Valve geeft Counter-Strike 2 geen macOS- en 32bit-Windows-ondersteuning

Counter-Strike 2 komt definitief niet uit voor systemen met macOS en 32bit-Windows. Sinds de release van de CS:GO-opvolger heerste er onduidelijkheid over eventuele ondersteuning van bepaalde besturingssystemen, waarover Valve nu duidelijkheid geeft.

Valve noemt Counter-Strike 2 een technologische vooruitgang, waardoor oudere hardware niet meer goed genoeg zou zijn voor de game. In het verlengde daarvan worden systemen op basis van DirectX 9, 32bit-besturingssystemen en macOS niet meer ondersteund. Alleen 64bit-Windows en Linux worden voor Counter-Strike 2 ondersteund. Volgens de ontwikkelaar wordt minder dan één procent van alle actieve CS:GO-spelers getroffen door de betreffende beslissing.

Iedereen die tussen 22 maart en 27 september van dit jaar Prime heeft aangeschaft voor CS:GO en in het verlengde daarvan voor Counter-Strike 2, heeft het recht om zijn geld terug te vragen. Voor macOS-gebruikers vermeldt Valve nog de vereiste dat het merendeel van de speeltijd van CS:GO tussen de vermeldde data op macOS plaatsgevonden moet hebben. De retouroptie is tot 1 december 2023 beschikbaar.

Gamers met de getroffen systemen kunnen tot en met 1 januari 2024 nog een legacyversie van CS:GO spelen. Dit is volgens de ontwikkelaar een 'bevroren' versie van de shooter, met alle functionaliteiten van de game, afgezien van officiële matchmaking. Ook na de vermelde datum blijft deze versie van CS:GO speelbaar, maar Valve waarschuwt dat bepaalde functies vanaf dan wellicht niet meer goed werken.

Door Yannick Spinner

Redacteur

11-10-2023 • 09:36

179

Submitter: HyperioN

Reacties (179)

179
174
77
11
0
78
Wijzig sortering
Was te verwachten. Apple ondersteunt werkelijk niks wat industriewijd wel wordt ondersteund (OpenGL, Vulkan) en developers hebben geen zin om apart te gaan ontwikkelen voor Metal. Resultaat is dat het aantal nieuwe games op de Mac drastisch gaat verminderen de komende jaren.
Een aantal correcties... CS2 is nog lang geen jaar uit. CS is echt geen game waar je een "3k euro computer voor moet bouwen". Daarnaast is de game gratis.


Uiterst vreemd commentaar.
Ergste is dan nog hoe het allemaal als feiten wordt voorgelegd.
CS2 is toch al lang in Alpha/Beta status. Ik weet dat de Linux versie al sinds Maart uit is.

Ik bedoelde dan ook grote games in de stijl van CS2, Starfield, Valorant, Elden Ring etc. Al die games en CS2 heeft een redelijke vraag voor hardware om soepel te lopen (redelijk recente CPU, 2070 GPU, een systeem dat 2 jaar geleden wel 2-3k euro koste) het is misschien wel “gratis” (als je microtransacties vergeet) maar het is geen “casual” game met een grote gebruikers basis in vergelijking met vb. MarioKart Tour (200M downloads, ook “gratis”)

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 22:45]

Die "400.000 games" zijn x86 apps, er is geen garantie dat deze functioneel zijn onder Rosetta. Daarnaast zijn het merendeel van deze games niet meer speelbaar op de nieuweste Macs, Apple heeft ondersteuning laten vallen voor zowel 32-bit als OpenGL.

Apple houdt zich totally niet bezig met legacy compatibiliteit.
Dat zijn games op de huidige App Store die dus gewoon op M2 draaien. Ik denk heus niet dat mensen die jaarlijks miljoenen verdienen met advertenties of micro-transacties (oa PUBG) in die games zomaar een platform laten vallen.

Zoals ik zei, de markt voor grote games die een paar miljoen verkopen is klein. We spreken hier over games die over 5-6 platforms in oplages van de tientallen miljoenen lopen. Een casual spelletje zoals Fortnite of Flappy Bird kan er even gelikt uit zien.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 22:45]

Je reactie bestaat vooral uit slecht onderbouwde meningen jammer genoeg, en het ene stukje informatie dat er in zit is wel heel erg fout. CS2 is sinds enkele weken uit.
Ik heb vrienden die al toegang hadden sinds kort achter vorige kerst en “vorig jaar” rond September had ik al de eerste spelletjes gezien in reviews. De Linux beta is ook al een tijdje uit, tenminste sinds Maart.
... nee. Dat is simpelweg niet het geval.

CS2 is enkele weken uit, en er was geen Linux-versie tot de release. Hiervoor was er al een "limited test", maar ook die is er pas sinds maart en dus zeker niet vorig jaar.
correctie:

apple investeerd enkel in games die langs hun walled garden ( app store) passeren.

allemaal goed en wel maar je moet maar zot genoeg zijn om 60 euro aan triple a game te geven( resident evil) in hun shit store terwijl je online keys voor steam kan kopen aan 1/5 de prijs, wat nog eens multiplatform is. maar daar heeft apple geen baat bij natuurlijk.

en grappig dat je gpt zelf durft opnoemen als iets degelijk.

je hebt een macbook van 4000 euro nodig om games te spelen met de performance van 500 euro windows pc .


ik heb zelf een macbook pro met m1 max en je mag al content zijn dat je na uren geprul in het main menu geraakt en 10 minuten kan spelen zonder een crash met gameboy graphics die nog eens vol glitches zitten.

gaming op een mac gaat nooit iets worden. apple wil de moeite niet te doen third party api's en software te supporten want daar verdienen ze niet aan en third parties, en gamers willen de apple tax niet betalen.

Ik ben een enorme apple fan trouwens maar dat copium van dat apple gaming moet echt dringend stoppen. Zeker de idioten die een macbook kopen en hun zelf wijsmaken dat het een degelijk alternatief is om te gamen via 87 translation layers.

Of nog erger, mensen die anderen aansporen dat te doen. die mac gaming subredit is om van te huilen. hele hoop mensen hun die hun een mac hebben laten aanpraten om te gamen door die cult die halfwerkende games aanprijzen via gpt of de 5 games zoals bg3 die native draaien.

BG3 is een prima voorbeeld. draait beter op een 500 euro ps5 dan mijn 4000 euro macbook.

[Reactie gewijzigd door zaj op 22 juli 2024 22:45]

Opnieuw, het onderdeel van de markt die zulke games WILT spelen is heel klein, en als je zulke games graag speelt, dan geef je inderdaad duizenden euro aan een machine die dat kan doen aan 120fps.

BG3 heeft momenteel 150,000 actieve spelers, Mario Kart Tour rond de 700,000 en dat kwam 4 jaar geleden uit. De grootste 'gaming' bedrijven zijn momenteel 1. Tencent, $7,556M · 2. Sony, $4,380M· 3. Apple, $3,683M · 4. Microsoft, $3,152M
Geen MacOS of 32 bit Windows meer, maar wel native Linux. De wonderen zijn de wereld nog niet uit ;)
CSGO had ook altijd al een native linux versie en valve verkoopt al jaren linux based steammachines met als nieuwste versie de steamdeck. Nogal logisch dat je dan je first party games linux ondersteuning geeft.
Linux kan ik wel begrijpen hoor, immers draait hun Steam Deck op Linux. En native is altijd beter dan via een translation layer.
Met game porting toolkit zouden ze heel eenvoudig het zelfde voor macOS doen als voor de steam deck.
Uiteindelijk gaat het om controle. Valve wil controle hebben over de manier waarop ze hun games maken en distribueren, niet alleen over de games zelf maar ook over de techniek er onder. Windows is ondanks de nukken van Microsoft nog steeds een behoorlijk open platform en gewoon het gangbare OS om je spellen voor te ontwikkelen. Linux en Wine/Proton is open source, wat Valve de mogelijkheid geeft om te sturen en er zelf voor te ontwikkelen om te zorgen dat het platform werkt zoals zij dat willen. Die invloed oefenen ze ook uit als je kijkt naar hun contributies, ze leveren vooral veel code voor graphics drivers en middleware en aan projecten als Wine (met Proton als resultaat) en SDL.

Op MacOS zijn ze overgeleverd aan de grillen van Apple, die dicteren op welke architectuur je draait, welke graphics API je mag gebruiken en of je wel of geen 32-bit binaries mag draaien. Ik kan me goed voorstellen dat het voor Valve een te groot risico is om dat te blijven ondersteunen, zonder dat ze invloed hebben op of zelf maar weten welke nieuwe investeringen ze in de toekomst zullen moeten om hun software werkend te houden op het platform.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 juli 2024 22:45]

Inderdaad gaat het ook om controle, maar Apple staat er ook gewoon heel anders in. Als Mac-gebruiker kies je voor een bepaald pakket van hardware en software dat ontzettend goed op elkaar is afgestemd. Microsoft maakt geen hardware, dus een probleem aan de hardware kant is hun probleem niet. Bij Apple is dat wel zo. In het verleden waren er Apple-specifieke videokaarten en dat gaf enorm veel strijd tussen Apple en fabrikanten toen het op lange-termijn-ondersteuning aan kwam. Ene fabrikant ging dan dwarsliggen qua drivers omdat er intussen een deal was met de andere fabrikant. Apple kan daarnaast niet voor een relatief kleine groep gebruikers hun hele systeem aanpassen. Niet zonder toe te leggen op andere onderdelen.
Ik denk niet dat ze dan de gewilde prestaties krijgen. Of ze moeten de macOS playerbase significant genoeg vinden om werk in WINE support voor macOS en moltenVK te steken.
De game porting toolkit mag niet opnieuw worden verspreid door Valve (als onderdeel van de game bijvoorbeeld) en het is expliciet niet de bedoeling dat gamemakers hun klanten gaan vertellen dat mensen die zelf moeten ontwikkelen.

