Nederlandse game Outbound behaalt Kickstarter-doel binnen twee uur

De game Outbound van de Nederlandse gamestudio Square Glade Games heeft binnen twee uur zijn doel op Kickstarter bereikt. Het spel laat gamers hun eigen camper opbouwen en een kleurrijke, utopische wereld verkennen.

Spelers beginnen in Outbound met een lege camper. Door de wereld te verkennen en materialen te verzamelen, kan de camper ingericht worden en verder uitgebouwd worden. Spelers kunnen verder eten verbouwen en energie opwekken via de zon, wind of water, zodat ze volledig offgrid kunnen leven. Doel is verder om de speelstijl steeds aan te passen aan nieuwe landschappen en een ander klimaat. De game is met maximaal vier mensen te spelen.

Square Glade Games wilde op Kickstarter 30.000 euro ophalen om het spel te ontwikkelen. Dat doel werd binnen twee uur bereikt en de stretch goal van 45.000 euro werd een dag later ook behaald. Het extra geld wordt gebruikt om 'upgrade units' te ontwikkelen voor het spel. Het volgende doel is om via Kickstarter 80.000 euro op te halen voor nog meer upgrades.

Outbound komt naar de pc, Nintendo Switch, Xbox en PlayStation. Naar verwachting verschijnt het spel in de eerste helft van 2026. Door het Kickstarter-project te steunen is het mogelijk om al in 2025 toegang te krijgen tot de alfa- en bètaversies van het spel.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

15-08-2024 • 11:05

86

Submitter: michiel_

Reacties (86)

86
86
40
2
0
40
Wijzig sortering
Wat me verbaasd is het (start)bedrag van 30.000 euro. Natuurlijk is dit geen AAA-game, maar waar komt het gigantische verschil vandaan? Uiteraard los van de "Big corp" kosten t.o.v. een indie. De ontwikkelkosten lopen in de tientallen- zo niet honderden miljoenen.
Lage bedragen worden op Kickstarter vaak gebruikt om snel het doel te halen. Dit nieuwsbericht zegt dan ook niet zoveel..

Zodra het doelbedrag is behaald en de campagne mislukt, kan je nog steeds fluiten naar je geld. Als ze een heel hoog (realistischer?) doel neerzetten en het wordt niet behaald na afloop, krijgt iedereen geld terug.
Ik zeg hiermee niet dat deze start-up dit om deze redenen doet, er zijn er echter wel diverse die er op deze manier met miljoenen vandoor zijn gegaan en het project hebben laten doodbloeden onder het mom "productie mislukt" of dergelijke.
Ik denk niet eens dat die projecten er met miljoenen vandoor zijn gegaan, maar dat gewoon het geld opraakte. Miljoenen klinkt als veel geld, maar als je kijkt naar de grote Kickstarters zijn het ook wel hele grote ideeën.

Bijvoorbeeld Chronicles of Elyria:
Our current team of 16 will grow dramatically after the Kickstarter
Dan heb je het over een burnrate van miljoenen dollars per jaar. Alleen al aan salarissen. En zelfs als je het geld wegdenkt is het project sowieso erg hoog gegrepen voor een nieuwe studio.
Ik heb het dan niet specifiek over developers, maar Kickstarter algemeen.

Zie bijvoorbeeld als enkele voorbeelden:
Coolest Cooler: Raised: $13,285,226 (GOAL was $50,000)
Why it failed: The Coolest Cooler’s Kickstarter campaign failed because of poor financial planning on the part of its founders. For all the features the cooler contained, the price tag of just $185 for the regular package was too low.

Zano Raised: ~$3,000,000 (GOAL was $150.000)
Why it failed: Zano never actually had a fully functional drone. It turns out that the company’s founder had previously tried and failed to develop drones, and Zano was just another entry into their list of failed products.

ZNAPS Raised: ~$2,370,000 (GOAL was $120.000)
Why it failed: Despite the affordable $9 price tag, which attracted more than 70,000 backers, ZNAPS failed because of unethical campaign promoters. They kept pushing back the shipment dates, eventually disappearing altogether without shipping out one unit.


