Microsoft laat consumenten betalen voor Windows 10-beveiligingsupdates na 2025

Microsoft laat consumenten betalen voor het krijgen van beveiligingsupdates voor Windows 10 als de support ophoudt in oktober 2025. Tot nu toe konden alleen bedrijven betalen voor Extended Security Updates.

Microsoft zegt nu nog niet hoeveel dat gaat kosten. Dat consumenten kunnen gaan betalen voor Extended Security Updates, staat in een blog van Microsoft over het geplande einde voor Windows 10. Het ESU-programma voor consumenten staat ook op een faq-pagina van Windows.

Veel desktops en laptops draaien op Windows 10. Het einde van de support met gratis updates staat gepland voor oktober 2025. Dat is iets meer dan tien jaar na de release van Windows 10 en ongeveer vier jaar na de release van Windows 11. Het Windows 7-ESU-programma kostte rond 280 dollar per machine voor drie jaar. Hoeveel dat bij Windows 10 zal zijn, is nog onbekend.

Microsoft Windows 10 met Copilot, november 2023

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-12-2023 • 19:36

253

Reacties (253)

253
249
118
13
0
88
Wijzig sortering
Windows 11 heeft wat "overdreven" hardware-eisen, waardoor veel Windows 10 gebruikers niet kunnen overstappen. Er zijn echter wel oplossingen voor om die eisen te verlagen. c't Magazine had er vorige week een artikel over hoe je dat doet.

Ook met Rufus kan je bepaalde eisen uitschakelen, als je een bootable Windows 11 usb maakt.
Ik vermoed dat Microsoft zelf met een versie gaat komen met lagere eisen. Ik heb een surface van Microsoft die niet Windows 11 kan draaien. Daar maken ze geen goede sier mee.
Als je net buiten de boot valt met je desktop die een 6th of 7th gen CPU heeft, kun je als tweaker ook nog proberen om een BIOS met Coffee Lake support te flashen. Dan krijg je support op 100 en 200 serie chipsets voor 8th en 9th gen CPUs, die officieel ondersteund worden door Windows 11. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk best makkelijk als je je goed inleest en wat tijd hebt in een weekend. Om de ondersteuning dan af te maken, kun je vaak een TPM 2.0 module kopen voor je moederbord.

Het is in ieder geval de leukste mod die ik in jaren heb gedaan op PC-gebied. :-) In mijn geval heb ik een PC in de woonkamer staan uit 2016, die we gebruiken voor wat browsen en gaming. Voor 85 euro een 9600KF op de kop getikt, als upgrade van een 6600K (voor 30 euro verkocht). Voor 12 euro een (nieuwe) TPM 2.0 module kunnen kopen, waar je dus netto na 67 euro een aanzienlijke upgrade hebt, met officiële Windows 11 ondersteuning!

Het is wat meer gedoe met de higher-end Coffee Lake CPUs (U0, P0 en R0 revisie), maar de lower-end CPUs (B0 revisie), op basis van de Kaby Lake substrate, zijn zelfs na de mod plug & play. Ik had een Celeron G4930 als test gebruikt na het modden van de BIOS en die werd meteen herkend. Voor de 9600KF heb ik koper tape gebruikt om 2 pins te verbinden zodat het moederbord herkend dat er een CPU in de socket zit en dus wil starten, maar dat zou je ook op kunnen lossen door deze mod op het moederbord te doen (door te solderen).

Wat meer info voor de liefhebber:

https://linustechtips.com...skykabylake-motherboards/
https://winraid.level1tec...y-lake-motherboards/32344

En voor de geïnteresseerden een link naar een foto album van mij, met wat kiekjes: https://tweakers.net/gallery/316280/fotoalbum/?MapID=182634
Dankjewel voor het delen! Dit lijkt me een hele goede oplossing die ik ook handig kan gebruiken!
Zo lang het niet verplicht is geen probleem toch, je kan ook gewoon allang over naar Windows 11.
Neen, kan niet over. Hardware wordt niet ondersteund.
Wat nieuwere hardware kan vaak wel probleemloos upgraden van 10 naar 11, als je de bekende "AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU" opgeeft. Of in t ergste geval met n custom installer.

Dat wordt alleen niet "ondersteund" door MS, ik neem aan dat ze bedoelen dat je dan niet bij hun moet zijn als je tegen compatibiliteit issues aanloopt. Betekent niet vanzelf dat dat ook gebeurt.
Maar ja als je om eoa reden (pro gebruik?) ondersteuning wilt dan is het wel einde verhaal.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @N8w85 december 2023 22:58
Wat nieuwere hardware kan vaak wel probleemloos upgraden van 10 naar 11, als je de bekende "AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU" opgeeft. Of in t ergste geval met n custom installer.

Dat wordt alleen niet "ondersteund" door MS, ik neem aan dat ze bedoelen dat je dan niet bij hun moet zijn als je tegen compatibiliteit issues aanloopt.
Wat Microsoft bedoelt is redelijk duidelijk. Je loopt o.a. de kans dat je op een gegeven moment geen updates meer krijgt. Van Microsoft zelf:
This PC doesn't meet the minimum system requirements for running Windows 11 - these requirements help ensure a more reliable and higher quality experience. Installing Windows 11 on this PC is not recommended and may result in compatibility issues. If you proceed with installing Windows 11, your PC will no longer be supported and won't be entitled to receive updates. Damages to your PC due to lack of compatibility aren't covered under the manufacturer warranty.
Klopt, maar tot dat dit gebeurt, en op zich een aanzienlijke kans dat dit nooit zal gebeuren is die workaround gewoon een valide optie op toch te upgraden en hardware langer te gebruiken. Immers weet ook MS, ook al zijn ze duidelijk, ook wel wat voor shitstorm dat zal opleveren als ze ineens vele pcs niet meer voorzien van updates. En mocht het toch gebeuren, kan je altijd dan nog upgraden naar nieuwe hardware die wel supported is en van updates wordt voorzien.
Ik kan mijn favoriete spel niet spelen op Windows 11 als ik de TPM bypass gebruik. Daarnaast is Windows 10 nog altijd een veel betere OS qua gebruik.
Anoniem: 1099225 @ShakerNL6 december 2023 07:17
Daarnaast is Windows 10 nog altijd een veel betere OS qua gebruik.
Sorry hoor maar ik vind Windows 10 gewoon ronduit ruk vergeleken met recente versies van Windows 11. Zeker als je Windows 11 een beetje tweaked via group policies (ja een beetje tweaker draait hier zijn hand niet voor om) is het niet te vergelijken. Je kunt het hele os naar je hand zetten en ik kan werkelijk waar niet 1 ding opnoemen dat beter was in windows 10. Het maakt volgens mij ook niet uit wat microsoft doet er is altijd een groep die stug blijft hangen in het verleden en gebruik blijft maken van een verouderd os zelfs als dat os geen support meer ontvangt.

* Het betreft mijn mening, daar hoeft niet meteen massaal -1 op gegeven te worden...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1099225 op 22 juli 2024 14:41]

MS is nog steeds bezig om Win11 een beetje fatsoenlijk stabiel te krijgen en voor mij, als sysadmin, kost Win11 mij merkbaar meer tijd om dezelfde handelingen te doen in Win10

Win11 staat voor mij echt in de cycle op "bad Windows". Het is gewoon ruk <punt>
Heb er zelf als sysadmin weinig last van. Het enige wat ik RUK vind is het steeds verder ontmantelen van het oude control panel en mij steeds meer richting die shitty settings zooi te duwen.
En dingen die je nu via de UEFI instellingen moet regelen in plaats van via de control panel zoals in WIn10. Mijn persoonlijke pc heeft ook geen TPM module en ook geen behoefte om die erin te zetten, zie tegen die tijd wel of ik weer terugga naar Linux. Is eigenlijk alleen afhankelijk of ik mijn core games kan blijven spelen op de Linux.

Op werk zit ik helaas wel vast aan Win11 voor zover, aangezien dat weer een eis is van o.a. de tekensoftware in combinatie met hardware (voor support bijvoorbeeld). Eigenlijk kan je met beide goed customizen, voor de meeste mensen kan ik inbeelden dat powertoys al voldoende bied.
Als het Steam games zijn, kan je in Steam kijken of er een pinguïn bij staat ;)
En anders is deze site je vriend; https://appdb.winehq.org/
Ik zag dat je er ook op kon filteren inderdaad, maar Valve games zullen er sws aan voldoen (zoals Killing floor 1,2 en upcoming KF3)

Maar zie tegen die tijd wel weer, soep zal vast niet zo heet gegeten worden
over "die shitty settings zooi" gesproken, kun je met windows 11 eindelijk weer twee settings windows tegelijk open hebben staan?
Of is er een register hack waar je dit mee aan kan zetten?
Soms wil ik iets open laten staan terwijl ik iets anders uitzoek of vergelijk (of updates zoeken op de achtergrond). Kon wel altijd met oude control panel.
Als sysadmin maakt het mij echt vrij weinig uit of het nu Windows10 of 11 is. Praktisch gezien alle policies(GPO of MDM) en software werkt 1 op 1.
Het enige grote verschil is het start menu(wat onder Windows 10 al geen fantastisch concept was), en heeft in latere Windows 11 versies ook weer wat functionaliteit terug gekregen in de vorm van "Labels"(dus ipv een icoontje op je taakbalk nu ook wat tekst wat ik zelf heel fijn vind).
Verder is de switch van Control.exe naar "Settings" nog steeds een halfbakken verhaal, maar dat was in Windows 10 ook zo.
Onder de streep is het verschil tussen 10 en 11 gewoon niet zo heel groot.
In welk opzicht is W11 niet stabiel? Kun je voorbeelden noemen?
Ok, ik gebruik Windows 10 met de taskbar rechts. Dat is super handig op mijn widescreen.
In Windows 11 moet je daar de registry voor in en dan werkt het nog steeds minder goed dan onder Windows 10.
Dus daar heb je je ene ding. ;)
Idd, was ik nog vergeten maar het is één van de opvallendste dingen àls(!) je het gebruikt, die taskbarpositie... Completely no issue voor Win10, maar Win11 zegt: "Taakbalk verplaatsen? jij hebt dat niet nodig, taakbalk blijft onderaan, bovendien laten we die default wat meer op MacOS lijken want dat is toch wat iedereen van Windows wil?!" :|
Windows lijkt nog steeds niks op OSX/MacOS op de plekken waar het er toe doet.
Windows (en verschillende Linux desktops) doen wel aan oppervlakkige naäping, maar wat betreft de dingen waarom ik OSX echt een beter Desktop OS vind liggen ze nog steeds decennia achter.

