Verlamde man kan door verbinding tussen implantaten in brein en rug weer lopen

Een Nederlandse man met een dwarslaesie kan voor het eerst in twaalf jaar weer zelfstandig lopen door middel van een brain-spine interface, implantaten in de hersenen en ruggenmerg die de benen aansturen. Hij is de eerste bij wie dit systeem is uitgeprobeerd.

Bij de verlamde man, Gert-Jan Oskam, werden twee implantaten geplaatst op de hersenen en een op het ruggenmerg. De implanaten communiceren draadloos met elkaar door middel van een externe computer in een rugzak die Oskam bij zich draagt. De technologie van dit systeem weet elektrocorticografische signalen op te pikken van de sensomotorische cortex en kan zo voorspellen welke bewegingen de patiënt wil uitvoeren. Daarna levert het systeem via het ruggenmerg elektrische stimulatie aan de zenuwen die moeten bewegen. De gedachten van Oskam worden dus vertaald in commando's die naar het ruggenmerg worden gestuurd.

De brain-spine interface werd bedacht door een team Franse en Zwitserse neurowetenschappers in samenwerking met het Nederlandse meditechbedrijf Onward. Volgens het onderzoek, dat woensdag in Nature is gepubliceerd, is hiermee natuurlijke beweging mogelijk, in tegenstelling tot robotische exoskeletten, waarbij de bewegingen vaak schokkerig zijn. Binnen een paar sessies was er al een werkend systeem, beweren de onderzoekers tegen de NOS. Inmiddels is Oskam in staat om relatief gemakkelijk zelfstandig te lopen, zij het wel met een rollator of krukken.

In eerste instantie werd er enkel een implantaat in Oskams ruggenmerg geplaatst met sensoren op zijn voeten, schrijft Het Parool. Wanneer hij vooruit probeerde te bewegen, werd er een elektrisch stroompje gestuurd naar het ruggenmerg. Daarmee lukte het al om hem met een rollator te laten lopen, maar doordat hij hiervoor eerst zelf een beweging moest maken, was zijn bewegingsvrijheid zeer beperkt. Nu hoeft hij dus alleen maar te denken aan lopen, in plaats van fysiek een beweging uit te voeren.

Omdat Oskam een gedeeltelijke dwarslaesie heeft en dus al in staat was om nog een beetje te bewegen, zorgde dit systeem er ook voor dat zijn overgebleven zenuwverbindingen versterkt werden. Na verloop van tijd was Oskam hierdoor ook zonder het bsi-systeem in staat om korte stukjes te lopen. De onderzoekers hopen echter dat ook patiënten met een volledige dwarslaesie baat kunnen hebben bij dit systeem. Ook is het de bedoeling dat in de toekomst mensen met een beroerte of hersenbeschadiging van de techniek gebruik kunnen maken.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

24-05-2023 • 20:25

63

Submitter: Xtuv

Reacties (63)

63
63
44
5
0
15
Wijzig sortering
Ik durf met trots te zeggen dat ik jaren heb meeontwikkeld aan dit systeem. Iets waarvoor development grotendeels in Eindhoven is gedaan (bedrijf dat de technologie erachter heeft ontwikkeld is ONWARD Medical)
Anoniem: 58485 @Snoeikoe24 mei 2023 21:46
Kan je me uitleggen, hoe signalen van als ik wil bewegen, om worden gezet in daadwerkelijke electrische pulsen en dat om wordt gezet in een apparaat die het omgekeerde weer uitvoert?

Bedoel mijn hand of been bewegen is gewoon iets waar je totaal niet over nadenkt. Hoe gaat de persoon daarmee om? Wat moet zijn respons of reflex zijn om dat specifieke handeling in signaal op te pakken om zo'n voetstap te kunnen maken?
Daar zijn genoeg slimme analyses geweest om te weten welk zenuw kanaal ongeveer aangestuurd moet worden.

Het mooie van ons brein is dat we snel in staat zijn om te leren hoe ons lichaam werkt, ook als deze is aangepast.
Als je brein voorheen gewend was om met signaal 1, beweging 1 voor elkaar te krijgen.
Maar het apparaat maakt van signaal 1 opeens beweging 2. Dan zou je brein snel genoeg doorhebben dat dit opeens anders werkt en deze aanpassing dus ook zeer snel zichzelf eigen kunnen maken.

