Apple krijgt Franse boete van 8 miljoen euro voor gepersonaliseerde ads

Apple krijgt een boete van 8 miljoen euro opgelegd door de Franse privacytoezichthouder CNIL. De toezichthouder stelde vast dat de techgigant zonder toestemming de identifiers van Franse iPhone-gebruikers gebruikte voor advertentiedoeleinden in iOS 14.6.

De Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés legt de boete op naar aanleiding van een klacht over advertentiepersonalisatie in de Apple App Store. De CNIL voerde daarover in 2021 en 2022 meerdere onderzoeken uit om vast te stellen of de privacywetgeving wordt nageleefd. Daaruit bleek dat identifiers van gebruikers in iOS 14.6 automatisch werden uitgelezen, onder meer voor het personaliseren van advertenties. Volgens de CNIL zijn dergelijke identifiers niet noodzakelijk voor het leveren van een dienst. Daarom moet Apple toestemming aan gebruikers vragen voordat deze gebruikt mogen worden voor advertentiedoeleinden. Dat was in iOS 14.6 dus niet het geval.

De privacytoezichthouder stelt verder dat iPhone-gebruikers 'een groot aantal handelingen' moeten uitvoeren voordat ze deze standaardinstelling konden uitschakelen. Gebruikers moesten naar de instellingen van hun telefoon; daar konden ze de instelling vinden in het Privacy-menu onder het onderdeel 'Apple advertising'.

Daarop concludeert de CNIL dat Apple artikel 82 van de Franse databeschermingswet overtreedt. De toezichthouder kwam op het bedrag van 8 miljoen euro uit op basis van het aantal betrokken gebruikers, de winst die Apple heeft gemaakt met de data via gepersonaliseerde advertenties en het feit dat Apple sinds iOS 15 wél voldoet aan de wet. De boete valt hoger uit dan de 6 miljoen euro die werd aangeraden door de topadviseur van de toezichthouder. Een woordvoerder van Apple zegt tegen Politico teleurgesteld te zijn in de uitspraak en in beroep te gaan.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

05-01-2023 • 13:19

69

Submitter: ikkuhqhp

Reacties (69)

69
64
27
2
0
26
Wijzig sortering
Apple de grote privacy heilige krijgt een boete vanwege het schenden van privacy.
Oh, maar ze zijn fel tegen het geven van gegevens aan derden, b.v. Google en FB. Natuurlijk willen ze er zelf wel aan verdienen, ze zijn niet gek.
Ik heb jarenlang gediscussieerd met Apple gebruikers die zeiden dat je bij Google het product hebt, maar dat Apple eerlijk leeft van de verkoop aan spullejes. Wat blijkt? Ze kunnen nog meer winst maken met de verkoop van dure spulletjes en advertenties, wie had dat ooit gedacht...
Je kunt nog jarenlang proberen Apple met Google te vergelijken, maar het valt echt in het niet, onder het kopje "How we connect customers and advertisers.", ze zullen adverteerders uitmelken, dat is zeker, maar ze hebben er blijkbaar niet veel data voor nodig.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 24 juli 2024 18:05]

Apple leeft van zulke naïef gebruikers ze propageren niet voor niks erover.
Je zult zien dat ze straks alles krom praten dat het geen privacy schending is.
Daar mogen de Apple fans wel even bij stilstaan inderdaad. Denk dat we toe moeten geven dat het minder is dan bij Google, de privacy schendingen, maar zo privacy vriendelijk zijn ze niet bij Apple.
Ik blijf hopen op een Europees / open OS voor smart phones.
Eentje die genoeg marktaandeel weet te veroveren.
En jij denkt dat een Europees / Open OS wel de privacy gaat waarborgen? En hoe meer open iets is, hoe vatbaarder het word.
Die zullen zich nu wel eens achter de oren krabben.
Waarom? Het is zeker niet de eerste boete die ze krijgen in Frankrijk, de vorige waren ook structureel veel hoger in bedrag. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat voor dit soort bedrijven de boetes worden ingecalculeerd. 8 Miljoen is een hoop geld, maar met een winst van 99,8 miljard dollar wereldwijd, is het wisselgeld. Het wordt tijd om voor dit soort grote bedrijven een aparte boete categorie te maken.