Maar MacOS wordt er niet beter op nu ze steeds meer op iOS proberen te lijken. High Sierra (2017) was wat mij betreft de beste versie.

Ik gebruik zowel Windows 10, 11, OSX/MacOS als Ubuntu, maar vind OSX nog steeds een aantal grote voordelen hebben:
* TimeMachine: Altijd een complete incrementele backup van je computer tot het laatste detail. Ik heb wel eens binnen een uur alles terug gezet naar een compleet nieuwe machine.
* Meerdere desktops, die verschillende resoluties kunnen hebben.
* Traploze schaling van de UI onafhankelijk van de gebruikte resolutie, widgetset/UI framework.
* Simpele installatie/uninstall van software. Geen wizards, dependencies, package managers, etc. Sleep de .app naar je disk, en gooi hem weer weg als je hem niet meer hoeft.
* Simpele, consistente GUI waar dezelfde dingen al decennia op dezelfde manier werken.
* Alle geavanceerde opties in extra menu's voor de mensen die dat willen (soms met opzet wat lastig te vinden).
* Volledige UNIX commandline en Xwindow ondersteuning.

Nadelen (met name nieuwere versies):
* Geen ondersteuning voor DirectX, Vulkan, of recente OpenGL. Geen Nvidia drivers meer na de GTX1080 en High Sierra.
* Steeds meer games hebben geen Mac-port (zie vorige punt).
* Vaak doen open source programma's het niet/slecht, zelfs bekende zoals GiMP en LibreOffice, want ze hebben geen Mac developers.
* Geen 32-bits ondersteuning, binnenkort waarschijnlijk geen x86/Intel ondersteuning meer.
* Vrij korte ondersteuning van zelfs hun eigen hardware. De computer waar ik nu op zit heeft een Apple LED Cinema Display 27" uit 2010, maar om die op nieuwere versies van MacOS aan de praat te krijgen moet je allerlei omwegen bewandelen.
Nja, bedankt maar ik had het eigenlijk specifiek en redelijk uitsluitend op die default taakbalk in Win11: verder in het OS kom ik ook geen dingen tegen die me aan MacOS doen denken, buiten dus de default taakbalk van Win11, met z'n centrering van de iconen bvb. welk OS "beter" is; Win><Mac, spreek ik me ook niet over uit.

Zoals ik elders hier al zei: het is wellicht vooral kwestie van gewoonworden, maar ik vind Win11 een beetje irritant om in te werken vergelijken met Win10
Ik gebruik ExplorerPatcher. Dit tool laat je configureren welke stijl UI elementen je wil gebruiken op Windows 11.

https://github.com/valinet/ExplorerPatcher

Zelf heb ik de TaskBar en het Start Menu teruggezet naar Windows 10 stijl.
Wat zijn dan bijvoorbeeld dingen die beter zijn?
Wat zijn dan bijvoorbeeld dingen die beter zijn?
Veiligheid, stabiliteit, ui om maar even wat op te noemen. Windows 11 voelt gewoon meer gepolijst en als je daar aan gewend bent geraakt en terug naar Windows 10 gaat dan merk je dat meteen.
Nee dat is helemaal niet waar. De hele Windows 11 voelt trager - zelfs op moderne hardware. System beheers is zelfs meer ingewikkeld en diluted (settings staan op andere of verschillende plekken) dan in Windows 10. Focus switching is unpredictable (je weet nooit welke window/applicatie active is). Windows 10 was veel betere OS dan 11.
I agree...

Ik draai thuis 2 Win10 laptops en 1 Win11 laptop en pffff... die Win11 is écht niet my cup of tea.
(en voelt idd. om de éne of de andere reden trager aan op nieuwere hardware)

Tuurlijk is het een deel 'gewoonworden' maar zelfs los daarvan zit Win11 i.m.o. minder logisch in elkaar... zoals, en misschien vooral, beheer en configuratie... ze hebben het "gedumbed-down" en nu is het een amalgaam geworden van balken en instellingen dat -i.m.h.o.- totaal niet logisch voelt en waar ik moet typen om de juiste instelling te vinden.
Volgens mij was dat hun bedoeling: mensen laten typen welke instelling ze nodig hebben. Het kon bij Win10 ook al maar was minder prominent en het menu zélf; de configuratiepagina, was overzichtelijk en logisch.

...maar goed: ben me er volledig van bewust dat er mensen zijn die net het omgekeerde vinden. Al-bij al ben ik blij dat ik professioneel nog wel even op win10 verder kan.
Hmm ik probeer me dat 'focus switching' voor te stellen, kun je een voorbeeld geven?
De laptop van mijn vrouw heeft er last van dat de browser vaak crashed. Ik ben er nog niet achter of dit nu aan het OS (win11) ligt of niet.
Zelf ben ik al lang geleden naar een ander OS gemigreerd en hoewel dat zeker ook zijn pijntjes heeft hoef ik echt niet terug.
Hmm dat is wel erg abstract? Wat voor concrete voorbeelden zouden iemand enthousiast kunnen maken voor Windows 11?
Ik ben het niet met je eens maar is ook maar een mening
Probeer eens in Windows 11 het overzicht met je netwerkadapters te vinden. Ze hebben er echt een teringbende van gemaakt met de settings. Ik moet nu geforceerd via Run naar de ouderwetse configuratiescherm door "control" in te tikken om mijn netwerkadapters en VPN instellingen te wijzigen.
Anoniem: 1099225 @ShakerNL8 december 2023 16:56
Probeer eens in Windows 11 het overzicht met je netwerkadapters te vinden. Ze hebben er echt een teringbende van gemaakt met de settings. Ik moet nu geforceerd via Run naar de ouderwetse configuratiescherm door "control" in te tikken om mijn netwerkadapters en VPN instellingen te wijzigen.
Windows key -> Type: network -> enter
Waarom zal dit een storm van kritiek opleveren? Microsoft is al vaker gestopt met het ondersteunen van systemen. Ik weet niet meer hoeveel, maar het zijn er tientallen, volgens mij. En al die keren was er wel commentaar, ook wel wat kritiek, maar het heeft MS er nooit van weerhouden om daadwerkelijk met updates te stoppen.
Alles op mijn laptop kan naar w11 behalve mijn 7e generatie i7 die houd de w11 install tegen. Ik kan helaas geen 9e generatie op mijn laptop solderen :(
Dan gebruik je dus de bovenstaande workaround in je bootable media. Gewoon even zelf een stick maken in plaats van via de media creation tool en je kan W11 dus wel installeren op de 7de gen i7. MS zal alleen geen support bieden, dus bij problemen zal je niet bij hun moeten zijn.
Hoeft niet perse bootable media te zijn, regkey kan je ook gewoon zo aanmaken (dacht wel dat je er nog eentje nodig had) en dan vanaf de iso een inplace upgrade doen.

Wel is een schone installatie beter natuurlijk.
En dan zou ik dus Microsoft gaan betalen (nieuwe Windows 11 licentie) voor niks (want unsupported)
Maar die licentie heb je dan toch al? Want als je nu niet kan upgraden omdat je Windows 10 hebt, heb je al een licentie die eligible is voor een gratis upgrade. Daar hoef je dus niet voor te betalen, ook niet met de workaround.

Tenzij je een OEM licentie hebt, en ook naar nieuwe hardware wil, want die mag je inderdaad niet mee verhuizen. Maar dat had je dit specifieke issue ook niet gehad, want nieuwe hardware is gewoon compatible (tenzij je 5 jaar oude hardware als 'nieuw' koopt, maar dat is wat vergezocht.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 14:41]

Verhuizen van OEM licentie is wel mogelijk.

Net een blackfriday systeem vers gebouwd. Windows 10 met media creation USB erop geïnstalleerd en proberen te activeren met een Windows7 OEM key. Helaas dat gaat dit niet meer na de patch van 27 september.

Dus aangeven dat de hardware is gewijzigd, inloggen met account is dan vereist. Maar helaas géén licenties gekoppeld aan het account.

Een oud Core2 gebakje met Windows 10 opgestart, altijd een local account geweest. Inloggen bij MS en licentie koppelen aan MS account en de zaak weer afgesloten.

Het nieuwe systeem opgestart, bij activatie gewijzigde hardware kiezen en met MS account ingelogd. En ja hoor daar staat mijn Core2 licentie! Deze aanklikken en overzetten op het nieuwe systeem.

Activatie geeft aan, Account gekoppelde licentie.
Aanmelden local account terug gezet. Activatie geeft aan, digitale licentie.
Mogelijk dat het wel werkt via bepaalde trucjes, maar licentie technisch mag het niet. Wat voor PC was dat trouwens, want normaal gesproken wordt een OEM Licentie niet gekoppeld aan een MS account, ook niet wanneer het altijd een lokaal account is geweest en nu voor het eerst met een MS account ingelogd. Die zitten namelijk gekoppeld aan de bios.

Wat jij nu ziet gebeuren gebeurt normaal alleen bij retail licenties (voor de consument) of zakelijke systemen die reimaged zijn, waarbij tijdens het reimagen the onderliggende OEM key is vervangen door een zakelijke key.
Heb altijd OEM win7 keys gebruik tijdens Win10 installatie. (Geen Dell of HP maar gekochte OEM licentie, niet in bios) Dit 'truukje' heeft Microsoft na 7 jaar lang gedogen nu aan hun serverkant gepatched.

Een jaar gratis aanbieden en dan zoveel jaar gedogen is ook met een reden, marktaandeel Win10 vergroten tov Win7.

Ik gebruikt géén truuk het is wat Microsoft zelf toe laat. Licentie van de oude PC koppelen aan een MS account. Inloggen met je MS account op je nieuwe PC.

Hun HWID tool is slim genoeg om te zien dat 100% van de hardware is gewijzigd. Vermoed dat ze dit toestaan om zoveel mogelijk gekoppelde accounts te krijgen.

