verkopen, maar die verleiding verdwijnt toch nooit.
Mooi dan mogen bij hp alle Dells, IBM, Apple, vendex en alle andere merken niet gelieerd aan HP er uit. En krijgen we een HP museum.

Nee ik denk dat net als veel musea’s geld blijf trekken in subsidie vorm.

Ik denk ook dat als ze zich aansluiten bij de museum jaar kaart meer bezoekers krijgen. Wat ook geld oplevert. En indirecte inkomsten zoals verkoop in de winkel eten en drinken.

Wij hebben een museum jaarkaart. Scheelt voor ons hoop entree kosten. En houden wat geld over voor hapje en een drankje en soms ook speelgoed of objecten uit de winkel.

Als een museum niet onder de jaarkaart valt slaan we deze bewust over genoeg te bekijken met de jaarkaart en soms ook wel leuk om eens terug te gaan.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 8 september 2024 11:28]

Denk je? HP wil echt geen reclame maken voor DELL of andere merken. Zelfde voor Dell die geen HP reclame gaat maken.

Net als het Philips museum, spullen van Philips laat zien je zal daar echt geen IKEA lampen tegen komen :+

Zonder gekheid als HP of DELL een museum zouden sponsoren. Kiezen ze natuurlijk om hun eigen spullen en aanverwante merken te tonen. Het is dan niets meer en minder dan een reclame uiting.
Je merknaam als sponsor voor een museum gaat prima werken hoor.

Deze bedrijven hebben soms een bedrijfsmuseum voor hun eigen producten.

U moet de zalen niet zo zwart-wit zien. Zij kunnen ook bijdragen en meer van hun eigen merk er bij zetten, niets mis mee. Ook kunnen zij met hulp bij de bestaande expertise van het museum zo'n bedrijfsmuseum opzetten en/of ondersteunen.

Tal van mogelijkheden en niet alles is oorlog.

Het is belangrijk om te begrijpen wat de bedoeling is van het museum en dat is voornamelijk een attractie voor kinderen.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 8 september 2024 17:44]

Hoe zit het met de museum jaar kaart en dit museum.

Anders een mooie optie om te groeien.
Zijn we mee bezig. Het is niet eenvoudig om daar bij aan te sluiten ;)
Drop dit soort dingen vaker op tweakers en mensen gaan echt wel doneren.
Maak een interessante forum aan op t.net
Moest je die dag natuurlijk wel op Tweakers hebben gezeten.
Precies. Volledig gemist dat er een Kickstarter was opgezet
De Museum jaarkaart is meestal niet te doen voor dit soort instellingen. Het Museum Jaarkaart kartel doet alleen zaken met musea die archaïsche onderwerpen en stoffige conventionele kunst tentoonstellen. Als je een museum over games of flipperkasten wil openen dan vinden ze dat cultureel niet relevant genoeg.
Valt wel mee hoor: ben vorig weekend nog naar Louwman museum geweest (mede dankzij de tip van @WoutF ). Dat is verre van archaïsch en gewoon met de Museumkaart te bezoeken.

@WHiZZi Wat maakt het moeilijk om je daarbij aan te sluiten? Ben erg benieuwd!
@ari3 Deels mee eens. Het is inderdaad vrij veel gericht op 'klassieke' musea, alleen zie je de laatste jaren toch echt wel een verandering hierin en vallen techniek musea, zoals wij, wel binnen het geheel.

@Zegato De simpele uitleg, iedereen in Nederland mag naar de KVK gaan en een stichting inschrijven wat zichzelf museum noemt. De term 'museum' is niet beschermd en kan dus klakkeloos gebruikt worden. Domeinnaam, website etc. Maar dat maakt je nog geen museum ;)

Veel mensen denken nog dat 'een museum' zaken voor niks krijgt. Een pand, subsidie etc. Dat is niet zo. Museum is een term die verwachtingen schept (net als friettent), het is geen bedrijfsvorm of garantie dat je dingen krijgt.

Toch vinden we in Nederland dat musea (en cultuur) moet bestaan en dat het belangrijk is. Dus er zijn subsidies en fondsen om dit mogelijk te maken. Maar hoe kun je zeker weten dat een stichting die zichzelf museum noemt, ook echt museaal is?