Zie het als de omgekeerde fiets op de kermis, waarin je een recht stuk moet fietsen door naar achteren te trappen en je stuur precies het tegenovergestelde doet van wat je gewend bent.
Probeer dit een paar keer en je kan het zeer goed, wat ook de reden is dat het zo makkelijk lijkt als de beheerder het doet. Mawr de eerste keer zal iedereen falen omdat ondanks dat je weet dat alles omgekeerd is, je brein de eerste keer hoe dan ook nog door moet krijgen hoe het nou eigenlijk werkt…
Zie het als de omgekeerde fiets op de kermis, waarin je een recht stuk moet fietsen door naar achteren te trappen en je stuur precies het tegenovergestelde doet van wat je gewend bent.
Probeer dit een paar keer en je kan het zeer goed, wat ook de reden is dat het zo makkelijk lijkt als de beheerder het doet.
Misschien als je heel erg jong bent, lukt het je in een paar keer, maar hoe langer je op een normale fiets hebt gereden, hoe moeilijker het is om die omgekeerde fiets aan te leren. Dat gaat echt niet in een paar dagen. Check dit filmpje van Smarter Everyday.
Er is al heel veel onderzoek gedaan en ook veel meer gaande naar dit onderp: neuroplasticiteit. Mijn kennis van dit onderwerp is breed maar diffuus, dus om het begrijpelijk te houden zal ik mijn positieve toevoeging kort samenvatten: Neuroplasticity, oftewel hersenflexibiliteit is - net als al die andere biologische processen in ons lichaam - trainbaar!

Ook al hebben leeftijd, gezondheid en legio andere variablen absoluut invloed en zal het niet voor iedereen even gemakkelijk zijn; er zijn al best wat manieren bekend om je hersenen meer 'plastisch' te houden later in het leven. Het zal nooit meer zo 'open' zijn als dat van een kind, maar als je de juiste technieken en activiteiten opzoekt en toepast, kan je - wetenschappelijk bewezen - waarborgen dat je ook op latere leeftijd nog relatief gemakkelijk nieuwe dingen kunt aanleren, in de breedste zin van het concept.

Het zal altijd tijd en moeite kosten, en inderdaad, als je al jaren heel weinig 'nieuwe' dingen doet en je plasticiteit weinig stimuleert zal het wat moeilijker opstarten zijn, maar als je nu begint, dan beginnen je hersenen ook. Zorg dat je voldoende beweegt (stimulatie metabolisme), goed eet (essentiële aminozuren, proteïne etc.) en zoek nieuwe ervaringen op -- je kunt je letterlijk jonger gaan voelen.

Ik verwacht dat we in de komende paar jaar meer concrete initiatieven gaan zien waarbij bijv. healthcare services aangeboden worden om je hersenen te hertrainen om wat jonger te voelen. Het is allemaal vrij recente research, maar ik zie mooie dingen op de horizon. :)
Is een draadloos signaal niet riskant?
De wetenschap op dit punt is nog in een jong stadium, maar op dit moment grotendeels theoretisch maar ook al deels bewezen praktisch is er feitelijk geen verschil tussen bedraad en draadloos. Ook nu kunnen onze hersenen worden beïnvloed door delen van het elektromagnetisch spectrum dat door onze organische materie heen kan propageren.

Dus ja, natuurlijk zijn er risico's, maar dit is geen reden om de technologie niet te ontwikkelen.
Wat ik vooral zie is ook dat het met balans al mis gaat. Wat als er zijwieltjes onder hadden gedaan?
Dat is nou juist de kneep. Je balanceert (ongemerkt) de hele tijd door je stuur te bewegen. Ja, met zijwieltjes gaat het sneller, maar dan leer je alleen maar dat je andersom moet sturen om van richting te veranderen. Fietsen lukt je nog steeds niet.
Maar dat is hier toch ook zo? Ik zie op de foto althans dat hij met een rollator loopt.
Maar dit doe je de hele dag, niet 5 minuten per dag. Dan zal het herprogrammeren van je neurale paden toch wel sneller gaan?
Dat heeft meer met leeftijd te maken dan met hoe lang je al fietst :Y) zijn woorden niet de mijne. Jonge kinderen leren nu eenmaal veel sneller.
Sneller/anders. Maar het idee dat je stopt met leren op je 25ste is echt hele achterhaalde informatie.
Je stopt pas met leren tussen 6 planken.