Het is een toolkit om de bestaande performance van games in te schatten en om een werkbare standaard neer te zetten aan het begin van een portproces. Het is geen methode van Apple om games speelbaar te maken voor Mac.

Hobbyisten lukt het natuurlijk heel goed om dat wel voor elkaar te krijgen, maar het is niet de oplossing die het op Linux is. Als Apple hun Vulkan-naar-Metal-wrapper openbaar zou maken, denk ik dat Steam best snel heel veel games zou kunnen spelen. Helaas is dat niet de richting die Apple gekozen heeft.
Is dat nu juist niet het geval omdat ze gebruik maken van hun M-series chips? Volgens mij maakt het hebben van een andere instructieset flink wat uit als het gaat om het porten naar macOS, zelfs als het ook op UNIX draait, of heb ik dat verkeerd?
En native is altijd beter dan via een translation layer.
Dan ga je er vanuit dat een Linux port dezelfde kwaliteit/aandacht geniet als de Windows port, wat in de praktijk niet gebeurd (uitzonderingen daargelaten), waardoor verschillende titels beter zijn met translation layer dan native...
Ja helaas waar. Ook zijn de Windows APIs dusdanig stabiel (als in geen breaking changes) in vergelijking met Linux vergelijkt. Dus ik snap het wel.

Het is mij om het even; right tool for the right job.

DRM en anticheat blijft ruk, maar dat is een ander verhaal 😉
Steam Deck is momenteel 43% van het aantal Linux gamers.
De eerstvolgende groep is Arch met 8.09%.

Bron: https://store.steampowere...e-to-Steam?platform=linux
Dit snap ik dan wel weer goed, Valves hun eigen steamdeck draait natuurlijk Linux.
Native Linux is vooral voordelig voor Valve vanwege de Steam Deck.
Dan zie ik nog wel gebeuren dat iemand straks de Linux versie weet te porten voor MacOS.
Nou, CS2-Linux draait op Vulkan dus een easy port zit er sowieso niet in omdat Vulkan totaal niet aanwezig is op Macs. Wellicht kan er iets met die Porting Toolkit van Apple, maar die staat voor zover ik weet nog geen commerciële releases toe dus van Valve hoef je dat niet te verwachten.

Edit: MoltenVK is een ding, dat zou het eea nog makkelijker kunnen maken als Valve het echt zou willen porten. :)

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 22 juli 2024 22:45]

Let wel, alleen native 64-bit Linux. Maarja, dat komt natuurlijk puur door hun SteamOS, hadden ze dat niet, dan was er ook echt geen Linux support geweest.
Voor de Steam Deck had CS:GO (en alle andere Valve games) ook gewoon al Linux ondersteuning. Hoezo zou de Steam Deck de enige reden zijn?
De publieke versie van SteamOS is al 10 jaar oud, Steamdeck is net iets meer dan 1.5 jaar geleden gereleased. Ik zei dus dat dat lomt vanwege SteamOS, niet vanwege steamdeck.
Oh sorry ik las Steam Deck, je hebt helemaal gelijk. Verkeerd gelezen.
Triest van Valve. Dat was het enige dat ik af en toe nog speelde op mijn M2 Mac via Steam.
Ik heb gewoon geen zin meer om een aparte PC neer te zetten alleen voor 1x in de 2 weken een keer een game te spelen. CSGO werkte prima op mijn Mac.

We zullen zien of dit standpunt van Valve nog verandert. Er zijn veel community topics over.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 22 juli 2024 22:45]

Eerder triest van Apple als je het mij vraagt. Apple ondersteunt helemaal niets moderns behalve hun eigen Metal API. Waarom moet Valve moeite steken in een compleet custom implementatie voor een platform waar ze nooit ROI van gaan zien? CS2 is ver van de enige game die niet op MacOS werkt. Ze bieden trouwens gewoon een refund voor de Apple users.

Dit soort compatibiliteits problemen moet je zoeken bij de partij die geen industry standard API / protocollen ondersteunt, niet bij de partij die weigert dat soort hordes te nemen zonder geldige reden.
Er zijn veel community topics over.
Wat is veel? 100? 1000? Dat is natuurlijk nog geen 0,1% van de user base die je nodig hebt om een hele nieuwe api implementeren te verantwoorden.

Als Apple wil dat er pc games naar MacOS komen, moeten ze fatsoenlijk iets als OpenGL of Vulkan ondersteunen. In ieder geval iets dat ook door andere partijen wordt gebruikt, in plaats van alles proprietary houden.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:45]

En daarvoor heeft Apple nu https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2023/10123/ <— deze tool in leven geroepen. Maakt het porten van games naar Metal belachelijk simpel.
Vereist dus nog steeds dat je naar Metal port, met alle mogelijke problemen van dien, waardoor je dus nog steeds die API moet gaan supporten gedurende het leven van het product. Druppel op de gloeiende plaat imho.

Je moet dan voor iedere bug die binnen komt gaan controleren of hij zich alleen bij Metal based installaties voordoet, of ook bij de Windows en Linux versies. Er komt een extra test case bij in je acceptatie pipeline, QA heeft meer werk te doen. En dat allemaal voor die paar mensen die per se native CS willen spelen op hun macbook pro.

Ook apart dart bij apple gebruikers (ookal ben ik er zelf ook een) altijd het idee heerst dat andere bedrijven zich op Apple aan moeten passen. "Ja maar je kan toch gewoon naar Metal porten" "Ja maar je kan toch gewoon een Apple Arm versie van je applicatie maken" "Ja maar je kan toch gewoon integreren met iCloud" "Ja maar je kan toch gewoon lightning versies van je accesoires maken"
Of Apple doet gewoon normaal en ondersteunt de poorten, protocollen en API's waar de rest van planeet aarde mee werkt. Ze mogen prima eigen proprietary spullen maken naast support voor open standaarden.
Waarom ligt de schuld altijd bij de maker van hetgene dat met Apple moet integreren en niet bij Apple dat iedere seconde van de dag lijkt te spenderen aan het zo incompatible mogelijk zijn met alles dat niet van hen is?

Apple kan prima zijn eigen ecosysteempje hebben, maar van de rest van de wereld vragen dat ze dat officieel supporten en het anders "triest" noemen gaat wel heel erg ver.

CS2 is nog steeds een product van Valve, dus het staat Valve vrij om de kosten tegen de baten aan te houden van een MacOS versie en te zeggen "Dat gaan we dus niet doen"

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:45]

Dat is niet alleen bij Apple gebruikers in mijn ervaring. Mensen steigerde ook toen Starfield met enkel FSR ondersteuning uit kwam (wat overigens ook gewoon op GPU’s van concurrenten werkt) en niet met DLSS.

Anyway, ik denk dat de teleurstelling van Mac gebruikers ook te maken heeft met hoe Valve de Mac OS markt binnen kwam. Alle Source games waren plots Mac compatible, Team Fortress 2 spelers op Mac kregen typische Apple Earbuds als reward etc. Valve leek vol voor Mac ondersteuning te gaan en trekt zich nu plots terug.
Waarom ligt de schuld altijd bij de maker van hetgene dat met Apple moet integreren en niet bij Apple dat iedere seconde van de dag lijkt te spenderen aan het zo incompatible mogelijk zijn met alles dat niet van hen is?
Daar erger ik me ook dood aan. Maar aan de andere kant vind ik het ook wel komisch om de reacties te lezen van notabene tweakers die er keer op keer in trappen door apple spullen te kopen :+
Het kopen van Apple spullen is niet zozeer het probleem, het is dat sommige mensen een probleem maken waar geen probleem is :P. Ik ben heel blij met mijn Mac M1 en ik hoop op meer ondersteuning voor games maar ik klaag er niet over.

Ik ben er ook mee eens dat Apple zich moet aanpassen. Bovendien heeft de game porting toolkit ook negatieve impact op de stichting/open source community van wine want apple maakt gretig gebruikt daarvan maar draagt (zover ik het weet) niet bij aan de ontwikkeling van wine. Bron: https://youtu.be/dQAPWwhInqo?si=slT7dDgINTyrg0cp

Al met al, gebruik ik met veel plezier met Mac en iPhone maar het is een bewuste keuze.

Disclaimer: Het helpt ook dat ik mijn vrouw heb overgehaald om een dikke game pc en xbox aan te schaffen :+.
Door apple spullen te kopen, sponsor je het gedrag van apple. Er is geen betere manier om te zeggen 'ik steun wat jij doet in je ontwikkeling' :)
Ik snap wat je zegt maar als ik mijn eigen idealen erbij pak, die meer privacy gericht zijn, dan steun jij inbreuk op privacy door voor Google/MS etc te kiezen met een Android telefoon (aangenomen dat jij jij Google services gebruikt en je telefoon niet flasht) of een Windows PC. Ik denk dat iedereen dat besluit voor zichzelf moet maken hoe het opweegt in het algehele plaatje.

