Dell deelt europrijzen van nieuwe XPS 13-, 14- en 16-laptops

Dell heeft de nieuwe 2024-modellen in zijn XPS-laptopreeks uitgebracht. Daarmee deelt het bedrijf nu ook de officiële europrijzen. De XPS 13 komt beschikbaar vanaf 1499 euro, terwijl de duurste XPS 16 een adviesprijs van 3299 euro heeft.

De europrijzen van de nieuwe XPS-laptops staan vermeld op de website van Dell. De fabrikant vermeldt daar ook dat de laptops een verwachte leverdatum van 14 maart hebben. De XPS 13-serie komt daarbij beschikbaar in zes verschillende configuraties, die bijvoorbeeld verschillen op het gebied van de cpu en de hoeveelheid geheugen en opslagruimte. De goedkoopste variant kost 1499 euro, terwijl de duurste XPS 13 2007,40 euro gaat kosten.

De XPS 14-serie komt beschikbaar in acht verschillende modellen. De goedkoopste variant kost 1899 euro en heeft een Intel Core Ultra 7 155H-cpu, 16GB geheugen en 512GB ssd-opslag. De duurste variant kost 3011,69 euro. De XPS 16-laptop is in vijf configuraties leverbaar, met prijzen tussen de 2149 en 3299 euro.

De XPS 14- en 16-series verschillen onderling, naast cpu, geheugen en opslag, ook op het gebied van de gpu. Deze laptops kunnen optioneel worden uitgerust met een GeForce RTX 40-gpu van Nvidia, hoewel de igpu ook een optie blijft. Dat is bij de XPS 13-laptops niet het geval.

Dell kondigde zijn nieuwe XPS-laptops voor dit jaar aan tijdens CES 2024 in Las Vegas. Het bedrijf deelde toen alleen dollarprijzen. Alle modellen beschikken over een Intel Meteor Lake-processor.

Dell XPS 13 (9340)Dell XPS 14 (9440)Dell XPS 16 (9640)Screenshot uit een promovideo waarin Dell schrijft dat Wi-Fi 7-ondersteuning in april aan Windows 11 wordt toegevoegd

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

21-02-2024 • 16:59

80

Submitter: jelle810

Reacties (80)

80
79
24
2
0
42
Wijzig sortering
Ik heb op dit moment de vorige versie: Dell xps 15 9530, en dualboot deze met Linux. Het is een erg mooi vormgegeven laptop en erg fijn. Helaas alleen is de houding van Dell tov linux wat mij betreft ondermaats en een reden om in het vervolg niet meer een Dell te kopen.

Alles werkt perfect in Linux, behalve dat de speakers alleen de bovenste worden herkend en de bass speakers niet werken. Dit reduceert de geluidskwaliteit tot het niveau van de eerste mobieltjes. Mensen uit de community met ook hulp vanuit mensen van intel hebben het helemaal uitgepluisd wat hiervoor gefixt moet worden om het op te lossen, wat een algemene bug in de bios van de Dell laptop blijkt te zijn waarbij een frequentie verkeerd staat ingesteld naar een chip, en met een simpele aanpassing aan hun kant op te lossen.
Dit wordt helaas vanuit Dell onder de tafel geschoven en onder de smoes van het weigeren van support voor Linux is deze bug niet opgepakt.

https://www.dell.com/comm.../65774e14dac47011b36c587c

Wat mij betreft een no-no voor een volgende aanschaf van een Dell als dit hun officiële houding is tov community bijdrage en omgaan met bugs in hun BIOS.

[Reactie gewijzigd door iklucas op 22 juli 2024 15:59]

Wij kopen best veel XPS’en op het werk. Meestal i7, de ‘U’ processors proberen we te mijden. Dell zet de XPS zelf weg als high-end ‘consumenten laptop’. In de praktijk delen ze veel met het Latitude platform.