Bega je een misstap, dan betaal je 100%/75%/50% van de boetes van de afgelopen 12/24/36 maanden er bij. Dat is maar iets liever dan het "three strikes out" in Amerika en je beloont blijvend goed gedrag, terwijl je gelijkblijvend slecht gedrag afstraft met torenhoge boetes. Maar dat zal wel niet mogen |:(

>Sorry, had reactie moeten zijn op @Dylan_R

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 24 juli 2024 18:05]

dan zijn daar weer 101 discutabele creatieve wegen voor om te voorkomen dat er 'winst' gemaakt wordt.
Daarom moet je een bedrijf ook niet pakken op de winst maar op de omzet.

Want omzet bewust omlaag werken zul je niet snel zien.
Persoonlijk mogen ze van mij bij sommige van deze vergrijpen ook gaan kijken of er bestuurders en managers hoofdelijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Als bestuurders hoofdelijk verantwoordelijk zijn, kan het zijn dat ze zorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens e.d., omdat ze weten dat ze direct verantwoordelijk zijn voor eventuele consequenties. Door hen hoofdelijk verantwoordelijk te houden, zullen ze beter overwegen of bepaalde beslissingen rondom de privacy, security en dergelijke die wel verantwoord zijn, en zullen ze sneller de nodige maatregelen nemen om te voldoen aan de wet. Misschien niet altijd meteen de bak in (voor alles) maar boetes, een x strike out beleid en regels die er voor zorgen dat bedrijven dit niet via constructies mogen compenseren.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 24 juli 2024 18:05]

Ze moeten ook stoppen met 'fixed sum' boetes.
Gewoon percentage van de jaaromzet.
Kun je eventueel nog wel clausules inbouwen dat dit pas geld vanaf een jaaromzet boven x bedrag zodat je niet meteen een MKB of zo zonder buffers de nek omdraait met één boete. :)
Die gebruiken ze nu ook al, want daar betaal je belasting over.
Apple had nooit aan advertenties moeten beginnen, ze riskeren hun hele bedrijf. Apple moet het hebben van (de reputatie van) de gebruiker voorop stellen tegen iedere prijs. Dat raken ze zo razensnel kwijt.

Het is toch zo rot, we hebben het over een van de meest rijke en succesvolle bedrijven van de wereld en nog is het niet genoeg. Er moet nog meer geld worden verdiend en het liefst zo snel mogelijk, doet er niet toe wat de gevolgen verder zijn.

Een van de redenen dat ik zo'n hekel heb aan grote bedrijven is dat die vroeg of laat altijd deze kant op gaan. Onze markt verwacht altijd groei (en daar is op zich niks mis mee) maar groeien is moeilijk. De theorie is dat de vrije markt er voor zorgt dat concurrerende bedrijven elkaar opjagen om te innoveren. Zo werkt het in praktijk alleen niet. Innovatie is verschrikkelijk duur en er zijn andere manieren voor deze bedrijven om (meer) geld te verdienen voor hun aandeelhouders. Bijvoorbeeld door hun macht te gebruiken om potentiële concurrenten niet toe te laten tot de markt of ze domweg op te kopen of op een andere manier uit te schakelen.
Mooi voor de aandeelhouders maar niet voor de maatschappij.

Niet dat deze grote bedrijven helemaal nooit iets nieuws doen, bedenken of laten uitvinden, maar innovatie is niet de belangrijkste drijfveer. Dat was nog enigszins te verkroppen toen producten rechtstreeks aan eindgebruikers werden verkocht maar de gebruiker is steeds vaker niet degene die betaalt.
De echte klant is de adverteerder, de sponsor, de werkgever of het verhuurbedrijf. Aan hun belangen wordt gedacht. De gebruiker is de melkkoe en de belangen van de gebruiker zijn een probleem waar omheen gewerkt moet worden.

Innovatie zie je vooral als er geen andere mogelijkheid is, hoe sneu dat ook klinkt.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 24 juli 2024 18:05]

