Nieuwe provider Digi Belgium start voor het einde van het jaar

De nieuwe Belgische provider Digi Belgium begint voor het einde van het jaar met het aanbieden van bellen en mobiel internet. De provider kreeg in 2022 bij de veiling 5G-spectrum in handen en sloot een overeenkomst met Proximus voor roaming.

De site vermeldt tv- en glasvezeldiensten, maar volgens De Tijd richt Digi Belgium zich eerst op het aanbieden van mobiel netwerk. Dat gebeurt onder meer door een samenwerking met Proximus. Digi Belgium is een samenwerkingsverband van Digi Communications, een Roemeense groep die statutair gevestigd is in Amsterdam, en Citymesh van IT-dienstverlener Cegeka.

Er was al eerder sprake van het live gaan rond de zomer en nu heeft het bedrijf bevestigd dat het vanaf de tweede helft van dit jaar klanten gaat aansluiten. Welke abonnementen er komen met welke voorwaarden is onbekend. Er zijn momenteel in België drie providers met een eigen netwerk: Proximus, Telenet en Orange Belgium.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-05-2024 • 16:20

48

Submitter: rayane1718

Reacties (48)

48
48
8
2
0
38
Wijzig sortering
En nu maar hopen dat er effectief meer concurrentie komt met de komst van een nieuwe provider, dat heeft tot op heden in Belgie helaas niet de gewenste effect gehad omdat de grote 3 daar telkens een stokje in de wiel heeft kunnen steken.
Dat wordt altijd gezegd, maar kijk eens naar de tarieven van Hey!.
Ik heb daar voor €10 onbeperkt bellen/MMS/SMS en 25GB. Over een week wordt dat 30GB.
Er is dus (veel) goedkoper, maar Belgen vertrouwen dat niet.
Die heb ik ook eens bekeken, en als je geluk hebt en alles gaat goed, zal dat wel meevallen, maar het regent effectief wel klachten over deze provider. Een telecombedrijf dat niet of nauwelijks bereikbaar is, daar zit ik liever niet bij. Als je dan ook nog regelmatig klachten ziet ivm facturatie, dan wordt het helemaal leuk.
Ik zit hier nu ver een jaar bij, en buiten wat initiële problemen (eigen schuld) werkt dat zonder enig probleem.
My 2ct.

Overstappen mobiel was geen enkel probleem voor mij.
Vast internet was wat lastiger, maar is allemaal ok nu.

Of course, ymmv
Noem me 1 provider waar je geen horror verhalen van vindt online...
Heb je hun klantenservice al is geprobeerd?
Dat is om te huilen. 4 uur wachten voor je aan de beurt bent voor chat, telefonisch kan je ze niet bereiken en veel 'helpen' kunnen ze niet doen.
klopt, het is gewoon een probleem van de Belg zelf, klagen over prijzen maar gewoon slaaf van eigen dunken/gemak. ik heb jaren bij EDPnet accounts gehad en nu bij Hey. 2 degelijke prijskrakers.

GSM markt is redelijk open, vooral op vaste internet wegens monopolisme en gebrek aan vernieuwing en dus vast aan providers. vdsl monopolie en belachelijk duur voor wat het maar is kwa snelheid (proximus), coax monopolie en belachelijk duur (telenet+orange), gesloten fibre monopolie en belachelijk duur (proximus), open fiber project is amper ergens te vinden of aan te sluiten. vooral rond dat open fibre project, veel blabla, weinig dada. De kabels liggen hier al bijna jaar in de straat, 0 aansluitingen in de gehele regio.
Interessant. Bij ons in de buurt zijn de signalen wel zwak, zowel binnen als buiten.
Inderdaad, hier ook.
Heb dual sim Proximus (van het werk) en hey!, dus kan makkelijk vergelijken.
Telkens als ik problemen heb met ontvangst schakel ik over en merk ik hoe veel beter Proximus is.
Dat is zelfs nog goedkoper dan in NL en dan zit ik bij een van de goedkoopste providers, kun je nagaan.
Na een jaar heb je bij hey! 40GB voor 10euro, idd goedkoop tov NL (en in NL gaat het vaak samen met een 2jarig contract, hier kan je bij de meesten na pak 20dagen al over en moet je enkel die 20dagen betalen).
Nee, die blijven liever klagen over een duopolie ;)
Dat blijft erg duur als je heel weinig gebruik maakt van het mobiele abonnement. Met een simkaart waarbij je betaalt volgens verbruik ben je dan stukken goedkoper af.

