Cisco ontslaat grofweg vijf procent van het wereldwijde personeel

Netwerkgigant Cisco ontslaat vanwege een interne herstructurering grofweg vijf procent van zijn personeel, wat naar schatting neerkomt op zo'n 4250 medewerkers. Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal een omzet van 12,8 miljard dollar, zes procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Cisco berekent in de recentste kwartaalcijfers van het tweede kwartaal van boekjaar 2024 dat de ontslagen als gevolg van de herstructurering zo'n 800 miljoen dollar kosten aan ontslagvergoedingen. Het grootste gedeelte van de ontslagen zal volgend kwartaal plaatsvinden, terwijl een deel voor eind 2024 en in de eerste helft van 2025 gepland staat. Het bedrijf laat niet weten welke afdelingen door de herstructurering getroffen worden.

De omzet van Cisco daalde in het tweede kwartaal van boekjaar 2024 met zes procent, terwijl het netto inkomen met zo'n vijf procent afnam. Het bedrijf zegt dat de vraag naar netwerkapparatuur vanuit klanten fluctueert en verwacht daarom ook in het komende kwartaal een lagere omzet te verdienen.

Door Yannick Spinner

Redacteur

15-02-2024 • 13:51

44

Submitter: wildhagen

Reacties (44)

44
43
17
0
0
22
Wijzig sortering
Anoniem: 1777010 15 februari 2024 14:04
Het klinkt steeds meer alsof dit een roep is vanuit aandeelhouders, die actie willen zien van besluitvaardige CEO's. Hupsakee! Vijf procent er uit! Wij reageren op de economie! Haha!

Terwijl je, in de praktijk, het kind met het badwater weggooit. 5% personeel kost je meer dan 10% efficientie en slagkracht. Daar is genoeg research over. Dus het is leuk voor de buhne, maar niemand heeft er wat aan. Die ontslagen mensen natuurlijk niet, maar het bedrijf zelf zeker niet.
Maar dat doe jij prive toch ook neem ik aan? Als jouw salaris daalt, dan blijf je toch ook niet hetzelfde uitgeven totdat blijkt dat je structureel in het rood staat? Dan ga je (hoop ik) direct je uitgaven aanpassen.
Anoniem: 1777010 @Frame16415 februari 2024 14:24
Tuurlijk, maar ik zeg niet mijn gasaansluiting op om er vervolgens achter te komen dat mijn huis vol schimmel staat.
Maar dat laatste moet dus maar blijken, over een kwartaal (of heel jaar) kun je dit prima terugzien en er wat over zeggen.

De rijd zal het leren!
Dat komt inderdaad voor. Maar wij hebben imo niet genoeg info om dit te beoordelen.
Grote bedrijven groeien even goed soms zonder productiviteits- of efficiëntiewinsten. Op zijn tijd herschikken en proberen met minder mensen hetzelfde te doen, kan dus ook net verloren efficiëntie herstellen.
Dat klopt. En dit is precies de methode om dat niet voor elkaar te krijgen.
Dat is het ook. En als techbedrijf A en B het doen moet techbedrijf C ook wel mee.
Wat je ook in de markt meer ziet is de transitie van huurlijnen en/of MPLS-VPN technologie naar SD-WAN op basis van Internet als drager. Op het gebied van hardware zorgt dat bij Cisco voor een shift van high end Cisco apparatuur naar low/mid end Meraki apparatuur (mkb).

[Reactie gewijzigd door digibaro op 22 juli 2024 23:12]

Yariva Moderator internet & netwerken @digibaro15 februari 2024 14:23
Niet helemaal mee eens. Ik heb vorige week op Cisco Live echt hele interessante sessies over RON (Routed Optical Networking) gevolgd waarbij je de fysieke, optische en netwerklagen allemaal in elkaar plakt met dikke 400G SPF's waarmee je een DWDM infrastructuur vrij gemakkelijk en kosteneffectief kan vervangen. Dan praat je niet over je standaard Meraki setup.