[Reactie gewijzigd door BuzzardHawk op 22 juli 2024 14:41]

Dat heb ik ook jaren lang gedaan, met Windows 7 key's uit de bekende witte enveloppen van o.a. Azerty. Echter die licentie wordt dan, in ieder geval bij mij, gezien als Retail, en niet als OEM. Zie bijv. https://imgur.com/a/hBfntGN

Je kan bekijken of dit bij jou het geval is, door "slmgr /dli" in te voeren in een CMD prompt, dan krijg je de popup te zien die ik hierboven link
Een IT collega stelde precies hetzelfde voor :).
Mijn systeem geeft OEM_DM chanel aan en zijn Dell Win10 home laptop..... Retail chanel 8)7
Een IT collega stelde precies hetzelfde voor :).
Mijn systeem geeft OEM_DM chanel aan en zijn Dell Win10 home laptop..... Retail chanel 8)7
Die is helemaal grappig, OEM_DM zou je namelijk alleen moeten zien als Windows is geactiveerd door je moederbord. Zie ook: https://aztcs.apcug.org/m...vation/win10-channels.pdf Slide 10 en verder.

Bij een ongebruikte OEM key die nog te activeren is op nieuwe hardware zou je OEM_COA_NSLP verwachten.
Hoe dan ook beter via MS geactiveerd dan via zoiets shady activators.
Oh ja... idd ff over het hoofd gezien dat het inderdaad geen nieuwe kosten waren.... dank voor die correctie... maar dan alsnog zit je met een unsupported systeem dat op ieder moment (tot op security patch updates) zou kunnen breken, omdat microsoft niet langer rekening houdt met ondersteuning van die oudere CPUs.
In zo'n geval is het voor mij simpel: je stapt over op Linux of je koopt een nieuw systeem (of nu, als extra mogelijkheid: je koopt bij Microsoft verlengde ondersteuning voor Windows 10).
Wel heel zwart-wit bekeken dat verhaal van een systeem dat op elk moment kan breken. Als je een zelfbouw systeem hebt, dan heeft Microsoft jou namelijk wel minimale vereisten aangeleverd, maar nooit beloofd dat jouw specifieke systeem ook daadwerkelijk goed zal blijven werken met Windows zolang het maar aan de minimum eisen voldoet.
Jij hebt met andere woorden zelf die licentie gekocht en aangenomen dat het zal werken omdat de succesfactor om je heen als heel hoog gerapporteerd wordt, maar je hebt mij bekend vanuit Microsoft nooit garantie op een goede werking met jouw unieke samenstelling van onderdelen. Dat is aan de OEM om zulke garantie wel of niet te bieden, en bij zelfbouw ben je zelf de OEM verantwoordelijke, gebruik je typisch ook een OEM licentie.
In de praktijk zal Microsoft problematische updates al bij voorbaat blokkeren voor incompatible hardware zoals ze vaker doen. In het slechtste geval krijg je dan langzaam aan en sluipend een achterstand met achterstallige updates. In het betere geval een melding dat je updates mist, hoewel dat met ontbrekende ESU in ieder geval op servers niet zo is. Hoop met Windows 10 beter, dan een scherm "No new updates are available"... dat is wel risicovol, dat je niets in de gaten hebt en denkt status groen, zal goed zijn.
In de praktijk zal een zelfbouw PC typisch wel goed werken, en zul je met Windows 11 langer updates blijven ontvangen dan met Windows 10. Windows 12 komt er alweer aan, dus hoeveel breaking zaken gaan ze dan echt nog doorvoeren in Windows 11. Hoogst zelden leert de ervaring, als de nieuwe versie er eenmaal is, wordt iedereen met de nieuwste hardware en vereisten daar ook meteen naar doorverwezen.
Het is natuurlijk wel zo dat je d.m.v. die workaround, daadwerkelijk met een unsupported systeem draait. Als MS iets implementeert dat daadwerkelijk afhankelijk is van een TPM bij het opstarten, en jouw PC heeft die niet maar draait stiekum toch Windows 11, dan kan het prima gebeuren dat ie op een slechte dag na een update niet meer opstart.

Ik heb dat nu al op kleine schaal, ik draai Windows 11 op een server, maar met ExplorerPatcher om dat verrekte ^&#%^%$@#windows 11 startmenu weer normaal te krijgen. Helaas zorgt dat er soms voor dat de desktop niet meer wordt weergegeven na een update. Ik moet dan eerst ExplorerPatcher updaten voordat explorer.exe wil starten. Erg irritant allemaal.

Als MS zo graag wil dat iedereen overschakelt naar Windows 11, dan moeten ze gewoon zorgen dat het op alle machines kan draaien, desnoods met een eenmalige waarschuwing aan de gebruiker dat Windows minder veilig is als er een TPM ontbreekt. En dat idiote startmenu weer terugveranderen naar hoe het was.
Hoewel ik als Tweaker sympatiseer met je verhaal, is een third party tool met de naam ExplorerPatcher, die dan soms problemen geeft met de desktop / explorer shell, nu niet echt van overtuiging dat de hele PC vanilla Windows 11 met enkel die TPM als ontbrekende factor niet meer zou opstarten. Moet toch zeggen, hoe frustrend ook dan dat startmenu voor je is, dit lijkt toch een beetje wel appels met peren vergelijken.

Persoonlijk sinds Windows 8.0 al het startmenu achter me gelaten. Toen al tegen iedereen gezegd: dit onttbrekend start menu icoon is een teken aan de wand dat Microsoft eigenlijk wil dat we voortaan Powershell gaan gebruiken allemaal. Windows 8.1 bracht dat knopje natuurlijk terug voor ieders gemak, en ach, tuurlijk klik je er dan ook weer eens op. Inmiddels met Windows 11 installeer je je favoriete software zo met package managers gelijk linux ook op Windows, allemaal vanuit Powershell. Dat hele start menu heb je niet meer nodig. Zie ook Core server, of tegenwoordig Server zonder desktop experience. Nog altijd een task manager die je grafisch kan weergeven en nog een paar essentials, verder niets meer van een GUI of start menu nodig dat hele Windows :Y)

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 22 juli 2024 14:41]

Als ik toch met een systeem zonder GUI aan de slag ga, dan gebruik ik net zo lief Linux. Windows is een besturingssysteem gemaakt met de intentie voor GUI gebruik. Linux is beter/efficienter als besturingsysteem zonder GUI, want het is daarvoor ontworpen.

De gedachtengang om alle GUI uit Windows te slopen om efficienter te worden, dat snap ik wel. Linux heeft echter al ruim 20 jaar meer "ervaring" als OS zonder GUI. In mijn omgeving draaien nu 40 Linux servers en (nog) 3 Windows servers. Zodra er een mogelijkheid komt dat deze taken over kunnen naar GUI-loze Linux servers, dan gaan ze over naar Linux.

Niet dat Windows-servers nu zo slecht zijn. Maar vergeleken met Linux hebben ze wel een paar nadelen. Nadelen die vrij zwaar tellen voor het bedrijf waarvoor ik werk. Linux heeft zeer zeker ook nadelen, begrijp me goed. Maar ik kan niet ontkennen dat ik veel meer Linux computers kan bijhouden in een werkdag dan Windows systemen.

En nu containerizatie een ding is, is het opzetten van clusters daarvoor in Linux een stuk makkelijker en schrikbarend veel goedkoper met cloud-systemen dan Windows. Je kan dan echt denken aan een kostenreductie van 50% (licenties en resource-vebruik).

Windows Core is dus mijns inziens "a day late, a Dollar short".
Ik lees dit hele verhaal en ben echt benieuwd wat precies de definitie is van linux servers "bijhouden" :) en wat zijn precies de nadelen van Linux servers? En hoezo is containerizatie de reden dat clusters makkelijker en goedkoper op te zetten zijn?

Zie het als vragen die ik bij een sollicitatie aan je zou stellen :) ben erg benieuwd.
Nu doe je alsof Core server alles maar kan draaien, dat is echter niet het geval. Veel GUI-based applicaties werken niet op Server Core, ook niet met de extra Server Core App Compatibilty Feature. Neem bijvoorbeeld één van Microsoft's eigen tools: Entra ID Connect om de gebruikers te syncen. Die móét op een GUI installatie geïnstalleerd worden.

Dat Microsoft heel erg aandringt op Powershell is meer voor zakelijke omgevingen, maar voor computer gebruikers totaal niet interessant. Die gebruiken gewoon het startmenu. Naast mijn andere IT collega ben ik echt de enige in mijn bedrijf die Powershell gebruikt. Al mijn andere collega's zijn computer gebruikers en die vinden dat zwarte (of blauwe) schermpje maar eng. Nee, het startmenu is onontbeerlijk voor gebruikers.
Eens dat win 11 startmenu is gewoon ruk
Voor mij hetzelfde, maar ik ben dan ook hardware enthousiast en zal dus niet snel met unsupported hardware zitten. Echter zal dit voor velen anders zijn, en als die de levensduur van hun systeem nog wat kunnen rekken tot ze een nieuw systeem nodig hebben, of totdat MS inderdaad zou stoppen met updates voor niet supported systemen (al heb ik daar twijfels over, zie ook mijn reactie hieronder op de post van Bor) is dat voor die groep mensen alleen maar mooi meegenomen en kan zo'n workaround dus toch erg handig zijn.

Of straks inderdaad extra support bijkopen.
Hoevaak heb je prive al eens een case aangemeld bij ms
Niet, maar in het verleden genoeg hardware vervroegd op de ewaste berg geplaatst die niet meer werkte omdat Microsoft de support voor 16-bit/32-bit uit windows gesloopt heeft en de hardware vendor niet van zins is om 64-bit driver software in het nieuwe driver model ervoor uit te brengen.
Kan ik microsoft niet verwijten, maar microsoft verwijdert wel degelijk ook af en toe functionaliteit uit windows als dat ze goed uit komt om de codebase te kunnen sanitizen.
Ik acht het dus ook niet ondenkbaar dat Microsoft op termijn in patches met work-arounds in de codebase voor issues met bepaalde niet-ondersteunde CPU microcode sets uit de windows 11 codebase gaat slopen (want processor serie X is niet langer supported en vanaf serie Y is dat microcodeprobleem verholpen door Intel/AMD, dus die work-around is nu feitelijk dead code)
Windows 12 komt er alweer bijna aan. De zaken waar je van spreekt zoals wegvallen 16-bit/32-bit zijn mij bekend allemaal met major Windows versions veranderd, niet eventjes met de maandelijkse updates tussendoor. Volgens mij zelfs niet met de vroegere service packs dat er op basis van compatibility systemen afhaakten?
https://support.microsoft...5eb2f35c2b#bkmk_hardnsoft
Dan gaat het om heel specifieke USB hubs, moederbord power management instellingen en zulks meer die blokkeren. Dat is dan compatibility rond zomer 2009 en die 32 vs 64 bits discussie was toen levendig verhaal inderdaad.
Een tijdperk ook waarin het veel meer verschil maakte of je computer 4 jaar danwel 8 jaar oud was. Dat was toen geen praktisch werkbare optie om op meer dan 10 jaar oude hardware te draaien zelfs voor een service pack 2 van het al langer bestaande Vista toen. Een 1998 topmodel PC ofwel destijds 11 jaar eerder, had je zeker niets dat Vista minimum specs haalde, dan had je op zijn best een Pentium II 333Mhz, een jaar later AMD Athlon 750MHz op einde 1999 als piek van het vorige millenium.
https://en.wikipedia.org/...ng_1990%E2%80%931999#1998

