Amazon presenteert slimme wekker die op onbekende wijze slaap registreert

Amazon heeft op een eigen evenement de Halo Rise aangekondigd, een slimme wekker die op onbekende wijze bijhoudt hoe de gebruiker ademt. Het apparaat, ontworpen om naast het bed te staan, heeft geen microfoons of camera's.

Amazon Halo Rise
Amazon Halo Rise

De Halo Rise, die dienst kan doen als wake-up light met een zonsopgangssimulatie, heeft in elk geval een lichtmeter, thermometer en vochtmeter om de condities in de slaapkamer bij te houden. Amazon zegt niet hoe het precies de slaap van de gebruiker bijhoudt, maar gezien de strenge plaatsingsinstructies gebeurt dat met ultrasone golven, de manier waarop Echo-speakers sinds vorig jaar waarnemen of er gebruikers in de ruimte zijn. Google gebruikt die techniek ook om slaap bij te houden op zijn tweede generatie Nest Hub.

Daarmee houdt de software de ademhaling bij om daaruit op te maken hoe de slaap is verlopen en wanneer gebruikers in lichte slaap zijn en dus het best gewekt kunnen worden als de tijd waarop de wekker is ingesteld nadert. De leds in de Halo Rise geven tot 400 candela per vierkante meter licht af. Het apparaat is ook bruikbaar als lichtbron die gebruikers via assistent Alexa kunnen bedienen.

Het is voor het eerst dat Amazon een dergelijk apparaat presenteert. De Halo Rise komt later dit jaar in de VS uit voor 140 dollar. Of en wanneer een release in Europa volgt, is nog niet duidelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-09-2022 • 11:36

55

Reacties (55)

55
55
23
5
0
16
Wijzig sortering
Ben benieuwd of je dan ook direct reclame voor slaappillen krijgt wanneer je slaap niet zo goed is verlopen.
Hehe, slaappillen is dan wel het laatste middel waar je naar toe moet vluchten. Ze zullen dan wel het boek: "Why we sleep - Matthew Walker" aanraden, keren ze terug naar hun roots als online boekenwinkel xD. Overigens is dat boek wel een echte aanrader, voor iedereen, ook als je al denkt goed te slapen. Geeft inzicht in wat er tijdens je slaap gebeurt, waarom je er nooit op moet bezuinigen, en waarom je met korte nachten afkunt een fabel is.
Helemaal mee eens. Er is trouwens ook een prime boek over slaapaandoeningen en slapen van , de inmiddels overleden, Hans Hamburger. Heel lezenswaardig. @stftweaker

on topic; binnen de medische sector zijn toenemende zorgen over "big tech" en gezondheidsclaims. Niet alleen omwille van de privacy maar ook omdat certificering vaak ontbreekt, diagnoses gemist worden terwijl ze er wel zijn en andersom. De koppeling tussen, klachten (of juist de afwezigheid daarvan), bevindingen, diagnose en therapie kan alleen door professionals gedaan worden.

Zelf denk ik na jaren ervaring als specialist dat er grote meerwaarde kan zijn voor technologie, big data etc. maar echte regie en met name regelgeving ontbreekt toch wel....Om maar een voorbeeld te noemen, stel dat je slaap apneu hebt en dit ding zegt dat alles goed is blijf je langer onbehandeld en dan zijn de lange termijn gevolgen zeer aanzienlijk.
Het verzamelen,delen en verwerken van onze informatie is een enorm maatschappelijk probleem.
We hebben al genoeg voorbeelden gehad, ik noem enkele uitschieters:
- De onthullingen van PRISM, waarbij we wereldwijd massaal worden afgeluisterd.
- De datalek van Cambridge analytica.
- Het moeten stopzetten (door een rechter) van SyRI.
- Het vallen van het vorige kabinet vanwege de toeslagenaffaire.
- Het onterecht aanmerken van pedofilie.