Ik koop weer geen games in de Appstore (eigenlijk weinig apps in het algemeen) dus steun ik gamen op Mac? Ik denk van niet want daar heb ik andere machines voor.

Edit: Rom gebruik Android.

[Reactie gewijzigd door Nightscope op 22 juli 2024 22:45]

Je bent bij Apple verplicht om je te registreren en om hun cloud services te gebruiken. Dat is verre van privacy vriendelijk.
en om hun cloud services te gebruiken
Dat is niet waar. Je kunt ze allemaal disablen.
Ik denk dat dat laatste (CS2 is nog steeds een product van Valve, dus het staat Valve vrij om de kosten tegen de baten aan te houden van een MacOS versie en te zeggen "Dat gaan we dus niet doen") de enige echt doorslaggevende factor is.

1) De Mac-markt is nou eenmaal veel kleiner dan de Windows/console-markt
2) Daarnaast heb ik een donkerbruin vermoeden dat Mac-gebruikers een doelgroep is die relatief minder First Person Shooters speelt.
3) Aangezien er al 25 jaar minder van dit genre games voor de Mac uitkomt, versterkt dat 2).

Als er maar genoeg Mac-gebruikers FPS’s zouden kopen, zou de markt vanzelf aantrekken. Maar ik zie dat niet meer zo snel gebeuren.

Apple mikt ook helemaal niet op deze doelgroep en heeft daarom ook te weinig te winnen met het bieden van specifieke ondersteuning en is juist heel blij van allerlei conflicten met en afhankelijkheid van gpu-fabrikanten af te zijn.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 22:45]

Als er maar genoeg Mac-gebruikers FPS’s zouden kopen
Beetje kip-ei situatie denk ik. Mac-gebruikers kopen geen (FPS) games, dus geen fatsoenlijke ondersteuning. Geen fatsoenlijke ondersteuning, dus Mac-gebruikers kopen geen (FPS) games.
Toch is Linux als gaming platform uiteindelijk wel gaan groeien met Proton en later de Steamdeck. Het is nog lang geen competitie voor Windows, maar toch lijkt de groei door te zetten.

Ik ben het niet met je oneens, maar die kip-ei situatie blijkt toch wel te overwinnen te zijn.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:45]

Zeker, het lijkt toch door te breken te zijn. Zolang er iemand is die er in investeerd.
Maar het blijft Metal, terwijl de rest van de wereld Vulkan, OpenGL of DirectX gebruikt. Als ze echt ‘voor gamers’ waren geworden, waarom dan geen Vulkan-ondersteuning in de drivers?
Zelfde kan je van Microsoft zeggen, Windows komt ook niet met Vulkan.
Maar het maakt ook niet uit: het efficient omzetten van Vulkan naar Metal of DirectX is een opgelost probleem. Aangezien Apple alleen nog eigen GPU's levert is het voor Valve hoe dan ook nodig te testen en specifieke bugs te fixen en daar hebben ze geen zin in.
Vulkan werkt gewoon wel op windows
Omdat je GPU fabrikant een driver levert ja, Microsoft doet daar helemaal niets aan.
Vulkan kan je ook prima draaien op macOS met moltenVK of een andere adapter.
Ja maar op Mac OS is apple de GPU fabrikant, dus kan je het hun ook kwalijk nemen dat ze die driver niet voorzien.
Ze hebben geen enkele verplichting Vulkan mogelijk te maken, bovendien zijn er manieren om Vulkan code te draaien dus imo een beetje non issue.
Wettelijk? Nee, natuurlijk niet.
Maar het zou wel mooi zijn moesten ze als fabrikant de standaard implementeren in plaats van Metal.
Het zou ook wel mooi zijn als ik gratis geld kreeg. Iets met verwachting en werkelijkheid...
waarom is het zo een onmogelijke verwachting om van een GPU fabrikant te verwachten de standaarden te ondersteunen?
Omdat het de meeste mensen niet boeit. DirectX is ook geen open standaard maar mensen kopen massaal Windows en Xbox games.
Cuda is ook geen standaard, maar de hele AI research wereld koopt massaal nVidia kaarten.

Waarom zou je verwachten dat Apple zich dan wel genoodzaakt voelt om te voldoen aan de verwachting van mensen die dat 'wel handig' vinden? Kost bakken moeite en levert ze niks op.
Waarom zou je verwachten dat Apple zich dan wel genoodzaakt voelt om te voldoen aan de verwachting van mensen die dat 'wel handig' vinden? Kost bakken moeite en levert ze niks op.
Omdat Windows met DirectX marktleider is op gebied van PC-gaming en Nvidia marktleider op GPU gebied (zeker in de AI markt). Apple heeft met macOS een zeer klein marktaandeel in PC-gaming, en zal zich dus moeten aanpassen aan de markt om interessant te zijn om voor te ontwikkelen.
En het is natuurlijk hun eigen keuze of ze dat wel of niet doen, maar als je dat niet doet dan moet je ook niet gek opkijken als een partij als Valve niet de moeite neemt om je platform te ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Jeroen_JRP op 22 juli 2024 22:45]

De omzet van de Apple app store (die vnl door games wordt gevoed) was vorig jaar 4x zo groot als die van Steam. Denk je nou echt dat Apple Valve nodig heeft?
Terwijl de fans hier maar roepen dat Apple niet interessant is voor te ontwikkelen is de realiteit dat Apple lachend miljarden binnenhaalt.
Zeker, met iOS hebben ze op mobiel, net als Windows op PC een martkleider positie (samen met Google). Dus daar kunnen ze zelf de regels bepalen en zullen ontwikkelaars zich moeten schikken om toegang te krijgen tot een groot deel van de markt. Maar dat is een heel andere markt dan de desktop (PC) gaming markt, en een markt waar Valve, waar het in dit geval over gaat, weinig belang bij heeft.
Anders moet Apple ook gewoon zijn eigen variant op TCP/IP ontwikkelen, bespaart me nutteloze discussies op het internet met mensen die hun beslissingen blindelings verdedigen.
Dank je dat je mij gelijk geeft door je te verlagen tot verkapte beledigingen.
Microsoft is geen GPU-aanbieder. Apple wel.
Op Windows bouwen hardwareboeren drivers met ondersteuning voor DirectX, OpenGL en/of Vulkan. Apple is haar eigen hardware boer en heeft daar dus zelf verantwoordelijkheid in. Deze vergelijking gaat niet op.
Ze zullen voor gamers zijn wanneer ze een lock-in bedacht hebben en naar meer geld zoeken..
dat is het gewoon het werk doorschuiven aan developers. misschien moeten ze zelf eerst eens native vulkan, directx, en opengl supporten?
Apple heeft specifieke hardware en heeft daarvoor een legio aan API’s beschikbaar gemaakt. Daarnaast is er een game porting kit om games compatible te maken met native hardware en is er nog een optie om via Rosetta 2 ondersteuning te leveren.

Die cijfers zijn overigens erg skewed. Doordat CS:GO nooit 64-bits compatible was is de ondersteuning al jaren geleden vervallen, waardoor alleen heel oude hardware met oude MacOS-versies nog CS:GO konden draaien. Iedereen die een recente Mac (en dan hebben we het over vele jaren, niet maanden) had, kon CS:GO sowieso niet draaien. Dan kom je inderdaad al snel aan de 0,1%. Maar dat neemt niet weg dat de potentiële klandizie veel hoger zou liggen.

Gelukkig zijn er steeds meer een meer games die MacOS zijn gaan ondersteunen, maar dat zijn ook vaak de kleinere dev’s, die zijn er schijnbaar wel heil in. Lekker Factorio of Dave the Diver spelen op de Mac, werkt prima.
De specifieke hardware van Apple vereist echt geen Metal omdat het anders niet goed genoeg gebruikt wordt. Alyssa Rosenzweig en een clubje hebben een performante en officieel compliant OpenGL driver geschreven, en Metal lijkt meer dan genoeg op Vulkan, er is geen technische noodzaak voor Metal. Dit is gewoon een softwareversie van USB-C vs Lightning.
Tuurlijk, je hebt maar 1 API nodig om met je hardware te communiceren. OpenGL verraadt alleen z'n leeftijd en is op nieuwe hardware minder efficient dan andere API's, vandaar dat Apple al ruim voordat Vulkan een ding was met Metal kwam.
Je zou ook kunnen stellen dat Vulkan niet technisch noodzakelijk is, alle Apple GPU features worden goed door Metal ondersteund. Dat je daarmee niet platform onafhankelijk bent is jammer, maar vertel eens wat Microsoft aan Vulkan support levert...
De geschiedenis die je beschrijft klopt niet helemaal. Ja, Vulkan was nog geen ding, of niet af. Maar Metal ook niet. Mantle was er al wel, en in die tijd maakte Apple nog gretig gebruik van AMD GPU’s, die dat prima ondersteunden. Het was de keuze van Apple om iOS en OSX gelijk te trekken naar hun eigen Mantle/Vulkan knockoff, i.p.v. iOS devs opzadelen met een migratie, of gewoon beiden als optie aan te bieden. Mantle is vervolgens doorontwikkeld naar Vulkan, dat kwam inderdaad ‘te laat’, maar als je Metal kan implementeren in je drivers, zou Vulkan echt geen probleem zijn. De hardware is daar niet te specifiek voor o.i.d.
Verder levert Microsoft geen Vulkan support, maar Microsoft staat wel toe dat je een videokaart gebruikt van een andere partij die dat wel doet, dus die vergelijking is nogal mank. Apple kiest zelf voor het exclusief aanbieden van een eigen GPU, dus zijn ze zelf verantwoordelijk voor drivers en ondersteuning. Microsoft is dat niet.
Metal kwam 2 jaar eerder op de markt dan Vulkan. Apple gebruikte ook al Metal om AMD en Intel GPUs aan te sturen, dus die implementatie hadden ze al toen Vulkan definitief werd. Ik snap best dat ze niet zitten te wachten om hun implementatie die perfect passend was bij hun hardware in te wisselen voor een algemene standaard waar lastiger tegen te bouwen is en die functies heeft waar Apple helemaal niets aan heeft. Ze hebben nooit geadverteerd dat ze Vulkan ondersteunen dus waarom zouden ze daar verantwoordelijkheid voor moeten nemen?

