Chrome Canary-build laat gebruikers alle webpagina's installeren als apps

In de nieuwste Chrome Canary-build, versie 124, is het mogelijk om van alle webpagina's een progressive web app, ofwel pwa, te maken. Of en wanneer de functie wordt uitgerold naar alle Chrome-gebruikers, is nog niet bekend.

Om de functie te kunnen gebruiken, moeten de volgende flags worden aangezet: chrome://flags/#web-app-universal-install en chrome://flags/#shortcuts-not-apps. De pwa-functie is dan terug te vinden in het menu rechtsboven in de browser onder het kopje 'Save and share'. Daar staat de optie om de webpagina op te slaan als app, demonstreert X-gebruiker @Leopeva64. Bij het aanklikken van de app opent de site in een eigen venster. Bij sites die al een eigen pwa hebben, zoals Reddit en YouTube, verschijnt de optie om deze te downloaden. De functie werkt naast ChromeOS ook voor Windows, Mac en Linux.

Door Loïs Franx

Redacteur

08-03-2024 • 10:40

61

Reacties (61)

61
61
21
0
0
38
Wijzig sortering
Gebruiken mensen PWA echt?
Ik kan er niet aan wennen en mis browser functies in de uitgeklede app mode. Maar snap ook niet waarom je tig pwa app iconen op je homescreen zou willen voor je sites. Geef mij maar tabbladen in de browser, werkt perfect.

Zou je met deze Canary feature ook op elke site die popup krijgen om de site te installeren?
Voor sommige apps kan PWA wel degelijk voordelen hebben. Voor bijvoorbeeld Twitter of Linkedin heb ik geen behoefte aan een native app. Alleen jammer dat die websites gaan smeken om toch de native app te installeren in plaats van gewoon een fatsoenlijke PWA-ervaring te bieden.

Tweakers staat hier ook met een icoontje op mijn homescreen.

Dus ja er zijn mensen die het gebruiken.
Maar is het dan een PWA of een veredelde link? Misschien gaat het hier over Android, maar ik heb het net op iOS geprobeerd vanuit Safari en het lijkt niet meer dan een link te zijn die in een full-screen app-achtige omgeving geopend wordt.

Voor echte PWA's, bijvoorbeeld app.starbucks.com wordt het echt een app (ook al noemt iOS het nog steeds een bladwijzer). Die kan je ook echt in Chrome op Windows Desktop installeren via een apart icoontje in je browserbalk.

Het lijkt wel alsof Tweakers gedeeltelijk support voor PWA heeft ingebouwd. Ik zie namelijk geen browserbalk en de applicatie wordt getoond alsof het een aparte app is als ik de geopende apps bekijk. Als ik de site van de voetbalvereniging van Lutjebroek toevoeg aan mijn homescreen dan opent deze gewoon in een browser (echte bladwijzer).

Disclaimer: ik had nog nooit gehoord van PWA's. Wist niet dat het een ding was.

[Reactie gewijzigd door warzaw op 23 juli 2024 04:39]

App-makers zijn inderdaad zelf verantwoordelijk voor het bouwen van een PWA, anders is het slechts een bladwijzer zoals jij ook al zegt.

Een PWA is bijvoorbeeld ook (gedeeltelijk) offline te gebruiken. Iets wat een normale website niet kan.

Een PWA is in principe gewoon een website die zich als app gedraagt In veel gevallen dikke prima zodat je niet voor iedere poep of scheet een native app hoeft te installeren. Apps die vaak ook veel te veel rechten willen hebben en vol zitten met trackers en ads.
Een PWA is bijvoorbeeld ook (gedeeltelijk) offline te gebruiken. Iets wat een normale website niet kan.
Een PWA is een normale website, en die kan je zo maken dat die offline te gebruiken is.

“Progressive Web App” is meer een term dan een daadwerkelijk technisch iets. Dergelijke webpagina’s implementeren bestaande niet exclusieve API’s.

[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 23 juli 2024 04:39]

Voor sommige apps kan PWA wel degelijk voordelen hebben. Voor bijvoorbeeld Twitter of Linkedin heb ik geen behoefte aan een native app. Alleen jammer dat die websites gaan smeken om toch de native app te installeren in plaats van gewoon een fatsoenlijke PWA-ervaring te bieden.
Dat smeken kan je verbergen met een adblocker die elementen kan verbergen, zoals uBlock Origin. Getest met Firefox.
Een PWA is iets meer dan alleen maar een "linkje" naar een website - voorwaarde van een PWA is dat ie offline kan werken, zodra er connectie is kan ie data syncen, daarnaast start ie op met een splash screen (niet heel boeiend) en gedraagd zich dan verder ook als een app.