50Mhz te laag, nog altijd net onder het minimum van 800Mhz dat Microsoft voor Vista opgaf.
https://en.wikipedia.org/...sta#Hardware_requirements

Als je vervolgens bedenkt dat men zelfs het latere Windows 7 nog heeft kunnen opstarten op een Pentium II 266MHz, zeg bewust niet draaien want dat zal echt niet werkbaar geweest zijn, maar dat gaat bij Microsoft dus al echt heel veel langer om hun besturingssystemen heel ver onder de minimum specs toch nog te laten werken. Daarmee vergeleken zijn haast al deze Windows 10 machine specificaties die hier voorbijkomen als niet normaal te upgraden alsnog behoorlijk relevant technologisch richting Windows 11 bezien, in verhouding dan ten opzichte van dit hieronder :o
https://www.tomshardware....ws-7-Pentium-II,8110.html

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 22 juli 2024 14:41]

het is ook niet meer te vergelijken.
Servertje van mij draait op een 6e generatie Xeon. Daar zal windows 11 en windows 10 gewoon prima werkbaar op draaien. Windows 12 vast ook wel. Voor 99% is het gewoon niet rendabel om een nieuwe pc te halen ten opzichte van wat ze er mee doen.
Voor wat mailen, krantje lezen en een keer marktplaats kun je het prima af met een oud gebakje tegenwoordig.
Alleen zijn de system compatibility eisen nu al minstens de intel 8-serie, dus een 7-serie intel mag microsoft op ieder moment daadwerkelijk de compatibiliteit mee breken. Bij de nieuwe major hebben ze al gezegd dat die architectuur niet meer supported is. Dat een tweaker het er dan alsnog met een paar registry patches op draaiend krijgt (omdat de huidige codebase er nog op blijkt te draaien als je een paar checks uitschakelt) is geen garantie op enige kans-op-support als een patch van microsoft iets breekt door een specifieke glitch op de 7-series.

Evenzogoed kan op zeker moment er voor microsoft een reden zijn om een bug te fixen mbv gebruik van een TPM 2.0 feature, want vanaf de start hebben ze gezegd 'systeem voor windows 11 moet tenminste TPM 2.0 actief hebben'.
Je kunt toch nogsteeds met de laatste versie van het os dat draait op die hardware gewoon door gaan.

99% van alle exploit issues heb je of al access nodig op de pc , of moet je remote poorten open hebben staan die in domein gebruikt worden.

Bijde zijn bij normaal gebruik het issue niet , of heb je functioneel niet nodig dus zet je dicht op je router en windows firewall.

Kijk even naar de statistieken hoeveel windows 8,7, xp systemen. Er nog draaien. Je hoeft echt niet die hardware ineens af te danken.
Er moeten tenslotte wel systemen overblijven voor scriptkids om te oefenen :+

Een ongepatchte windows is niet iets wat ik aan het netwerk zou willen hangen. Dat anderen andere keuzes maken is hun goed recht. De computer zelf blijft prima functioneren idd, maar ik heb graag een systeem waar ik alles mee kan doen. Er hoeft maar 1 RCE zero-day in Firefox/Chrome/Edge de RCE te combineren met een 'local exploitation only' windows lek om wel binnen te zijn. En het is niet alsof er niet op regelmatige basis securityfixes voor deze browsers uitkomen.
maar die browsers kun je wel gewoon updaten

dat staat los van het OS
zijn volgens mij allemaal al gestopt met ondersteuning van windows <10, dus nee, kun je voor die extra genoemde windows versies niet meer bijwerken
tja dat moet ik dan maar eens gaan doen.

De keuze gaat dan worden:
Of hele nieuwe laptop kopen (in principe niet nodig, deze 7 jaar oude bak voldoet prima)
Of jaarlijks support boete betalen aan Microsoft (voelt een beetje oneerlijk)
Of Windows 11 erop "hacken" en hopen dat ze niet ineens iets bedenken waardoor het niet meer werkt (onplezierig)
Of Linux erop zetten en mijn hele gezin van streek maken.

Hoe dan ook ik kom altijd uit op een onplezierig gevoel.

nouja... we zien het tegen die tijd wel.
Is het wel mogelijk om updates op de reguliere manier te ontvangen op deze manier?
Tot nu toe wel, alleen major upgrades moet je weer hetzelfde trucje uithalen.
Dus dan ga je van "geen support" naar "geen support".
Lees de reactie hierboven nog eens en vraag je af wat je reactie zou moeten zijn.
Gewoon via Rufus een bootable usb met W11 maken en upgraden met behoud van pers.bestanden en instellingen.
Er zijn genoeg mensen die niet gaan klooien met een register of gebruik maken van een custom installer.
Daar rekent Microsoft op. Ze calculeren echt wel in dat een gedeelte (oke laten we zeggen de helft) niet betaald en alternatieven verzint, maar een ander gedeelte zal dus óf nieuwe hardware kopen, óf betalen voor de updates óf (en dat is gevaarlijker) hun pc blijft gebruiken zonder beveiliging. (ken genoeg mensen in mijn omgeving die meer dan een jaar op een ongepatchte Windows 7 bak draaiden omdat ze de stap naar Windows10 te lastig vonden
Nieuwere hardware kan vaak TMP2.0 gebruiken via Intel PTT of AMD fTPM regelen als je geen TPM2.0 chip hebt, moet je alleen aanzetten. Oude proccesoren en partitietables zijn in mijn ervaring vaker een probleem voor Windows 11, waarbij die laatste ook software matig opgelost kan worden. Kwa oude processoren. Tja, ik heb ook nog een 6e generatie Intel draaien en geen problemen gezien, maar moet toegeven dat ik Windows zelden opstart.

Overigens is die TPM2.0 eis echt geen slechte. TPM1.2 is gewoon niet secure meer. Zo ondersteund TPM1.2 bijvoorbeeld enkel RSA en SHA-1. TPM2.0 zet dat naar SHA-256. En zo zijn er nog wel meer dingen. Ik vind het ergens wel ironisch dat men klaagt over het gebrek aan security updates, maar geen secure hardware wil. En als je insecure zijn niet erg vind (niet iets wat ik aanraad!), kun je op je Windows 10 zonder security updates blijven draaien. Toch?

TPM2.0 is trouwens al 9 jaar oud, dus ook niet alsof ze iets super nieuws proberen te pushen. Het is inmiddels wel tijd hiervoor.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 22 juli 2024 14:41]

En het idiote is dat je met een clean install Windows 11 op zowat elke pc kan installeren. De meeste hardware ondersteunt W11 zonder problemen, ik heb op het werk tientallen modellen getest die niet kunnen upgraden omwille van een niet ondersteunde CPU, maar werkelijk al die pc's kunnen gewoon W11 probleemloos draaien.

Gewoon een vuile truk van MS om meer licenties te verkopen, meer niet. En zo krijg je idd een hoop onnodige e-waste.
Je kunt toch ook zo'n TPM 2.0 kaartje kopen dacht ik?
Dat snap ik nu niet...

Mijn laptop heeft TPM 2.0 aanstaan, maar toch kan ik geen windows 11 installeren omdat de hardware niet zou voldoen ?????? Laptop uit 2019.

Hoe kan zo'n 'kaartje' dan het probleem oplossen?

Als ik vanaf 2025 moet betalen, vliegt de internetconnectie van de laptop eraf. Ik gebruik hem toch maar amper meer.
Of installeer ik een of andere Linux. En dat haat ik nog meer dan dat ik er geen windows 11 op krijg.
De rapportage van de tool in dit artikel vertelt wat er niet klopt. Wellicht de processor?
https://support.microsoft...84-41a1-ab57-88258df6812b
Zo'n kaartje lost dan je probleem niet op, want die heb je al als je inderdaad TPM 2.0 support hebt. MS gaat echter, tenzij er voor betaald wordt, niet alle hardware certificeren voor een OS. En zowel AMD als Intel kijken er ook voor te willen betalen. Dus zie je dat je een AMD 2000 serie of Intel 8000 serie nodig hebt als je support van MS wil hebben, terwijl bijvoorbeeld een AMD 1000 serie of Intel 7000 serie ook prima Windows 11 kan draaien.

Je kan, als je geen support van MS nodig hebt, gewoon een van de vele workarounds gebruiken (bijv. installatie media via Rufus) om de boel wel te installeren.
Steeds weer zie ik reacties waarbij mensen aangeven dat Windows 11 wél goed draait op niet ondersteunde hardware (cpu e.d.).

Echter, het was Microsoft NIET te doen om de performance, maar om de security!!! Kijk even naar de CPU vulnerabilities die er in het verleden zijn geweest. Ja, ik weet dat er nu ook weer issues zijn met de huidige generaties, maar het feit blijft dat op het moment dat Microsoft deze maatregel nam, het ging om de verbeterde beveiliging van de nieuwere generaties CPU's. Ook heeft TPM 2.0 de betere hashing en encryptie algoritmes om zo de beveiliging op te schroeven. Het is natuurlijk niet waterdicht, maar wel veiliger.
Uiteraard, dat is immers logischerwijs het bewust genomen risico dat je neemt met zo'n workaround, je levert mogelijk veiligheid in voor levensduur. Maar dat is zo'n algemeen gegeven dat dit mijn inziens niet iedere keer benoemd hoeft te worden wanneer men het op een techsite als Tweakers heeft over de workaround. Microsoft laat die workaround er immers ook bewust in, zodat mensen deze optie hebben. Hadden ze het niet gewild, dan kunnen ze de workaround zo verwijderen en / of hadden ze deze nooit moeten implementeren.