Het belet softwarebouwers niet voor macOS te ontwikkelen; wat is het probleem met een adapter API zoals moltenVK gebruiken precies?
Heb je mijn reactie überhaupt gelezen? Ik zeg letterlijk in de tweede zin dat Vulkan er inderdaad nog niet was, maar Mantle al wel.
Ze hoeven geen verantwoordelijkheid te nemen niet ondersteunen van Metal, maar wel voor eventuele gevolgen als ontwikkelaars daar dit soort keuzes door maken.
Dat Vulkan minder ‘past’ bij de hardware is onzin, met dezelfde redenering kan ik zeggen: als ze al Metal konden aanbieden op AMD/Intel hardware die ook Mantle of Vulkan kan, is dat toch het bewijs dat andersom prima moet kunnen?
En betreffende moltenVK: een tussenlaag om een API te gebruiken die juist minder abstractie heeft en directer de hardware aanspreekt is suboptimaal. Daarnaast wil je in competitieve games exact weten wat je kan verwachten qua ‘lag’ in uitvoering. Elke tussenlaag is er dan een te veel. En als er nieuwe features komen in Vulkan, moet je wachten tot moltenVK ook weer geupdate is, en dan eventueel nog hopen dat Metal daar een passende analogie bij heeft of krijgt.
Natuurlijk is dat allemaal prima werkend te krijgen, maar de drempel voor OSX-support wordt zo hoger, terwijl het gamend publiek daar niet enorm vertegenwoordigd is. Meer moeite voor weinig bereik is nou niet bepaald dé manier om je platform aantrekkelijker te maken voor de gamingmarkt. En dat is nou precies wat er wel geroepen werd.
Hoewel een tussenlaag altijd iets qua performance kost is het verschil niet zo groot. Het is veel belangrijker dat een applicatie getuned wordt voor de hardware waar die op moet lopen wat betekent dat de bottleneck niet zit bij de API maar bij tuning en testen.
Voor de meeste game studio's is het eigenlijk geen probleem. Alle grote engines (behalve die van Valve) kunnen al native Metal aan dus die drempel is er gewoon niet.
Prima, skip de helft van de inhoud. Dat iets als vulkan (en trouwens ook moderne opengl) niet aansluit bij de hardware is een fabel. Alle grote engines ondersteunen het met extra manuren, dus die drempel is er wel maar sommige bedrijven kiezen er voor die drempel te nemen. Lang verhaal kort: er zijn open standaarden, Apple kiest voor iets anders, en roept ondertussen 'deze keer écht' een gaming-OS te worden. Prima, maar nee.
Dus 90% van alle PCs (Windows + Linux) en alle game consoles (gebruiken chips van AMD (PS en XBOX) of nVidia (Switch en nog een paar)) ondersteunen Vulkan, OpenGL etc, maar die moeten zich volgens jou aan gaan passen aan Apple? Ik zie het niet gebeuren...
Microsoft hoeft geen Vulkan support te leveren want dat zit in de drivers van je GPU. En wie is de GPU vendor bij Apple.......?

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 22 juli 2024 22:45]

Interessante reactie als Apple met zijn nieuwe MacOS Sonoma juist de Game Porting Tookit en Game Modus heeft geïntroduceerd. Dit om het juist makkelijker te maken voor developers om games uit te poorten en of programmeren voor MacOS.

[Reactie gewijzigd door Ashketchum22 op 22 juli 2024 22:45]

Die toolkit is leuk, maar is niks meer dan een tool om te helpen bij het porten. Je kunt niet je game door die toolkit halen en vervolgens een strik er omheen doen en het releasen. De port moet nog steeds gebeuren.
Klopt, maar het is wel makkelijker gemaakt door Apple, om een game die reeds op DirectX en Windows gebaseerd is, te poorten zodat deze ook onder MacOS draait.
Ik heb ook niet gezegd dat er 0 effort in zit.
Er zit alleen nogal een verschil tussen het porten van een relatief simpele of oude game of een moderne game waarbij timing cruciaal is. Valve wil uiteraard geen half werk leveren voor een MacOS release en "playable" is dan niet goed genoeg. Sterker nog, een groot deel van de games die volgens de lijst onderin zogenaamd "perfect" draaien, zijn nog steeds buggy of hebben stutter problemen. Zo heb ik zelf onlangs nog GTA V gespeeld op een 2023 Macbook Pro, en hoewel inderdaad prima speelbaar, is de port verre van geschikt voor competitieve niveaus.
Dat is een tooltje om je te helpen bij het porten. Die tool maakt verder niet het ondersteunen van een extra API makkelijker. Er komt meer bij kijken dan code tikken.

Die tool is leuk om te gebruiken als je al van plan bent de energie te steken in het supporten van Metal, niet als overtuigingsmiddel om die keuze te maken.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:45]

"makkelijker" is nog altijd niet "zonder moeite".
Waarom moet Valve moeite steken in een compleet custom implementatie voor een platform waar ze nooit ROI van gaan zien? CS2 is ver van de enige game die niet op MacOS werkt. Ze bieden trouwens gewoon een refund voor de Apple users.
Dat moet Valve niet en dat hoeft Valve ook niet. Valve had namelijk gewoon CS:GO geschikt gemaakt voor de Mac. Al jaren kon men dus gewoon CS:GO op een Mac spelen, ook op de nieuwe Apple Silicon. Maar omdat Valve heeft besloten dat CS:GO2 niet een nieuwe game is, maar een update van CS:GO 1 kunnen nu ineens alle Mac gebruikers niet meer spelen. Had Valve CS:GO 1 gewoon in leven gelaten was er niets aan de hand geweest, dan hadden Mac gebruikers onderling nog CS:GO 1 kunnen spelen.

De vraag voor een port van CS:GO2 is dus niet zo gek, want deze spelers willen de game blijven spelen en ineens kan dat niet meer.
Valve had dus geen moeite er in hoeven te steken, als ze hun oude game met rust hadden gelaten.
Al jaren kon men dus gewoon CS:GO op een Mac spelen, ook op de nieuwe Apple Silicon.
Volgensmij werkt CS:GO native op een mac al heel lang niet meer zonder trucjes toch? Sinds Apple 64bit only is gegaan. Kan aan mij liggen, maar ik dacht dat ergens gelezen te hebben.
Had Valve CS:GO 1 gewoon in leven gelaten was er niets aan de hand geweest, dan hadden Mac gebruikers onderling nog CS:GO 1 kunnen spelen.
Is het ook nog. Valve heeft alleen de servers uitgeschakeld en gezegd nooit meer iets te patchen. Je kunt CS:GO nog downloaden en "alles" werkt nog.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:45]

Volgensmij werkt CS:GO native op een mac al heel lang niet meer zonder trucjes toch? Sinds Apple 64bit only is gegaan. Kan aan mij liggen, maar ik dacht dat ergens gelezen te hebben.
Nope, geen trucjes. Gewoon in Steam installeren en spelen.
Ik heb het gevonden. Deze snippet:
Die cijfers zijn overigens erg skewed. Doordat CS:GO nooit 64-bits compatible was is de ondersteuning al jaren geleden vervallen, waardoor alleen heel oude hardware met oude MacOS-versies nog CS:GO konden draaien. Iedereen die een recente Mac (en dan hebben we het over vele jaren, niet maanden) had, kon CS:GO sowieso niet draaien. Dan kom je inderdaad al snel aan de 0,1%. Maar dat neemt niet weg dat de potentiële klandizie veel hoger zou liggen.
Uit deze reply Aiii in 'Valve geeft Counter-Strike 2 geen macOS- en 32bit-Windows-ondersteuning'

Dit klopt dus niet?