Ook binnen hun Spine / Leaf N9K infra is genoeg keuze. Tuurlijk kan je kiezen voor een Arista / Juniper evpn setup maar er zijn genoeg overheidsinstanties welke het complete ACI pretpakket kopen.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 23:12]

Ik was vorige week ook hier en was inderdaad enthousiast over de toekomst. Nu is mijn bedrijf vooral actief in kamp groen (Meraki) maar ook hier waren er genoeg ontwikkelingen waarin te zien is dat Meraki allang geen MKB product meer is.
Yariva Moderator internet & netwerken @JBVisual15 februari 2024 14:49
Ik heb ook meegekregen dat Meraki steeds volwassener is geworden en in steeds meer software applicaties wordt verweven en geïntegreerd. Ook dat platformen welke eerst niet bedoeld waren voor Meraki hun weg hierin gaan vinden. Interessante tijden.
Niet helemaal mee eens. Ik heb vorige week op Cisco Live echt hele interessante sessies over RON (Routed Optical Networking) gevolgd waarbij je de fysieke, optische en netwerklagen allemaal in elkaar plakt met dikke 400G SPF's waarmee je een DWDM infrastructuur vrij gemakkelijk en kosteneffectief kan vervangen. Dan praat je niet over je standaard Meraki setup.
Alles in elkaar plakken in enkele dikke (onbetaalbare) 400G SPF's zou bij mij niet de voorkeur hebben boven passive DMWM, lekker meerdere gescheiden paden 40/100G kan er nog iets zorgeloos stuk gaan.

Meraki zit op een hele andere doelgroep, enterprise retail zoals Rituals, Plus, zeeman, kruitvat. Je hoeft alleen maar naar het plafond te kijken.
Yariva Moderator internet & netwerken @Drharlin15 februari 2024 14:45
Met RON heb je nog prima de mogelijkheid om meerdere paden te behalen, gescheiden op L1. Sterker nog ik heb een demo gezien met segment routing en LFA met meerdere paden, routers etc. met een 13ms failover timeout. Erg indrukwekkend, mocht je er meer over willen weten kan ik de presentatie / sessie "Building transport grade packet-based networks with Routed Optical Networking" van harte aanbevelen.

Het hele idee is natuurlijk dat die paar SFP's goedkoper zijn en ook gemakkelijk te upgraden zijn dan een complete DWDM aanbesteding of een upgrade hiervan. Wanneer ik van 100G naar 400G backbone wil gaan moet ik mijn bekabeling, SPF's, DWDM apparatuur allemaal vervangen, dat gaat flink in de kosten zitten. In zo'n scenario is het daadwerkelijk goedkoper om zo'n luxe SFP van 100G te vervangen voor een 400G model.
Meraki zit op een hele andere doelgroep, enterprise retail zoals Rituals, Plus, zeeman, kruitvat. Je hoeft alleen maar naar het plafond te kijken.
Eens, ik reageerde op het feit dat Cisco minder high-end gefocussed zou zijn. Wat ik weerleg door een paar voorbeelden te noemen welke je juist niet ziet bij de Kruidvat etc. ;) Dat Meraki inmiddels een positie op de MKB markt heeft veroverd is geen twijfel aan mogelijk en concurreert met andere (SD-WAN) cloud platformen zoals een Fortinet cloud.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 23:12]

Dhartin, evenzien, ik weet dat je DWDM zeker 144 verschillende kleuren aan kunt, gooi dit aantal even over een 10GB verbinding en je hebt bij benadering 144 x 10 Gb. Ik weet ook dat er voor DWDM 100 Gb SFP's zijn. De kracht van DWDM zit hem in dat ze in staat zijn meerdere kleuren licht over een SFTp te bundelen en aan de kant weer terug om zetten.
Wat we ook zien is dat een hoop klanten waar Cisco hun ACI 'verkocht' heeft (laten we eerlijk wezen, het wordt vaker weggegeven dan verkocht), het nooit implementeren of na implementatie van ACI zoveel ellende ermee hebben dat ze er snel weer afscheid van nemen. Dat is nou ook niet bepaald goed voor de reputatie.
Het is heel treurig, maar ACI was z’n tijd erg vooruit toen het gelanceerd werd, echter kreeg Cisco het verhaal niet uitgelegd aan klanten, of als klanten het wel snapte kon je haast niet van network centric (policy op vlan/subnet) naar applicatie centric (policy op epg) komen omdat de meeste klanten geen flauw idee had van hun applicatie stromen.
Ik heb een hele andere mening over ACI.
Cisco wilde Nicera kopen en was in een bid-war met VMware. Uiteindelijk heeft VMware gewonnen en dat is wat nu VMware NSX heet. Cisco is toen in eigen huis heel snel ACI gaan ontwikkelen met eigenlijk de Amerikaanse versie van MKB op het oog (tot 10.000 clients). Echter was het product toen het gereleased werd, in de basis niet af en heeft het heel erg veel kinderziektes gehad. ARP tables die te klein waren en andere rare beperkingen die klanten enorme problemen hebben berokkend.