Iedereen maakt fouten, dus redenen en potentie zat om te leren gedurende je gehele leven.
2 reacties met dezelfde strekking... Een strekking die in volgens mij helemaal niet maak :+

Waar staat dat je niet meer leert als je ouder wordt? Ik heb het over sneller.
Hoi Snoeikoe, super man.

Misschien een hele grote sprong naar iets heel anders dan een dwarslaesie, maar zou dit ook kunnen helpen bij mensen met het Post Covid Syndroom (voorheen bekend als Long Covid, als in langdurige Covid) die door deze ziekte niet (lang) kunnen bewegen, lopen, staan, bukken et cetera ?

Vind het wel een interessante innovatie namelijk.

Mijn partner heeft PCS en kan nagenoeg geen afstanden afleggen meer dan 400 meter. Dan moet ze een dag bijkomen.
Ik denk het niet, gezien dit systeem met de zenuwen werkt. Is PCS niet vooral dat je enorm snel moe word, maar dat je zenuwen wel gewoon intact zijn?
Om even een intern rapport te citeren (wat overigens door veel zorginstellingen is overgenomen op hun website):

"Post Covid Syndroom kan het zenuwstelsel en het zorgsysteem overbelasten. Er is iets bijzonders aan de hand met zo'n vijf procent van alle mensen die herstellen van een Covid-19-infectie. Zij kampen met het Post Covid Syndroom: de verschijnselen van een ontregeld autonoom zenuwstelsel."

Dus wellicht kan het wél batig zijn.

Natuurlijk worden mensen met PCS heel erg snel moe, maar dat heeft een onderliggende oorzaak (hersenschade en/of een aangetast zenuwstelsel.

https://www.uzbrussel.be/...ig-zenuwstelsel/maximized

In de medische wetenschap is het leggen van verbanden in veel gevallen (meer dan 90%) de oplossing voor een/het probleem. Een overgevoelig zenuwstelsel kan zorgen voor een dwarslaesie en er zijn al gevallen (ook in Nederland) bekend van mensen die een dwarslaesie hebben opgelopen door het PCS. Vandaar mijn vraag.

[Reactie gewijzigd door YouriHL op 23 juli 2024 12:17]

Oei, ja dat is heftiger dan ik dacht, dan zou het inderdaad wel eens kunnen helpen.
Waanzinnig mooi dat dit in NL gebeurd is, terechte trots. Vanwege mijn werk als fysiotherapeut interesseert dit soort ontwikkelingen me en ik had niet verwacht dat deze doorbraak in NL zou komen.
Gaaf, dan heb je een baan met impact.
Zeer koel, enorm respect! Je hebt in principe aan een belangrijke stap vooruit in de medische tech gewerkt. 💪
Gefeliciteerd! Daar mag je ook best heel trots op zijn :-)
Proficiat aan jou en het hele team, dit is werkelijk een ongelofelijke stap voorwaarts!
Super vet en het lijkt op een heel mooi resultaat na het lezen van dit artikel.

Ik heb vanaf 24-10-2005 een bovenbeen amputatie en krijg/onderga binnenkort een Osseointegratie.
Dat is een grote stap vooruit als je het vergelijkt met de problematiek van de koker.
Ben al door het voortraject heen :-) Een paar jaar geleden was dit nog niet mogelijk via de verzekering.

Sorry voor de vragen. Ik ben echt heel enthousiast nu:

- Kan dit ook bij mensen met een prothese (andere maar ook zeer grote doelgroep) ingezet worden?
- Is de verbinding draadloos als in, er is geen stoma nodig?
- Ik vraag me af of de vertraging tussen het brein en de software -> output een grote belemmering is? m.a.w:
- Kan je aan die delay wennen?
- Betekent dit -> revalidatie traject doorlopen en verder leven met minder bezoeken aan het revalidatie centrum?
- Word hierdoor het volgende ineens haalbaar: Traplopen, snel lopen, vanuit kniestand opstaan?

Dank je voor het werken aan dit soort oplossingen.
Je maakt men avond helemaal goed omdat mijn hoop op een verbeterde levenskwaliteit ineens nog een stapje dichterbij komt!

