Nikon brengt Nikkor Z DX 24mm f/1.7-objectief in juni uit voor 319 euro

Nikon heeft het Z DX 24mm f/1.7-objectief geïntroduceerd. De lens, die een vast brandpuntsafstand heeft, is gemaakt voor Nikons eigen systeemcamera's met een apsc-formaatsensor.

De vaste brandpuntsafstand van de Z DX 24mm f/1.7-lens biedt een beeldhoek die vergelijkbaar is met 36mm op een fullframecamera. Het Z-mount-objectief heeft een maximaal diafragma van f/1.7 en een minimaal diafragma van f/11. Fotografen kunnen het beeld scherpstellen vanaf 0,18 meter, wat voor een maximale vergroting van 0.19x zorgt. De lens is opgebouwd uit negen elementen en acht groepen.

Het objectief biedt de mogelijkheid om zowel handmatig te focussen als de autofocus te gebruiken. Er is geen schakelaar om tussen deze modi te schakelen, dus gebruikers dienen dit via het menu van de camera te doen. De autofocus van het objectief wordt aangedreven door een stappenmotor. Nikon heeft geen beeldstabilisatie ingebouwd in de lens.

Het gewicht van de lens is 135g en volgens Nikon is het objectief druipwaterdicht. Om beeldschaduwen en lichtvlekken tegen te gaan, wordt er bij de Z DX 24mm f/1.7 een zonnekap meegeleverd. De lens is bedoeld voor Nikon Z camera's met APS-C-sensor. Ten slotte heeft de lens een filtermaat van 46mm.

De Nikkor Z DX 24mm f/1.7 is vanaf midden juni verkrijgbaar en kost 319 euro.

Z24DX_1

Door Rard van der Hoeven

Nieuwsredactie

31-05-2023 • 11:12

60

Submitter: Balance

Reacties (60)

60
59
31
1
0
14
Wijzig sortering
Bij een groothoek lens heeft beeldstabilisatie lang niet zo veel nut als bij een tele lens.
Totdat je opeens een gebouw van binnen op iso100 wilt fotograferen zonder statief met voldoende scherptediepte. Dan merk je dat stabilisatie op groothoek heel nuttig kan zijn. Ik gebruik zelf een A7R III met een Zeiss 21mm en de IBIS laat mij scherpe beelden fotograferen op 0,4-0,5 seconde uit de hand.
0,4 s dat is indrukwekkende ibis. Vroeger met analoge film was de regel: aantal mm lens is kortste sluitertijd dus 1/60 voor 50mm lens en 1/125ste voor portret lens 135mm. Maar waarom wil je iso 100 aanhouden? Heb je met IBIS minder ruis dan met een hogere als 200 iso (signaal versterking in de beeldverwerkende chip).
dat vroeg ik mij ook af. De meeste camera's zijn tegenwoordig zijn redelijk iso-invariant, zo ook de Sony A7R III. Je zou hem zonder probleem op iso 800 kunnen zetten en je sluitertijd naar 1/20ste kunnen drukken. Heb je ook minder last van bewegende objecten. (maar ja, ik heb geen Sony, alleen de ervaring met mijn oudere Nikons.

https://www.dpreview.com/...2042&y=0.6626050420168067
ISO-invariantie en de test die je aanhaalt tonen aan dat het niet uitmaakt op welke gevoeligheid je schiet en hoeveel flexibiliteit je achteraf hebt bij een onderbelichte foto.

In dit geval is een onderbelichte ISO800 +3EV (achteraf) behoorlijk gelijk aan iets dat je ter plekke op ISO6400 schoot.

Wat je - denk ik - wou aantonen is dat ISO800 en ISO6400 gelijk zijn? Dat is dus niet zo.