Een van mijn klanten in Nederland met 25.000 clients kon 3 maanden lang geen enkele wijziging in haar netwerk doorvoeren door een table probleem in ACI wat Cisco maar niet opgelost kreeg. Ze konden nog geen snelheid op een poortje aanpassen, laat staan nieuwe clients aanmelden. Intussen is het allemaal gefixt maar de klant is nog steeds geen 'happy camper' als het om ACI gaat.
Weet niet wat het aantal cliënt met ACI te maken heeft. Aangezien ACI alleen voor datacenter omgevingen is bedoeld.

Verder heb je gelijk dat de implementatie van ACI moeilijk was at best. Het punt wat ik wilde maken is dat het applicatie georiënteerde micro segmentatie concept het juiste was, maar dat het eigenlijk 10 jaar te vroeg op de markt kwam.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 22 juli 2024 23:12]

Het aantal clients geeft een beetje aan hoe groot de omgeving is die gesupport moet worden. Vandaar het aantal.

Je kunt discusseren over of ACI echt microsegmentation is. Ik vind namelijk van niet.
NSX levert echte microsegmentation in een virtuele omgeving. Het zit in de kernel van ESX en kan op virtual port level zaken afvangen. ACI heeft daar geen toegang.

Hoe dat in andere use cases zit, weet ik niet. Die ben ik nog niet tegengekomen.
In de VM wereld heeft NSX zeker een betere microsegmentatie (ACI moet daarvoor die distributed vswitch leveren wat in het verleden een drama was, weet niet wat het nu is). Maar wanneer je bare metals toe gaat voegen aan je omgeving heeft NSX wel echt weer een probleem.

Uiteindelijk is het allemaal kiezen of delen en er is geen golden bullit helaas.
En hoeveel bedrijven gaan dit toepassen? De meesten reduceren net de eigen hardware en moven het gros van de infra richting cloud. Met daar bovenop zoals gezegd een SDWAN verbinding waar nodig, iets waarin Cisco verre van excelleert momenteel.
Yariva Moderator internet & netwerken @reutulus15 februari 2024 14:55
De hoeveelheid bedrijven / klanten maakt weinig uit zolang je ze maar ieder jaar peperdure licenties kan aanbieden. Daarnaats is dit maar een van de vele voorbeelden. Kijk naar een willekeurig relatief grote overheids instantie eens in de datacenter keuken. Kans is relatief groot dat je er Cisco ACI aantreft.

FYI Ik zeg niet dat ACI het perfecte product is, maar wel dat je het relatief vaak bij grote (logge) organisaties zal aantreffen.

Begin maar met tellen... Paar APIC controllers voor een multi-site setup. DNA licentie, mooi Nexus dashboard erbij. Laat die kassa maar rinkelen voor 1 enkele klant.
Ik begrijp niet waarom mensen niet gewoon Arista kopen ipv Cisco, in veel gevallen wordt er niet naar kwaliteit gekeken maar gewoon of het merk bekend is. De kwaliteit van de software is bij Cisco gewoon "bruikbaar" waar een concurrent als Arista één OS heeft op alle apparatuur incl alle features automatisch getest.

Hoe dan ook is software updates ook ver te zoeken bij Cisco, is je apparaat EOS, dan ben je vrij snel toe aan nieuwe hardware.
Werk je voor arista ofzo ;)
incl alle features automatisch getest.
Jij gaat nog niet zo lang mee in de industrie, zie ik.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 22 juli 2024 23:12]

Laatst gekeken naar Arista, komt over als top-notch spul, jammer was wel dat de levertijd standaard iets van 12+ maanden is waarbij Cisco Nexus equivalent binnen 2 a 3 weken binnen was.
Wat noem je vrij snel? Wanneer Cisco een apparaat EoL aankondigt is er altijd nog 5 jaar totdat de last date of support verstrijkt. Tegenwoordig is het ook zo dat de security support door blijft lopen tot de LDoS datum. Alleen feature updates krijg je 2 of 3 jaar na de EoL announcement niet meer.