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:45]

Nope, vrij recent nog een lan party op werk gehad waar we cs:go op MacBook pro’s hebben gespeeld, allen met een M2 chip.
Is het ook nog. Valve heeft alleen de servers uitgeschakeld en gezegd nooit meer iets te patchen. Je kunt CS:GO nog downloaden en "alles" werkt nog.
Hoe dan? Staat niet meer in de store en niet in je library.
Onder de beta tab van CS2 is hij beschikbaar als "csgo_demo_viewer". Dat is gewoon de meest recente versie van CS:GO voor de CS2 update.
Die versie ontbreek hier volledig. Kan echt alleen CS2 selecteren en niet installeren op mijn Mac
Je bedoelt triest van Apple dat ze de zoveelste proprietary techniek opdringen aan klanten en devs in plaats van iets algemeens te gebruiken als proton. Praktisch geen enkele grote studio wil met de Metal API werken, om enkel games voor MacOS uit te brengen. Daar is de markt te klein voor. Kijk maar naar deze lijst: https://www.macgamerhq.com/opinion/macos-metal-games/
De Metal API zit ook in iOS/iPadOS/tvOS/watchOS en straks visionOS.
Het marktaandeel van iOS alleen is al zeker interessant voor game bouwers.

Metal was 2 jaar eerder op de markt, Apple had toen gewoon geen keus als ze een efficiëntere API aan wilden bieden. Bovendien is Vulkan op een aantal vlakken lastiger te implementeren dus voor Apple (en hun developers) is overschakelen niet echt vooruitgang. Daarnaast zijn er prima adapters om Vulkan apps op Metal te draaien.
En mensen vergeten dat Apple gewoon lid is van de OpenGL Architecture Review Board en de Khronos Group. Het heeft Apple waarschijnlijk gewoon te lang geduurd voordat het committee met een moderne API zou komen waar iedere lid tevreden zou zijn. De Khronos Group kwam ook alleen met Vulkan nadat AMD zijn eigen API, Mantle, aan de Khronos group beschikbaar stelde. Waarschijnlijk als AMD dat niet deed zou het nog langer duren.
Dus in plaats van met de Khronos group aan iets nieuws te werken heeft Apple weer zijn eigen weg gekozen.
Ze zijn dus een passief lid in mijn ogen, waar je niks aan hebt.
Je vergeet dat standaardisatie comités ook misbruikt kunnen worden door concurrenten die minder snel zijn. Veel standaarden zijn ook onhandig, log of niet dekkend voor de situaties waarin ze gebruikt worden.
Ik neem het Apple niet kwalijk dat ze doorzetten met werkende spullen maken terwijl andere mensen liever eeuwig blijven vergaderen.
Dat kan waar zijn, in dit geval vind ik het raar. OpenGL was voor al die tijd goed voor Apple, pas toen AMD met Mantel kwam moest er schijnbaar ineens zo snel mogelijk iets nieuws komen?
Als Apple nu met AMD en de rest van de Khronos Group had overlegd.... volgens mij maakte AMD zelfs de gpus voor Apple op dat moment.

Verder maakt het mij niet echt uit. MacOS staat onderaan de lijst voor het spel wat ik ontwikkel, eerst Windows en Linux. Als mensen het werkend krijgen met de game port toolkit; prima maar ik ga het hoogstwaarschijnlijk niet actief ondersteunen.
OpenGL liet al jaren zien dat het niet meer optimaal aansloot bij moderne games. Apple had alleen niet zoveel keus.
Mantle was een poging van AMD om iets wat heel erg optimaal met Radeon chips communiceert te standaardiseren; kan me voorstellen dat Apple die toen ook al andere GPU's leverde (bv de PowerVR in de eerste iPhones en nu hun eigen ontwerp) daar niet op wilde wedden.

Wat jij wil ondersteunen moet je zelf weten. Ik neem aan dat je weet wie je publiek is en hoeveel geld je laat liggen door mac en iOS links te laten liggen.
Dat ben ik met je eens, OpenGL is/was enorm verouderd.
Het is alleen jammer dat Apple als lid niet het initiatief heeft genomen om dit te veranderen. Ze moeten redelijk nauw met AMD hebben samen gewerkt om drivers ook op MacOS goed te krijgen. AMD los had niet genoeg markt aandeel om dit met Mantle te doen, maar zag het nu van een low level API wel in.
Wellicht als AMD en Apple hadden samengewerkt dat Vulkan er 2 jaar eerder was gekomen.

Als je in je eentje iets ontwikkeld en vrijwel geen kennis hebt van dat platform dan kost het hoogstwaarschijnlijk meer geld dan het op gaat leveren (met name support). Het is een niche spel wat ik vooral maakt omdat ik het leuk vind, er geld mee verdienen zou leuk zijn maar is geen vereiste. Laat niet weg dat het niet zo maar een hobby projectje is ;).
De belangen en concurrentie in de GPU sector zijn enorm, en zo lang er geen businesscase is voor standaardisatie denk ik niet dat bedrijven - of ze nou samen of alleen werken - iets gaan bouwen omdat het 'wel handig' is voor de rest van de wereld.

Voor een enkele ontwikkelaar is Apple support best vervelend. Je moet betalen om dingen in de store te kunnen zetten, en moet 'vreemde' tooling aanleren maar een markt van 1,5 miljard actieve iOS apparaten heeft natuurlijk z'n eigen aantrekkingskracht.
Als je een van de grote game engines gebruikt maakt het overigens weinig uit wat voor API je GPU gebruikt. Die ondersteunen vrijwel allemaal OpenGL, Vulkan en Metal.
Mantle, Vulkan en OpenGL draaien anders prima op alle andere game hardware in de wereld. Dat zijn geen theoretische specs die in vergaderzalen zijn blijven hangen ;)
Ja, nu wel, na heel veel vertraging. Bovendien is Mantle gewoon in-house ontwikkeld door AMD, als efficiënte manier om met hun hardware te praten. Dat ze dat achteraf als standaard hebben aangeboden is aardig, maar eigenlijk alleen maar handig voor AMD.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 22 juli 2024 22:45]

Mantle is Vulkan geworden, en daar zijn meer bedrijven blij mee dan alleen maar AMD. En blijkbaar zijn OpenGL en Vulkan kwalitatief, er zijn legio implementaties op verschillende platforms en veeeeel meer software releases dan in het geval van Metal. Als je jezelf profileert als gaming-OS, zou je daar handig een graantje van mee kunnen pikken door die open standaard ook te ondersteunen. Dat kan trouwens prima naast je eigen API, net zoals veel videokaarten nu drivers hebben die Vulkan, openGL én DirectX implementeren.
Er zijn anderhalf miljard Apple devices in gebruik op dit moment. Zo'n markt heeft voldoende aantrekkingskracht dat een fabrikant als Apple zich niet in bochten hoeft te wringen om ontwikkelaars te krijgen. Het rationele zakelijke antwoord is simpelweg dat Apple die extra API's alleen gaat ondersteunen als daar voldoende tegenover staat.

Support voor OpenGL heeft ook niet geleid tot een mac gaming walhalla, dus ook als ze native Vulkan aan zouden bieden moeten games nog geport en getest worden. Publishers komen dan wel weer met een ander excuus dat ze niet naar Apple porten.
Nogmaals, ik zeg niet dat Apple moét. Ik zeg: het is gek dat Apple bij een presentatie aanvoert deze keer er écht voor de gamers te zijn vanaf nu, om vervolgens alleen te komen met een porting toolkit en 'je doet het maar met Metal'. De gamingmarkt bestáát al, en die gebruikt voornamelijk géén Metal. Het is geen pioniersituatie waarin de eerste met een goed idee de markt nog voor zich kan winnen. Wat ik dus gek vind: ze zeggen het één, maar doen iets anders. Net als de vorige pogingen van het faciliteren van gaming op OSX door Apple.
En nog even wat je over OpenGL zegt: Apple ondersteunt/ondersteunde een om te janken zo oude versie van OpenGL. Op andere platforms is die API tot veel meer in staat, maar als je ook weer de helft van je features moet schrappen bij het porten naar OSX met een oude OpenGL, leidt dat niet tot een walhalla, nee, dat klopt.
En publishers komen dan wel weer met een ander excuus? Je reageert nu op een artikel over een game die al gepubliceerd wás op OSX, maar waarvan de ontwikkelaar aangeeft te staken op dat platform vanwege Metal. Verder hadden ze geen excuus, en ook geen redenen nodig om te stoppen. Er is geen algemene hetze tegen Apple gaande of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door graey op 22 juli 2024 22:45]

waarvan de ontwikkelaar aangeeft te staken op dat platform vanwege Metal. Verder hadden ze geen excuus, en ook geen redenen nodig om te stoppen. Er is geen algemene hetze tegen Apple gaande of iets dergelijks.
Ze geven nergens aan te stoppen vanwege Metal; het officiële 'excuus' is te weinig spelers, wat ik ook een stuk logischer vind.