Dit zijn heftige voorbeelden en het topje van de ijsberg. We zijn collectief incompetent: we zijn als burgers niet in staat de gevolgen in te zien en de juiste keuzes te maken zoals wanneer géén data te delen.
Een dat is niet een ver van mijn bed show: ik ben bezig geweest met het aanvragen van een verzekering waarbij ik medische gegevens heb moeten invullen. In mijn geval staat in mijn medisch dossier dat er sprake is van IBS (PDS in Nederlands). Leuk, maar dat stempel heb ik min of meer gekregen omdat er eigenlijk niet iets anders bij past. De klachten waren vaag en op dit moment speelt dit probleem niet meer. Fijn dat er nu een wet komt waarin alles zomaar gedeeld kan worden, maar dat wil ik dus helemaal niet en ik heb al helemaal geen zin in een rechtszaak waarin ik moet aangeven dat deze informatie niet klopt en alles moet gaan recht timmeren. Hetzelfde als bij de vader die een foto van het geslachtsdeel van zijn kind op Google heeft staan (wat héél erg naïef is).

We hebben álles te verbergen. Al is het maar om weerstand te creëren en het minder lucratief te maken om gegevens te verzamelen. Al de technieken rondom big data gebruiken overheden ook en die zijn (nog) niet competent genoeg om onze gegevens te verwerken, zie SyRI en de toeslagenaffaire.

En dat maakt ons collectief incompetent: we zijn als burgers en als overheid nog niet op een punt waarop we verantwoord kunnen omgaan met het verzamelen en verwerken van data en dat punt lijkt ook niet op korte termijn in zicht. Hopelijk dringt het een keer door bij mensen en stoppen we met de focus van de etnische samenstelling in Nederland, die volgens mij niet veranderd is de afgelopen twintig jaar (integendeel), maar laat ons de komende jaren onze pijlen richten op de bescherming van onze gegevens.
In grote lijnen wel eens hoor maar twee opmerkingen.

Medische gegevens mogen helemaal niet zomaar gedeeld worden, jij moet daar altijd toestemming voor geven. Recente wetgeving gaat alleen over wijze waarop die gedeeld worden, en niet over de voorwaarden waaronder die gedeeld worden. En als je bezwaar hebt tegen onderdelen uit je dossier kun je die in goed overleg met je arts meestal gewoon laten wijzigen, heb je echt geen rechtszaak voor nodig.

Het tweede is dat met de hele discussie over data een groot aspect onderbelicht blijft en dat is dat we heel veel data niet verzamelen en ook heel veel data niet gebruiken terwijl dat van enorm voordeel kan zijn. Om maar een voorbeeld te noemen, de gezondheidsgegevens van miljoenen mensen rondom grote industrie is bekend maar moeten we apart opnieuw verzamelen met dat als doel en toestemming etc. Terwijl een geanonimiseerde dataset een veel grotere zekerheid geeft met veel meer informatie en een veel kleinere foutmarge.

Aan de ene kant schreeuwt iedereen moord en brand over privacy, aan de ander kant gebruiken ze facebook etc. en gooien we het kind met het badwater weg.
In grote lijnen wel eens hoor maar twee opmerkingen.

Medische gegevens mogen helemaal niet zomaar gedeeld worden, jij moet daar altijd toestemming voor geven. Recente wetgeving gaat alleen over wijze waarop die gedeeld worden, en niet over de voorwaarden waaronder die gedeeld worden. En als je bezwaar hebt tegen onderdelen uit je dossier kun je die in goed overleg met je arts meestal gewoon laten wijzigen, heb je echt geen rechtszaak voor nodig.
Dat kan kloppen, maar:
Het wetsvoorstel werd al in 2018 voorgedragen door voormalig minister Bruno Bruins. Hij wilde in 2018 al dat de toestemmingsvraag voor het delen van gegevens zou verdwijnen.
Dat betekent dat er een minister is die dus géén toestemming zou willen hebben voor het delen van dit soort data.
Heel eerlijk: ik vind dat een voorstel van een andere planeet. Dat deze intenties het halen tot minister, vind ik een blijk van collectieve incompetentie. Dan hebben we niet begrepen wat belangrijk is en hoe dit gerealiseerd moet worden. Bij mij zijn de deuren op slot gegaan. Ik sluit het liefst mijn gegevens op totdat de orkaan voorbij is.
Dat klopt ook maar ging dan weer over een ander type gegevens, de zogenaamde basisdata als allergie en zo. Ik maak overigens nooit mee dat mensen hun data niet willen delen maar wel veel onvrede dat die niet al gedeeld is en met de nodig toestemmingsformulieren alsnog opgevraagd moet worden.
"Why we sleep" is inderdaad een zéér interessant én goed geschreven boek over de werking van slaap, onderzoek daarnaar en inzicht in diverse fabels mbt slaap.