Ze geven bijvoorbeeld ook aan dat met de workaround het mogelijk op enig moment niet meer mogelijk zal zijn om security updates te installeren. Ook dit weet je voordat je eraan begint. Ik acht echter die kans klein, want hoewel MS daar heel duidelijk in is, iedereen die ook maar iets met tech / MS doet zal snappen wat voor shitstorm dat te weeg zal brengen. En dat zal vermoed ik ook zijn wanneer de workaround bestaat, als MS het echt had willen blokkeren hadden ze dat zo kunnen doen, echter wel met een enorme shitstorm. Nu valt dat mee (buiten de techsites hoor je hier nooit iets over), want er is een alternatief.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 14:41]

En mensen die oudere OSsen nog draaien, wellicht zelfs ongepached, is een kleiner probleem?
Het is inderdaad wel bijzonder dat mensen klagen als Microsoft haar security model verbetert en dus op zoek gaan naar patches om dat dan weer te omzeilen.
En dan weer klagen over dat Windows niet secure is. Het is ook nooit goed.
Haha, ja precies!!! Zo vaak hoor ik de Linux aanhangers claimen dat Linux veiliger is dan Windows. Wanneer ik dan wat voorbeelden geef die het tegendeel bewijzen, dan hoor ik ze niet meer. Een besturingssysteem is zo veilig als jij het configureert. Ik kan een hele veilige linux installatie maken, maar ook een hele veilige Windows installatie. Tja. Kijk gewoon waar het ene of het andere OS goed in is en gebruik dat voor jouw doel.
Die hashing en encrptie-algoritmes kun je ook in een gevirtualiseerde TPM implementeren die binnen een hypervisor draait. Microsoft gebruikt het hypervisor trucje voor secure isolation al binnen Windows 10, waar je op hardware die virtualisatie ondersteunt (zeg maar: alles wat binnen de afgelopen 10~15 jaar verkocht werd en van voldoende kwaliteit was om nog steeds in omgang te zijn nu) core isolation aan kunt zetten om bepaalde kernel drivers die gevoelig kunnen zijn voor tampering in geisoleerde sandboxes te zetten.

Sterker nog: Hyper-V heeft voor Windows 10 en Server 2016 zelfs letterlijk al een gevirtualiseerde TPM aanboord. Dat is wat er gebruikt wordt om Bitlocker te laten werken binnen gen-2 hyper-v images van W10 en Server 2016.

Dit bestaat al.
En dit werkt al.

Maar Microsoft wil het niet breed uitrollen om de simpele reden dat het het verkooppraatje voor de verplichtstelling van een TPM 2.0 CPU-firmware of losse hardware-module om zeep helpt.

En waarom willen ze die verplichtstelling? Voor beveiliging inderdaad.
Niet jouw beveiliging. Hun beveiliging.

TPM 2.0 bevat verder gaande attestation en execution policy beheer dan TPM 1.2 deed en kan effectief gebruikt worden om hardwarematige lockout te implementeren op basis van ontbreken v/e geldige cryptografische sleutel. Hardwarematige DRM dus.

Microsoft 365 apps gebruiken deze methode van activatie-beheer momenteel al als optie op Windows 11, voornamelijk gebracht als verbetering voor groot-bedrijf system-administrators om rollout en beheer makkelijker te maken. Maar noem het maar wat het is: testing the waters.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 14:41]

Heb je wel windows 10 draaien? Dan gewoon met Rufus een Windows 11 iso bestand een opstart usb maken en upgraden. Mijn laptop dual-core zonder tpm 2.0 en met maar 4 gb intern, draait perfect op windows 11
Dat snap ik nu niet...

Mijn laptop heeft TPM 2.0 aanstaan, maar toch kan ik geen windows 11 installeren omdat de hardware niet zou voldoen ?????? Laptop uit 2019.

Hoe kan zo'n 'kaartje' dan het probleem oplossen?

Als ik vanaf 2025 moet betalen, vliegt de internetconnectie van de laptop eraf. Ik gebruik hem toch maar amper meer.
Of installeer ik een of andere Linux. En dat haat ik nog meer dan dat ik er geen windows 11 op krijg.
Dat werkt maar voor een heel beperkte set pcs, ik denk omdat de bios ook TPM 2.0 moet ondersteunen (weet ik niet zeker!)

Losse TPM insteek kaartjes zijn meestal versie 1.2, later kwam TPM support in de cpu en waren die losse modules niet meer zinnig.
Dat werkt maar voor een heel beperkte set pcs, ik denk omdat de bios ook TPM 2.0 moet ondersteunen (weet ik niet zeker!)

Losse TPM insteek kaartjes zijn meestal versie 1.2, later kwam TPM support in de cpu en waren die losse modules niet meer zinnig.
het nadeel van tpm support op je cpu is dat je vastzit aan je cpu als je bitlocker ofzo gebruikt:wil je upgraden? herinstalleren of uitzetten eerst.
gebruik je een losse tpm addin module bestaat dit probleem niet,.
ja tpm in de cpu maakt het toegankelijker maar liever had ik veel bredere en universelere tpm add in chips gezien met een standaard zodat modules uitwisselbaar zijn.
? Ik snap je probleem niet.
In bitlocker de recoverykey exporteren of printen. Dat doen wat je wil gaan doen waarbij de TPM/bitlocker gaat zeuren. Recoverykey inkloppen en door.
Maakt niet uit waar de TPM in zit. Werkt op alle systemen het zelfde.
Disk kan zelfs in een compleet ander systeem gehangen worden.
Makkelijker: Maak met Rufus een USB stick en zet die checks uit. Je hebt nog steeds wel een licentie nodig.
Idd ik had dat al gepost ook maar voor wie officieel wil kan een paar tientjes aan zo'n module uitgeven, dan weet je ook dat het na een update blijft werken.
Moet die module wel in je systeem passen enzo.
Waarom krijg je -1? Werkt dat niet meer?
Wss omdat:
1. Het een crack is
2. Het een mijnenveld is waarbij de kans dat je een versie van de tool kan downloaden met malware, groot is, bij het zoeken krijg ik gelijk tig verschillende sites met clickbait titles te zien "get windows for free!" en tig variaties op "KMSpico" "kms-pico-official" "officialkmspico" "kmspicoo" etc..

Levensgevaarlijk, koop dan gewoon een OEM key van een grey market site voor 2 tientjes.

https://howtofix.guide/is...Safe_An_In-Depth_Analysis

[Reactie gewijzigd door dakka op 22 juli 2024 14:41]

Ooit van kms pico gehoord😇
Ik vertrouw het niet, want ik had in Google Search meerdere websites met kmspico domein gevonden.
Volgens mij is het crack software.
Hoe installeer ik dat in een laptop en hoe zorgt dat voor ondersteuning van mijn niet ondersteunde processor?
Tiny11 is misschien wel iets voor je. Gestripte Windows 11 en de tpm eis is er ook uit. Lees er goede dingen over. Vooral als je wat oudere hardware hebt.
Nog een jaar of twee. Linux bevalt me steeds beter. Denk dat ik 1 machine op Win11 neem en de rest dual boot Win10 en Linux. Niet officiele versies ben ik toch terughoudender in.
pc,s die niet ondersteund worden zijn van 2016/2017, dat minstens 8 jaar verder.
Mijn systeem met een i5-7400 uit 2017 voelt nog lang niet traag maar ik mag vanwege een ontbrekende hardware ondersteuning voor een feature (VBS) niet naar Windows 11 over. Dit kan ook via software worden geregeld maar Microsoft heeft anders beslist. Het voelt toch zonde om een goed werkend systeem af te danken.
Misschien een mooi moment om een Linux distributie te proberen zodat je het systeem nog langer kan rekken?

Er zijn een aantal goede gebruiksvriendelijke distributies die best Windows kunnen vervangen.
Om te internetten en een briefje te typen wel ja, maar zakelijk is het gewoon niet handig.
Linux gebruiker hier, en zakelijk in het eco systeem van Microsoft. Ik heb de laatste 3 jaar alles kunnen doen van een mailtje tikken tot onderhoud aan een portaal van Office365.

LibreOfiice of een Office F3 licentie en ik kan mijn werk doen. Voor de meeste dingen kan je overweg met LibreOffice of de online (PWA) versie van Office. Alleen als je met macro's en Oultlook plugins moet werken moet je wat anders verzinnen.

Powershell, Edge, Chrome, Intune, Defender, VS Code, alles werkt.
Hier idem een fulltime zakelijke Linux gebruiker in een Microsoft omgeving. Ik kan inderdaad ook aangeven dat alles functioneel gaat zijn voor het gros van de gebruikers (met uitzondering van bijv. Autodesk software of Adobe software; en zelfs voor de meeste Adobe software zijn er al goede alternatieven). LibreOffice voldoet voor 90% (zelfs vaak met koppelingen en macro's tegenwoordig) van documenten en anders Microsoft Office Online. Verder heb je Google Chrome, Microsoft Edge, Microsoft PowerShell, Microsoft SQL Server, Microsoft Visual Studio Code, Antivirus (ESET Endpoint Antivirus in ons geval) etc. allemaal voor Linux beschikbaar. Voor e-mail gebruik ik Evolution (of de webmail) en dat werkt ook prima voor wat ik ermee doe. Ik draai er inmiddels al weer 5,5 jaar mee en nooit meer teruggekeken naar Microsoft Windows.
Ik gebruik dagelijks Linux zakelijk. Kan je een reden noemen waarom het niet handig zou zijn?

Tekst verwerken werkt prima met LibreOffice. Ik gebruik Thunderbird voor mijn email en het merendeel van mijn boekhouding software zit online.

Natuurlijk als je hele custom made Windows software moet draaien gaat dit niet op maar de meeste van ons doen dat eigenlijk niet echt.

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 22 juli 2024 14:41]

(Azure) AD domain integratie?
Als je dat zou willen ondersteunen genoeg distro's dat.
Natuurlijk minder geïntegreerd, maar een domein joinen is de issue niet.