Apple moet het van de PR hebben en niet meer dan dat.
Dat hele privacy is niks anders dan een stunt om gebruikers van een ander platform te lokken.
Ze hadden vroeger ook reclame en adds platform alleen ze konden niks tegenover google bieden dus gebruiken ze privacy als wapen tegenover google.
Buiten dit geintje met de App Store kan je wel stellen dat Apple significant privacy vriendelijker is dan Google en Meta. Het is niet voor niets dat Facebook zoveel last heeft van de anti-tracking features sinds iOS 14. iCloud end-to-end-encryptie heeft (te) lang geduurd maar is wel kenmerkend voor hun richting.
Onze markt verwacht altijd groei (en daar is op zich niks mis mee)
Daar is juist alles mis mee, groei is vanaf een bepaald moment helemaal niet nodig, het is pure hebzucht tenkoste van mens en milieu. Innovatie moet de oorzaak van concurrentie zijn, niet het gevolg.
Meer geld en groei kunnen ook ten goede komen van de klanten en gebruikers. Er zit een soort balans in die meestal de verkeerde kant uitslaat als een bedrijf voor de aandeelhouder gaat werken, ipv voor de klant.
Kunnen... In Utopia misschien. Als ik in me heen kijk zie ik 99% van de bedrijven meer om de aandeelhouders dan klanten geven, de balans is ver te zoeken
Ik denk dat wij het eigenlijk wel eens zijn maar een wat andere benadering hebben.
Daar is juist alles mis mee, groei is vanaf een bepaald moment helemaal niet nodig, het is pure hebzucht tenkoste van mens en milieu.
,
Het groeien zelf is niet nodig, maar er is ook niks mis mee. Waar wel iets mis mee is zijn de gevolgen.
Maar als we daar op een of andere manier iets aan willen doen moeten we niet proberen om groei tegen te gaan maar de schadelijke gevolgen. Want ook zonder groei kunnen we heel veel verpesten.
Innovatie moet de oorzaak van concurrentie zijn, niet het gevolg.
Het gaat hand in hand. Wie innovatie kan tegenhouden kan ook de concurrentie tegenhouden. Als je concurrent wil worden zal (zou) je moeten innoveren.

Vanuit mijzelf geredeneerd heb ik echter meer aan innovatie dan aan concurrentie.

Aan concurrentie op zich heb ik namelijk weinig. Tien concurrenten die allemaal exact hetzelfde product bieden voor exact dezelfde prijs levert mij niks op. Waarschijnlijk is die prijs wel vrij laag maar dat is dan ook het enige voordeel.

Ik wil innovatie, daar wordt de wereld beter van. De wens om te concurreren is een reden om geld in innovatie te stoppen.
Apple zal er geen product minder om verkopen.
Kan iemand mij uitleggen waarom een privacy waakhond het geld incasseert maar waarom de burger daar geen cent daarvan terugziet? Het is uiteindelijk iemands identiteit waar het om gaat en de gebruiker gaat met de voorwaarden akkoord. Hoe staat prive recht in verhouding tot een instantie die gaat om een andere vorm van recht?
Kun jij me uitleggen waarom je dat beweert?

Het komt in de schatkist van de overheid, ergo, van de burgers. Denk je dat de baas van de privacywaakhond dat geld in eigen zak steekt?

Of lijkt het je een goed idee om miljoenen uit te geven om uit te zoeken welke burger hoe lang iOS 14.6 gebruikt heeft en onder persoonlijke advertenties geleden heeft om zodoende elk slachtoffer (of zijn nabestaanden, mocht hij overleden zijn) een exact berekend bedrag van gemiddeld 32.55 cent over te maken?
Dit zou vaker moeten en het zou fijn zijn als ze succes hebben https://www.nu.nl/tech/62...oor-privacyschending.html

Daarnaast is dit artikel belangrijk om te realiseren dat het niet onontkoombaar is, ongeacht het apparaat wat iemand gebruik. We leven in massa surveillance en het is niet een kwestie van een app of verouderde apparatuur.
https://www.vn.nl/algoritmische-ongehoorzaamheid/

Ik wil geen discussie over deze artikelen, want het is een denkkader dat bijgesteld moet worden tegenover een steeds groter wordende kloof. Er moet een Robin Hood opstaan

[Reactie gewijzigd door RC83 op 24 juli 2024 18:05]

Ik heb geen idee waar je het over hebt. De burger krijgt zijn geld terug via de belastingen, probeer ik te zeggen...
Ze moesten een boete krijgen bij iedere ad in het os op je telefoon of tablet. Hoe vaak ze security als argument heb zien voorbijkomen in hun keynotes. Spammen ze je iOS en iPad vol met die tracker troep. Een reden te meer om bij Windows en Google te blijven. Je betaalt minder en je hebt ook spyware draaien. Ik zie geen reden om een kapitaal op tafel te leggen omdat het perse Apple is. Dat verandert niets.
De privacytoezichthouder stelt verder dat iPhone-gebruikers 'een groot aantal handelingen' moeten uitvoeren voordat ze deze standaardinstelling konden uitschakelen. Gebruikers moesten naar de instellingen van hun telefoon; daar konden ze de instelling vinden in het Privacy-menu onder het onderdeel 'Apple advertising'.

