Klinkt alsof er dus al een keuze is voor de mensen die heel graag willen dat het op die manier werkt.

Bijna alsof de markt het dus goed zelf regelt.
Je mist het stukje: "Mijn verwachting is dat het gebruik van alternatieve appstores vrij marginaal zal blijven zolang Apple (en Google) nog talloze andere manieren hebben om het hele ecosysteem om zichzelf heen te vormen."
Het probleem zit niet in de appstore-techniek, die is er, maar in 'concurrentiebeperkende maatregelen' in het algemeen, bij zowel Google als Apple, waardoor het lastig is om software op andere manier te verspreiden. Voor de volledigheid, het is niet puur de schuld of verantwoordelijkheid van die bedrijven, er speelt veel meer, maar je kan niks aan de sofwaremarkt veranderen zonder die bedrijven tegen te komen, dat is deel van het probleem.
Maar wel gek dat anderen geen keuze voor iets anders mogen hebben “omdat het verkeerd is en niet wat je zou moeten willen”.
Ik denk dat je iemand anders citeert/persifleert want schrijf ik niet.
Alles heeft inderdaad voor- en nadelen, maar wel gek dat je niet zelf mag kiezen welk voor- en nadelen profiel je voor wil gaan.
Ik snap je standpunt en ben het op zich met je eens dat mensen vrij moeten kunnen kiezen, ook voor een gesloten systeem. Dat moet echter wel gewogen worden tegen andere belangen, zoals de belangen van softwareproducenten, het belang van innovatieve sofware voor de maatschappij en vele andere belangen. Ik zeg niet dat die belangen boven alles gaan, maar een vrije markt is een belangrijk onderdeel van ons economische systeem, dat telt zwaar mee.
Als gebruiker heb je nog steeds de keuze om Apple (of Google) in alles te volgen en alleen hun appstore te gebruiken, hun betaalsysteem, etc, etc... Het kan zijn dat sommige applicaties daar van afwijken. Die kan je dan niet meer gebruiken als je wil vasthouden aan exclusief gebruik van Apple. Dat is niet heel anders dan nu, er is nu ook software die niet in de Apple appstore komt omdat die niet aan de regels voldoet of domweg niet voor iOS bestaat. Het is aannemelijk dat er wel wat software niet beschikbaar zal zijn, maar niet dat het veel is. Ondanks dat er andere appstores zijn is onder Android de meeste software (ook) beschikbaar via de Google appstore.
De invloed op mensen die kiezen voor een gesloten ecosysteem zal dus vrij klein zijn. Ze zullen een klein deel van het aanbod verliezen maar het meest blijft bij het oude, in ieder geval op korte termijn. Daarom denk ik dat het een redelijke keuze is.
Op zeer lange termijn zal het (hopelijk) wel veranderen, maar dat zou ook voor jouw voordelig kunnen uitpakken. Stel nu dat Spanjaarden (of de EU ofzo) besluiten stevig in te grijpen en verplichten om allerlei rotzooi toe te laten in de appstore. Dan zou het fijn zijn om naar een andere partij te kunnen gaan die wel vrij is om een streng gereguleerde en gecontroleerde appstore aan te bieden. Toch?
Dat is hoe ik er naar kijk. Ik heb geen bezwaar tegen strenge regels en een zelfgekozen keurslijf. Ik vind het helemaal niet erg dat Apple en Google strenge regels hebben, het zijn alleen niet mijn regels. Op sommige punten ben ik veel radicaler, op andere niet. De F-Droid appstore waar ik het over had heeft strenge regels voor software die wil worden opgenomen in het standaard repository, maar gebruikers staat het vrij om zelf andere repositories toe te voegen waar andere regels gelden. F-Droid biedt een dienst met visie aan waar je aan mee kan doen, maar verplicht het niet.
Als Apple en Google niet zo dominant waren zou ik er overingens anders in staan. Dan zou ik veel meer voelen voor het standpunt dat je dan maar een ander merk koopt dat beter past bij wat je wil. Maar zo is het niet. Ik pleit wel vaker dat de techreuzen moeten worden opgebroken zodat we weer concurrentie krijgen en er dus ook ruimte is voor dichtgetimmerde systemen voor wie dat weil. Dat is echter een stuk ingrijpender dan de appstore wat regels opleggen.