Ook de nieuwere camera's hebben nog steeds slechtere SNR bij hogere gevoeligheden.
ja je hebt helemaal gelijk. Een correct belichte foto op iso 100 zal 'beter' zijn dan op iso 640*

Echter, kijk ik naar de testchart:https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7r-mark-iii-review/5
dan zie ik geen zichtbaar verschil tussen iso 100 en iso 800 (zal er vast zijn, maar de vraag is of je dat ook echt gaat zien in real life). De keuze ligt dan bij de fotograaf, bewegende mensen oid, want daar doe je niks tegen met IBIS.

*The range Sony give for A7R3 native ISO is 100-32,000. Base ISO is 100 with a second base at 640 with dual gain.
Tenzij je uit de hand wilt filmen natuurlijk.
Dat zie ik verdorie altijd over het hoofd... Op de een of andere manier krijg ik het er maar niet in dat er tegenwoordig met een fototoestel bijna net zoveel gefilmd wordt als gefotografeerd...
Maar zou je dat met een groothoek doen?
Makerlaars maken altijd foto's met een groothoeklens want dan lijken de ruimtes groter. Voor een promofilmpje van een huis zou het handig kunnen zijn.
de goede makelaars gebruiken zelfs tilt shift lenzen om te zorgen dat je rechte lijnen (muren, deurposten etc...) recht blijven op de foto.
of gebruiken een goeie fotograaf :)
Makerlaars maken altijd foto's met een groothoeklens want dan lijken de ruimtes groter.
Volgens mij gebruiken ze met name een groothoeklens omdat het met een gewone lens lastig is om foto's te maken die de gehele ruimte overzien. Met een groothoeklens hoef je je minder in gekke bochten te wurmen.

Dat ze niet de lens wisselen voor iedere foto waarbij een groothoeklens niet nodig is, is begrijpelijk. Tijd is geld.
Groothoek kan ook helpen bij scenario's met weinig licht. Zie bijv. de Sony 11mm f1.8.

Daarnaast kan het ook geweldig zijn voor landscapes.

Om maar niet te zwijgen dat groothoek een must is voor vloggen (mits gepaard met een gimbal).
Als je beetje on-amateuristisch wilt filmen ga je niet je naakte body in de hand houden. Dan gebruik je een stabilisator of een gimble, groot of klein, duur of betaalbaar. IBIS is leuk en handig, maar voor het betere werk wordt er naar betere stabilisatie gekeken.
Externe stabilisatie is absoluut mooi maar:
1. In veel gevallen is het niet super praktisch om een stabilisator of gimbal mee te sjouwen. Die dingen worden groot en zwaar als ze een systeemcamera moeten kunnen stabiliseren. Dus als het niet hoeft, liever niet.
2. We hebben het hier over een lens van 300 euro. Niet echt de pro categorie lijkt me. Ga je dan wel investeren in stabilisatie?

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 23 juli 2024 20:26]

Waarom zou het onlogisch zijn om een gimbal te gebruiken met een goedkope camera lens? Een gimbal staat hier los van. Een goedkope gimbal zorgt dat je een überhaupt bruikbare foto of video hebt.

Zhiyun m2s kost maar 200€, is klein en weegt maar een halve kilo.

Als je al bij de niche hoort en nog steeds een losse camera meeneemt, dan lijkt me dat je dat niet alledaags doet en je het dus plant. Vervolgens betwijfel ik dan dat je vast rugzak hebt waar ook een kleine gimbal in past.
Haha ok goed punt wat betreft de losse camera.
2. We hebben het hier over een lens van 300 euro. Niet echt de pro categorie lijkt me. Ga je dan wel investeren in stabilisatie?
Ik heb zelfs een gimbal voor m'n smartphone. Een goedkope gimbal geeft nog altijd betere stabilisatie dan de duurste IBIS in top-smartphones.
En zo'n grote hoek is dit nu ook weer niet, net iets meer dan een standaard objectief. Toevallig gisteravond op tv een hele rits opnamen gezien van interieuren die met een (echte) groothoek waren opgenomen. Bij interieuren is het niet aan te bevelen om met een groothoek te filmen, aangezien je misselijk wordt zodra er een panorama gemaakt wordt van bijvoorbeeld de woonkamer. En ja, ik vergeet ook steeds dat er met een fototoestel gefilmd kan worden.
Zo groot is de hoek van een 24mm DX toch niet? 18mm DX is ongeveer equivalent van een 24mm FF.
Klopt, en 16mm DX is qua beeldhoek/FoV gelijk aan 24mm FF. DX 18mm is eerder 27mm FF.
Voor actiebeelden van dichtbij wil je ook een groothoek, de meeste TV programma's die een camera aan iets bewegends (een auto/motor/etc) willen, gebruiken een GoPro achtig apparaat