Er is een internationale definitie van musea, de ICOM-standaard. Het Nederlandse museumregister beoordeelt op basis van de ICOM-standaard, aangevuld met zaken die voor Nederland van toepassing zijn. Voldoet het museum aan de Governance Code Cultuur, is de registratie van de collectie op orde, is er een onderbouwde reden waarom deze objecten bij dit museum liggen en niet bij een ander museum, is het een gezond bedrijf, is de beveiliging op orde, is er samenwerking met scholen en andere musea, hoe ga je om met donaties etc..

Al met al, 17 diepgaande punten waarop een museum wordt getest en wat tot in extreem detail moet worden ingevuld. Zo moeten wij definieren wat wij verstaan wat een computer is, bijvoorbeeld ;).

Als je door deze test heen bent (na audit op lokatie), maanden werk en een paar duizend euro verder, dan ben je erkend museum. Dat opent de deuren naar fondsen en subsidies omdat je het keurmerk museum door een onafhankelijke partij hebt gehad. Je kunt dan, als museum, ook lid worden van de Museumvereniging en als je daar lid van bent, kun je de Museum Jaarkaart ondersteunen. Een museum krijgt overigens 60% van de entreeprijs van elke bezoeker.

Dus we zijn hier mee bezig. We zijn door de pre-test heen als museum. Nu moeten we dus alles 100% goed hebben (en beschreven) en wachten dat er een audit komt. We hopen volgend jaar de Museumjaarkaart te gaan ondersteunen.

Ook onze vrienden in Zoetermeer, het Nationaal Videogame Museum, is hier ook mee bezig. Die zijn net iets eerder begonnen dan ons met de aanvraag. Het voordeel is dat er dus nu 2 soortgelijke musea de aanvraag aan het doen zijn, dus mogelijk krijgen we het voor elkaar om het stof wat weg te blazen ;)
Dorpje verderop zit het electronica musesm, zijn kleiner dat het computer museum en zitten gewoon op de jaar kaart.

Je kijgt zelfs gratis koffie er bij. Dus ze zullen best nog een redelijke vergoeding krijgen per bezoeker.

Dus het kan gewoon.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 7 september 2024 08:34]

Techniek met'n ziel in Neerkant?
Speelgoed museum Deventer
Speelgoed en Carnavalsmuseum
Philips museum
Storyworld museum
Archeon
Nemo science museum
Museum speelklok
TU Delft Science Centre
Oyfo Techniekmuseum
Beeld en Geluid
diverse kastelen

allemaal museumkaart deelnemers
Ik heb een tijdje bij GeoFort gewerkt en er zitten een aantal eisen aan de museumkaart. Tevens krijg je niet de volledige toegangsprijs voor mensen die binnen komen met een museumkaart dus je gaat inkomsten mislopen per bezoeker. Andere kant is wel dat je waarschijnlijk meer bekendheid krijg en wel meer bezoekers weet te krijgen. Mocht het lukken om de museumkaart te krijgen is het verstandig om te gaan voor een KidsProof museum. Dan komen veel gezinnen met kinderen.
Zonder Museumkaart zijn kleine musems vaak niet uitgebreid genoeg om geld aan te besteden.
(ik ben overigens wel naar het homecomputermuseum geweest; met de kaart ga ik er eerder opnieuw naar toe)
Maar voor mij is de Museumkaart vooral mooi voor tijdelijke exposities, omdat ik anders de volle prijs moet betalen terwijl ik de basiscollectie ken.Dan heb ik het niet over de grootste museums die aparte toegang rekenen voor tijdelijke exposities.
Alles imho natuurlijk.
Ja jammer, ik zag t al langskomen. Hadden ze misschien beter een ander soort 'kickstarter' kunnen gebruiken waar t niet all or nothing is. Ik had ze graag gesteund.
Je kan ze steunen via Patreon. Ik doe dat inmiddels een jaar of 3 en ben ook al een keer langsgeweest. Aanrader! Zowel het steunen als het langsgaan :)
Het museum is zeker een aanrader. Vorig jaar zomer ben ik er met mijn (toen) 17-jarige zoon geweest, kon hij zien en beleven waar z'n vader op die leeftijd allemaal mee bezig was. En ik mezelf verzwelgen in nostalgie, natuurlijk ;)
Mijn 11 jarige dochter lacht me uit als ik zeg hoe een fax werkte...
of hoe een modem werkte, we zijn fossielen geworden.
“Vroeger gingen we het internet op met een reeks gekke piepjes, geluidjes en ruis!”. “Jaja opa, ‘t is goed met je. Neem nog een pilsje.”
Dat kan je laten horen in het museum, waar een modem daadwerkelijk inbelt :D
Op YouTube volg ik een kanaal dat -met originele hardware- een inbel ISP heeft opgezet. https://youtube.com/playl...5hwxy&si=e0RrS-OJS73pphmC