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 23 juli 2024 12:17]

Dank je wel voor jou medewerking hierin! Dit zou voor de toekomst zeker een hulp/oplossing kunnen worden.

Ikzelf heb een dwarslaesie maar het lopen interesseert mij niets. Ik zou beter geholpen zijn met dit kastje en dat het de zenuwpijn bij mij en de mede 'dwarsliggers' zou kunnen weghalen of de eventuele drukplekken die je kan oplopen dat die sneller weggaan of dat je niet meer incontinent raakt qua blaas en darmen....ik gok dat je daarmee al supergrote problemen voor mensen met een dwarslaesie oplost.

Hebben jullie hier ook naar gekeken?
Zeer bruut! Maar... hebben we genoeg tijd tot Cyberpunk? :+
Respect! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door spoonman op 23 juli 2024 12:17]

Dit is geweldig dat het kan, maar elke dwarsleasie is ander.
Zelf heb ik Spina Bifida, heb dus nooit kunnen lopen (onder andere, zitten natuurlijk een hoop andere beperkingen bij) dus voor mij is dit nagenoeg niet haalbaar.
Maar voor mensen met een dwarsleasie zoals deze man is het geweldig!
Waarom zou het voor jou niet werken? Of op z'n minst voor delen kunnen werken?

In een filmpje van Ashley Vance, volgens mij in opdracht van Bloomberg, zit een stukje van iemand die een kunsthand ontwikkeld had en ook de aansturing zelf ontwikkeld had.

Het waarzinnige aan zijn ontwikkeling was dat iemand die z'n hele leven al zonder had leefde, en dus ook nooit z'n hand heeft kunnen gebruiken, de protese ook kon gebruiken. BIZAR.

Het filmpje is inmiddels alweer 4 jaar oud zie ik:
https://youtu.be/Dk7h22mRYHQ
somatosensorische cortex
Dit moet de sensorymotor cortex zijn, zie ook het artikel. Logisch ook: je wilt de motorsignalen meten om te weten hoe je de diverse spieren aan moet sturen, en die komen uit de motor cortex. De somatosensory cortex en motor cortex liggen wel naast elkaar (met daar tussenin de central sulcus), wat het makkelijker maakt om van beide tegelijk te meten.

Die electrodes zijn er inmiddels een jaar of acht, en zijn relatief groot: een schijf van 5 centimeter diameter, met acht bij acht electrodes op 4mm van elkaar. Als je wel eens een EEG gezien hebt, met van die plakkers waar draden aan vast zitten op iemands hoofd, is dit een beetje hetzelfde idee, alleen zitten de electrodes nu aan de binnenkant van de schedel waardoor je een veel beter signaal krijgt. De electrodes krijgen vervolgens draadloos stroom, door de schedel heen.

Het nadeel van die techniek is dat het alleen signalen van het hersenoppervlak opvangt, waarmee het uitermate geschikt is voor dit soort toepassingen, maar bijvoorbeeld niet zal helpen bij de ziekte van Parkinson waar juist diepe hersenstimulatie nodig is. In het verleden zijn deze electrodes ook wel tijdelijk gebruikt in patienten met zware epilepsie, om precies te meten waar het oorsprong van een epileptische aanval zit in je brein, om zo precies enkel dat gebied te verwijderen.

Het aansturen van de spieren gebeurde vervolgens met een pulse-generator die ook veel gebruikt wordt om mensen met Parkinson te helpen. De doorbraak hier is vooral het draadloos verbinden van die twee apparaten, en het algoritme om hersensignalen om te zetten in bruikbare instructies om spieren aan te sturen.

Wat ik persoonlijk erg interessant hieraan vind, is dat de signalen relatief stabiel blijken over een jaar. Sterker nog, de signalen werden juist precieser over tijd, wat aangeeft dat de hersenen "leren" dat ze spieren kunnen aansturen door op een bepaalde manier actief te worden. En het gelijktijdig actief worden van de hersenen en de spieren die ze aansturen lijkt therapeutisch effectief te zijn, gezien de patient beter zelfstandig kan lopen. Dit bevestigt weerom het concept dat neuronen afsterven als ze niet communiceren, en suggereert dat er wellicht meer hoop is voor "permanente" verlamde patienten dan we dachten.