Zelf ook meerdere projecten gefinancierd en 70% daarvan is gewoon met de Noorderzon vertrokken. Op gegeven moment geen updates en je wordt simpelweg geghost. Voor mij geen KS meer.
Tja, laten we eerlijk zijn. Kickstarter was, is en blijft een durfinvestering. Dat er in het begin veel successen behaald zijn en het niveau om de markt te betreden vaak betrekkelijk laag is, zorgde er eigenlijk voor dat er een nieuwe markt van investering beschikbaar kwam.

Traditioneel moest je voor een durfinvestering van 100k+ een serieus goed voorstel hebben. Je moest enige vorm van ervaring of andersoortig credit meebrengen om je investering te krijgen. Met investeringen van een 100 euro hoef je alleen maar een goed verhaal neer te zetten en genoeg aandacht te krijgen. Maar zelfs traditionele durfinvesteringen hebben hoge faalkansen. Elke durfinvesteerder weet dat en zelfs met een goed selectieproces vallen er veel door de mand.

Moraal van het verhaal: jij bent geen durfinvesteerder en dat heb je kunnen vaststellen door 70% verlies te lijden. Ook wel bekend als leergeld ;)
Jouw moraal van het verhaal is ietwat kort door de bocht, nietwaar?
Kickstarter is lang niet meer wat het geweest was. Wel knap dat je daarmee kan vaststellen dat ik geen "durfinvesteerder" ben.
Ik heb diverse investeringen in startups via bijvoorbeeld Crowdaboutnow. Daar zit veel betere controle op.
Kickstarter heeft leuke algemene voorwaarden maar doet er totaal niets mee.

Project met 5 ton investering geklapt en geen reactie meer op het platform richting je investeerders? Geen probleem! Start maar een nieuw project. De verantwoording jegens de investeerders (ookal is het maar een paar tientjes p.p) is niet bestaand bij Kickstarter. Projecten laten spontaan niets meer van zich horen en het project bloedt dood.
Correctie: je bent geen kickstarter durfinvesteerder. Crowdaboutnow is een heel ander concept, waarbij ze veel meer als bank fungeren en controle voeren over de lening. Het is voor zover ik ook lees geen durfkapitaal meer, maar een concept om tante agaat leningen via een vertrouwde tussenpartij uit te lenen aan onbekende personen. De tarieven zijn ook een barriere die kickstarter niet heeft, hetgeen automatisch ideeen filtert.

Geklapte bedrijven met miljoenen investeringen, geen uitleg en doorgaan met de volgende? Dat is de american dream en dat is al zovaak gebeurd voordat kickstarter een ding was. Er zijn zelfs ondernemers die het als een badge of honor dragen dat ze 5 gefaalde bedrijven hebben gehad, want de 6e, ja de 6e was wel succesvol. En durfinvesteerders spelen dat spel gretig mee, want elk 5e project is wel succesvol en hopelijk genoeg om het verlies van de rest goed te maken. En kickstarter is volledig dat durfkapitaal, maar dan voor de massa.

Durfkapitaal is per definitie altijd risicovol. Kickstarter heeft zich weten te positioneren tussen de grote durfinvesteerders en de burger. Soms is daar misbruik van gemaakt, soms was het een onnozele ondernemer zonder ervaring. Maar kickstarter investeerders waren nieuw tot dat spel en die snappen het idee van durfkapitaal niet (hoewel men inmiddels heeft geleerd terughoudend te zijn met willekeurige kickstarter projecten). Ik heb zelf nooit geinvesteerd in KS, simpelweg omdat ik het risico te groot vond. En ongetwijveld heb ik leuke speeltjes misgelopen.
Je gaat erg in op de risico's, terwijl ik hier geen woord over heb gerept. Deze zijn bekend.
De gehele alinea in beide berichten, over geen communicatie richting je investeerders, met de noorderzon vertrekken, heeft echt nul komma nul met risicoanalyse, durfkapitaal of anderzijds investeren te maken en lijken jou totaal te zijn ontgaan.

Als een Kickstarter klapt, jij als project eigenaar duidelijk en consequent communiceert via de updates of privéberichten, en open kaart speelt "dit is ons grootboek, hier hebben wij ons op verkeken, hier hebben wij een verkeerde investering gedaan en hierdoor is het geld nu op", heb ik er totaal geen probleem mee dat het geld weg is. Dat is een investering zoals je zegt, met de risico's van een ander jouw geld toevertrouwen.