De kwaliteit ben ik echter niet over te spreken. Naarmate de laptops dunner worden door de jaren heen, lijken ze ook steeds langzamer te worden. Dat heeft 1 op 1 met koeling te maken. Dell krijgt de warmte van de hedendaagse cpu/gpu bijna niet afgevoerd. Gevolg, dingen staan de hele dag te blazen en throttlen. Worden zo heet dat je ze niet meer op schoot kunt nemen. Batterijen slijten overmatig (de accuduur was al bij lange na niet waar Dell mee adverteert).
Klopt inderdaad helemaal. Ik ben al > 15 Dell partner en sprak toevallig laatst een product owner van Dell Nederland dat ik het bijzonder vond dat bijv de 16" Dell Precision 5680 (20 tot 22mm dik!) een flink stuk dikker is geworden dan de 17" voorloper de Precision 5770 (slechts 9 tot 13mm dik!). Scheelt dus bijna 1cm!! :X Hij beaamde inderdaad dat het zo dun maken van die laptops problemen opleveren met warmte met die NVidia Quadro GPU's en dat het chassis daarom is aangepast. Aan de ene kant heel jammer want het chassis van de Precision 55xx en 57xx was altijd erg dun en prachtig! Hij vertelde toen wel dat de XPS voorlopig wel het dunne chassis zou behouden....
Iemand al ervaring met de Precision 5680?

[Reactie gewijzigd door Urk op 22 juli 2024 15:59]

Is dit ook niet een beetje te verwachten als je bewust de U CPU's vermijd?

Begrijp me niet verkeerd, Wanneer Dell CPU X in een laptop stopt, dan verwacht je dat deze gekoeld kan worden. Maar aan de andere kant, als je heethoofd CPU's wilt, dan krijg je ook de bijbehorende warmteafvoer.
Dell is geen Action. Als ze het verkopen moet het fatsoenlijk werken.
Reeds meerdere malen geconstateerd dat een XPS laptop in idle stand al de hele dag staat te blazen.
Zeer regelmatig schoonmaken. Mijn oude Dell XPS (2017) heeft een bizar koeling design, 2 kleine plukje blokkeren zowat de gehele koeling. Dus elke paar maanden begint ding te blazen als een gek, even open maken stof eruit en is weer stil en snel.
Wat mij betreft een no-no voor een volgende aanschaf van een Dell als dit hun officiële houding is tov community bijdrage en omgaan met bugs in hun BIOS.
Voor mij een reden om over te stappen op Thinkpad laptops. Die worden nu al een paar jaar geleverd met Fedora/Ubuntu, inclusief support. Ik had een van de eerste modellen en toen hadden ze een issue met hybernate - iets wat vaker voorkomt. Maar Lenovo leverde daarop een bios-patch om dit probleem - dat alleen met Fedora voorkwam - op te lossen. Heel fijn.
En waarschijnlijk krijg je er geheel gratis de laatste versie van lenovo zijn spyware bij.

Nee dank je, geen lenovo voor mij
Als je daar bang voor bent, waarom formatteer je de schijf dan niet?
Daarna gewoon het OS van je keuze installeren, klaar!
Volgens mij hadden ze persistent spyware die zich in de bios plaatste... Dat ze dit alleen voor Windows deden was een klein gelukje
Louis Rossmann verwees er recentelijk nog naar https://youtu.be/Ahw1cppZi-g?si=zPsFmNwc7RocqXv6
Maar ook wikipedia kan je genoeg vertellen https://en.m.wikipedia.or...ity_and_privacy_incidents
Ik vind het wel bijzonder. Eerst stel je 4tro dat ie bronnen moet plaatsen ter onderbouwing van zijn stellingen.

Dan doet hij dat maar ga je er niet serieus op in en kom je zonder enige onderbouwing dat het wel mee zou vallen en dat andere fabrikanten niet veel beter zijn.
Omdat al die issues al zijn opgelost, en niet perse Lenovo enkel zijn.
Het punt is dat je van 4tro bronnen verlangt maar zelf geef je geen bronnen dat die issues opgelost zijn.

Met name het stuk over overheid spionage is echt een belangrijk item, iets wat ook bij andere Chinese leveranciers zoals Huawei speelt.
"A large amount of Lenovo laptops were sold to the U.S. military that had a chip encrypted on the motherboard that would record all the data that was being inputted into that laptop and send it back to China".
Hoe is dit dan opgelost? Hoe kan onze overheid erop vertrouwen dat als zij laptops van Lenovo aanschaft, er geen sprake is van spionage door de Chinese overheid?
Dat kan je nu al niet, met willekeurig elk apparaat, het is niet enkel Lenovo.