Mijn hele argumentatie over waarom Metal niet het probleem is wordt anders behoorlijk als pro-Apple opgevat dus dat er geen anti-Apple stemming is hier gaat er bij mij ook niet in.
Prima, maar dat is niet mijn mening. Ik ben genuanceerd en neutraal over Apple, maak graag gebruik van bepaalde Apple-producten, maar heb ook wel eens kritiek. Waarom ga je trouwens niet in op de hele eerste alinea van mijn reactie?
En er zijn te weinig spelers, natuurlijk, maar te weinig spelers en minder extra moeite bij het porten is een andere situatie dan te weinig spelers en daarnaast ook extra moeite doen voor het specifieke platform. Als je extra uren moet maken om een te kleine groep te bereiken is dat het sneller niet waard als die extra uren hoger zijn. Zoals ik dus ook aangeef in die eerste alinea en mijn vorige reacties. En nogmaals: dat vind ik alleen maar gek omdat Apple zelf aangaf deze keer 'echt' goed haar best te gaan doen voor gaming op macOS. Dat slaat zo als een tang op een varken.
Tripple A gaming op mobiel is gewoon een heel klein markt. Elke studio die het heeft geprobeerd heeft gefaald. Freemium is de enige dat eigenlijk werkt op mobiel. Dus dat metal ook op iOS/IpadOs zit maakt het voor valve en andere studio niet interessant.
Een Steam Deck met dock (voor muis, keyboard en scherm) zou een oplossing kunnen bieden. Dat is pakweg de helft van wat een PC kost. Plus dat je er een gaming handheld bij hebt.
Een steam deck gaat cs2 niet goed genoeg draaien om het goed te kunnen spelen.
Verschillende rapporten geven aan dat het op 60fps of meer draait:
https://www.protondb.com/app/730
Precies, 60fps is leuk voor casual CS2 spelen maar loopt al gauw richting onspeelbaar als je competitief wilt spelen en dat is waar CSGO en CS2 toch grotendeels om draaien.
Ik weet uit het verleden dat ik zeker verschil merkte tussen 60 en 100fps tijdens het spelen van counterstrike. Ik was geen pro, maar stak er toch behoorlijk wat uren in. Er was t.z.t. eens een bepaalde driver/windows setting waardoor mijn max fps 60 was. Heb aardig wat gevloekt tot ik dat probleem gevonden had ;)
Als je er echt voor wil gaan kun je er ook gewoon hardware voor kopen die doet wat je wil natuurlijk. Op macOS had je ook nooit echt goeie high refresh rate support, om nog maar te zwijgen over VRR. Als je echt serieus was zat je al jaren op Windows met een 240Hz+ VRR scherm die je vervolgens recht tegen je snufferd zet.
60 fps is lang niet genoeg om goed cs2 te kunnen spelen.
Wat triest is, is dat Apple gebruikers altijd roepen dat je maar naar Android moet overstappen als iets je niet aanstaat.

En nu is het andersom, en komt het niet goed uit, dus dan is Valve triest.

Dus ja, om in Apple gedachtes te antwoorden: je kunt ook gewoon Windows machine halen }:O

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 22 juli 2024 22:45]

Hier hetzelfde. Ik heb nu wel een andere computer waarop ik nog kan gamen, maar mijn MacBook is wel de krachtigste (M1 Max). CS:GO kon ik perfect spelen en nu dus niet meer. Spijtige zaak.

Gelukkig kan ik wel Baldurs Gate 3 in al zijn 4K glorie spelen op mijn MacBook.
in al zijn glorie? aan 20 Fps? ik heb ook een m1 max en vanaf act3 is het een lag fest en ik heb maar een ultrawide 1440p monitor.

het draait beter op een 500 euro console dan op mijn 4000 euro macbook....

[Reactie gewijzigd door zaj op 22 juli 2024 22:45]

Oei, hier draait het gewoon in 4K aan +-50 fps (M1 Max-32core gpu, 32gb ram). Ook in act 3.
Je kan toch gewoon CrossOver gebruiken? https://youtu.be/0hX-uo4YzyQ

[Reactie gewijzigd door ashwin911 op 22 juli 2024 22:45]

Niet triest van Valve, volkomen logisch. Waarom dure resources verspillen aan een hele HELE kleine groep?
"Ik heb gewoon geen zin meer om een aparte PC neer te zetten alleen voor 1x in de 2 weken een keer een game te spelen."

Als jou één keer in de twee weken een game spelen representatief is voor de rest van de Mac gebruikers vind ik dit idee niet zo gek.

'Ik wil geen extra geld uitgeven aan een ander apparaat en speel maar één keer in de twee weken. Waarom neemt Valve nou niet die extra tijd voor mij?"
Echt belachelijk dat CS:GO gewoon op de een op andere dag niet meer te spelen is. Er ontbreekt nog zo veel aan CS2. Had gewoon CS:GO en CS2 naast elkaar laten bestaan

En dan ook nog macOS ondersteuning er uit halen...
dan had je de situatie gehad dat de meeste mensen gewoon bij csgo hadden gebleven en cs2 door niemand gespeeld zou worden.

csgo is nou eenmaal bekend en cs2 zou dan het nieuwe onzekere zijn en dat is eng. Valve moest haast wel anders was alles cs2 ontwikkeling zinloos geweest.
dan had je de situatie gehad dat de meeste mensen gewoon bij csgo hadden gebleven en cs2 door niemand gespeeld zou worden.
Als dat zou gebeuren, komt dat omdat CS2 dan gewoon niet zo goed is als CSGO? Klinkt alsof ze weinig vertrouwen hadden.
Het is nogal klantonvriendelijk om een hele game van de kaart te vegen omdat je bang bent dat je nieuwe spel slechter is dan je oude. Het was dan beter geweest om de servers van CSGO dan uit te zetten, maar lokale mogelijkheden nog gewoon intact te houden.
Als dat zou gebeuren, komt dat omdat CS2 dan gewoon niet zo goed is als CSGO? Klinkt alsof ze weinig vertrouwen hadden.
Nee, omdat counterstrike spelers van nature allergisch voor verandering zijn. Dit zelfde is gebeurd met de overstap van CS1.6 naar Source en opnieuw met de stap van CS1.6/Source naar CS:GO. Het maakt niet uit met CS spelers of het beter is of niet. Het is anders en dat is al-tijd slecht totdat ze er aan wennen.

CS2 mist een hele hoop dat CS:GO wel had, dat klopt. Valve had misschien beter met de release kunnen wachten totdat alles af was, dat klopt. Maar de hele CS community bleef janken dat ze CS2 willen. CS Source 2 geruchten gaan al jaaaaren rond en zodra de beta kwam stond de hele subreddit vol met "IK WIL OOK EEN KEY VALVE GEEF MIJ OOK EEN KEY" en "WAAROM IS CS2 NIET VOOR IEDEREEN"

Vroeg releasen en de oude game deprecaten zijn beide symptomen van het moeten werken met de CS playerbase.
Het was dan beter geweest om de servers van CSGO dan uit te zetten, maar lokale mogelijkheden nog gewoon intact te houden.
Dat is ook EXACT wat er is gebeurd. Je kunt CS:GO nog gewoon opstarten via steam via het "beta" tabblad van de CS2 pagina in je library en alle lokale functionaliteit werkt nog.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:45]

CS2 mist een hele hoop dat CS:GO wel had, dat klopt. Valve had misschien beter met de release kunnen wachten totdat alles af was, dat klopt.
Denk juist dat Valve er verstandig aan doet om CS2 op een meer iteratieve manier te ontwikkelen. Wat je juist niet wil is een herhaling van CS: Condtion Zero bijvoorbeeld, of een tweedeling in de playerbase/community. CS:CZ was lang in ontwikkeling en zonder dat er enige input/feedback van de community was en dat viel niet lekker. Met CS2 kunnen ze de (mijn inziens) solide basis uitbouwen m.b.v. de feedback die ze krijgen en de game sneller naar een hoger niveau tillen.
Iedereen wilde CS2 omdat er dan geen cheaters zouden zijn, zoals Valve ons lekker heeft gemaakt met VACLive video's. Alle cheats zouden komen door de Source 1 engine waar zo makkelijk cheats voor te maken zijn

Nou ik kan je zeggen, VACLive werkt niet
Nee, omdat counterstrike spelers van nature allergisch voor verandering zijn
Dus dan maar de 'allergische reactie' erger maken door het oude te verwijderen? Daarbij, blijkbaar was dit voorheen geen probleem, aangezien CS: Source e.d. nog wel gewoon beschikbaar zijn
Maar de hele CS community bleef janken dat ze CS2 willen
Dit klinkt een beetje tegenstrijdig met wat je daarvoor zei over allergie voor verandering. Klinkt alsof mensen het zeker wel zouden spelen.
Je kunt CS:GO nog gewoon opstarten via steam via het "beta" tabblad van de CS2 pagina in je library en alle lokale functionaliteit werkt nog.
Wat er in dit artikel staat is de legacyversie beschikbaar tot januari 2024, dus dat is niet heel lang geldig meer. Er staat wel dat het over de getroffen systemen gaat, maar lijkt me niet dat ze het alleen voor die systemen uit zetten.
Daarbij, blijkbaar was dit voorheen geen probleem, aangezien CS: Source e.d. nog wel gewoon beschikbaar zijn
Het was een heel groot probleem. De overstap van 1.6 naar source heeft heel lang geduurd en de overstap van die twee games naar GO ook.
Het was zelfs zo erg dat veel mensen nooit de overstap naar Source gemaakt hebben. En dat er zelfs tegelijkertijd toernooien voor 1.6 en source aan de gang waren.
Wat er in dit artikel staat is de legacyversie beschikbaar tot januari 2024, dus dat is niet heel lang geldig meer.
Dat staat er helemaal niet. De legacy versie blijft zo goed als eeuwig beschikbaar. Vanaf januari 2024 is hij end of life, maar hij blijft beschikbaar in je steam library. Vanaf januari 2024 fixt valve niets meer and that's it.
Dit staat er in het artikel:
Gamers met de getroffen systemen kunnen tot en met 1 januari 2024 nog een legacyversie van CS:GO spelen. Dit is volgens de ontwikkelaar een 'bevroren' versie van de shooter, met alle functionaliteiten van de game, afgezien van officiële matchmaking. Ook na de vermelde datum blijft deze versie van CS:GO speelbaar, maar Valve waarschuwt dat bepaalde functies vanaf dan wellicht niet meer goed werken.
Er staat dus nergens dat CS:GO gedelete wordt. De Valve matchmaking servers zijn uit en de online functionaliteit zal vanzelf kapot gaan wanneer er iets verandert in de steam servers wat niet in CS:GO gepatcht wordt. Net als met <insert oude online game hier> is gebeurd. Alleen heeft CS:GO het meer dan 11 jaar volgehouden in plaats van dat de game na een paar jaar dood is zoals gemiddeld.