Ik weet niet goed hoe Arista het doet, maar ik heb niet het idee dat de software support bij Cisco kort is.
Waar ben je het niet mee eens als ik vragen mag? Ik beweer toch niet dat er geen Cisco ontwikkelingen zijn op Enterprise en Serviceprovider gebied. Wat ik stel is de shift naar de cloud met vereenvoudiging van het klant LAN en WAN.
Ik was vorige week ook bij Cisco Live, en los van alle mooie technologie die Cisco biedt verbaas ik me vooral over hoeveel overhead er in die organisatie zit. Ook bijvoorbeeld bij PVT's en andere Cisco events zie je dat terug. Ik maak er dagelijks dankbaar gebruik van, maar ik vraag me de laatste tijd echt af of het allemaal echt nodig is.
Gemiddeld bijna 2 ton per persoon aan ontslagvergoeding, dat is lekker zeg. Er zit misschien nog een deel salaris tot ontslag in, maar toch.

[Reactie gewijzigd door mrwiggs op 22 juli 2024 23:12]

Of dat veel is hangt af van waar je woont. In Silicon Valley is dat zo op.
Dat is niet helemaal waar. Zelfs in Silicon Valley is dat alsnog een ontslagvergoeding van circa een jaarsalaris.
Waarschijnlijk lastiger om te bepalen, maar bij dergelijke berichten rijst de vraag hoe het personeelsbestand de afgelopen paar jaar is gegroeid.

Met de extreem lage rentes die nu een beetje over zijn, was het geld bijna gratis en werden er veel investeringen gedaan die veelal leiden tot aannemen van personeel voor de initiatieven.

Om het bij dit voorbeeld te houden: Als het personeelsbestand de afgelopen 2 jaar met 5000 is toegenomen en nu gebeurt er dit, dan is het meer “housekeeping” maar als er al een continue daling van medewerkers was, dan heeft het mijn inziens een grotere betekenis*

*Dit op macroniveau en dat doet niets af aan de impact op het individu die hier mee te maken krijgt. Dat is altijd zeer vervelend.
Voor Cisco niet heel lastig te bepalen. Je hebt een aantal kansen gehad tijdens corona en de introductie van 5G. Beiden hebben voordelen opgeleverd maar zijn misschien ook wel een beetje tegengevallen.

Vooral Corona, wat een interessante tijd om mee te maken. Bedrijven zijn ineens omgekeerd van bijv 10% thuiswerkers vs 90%. Dit heeft op allerlei vlakken kansen gecreëerd dus ik kan me voorstellen dat Cisco flink in hun portfolio heeft geïnvesteerd. Maar van de 20 items zijn ze niet alle 20 succesvol waardoor je nu een normalisatie ziet plaatsvinden. Ik had voor Corona nog niet met zekerheid kunnen zeggen dat webex het zou verliezen van Zoom/MsTeams
Uit een artikel in een Belgische zakenkrant (De Tijd):

"

De Cisco-klanten maken zich zorgen over de staat van de economie, waardoor ze bestellingen uitstellen en heroverwegen hoeveel apparatuur ze mogelijk nodig hebben, vertelde Robbins aan de analisten. 'Klanten stellen dingen uit en onderwerpen ze aan wat meer onderzoek.' Volgens Robbins zal er geen snel herstel zijn in de tweede helft van het boekjaar, zoals het bedrijf eerder had gehoopt. Het teveel aan voorraden bij de klanten zou zich in de tweede helft van het jaar moeten oplossen, maar de zwakke uitgaven in de telecomsector zullen waarschijnlijk langer aanhouden dan verwacht. Voor het derde kwartaal, dat eindigt in april, is de omzetverwachting onder de verwachtingen.

