AMD kondigt XA Versal AI Edge en Ryzen Embedded V2000A voor voertuigen aan

AMD kondigt twee processorreeksen aan, de XA Versal AI Edge-soc's voor AI-functies van zelfrijdende auto's en de Ryzen Embedded V2000A-processors voor infotainmentsystemen. Tijdens CES 2024 belooft het merk meer details over de chips vrij te geven.

De XA Versal AI Edge-soc's leveren volgens AMD de rekenkracht voor camera's, lidar- en radarsystemen, geautomatiseerd parkeren en zelfrijfunctionaliteiten. De chips worden gefabriceerd op een 7nm-procedé en gebruiken tussen de 6 en 75 watt, afhankelijk van het model. XA Versal AI Edge-soc's moeten in zowel bestaande als toekomstige voertuigen verwerkt kunnen worden. De eerste voertuigen met de AI-chips moeten 'begin 2024' op de markt gebracht worden, al geeft AMD vooralsnog geen verdere details.

De Ryzen Embedded V2000A is voor infotainmentsystemen in auto's bedoeld. De processors maken gebruik van x86-instructiearchitectuur en moeten compatibel zijn met Automotive Grade Linux en Android Automotive. De chips zijn wederom gemaakt op een 7nm-procedé en zijn voorzien van niet nader beschreven Zen 2-cores en een Radeon Vega 7-gpu.

AMD automotive chipsAMD automotive chipsAMD automotive chips

Door Yannick Spinner

Redacteur

04-01-2024 • 19:48

13

Submitter: TheVivaldi

Reacties (13)

13
13
7
1
0
4
Wijzig sortering
Gaaf, FPGA nieuws op tweakers :)
Ik heb nu niet het idee dat dit fpga's zijn. Hier is niets aan te programmeren voor zover ik kan nagaan.
Het zijn op Xilinx ontwerp gebaseerde chips (de X in de nummers) en de naam Versal. Met de AI engines dacht ik dat je de gewichten kon programmeren, maar zeker weten doe ik dat niet (2 jaar geleden die cursus gedaan, en daarna dit deel van de kennis niet meer nodig gehad.) Als je dan in de specs een aantal LUTs gegeven worden evenals DSP blokken dan bem ik er vrij zeker van dat dit een FPGA bevat. Xilinx had al voor de AMD overname een focus op complexere systemen op een chip. Heb ooit gewerkt met een chip met 1 realtime processor, meerdere multicore arm cortex en nog wat meer mooie extra's. De 100% FPGA chips waren ze aan het uitfaseren. Anderen zoals Lattice zijn in die markt hard aan de weg aan het timmeren.

Daarnaast zijn er de paketten die (een subset met uitbreidingen van) C++ kunnen omzetten in een hybride programma waar een deel door de FPGA geaccelereerd word. De AI engines als bouwblok op de chip doen iets vergelijkbaars. Als ik het mij goed herinner zijn dat vectorvermenigvuldigers met dichtbij eigen geheugen voor parameters en tussenantwoorden. Die moest je volgens mij wel via de processors aansturen, dat ging volgens mij niet direct vanaf het FPGA gedeelte.

Edit: heb het hier over de Versal, niet de Ryzen. Die laatste weet ik niets van.

[Reactie gewijzigd door pietervdstar op 26 juli 2024 09:18]

Wat ik bij AMD lees is dat deze processor inderdaad mede uit de samenwerking/overname van Xilinx voortkomt. Echter, er wordt met geen woord gerept over een fpga-achtig ontwerp.

AMD noemt het zelf adaptive SOC's.
Persoonlijk lijkt een fpga ontwerp voor de automotive industrie erg kostbaar. Implementatie van een soc met de juiste instructieset is veel voordeliger en de productie van zo'n chip is ook vele malen goedkoper dan de.productie van een fpga. Ik zie daarnaast in de praktijk ook weinig voorbeelden van massale inzet van fpga's, juist vanwege die kosten.
Jup adaptive SoC is wat ook voor fpga werd gebruikt.
Voordeel zou kunen zitten in een beeldherkening die met een firmware update een nieuwe FPGA inhoud krijgt. Dat is lastiger dan met een ASIC upgrade. Verder met alles op dezelfde chip kan de FPGA de IO specifieke zaken afhandelen en is de chip met bijbehorende software en configuratie ook met andere randapparatuur. Maar inderdaad zal een eigen ASIC in de grote oplages goedkoper zijn. FPGA's zou je ook indatacenters kunnenstoppen (doen ze nu al) en dan met bijvoorbeeld snelle datalinks voertuigdata analyseren. Zelf geloof ik daar niet in maar hebdat afen toe wel als argument gehoord. Als zo'n FPGA echter "gratis" meegeleverd wordt is een eigen ASIC misschien wel (te) duur?

[Reactie gewijzigd door pietervdstar op 26 juli 2024 09:18]

Je hebt gelijk, ik vond dit bij AMD over adaptive SOC's. Hier een korte intro over dit onderwerp bij AMD

https://www.xilinx.com/products/silicon-devices/soc.html
Benieuwd of ook hier ARM niet een geschikter keuze is? Lijkt me toch zuiniger. NVIDIA zet wel vol in op ARM voor Automotive met hun Tegra lijn. Max 75 watt is ook niet niks.Al komt dit voornamelijk door de GPU en niet de CPU, aangezien AI op de GPU leunt.
nou ja steeds meer ook op de NPU die meegebakken is.
Volgens mij vergeet je even dat het hier om 2 totaal verschillende processoren gaat. De eerste is een hybride arm/fpga soc wat inderdaad tot 75 W kan gebruiken. De andere (ryzen embedded) is in feite een APU bedoeld voor auto's, maar ik denk niet dat deze 75 W gaat gebruiken. Ik heb even gegoogled en kom dan op 10 tot 54 W.
Het zijn ARM processoren volgens het bijgevoegde plaatje.
Anoniem: 532949 @Bliksem B4 januari 2024 21:50
x86 werkt prima aangezien je als dev dan niet van architecture hoeft te wisselen, en het is niet alsof die paar watt aan power nu veel inpact heeft op een auto.
Ik denk dat je onderschat hoeveel processorkracht je nodig hebt om dergelijke beelden en inputs te analyseren om er vervolgens in een milliseconde ook op te reageren. Ze zullen er vast alles aan doen om het verbruik laag te houden, maar sommige dingen kosten nou eenmaal stroom. Plus een snelle chip op een wat lager verbruik laten draaien, zorgt voor minder warmteontwikkeling, iets wat op den duur ook wel mee zal spelen. Het liefst wil je dit niet actief gaan koelen, want dat geeft je een extra point of failure.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 26 juli 2024 09:18]

Rolt lekker van de tong :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.