Maar goed zakelijk betekend niet perse dat AD gebruikt wordt. Er zijn meer hondjes die Fikkie heten (Keberos ondersteunen)
zeker, maar het overgrootste deel gebruik wel iets van Microsoft AD. Ik weet dat je soort van domain join kunt doen op een Windows domain vanaf Linux, alleen zijn de mogelijkheden beperkt, waaronder software management, patch management, inventory management, etc.
Om te internetten en een briefje te typen wel ja, maar zakelijk is het gewoon niet handig.
Zakelijk koop je alle 4 a 5 jaar een nieuwe pc/laptop, daar zou het geen issue hoeven zijn,
er zijn genoeg ondernemers die prima met Linux uit de voeten kunnen, als ze dat willen.
Linux gebruiker hier, ook. Net als @asing hieronder/boven gebruik ook ik Linux in een MS omgeving (Fedora). Alles werkt zoals je verwacht, zonder gedoe. Zelfs Azure, dus iedereen hier kan inloggen op mijn machines.
Je hebt nog bijna 2 jaar, misschien denk je er tegen die tijd anders over, ik heb 2 jaar geleden mijn i7-5280 vervangen voor een i5-12600K, die 5 serie begon toen toch wel trager te worden.
Dat is zeker waar, maar het voelt toch jammer dat Microsoft ook invloed heeft op zo'n afweging.
Ik hoop ook dat MS dan zijn verantwoording draagt en die hele Ewaste berg die er dan aankomt, overneemt.
Ik snap best dat men een beter beveiligd platvorm wil, maar om nu miljoenen pc`s en laptops, als niet geschikt te bestempelen, is een beetje krom om dan in 2025 alles maar de Ewasteberg op te gooien ivm EOL W10 (wat for live was toen het uitkwam ;)).
(wat for live was toen het uitkwam ;)).
Dat wat voor zover ik weet nooit een ding, maar een in een verkeerde context geplaatste quote van een dev in de media, wat daarna een eigen leven is gaan leiden. Iets met de developer die zei dat het de 'last version' was, waar hij eigenlijk 'latest' had moeten zeggen.

Hier ook een beetje uitleg: https://www.reddit.com/r/...tion_of_windows_10_being/
Je kan zeggen wat je wil maar MS is wel de software fabrikant met één van de langste support duur, hoeveel smartphone,s ken je die na 8 jaar nog updates krijgen? (genoeg houden al op bij 2 jaar).

Daarnaast die e-waste berg komt niet want consumenten die het apparaat zo lang gebruiken staan erom bekend dat ze het blijven gebruiken zolang die voldoet aan hun wensen en software update,s irrevant zijn.
Het is natuurlijk niet alleen MS, certificeren van hardware kost nu eenmaal tijd, veel tijd, en dus geld. Vandaar dat ik vermoed dat AMD en Intel mogelijk ook wel wat te verwijten valt, normaal betalen dit soort partijen immers (mee voor) de certificering. En dat lijkt nu niet gedaan te zijn. Immers een AMD 1000 of Intel 7000 serie met aparte TPM 2.0 module zou eigenlijk zonder problemen Windows 11 moeten kunnen draaien op ondersteunde wijze (nu kan het alleen unsupported).
ze geven je nog updates als je ze echt nog wil hebben, je kan ook zonder verder of een ander OS kiezen. Niemand wil tot in het oneindige gratis blijven werken aan een oud product dat vervangen is.
Ach beter dan bij telefoons überhaupt niet meer updaten (kuch Samsung) of expres langzamer maken (kuch Apple)
Express langzamer maken?
bij elke OS upgrade wordt het zwaarder dat is algemeen bekend.
Ze maakten oude telefoons slechter zodat men nieuwe ging kopen
Ik heb een Surface met een 7300u en daar een clean instal op gedaan.
Via Rufus aantal checks eruit gehaald en werkt prima en update ook prima.
Heeft het arme beestje nog een 2e leven zo :)
Het leuke is, ik heb een Surface Studio waar 11 niet op te installeren valt. Bij het maken van de ISO / installatie stick (wat voor een Surface niet zo 1-2-3 is als een "normale" PC) mekkert Windows 11 over een niet ondersteunde CPU...
er zouden manieren zijn om win11 toch draaiende te krijgen op oudere systemen, bv door het register aan te passen.
vraag maar aan Bard v. Google.
Zo lang het niet verplicht is geen probleem toch, je kan ook gewoon allang over naar Windows 11.
Moet je wel een apparaat hebben dat een TPM module heeft. Er zijn er nog zat die het niet hebben, en tegelijk nog niet oud genoeg zijn om vervangen te worden.
dan zijn ze toch al best oud, TPM bestaat al een tijdje.
TPM bestaat al een tijdje.
Dat de techniek al een tijdje bestaat betekend niet dat het ook overal al direct in geïntegreerd is.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @segil5 december 2023 22:55
Dat wil niet zeggen dat het op elk moederbord geïntegreerd is en wordt ondersteund door de bios. Daarbij moet je ook nog eens een juiste versie TPM hebben, minimaal een versie 2 of hoger. Oudere versies van de TPM zoals de veel geleverde 1.2 versie worden ook niet ondersteund. De reden hiervoor is dat de TPM 1.2 het SHA-1 algoritme ondersteund wat wordt uitgefaseerd.
Zal eerder zijn dat TPM 1.2 bepaalde andere standaarden NIET ondersteunt die 2.0 wel ondersteunt, want je kunt gewoon de SHA-1 functies van TPM 1.2 links laten liggen, daarvoor hoef je TPM 2.0 niet te eisen, maar een veiliger standaard die door TPM 1.2 niet ondersteunt wordt kun je ook niet gaan gebruiken in de codebase die de TPM gebruikt voor beheer van bepaalde sleutels/algorithmes.
Ja maar ik had al een tpm module op een moederbord ergens 2007-2008 ofzo. Dus lijkt me bizar dat dit nog op zoveel pc's nadien niet was. Misschien om kosten te besparen ofzo, geen idee
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @cricque5 december 2023 22:56
In die tijd werd TPM vooral als nuttig voor de zakelijke markt gezien. Een TPM chip was geen gemeengoed op consumenten moederborden.
Ik weet nog ongeveer wat er in zat, maar was een asus moederbord, iets met een pro, was een intel dat erop zat, was wel telkens zowat het "beste" wat je kon krijgen. Dusja op de duurdere zal dit wel al opgezeten hebben
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @cricque6 december 2023 08:46
Enkele duurdere borden hadden TPM in die tijd net als de (duurdere) zakelijke machines. Het was voor een consumenten bord meer uitzondering dan de regel. De fabrikanten die het al ondersteunden leverden de chip vaak niet bij het bord maar verkochten dit als "insteek" module. Je had een TPM header op het moederbord waar je de module op kon prikken in die gevallen. Je had dan nog wel bios ondersteuning nodig. Ik ken moederborden van bv Gigabyte die wel de header hebben maar waar de support in de bios ontbreekt waardoor een module nog niet bruikbaar is.
Ja, als je hardware het ondersteunt. De gemiddelde consument gaat ook geen omwegen zoeken. Die zien de melding "hardware niet ondersteund" en trekken de conclusie: dan maar geen updates meer.

Of: Dan maar een nieuwe PC kopen.

We zitten straks met een ware vloot onveilige PC's en een hoop onnodige e-waste.
Ik begrijp niet waarom niemand update?

Ik run windows 11 easy op me Lenovo Thinkpad X230 3th gen i5
4GB ram
TPM v1.x

Gewoon ff kijken waar de setup om zeurt en alleen die betreffende regkeys aanmaken..
Draait als een zonnetje, missende drivers gewoon van Windows 10 gebruiken werkt perfect.

Owja, wel UEFI only met securboot aanzetten ;) setup vraagt wel om een key dan (ff overslaan) maar eenmaal in Windows verbonden aan t internet zet Windows de ingebakken uefi key vanzelf om naar een Windows 11 key. Wel de corresponderende Windows installeren aub. Heb je een pro key? Installeer 11 pro. Home key? Win 11 home.

Werkt op alle machines ongeacht cpu ram tpm etc.
Wel worden alleen Keys vanaf Windows 7 omgezet

Voor meer uitleg let me know
JIj weet wat je doet, maar voor 95% van de gebruikers is dit abacadabra en kiezen inderdaad voor geen updates (en dus onveilig) of een nieuwe PC.
Mensen die de pc zo lang gebruiken doen er in algemeen ook geen spannende zaken mee, daarnaast banken hebben nog steeds een extra encryptielaag waar je niet zomaar omheen komt met een gatenkaas pc.
Sommige mensen willen gewoon geen Windows 11.
Ik bijvoorbeeld, mijn pc heeft prima ondersteuning voor 11 maar ik wil het er gewoon niet op hebben omdat ik het een waardeloos OS vind.

Bomvol Microsoft Spyware (was bij Windows 10 ook al erg maar daar weet ik inmiddels wel hoe ik alles eruit kan slopen, bij 11 is dat een stuk lastiger gemaakt).

Gepush voor het gebruik van een Microsoft account, waar ik helemaal niet op zit te wachten.

Gedoe over die TPM chip die ik absoluut niet in mijn PC wil hebben.
Ik bepaal zelf wel welke software mag draaien, daar heb ik geen consortium van grote bedrijven voor nodig.

Ik kan me eerlijk gezegd geen reden bedenken om wel over te stappen..
Zolang Windows 10 nog overal ondersteund wordt is daar geen enkele reden voor.
[edit]
Als Windows 11 LTSC uitkomt ga ik wel is kijken of die minder data honger heeft.
Wellicht dat ik dan wel zou overstappen.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 22 juli 2024 14:41]

Nogmaals: maak een stick met Rufus en NIET met de Media Creation Tool. Dan kun je het ook zo installeren dat je Windows 11 zonder Microsoft account kunt draaien.
Waarom zou ik een stick gaan maken als ik het OS niet op mijn pc wil hebben?
Sommige mensen willen gewoon geen Windows 11.
Ik bijvoorbeeld, mijn pc heeft prima ondersteuning voor 11 maar ik wil het er gewoon niet op hebben omdat ik het een waardeloos OS vind.
Daarnaast is het mooi hoor dat je met slimme truukjes de beveiligingen kan omzeilen..
Tenminste tot Microsoft een keer een patch uitbrengt die dat weer om zeep helpt.. :+
Dat zou namelijk zeker niet voor het eerst zijn.

(Rufus is natuurlijk niks nieuws dat gebruikte ik meer dan 10 jaar geleden al om Windows XP bootdisks mee te maken.)

Nee ik wacht wel lekker op de LTSC versie, daar zie ik nog wel een kleine kans.
En anders wachten we gewoon op Windows 12, alhoewel ik twijfel of het daarbij beter zal gaan..