Dus je kunt het ook gewoon thuis doen ;)
Tja, maar als kleinkind het dan nog niet gelooft want in een filmpje kan je alles laten zien, ook wat niet bestaat. ;)
Ergens een oud modem opsnorren en inbellen maar :P
En dan ineens een hele dikke rekening aan het eind van de maand..
Ja vroegah; toen internet nog hard was. Toen het nog niet bestond uit 90% marketing bots en ad-fluencers. Toen nog echte mannen (vrouwen bestonden nog niet) fysiek dingen moesten typen, met een mening, zonder daglicht. Puur. Vroeger.
Ah top. Zal ik eens naar kijken.
Zie de URL die ik in een ander reactie heb gepost. Je kan steunen vanaf 1 euro per maand. De volgende stap is 4,50 en je kan doorgaan totdat je het persoonlijke nummer van @WHiZZi hebt :+
Kun je niet beter direct doneren?
Je kan er ook een maandelijkse overboeking van maken natuurlijk, maar via patreon heb je ook Discord toegang en dat is dan ook wel weer leuk.
Ik vind de toezegging van een "structurele subsidie van 75.000 jaar" wel getuigen van een langdurige toewijding van de gemeente Helmond.
Structureel is er 75000 in de begroting vrij gemaakt. Dat zegt nog niks over hoeveel we hier van krijgen
Dat zegt nog niks over hoeveel we hier van krijgen
Het is mij volkomen duidelijk dat het hier niet om een speciek bedrag gaat, maar de termijn komt op mij wel over als 'schier oneindig'.
Schier oneindig totdat de politiek weer eens van richting veranderd. Dan kan 'schier oneindig' ineens maar 1 jaar blijken te zijn...
Ons kiesgedrag helpt daar ook bepaald niet bij
Zelfs dat is maar voor 5 jaar, want langer kunnen ze in de politiek niet vastleggen.

Op dit moment heeft de gemeente een rapport ontvangen van een onafhankelijk onderzoek naar het HomeComputerMuseum. Daar zijn een aantal scenaria benoemd en wat daar voor nodig is om te bereiken. In 3 van de 4 scenaria gaat het over een verhoging van subsidie en een eenmalige injectie.

Hier zit dus ook nog een heel groot deel onzekerheid. Daarbij meegenomen dat 2026, het ravijnjaar, er aan gaat komen en 2025 dus de start gemaakt moet worden met bezuinigen.

Onzekerheid alom en daar hou ik niet van. Als de Kickstarter was gelukt, hadden we een aantal punten uit het rapport kunnen uitvoeren wat de weg opent naar een grotere onafhankelijkheid van de gemeente.
Ik vind het ook een erg hoog bedrag voor een niet al te groot museum, dat gaan ze vast nooit jaren lang geven.
5k bezoekers per jaar is iets van 15 per dag, een sportclub subsidie heeft een groter bereik.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 6 september 2024 22:17]

Nooit geweest in het museum? Met ruim 23.000 objecten zijn we niet een klein museum.
Ik toevallig een paar weken geleden, en ja jullie hebben echt heel veel, en ik heb me geamuseerd, de kids en vrouw ook. Maar ik herkende veel objecten en wist wat ze te betekenen hadden/hebben voor de ontwikkeling en geschiedenis. Ook objecten zoals gigantische (formaat, niet capaciteit) oude harddeschijven, ik moest ze uitleggen aan de andere, want er zat geen bordje bij. Andere objecten zoals de ebike van synclair was voor hun ook niet duidelijk. Nu op heeeeeel veel dingen hingen wel bordjes, en ik zou ook niet weten hoe je voor een leek sommige dingen beter/mooier kan uitleggen.
De systemen die werkte met oude spelletjes (zoals pong, text adventures) waren leuk, maar er waren er helaas ook veel die het (toen) niet deden (en nee ik verwacht niet dat alles werkt)
Zo vondt ik bijvoorbeeld aan het eind van het museum de kasten met allerlei oude games erg tof, maar dozen van bijvoorbeeld larry suit larry zeggen mijn kids niks (gelukkig ;) ) dus daar zou soms ook wel een beetje duiding bij kunnen, maar weeral, ik weet niet hoe, en hoe je daar nog plek voor gaat vinden.