Dat staat echt honderd procent los van geld graaien en dan een paar updates "volgende week gaan we verzenden!" "de survey is verstuurd" en plots nooit meer wat van gehoord.

Je geeft ook aan nooit te hebben geïnvesteerd in Kickstarter, eigenlijk heb je geen flauw benul waar je qua KS projecten over praat? Ingaande op de communicatie qua projectleiding (staat in de KS voorwaarden, niet gehandhaafd) of nakomen van verplichtingen (staat in KS voorwaarden, niet gehandhaafd).

[Reactie gewijzigd door Source90 op 15 augustus 2024 20:52]

De essentie van een durfinvestering is dat het een investering is die grote kans heeft om te mislukken door onvoorziene bedrijfsomstandigheden, met name markt en productie-onzekerheden. Mismanagement in het bedrijf zelf valt daar niet onder, net zo min als oplichting. Kickstarter doet daar vooraf noch achteraf veel tegen.
Perfecte scams zo te zien. Al dat geld is met de oprichters samen verdwenen zonder enige verantwoording waar het geld naartoe is gegaan?
Laat ik als Kickstarter creator dan maar even reageren; dit ligt ook aan de sector waarin je investeert. Binnen de TTRPG-campaign wordt 99% opgeleverd (zijn ook vaak campaigns van 'slechts' enkele duizenden euro's) en bij board games heb ik 95% van mijn spullen gekregen. Ik zou zelf inderdaad nooit meer video games of gadgets Kickstarten. Video games omdat het jaren duurt voordat er iets is en dan is mijn interesse al weg en gadgets zijn een magneet voor oplichters.
Er zijn betere platforms, zoals Indiegogo of BackerKit, maar die hebben nog niet het spontane bereik helaas, dus ikzelf ben toch nog enigszins afhankelijk van Kickstarter.
En dan geef je Chronicles of Elyria als voorbeeld.
Dat is altijd een scam geweest (of extreme zelfoverschatting?)

Ik volg KiraTV al tijden en ik denk dat hij er al 5 jaar, wellicht nog meer, video's over maakt.
YouTube: Chronicles of Elyria - The Roadmap Of A Scam "MMORPG"
Inderdaad, het 'lage' bedrag viel mij ook meteen op.
Dit is nog nog geen halve (NL) FTE voor een jaar.
Jammer genoeg is 30k zeker wel 1 FTE voor een jaar in de games industrie in Nederland.

De kans dat je daar een senior voor krijgt is wel een stuk lager ja, en een principal al helemaal niet. Maar je zal wel medior/late-medior krijgen hier voor.
Vergeet je hier niet even de totale loonkost?
Of verdient een game developer echt zo weinig?

Als ik even wat simulaties doe in een tooltje voor berekening totale loonkost, kom ik op zo'n 2000 euro per maand BRUTO en wat vakantiegeld voor die 30K voor 1 FTE


Ik kan het helemaal mis hebben, maar is dat niet heel erg laag?
Mijn excuses, ik keek hier inderdaad op vanuit het perspectief van de werknemer, niet de werkgever. 2k bruto is inderdaad erg weinig!
Echt niet, de gemiddelde medior ontwikkelaar krijgt echt wel rond 45k. En eerder daarboven dan eronder. Ligt er wel een beetje aan wat je onder medior verstaat en in welke talen hij/zij kan programmeren. Recruiters leveren wel eens "mediors" aan die 3 jaar programmeerervaring hebben. Dat is imo geen medior, maar nog een junior... (uitzonderingen daargelaten)

[Reactie gewijzigd door bed76 op 15 augustus 2024 13:02]

Is dit gebaseerd op software ontwikkeling? Want dat is helaas niet hetzelfde als games. In de games industrie in NL kom je als gemiddelde medior echt niet aan de 45k.
Ja idd gebaseerd op software ontwikkeling. Oke, leek mij onlogisch dat daar zoveel verschil in zou zitten.

Dan heb ik mensen op de Helpdesk zitten bij ons die meer verdienen dan een gameontwikkelaar (wel skilled helpdesk trouwens).
Vind het niet raar dat je dat als uitgangpunt hebt genomen hoor, het is eigenlijk ook bijzonder/bizar hoeveel verschil er tussen zit.
Ik denk dat je vergeet dat een werknemer meer kost dan het geld dat hij netto overhoud
Klopt, een werknemer kost een organisatie ongeveer tussen 1,3 -1,7 keer zijn/haar bruto salaris. (Premies, afdrachten, pensioen, belasting etc.)
Je beseft hopelijk toch dat een bedrijf meer onkosten heeft aan het personeel dan alleen maar het brutoloon? Een FTE die een bedrijf slechts 30k per jaar zou kosten heeft minder dan 2k bruto per maand!