Genoeg routers die in China worden gemaakt bijvoorbeeld, en onze moederborden komen er ook vanaf.

Je kan hetzelfde zeggen over apparatuur als Cisco en andere merken uit de US. Daar hebben jaren backdoors ingezeten, same met Windows.

Het enige dat je kan doen, is als land het zelf produceren of kopen uit de EU, zoals bij Nokia.

Dus ja, om Lenovo nu helemaal af te branden ervoor, gaat mij wat ver. Zeker als je kijkt dat het laatste issue waarschijnlijk met inmenging is gebeurd, aangezien ze wisten waar de laptops naartoe gingen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 15:59]

Feit blijft dat het lenovo is die betrapt is met het plaatsen van deze shit, zover ik weet is nog geen enkele andere computerfabrikant daadwerkelijk betrapt.
Het is heel wazig, aangezien DELL juist een van de vendors was die iets deed met Ubuntu en fwupd.

Ze beseffen zich niet dat er juist veel developers op XPS'en zitten en met Linux werken. Gek dat ze dit dan niet even oplossen.

Laptops kopen blijft moeilijk. Van HP heb ik goede ervaringen, maar met ASUS op Linux weer totaal niet. Als je kijkt hoeveel fouten ze maken in vooral de ACPI tables, dan vraag je af of ze wel goede ontwikkelaars in dienst hebben. Windows doet dat allemaal anders, maar niet op de juiste manier, namelijk het probleem voor hun oplossen.

Dit issue heb ik zo vaak gehad, en dat was vooral met audio en power management.
Wij gebruiken hier al een jaar of 6 Thinkpads (tegenwoordig de E serie) met Ubuntu. De nieuwste non-LTS erop en alles werkt out-of-the-box. Wel even TLP installeren voor wat beter power management. Bijvoorbeeld accu op max. 80% zetten.

We kopen gewoon de windows versie en daar zetten we dan Ubuntu (nu 23.10) op. Op dit moment hebben we de E16-gen1 naar grote tevredenheid in gebruik.

Het enige is punt is dat dezelfde laptops op windows toch wat langer (lijken?) mee te gaan met een acculading zelfs met gebruik van TLP.
9530 is niet de vorige versie, die was al uitgekomen in 2015... bijna 10 jaar geleden dus, zitten al een aantal generaties tussen
Dell heeft wat nummers herbruikt, de xps 15 9530 van maart 2023 hebben ook 9530 als nummer - net als inderdaad een versie rond de 10 jaar terug-, wat bij sommige zoekopdrachten bijzonder onhandig is:)

nieuws: Dell vernieuwt XPS 15- en 17-laptops met Raptor Lake-cpu's en RTX 40-...

Overigens lijkt het erop dat bij deze nieuwe versie het geheugen er op vastgesoldeert zit, wat een gigantische stap achteruit is!

Edit: Oef, ook de SSD is blijkbaar vastgesoldeerd, dus verwacht 0 upgrade mogelijkheden. Flinke stappen achteruit... https://www.youtube.com/watch?v=wwBz9CQBIuU

[Reactie gewijzigd door iklucas op 22 juli 2024 15:59]

Oeps ik had geen idee! Ikzelf heb een 9560 (nogsteeds erg blij mee) en dat was al geeneens de op een na nieuwste generatie, vandaar mijn conclusie... ik neem het terug
Ik heb een aantal XPS 13s gehad en ook de developer edition met Linux support. Maar mijn indruk is dat de eerste modellen redelijk high end waren en het daarna wat afgezakt is.