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 22 juli 2024 14:41]

Media creation tool kan dat ook gewoon.
Vertel ...............
Nogmaals: maak een stick met Rufus en NIET met de Media Creation Tool. Dan kun je het ook zo installeren dat je Windows 11 zonder Microsoft account kunt draaien.
Daar heb je Rufus niet voor nodig.
Je kunt tijdens de initiele set-up een command prompt tevoorschijn trekken waar je een voorgeprepareerd script in kunt draaien die wat flags binnen de OOBE setup aanpast en deze herstart, waarna deze je weer toestaat om het stukje user-account te doorlopen zonder netwerk verbinding en met de aanmaak van een lokaal admin account.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 14:41]

Jij bent dan ook een Tweakert. Ik denk dat ik dat m'n kind (middenbouw basisschool) nog makkelijker uitgelegd krijg dan m'n ouders.
Voor mij is het puur het feit dat de taakbalk niet aan de zijkant van het scherm geplaatst kan worden
Je bedoeld echt de hele balk?

[Reactie gewijzigd door KingD87 op 22 juli 2024 14:41]

Ja.
Aangezien er in de breedte meer pixels zijn ben je procentueel een kleiner oppervlak van je scherm kwijt.
Omdat alles veranderd.
Email client zal wel veranderen.. dodelijk voor bejaarden.
Zo werkt het inderdaad, zelfs dev versies werden zonder trucjes geïnstalleerd (tot nu toe).
Rufus kreeg de mogelijkheid om ook de "gewone ISO" te kunnen installeren.
Maar voor heel veel mensen is een "aangepaste installatie" een tijdelijke oplossing want ook nu worden sommige updates niet automatisch gedaan op niet ondersteunde hardware en dit zou zo maar eens voor alle patches kunnen gaan gelden.
Zelfs een i5 met exact dezelfde specificaties als een i3 van een maand later wordt door het generatieverschil gezien als niet ondersteund.
Als er nog mensen zijn die zweren bij Windows 7/8 of nog ouder die zullen zeker geen beveiligingsupdates meer nemen tegen betaling.
Bij de aanschaf letten of er een eventuele gratis upgrade mogelijk is naar W11 en niet naar het geïnstalleerde aangezien veel mensen nu klooien daarmee dan zit je waarschijnlijk in oktober 2025 toch nog aan een nieuwe, of rond die tijd aan een upgrade van de grafische kaart om W12 te kunnen gebruiken.
Omdat de onderdelen die NIET de prijs maken van een pc onder de prijs van een jaar abonnement op beveiligers zit zou ik mensen aanbevelen geen risico te nemen door op dit moment een systeem te kopen die niet officieel geschikt is voor Windows 11.
Budget laptops zijn vaak na gebruik hooguit nog maar enkele jaren houdbaar, dus daar kan de hobbyist wel mee aan de slag maar zie veel dat mensen dit met een Windows 11 "upgrade" aanbieden en ik zie dat als oplichterij.
Voor de mensen die goedkoop willen "kompjoeteren" zijn er goedkope nieuwe alternatieven genoeg, als over je oude oorspronkelijke Windows 7 of Windows 8 systeem nog tevreden bent zul je dat ook zijn over een budget systeem met W11. Na 2025 zal het weer zo'n 5 jaar duren voordat W12 wordt opgedrongen d.m.v. een iets van een extra chip in de videokaart? Maar dat ga ik toch niet meer meemaken waarschijnlijk. 8-)
Wat betreft de E-waste zou het spul misschien nog naar 3e derdewereldlanden kunnen gaan zoals met de meeste zooi gebeurt en sowieso zullen wij ons dan moeten gaan beschermen tegen virussen die daar de ronde gaan doen, geldt overigens ook voor de digitale verzies ;)
Oude Jumbo's die al meer dan 30 jaar voor vervuiling hebben gezorgd gaan toch ook nog jaren mee, zou je er eerst drones van maken voor de verkoop kan je er nog meer mee (TIP)
"We zitten straks met een ware vloot onveilige PC's en een hoop onnodige e-waste." Dat is wel raar aangezien Microsoft zo aandringt op een duurzaam planeet.
Greenwashing noemt men dat ;)
Oh? M'n ene pc zegt dat de cpu niet wordt ondersteund (super snelle pc van 5 of 6 jaar oud) en de ander is een consumenten pc zonder TPM 2.0.

Het marktaandeel van Windows 10 is nog zo gigantisch groot dat Microsoft toch echt wat aan de ondersteunde hardware én de vereiste van tpm 2 moet gaan doen voor Windows 11 groot gaat worden.
Ik ga een tutorial posten op de reactie van andreas.2005

Komt goed jouw systemen kunnen t aan
Zo lang het niet verplicht is geen probleem toch, je kan ook gewoon allang over naar Windows 11.
Dat is juist het probleem. Ik mag van Microsoft niet updaten naar Windows 11 omdat mijn CPU zogenaamd te oud is.

Dit is geen technische beperking, maar meer een marketing keuze. Het argument dat de CPU niet veilig zou zijn gaat niet op, want als ik Windows 10 blijf gebruiken is het niet veiliger.
Ja want je kan dan geen Windows Hello for identity protection gebruiken of Bitlocker. /S
Dat kan allemaal wel met Windows 10, dus het is onzin dat dat niet met Windows 11 zou kunnen als de CPU te oud is. Windows 11 zou op dezelfde hardware dezelfde veiligheid kunnen bieden als Windows 10.
Maar dan kan je Virtualization-based Security (VBS) niet gebruiken en ben je heel onveilig bezig. /S
$280 voor 3 jaar klinkt zo slecht dan nog niet
Is wel bijna (~80%) de prijs van een Windows licentie per jaar.
Voor dat geld koop je een tweedehands laptop met Windows 11 pro.
Met Windows 7 verdubbelde die prijs elke vernieuwing. Dus eerste 3 jaar was $280, dan $560. Je kunt nog steeds Windows 7 support kopen, ik geloof dat de US Navy dit doet tegenaan $1200/machine/jaar.
Zo slecht nog niet? Een nieuwe versie van Windows kost net aan €100?
En als student betaal je rond de 10 euro
Ja, maar dat is Windows 11
Ja, helemaal gelijk in; maar wat is het alternatief? Een Windows 10 box die als zombie gebruikt wordt door hackers?
Dat was de prijs voor bedrijven bij windows 7, voor normale consumenten zal het wel lager zijn, 80 euro voor drie jaar of zoiets

[Reactie gewijzigd door droofx op 22 juli 2024 14:41]

Een aantal van mijn Windows 10-pc's voldoen niet aan de Windows 11-vereisten. Ze voldoen nog wel aan mijn snelheids- (een ssd en extra ram doen wonderen) en bruikbaarheidseisen.
Daarvoor moet ik straks betalen. Of nieuwe pc's kopen.
Waarom zou iemand dat willen, is na 4 jaar nog steeds een wrak.
Het is pas net 2 jaar uit, dus geen idee hoe je aan die berekening komt.
Mijn pc kan nog jaren mee, maar Microsoft heeft besloten dat mijn i7700 niet voldoende is voor Windows 11 vanwege iets van een TPM beveiliging ofzo. Dat risico is bij een desktop pc /processor volgens mij extreem uitzonderlijk en rechtvaardigd naar mijn mening niet op een installatie niet toe te staan. Er zal zich wel een oplossing voordoen tegen die tijd.
Absurd inderdaad. Mijn vader heeft zo bijvoorbeeld een all in one met i7 6700, 32gb geheugen, een of andere low end videokaart en een prachtig 4k scherm.

Voor zijn gebruik (email, surfen, office, en videostreaming) kan die computer wellicht nog langer mee dan hij zelf zal leven.

Maar Microsoft besliste dat het niet meer voldoet voor Windows 11. Dus is het voor hem kiezen om het hele ding de vuilbak in te kieperen en een nieuwe PC te kopen, of op Windows 10 te blijven.

Als je dan ook objectief je afvraagt "wat is er dan beter aan Windows 11?", is het helemaal absurd dat je voor zo'n gebruiker die kost zou maken.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 22 juli 2024 14:41]

Je kan een iso maken met Rufus en die requirement uitschakelen.

Andere optie is LTSC Windows 10, die werkt tot 2027 maar moet je dan wel illegaal downloaden.

Nog een andere optie is die ESU hack die vaak wel komt, dus dan kun je gewoon gratis ESU updates blijven installeren en kan je zeker nog 3 jaar mee. Of je betaalt die 100 euro per jaar.

Last resort: Installeer Linux. Lijkt me ook prima voor zijn use case.

Maw tal van mogelijkheden.

Edit: Nog een optie, TPM 2.0 module kopen van een paar tientjes.

[Reactie gewijzigd door Marve79 op 22 juli 2024 14:41]

Een all in one computer heeft niet zomaar een toegankelijke TPM header onder een onderhoudsleukje, helaas.

Daarnaast is de 6700 ook niet officieel meer ondersteund. Ik kan die requirement omzeilen, en dan loop ik wellicht na een tijdje toch weer tegen de lamp omdat Windows instructies gaat gebruiken die mijn CPU niet ondersteund ofzo.

Linux is inderdaad een prima oplossing, maar voor hem wel een serieuze aanpassing. We hebben een aantal jaar terug al eens geprobeerd met een Ubuntu waar ik al zijn programma's op klaargezet had op het bureaublad, maar helaas kon hij er niet aan wennen.

Op zich is het allemaal het einde van de wereld niet, alleen jammer dat ze software ondersteuning laten vallen voor hardware die nog prima mee kan.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 22 juli 2024 14:41]

Xubuntu of Kubuntu is mischien een betere keus ;)
Die interface lijkt veel meer op Windows (start menu en zo)
Ik weet het niet exact meer, maar ik denk dat ik destijds KDE als desktop had ingesteld.
Hmmm vreemd dat ie er dan niet aan kon wennen.
IoT Enterprise LTSC heeft zelfs ondersteuning tot 2032! Heeft alleen wel een passende key nodig (HWID), anders downgrade 'ie als ik het mij goed herinner naar de gewone Enterprise. Iets als Linux Mint werkt inderdaad ook fijn.
Rufus Bootable USB maken en die checks uitzetten. Kan je gewoon Windows 11 draaien op die AIO
Je kan het al omzeilen had ik begrepen. https://www.techradar.com...m-20-and-why-you-shouldnt
Heb zelf al ervaren hoe fijn TPM is. Had mijn ryzen 2600x vervangen voor een 5800x, hiervoor moest ik de bios updaten. Maar in de nieuwe bios versie stond TPM standaard aan. Nou kreeg ik bij het booten de melding dat ik de encryptie key nodig anders zou het niet werken of ik moest de boel resetten met risico dat de pc niet meer zou booten. Gelukkig bleek het een loze waarschuwing, maar had wel even een WTF moment.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @rob19855 december 2023 23:02
De afwezigheid van een TPM zorgt er o.a voor dat je cryptografische informatie minder veilig kan opslaan / verwerken en je o.a. Bitlocker niet op een echt veilige en gebruiksvriendelijke manier kan inzetten.
Hoezo niet? Je kan BitLocker altijd gebruiken in een pin-only situatie. Dan moet je bij het starten een wachtwoord of een pin ingeven. Dat is waarschijnlijk een nog betere beveiliging dan alleen een TPM.