Ik ken geen enkele medior die voor dat bedrag aan de slag zal willen gaan.
Klopt, mijn reactie is vanuit het perspectief van de werknemer, dat had ik er even moeten bij vermelden!
Een goede vriend van mij is game dev bij Gorilla en die verdient veel meer én werkt maar 4 dagen. Dus ik gok dat gemiddeld in NL het salaris 2x hoger ligt.
Guerilla is de uitzondering, niet de normaal
Het kan natuurlijk ook zijn dat de developer een dagbaan heeft en onbetaald verlof neemt van bijvoorbeeld 2 dagen per week en de rest in zijn eigen tijd doet.
Al hoeft het lage bedrag niet direct iets negatiefs te betekenen. Zelf heb ik jaren geleden Parkitect gebacked. Daar was de goal ook maar 50000 euro. Daar is een hele leuke game uit gekomen.
Ze gaan dat nooit voor die prijs ontwikkelen natuurlijk. Ze zullen nog een andere lening of funding hebben. Daarnaast hopen ze natuurlijk dat de game ook nog gaat verkopen als hij uit is, en kunnen ze zo die lening terug betalen.
Dit dekt de kosten niet. €30,000 voor 8 man is natuurlijk bijna niks. Daar kan je niet fulltime voor werken in Nederland.

Kickstarter is goed voor een deel van de financiering, en vooral om vroege hype te kweken. Mensen die al betaald hebben zijn natuurlijk best geïnvesteerd in de game.

Waarschijnlijk werken ze zelf alleen in hun vrije tijd aan de game, en is de €30,000 bedoelt als marketingbudget. Ik kwam op precies hetzelfde bedrag uit namelijk.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 15 augustus 2024 11:28]

Crowdfunding wordt volgens mij vaak ingezet om interesse aan te tonen. Het zou kunnen zijn dat ze een andere geldschieter hebben (die veel meer investeert) die als voorwaarde had dat genoeg mensen op kickstarter al bereid waren om de game te 'kopen'.
Het is precies wat Source90 zegt. Alleen doen ze dit precies om dit nieuws bericht te halen. In het nieuws komen door het mega snel behalen van het doel. AKA, kijk hoe goed wij nu al zijn. Het nieuws halen is daarom bijna gratis publiciteit en weegt zwaarder dan een hoger target voor crowdfunding.
marketing!

stel ik wil 'iets' doen, via kickstarter. dan werkt niets beter dan een laag doel instellen. vervolgens gebeurd exact dit; "team haalt doel binnen 24uur!" media gaat erover schrijven, meer exposure; meer aanwas, en voila ... je 2e strechgoal haal je. zet je dit als initeel doel, wat niet gehaald wordt omdat het te hoog is, minder exposure [...]

ofwel; wil je iets via kickstarter doen, zorg dat je een minimaal/eenvoudig behaalbaar doel instelt. vervolgens gaan bloggers/sites over jouw project schrijven "haalt doel binnen 24uur".

het is niet de insteek om zo veel mogelijk geld op te halen; de insteek is om zo veel mogelijk exposure te generenen. het behalen van een laag doel is daarvoor essentieel; die 'miljoenen' komen later.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 15 augustus 2024 11:32]

Dit is de 2e game van deze studio (na Above Snakes) en ik vermoed dat ze een deel van de opbrengsten daaruit uiteraard gebruiken om deze ontwikkeling te bekostigen. Het zijn ook maar 2 mensen (en een paar externen voor specifieke taken).

Kickstarter wordt meer gebruikt als een marketing-tool voor dit soort dingen tegenwoordig dan om echt de ontwikkeling te betalen; al zal het natuurlijk helpen om er comfortabel aan te kunnen werken. Ik zit op hun Discord en dit spel is al ruim een jaar in ontwikkeling voor de Kickstarter-fase begon.