Heeft iemand een idee hoe de recente modellen zich verhouden tot een Macbook Air M2? Op papier claimt Dell ook bijvoorbeeld goede batterijtijd, maar ik vond dat in de praktijk niet zo goed als in de specs. En de laptop CPUs van Intel vond ik ook geen race monsters maar dat kan ook liggen aan dat Windows 10 meer bloated is.
Ik heb een recente XPS13 én een Mac Air M1. Qua snelheid zijn ze vrijwel gelijk. Maar qua geluid en batterij is het een heel andere level. De XPS13 begint snel te blazen omdat ie ook echt wel warm wordt als je hem op schoot hebt, waarbij de Mac fluisterstil is (geen fans) maar ook koud blijft. En de accu is na een uurtje intensief gebruik echt wel bijna leeg waar de Mac nog een uurtje of 12 door kan. Maar voor Windows ben ik zelf nog geen betere tegengekomen dan de XPS13 :)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:59]

Maar voor Windows ben ik zelf nog geen betere tegengekomen dan de XPS13
Ik gebruik al zo'n 10 jaar geen Macbook Pro's meer, daarna 2 XPS laptops (15") ben ik een maatje kleiner gegaan naar laptops van Lenovo, naast krachtig blazen ze ook nauwelijks onder werkzaamheden (foto/video bewerking)

Lenovo Yoga Slim 7 (14 inch) met een AMD Ryzen 7 7840S en 32GB werkt prima en onder zware belasting kan ik tot zo'n 4 uur doorwerken
Geen betere tegen gekomen dan de XPS13? Heb je al eens naar de Lenovo Ideapad Pro 5 gekeken? Goede bouwkwaliteit, goede hardware en lange accuduur... oh en standaard betere garantie dan de Dell
Het is hierbij wel belangrijk om te noemen dat de hitte problemen vooral het gevolg zijn van de ondermaatse efficiëntie van de Intel chips van afgelopen jaren.

De nieuwe Core Ultra processors zijn niet zo efficiënt als de Apple M series, maar zijn een gigantische stap.

Dit maakt ervaringen van efficiëntie met de oude XPS laptops eigenlijk compleet irrelevant voor het beoordelen van de nieuwe modellen.
Macbook air laptops maar ook de Pro's draaien helemaal niet koel. De CPU's tikken allemaal stelselmatig 95c aan en throttlen daaromn ook in het geval van de Air.
Heb je dat zelf ervaren of gehoord van anderen? De mijne word zelfs bij muziekproductie niet warm, waar m’n XPS bij alleen nieuws lezen al de fans laat draaien.

(Voor de zekerheid: ik vind mijn macbook niet béter dan m’n xps, ze zijn allebei goed in andere dingen).

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:59]

Zelf ervaren, Macbook Pro's van werk. Eerst de M1, nu een M2 Max. We hebben op kantoor ook een aantal M3 varianten. Ze zijn juist zo stil omdat ze het vrij warm laten worden. Dit zag je ook in reviews terug. De CPU kan zelfs een toasty 105 graden aan tikken. https://www.digitaltrends...ook-pro-14-m2-max-review/

Maar je vergelijkt het nu met een Intel laptop, de mindere X86 bakker op dit moment als je het vergelijkt met AMD zijn laptop CPU's. Qua powerdraw, hitte en batterij duur zijn die gewoon beter.
zich verhouden tot een Macbook Air M2?
Qua prestaties is het niet vergelijkbaar met een normale computer. Apple Silicon heeft het voordeel dat het RAM in de CPU zit, evenals de GPU en dergelijke. Daardoor zijn extreem snelle connecties tussen verschillende componenten mogelijk. Dat haalt latency ook behoorlijk omlaag.

Helaas is zo'n constructie niet na te bouwen als je losse CPU, RAM en GPU hebt.

En daar komt bij kijken dat specs niet alles zegt over een computer, of het nou een Apple apparaat of "normale" computer is ('normaal' tussen quotes, want uiteindelijk is een MacBook ook gewoon een computer natuurlijk).
maar dat kan ook liggen aan dat Windows 10 meer bloated is.
Ja, dat komt er dan nog eens bij bovenop. Het helpt niet mee in ieder geval

[Reactie gewijzigd door SilentDecode op 22 juli 2024 15:59]

Qua prestaties is het niet vergelijkbaar met een normale computer. Apple Silicon heeft het voordeel dat het RAM in de CPU zit, evenals de GPU en dergelijke. Daardoor zijn extreem snelle connecties tussen verschillende componenten mogelijk. Dat haalt latency ook behoorlijk omlaag.
Maar wanneer merk je dat nu echt? Merk je dat echt als je aan het devven bent? Of aan het photoshoppen? Dat benchmarks hoger uitkomen is fantastisch maar in real life wat merk je daar nu echt van?
Maar wanneer merk je dat nu echt?
Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik nog geen MacBook met een M chip in m'n handen heb gehad. Zelf kan ik dus niet vaststellen wat er nou per sé zo veel sneller aan is.