Er "hoeft" geen verschil te zitten tussen een app en een PWA, snap de aversie niet zo goed.
Een paar honderd megabyte in runtime geheugen verbruik is vaak het verschil. Vaak ook performance (want alles in de browser). En zo nog wat redenen waarom een PWA leuk is voor een ontwikkelaar (1 app voor alle platforms) en net als Electron veel minder prettig is voor gebruikers.
Natuurlijk. Bepaalde apps zoals Telenet TV kan ik niet vinden in de app store door de locatie waar ik mij bevind. Dankzij PWA wel bruikbaar op mobiel/tablet!

[Reactie gewijzigd door Joncik91 op 23 juli 2024 04:39]

Ik gebruik het zeker maar voor een specifieke casus. Ik heb bijvoorbeeld een website geschreven die onze poort kan bedienen. Vervolgens heb ik er een PWA-app van gemaakt zodat familieleden deze gewoon op hun mobiel kunnen installeren. Het scheelt handelingen in plaats van naar de website te gaan en het is simpeler voor gebruikers.
De enige 'PWA' die ik gebruik is van Tweakers op iOS. Maar ik snap de functie op zich wel voor bijvoorbeeld een webmail client enzo.

Mijn primaire reden om hem te gebruiken op iOS, is omdat ik voor de rest altijd op 'Privé-mode' browse. En zo blijf ik dus ingelogt op Tweakers :)
Jazeker. Ik maak enterprise software en PWA is voor ons dé oplossing. Het is zowel makkelijk voor onze gebruikers als ons.

De meeste enterprise apps worden zeer intensief gebruikt (dus een homepage knop is wel zo handig) en de browser functies worden vrijwel niet gebruikt (een zoekfunctie in een administratief stukje software heeft weinig meerwaarde). Zo'n app bestaat platgeslagen vaak enkel uit wat formulieren en eventueel het openen van wat PDFjes, foto's of documenten. Niets native voor nodig dus.

Push meldingen d.m.v. een PWA zijn hierbij een sterk hulpmiddel.

Vooral met Apple maakt dit zaken beter, want voor enterprise apps is Apple één van de meest gruwelijke partijen in de hele wereld om mee samen te werken.
Hier een fervent gebruiker van PWA's. Ik draai die op mijn werk. WhatsApp Business, Outlook en nog een paar Microsoft applicaties die ik voor mijn werk gebruik. Ik draai alles op een Linux desktop via Chrome. Prima mee te werken. Veel handiger dan allemaal webpagina's open laten staan.
Ook via mijn chromebook met ChromeOS Flex een prima oplossing.
ik gebruik het voor mn email op linux wel eens. Ik kan niet wennen aan al die foss mail clients dus ik maak gewoon een pwa van gmail. In feite is het gewoon een shortcut maar dan beschikbaar in mn applications menu.

Verder eigenlijk nooit.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 04:39]

Ik gebruik het, maar ben er niet enthousiast over. Notion, bijvoorbeeld, heb ik maar als pwa op m'n taakbalk staan. Ja, er is zogenaamd een native app, maar dit is allemaal luie Electron rommel. Het is een mooie tool hoor, zeker waar, maar wat zou een werkelijk native ervaring welkom zijn. Op macOS al, maar op Windows werkt het al helemaal beschamend. Uiteindelijk zat ik vaak gewoon in de web interface en heb toen gedacht, "kan ik net zo goed de pwa gebruiken." En het werkt, maar nogmaals, een native app had ik veel liever gehad. PWAs (en zeker ook Electron--want dat zijn gewoon PWAs in disguise) sporen uiteindelijk aan tot luie development. Geen wonder ook dat developers er fan van zijn. Maar ik als gebruiker, nee, had liever gewoon kwaliteit gehad.

Ander voorbeeldje is overigens ChatGPT, heb ik ook gepinned op Windows, maar zou het liever gewoon native zien. Al is die tool een heel stuk lichter om te draaien, dus heb je er minder last van. En voor macOS heb ik MacGPT als alternatief (ChatGPT via api maar dan wel in een mooi geschreven native app, door een Nederlander geschreven overigens).