Zowieso, ga door, het is super belangrijk dat deze zaken bewaard blijven, het liefst in werkende staat waar mogelijk.
Precies het punt waarom wij willen professionaliseren. Meer informatie, meer verhaal vertellen en dat we voor iedereen het verhaal duidelijk krijgen. Voor ITers zijn wij okay, maar voor de niet ITers is het nog voor verbetering vatbaar. Vergelijk het met het spoorwegmuseum. Daar gaan ook niet alleen liefhebbers van treinen heen.... ;)
Hang op bepaalde punten tablets op die middels een filmpje in een loop telkens uitleggen wat je ziet en hoe het werkt. Audio via een koptelefoon. Mooi museum in juli geweest met mijn 15 jarige zoon die blij verrast was door mijn "rondleiding". Mocht ik in Helmond wonen, wist ik waar ik vaak te vinden zou zijn 👍
Ik moet er nu toch echt werk van maken om een keer met mijn zoon langs te komen.
Ik had ze graag gesteund
Dat kan vast alsnog...
Ik had ze ook graag gesteund en was het eigenlijk van plan ook. Then life happened en is het even van mijn radar verdwenen. @WHiZZi Bestaat er een mogelijkheid om te verlengen? Indien niet komen we natuurlijk gewoon eens op bezoek in het museum. Dat zal vast ook helpen.
We gaan een aantal rewards tijdelijk aanbieden via onze webshop.
Welke rewards zullen dit zijn en wanneer komen deze beschikbaar?
Uiterlijk zondag.. virtuele tour o.a. mogelijk ook een rondleiding door mij (die is wel wat langer dan 2 uur)

[Reactie gewijzigd door WHiZZi op 6 september 2024 23:10]

Als bezoeker vergeet je de tijd wel heel snel met de mooie verhalen die jij weet te vertellen. Ik kom in ieder geval snel nog eens terug :*)
Waarom is het 64 bit support niet 64 maar 62 euro? Does not compute.
Ik zou sponsors verzamelen; gemeente, bedrijven rondom, etc. Why not?

Slimme schakelaars, camerabewaking.. voor het opgehaalde bedrag is dat nu gelukt. Merchandise line gewoon rustig opbouwen; zoals startenden dat ook doen. Er moet gelijk een buts geld gevraagd worden... vind het belachelijk.

[Reactie gewijzigd door DJanmaat op 7 september 2024 00:31]

Oh, maar we zijn bijna continue bezig om bedrijven te vragen voor materiaal of geld. Soms lukt het.

En we hebben nu niks. Er is geen geld opgehaald.
Als het bedrag niet wordt gehaald is alles weg? In dat geval zou ik de kickstarter opnieuw starten met een doel van 15.000...
Ik vindt het een leuk museum. Van alles te zien en je mag er ook aankomen :)
Het heeft alleen 1 nadeel. Het is een klere end rijden voor mij. Anders was ik er zeker wel 1x per week.
Hoe kan, in Nederland, nou iets een "klere en rijden" zijn voor iets als een museum?
Ik vraag me werkelijk af of Kickstarter het platform hiervoor was.
Ik ook, er zijn ook sites als ‘gofundme’ of zo waar er geen sprake is van minimale bedragen… maar goed kickstarter heeft wel bekenheid, misschien was een lager doel of meer in ‘tiers’ logischer. Er was een wens voor 50.000, nu is er niets wat jammer is
Jammer,ik woon al lang niet meer in nl.
Als ik weer eens op vakantie ga kom ik zeker kijken.
Een andere computer spelcomputer museum vraagt ook donaties en krijgt ook hardware en spelcomputers gedoneerd,gedeelte daarvan wat ontbreekt in de collectie word gehouden de rest word verkocht,zo komt er extra geld binnen.
Ook voor jullie een mogelijkheid ?
Dat doen we al (Overtollige voorraad verkoop), en we zijn daar ook transparant in richting de donateur. Wij bieden daarnaast ook verkoop van refurbished (oud-zakelijke) laptops aan, een reparatiecentrum (oude en nieuwe computers), digitaal erfgoed (oude mediadragers inlezen), advies centrum en taxaties.
Kun je met scholen geen plan maken als educatief doeleinden en daarmee vergroot je de bezoekers aantallen.
Dat hebben we al :). Is o.a. deel van de aanvraag voor het museumregister en is ook al iets wat we sinds 2019 oid doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.