Het enige wat ik kan vaststellen, is dat door de techniek die gebruikt is, de machine sneller werkt dan normale architecturen voor het bouwen van computers. Uiteindelijk is het natuurlijk ook de softwarelaag die bepaald hoe taken en functies worden uitgevoerd en uitgewerkt.

MacOS is wel erg goed geoptimaliseerd voor deze hardware (dat is het voordeel van Apple als ecosysteem hebben). Natuurlijk moeten third party tools ook geoptimaliseerd worden voor de nieuwe architectuur, want de M chips zijn natuurlijk ook van x64 naar ARM64 gegaan.
Ik merk dat heel hard. Ik heb een XPS15 van een aantal jaar oud, maar met destijds een top CPU. Met Linux vliegt dat ding, heb ik een lange batterijduur, en blaast die nooit. Op Windows blaast die voortdurend en is mijn batterijduur een pak korter. Stomme dingen zoals een explorer-venstetbope en duren langer dan zou moeten.
Ik heb een MacBook Pro met M1 Max en ben software ontwikkelaar.

Ik ben ingehuurd als zzp'er door een klant. De vaste medewerkers daar hebben allemaal HP laptops. Ik weet niet wat de specs daarvan precies zijn, maar het zijn wel nieuwe laptops met Windows 11.

Als zij het hele project waar we aan werken opnieuw compileren, dan duurt dat op hun laptops ongeveer 1 minuut en 30 seconden. Op mijn MacBook Pro gaat dat bijna drie keer zo snel: ongeveer 35 seconden. Een flink verschil.

Mijn MacBook Pro wordt ook zelden warm. Als ik een lange videomeeting heb met MS Teams dan wordt 'ie lauwwarm. De fans heb ik nog nooit horen blazen.

Dus mijn MacBook Pro is een supergoede computer voor software ontwikkeling. Ja, hij was duur, ik heb er zo'n € 4500 voor betaald. Vooral als je meer RAM en meer opslagruimte wil dan de basisconfiguratie dan betaal je dik bij Apple. Maar ik heb er absoluut geen spijt van.
een appel en een ei vergelijken is altijd met een korrel zout te nemen.
wanneer de medewerkers ook HP's hebben van 4500€ zou je Mac Pro niet meer sneller zijn vrees ik.

gemiddeld nemen ze een I5 , of als je geluk hebt een I7 ,
met een gelijkaardig budget neem je een i9 als powerstation

nuja benchmarks zijn het enigste referentiepunt wat ik je kan bieden aangezien ik noch een MBP of I9 ter beschikking heb
Wat ik er zelf in de praktijk van merk is dat gewoon internetten en andere werkzaamheden wel even snel gaan. Maar met opstarten van het device, opstarten van programma’s etc moet een Windows-Computer even wakker worden, zelfs op de iddle hoogste energie gebruikende slaapstand. Een MacBook is direct opgestart en de meeste programma’s zo snel alsof ze al klaar stonden.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:59]

Eigenlijk zou je het ook eens moeten afzetten tegen een Microsoft Surface apparaat, waarbij de zowel hardware als OS op elkaar afgestemd zijn, zoals ook bij Apple al lang het geval is. Zou wel leuk zijn om een soortgelijke test hiervoor te kunnen ontwikkelen om appels met appels te vergelijken. Pun intended :+
In real life betekent het voor mij dat de accuduur gigantisch lang is en dat de laptop geen enkel fan-geluid maakt. Als doorsnee consument is dat voor mij wel bepalend waarom ik liefst een M1 device heb.
Ik ben softwareontwikkelaar en zit veelal op grote projecten (C#/.NET 8 etc.)
Ik heb zowel een XPS 13 Plus als een MacBook M2 Max. Qua accuduur is de MacBook superieur; een hele dag zonder netstroom is prima mogelijk. Ook als we het over devven hebben is de MacBook echt veel fijner om mee te werken. Rider gebruik ik als IDE en het uitvoeren, debuggen, builden en testen van het project gaat echt veel sneller. Ook zonder netstroom en zonder dat de ventilatie aan moet slaan. Enig nadeel is dat .NET Framework niet native ondersteund wordt.
Die snelle interconnects helpen, maar de efficiëntie komt vooral vanwege de ARM-architectuur.
Niet te vergelijken. Macbook is veel efficiënter met alles en dat merk je aan de accu, fans etc.