Nou nou wat een groot aantal handelingen instellingen app openen en dan logisch Privacy gaan :+ , en dan uiteraard tracking of iets openen.
Goed netjes is het niet maar volgens mij kreeg je in IOS14 bij 1st setup ook de vraag over tracking, kan er naast zitten is al weer tijd geleden.

Maar ja na denken is lastig merk dat ook wel op het werk, van alles gevraagd wordt van ja is zo lastig bij ons(En dat weet ik toch niet etc).
Dat als je gewoon de it portal opent welke op de intranet pagina staat best groot, je gewoon gewoon door de categorieën kan bladeren, of in de zoekbalk kan zoeken en anders onderaan een grote banner heb ondersteuning nodig ?(En dan kom je op pagina waar je ticket kan openen/ direct kan chatten of bellen via de laptop).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 24 juli 2024 18:05]

Het is toch best lastig om dingen te vinden in de settings app op iPhones, als je niet weet waar het staat. Er staat inmiddels veel te veel in die lijst. Mag wel eens een complete redesign hebben IMO.
Settings app is super simpel alles te vinden, veel makkelijker dan gemiddelde android setting menu.
Het is helemaal simpel geworden sinds toegankelijkheid direct onder settings staat, en anders heb je nog een zoekbalk in de app.
Voor iemand die weet waar die het over heeft? Is iOS inderdaad redelijk makkelijk.

Voor Truus van ons achter? Is het hele idee van een settingsmenu al lastig en eng. Of het nu iOS is of Android.
Voor iemand die weet waar die het over heeft? Is iOS inderdaad redelijk makkelijk.

Voor Truus van ons achter? Is het hele idee van een settingsmenu al lastig en eng. Of het nu iOS is of Android.
Voor die “Truus” (en ook voor @Wolfos ) zit er een hele goeie zoekfunctie in de instellingen app.

Ik ben persoonlijk een behoorlijk doorgewinterde gebruiker maar gebruik de zoekfunctie ook altijd, erg fijn!
Anoniem: 710428 @Tjidde5 januari 2023 16:27
Maar voor die truus boeit het ook niet of ze tracking aan heb staan:)
Heeft het ook gehad, deze "vervelende en onzinnige" settings zijn lastig te vinden intussen.......

/sarcasm

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 24 juli 2024 18:05]

"Instellingen" -> "Privacy" -> "Tracking"

3 keer tikken & (imo) de meest logische locatie voor deze instelling. Wat is hier lastig aan?
Waarschijinlijk is het voor de Fransen lastig omdat de tekst niet in het Frans is. ;)
Maar waarom wordt er gemeten met twee maatstaven? Volgens mij is er in de EU de regelgeving vast gesteld dat je voor het verwerken van persoonsgegevens een grondslag nodig hebt, in het geval van toestemming dient dit een opt-in te zijn. Niet een opt-out. Daar heeft Apple geen uitzonderingspositie op tov 3rd parties.
Je laat een deel weg. Het gaat niet alleen om het aantal handelingen, maar dat klanten zelf moeite moeten doen om die handelingen uit te voeren om van de gepersonaliseerde advertenties af te komen. Het was al niet toegestaan dat het zomaar aan stond, dan telt dus iedere handeling die klanten zelf moeten doen extra mee om te tonen dat het er teveel zijn.
Apple had er ook voor kunnen kiezen om er 1 handeling van te maken, maar dat lijken ze opzettelijk niet gedaan te hebben in hun eigen voordeel. Ze kozen voor een te groot aantal handelingen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 24 juli 2024 18:05]

Dat hebben ze naar mijn weten dus wel gedaan 1 handeling, bij de 1st setup krijg je na mijn weten al jaren de vraag of je getracked wil worden(1 van de laatste vragen).
Nu heb ik geen ios14 device meer denk ik, ook niet op het werk dus kan niet 100% checken.

Goed is het dus niet praat het verder ook niet goed dat het gedaan is, maar volgens mij kreeg je bij 1st setup van ios14 al de vraag of je tracking wil of niet.
Maar goed het is natuurlijk ook mogelijk het niet alles 2 de schuifje heeft uitgezet, valt ook nog lastig te controleren nu nog.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 24 juli 2024 18:05]

Nou nou wat een groot aantal handelingen instellingen app openen en dan logisch Privacy gaan :+ , en dan uiteraard tracking of iets openen.
Snapt Truus van tegenover, die een iPhone heeft omdat het simpel en overzichtelijk is, en inmiddels weet hoe ze een telefoontje aan moet nemen, dat ook?
Als het echt allemaal zo simpel en overzichtelijk is denk ik wel dat Truus het snapt, anders is het niet echt simpel en overzichtelijk m.i.
zal hem ook niet zelf hebben ingesteld.
Dat hoefde ook niet, want het stond automatisch aan, dat is het hele punt van de boete.
Alsof de verkopers daar tijd voor hebben, en Truus al die ‘moeilijke’ vragen wil beantwoorden. De verkopers willen meer sales maken, Truus wil gewoon naar buiten en de telefoon aan Thea en Freddy laten zien.