Ow, en voor de nerds: dit is nagenoeg exact het plot van een Star Trek TNG episode ;)
Prachtige techniek, ik ben heel erg blij dat er in deze richting wordt ontwikkeld. Waar ik me wel altijd zorgen om maak bij de toepassing van informatietechniek voor medische oplossingen is de ondersteuning op de lange duur. Je ziet toch geregeld dat fabrikanten hun apparatuur (zelfs implantaten) niet meer ondersteunen na verloop van tijd, en dan heb je het er als patiënt maar mee te doen. Of je moet ontzettend dik betalen om de functionaliteit van je lichaam op peil te houden.

Bron 1
Bron 2
Bron 3

Er is iets voor te zeggen om de hard- en software bij EOL verplicht open source te maken.
Het is een gereguleerde industrie, waardoor FDA en EMA daar vast en zeker regels voor zullen opstellen. Dat maakt het ook dat de producten vaak duur zijn.
Ik werk zelf voor een fabrikant van medische apparatuur, en inderdaad, de FDA en EMA zijn erg streng wat betreft het vermarkten van spullen die potentieel impact kunnen hebben op de gezondheid. Als het echter eenmaal verkocht en ingebouwd is hoor je ze niet meer.

In feite is het niets meer of minder dan dezelfde strijd die wordt gevoerd om je smartphone reparabel te maken/houden. Zoals omschreven in bron 2 is “planned abandonment” een betere term dan de veelgehoorde “planned obsolescence”. Iets meer kracht. Right to repair is mijns inziens ook van toepassing op medische artikelen.
Right to repair is mijns inziens ook van toepassing op medische artikelen.
Helaas zie ik als medisch technicus in de praktijk anders. Er zijn firma's waar als je hun cursus van enkele duizenden euro's per jaar / tweejaarlijks niet volgt, je absoluut ook geen onderdelen krijgt om jouw toestel te repareren. Nog zelfs als een collega ziekenhuis / kliniek een medewerker bij ons detacheert die wel een cursus heeft gehad bij de firma weigeren ze onderdelen te verkopen want die medewerker heeft alleen voor ziekenhuis X de cursus gevolgd.

Wij lopen hier helaas regelmatig tegen aan, en we hebben hier denk ik wel 6 - 8x per jaar een escalatie over met diverse fabrikanten, zowel Nederlandse als buitenlandse firma's. Voornamelijk producten die in de VS zijn gemaakt wordt over het algemeen heel moeilijk over gedaan wat betreft onderdelen verkrijgen, gezien de firma denkt dat hun verantwoordelijk zijn mocht er aan patiënt gewond raken. Terwijl dat in de Nederlandse wetgeving (en over het algemeen in Europa) de verantwoordelijkheid ligt bij het ziekenhuis / kliniek.
Maar wat is je mening dan precies? Ik vind dat namelijk onderdeel van het probleem; de wet hieromtrent is gewoon niet toereikend om fabrikanten überhaupt de mogelijkheid te geven hun ontwerpen en software vrij beschikbaar te maken zonder direct bang te moeten zijn voor aansprakelijkheid, laat staan dat ze ertoe verplicht kunnen worden.

Of vat ik je dan verkeerd op?
Ik ben van mening, dat als je jouw bekwaam voelt om het apparaat te repareren, je gewoon de onderdelen moet kunnen bestellen en vervangen.
Als je twijfelt, kun je altijd terug gaan naar de fabrikant met de kans dat je voor jouw reparatie een duurder kost.

Daarbij zijn mijn collega's en ik altijd van mening dat een apparaat dient te worden getest volgens het onderhoudsprotocol wat de fabrikant voorschrijft als je een toestel hebt gerepareerd.

Wij (en daarmee bedoel ik mijn collega's en ik) hadden zeer gehoopt dat de MDR een grote wijziging zou aanbrengen. Maar helaas heeft het bedrijfsleven daar een grote vinger in de pap gehad en is het juist nu nog moeilijker geworden en houden ze ook innovaties vanuit een ziekenhuis enorm tegen.

En ik geef jouw gelijk, als je jouw ontwerpen en software vrij beschikbaar moet maken op een platform als github / gitlab hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid als de lokale klusjesman het apparaat repareert.