Dat zal altijd zo blijven. Desalniettemin, XPS is mijn eerste keus voor Windows.
Ik snap niet hoe zo'n groot merk als Dell met ontwikkelaars als grote doelgroep een toetsenbord kan maken waarin de escape knop touch is en niet onderdeel van het toetsenbord. Dit maakt het voor mij het per direct niet meer mogelijk om over te stappen op dit model. De escape knop is een belangrijk onderdeel voor interactie op de command line en ik zie niet hoe hier zo makkelijk overheen wordt gekeken (also looking at you 1st gen macbook touchbar).
Eens! Voor mij ook een dealbreaker. Jammer! Zie ook mijn andere reactie; er zijn geen plannen voor alternatieve configuraties met fysieke functietoetsen :/
Vroeger werd er nog bij vermeld welke cpu/gpu opties het waren, welke connectiviteit en andere opties. Omschrijving van touchpad, resolutie/aspect ratio beeldschermen. Dat alle schermen 1920x1200 zijn zonder touch en de hogere resoluties allemaal met touch, gaande van 2880x1800 60Hz fixed refresh tot 2560x1600 30-120Hz variable refresh voor de 13", 3200x2000 op de 14" waarbij geen refresh rates zijn vermeld en 3840x2400 voor de 16", weeral zonder refresh rate info.

Grappig detail is dat Win11 Pro enkel beschikbaar is op de 13" en 14" modellen.
Je kan enkel op deze modellen tot 64GB geheugen gaan, terwijl de 16" maar tot 32GB gaat.

Connectiviteit is 3x Thunderbolt 4 (USB-C), 1x audiojack en 1x Memorycard reader.
USB-C to USB-A en HMDI wordt meegeleverd.

Yes yes, hoofdfocus van artikel was prijzen, maar wat zeggen prijzen zonder te weten wat je ervoor krijgt? Is de meerprijs van een 16" gerechtvaardigd gezien je beperkt zit met OS en geheugen tov de andere modellen? Dat is de info dergelijk artikel moet aanleveren.......
Hoe bedoel je dat? XPS 16 kan toch ook gewoon met Windows 11 Pro? :?
Ik heb inderdaad ook gewoon de laatste (vorige tov van dit artikel) XPS 16 met win 11 pro :z
Optie was niet beschikbaar bij het schrijven van mijn reactie.
Net zoals momenteel de 64GB geheugen niet beschikbaar is voor de 16" versie.
Ik heb nog even contact gehad met de klantenservice van Dell over het toetsenbord. Het gebrek aan fysieke funtietoetsen is echt een dealbreaker voor mij, die gebruik ik constant. Ik hoopte nog even op mogelijk alternatieve configuraties met ander toetsenbord, maar de klantenservicemedewerker bevestigde dat er geen optie komt voor een toetsenbord met funtietoetsen.

Sure, grootste deel van de tijd zit je met een extern toetsenbord te werken. Maar ook regelmatig zonder.

Dus geen Dell voor mij dit jaar. Jammer, want ik vind het mooie machines en ben wel aan een nieuwe toe.
Eens wat een verschrikkelijk design. Dat is echt onwerkbaar voor programmeerwerk etc. Je zou nog eens naar de Dell Precision serie kunnen kijken.
Kan iemand uitleggen wat precies het "AI" onderdeel is van deze laptops? ik zie dat ze een intel Core Ultra processor hebben, maar verder dan heel veel buzzwords op de pagina van intel kom ik niet echt...
In de nieuwste CPU's zou een NPU(Neural Processing Unit) ingebakken zitten. (zie ook : nieuws: Intel demonstreert Meteor Lake-processor voor het eerst)

[Reactie gewijzigd door svennd op 22 juli 2024 15:59]

Waarschijnlijk net als bij Lenovo dat copilot van M$ geïnstalleerd is.
meer AI heb ik niet kunnen vinden.
Het is nog in de kinderschoenen, maar de AI (ingebakken) chip, gaat o.a. gebruik worden voor offloading.