Robbins probeert de volatiliteit van Cisco uit te balanceren door meer netwerkdiensten aan te bieden, zoals analyse en beveiliging. Het idee is om meer te focussen op abonnementsinkomsten, in plaats van op eenmalige verkopen van grote bestellingen aan netwerkapparatuur. Cisco neemt daarom de ontwikkelaar van data-analysesoftware Splunk over voor 28 miljard dollar. Die transactie zou dit kwartaal al kunnen worden afgerond. Splunk had in januari vorig jaar 8.000 werknemers, maar vermindert zijn personeelsbestand met zo'n 7 procent. "
Cisco is gewoon te duur. Mijn werkgever is één van de grotere klanten van Cisco en eigenlijk zijn de kosten de laatste tijd alleen maar gestegen. Het is nu zo erg dat we voor kleinere sites zijn geswitched naar een andere leverancier.
Geswitched naar Extreme networks toevallig, of een Cisco cli compatibel merk?
Wifi infra inderdaad naar Extreme, en andere infra zoals routers/switches naar Arista.
Klinkt bekend ja, thanks en logisch idd. Je blijft maar abonnementen betalen anders voor uiteindelijk steeds makkelijker beheerbare hardware ook met lokale tooling. De clients worden ook steeds slimmer gelukkig, roaming gaat jaar over jaar gemiddeld steeds wat beter op Wi-Fi zonder speciale client en access point afstemming op elkaar.
Cisco prijst zich volledig uit de markt met hun 'verplichte' DNA licenties. Wij zien veel klanten overstappen naar Juniper / Mist. Veel onderwijs instellingen in Nederland hebben inmiddels afscheid genomen van Cisco en ik zie dat de komende jaren niet veranderen......
Precies dit!

Dat je relatief veel betaald ( eenmalig ) voor Cisco apparatuur en dan nog eens in vijf jaar tijd net zo veel aan support hebt betaald als de initiële aanschaf is tot daar aan toe. Zo was het jaren.

Nu met dit hele licentie gebeuren mag je elke 1, 3 of 5 jaar opnieuw langs de kassa. Anders gaat je route-kabouter na de eerst volgende reboot in winterslaap.

Cisco maakte prima routers. En vroeger kon je daar ook nog eens makkelijke een ander IOS opzetten met meer features ( gewoon een andere .bin file inladen ). Maar nu is alles licentie key enforced. Met als meest extreme nu de DNA licenties.

Er zijn inmiddels zo veel concurrenten die prima netwerk apparatuur maken die goedkoper is, en ook niet dit licentie geneuzel hebben. Cisco gaat hier echt klanten op verliezen. Dat doen ze inmiddels al.
Ik hoor dat vaker van klanten, maar als ik de prijzen van bijvoorbeeld 2013 vergelijk met nu zie ik eigenlijk op list price niet veel verschil. Bijvoorbeeld een 3650-48T met 4x 10G uplink en IP Base perpetual licentie kostte in 2013 $10.400 exclusief servicecontract. Het servicecontract kostte $624, maar het is onduidelijk voor welke periode dat was.

Wanneer je nu een 9300-48T met 8x10G uplink samenstelt met DNA Essentials voor 5 jaar (redelijk vergelijkbaar met IP Base) ben je zonder servicecontract $8472 kwijt. Een servicecontract via de partner met 8x5NBD kost ongeveer $1400 voor 5 jaar.

Ik kan dus concluderen dat Cisco switches helemaal niet duurder zijn geworden met de introductie van DNA licenties. Ja, je moet hem na 5 jaar vernieuwen, maar dat kost ongeveer $2000, wat nog steeds het totaalbedrag vergelijkbaar maakt.

Wat natuurlijk wel kan is dat Cisco in 2013 nog andere kortingen gaf, dat kan ik niet terugzien. Daarom ben ik voor nu uitgegaan van de list price. Voor de huidige list price heb ik gebruik gemaakt van Cisco CCW. De list price in 2013 heb ik uit het volgende document van de Cisco website: https://www.cisco.com/web...ches_equip_price_list.pdf

Andere partijen zijn vast goedkoper, maar Cisco lijkt met de introductie van DNA niet duurder te zijn geworden.

[Reactie gewijzigd door MagicTempest op 22 juli 2024 23:12]

Een hele mooie quote wat voor iedereen -in loondienst- geldt:

"Love your job but don't love the company, because you may not know when your company stops loving you".

[Reactie gewijzigd door TwaalfdeMan op 22 juli 2024 23:12]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.