Rapporteren zou kunnen helpen, maar dat voorkomt volgens mij niet zoveel. Ik ben ietwat verbaasd dat die functie er nog niet in zit, maar ik betwijfel of het effectief zou zijn geweest.
Nou, je kunt andere klanten gaan waarschuwen, en je kunt gericht het wachtwoord van het hotel resetten of dwingen over te stappen op 2FA. Nu is men blind en doet men niets, en is men overgeleverd aan de pro-activiteit van de individuele hotel medewerker. En zolang die niets doet, kan men doorgaan met frauderen.
Vreemde links blokkeren lijkt me onhandig, je wilt wel dat je hotel naar informatie op hun website kan verwijzen. Je zou daarvoor natuurlijk een whitelist kunnen maken op basis van de URL van het hotel, maar als iemand in de hotelaccounts kan, kan die ook het profiel waarschijnlijk wel aanpassen. Als dat allemaal niet lukt kun je altijd nog gewoon een t.co of een bit.ly uittypen; het klikbaar maken van de link is niet zo belangrijk meer als je mensen kunt overtuigen dat ze hun boeking kwijt zijn geraakt.
Security is niet handig. Hackers spelen juist in op de luiheid van mensen die op een link klikken zonder die te controleren. De domeinen die gebruikt worden zijn niet eens zo moeilijk te herkennen:
Akamai heeft ze al een maand (!) op hun website staan. Die bekende URL's blacklisten had al ellende voorkomen.
Dat het communicatiekanaal afgeschermd is, zegt weinig. Die assumptie is juist waarom mensen vallen voor de "ik ben je dochter en ik heb nu geld nodig" scams op WhatsApp. Aan beide kanten van het gesprek zitten mensen, en waar mensen zitten, kunnen hackers/oplichters zitten.
Gek genoeg waarschuwt Google al in 95% van de tijd bij vreemde SMSjes dat de afzender verdacht is. Gewoon doordat er mensen wel opletten en het platform faciliteert dat mensen elkaar anoniem kunnen waarschuwen.
Maar in dit geval is een hacker in staat de identiteit van een min-of-meer vertrouwd hotel aan te nemen. De partij die verantwoordelijk is voor de authenticatie van die partij (Booking.com) is hier op zijn zachtst gezegd laks te noemen. Als je ziet dat deze aanvallen al meer dan een maand spelen en gewoon nog steeds door gaan zonder dat gebruikers gewaarschuwd worden dat er gevallen van fraude via dat kanaal bekend zijn (simpele waarschuwing bovenin de communicatie kan helpen) of snelle rapportage van verdachte communicatie melden zodat minder beduchte klanten gewaarschuwd kunnen worden. Of gewoon een hard beleid dat er altijd met 2FA gebruik gemaakt moet worden voor communicatie naar klanten.
Booking.com is een facilitator die vrij royale commissie opstrijkt omdat je als consument zaken wilt doen met een partij die eenvoudig aanspreekbaar is en niet met een hotel 3000 mijl verderop in een land waar je de taal niet van spreekt. Ze kunnen zich niet enerzijds profileren als "betrouwbare partij" die je ertussen schuift als je met onbekende hotels zaken wilt doen, en anderzijds zich onttrekken aan die verantwoordelijke als er daadwerkelijk frauduleuze zaken spelen bij hotelcommunicatie via hun platform. En dat terwijl er herhaald signalen vanuit klanten gegeven worden dat er iets mis is bij een hotel.
Als je als platform waarde wilt houden, dan moeten dit soort dingen gewoon kloppen en met hun tijd meegaan. Ze kunnen zich niet blijven verschuilen dat hun partners hun zaakjes niet op orde hebben als het zo breed over al die hotels heen speelt. Als ik het sentiment hier een beetje proef, en het aantal mensen wat zegt (bijna) slachtoffer te zijn geweest, dan hebben ze een heel groot probleem met een afbrokkelend vertrouwen in dat platform. En vertrouwen gaat te paard en komt te voet: ik moet zeggen dat ik wel 10 keer nadenk voordat ik weer bij ze boek (er zijn meerdere platformen voor hotelboekingen, dus voor hen letterlijk 10 anderen...)
[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 22 juli 2024 14:22]