[Reactie gewijzigd door i7x op 23 juli 2024 04:39]

Zeker! Ik gebruik het nu voor de pagina waar ik mijn meterstand invul van mindergas.nl. Veel makkelijker om die op mijn homepage te hebben dan via de browser naar een favoriet. Dit is instant toegang.
Er zijn websites die ik standaard nodig heb, die wil ik graag niet verborgen in een browserwindow hebben maar met een hotkey, alt-tab of op de dock kunnen selecteren. Dan is het erg handig om dat in een PWA of in mijn geval in een uitgeklede firefox browser te kunnen doen. Wat ik wel erg irritant vind is dat je vanuit een PWA geen links kan openen maar je PWA naar de link navigeert wat het hele idee van de PWA verpest.
Ja!

Voor Linux Ubuntu zijn niet altijd native apps voorhanden. Office365 bijvoorbeeld ontbreekt.

Chrome vind ik integraal brrrrrr.

Maar de PWA ondersteuning in Edge is bijzonder praktisch en stabiel.

[Reactie gewijzigd door masterfragger op 23 juli 2024 04:39]

Dankjewel voor je reactie! Ik wist niet dat PWA op die manier ook werd gebruikt. Ik zag het altijd als een veredelde uitgeklede browser. ...zo zie ik het nog... Maar blijkbaar heeft het toch nog wel wat meerwaarde dan dat ik het gaf, leuk om te weten!

Heb je verder nog verschil tussen de site in een tabblad gebruiken of een PWA?
Niet dat me is opgevallen.

Wel zijn de web versies, en daarmee ook pwa, van office365 wat uitgekleed qua functionaliteit.

In teams ontbreken gepersonaliseerde achtergronden bijvoorbeeld.

Maar alle serieuze zaken zijn voorhanden.
Ja, er zijn voldoende scenarios denkbaar waarbij je enkel een kiosk modus wilt.
Mozilla had vroeger Prism, ik gebruikte dit om met focus te werken in verschillende web omgevingen, zoals de early Google Docs en *gasp* Google Wave.
Met deze tools hebben we ook verschillende shared devices gefocused dichtgetimmerd gehouden, zoals destijds een computer om je universiteits mail te checken toen eigen laptops en smartphones nog niet gemeengoed waren.
Het is een véél beter alternatief voor al die achterlijke Electron-apps:
- Het is veel veiliger: met Electron-apps word je vaak voor lange tijd blootgesteld aan bekende beveiligingsissues omdat de ontwikkelaar onregelmatig de app of Electron zelf update
- Het is privacyvriendelijker: je hebt bijvoorbeeld wél de mogelijkheid om een fatsoenlijke adblocker in je profiel te stoppen en de volledige controle over alle browserinstellingen
- Je kunt sowieso gebruikmaken van alle browserfunctionaliteit, zoals de ontwikkelaarsmodus
- Het is waarschijnlijk resourcevriendelijker: je browser is beter geoptimaliseerd voor het draaien van meerdere processen dan dat je kunt bewerkstelligen met het draaien van meerdere Electron-apps naast elkaar.

Ik heb voor de PWA's die ik draai een apart browserprofiel (dat draait op een RAM-drive, dus telkens gereset wordt na een reboot).
ik vind het niet handig wanneer een website als app wordt weergegeven.
Neem nu tweakers. Als je (in android) een link op je homescherm plaatst wordt dit zogezegd een app.
Je verliest op die manier alle functies van de browser, zoals bv. het zoeken in een pagina naar een specifiek woord.
Ik zou er nog mee kunnen leven als je dat kunt afzetten, maar dit lijkt niet mogelijk.
Ik neem ook aan dat in de PWA-versie alle extensies uitgeschakeld zijn waaronder ook een ad blocker. Dat maakt die hele functie voor mij al totaal nutteloos.
Je moet ook geen adblocker gebruiken in de vorm van een extensie, maar als dns. Want natuurlijk is deze feature bedoelt om zoveel mogelijk hinderende extensies onschadelijk te maken. Gewoon een pi met pihole installeren in je netwerk en deze instellen als je default dns server en klaar zijn alle foefjes die men heden ten dage uitprobeert om maar zoveel mogelijk van je te tracken.