Je zou kunnen denken aan een webcam die het beeld verandert alsof je in de camera kijkt, ondersteund bij fotobewerking, en dat soort zaken op die gebieden. Volgens mij heeft het ook een soort van geheugen of learning model.

Overigens is het niet alleen Intel, AMD is er ook mee begonnen.
Is het gehele gebied onder het toetsenbord touchpad geworden?
Nee, waarschijnlijk met de breedte van de spatie balk ongeveer. Net als vorige XPS 13 Plus model
Jup (niet de hele breedte) en de F/functietoetsen zitten onder een touchbar. Qua ergonomie en productiviteit waardeloos. Andere Dell modellen zijn wellicht beter, maar de laatste jaren wordt de ergonomie er niet beter op. Muisknoppen verdwijnen en keyboards tikken minder fijn dan vroeger. Dit allemaal voor strakke looks en goedkoper produceren. Het mag er best mooi uitzien, maar het is geen kunstobject, het is een stuk gereedschap met een functie. Tuurlijk kun je dan voor wat anders kiezen dan XPS... Ze waren best populair op kantoor, maar ik kan deze generatie niet aanraden. De performance/koeling wisselt ook sterk tussen generaties.

[Reactie gewijzigd door Ghost81 op 22 juli 2024 15:59]

Ik heb zelf een XPS 13 Plus en ik ben super tevreden over het touchpad. Het nadert de touchpad van Apple Macbooks en dat zijn gewoon de beste in de markt. De oude XPS die ik had was een stuk minder qua touchpad.

Over de performance en koeling ben ik super tevreden. Ik hoor dat ding niet eens. Hij staat altijd ingesteld op 'optimized' en met gewoon kantoorwerk, filmpjes kijken, diverse schermen open op een groot scherm dan springt de fan niet eens aan. Althans, niet hoorbaar.

Ik ben dus juist reuze enthousiast over het nieuwe design. Beter dan de oude serie.
Wie dun wil zijn, moet pijn lijden (prijs of prestatie). Ik vind de XPS behoorlijk duur. Dit soort dunne laptops (Asus heeft ze ook, Lenovo ook, Thinkpad X, HP met Elitebook) lijken wel een beetje 'Apple look-alikes' te willen zijn (en dat is best een mooi voorbeeld om te volgen), maar ook de prijs doet Apple-like. Dat is minder.

Een fysiek iets dikkere laptop koelt doorgaans beter en kost minder. Thinkpad T14 of T16. De T14s is dan alweer dunner (en dus ook minder uitbreidbaar, al is dat bij de laatste Lenovo's en ook bij de andere fabrikanten steeds minder zo). Je RAM zit vaak vastgesoldeerd. Helaas.

Persoonlijk vind ik 16" modellen mooi. Lekker iets meer hoogte vertical en met dunne bezels, nauwelijks groter dan een 14" laptop van een paar jaar geleden.

Ik heb zelf nog nooit XPS zakelijk voorbij zien komen. Wel Latitude, of voor de managers, een echte Appel.
Ik vind de XPS behoorlijk goed geprijsd. Ik gebruik ze al vele jaren zakelijk. Ik ben zowel eigenaar en DGA, dus het kan wel haha. Ze werken goed en snel, zien er goed uit en zijn lekker handzaam. Ook de service van Dell vind ik goed te noemen, maar ik neem er dan ook altijd zo'n pakket (garantie en schade) bij voor een paar jaar.