De oorzaak van de hoge prijzen van abonnementen ligt in mijn ogen bij de fiscaliteit in België. Als je van je baas een abonnement krijgt, rekent de fiscus je een forfaitair bedrag aan voor het zogenoemde eigen gebruik.

Dat verhoogt de prijzen want niemand krijgt van zijn baas graag een abonnement dat minder waard is dan het forfaitair bedrag dat de fiscus aanrekent. Je stapt dan beter naar je baas om dat abonnement stop te zetten zodat je het in eigen naam kunt afsluiten. Aanbieders van abonnementen zullen er dan ook voor zorgen dat hun prijzen minstens hoger zijn dan die forfaitaire belasting.
Dan weiger je toch gewoon dat abonnement van de baas en vraag je een forfaitaire vergoeding.
Dat is een onbelaste onkostenvergoeding.
Mijn vrouw zit er nu ook al een half jaartje bij. Tot nu toe nog geen problemen, maar ik heb ook nog nooit de helpdesk moeten contacteren...
En nu maar hopen dat er effectief meer concurrentie komt met de komst van een nieuwe provider, dat heeft tot op heden in Belgie helaas niet de gewenste effect gehad omdat de grote 3 daar telkens een stokje in de wiel heeft kunnen steken.
Zo lang een partij afhankelijk is van een van de bestaande partijen in een roaming overeenkomst, zal er naar verwachting geen sprake kunnen zijn van een hele harde concurrerende aanbieding.

Lees: het netwerk moet eerst fors investeren in eigen infrastructuur, terwijl ook de kosten voor het 5g spectrum al gemaakt zijn. Dus een start fors in de min. Nu is dat ook investeren, maar dat zal een lange adem nodig hebben.

Digi zal eerst een eigen netwerk bouwen in de grote steden, vervolgens uitbreiding zoeken langs de snelwegen, kustplaatsen, pretparken. en dan naar de kleinere steden en grote dorpen oversteken. Tegelijkertijd blijven klanten kosten genereren op het netwerk van de concurrent die een ander ook weer niet te makkelijk (lees te goedkoop) in het zadel wil helpen.

Wat op zal schudden is unlimited, maar dat kan alleen op het eigen netwerk aangeboden worden. En als je het gebruik van de roaming vervolgens anders beprijst, dan vinden klanten het al snel te ingewikkeld worden. Heb je in de grote stad een abonnement, blijk je binnen toch weer naar de roaming partner over te gaan, doordat de dekking nog te dun is.

En 5g only kan een probleem zijn voor belverkeer bij niet ondersteunde oudere toestellen. (zie het 4g only verhaal van Tele2 Nederland waardoor ze moeite hadden de klanten op het eigen netwerk te houden, terwijl deze voor minder geld ook landelijk konden roamen op de normaal te dure conccurent.)

Ook moet je nu concurreren met opstelpunten.

Best stoer als je als 4e provider durft te investeren en te starten. Anderzijds is dit wel HET teken dat de mobiele communicatie in Belgie te duur beprijsd is.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 14:33]

Tja, het is gewoon wachten totdat deze partij na X jaren wordt overgenomen. KPN is er ook goed in.
DIGI zelf is relatief "groot" en actief in verschillende EU landen. Een overname door een Belgische provider lijkt me dus niet heel waarschijnlijk.