Op het laatste hoofdstuk na; dat is meer een opinie-stuk. ;)
Deze post verdient een +100 die man is een ware held voor ons allemaal. Om zoveel tijd van je leven te spenderen aan het grote wonder slaap is echt tenminste bewonderenswaardig te noemen. Vergeet de fitness guru's keto, vaste, carnivore, vegan. Als je iets moet doen is het investeren in je slaap. En hij legt het uit in simpele uit te voeren stappen in Jip en Janneke taal. Ik weet erg off topic maar echt ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk slaap en Matthew zijn inzichten zijn.
Vergeet de fitness gaat ook wel ver, het is allemaal belangrijk. Sporten helpt mij om veel beter te slapen bijvoorbeeld, het is allemaal gelinked aan elkaar.
Amazon heeft z’n eerst boek net verkocht na die review :) (die wekker laten we dan wel links liggen)
In het westen verkopen ze je liever de rest van je leven slaappillen dan eenmalig een boek. Liever de oorzaak verdoven dan wegnemen.
Enigszins offtopic, maar bedankt voor de tip! Ik heb het boek meteen gekocht.
Deze comment lijkt ook op een andvertentie .. moet ik nu ook hier uitkijken voor ads? XD
Je zegt het, maar dit is toch de omgekeerde wereld? bedrijven die afluisteren en/of al producten voorschotelen om je psychisch te beïnvloeden.
Ik had een Google nest device, totdat ik me meer inlas en er achterkwam dat alles tot op de puntjes wordt geanalyseerd of zelfs meegeluisterd. Nee dankje.

Heb nu wel een smartclock (niet zo smart als deze gelukkig) en daarvan staat de microfoon nu hardware matig uit. Was dat niet mogelijk geweest had ik hem er zelf wel uitgehaald. Als klok werkt die geweldig en ik weet gelijk het weer :) .
Niet in Nederland, of eigenlijk elk ander land dan de VS en Nieuw-Zeeland, want reclamemaken voor medicijnen naar particulieren toe is verboden.
https://en.wikipedia.org/...al_marketing#To_consumers

Natuurlijk zijn er enkele uitzonderingen, maar slaappillen (m.u.v. homeopathische) zijn alleen op recept verkrijgbaar en mogen dus niet worden geadverteerd.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 27 juli 2024 09:52]

Ik ben eerder benieuwd waarom dit apparaat geen CO2 meter heeft, als het de conditie in de kamer wil tonen.
Snap niet dat mensen dit kopen, allemaal smartware meuk om 24/7 elke stap van je leven te laten registreren. Koop alleen een smartphone, overdags aan en als het 's avonds is zet je die uit tot de volgende ochtend.
Waarom zo'n haat? Laat die mensen dit kopen als ze willen, niks verkeerds aan in mijn ogen. Mensen maken hun eigen beslissingen wel.
Volgens mij toont @Slavy geen haat. Meer (terechte of onterechte) onbegrip.

Een probleem van dit soort zaken is dat het vanuit een privacyperspectief waardeverminderend werkt. Denk bijvoorbeeld aan het 'smart' deel op TV's, waardoor je nu geen TV meer zonder kan kopen. Dit is ongewenst als er TV's zijn die bijhouden wat je kijkt en daarop gebaseerd reclame tonen. Daar is omheen te werken, maar dat gaat weer ten koste van gebruiksvriendelijkheid en heeft vereist extra investeringen.

Nu zal dat voor dit apparaat wel meevallen, gezien er naast 'slimme' wekkers ook zat 'domme' wekkers zijn (en je ook altijd nog een alarm op een smartphone kan gebruiken), maar het knaagt wel omdat het bestaan van dit soort spul het idee gemeengoed maakt dat grote bedrijven maar alles moeten roven wat er te roven valt qua informatie. Het wordt gemeengoed dat de consument het product wordt en niet meer de klant is.