De uiteindelijke grote inkomsten komen denk ik dan ook uit de sales zodra het spel eenmaal uit is.
Misschien hadden ze al wat startgeld. Of hebben ze gewoon berekent wat ze nodig hebben om te kunnen leven en hopen met de eventuele winst wat extra's later (terug) te krijgen.
Geen idee hoe groot deze studio is (heb de Kickstart-pagina niet bekeken), maar kan me voorstellen dat een project als dit als side-project doet naast zijn/haar fulltime job. Wellicht dat deze Kickstarter afschalen van 40 uur naar 32 uur bij de werkgever mogelijk maakt in plaats van dat in de avonduren gewerkt wordt.
Mss is dit wat ze verder nog nodig hebben, en hebben ze al een grote basis gecreeerd?
wauw, dit lijkt mij wel echt een leuke game!
ben erg benieuwd hoe deze uiteindelijk zou zijn, hou hem zeker in de gaten.
kent iemand een vergelijkbare game?
het doet me wel een beetje denken aan Raft wat ik ook een leuk spelletje vond
Dat kan op zich goed kloppen, want ze benoemen dat zelf als een van hun inspiraties :)

Zie ook dit plaatje met nog wat inspiraties:
https://i.kickstarter.com...SVbZHbKa8JJN5zat89Wtfw%3D
Het doet me ook een beetje denken aan Lake, al staat die er niet tussen.
Firewatch is inderdaad het spel waar ik gelijk aan moest denken. Goede keuze om daar de inspiratie vandaan te halen wat mij betreft!
Ik mis het doel van de game nog even, dat zal met de verhaallijn samenhangen.

- Firewatch deed het me enigszins aan denken, maar die is voornamelijk verhaallijn en niet interactie met bouwen.
- Astroneer ook een heerlijke no care game.
- Raft zoals genoemd, wel de versie van Axolotl en Redbeet interactive en niet de gejatte versie pakken.
- The Planet Crafter lijkt het meeste erop denk ik.
De art style doet mij ook sterk aan Firewatch denken. Het wekt mijn interesse.
Als je dat leuk vind moet je misschien eens naar Endling *Extinction is Forever kijken.

Ik vond het een leuk spel, maar heeft wel een minder vrolijke setting dan Firewatch.
Bedankt, zal eens kijken.
Die games moest ik ook gelijk aan denken maar er waren er nog een paar meer waar ik aan moest denken.

- Season: A letter to the future, ook voornamelijk verhaallijn
- Forever Skies, andere stijl maar wat vergelijkbare survival/bouw elementen
- Road 96, voornamelijk verhaallijn
Ik denk dat we wel meer utopische contect vibes kunnen verwachten nu de wereld zo "donker" lijkt zonder uitzicht op verbetering.
Waarom zou je dystopische films en games willen als de realiteit al genoeg dystopisch is.
Inderdaad, weinig opbeurende content te vinden...
meer dan 50% van alle kickstarters blijkt weggegooid geld, of echt veel te laat dat de game in half doorbakken staat uitkomt. (of met zeer heftige compromissen omdat er van alles beloofd werd wat uiteindelijk toch niet kon)

Dit komt omdat de mensen dan al de funding binnen hebben en niet meer die druk voelen om nog het product top af te krijgen. Kickstarter werkt alleen als je de studios per maand hun onkosten vergoed, en duidelijke deadlines en afspraken maakt. Anders is het letterlijk gewoon Holland Casino gokken dat ze niet het bijltje erbij neerleggen zodra de funding binnen is.
https://www.statista.com/...ing-platform-kickstarter/

Success rate (%) 41.15


Maar ik kan er zo niet uit opmaken of het nou gaat om hoeveel er voldoende gefund is, of hoeveel er volledig gefund is maar nooit iets ontvangen.
Ik weet niet of ik dit laatst al bij Skill-Up op Youtube voorbij zag komen, of op Tweakers. Maar toen dacht ik al, wat een heerlijke 'wholesome' game. Ik hoop dat de ontwikkelaars er iets moois van maken!
Ik had deze ook voorbij zien komen, maar besloten niet te backen omdat ik hem wat beperkt vond. Ik had het idee dat de gameplay loop niet echt uitgebreid was. Vooral het explore gedeelte en de wereld an sich. En minimaal 50 euro voor alpha access (of 40 voor beta) vond ik nog vrij prijzig. Maar wens ze alle succes bij het verder ontwikkelen van de game.
"Art imitates life"
Auteur: CamelKnight, circa 15 augustus 2024
Een beter voorbeeld bestaat er bijna niet: we kunnen met de camper op vakantie, en dus stoppen we dat in een game. Briljant.
Ik ben benieuwd wat deze game gaat brengen, het concept klinkt in ieder geval leuk! :)