Wat die TPM betreft, en het omzeilen ervan : Microsoft kan ten alle tijden een check doen of je aan de door hun gestelde hardware eisen voldoet en je anders net zo makkelijk uitsluiten. Voor de CPU geldt hetzelfde. Met andere woorden : als je eromheen getweakt hebt zit je eigenlijk op een tijdbom.

Je hebt dus 3 opties:
- upgraden naar W11
- een nieuwe PC/laptop kopen
- Linux installeren
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @asing6 december 2023 07:56
Hoezo niet? Je kan BitLocker altijd gebruiken in een pin-only situatie. Dan moet je bij het starten een wachtwoord of een pin ingeven.
Waat jij op lijkt te doelen is bitlocker pre-boot authentication. Dat kan je ook met een TPM gebruiken wat veiliger is. Zonder TPM heb je geen tamper proof mogelijkheid om met de encryptiekeys te werken.
Installatie zal prima gaan hoor, ook zonder die TPM chip. Wordt alleen niet officieel ondersteund.
Ik kan bijna niet in woorden uitdrukken hoe gigantisch ik me frustreer aan het feit dat Microsoft heeft besloten om een TPM te verplichten voor Windows 11.

De voornaamste reden dat ik me hier aan erger is omdat Intel al vanaf de 8ste generatie en AMD vanaf de eerste generatie Ryzen een TPM 2.0 module ingebouwd hebben in de processor. Met andere woorden: hardware die geen TPM 2.0 ondersteund zal vanzelf uitsterven, met of zonder vereiste vanuit Microsoft.

Combineer deze info met het feit dat Windows 11 nog steeds te installeren is op 'niet ondersteunde hardware' met behulp van workarounds, en het is duidelijk dat Microsoft de mogelijkheid had om de TPM 2.0 ondersteuning niet tot vereiste te maken. Het is dus een bewuste keuze geweest om dat wel te doen.

En ja, wij als tweakers kennen de trucjes en workarounds om Windows 11 te installeren op oudere hardware. We hebben de kennis om een TPM 2.0 module te installeren op hardware die zulke uitbreidingsmogelijkheden biedt. En in het uiterste geval is voor ons overstappen naar Linux nog een mogelijkheid. Maar voor Jan Modaal? Die ziet dat hij niet kan upgraden naar Windows 11 met zijn huidige system, zucht eens diep, trekt zijn portemonnee, en besluit dan maar een nieuwe PC of laptop te kopen, en de oude naar het stort te brengen.

En dit in tijden dat we steeds meer geconfronteerd worden met een klimaatcrisis en de gevolgen ervan. In een tijd dat het steeds duidelijker wordt dat - als we zo doorgaan - onze grondstoffen uitgeput zullen raken.

Ja, in deze tijden, en met deze uitdagingen, maakt Microsoft een besluit wat honderdduizenden, zo niet miljoenen of zelf miljarden systemen - die nog gewoon werken - op de e-waste berg zal laten belanden.

Om ziek van te worden.
TPM is maar 1 onderdeel, bepaalde virtualisatietechnieken op de CPU zijn ook nodig en zelfs al heb je die aan boord zag ik nog soms 20 tot 30% performance wegsmelten op specifieke workloads met een 2nd gen EPYC™ 7002 als je heel de boel actief zet (wat je zelf moet doen)

Exact dezelfde security features zijn aanwezig in Win10 maar op dit moment laat zowel Win10 als Win11 toe dat je draait zonder ze actief te hebben. Eenmaal men ze op Win11 verplicht aanzet heb je daar wel een probleem echter ik verwacht niet dat MS het any time soon verplicht gaat aanzetten.

Het basis probleem is dat zolang MS geen stok achter de deur heeft men de hardware markt niet kan dwingen bepaalde features default te voorzien waarbij CPU fabrikanten bepaalde features liever in de duurdere moddellen steekt. En zolang niet iedereen mee is moet je het oude blijven ondersteunen waarmee de achterdeur blijft bestaan wat heel het security verhaal onderuit haalt.

Is dat echt nodig? Windows komt eigenlijk schromelijk te laat, dit is al lang default op ARM zowel voor Android als iOS
Uiteraard een nieuw besturing systeem zoals windows zich moeten aanpassen t.a.v. bedreigingen.
Maar: MS is gebaat bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur.
Immers bij nieuwe hardware wordt direct een licentie van MS verkocht, en is het dus gewoon een verkoop truc van MS.

Op "oudere" systemen draait een Linux distro immers prima, maar helaas weten te weinig mensen dat heel veel van de Linux gewoon gratis is te krijgen en/of installeren.

Neem b.v. Windows 365 office, hier zij goede en gratis opties zoals libre office voor te verkrijgen.
Maar nee, de grote meerderheid loopt trouw, zoals ook deze discussie achter MS aan
Dat is het effect van vendor lock-in. Als sinds de jaren 80 is koppelverkoop van een computer met Windows gaande, en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds van toepassing. Minstens 3 generaties zijn ermee opgegroeid en zien Windows en MS Office als de maat der dingen. Elk ander alternatief is "bagger", "niks", "niet goed genoeg" en ga zo maar door.

Over MS Office heb ik qua functionaltiteit niet veel te klagen, want dat is wel op orde. Maar alternatieve kantoorpakketten zijn vaak net zo goed, en zelfs op bepaalde onderdelen beter. Maar maak dat iemand maar wijs die opgegroeid is met Windows en MS Office. Het staat in alle woonkamers, op de meeste kantoren en op elke andere plek die je maar kan verzinnen.

En ook al kost het men klauwen met geld (MS Office is betaalde software), ze blijven het gebruiken. Omdat het in hun beleven nu eenmaal de maat der dingen is. Dat krijg je er niet zomaar uit. En als je bijvoorbeeld het kantoorpakket LibreOffice neemt: velen schieten het al af omdat Calc en Writer geen exacte klonen zijn en volgens hen ouderwets ogen. Maar met een kleine wijziging in de gebruikersinterface (die je kunt aanpassen met één klik) blijven mensen klagen dat het er niet zo mooi uitziet als MS Office. Tja, hou dan maar op, want over functionaliteit wordt helemaal niet gerept. Wat zo'n alternatief kantoorpakket zwaar tekort doet, want LibreOffice is méér dan uitstekend als vervanger voor MS Office. Maar ja... Calc heeft niet hetzelfde groene balkje boven, en Writer niet hetzelfde blauwe kleurtje op de bovenbalk. Nee, dan kán het gewoon niks zijn, volgens hen. Hopeloos eigenlijk. Maar die mensen "verdienen" het dan ook maar om afhankelijk te blijven van Microsoft én vast te zitten aan een constant "koopinfuus" van MS.

Als ik bereken hoeveel geld ik al uitgespaard heb sinds 2007 (toen ik definitief besloot niet meer afhankelijk te zijn van Windows en MS Office), dat zijn al duizenden euro's. Mind you: ik doneer af en toe wel aan open source projecten zoals LibreOffice, Thunderbird, Linux Mint en nog een aantal andere partijen. Maar dat weegt niet op aan de kostenpost die je kwijt bent aan wat je steeds moet betalen aan je software. Windows is dan wel gratis, maar de applicaties erop zijn vaak betaald (zoals MS Office).
Het leuke is dat je wel gewoon een Windows 11 kan draaien in een VM op een cpu dat niet meer ondersteunt wordt 8)7 .. dus je kan over een paar jaar een leuke 2de hands pctje krijgen , omdat windows 11 er niet op werkt ... kwestie van een linuxje er overheen gooien en voila :Y)
Inderdaad, met UTM (een QEMU wrapper op macOS) op Macbook Pro kon ik een Windows 10 VM niet upgraden naar Windows 11, ondanks allemaal trucjes op internet gevonden.
Toen een schone Win11 Pro ISO geïnstalleerd in UTM VM en dat loopt als een zonnetje ook na een aantal updates !
t kan ook gewoon op een standaard vmware workstation free version :)
Hmm.. Mij is het nooit gelukt met VMware Workstation 15 Player / W10 Pro VM (De host PC is een i7-11700). Wat is de truuk?
hij doet t gewoon bij me ? mischien omdat ik een hardwarematige TPM 2.0 module op mn moederbord heb ? en ie niet de cpu kan herkennen ? 8)7

t lijkt me als ik mn cpu zou kunnen hernoemen naar een 8700k dat Windows11 er 0 problemen mee heeft en gewoon voor de 100% werkt ;) ... maargoed er komt uiteindelijk Linux op :>

[Reactie gewijzigd door Metallize op 22 juli 2024 14:41]

Zover ik weet, is alleen de VMWare Player gratis. Voor elke versie van VMWare Workstation dien je je beurs te trekken...en om te kiepen, want na die betaling zit er amper meer wat in.
Er zullen allicht mensen zijn die willen betalen, dus per saldo juist minder onveilige pc's.
Hopelijk werkt 11 gewoon goed tegen die tijd.
Ik draai al een jaar W11. Werkt prima :)
Ergens vraag ik mij af of dit dan ook een deel van hun strategie is. We beperken de ondersteunde hardware terwijl we weten dat mensen vaak langer doen met pc’s. En vervolgens gaan we er geld uit halen.

Ergens een best goed idee, zeker gezien ze minder inkomsten halen uit de verkoop van window met al die gratis upgrade programma’s.
Dat zegt toch wel iets over de adoptie van windows 11, en hoeveel gebruikers ms denkt zelf over twee jaar nog op 10 te hebben
Als de prijzen voor consumenten redelijk zijn (dus niet zoals bedrijfs systemen) lijkt mij dit een redelijk nette methode om hun HW nog officieel ondersteund te houden - je kunt ook van OS switchen (ja, dat is even wennen en eventueel afzien) of je 10+ jaar oude HW upgraden?

Of gewoon zonder support - dan draait het gewoon verder; genoeg XP/7/andere bakken die ook nog op deze manier werken...is dat veilig? Nee, maar die machines hangen meestal ook niet aan internet...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.