Maar ook hier zijn oplossingen, de fabrikant moet bijhouden waar ze apparatuur en wat voor apparatuur hebben verkocht voor eventuele recalls, aan de hand hiervan kan een fabrikant nagaan of jij het apparaat ook bezit en documentatie beschikbaar stellen. En het hoeft niet de complete BOM-lijst en schema te zijn, een blokschema en een parts list is al meer dan voldoende.

Wat betreft de software, indien het diagnosticeren van fouten makkelijker maakt, of het verplicht is om onderhoud uit te kunnen voeren op de apparatuur ben ik van mening dat beschikbaar moet worden gemaakt met de bijbehorende documentatie.
Ik ben van mening dat je hier ook gerust een vergoeding voor mag vragen, alleen dan niet licentie gebonden. Mijn voornaamste reden om dit te zeggen is dat bijvoorbeeld mijn collega dagelijks aan 1 apparaat werkt (in dit geval een infuuspomp), en niets anders doet.
Maar hij moet wel jaarlijks de cursus volgen á 1500 euro omdat hij anders geen onderhoud meer kan uitvoeren aan de pompen, want daarvoor heb je het serviceprogramma nodig wat licentie gebonden is.
Heb zelf wat marketing werk gedaan voor echt grote farmaceutische bedrijven. Ik had begrepen dat dit soort instanties geen reclame mochten maken of iets dergelijks, maar hoe debiel veel budget er voor alles marketing gerelateerd was, werd je gewoon duizelig van. En vervolgens zie je wat voor een poot ze hun klanten uitdraaien (zo ook jouw verhaal), het is allemaal veel ste commercieel, letterlijk over lijken. In america nog wel erger. Maar ook hier is het veel erger dan ik gedacht had.
ZIjn medische artikelen niet al verouderd als er gerepareerd moet worden? Of zijn er dan niet al betere alternatieven op de markt? Mijn vader heeft regelmatig in het ziekenhuis gelegen in de laatste jaren van zijn leven en ik verbaasde me over hoe snel de ontwikkelingen qua apparatuur gingen.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 23 juli 2024 12:17]

De ontwikkeling van apparatuur gaat heel snel. Maar dat betekend niet dat de apparatuur al verouderd is als het gerepareerd moet worden.

Doorgaans is het afschrijf termijn in Nederland van medische apparatuur 10 jaar. Dit betekend dat in die 10 jaar allerlei reparaties aan de apparatuur wordt uitgevoerd. Vaak wordt er rond de leeftijd van 8-9 jaar wel gekeken of nog echt waard is om en product te repareren. Als de apparatuur nog 1000 euro waard is, en 8 jaar oud is, terwijl de reparatie 2500 euro kost en een nieuw apparaat 10 000 euro kost, dan wordt het versneld afgeschreven, maar over het algemeen zie je dit weinig gebeuren gezien de apparatuur betrouwbaar werkt.
Dat kan inderdaad zomaar het geval zijn, maar dat wil niet zeggen dat (bijvoorbeeld) het implantaat in je schedel niet meer nuttig is als de volgende versie uit komt. Opnieuw onder het mes is soms mogelijk maar vervelend en duur, helemaal als je gewend en ingespeeld bent op hetgeen je al hebt. En daar moet je als patiënt naar mijn mening een oordeel over kunnen vellen zonder invloed van het verdienmodel van de fabrikant.
Ik denk dat het erg afhankelijk is van de omvang v/d reparatie.
Zo kan ik mij voorstellen dat een reparatie aan 'het kastje' slechts een kleine operatie is.
Maar als je gaat vervangen moet bv ook de bedrading naar vervangen worden.

Mijn vader had een onderhuids kastje (afmeting luciferdoosje) om pijnprikkels te onderdrukken.
Dat was vrij simpel bereikbaar met een kleine incisie, maar vanuit dat kastje liep bedrading naar verschillende andere plaatsen. Dat was al heel wat meer snijwerk.