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 23 juli 2024 20:26]

Ooit gehoord van een gimbal?
Natuurlijk wel, maar ik heb het over de momenten dat je even een filmpje wilt maken. Niet iedereen poogt direct een of andere professionele productie te maken.
24mm op APS-C vind ik geen groothoek.
mee eens: 35mm lens was een leuk standaard objectief op 35mm film...
28mm leek nog ergens op, maar leuk werd het pas bij 24 of 20mm!
24mm x 1.5 = 36
Sinds wanneer is 36mm FF equivalent geen groothoek?

Jij hebt natuurlijk het recht om persoonlijk een andere definitie te gebuiken dan de rest van de fotografie wereld, maar erg zinvol is dat niet.
Als je een miereneuker bent niet nee.
A lens is considered wide-angle when it covers the angle of view between 64° and 84° which in return translates to a 35–24mm lens in 35mm film format
inderdaad is 35mm een ietsie pietsie korter dan 36mm.
Maar voor ieder normaal mens is dit gewoon een groothoek lens. Ook omdat er helemaal geen vaste definitie voor groothoek bestaat. Daarom staat er ook "citation needed" en "considered"

Waarom dan 35mm als grens noemen? Omdat dat gewoon de standaard brandpuntafstanden uit het verleden zijn.
50mm is standaard lens en in het groothoek bereik had je 35mm, 28mm 14mm als standaard maten. Daar tussen werd niks geproduceerd. (later kwamen er 40mm pancakes)
Zijn die allemaal precies 35 en 18 en 14? Nee, daar zit regelmatig een mm afwijking in. Maar de fabrikant zet dan toch de standaard maat er op.

Kijk je bij camera winkels dan zie je dat alles wijder dan 40mm als groothoek word geclassificeerd.
40mm word af en toe bij de 50mm lenzen geplaatst.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 23 juli 2024 20:26]

Tenzij je een andere benaming weet, is 36mm gewoon groothoek. Het is geen standaardlens en het is geen telelens. Dan blijft groothoek over. Het is geen ultra groothoek. Noem het dan een kleine groothoek :/

Voor vogelspotters is een 135mm is ook geen "echte tele". Maar dat is het uiteraard wel.
Beweging blijft beweging. Of het nu tele is of UWA
ik heb een tijdlang een 16-35 lens met VR gehad en ik vond het toch behoorlijk wat toevoegen. Je kunt er 2-3 stops winst mee halen. Vooral in donkere ruimtes (kerken) was het nuttig en kon je op 16 mm nog steeds 1/4 seconde sluitertijd hebben zonder dat het een bewogen foto opleverde

uiteraard heb je bij tele hogere sluitertijden nodig en speelt minder licht je eerder parten. Dus wat dat betreft heb je een punt.