Hoeveel procent van de online shooters uit 2012 kun je in 2023 nog spelen op een beter niveau dan de laatste CS:GO build?
Hoeveel procent van de games geeft je na 11 jaar actieve ondersteuning en content updates gratis toegang tot de nieuwe release?
Hoeveel procent van de games geeft je een refund voor het originele aankoop bedrag van 10 euro na 11 jaar zonder limiet op het aantal uren dat je al gespeeld hebt? Je kan gewoon 2000 uur op de klok hebben staan over 10 jaar en een full refund krijgen als MacOS gebruiker heh? Dat lijkt iedereen hier te vergeten. Bij iedere andere game developer wordt je uitgelachen als je zoiets ook maar suggereert.

Er zijn op deze aarde echt minder dan 5 online games die zoveel value for money bieden als CS:GO heeft gedaan. En dan is het nog niet goed.
Dit klinkt een beetje tegenstrijdig met wat je daarvoor zei over allergie voor verandering. Klinkt alsof mensen het zeker wel zouden spelen.
Dat klopt. De CS community wil altijd weten wat er nieuw is. Ze willen heel graag access. Dan spelen ze het een week en gaan ze op alles schijten wat er anders is en switcht een heel groot deel niet over naar de nieuwe game. Dit gaat zo iedere keer dat er een nieuwe CS game uitkomt en is op dit moment volle mep aan de gang. Elk CS gebaseerd forum staat vol met agressie richting Valve over CS2 momenteel, waar het een paar weken geleden nog vol stond met "ik wil ook!!!". Werkelijk op iedere verandering wordt gehaat.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:45]

Dat staat er helemaal niet. De legacy versie blijft zo goed als eeuwig beschikbaar. Vanaf januari 2024 is hij end of life, maar hij blijft beschikbaar in je steam library
inderdaad, iets te vluchtig gelezen. Excuus
Dan spelen ze het een week en gaan ze op alles schijten wat er anders is en switcht een heel groot deel niet over naar de nieuwe game.
Fair enough
ls dat zou gebeuren, komt dat omdat CS2 dan gewoon niet zo goed is als CSGO? Klinkt alsof ze weinig vertrouwen hadden.
Niet mee eens, het is volgens mij een algemeen bekend feit dat hardcore gamers het liefst bij hun oude vertrouwde game blijven

CS 1.6 was ook zo eentje waar eigenlijk niemand vanaf wou stappen, want het was zo veel beter als de nieuwe CS

Wellicht zit er wel een kern van waarheid is, maar mijn gevoel zegt dat die mensen zich meer door emotie laten leiden dan door feiten
Niet mee eens, het is volgens mij een algemeen bekend feit dat hardcore gamers het liefst bij hun oude vertrouwde game blijven
Opzich ook niet heel gek. Beetje 'if it ain't broke, don't fix it' achtig.
maar mijn gevoel zegt dat die mensen zich meer door emotie laten leiden dan door feiten
Lijkt me niet heel gek voor een genre wat gemaakt is voor subjectief entertainment toch?
Er zit natuurlijk een inventory systeem vast aan CS:GO en CS2.
Dit systeem is van CS:GO naar CS2 overgezet, maar om dit compatibiel te houden met 2 games zorgt voor heel veel hoofdpijn problemen.
Dan zou je al een offline versie van CS:GO moeten maken zonder inventory en online servers.
Daar zullen ook weinig mensen blij mee zijn.

Af en toe moet je gewoon een knoop doorhakken, omdat het ondersteunen van een kleine groep gewoon niet uit kan.
Grappig, ik heb CS:GO in 20212 zelfs gekocht als spel in Steam (15 euro ofzo) en dat spel ben ik nu gewoon kwijt.

Dus het heeft niks met ondersteunen te maken, het spel wat ik heb gekocht is letterlijk verdwenen uit mijn steam library

En dan krijg je er halve bak voor terug...
Wat je zegt klopt niet. Je kunt via de beta branch nog gewoon CS:GO spelen, Valve draait alleen geen officiële servers meer. Via community servers en local is de game nog prima speelbaar.
Nee, je bent het spel niet kwijt, dit is gewoon vergelijkbaar met bv elke andere game waarbij een grote update is uitgebracht in de loop van de tijd. Ook daar heb je niet meer de initieele versie van van toen je het kocht op Steam.
Het is nog wel te spelen. Gewoon via de beta tab van CS2 aanklikken.
En dan ook nog macOS ondersteuning er uit halen...
En een full refund geven zonder uren limiet. MacOS gebruikers hebben dus voor de <20 euro die CS:GO ooit heeft gekost een oneindig aantal uur CS:GO kunnen spelen over een periode van meer dan 11 jaar en kunnen zich nu alsnog aanmelden voor een refund van het aankoopbedrag. Effectief was een van de beste competitieve shooters ooit gemaakt gewoon gratis voor hen, ongeacht hoeveel of hoe lang ze het gespeeld hebben.

Weetje wat andere game devs doen wanneer ze de servers uitzetten of een game uit hun store halen? Helemaal niks.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:45]

Minder dan 1% van de spelers klinkt weinig, maar met meer dan anderhalf miljoen spelers is dat toch best veel...
Je moet bedenken dat hier ook een factor armpje drukken in zit: Apple ondersteunt niets nieuwers dan OpenGL 4 en wil dat programmeurs Mantle gaan gebruiken. Valve ziet dat als een machtspelletje en gaat niet Apple's pijpen dansen en wil juist dat Apple Vulkan gaat ondersteunen. Met deze aankondiging worden de duimschroeven wat aangedraaid.
Mantle
Je bedoelt Metal. Mantle is dood en is min of meer opgegaan in Vulkan. Ik snap Valve wel. Ik zou als game leverancier ook de "je bekijkt het maar lekker" instelling hebben als 1 hardware fabrikant je dwingt om hun specifieke API te gebruiken voor een userbase van likmevestje

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 22:45]

Inderdaad, was een verschrijving.
Minder dan 1% van de spelers klinkt weinig, maar met meer dan anderhalf miljoen spelers is dat toch best veel...
Dat is tussen 0 en anderhalf miljoen. Hoeveel van die spelers kunnen het spel ook op een andere manier spelen? Dat moet je van het daadwerkelijke getal aftrekken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:45]

hoeveel procent van die 1% speelt maar csgo?

dat is een eerlijker beeld dan alle mac users met steam als csgo speler neer te zetten. dat is gewoon niet waar. Valve heeft de cijfers en zal daarmee wel bepaalt hebben dat de groep echt zo klein is dat het geen zin heeft.
Maar minder dan 1% kan ook 0.1% wezen, wat weer een stuk minder is
DirectX 9, 32bit-besturingssystemen en dus macOS niet meer ondersteund
Wat heeft MacOS ondersteuning te maken met 32-bits ondersteuning? MacOS draait op 64-bits CPU’s, Valve zegt slechts dat ze geen native Mac versie gaan maken van CS2, en dat de oude versie die werkte op oudere hardware niet meer beschikbaar is en je daarom een refund kunt krijgen. Die versie werkte al langer niet meer op nieuwere Mac’s.
Het woord dus slaat op het feit dat dit al een keer vermeld werd in de inleiding, maar ik zie nu dat dit verwarrend kan zijn. Ik heb het artikel aangepast, thanks voor de feedback!
Die dus is wat verwarrend geplaatst, maar ik denk niet dat die verwijst naar dat het gebrek aan ondersteuning voor MacOS een gevolg is van het gebrek aan ondersteuning voor DirectX 9 of 32-bits OS'en, maar dat die geplaatst is om aan te geven dat het een herhaling is van eerder gedeelde informatie.
dat de oude versie die werkte op oudere hardware niet meer beschikbaar is en je daarom een refund kunt krijgen
Is dit een mening of een officiële toegift vanuit Valve?
Want als ze refunds geven zou dat zeer netjes zijn voor die paar mensen die hier gebruik van zouden maken.

Mocht dit niet het geval zijn, dan valt ze ook ergens weinig kwalijk te nemen in mijn ogen. (Tenzij je de game in de afgelopen periode gekocht hebt)
Een game is nou eenmaal software die met zijn tijd mee kan gaan. Dat er soms een paar mensen getroffen worden die het niet meer kunnen draaien is jammer maar niet ongewoon.