Een oplossing voor dit probleem is om bijvoorbeeld wetgeving te hebben die onafhankelijkheid van apparaten en ondersteunende dienstverlening afdwingt. Als Amazon zo graag een slimme wekker wil uitbrengen, dan zouden zij bijvoorbeeld de API standaarden, de serversoftware, en de broncode openbaar moeten maken zodat anderen concurrerende diensten aan kunnen bieden (inclusief selfhosting, indien gewenst). De consument kan dan het apparaat blijven gebruiken met Amazon-diensten of met andere diensten (of misschien wel helemaal geen dienst), maar het wordt niet automatisch e-waste als Amazon ooit de stekker eruit trekt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 09:52]

Mensen die waarde hechten aan privacy en geen technische kennis hebben zullen producten vaak links laten liggen. Dit lijkt mij een soort tussenproduct voor exact deze doelgroep. Geen camera en microfoon in de slaapkamer.

Diegene die wat handiger zijn zullen eerder naar de functionaliteit kijken en met extra investeringen Amazon ertussenuit te halen.
Dat is het punt, maak je je eigen beslissing of ga je mee met een trend oh zo handig dan koop ik het ook. Ik heb dit ook een tijdje gehad, maar bij mij komen er geen smart apparaten zoals dit in huis tenzij ik alles lokaal kan draaien. Daarom heb ik ook Home Assistent op de PI draaien waarvan ik weet dat ik in control sta en mijn data niet naar een big tech bedrijf gaan.
Je verwart mits met tenzij.

Dat gezegd hebbende, mensen maken inderdaad hun eigen beslissingen, dat 'meegaan met een trend' vind ik maar een raar argument. Jij loopt toch net zo hard mee met een trend, alleen met andere hard- en software? (Geen slecht woord daarover trouwens, ik draai zelf ook HA).
Je verwart mits met tenzij.
Waar zie je dat staan?
Dat gezegd hebbende, mensen maken inderdaad hun eigen beslissingen, dat 'meegaan met een trend' vind ik maar een raar argument. Jij loopt toch net zo hard mee met een trend, alleen met andere hard- en software? (Geen slecht woord daarover trouwens, ik draai zelf ook HA).
Nou nee niet echt, trend onder mijn generatie is Tiktok. Ik doe er niet aan mee omdat ik privacy bezwaren tegen het platform heb. Zelfs als ik ergens mee in ga denk ik er wel tig keer over. Vele die installeren iets of doen iets zonder zich te informeren. Bedoelde dus meer dat.
Mhm, toen ik reageerde stond er nog "mits ik alles lokaal kan draaien", maar nu niet meer en ik zie geen melding dat je je post ge-edit hebt... Tijd om mijn bovenkamer na te laten kijken?

Wat betreft het 2e stuk - ah, dan begreep ik je niet helemaal juist, dank!
Mensen verschillen nou eenmaal. De een vind het leuk om honderd knullige schilderijtjes aan de muur te hangen, de ander is het liefst 25/8 aan het sporten, en weer een derde vindt het geweldig om nauwkeurig het stroomverbruik, de kamertemperatuur en slaapgedrag bij te houden. "Kijk, als het boven de X, of onder de Y graden komt slaap ik duidelijk minder goed!". Kan best interessant en leuk zijn hoor ;)
Mooie reactie! Graag meer van die hier :). Ben het er helemaal mee eens overigens. Zo heeft @Slavy waarschijnlijk weer hobby's of waarvan andere mensen zeggen 'wat een onzin'.

Daarnaast heb ik zelf een Philips Wakeup light (al 10 jaar) en wil niet meer zonder, heerlijk wakker worden ermee. Een apparaat dat ook slaap kwaliteit meet is wel interessant, maar heb wel sterke twijfels bij de werking ervan. Daarvoor zou een horloge toch een stuk beter werken, lijkt me.
Het probleem dat met dit soort 'slimme' apparaten ontstaat is niet de gegevens die het genereert. Het probleem is dat big-tech deze gegevens zich ook toe-eigent.
Die statistieken kunnen bekijken en daar conclusies uit kunnen trekken is zeker ontzettend interessant. Maar die info is voor mij en niet voor big-tech. DAT is het probleem en het gevaar aan deze apparaten.