Hier is een start
Alleen zal een extensie effectiever zijn dan op DNS-niveau. Beide is nog een betere oplossing.
Gebruik beide. Het is echt top, stuk minder ads en als iPhone gebruiker kan ik het al helemaal aanraden om op dns niveau ads te blokkeren, gelijk een stuk minder add in apps.
Is het niet gewoon makkelijker om Brave te gebruiken?
Persoonlijk vind ik van niet. Op alle apparaten thuis kan ik nu ads, tracking, ect blokkeren.
Heb je dan niet onwijs vaak onverklaarbare fouten op websites? Op AT5 bijvoorbeeld moet ik echt mijn adblocker uitzetten want anders is het onmogelijk om videos te bekijken. Of kun je vanuit je browser makkelijk een uitzondering maken richting je pihole, bijvoorbeeld met een url pre- of suffix?
Eigenlijk niet en als ik er last van heb kijk ik altijd in de logs of ik kan vinden welke blokkade de issues veroorzaakt. Ik had het met rtvutrecht zelf, een url op de lijst met toegestaan de domeinen gezet en het werkte weer.

In eerste instantie wilde ik het gebruiken om op mijn AppleTV ads op YouTube te blokkeren. Dat lukt helaas niet op DNS niveau.
PiHole blocking werkt maar voor een (steeds kleiner) deel van de advertenties. In-browser is vele malen effectiever (maar lastiger qua onderhoud).
Je moet ook geen adblocker gebruiken in de vorm van een extensie, maar als dns. Want natuurlijk is deze feature bedoelt om zoveel mogelijk hinderende extensies onschadelijk te maken. Gewoon een pi met pihole installeren in je netwerk en deze instellen als je default dns server en klaar zijn alle foefjes die men heden ten dage uitprobeert om maar zoveel mogelijk van je te tracken.

Hier is een start
tegenwoordig gebruikt bijv. youtube niet meer ads.youtube.com maar gewoon youtube.com waaruit de ads nu komen, dit doen nu heel veel bedrijven... En je kan lastig youtube.com blokkeren.
sommige websites triggeren dan als nog op "zet je ad blocker uit"
ik gebruik ze allbei adblocker en pihole.
ben recent overgestap naar browser Brave. youtube triggered niet op zet je adblocker uit. ik vermoed omdat het bij deze browser ingebakken is en geen extensie. voorheen had ik firefox met adblocker extensie.
Kan pi hole scripts ook blokkeren? Voordat het in een browser wordt getoond? Volgens mij niet, daarom zijn ad blockers ook nodig. Als ik goed heb, werkt Pi hole alleen met dns en domein.
Vanuit mijn ervaring met een PWA gebaseerd op Firefox werken extensies gewoon, inclusief adblocking. Getest op een Android-tablet. Je kan alleen de extensies niet configureren. Dat moet weer vanuit een gewone browsersessie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 04:39]

Vanuit mijn ervaring met een PWA gebaseerd op Firefox
Firefox ondersteunt toch geen PWA's?
Op Android kan ik een site oormerken als openen in Firefox, waarbij de browserinterface grotendeels wordt verborgen. Op het apparaat lijkt dit een aparte applicatie. Notificaties worden volgens mij doorgezet. Het is hetzelfde soort "universele PWA" als dat het artikel noemt voor Chrome.

Tenminste, zo was het een paar maanden geleden toen ik dit had getest. Zelf gebruik ik dit niet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 04:39]

Dank! Ik heb het even geprobeerd. Als ik een PWA enabled site open (b.v. een Discourse forum) verandert het menu item 'Toevoegen aan startscherm' inderdaad in 'Installeren'. Dan krijg ik een versie zonder de browser interface en het krijgt de naam van de app. Dat had ik niet eerder gezien in FF.
Maar het weglaten van die browser interface lijkt het enige PWA onderdeel te zijn en het is FF-Android only. Push notificaties komen wel door, maar geven een cijfertje op mijn algemene FF icoontje, niet op dat van deze site.
Ik neem ook aan dat in de PWA-versie alle extensies uitgeschakeld zijn waaronder ook een ad blocker. Dat maakt die hele functie voor mij al totaal nutteloos.
Dat is een van de redenen waarom iedereen en zijn moeder overal een app van wilt aanbieden.
Ik weet niet hoe Chrome het precies gaat implementeren. Maar in de Edge, waar het al jaren mogelijk is om sites als apps te installeren, blijven extenties als ad-blockers en VPN's gewoon in de 'app' werken.
Ja, dat is wel een onhandig ding.

Ik kan op iOS op de 'delen'-knop (vierkantje met een pijltje er uit) drukken en in dat menuutje heb ik een 'zoek op pagina' keuze, kwam ik vanmorgen toevallig achter :). De delen-knop is echter alleen beschikbaar als ik van de 'homepage' ben afgegaan. Dus als ik bijvoorbeeld op een artikel heb geklikt.