[Reactie gewijzigd door YellowCube op 23 juli 2024 20:26]

Bij filmen kan het (ook) handig zijn...in gebouwen (architectuur) waar zo'n groothoek ook prima voor kan worden gebruikt. :)
Ik vind het jammer dat de omschakeling tussen autofocus en manuele scherpstelling niet kan met een knopje/(schuif)schakelaar, maar weeral iets is dat je moet gaan opzoeken in het menu.
Als je reportagefotografie doet en je hebt voor een of andere reden problemen met de autofocus, moet je snel kunnen schakelen. Nu verlies je weeral tijd door in het menu te duiken.
Ik zal maar bij mijn oudere Nikonmateriaal blijven, dat vol staat met knopjes, schakelaars enz... Zonder je oog van het oculair te halen, kan ik mijn toestel volledig aanpassen en bijstellen.
Nu moet alles lijken op een smartphonemenu om iets te kunnen wijzigen.
zucht....
je kan dit makkelijk aan een functie toets toewijzen. dus wordt het ook 1 drup op de knop.
en een beetje deftige DSLR, van welk merk ook, heeft ook al menu's zat hoor.
Ja, maar je hebt maar een bepaald aantal functietoetsen op je toestel. En die zijn al voor andere dingen geprogrammeerd.
Ja, elke DSLR heeft een overvloed aan menu-instellingen. En elke DSLR heeft steeds minde fysieke knoppen aan boord. Waardoor het steeds langer duurt om iets terug te vinden in het menu en je dus steeds meer tijd verliest.
De Z-mount lenzen zijn sowieso niet bedoeld voor DSLR's, maar voor de Nikon Z systeemcamera's. Daarnaast hebben die plenty fysieke knoppen, en ik zie ik op de nieuwe modellen ook niet steeds minder knoppen? Idem met configureerbare knoppen. Ook kan ik me geen compacte 'groothoek' prime van Nikon herinneren die ik AF/M switch heeft? Ik kan er naast zitten natuurlijk. Nu zat er schuin onder de F-mount vaak wel een AF-C/AF-S/M switch, maar toch.
Ik denk dat veel van deze gebruikers vaak "jonkies" zijn en dat via menu's gewend zijn.

Ik vind die knopjes ook veel handiger overigens. Vooral bijvoorbeeld in koude situaties.

Ik zou graag zo'n lens voor FF zien.
Leuk om er bij te hebben. Jammer alleen dat de Z DX bodies zo kreupel zijn t.o.v. de Z6II en consorten. Blijft allemaal een beetje achter lopen. Ik krijg die prijzen niet meer verantwoord binnen mijn budget. (en om eerlijk te zijn, ik zie niet zo gek veel verschil IRL met een D780 of zelfs een inmiddels antieke D500 om het überhaupt nog te verantwoorden voor een hobby)

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 20:26]

Ja, in het dSLR tijdperk brachten merken met zowel APS-C als FF wel eens een professioneel APS-C model uit. Nu helaas niet meer. APS-C is bij deze merken slechts bedoeld om je in te laten stappen en zo snel mogelijk naar FF te lokken.
Ja, dat is jammer. APS-C heeft zeker z'n plek. Ik heb zelf beiden, maar FF is niet altijd de betere keuze
Nikon heeft geen beeldstabilisatie ingebouwd in de lens.
Dat komt omdat bij de fullframe bodies er een IBIS (In Body Image Stabilisation) systeem is geplaatst. Hierdoor is deze beeldstabilisatie in de lens overbodig.
Alleen is deze lens bedoeld voor de crop bodies.
Ah, iets te snel gelezen :+
Maakt niet uit, je opmerking is nog steeds correct ha ha!
Niet helemaal waar, steeds meer platformen laten de IBIS en OIS samenwerken, zoals het Canon RF-systeem.
@RubjeMazter
Nikon heeft geen beeldstabilisatie ingebouwd in de lens.

Dat komt omdat bij de fullframe bodies er een IBIS (In Body Image Stabilisation) systeem is geplaatst. Hierdoor is deze beeldstabilisatie in de lens overbodig.
Niet helemaal waar, steeds meer platformen laten de IBIS en OIS samenwerken, zoals het Canon RF-systeem.
Wat levert deze samenwerking de cameraman nou voor meerwaarde op? ik bedoel, als de fabrikant kiest om OIS toe te voegen aan het IBIS (In Body Image Stabilisation) systeem om samen te werken met het Canon RF-systeem.

beeldstabilisatie zonder fullframe bodies, zoals de DX camera's, of zo?