Ik ben zelf sinds november 2023 klant bij Digi España en betaal hier 25 euro voor een symmetrische 10Gbit verbinding. Gigabit is 20 euro.

Als ze zelfs het dubbele zouden vragen in België zijn ze concurrerend. Dus ik ben enorm benieuwd naar hun aanbod.

Ben serieus aan het overwegen m'n mobiel abonnement ook naar DIGI over te zetten.

Edit: bovenstaande net gedaan

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:33]

Maar ze zullen wss geen enkele kabel in de grond hebben en moeten die dus ergens leasen. Zijn ze al 30 euro/maand/klant armer en hebben ze nog geen backend staan. Het is onmogelijk om in Belgie ver onder de prijs te gaan zonder je broek er aan te scheuren.
In Brussel doen ze een pilot om zelf een glasvezelnetwerk aan te leggen.
Klopt. In Spanje hebben ze hun eigen kabels liggen in de dichter bevolkte delen. Daar is het dus 25 euro voor 10Gbit of 20 voor 1Gbit.

In de rest van Spanje huren ze lijntjes en bieden ze max 1Gbit aan aan 30 euro.

Dat zullen ze vast in België ook willen gaan doen.
In Spanje is 't inkomen ook 50 % lager tov België, snap nooit waarom daarmee vergeleken wordt...
Omdat, ondanks het lagere inkomen, telecom relatief ook veel kost.

Bij de grotere providers, prijzen voor 1Gbit glasvezel:

Spanje:
- Movistar: 46 euro per maand
- Vodafone: 46.20 euro per maand
- Orange: 43 euro per maand
- Digi: 20 of 30 euro per maand (eigen netwerk vs gehuurde lijn)

Ter vergelijking, in België:
- Mobile Vikings: 55 euro per maand
- EDPNet (500Mbit) 45 euro per maand
- Proximus: (500Mbit) 63 euro per maand

Dus in verrgelijking met de grote providers die glasvezel aanbieden, zit Digi tussen de 33 en 50% onder de prijs van het goedkoopste alternatief.

Als je dat doortrekt naar België, dan zit je met Digi rond de 40 euro voor gigabit glasvezel. Da's natuurlijk speculatie.

Ik betaalde bij Orange Spanje 37 euro per maand voor onbeperkte data + bellen - ik ga nu over op Digi en daar kost het me nog 15 euro per maand (20 zonder glasvezel). da's 50% goedkoper.

In Denemarken betaalde ik in absoluut geld minder voor telecom (vast internet + mobiel abonnement) dan in Spanje of België, ondanks dat daar het inkomen weer veel hoger ligt dan in België.

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:33]

Ik zag zulke prijzen vorig jaar ook al in Italië. Hoe kan het zo snel voor zo’n laag bedrag?? Of betalen we in NL veel te veel?
In grote landen is het al niet mogelijk om meer dan 3 of 4 providers te hebben qua kosten, laat staan in kleine landen als Nederland en Belgie. Een groot deel van de kosten is onafhankelijk van het aantal klanten wat je hebt waardoor je een minimum schaalgrootte moet hebben om het vol te houden. Of je moet je op een hele specifieke markt richten.
Maar die schaalgrootte zal geen probleem zijn, daar DIGI al actief is in meerdere landen.
Natuurlijk wel, zeker met telecom waar je je eigen infra moet gaan aanleggen. Dat kost handen vol geld in aanleg en onderhoud. Daar heb je een voldoende grote klantenbasis voor nodig om dat winstgevend te doen. Leuk dat je in andere landen wel winstgevend kunt zijn, maar dat zegt niets over een nieuwe markt waar je begint.