[Reactie gewijzigd door CamelKnight op 15 augustus 2024 11:19]

"Art imitates life"
Een beter voorbeeld bestaat er bijna niet: we kunnen met de camper op vakantie, en dus stoppen we dat in een game. Briljant.
De uitspraak is 'life imitates art'... ;)

Alles uit elke game is sowieso al op één of andere manier gestoeld op het echte leven natuurlijk :P

[Reactie gewijzigd door Hahn op 15 augustus 2024 11:17]

Thnx, ik heb 'm aangepast!
Beide kan correct zijn ;)

"Life imitates Art far more than Art imitates Life"
Oscar Wilde, 1891, The Decay of Lying
En dan hebben we nog de, 'art imitates life imitates art'. Bijvoorbeeld The Godfather imiteert de mafia en de mafia imiteert vervolgens The Godfather weer (het kussen van de ring)
De soundtrack en de art style zijn wat mij betreft on point! Niet mijn type game, maar misschien ga ik het wel proberen. Ik hoop dat het een succesje wordt.
Wel interessant dat je extra mag betalen om toegang te krijgen tot de beta en alfa (en dus de development mee helpt). Ik zou er zelf niet snel voor kiezen om daar extra voor te betalen, maar zie toch dat mensen dat graag doen, dus een slimme zet van deze developer.
Als grote uitgevers met voldoende budget dat doen, dan vind ik het niet heel stijlvol. Maar Kickstarter is bedoeld om een kleine ontwikkelaar te helpen met de ontwikkeling. Daar staan cadeautjes tegenover die niet altijd zoveel waarde bieden maar die eerder een lokkertje zijn. Dat daar ook vroege toegang bij zit, vind ik nog tot daar aan toe. Als Ubi en EA dit doen is het alsof een rijk man bedelt, maar hier is het anders.

Van Kickstarter-projecten weten we ook van tevoren dat het misschien mislukt, dus dit is geen pre-order maar puur het steunen van een project dat je graag realiteit wilt zien worden. Met alle risico's van dien.
Dat staat me ook wel tegen in kickstarter, je bent eigenlijk een investeerder in het project, maar je krijgt weinig tot geen inzicht in de structuur en financiele haalbaarheid van het project. De hele kickstarter pagina staat vol met dingen over de game, en het stukje 'risks' is behoorlijk nietszeggend. Maar goed, dat is nu eenmaal 'normaal' op kickstarter, en het gaat (als je alleen de game koopt) om relatief kleine bedragen natuurlijk.
Met een beetje inschatten kom je er ook wel. Is het concept te hoog gegrepen? Te goed om waar te zijn? Komt het van ervaren ontwikkelaars?

In dit geval schat ik het risico laag in. Dit team heeft al eens eerder een game gebouwt, en het concept lijkt me realistisch. De stretch goals ook zeer haalbaar. Geen gekke dingen als "we voegen multiplayer toe", waardoor de hele architectuur van de game anders zou moeten.
Ik zou het risico juist hoger inschatten:

- Klein team met risico's van dien (wat als er iemand langdurig ziek wordt/burnout krijgt)
- Geen info over financien (hoe kunnen ze tegenslagen opvangen)
- Ervaren ontwikkelaars; ze hebben 1 game gebouwd, maar geen idee of dat met hetzelfde team is geweest.
- Game realistisch: denk het wel maar ook weer geen idee, want ik ben geen game developer. Om het multi platform uit te brengen lijkt me wel een risico.

Een game zal je vast wel krijgen, vraag is alleen of het is wat ze beloven.. En ja dit is pessimistisch geschreven, maar denk wel goed om over de risico's na te denken.

[Reactie gewijzigd door Bartske op 15 augustus 2024 13:00]

Je bent niet echt investeerder in de zin dat je ook een deel van de winsten krijgt als het een doorslaand succes wordt.
Lage doelen stellen op kickstarter is een bekende strategie voor indie game developers. Je krijgt hier door gratis artikels over je game geschreven = gratis publiciteit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.