Als je dit allemaal bijelkaar optelt dan gaat het richting prijzen die Apple hanteert, maar je krijgt er ook topspul voor terug. Kwaliteit, looks en dikke specs kosten nu eenmaal geld. Als je beetje goed shopt, dus aanbiedingen in de gaten houdt dan kan je ze goed scoren. Scheelt soms 15% en dan krijg je ook behoorlijke korting op de pakketten voor garantie ed. Dan gebruik ik ook nog weleens stiekem een coupon die ik heb en dan is het behoorlijk aantrekkelijk.

Ik heb ook een Macbook voor privé. De Pro wel te verstaan. Ik wilde meer gaan leren over MacOS. Daar spat ook de kwaliteit van af en ik vind het het geld ook waard. Ook die weer goedkoper gescoord via derde leveranciers. Scheelt gewoon vele honderden euro's. Bij hele dikke uitvoeringen kan het zelfs 1000 euro schelen.

Thinkpad heb ik ook altijd overwogen. Het is namelijk XPS of Thinkpad. Alleen ik vind Lenovo met zijn site zo onduidelijk dat ik er weinig kom. Het straalt geen betrouwbaarheid uit.
Mooi dat je er tevreden mee bent.
Met zakelijk bedoelde ik: in een groter bedrijf. Dat varieerde van 50+ tot vele duizenden werknemers. In dat laatste geval wordt er gestandaardiseerd. Waardoor developer en secretariaat hetzelfde kregen en voor de developers altijd geheugen uitbreiding nodig was (van 8 naar 16 of later naar 32 GB). In die situaties heb ik geen XPS gezien.

Wel, toen Apple hipper werd en we inmiddels een Amerikaans bedrijf waren, ook managers hipper werden, ondanks dat de IT infrastructuur met MS office niet altijd lekker liep met Apple. Dus daar was Apple duidelijk ook een status symbool. En vanwege het lage gewicht was een Apple laptop iets lichter (en kleiner, vaak 13"). Tja een echte manager reist (of reisde, het was pre-corona tijdperk) vaak.
Ja, echt een fantastisch laptopje. Ook nog eens mooi om te zien, je moet je ogen uiteindelijk ook de kost geven. Is héél belangrijk, het is allemaal al zo grijs in de wereld. Eenheidsworsten zat! Bovendien krijg ik er altijd prima prijs voor terug na vele jaren gebruik.

Je doelt op werknemers dus ipv zakelijk in het algemeen? Dat heb ik ook regelmatig gezien, maar misschien niet waar jij komt. Even voor de duidelijkheid: niet iedereen dan een XPS hoor, maar dat lijkt me logisch.

Nu kom ik echt bij héél veel bedrijven. Van mezelf, maar ook vanuit mijn netwerk. Dat is dus een beetje mijn referentie.
Het lijkt erop dat de standaard xps 13 nu het uiterlijk heeft aangenomen van wat eerder de 13 plus was? (Geen zichtbare touchpad)
Dat toetsenbord lijkt me echt helemaal niets. Geen enkele ruimte tussen de toetsen, een nutteloze toets in plaats van de rechter control (waarvan het maar afwachten is hoe eenvoudig die zich laat remappen), een touchbar in plaats van functietoetsen, platgedrukte pijltjestoetsen (helaas vrijwel standaard op laptops) en vermoedelijk bijna nul travel.

Het ziet er hip en modern uit, maar de functionaliteit heeft daar onder te lijden.
Persoonlijk gebruik ik alleen maar de linkse CTRL.
Die zit hier tenminste op de juiste plek, in tegenstelling tot mijn werk-Lenovo waar de Fn-toets nog links van de (linker) CTRL zit.
Als ik iets wil printen gebruik ik altijd de rechter control voor ctrl-P. Dat is natuurlijk niet onoverkomelijk, maar de functie die ervoor in de plaats is gekomen is voor mij 100% nutteloos (en ik vermoed dat ik niet de enige ben).
Ja dat is wel een dingetje bij de thinkpads. De FN en CTRL zit verkeerd om. Er is een bios instelling om het weer terug te draaien. Het opschrijft klopt dan natuurlijk niet en omdat de grootte van de toetsen niet hetzelfde is kun je ze niet fysiek verwisselen.

Ik werk zelf met de omdraaifunctie in het bios geactiveerd, maar onze klanten raken daar van in de war, dus die moeten maar wennen aan die gekke plek van CTRL.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.