En DIGI is niet de enige in deze joint venture, en dat betekend dus ook direct dat we hier een andere wettelijke entiteit krijgen dan wat er in die andere landen actief is, met een volledig eigen management en een eigen boekhouding. Dat bedrijf zal voor de eigenaars ook gewoon op termijn winstgevend moeten zijn.
Natuurlijk wel, zeker met telecom waar je je eigen infra moet gaan aanleggen. Dat kost handen vol geld in aanleg en onderhoud. Daar heb je een voldoende grote klantenbasis voor nodig om dat winstgevend te doen. Leuk dat je in andere landen wel winstgevend kunt zijn, maar dat zegt niets over een nieuwe markt waar je begint.
Ik bedoelde meer dat ze daardoor alles al in huis hebben, van kennis tot aan al de rest. Het is geen kleine startup die alles nog moet ontdekken. In die zin kunnen ze redelijk makkelijk opschalen, ook in een nieuw land. Uiteraard speelt er meer mee, maar de basis hebben ze al.

En in Brussel zijn ze al bezig met glasvezel aan te leggen. Hoe doen ze dat nu dan als ze volgens jou nog geen voldoende grote klantenbasis hebben?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:33]

Die hele specifieke markt heeft cegeka(1 van de eigenaars) al. Fie hebben namelijk een netwerk aangelegd voor de politie of nooddiensten van belgie op een andere frequentie. Dat ze het kunnen twijfel ik niet aan, de vraag is of het op een rendabele manier te upscalen is binnen een markt met beperkte gebruikers en dominante spelers.
Dat gebeurt onder meer door een samenwerking met Proximus
Keep dreaming :+
In België zijn er steeds meer competitieve tarieven. Ik zit zelf nog bij Mobile Vikings, maar op mobiel vlak is het aanbod van Yoin (Proximus-netwerk) momenteel zeer concurrentieel: https://www.yoin.be/. Ze bieden onbeperkt bellen en 6GB voor €11 per maand of 40GB voor €20. Dat zijn prijzen waar we tot voor kort alleen maar van konden dromen.

Echter doordat mobiele telefonie vaak aan een pakket met televisie en vast internet gekoppeld is stappen voorlopig relatief weinig consumenten over.
Deze prijzen zie ik totaal niet op de website van Yoin. Zelfs niet met de promos die maar 3 maand geldig zijn...

Ok, de promotieprijzen zijn verwarrend. Via het op maat samenstellen kom ik inderdaad deze tarieven tegen. Scherpe prijs idd.

[Reactie gewijzigd door siteoptimo op 22 juli 2024 14:33]

Sterke prijzen, lijkt mij een geval haal er voordeel uit while you can. Yoin is een nieuwe naam voor Youfone, aangezien de Nederlandse kant van Youfone vorig verkocht is aan KPN samen met de rechten op de naam. In België doen de oorspronkelijke eigenaars nog verder, maar blijkbaar wel aan stevig verlies blijkt uit hun cijfers. Ik vermoed dat ze eerder mikken op een stuk van de markt kapen, om dan Yoin te verkopen aan een van de grote 3. Zo is het met elke andere competitieve MVNO in België gegaan tot nu toe.

Mobile Vikings bijvoorbeeld was redelijk onafhankelijk, dan grotendeels gewoon KPN (en dus familie van wat toen BASE was in België). Bij de verkoop van BASE aan Telenet (door KPN) heeft Telenet Mobile Vikings moeten loslaten, en is het even overgenomen door Medialaan/DPG. Om dan Proximus te worden.

Echte concurrentie kan je het niet noemen, op wat korte stukjes na. Ik hoop dat Yoin langer onafhankelijk kan blijven maar ik zou er niet op rekenen.
Kan, maar ik zou dat niet stellen alsof het een vaststaand feit is.
Voor mobiel redelijk scherpe prijs maar voor vast internet (Fiber) zijn ze duur vind ik, overal 10 € duurder dan Edpnet.
Het grote probleem met nieuwe aanbieders die hun eigen infra moeten bouwen is dat zij voor een enorme investeringskost staan zonder garantie op inkomsten. Dat alleen al maakt de kans op lage prijzen zeer klein.
In Spanje zijn ze 15 jaar geleden ofzo begonnen, en hebben ze inmiddels een miljard geïnvesteerd in eigen glasvezelkabels en hun mobiel netwerk.