Mij hoor je ook niet klagen dat ik bepaalde games niet meer op mijn Windows XP machine met Pentium 4 kan draaien…
Het is misschien een behoorlijke zwart wit verhouding, maar wel de realiteit.
Je kan niet van ontwikkelaars blijven verwachten dat ze elke hardware setup en OS zullen ondersteunen.
Staat in de bron van het artikel:
I can't run CS2 because I play on a Mac. Am I eligible for a Prime Status Upgrade refund?
macOS users are eligible for a refund if most of their CS:GO playtime was on macOS and they played CS:GO on a Mac between the announcement of the Counter-Strike 2 Limited Test (March 22, 2023) and the launch of Counter-Strike 2 (September 27, 2023), regardless of when they purchased their Prime Status Upgrade.

CD keys, gifts, and accounts with bans are not eligible for a refund.
Waar bij Linux het aantal ondersteunde games steeds groter wordt (al dan niet via proton), gaat bij Macos het juist de andere kant op. De overstap naar 64bit only op Macos was al een harde klap voor mij steam library.
Ik vind het ook interessant, want telkens als Apple iets ingrijpend verandert (in dit geval dus 32-bit naar 64-bit (en ook naar arm)), dan zegt iedereen dat het uiteindelijk toch wel effect heeft omdat Apple na verloop van tijd geen keuze meer geeft. Maar in dit geval lijkt het toch niet helemaal te werken, want een grote naam als Valve laat de ondersteuning nu toch wat meer vallen bij bepaalde games, waaronder CS:2.
Toch waren die keuzes in het licht van de vooruitgang, geen enkele software leverancier die 32 -> 64 bit een slecht idee vond.
Echter het laten vallen van OpenGL en het niet ondersteunen van Vulkan is geen vooruitgang maar een harde stop. Naast DX12 en Vulkan ook Metal ondersteunen kost een hoop geld, ook voor een reus als Valve.
Voor de macgebruikers onder ons, het lijkt te werken met behulp van GPTK als je V-SYNC aan zet. Hoe stabiel dit is durf ik echter niet te zeggen. Jammer dat er geen officiële support is.

EDIT:
Disclaimer: Volgens een collega is dit de meest consistente manier ik heb het zelf niet geprobeerd.
https://www.youtube.com/watch?v=oSFYFIGS-uc

[Reactie gewijzigd door WeeJeePee op 22 juli 2024 22:45]

Is daar ergens info over specifiek? 😀
Eigenlijk is het wel grappig om te zien, juist nu wil Apple meer gamers aan gaan spreken maar steeds meer game studio's weigeren met de Metal API van Apple te werken.

De beste zet die Apple kan doen is Proton (of een afgeleide) gaan ondersteunen. Dan komt er een hele reeks aan opties beschikbaar zonder veel werk aan de kant van de game studio.
"Steeds meer"? Bron?
Vrijwel alle grote game engines ondersteunen gewoon Metal, alleen die van Valve niet.
Ach:
Diablo 4
Overwatch 2
Call of Duty
Cyberpunk 2077
EA Sports FC24
Forza Motorsport
Lords of the Fallen

Kan nog wel even doorgaan, in de top 10 "best sellers" van Steam staan 2 games die macOS ondersteunen. Dit is echt geen Apple bashing maar puur op basis van game releases, ik heb zelf een M1 Macbook Pro als mijn main laptop (en een desktop pc voor gaming) en vind het echt een mooie laptop. En 3D komt dan niet in de buurt van een 4090, maar hij heeft echt een prima GPU.

Misschien komt er verandering in met Sonoma met de Game Porting Toolkit - maar probeer niet iemand wijs de maken dat game studio's zitten te wachten op de onderhoud een native Metal engine. Anders was er in die top 10 toch echt meer macOS ondersteuning.
De betere game engines hebben een prima scheiding tussen de engine concepten en de rendering backend. Er is geen nieuwe Metal engine nodig, alleen een Metal renderer.
Daarnaast moet er getest en geoptimized worden voor Apple hardware, daar zitten de echte kosten.
Proton zal wel moltenVK en een wat courantere OpenGL-versie nodig hebben, Proton draait heeft naar mijn weten geen Metal-backend. Zou een interessante toevoeging zijn aan de GPTK, inderdaad.
Anoniem: 1617016 11 oktober 2023 09:52
Ze hadden er gewoon een nieuwe game van moeten maken. De enige reden om CS:GO te delisten is geld, en dat is droevig, zeker van Valve. Zijn die niet rijk genoeg?

Wat ik nog het meest kwalijk vind is dat Valve nu profiteert van een positieve Steam rating, terwijl dat de rating is voor CS:GO, niet voor CS:2. Dat is gewoon misleiding.

-3 irrelevant, en -3 ongewenst. Wauw. |:(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1617016 op 22 juli 2024 22:45]

nou meer om te zorgen dat cs2 een kans krijgt. als cs2 naast csgo had uitgekomen had niemand er in gespeeld omdat de grote menigte bij csgo had gebleven.

en geld? die snap ik niet. CS2 is nog steeds free. plus dat bij csgo en cs2 apart ze juist voor elk spel apart skins hadden kunnen verkopen ipv nu maar voor 1 spel. juist dan hadden ze meer geld kunnen verdienen.
“Gratis”. Het zijn gewoon live service games tegenwoordig. CS2 is de evolutie op CSGO. Dan zouden ze voor twee clients skins moeten uitbrengen etc.

Zie ook waarom Blizzard de eerste Overwatch heeft vernietigd.
Volgens die logica was CS:GO ook nooit een succes geworden, vanwege CS:Source.
Volgens die logica was CS:Source ook nooit een succes geworden, vanwege CS.

Dus nee, dat gaat niet op natuurlijk. Oh, en zowel CS:Source als CS worden OOK nog steeds gespeeld. Dus blijkbaar is er genoeg animo voor elke versie dat het allemaal vrolijk naast elkaar kan bestaan.

Waarom kan het dan nu ineens niet meer? Ik denk dat het handiger voor hun is om hun microtransactierommel op 1 platform te focussen, maar kom gerust met een betere theorie.
Ik snap niet helemaal, CSGO Zat al helemaal vol microtransacties en CS2 is tot zover hetzelfde.

1. Je kan een versie installeren van CS:GO om op community servers te spelen net als 1.6 en CS:S

2. CS2 is een kopie van CS:GO, er zit niet ineens meer microtransactie zooi in (het zat al vol), het is vrijwel hetzelfde en de economie is niet veranderd (Al lijkt het dat Nederlanders en Benelux geen Cases Drops meer krijgen)

3. CS 1.6 en Source hadden geen matchmaking, dus het "Online" houden was simpel. Met een heel matchmaking park voor vrijwel "hetzelfde" spel is dit toch wel een heel ander verhaal, niet onmogelijk maar gewoon onnodig.
Anoniem: 1617016 @Talonzor11 oktober 2023 11:31
Als ik het goed begrijp kan 1 tijdelijk via een hack, maar is het de vraag hoelang dat blijft werken. 1. lijkt idd te kloppen! dat is iig fijn.

2. Fair, maar punt blijft dat ze meer verdienen aan het om zeep helpen van CS:GO dan om het te laten bestaan, omdat het meer werk is voor ze om meerdere spellen te onderhouden.

3. Matchmaking maakt inderdaad dat spellen echt "GaaS" zijn, dat hele principe is dus door en door verrot. Je kunt eigenlijk zeggen; games met matchmaking en/of gecentraliseerde/corporate servers houden op een gegeven moment op te bestaan, en daarmee geven wij gamers onze macht uit handen. Het is niet voor niets dat CS:Source nog steeds in bloei is, terwijl de opvolger nu dus dood is..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1617016 op 22 juli 2024 22:45]

Als geld de reden was hadden ze het gedaan zoals Blizzard met Overwatch (1 en 2): alle aankopen blijven bij 1 en je moet bij 2 alles opnieuw kopen/'verdienen'.

De belangrijkste reden lijkt toch echt de community niet te splitsen over twee games en de pro gamer competities niet voor lastige keuzes te zetten.
Volgens mij vergeet je even het complete skin ecosystem..
Dat kun je niet parallel blijven draaien naast CSGO.

Daarnaast schuif de hele community nu in één keer over, wat best een key is om het competieve level van succes te blijven houden dat CS heeft. CS1.5, CS1.6, CSS, CSCZ doen daar niet in mee.

[Reactie gewijzigd door Duke of Savage op 22 juli 2024 22:45]

Nee, is juist heel logisch. Geld is verre van de enige reden. Waar het om draait is zorgen dat er minder versplintering is, anders blijft een grote groep nog CS:GO spelen, en verwacht dan ook nog dat daar ondersteuning op blijft. Ze zullen betere statistieken hebben dan het internet over hoeveel personen er daadwerkelijk op de hardware spelen die ze niet meer ondersteunen.
Vergeet niet hoe groot CS:GO is wat betreft e-gaming, dus door gewoon een grote update uit te brengen behouden ze die hele groep.
Dit is juist de meest realistische en logische optie die ze gekozen hebben.
Oh, das sociaal, iedereen die een andere mening heeft als jij wil je dan muten. Als ik je persoonlijk zou aanvallen telkens, dan geef ik je gelijk, maar ik weet niet eens wie jij bent, ik let niet op wie je bent en dan expres een tegenovergestelde mening geeft. Ik geef gewoon mijn mening op een reactie waar ik het dan niet mee eens beb, en probeer dan ook wat te onderbouwen, maar dat is lang niet altijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.