Het klinkt misschien heel raar, maar en patiënt moet voldoende gezond zijn om te opereren.
Dus de operatie moet om de patiënt te hebben maar kan niet omdat de patiënt te zwak is.
Dat is ook een een reden om niet zomaar alles te vervangen als een simpele reparatie volstaat.
Wow! Wat een doorbraak dit. Verbazingwekkend ook dat zijn lichaam zo snel de instructies leert te begrijpen. Tempo waarop hij beter leert lopen is fenomenaal. Wie had dit gedacht toen we 20 jaar geleden (?) begonnen met brain machine interfaces.
Wie had dit gedacht toen we 20 jaar geleden (?) begonnen met brain machine interfaces.
Volgens mij zijn we al veel en veel langer bezig hiermee, je mag daar wel een paar decennia bij optellen. begin jaren '90 herinner ik me videobeelden (die al veel ouder waren, jaren '70 of '80) waarbij men al heel basic interfaces liet zien. Met een flinke plug in het hoofd kon een blinde man een beeld van een paar pixels bij een paar pixels waarnemen. Volgens mij hadden we voor de millennium wisseling ook al protheses (experimenten?) die werden aangestuurd met brein signalen. Dit lijkt me echter een stap verder gaan, waarbij er alleen een elektronische overbrugging wordt gemaakt tussen de twee biologische systemen, wat mogelijk een nog lastiger oplossing is.
Het is een mooie ontwikkeling, maar ik denk dat we het niet mooier moeten afschilderen dan dat het is. in het filmpje zie je hem lopen, het is erg schokkerig. een beetje alsof je met directe spier stimulatie iemand probeert te laten lopen. natuurlijk een enorme verbetering voor iemand die niet meer kan lopen door een dwarslesie. maar het komt echt op geen enkele manier in de buurt van "normaal" lopen. zoals hij ook zegt, het is erg zwaar. de technologie is er in ieder geval, maar ik betwijfel of het heel veel beter wordt dan dit.

[Reactie gewijzigd door t link op 23 juli 2024 12:17]

Nou dat twijfelen hoef je niet te doen, het gaat zeker beter worden, maar of dat binnen een paar jaar zo goed gaat worden als normaal lopen is een ander verhaal. Ik geloof zeker dat over 20 jaar dit perfect zal zijn.
binnen een paar jaar gaat het niet veel beter zijn dan dit. over 20 jaar gaan we er ook niet van in de buurt komen. kijk naar iets als cochleair implantaat, je ziet eerst de ontwikkeling exponentieel stijgen en daarna heel hard afvlakken. maar eigenlijk komt het nooit in de buurt van wat verloren is gegaan. en gehoor is nieteens zo heel complex electromechanisch, lopen wel. dit implantaat kan nieteens feedback geven, echt een enorm belangrijk deel van lopen.
Elke stap is er 1. Het lijkt me een ingewikkeld en long-term vakgebied en we moeten het koesteren dat mensen zich hier voor inzetten.
tuurlijk. maar valse hoop is ook niet goed.
Heel gaaf! Overigens heeft de groep van dr. James Tour ook succes met grafeen bij het repareren van zenuwen van ratten met dwarslaesies (maar dat is nog niet op mensen getest voor ik weet).
Dit is natuurlijk voer voor een mooi achtergrondartikel! Ook omdat tenminste één Tweaker betrokken is bij de ontwikkeling van deze baanbrekende technologie.
Meer positief getint nieuws graag!
Dit vind ik nu heel zinvolle ontwikkelingen van de huidige digitale techniek en hier van mij nog veel meer geld in gestoken mag worden. In elk geval erg mooi om te zien dat men nu al zover is dat mensen werkelijk weer kunnen bewegen. Maar net zo goed ook een compliment voor Gert-Jan Oskam dat hij hier aan mee wil werken. Kan mij goed voorstellen dat er toch nog best genoeg risico's aan verbonden zijn en niet iedereen dat aan zou durven. Zeker als je dan al in een rolstoel zit en al zo beperkt bent denk ik dat je er niet op zit te wachten nog beperkter te worden.
Geweldig om te lezen en wat moet het een proces zijn geweest dit te ontwikkelen en voor de persoon in kwestie ermee om te gaan.

Ik weet niet of ik de enige ben, maar dit soort berichten zou ik veel meer op Tweakers willen lezen. Hoe technologie nu, maar ook in de toekomst, ziektes zou kunnen genezen, mensen weer kan laten zien of horen, Tinnitus kan wegnemen etc.

Met andere woorden; meer positief gericht nieuws! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Wimbjorno op 23 juli 2024 12:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.