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 20:26]

De samenwerking zorgt voor nog betere stabilisatie, al geldt dat vooral voor langere brandpuntsafstanden. Op 24mm redt IBIS het prima alleen, als die aanwezig is.
Ik wilde dit ook typen, maar de DX camera's hebben zelden IBIS. Wel jammer want een DX camera kan zeker erg handig zijn.
Echter hebben o.a. de 70-200 f/2.8, de 400mm f/4.5, de 800mm f/6.3, de 24-200 f/4-6.3, 105mm f/2.8, 100-400 f/4.5-5.6, 400 f/2.8 TC, 600mm f/4 TC allemaal VR wat in samenwerking met IBIS (en een "synchro VR" capable camera) vaak nog een halve stop extra stabilisatie toevoegt. Niet geheel overbodig dus (aldus de fabrikant)
Op lange brandpuntsafstanden dus, zoals ik net toevallig in een andere reactie heb gezet. En de meerwaarde zit niet zozeer in die (verwaarloosbare) halve stop, maar meer in het feit dat OIS alleen trillingen op de x- en y-as corrigeert. IBIS voegt rotatie rond de z-as toe.
De NIKKOR Z DX 12-28MM F/3.5-5.6 PZ VR, NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3, zijn geen teles en heeft het ook. Maar dat komt ws omdat niet alle bodies IBIS hebben. Ik had ook vernomen dat Nikon zei dat VR geen of zeer weinig zin had op objectieven met een diafragma van f/1.8 of groter.
Dit lijkt mij een hele mooie lens voor de Nikon Z30 / Z50 / fc. Licht van gewicht en behoorlijk lichtsterk. Ideaal voor bijvoorbeeld een stedentrip o.i.d.
Ik ben wel benieuwd naar de eerste test-foto's. Zou deze lens ook bij F1.7 voldoende scherp zijn? :)

edit:
PetaPixel toont al een aantal voorbeeldfoto's:
- https://petapixel.com/202...g-bokeh-to-aps-c-z-mount/

Helaas nog niet op hoge resolutie...

[Reactie gewijzigd door Herman op 23 juli 2024 20:26]

Ik mag toch hopen dat bij een modern milc objectief de scherpte meer dan voldoende is wijd open.
In deze prijsklasse geloof ik daar vrij weinig van. Centrumscherpte zal misschien wide-open wel ok zijn, maar als je je onderwerp op bijvoorbeeld 1/3 plaatst, dan moet je vaak al redelijk afstoppen voor goede scherpte bij dit soort objectieven. Uiteraard is dit speculeren, aangezien ik geen mtf-grafieken of serieuze review heb gezien.
Uiteraard is dit speculeren, aangezien ik geen mtf-grafieken of serieuze review heb gezien.
Wordt gewoon door Nikon gepubliceerd, en ziet er netjes uit. Zeker voor die prijs. Dat is inderdaad wel wat anders dan primes van 20 jaar geleden.

Jammer dat Tweakers zulke info niet meeneemt in de nieuwsberichten.
De scherpte zal wel okay zijn gezien de opbouw. Zeker bij Z objectieven met een vaste afstand. Het zal waarschiijnlijk nergens in uitblinken, Vooral niet in de bokeh en andere lens karakteristieken maar voor deze prijs moet je dat ook niet verwachten.
De lens is bedoeld voor Nikon Z camera's met APS-C-sensor.
Bij lange na niet. Ook niet voor elke camera overigens. Ik kan er geen lijn in ontdekken. Het lijkt er op dat er zo nu en dan een artikel mbt fotografie wordt geschreven en waarover ligt eraan wat er op dat moment nieuw gepresenteerd is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.