De semi omdat er simpelweg domme keuzes in ruimte indeling zijn gemaakt. Met korte ritten kom je hiermee weg, met lange niet:
- stoel in het midden: veerboten/poorten/depo's/rangeren overal hang je als chaffeur "even uit het raam). Kan niet.
- Door gang achter het stoel: effectief dus geen ruimte om hier te gaan slapen of wat dan ook te doen.
- Schuine voorruit: niet schoon te maken handmatig,( je kan er niet bij)duur om te vervangen.
Dan zijn we bij de lengte, zie alle comments hierboven over hoe je dus in lading lengte inlevert en/of te lange combi hebt.
- onderdelen: om hier mee niet eens over te beginnen, De gevestigde orde ( Mercedes/Scania/Volvo/Daf) hebben ongelooflijk veel werkplaatsen waar je terecht kan van hier tot letterlijk Afrika.
Punt 1: Stoel in het midden. Is juist beter. En uit het raam hangen hoeft niet want A. uit het raam aan de passagiers-kant kun je al niet "hangen" en 2: de Tesla Semi heeft overal hoge-resolutie camera's en op de twee grote beeldschermen zie je alles om je heen, zelfs direkt beneden ja naast de voorwielen. Het zicht is super goed en test-rijders zijn heel enthousiast.
Punt 2: ruimte om te slapen. De Tesla Semi is een DayCab. Een Sleeper komt later.
Punt 3a: schuine voorruit schoonmaken: Semi heeft een enorme ruitenwisser. De hele ruit schoonmaken doe je, net zoals bij veel grote hoge trucks, ouderwetsch met een spons aan een lange stok.
Punt 3b: duur om te vervangen. Ja denk het ook. Maar de voorruit van de Semi is zwaar versterkt. Is niet alleen een publiciteitsstunt-stunt. Het argument is dat je in de USA, als je een scheur in je voorruit hebt, geen meter meer mag rijden officieel. Dus als je in de USA in the middle of nowhere een steen tegen je voorruit krijgt, met een flinke scheur als gevolg, je officieel meteen moet stoppen (ja ik weet dat Billy-Bob lekker doorrijd en hoopt geen smeris tegen te komen). Als je een ruit hebt die letterlijk tegen een stootje kan, is de kans dat dat gebeurt veel lager. Schijnt in de USA echt een dingetje te zijn en iets wat voor de truckers, die samen met Tesla aan het ontwerp meegewerkt hebben, een hot-item te zijn. De truckers vroegen letterlijk "kunnen we die sterke ruiten van de Cybertruck ook op de Semi hebben?". Uiteindelijk is alleen de voorruit zwaar versterkt. De zijruiten zijn normaal.
Punt 4: Lengte: USA =! EU en in de USA is de Interesse in de Semi héél groot. De Total Cost of Ownership is erg interessant.
Punt 5: je gaat met je elektrische Actros, in de eerste jaren na marktintroductie, ook geen "onderdelen overal" vinden. Al helemaal niet in Africa (slaat als een tang op een varken, snap niet waarom je dat als argument aanhaalt). Mercedes en Tesla en al die anderen, moeten eerst een dergelijke infrastructuur opbouwen voor deze nieuwe generatie voertuigen. Ze beginnen allemaal bij nul. Tesla kennende kunnen ze dat héél snel. Een Actros EV hoef je echt niet bij "Henkie de Truckermoneurt om de hoek" te brengen.
Probeer maar je Polestar, Jaguar iPace ev400 of andere EV's van de oude garde ergens te brengen. Als ze al onderdelen hebben (als), hebben de monteurs die daar werken, ondanks cursussen etc., geen idee hoe die kar gerepareerd moet worden. Drama.
De effective loading-capacity category van deze Actros (22 Ton) is het zelfde als de Tesla Semi (44000 - 54000 US Pounds = 20 - 24 Ton metric)
Beide zijn dus een Class 8 hauler in de USA.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 22 juli 2024 14:12]