Op iPadOS heb ik een toetsenbordje en daar werkt 'Functie-F' om een zoek-ding te krijgen.

Misschien heeft Android ook zoiets beschikbaar??
Weer wat geleerd over het zoeken in web apps op iOS: dank! Niet heel erg logische UX van Apple om 'zoeken' en andere functies achter een 'delen' icoon te plaatsen. Een meer universeel 'acties' icoon zou logischer zijn imho.
apple heeft sowieso wazige denkwijze wat dat betreft, zo moet je in signal kiezen voor delen-> galerij oid om een afbeelding op te slaan.
Voor sites als Tweakers is het ook zeker niet heel interessant. Ik denk dat het verschil hem juist zit in webmail clients, websites met bepaalde tools of converters of andere soortgelijke use cases. Ik zou er zelf wel vrolijk van worden als ik niet geheel afhankelijk ben van een developer of ik een app op mijn desktop in een appwindow mag gebruiken of niet.
Ik gebruik het om TV te kijken via Odido, mijn zonnepanelen omvormer te bekijken en HomeWizard Energy.

Snelkoppeling naar de Taskbar. Werkt heel mooi.

Voor tweakers e.d. gebruik ik het ook niet.
Ik vind het wel fijn dat het niet in een nieuwe tab in je browser opent. Het menu met de standaard browser opties mag er wat mij betreft gewoon zijn, desnoods pas zichtbaar als je (na het openen van de app) de site naar boven scrollt. Op die manier heb je én een link op je homescreen die je snel kunt openen en onthoudt waar je gebleven bent, én alle browserfunctionaliteit.
Het zou ook prima zijn als de development van webbrowers wat wordt terug geschaald. Elke x weken een nieuwe release is mijns inziens niet meer nodig. Veel features die erbij komen worden of nauwelijks gebruikt of verdwijnen zelfs weer.
Het zou ook prima zijn als de development van webbrowers wat wordt terug geschaald. Elke x weken een nieuwe release is mijns inziens niet meer nodig.
Gezien de browser een kritiek stuk applicatie is die impliciet opgevraagde unsigned code van anderen lokaal draait, lijkt het mij handig dat security updates regelmatig worden doorgevoerd.
En met security updates is ook niets mis. Maar de browsermakers houden nog altijd een zeer hoog tempo aan van nieuwe major versies terwijl er amper nieuwe functionaliteit aankomt.
Wat maakt het uit wat voor soort label aan een nieuwe versie wordt gehangen?

Regelmatige updates van browsers zijn prima. Dat houdt bedrijven scherp.
Wat zou dit voor voordeel hebben als je ook pagina's zonder service worker o.i.d. kan installeren als app?
Weinig, maar kun je losse sites pinnen en gebruiken zonder browser UI. Wellicht handig voor iets als de Disney+ site oid. Maar idd weinig echt use cases.
Ik weet niet zeker of dit nou wel zo handig is.

PWA's staan alom bekend dat het aardig lastig is om de client cache te dumpen. Hoewel nieuwere technieken dit makkelijker maken, zal dit bij lange na niet geïmplementeerd zijn in websites die minder onderhouden worden of niet bedoeld zijn als PWA. Daarnaast loopt Safari specifiek hier ook nog tijden in achter (hoewel dit natuurlijk om Chrome gaat, dus dat maakt misschien niet zoveel uit).

In ieder geval zou dit voor oudere websites een berg klachten kunnen opleveren van mensen die onwetend een PWA installeren waar dit niet de bedoeling was. Aan de andere kant denk ik ook niet dat mensen echt zitten te wachten op een functie als deze. Zó populair zijn PWA's ook weer niet. De tijd zal het leren.
Zit deze functie er niet al heel lang in? Dit doe ik al lange tijd.
Zou het fijn vinden als je via zo'n webapp met 1 klik het weer omtovert tot een webbrowser zonder refresh van de browser oid. Soms wil je de url wijzigen/kopieren of addons instellen voor die specifieke website.

Het is in principe alleen verbergen van de hele headerbalk bovenaan. Een knopje of snelkoppeling dat je die balk weer toont zou dan perfect zijn.

[Reactie gewijzigd door moonlander op 23 juli 2024 04:39]

Gebruik dit op m’n Linux client voor het gebruik van Office 365 applicaties in de browser. Werkt prima.
Kan wel leuk zijn in organisaties met veel cloud-only apps zoals Dynamics365 en tig andere tools.
Alle webpagina's als apps - is dat niet de natte droom van elke malware-afperser?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.