Dus de verkoper jast er zo snel mogelijk doorheen, en kan weer een verkoop op z’n naam zetten.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 24 juli 2024 18:05]

Die zullen zich nu wel eens achter de oren krabben. /s

edit: ik zal er /s bijzetten.

[Reactie gewijzigd door Dylan_R op 24 juli 2024 18:05]

Zolang de winst op illegale tracking hoger is dan de boete gaat Apple gewoon door.
Met een miljardenwinst?
Met een miljardenwinst?
Ja
De toezichthouder kwam op het bedrag van 8 miljoen euro uit op basis van het aantal betrokken gebruikers, de winst die Apple heeft gemaakt met de data via gepersonaliseerde advertenties en het feit dat Apple sinds iOS 15 wél voldoet aan de wet.
Een boete die in verhouding staat van de overtreding; Ik krijg het idee dat jij wil dat apple meteen een boete krijgt waardoor ze failliet gaan, maar dan zouden ze dat bij alle bedrijven doen en dat zal niemand ze in dank afnemen (behalve de tegenstanders, natuurlijk)
Nee, wat ik bedoel kosten / baten.
Als de overtreding miljarden oplevert en de boete is miljoenen tja, dan gaan ze zich niet achter de oren krabben.
Ik zie dat ze bijna 4 miljard van wereldwijde advertenties gegenereerd hebben in 2021; daar is een klein deel van apple. Ik snap je reactie van de miljardenwinst nu. Desalnietemin verwachtik dat de winst in Frankrijk alleen miljoenen is en deze overtreding daar een percentage van waarover de boete geldt.
Veel eerder: een keertje met de schouders op en neer gaan en weer door.
Er is echt niemand die hier ook maar één seconde van wakker ligt bij Apple. Dit soort bedragen zijn kleingeld :)
Ik denk dat ze dat wel doen, want dit zet potentieel de deur open naar nog meer gevallen--ook bij de concurrentie.
blijkbaar liggen ze er wel wakker van want ze gaan toch in beroep.
Maar dat is wss eerder principieel dan financieel.
Dat zal ze leren.
Gelukkig zullen ze ook klanten verliezen door reputatieschade......
Erg onwaarschijnlijk.
Zeer weinig Apple gebruikers weten van deze rechtszaak.
En de de gebruikers die het wel weten komen met legio redenen om toch bij Apple te blijven.
Als die redenen zijn 'het enige realistische alternatief is van het grootste advertentiebedrijf van de wereld' dan inderdaad.
Het spijt mij.
Ik zal jouw opmerking meenemen naar de toekomst toe.
Ik ga dit ook een plekje geven vanavond.

Ik zal nooit mijn sarcastische opmerkingen aanduiden als "sarcasme".
It defeats the purpose ;-)
ow sorry /s vergeten er bij te zetten :+
En alweer een veel te lage boete gezien de omzet van het bedrijf in kwestie.
8 miljoen is zakgeld voor Apple. Zelfs 8 miljard zou maar een kleine impact maken.
Het blijft maar gewoon door gaan op deze manier.
De boete valt zo laag uit vanwege
het feit dat Apple sinds iOS 15 wél voldoet aan de wet.
De wet is dat wat verboden is niet gedaan hoort te worden. Dat ze nu wel weer aan de wet voldoen hoort dus geen argument te zijn om de boete lager te maken.

Bedrijven die zich al aan de wet hielden krijgen daar ook geen beloning voor. Dit soort verlagen van straffen is dus willekeur: selectief belonen. Apple mag daarmee meer illegaal extra verkregen winsten behouden, winsten die andere bedrijven niet maken en dus geen voordeel van hebben.
Als ik met 120 door de bebouwde kom race, mag ik toch echt mijn rijbewijs inleveren. Ook al hou ik me de volgende dag netjes aan de snelheid.
Eigenlijk is dat een non-argument dus. Dat de overtreding niet voortduurt zegt niets over het begaan van de overtreding an sich.
Veel geld hoor, 8 mil, voor zo'n megacorporatie 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.