Natuurlijk is België Spanje niet, maar dat miljard euro bereikt potentieel 6.5 miljoen mensen in de meer dichtbevolkte gebieden in bepaalde Spaanse regios.

Uiteraard zal het in het begin wat moeizamer gaan, maar ik geef ze wel een kans. Ze hebben natuurlijk ook het gigantische schaalvoordeel dat ze al meer dan 6 miljoen klanten hebben over de landen waar ze actief zijn.

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:33]

De enige concurrentie die er is wordt wat doorgestikt door dochterondernemingen.
Proximus heeft met Scarlet en Mobile Vikings nog best prijsbewuste alternatieven, maar dan met de notie dat het gewoon Proximus zelf is. De enige kleine onafhankelijke concurrentie dat er dan is, is dan eerder een nichemarkt.

Maar op zich hoor ik bij die niche markt en ben ik tevreden Edpnet klant dat nu dus eigendom is van Citymech. Een fiber abonnement bij Proximus kost €43 met een datalimiet van 150GB terwijl Edpnet fiber XS er €36 kost en een sneller (zeker in upload) is zonder limiet.
Ik zeg tegen mensen die zeuren over de hoge prijzen: of je nu overgaat naar een andere speler als Orange, Edpnet of TV vlaanderen of je kiest voor een Scarlet of MV, verander gewoon. Blijven plakken en weer eens klagen als Telenet in het nieuws komt vanwege hun jaarlijkse prijsverhoging zal niets helpen.
En omdat er nog steeds geen landelijke fiber rollout is. Ik kan nu kiezen tussen redelijk snelle kabel of terug naar trage adsl/vdsl … dan heb dus je eigenlijk geen keuze.
Ik denk eraan te switchen naar https://www.fastfiber.be
Heeft iemand daar positieve/negatieve ervaringen mee?
Op mijn locatie is er helaas geen fiber via hun, dus enkel vdsl.
Kben in de laatste 15 maanden reeds klant geweest bij alle 3 de operators. Dus op het moment kijk ik nog rond
Bij mij helaas ook nog geen fiber, maar hun DSL lijkt me ook ok. Zeker in combinatie met een fritzbox router ipv een bbox
Ja maar daar moet je nog eens appart voor investeren en eens dat fiber beschikbaar word ben je daar niets meer mee. En ondertussen heb je maar 100Mbps snelheid waarvan in werkelijkheid 80Mbps. Nu op zich is dat werkbaar als er niet te veel gebruikers op je netwerk zitten. Maar als je thuis 5 gebruikers hebt waarvan 1 gamer en 4 die streamen is dat beperkt.
Anoniem: 411179 16 mei 2024 16:34
Jammer dat glasvezeldiensten op zich laten wachten.
Het is toch moeilijker om met enkel mobiele diensten te concurreren tegen de voordeligere tarieven van all-in packs bij concurrenten (ipv alles apart bij verschillende providers).

Ik heb al glasvezel van Proximus en Telenet liggen dus keek wel uit naar wat Digi Belgium te bieden zou hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 14:33]

Ik gebruik in Spanje ook Digi, het is de goedkoopste aanbieder en rollen hier ook glasvezel uit. Als je via hun glasvezel gaat betaal je €15 per maand voor 500mbit glasvezel internet. Veel goedkoper dan andere aanbieders hier. Het heeft misschien niet de allerbeste service, maar aangezien ik daar weinig gebruik van maak nergens last van.
Digi in Spanje hebben we veel problemen mee. Er zijn vaak storingen. Zo ligt sinds gisteren ineens het halve internet plat omdat alleen IPv6 adressen nog bereikbaar zijn. En al het verkeer naar Nederland wordt via Roemenië gerouteerd. Dat levert een onnodig hogere ping op en veel hops in de route.

We gaan hier op termijn overstappen naar een andere ISP. Dan maar iets meer betalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.