Het is gewoon een grof schandaal dat er door de fabrikant uitgegaan wordt dat men het wel ok vindt dat deze data voor big-tech ook vrij beschikbaar is.
Mijn Garmin houdt ook m'n slaappatroon bij. Op zich is dat wel grappig. Op een gegeven moment wordt het een beetje sport om zo hoog mogelijke scores te halen.

Je moet het alleen niet te serieus nemen anders werkt het juist averechts en ga je er slechter door slapen.
Kunnen we ook over games zeggen.
"Snap niet dat mensen dit kopen, allerlei dure meuk om zich nog meer uren aan dat scherm te kluisteren. Ga lekker buiten wandelen of stap een theaterzaal in."

Ieder z'n ding. In dit geval kan het ook best dat mensen gezonder gaan slapen en daardoor veel meer te pruimen zijn voor hun omgeving, waardoor we er allemaal beter uit komen.

Buiten het milieu dan, als de dienst na anderhalf jaar stopgezet zou worden en alles e-waste wordt.
Ik wil niet iets wat mijn slaap registreert, maar ik zou het wel handig vinden als de wekker van mijn telefoon zou kunnen synchroniseren met mijn wekker. Ik ben zo'n iemand die meerdere wekkers nodig heeft, en heb ook een wakeup light. Op mijn telefoon kan een schema instellen, op mijn wakeup light niet, dus die moet ik (bijna) dagelijks verzetten.
Het continu verzetten van de wekker is waarschijnlijk ook de reden dat je er meerdere nodig hebt.

Regelmaat is belangrijk en daarom heeft die wake up light een vast schema.

Dat gezegd hebbende zul je er vast een noodzaak voor hebben om de boel te verzetten, want dat doe je ook niet voor de lol.
Dit kan wel degelijk waardevol voor mensen zijn. Ja het is wel discutabel of je van een big tech giant zo'n ding in huis moet willen halen, maar uiteindelijk kan dit op persoonlijk gebied toch wel inzichten bieden die je anders niet gehad zou hebben.
gebeurt dat met ultrasone radar
"Ultrasone radar" is iets wat niet bestaat natuurlijk..
Ultrasoon beschrijft iets wat werkt op geluidsgolven boven het menselijk hoorbare spectrum, en als je daarmee voorwerpen o.i.d. kan detecteren, dan noemen we dat dus Sonar.

Radar maakt gebruik van radiogolven... Elektromagnetische golven dus, wat totaal niets te maken heeft met geluidsgolven (al dan niet in het ultrasone gebied)..
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @BrainCrash29 september 2022 11:57
Dat is een prima punt. Dank, ik heb het aangepast :)
Uh, ultrasone radar? Ultrasoon werkt met geluidsgolven en radar met elektromagnetische golven. Bij ultrasoon heb je overigens wel een microfoon nodig om het uitgezonden geluid weer op te pikken, dus in dat geval klopt de opmerking dat het ding geen microfoon heeft niet?
Kun je alleen gewekt worden door natuurgeluiden oid? Ik zou zo graag een dergelijke wekker hebben waar je via Internet Radio gewekt wordt met je favorite station. Ik heb nu een Philips Wake-Up light, waar ik tevreden mee ben, behalve dat er zo'n idioot kabeltje aan zit waarmee ik alleen AM/FM radio kan kiezen (en mijn katten die die kabel steeds willen doorbijten).
Ik gebruik al jaren de aXbo wekker. Deze probeert je ook in een lichte slaapfase te wekken. Werkt met polsbandje en heeft geen wakeup light.
Ik kan bevestigen dat het wekmechanisme (voor mij in ieder geval) werkt.
Deze next-generation wekker spreekt mij wel aan.
Volgens mijn partner zou in mijn geval een eenvoudige microfoon genoeg zijn om slaap te detecteren.
Op onbekende wijze? Het wordt letterlijk genoemd in het filmpje. Ze tracken je slaap op basis van je ademhaling.
Dat is net zoiets als iemand vragen hoe hij zo rijk is geworden en je als antwoord krijgt dat er gewoon veel geld op je bankrekening bijgeschreven moet worden.

Oftewel: HOE wordt die ademhaling gemeten? Dat is de onbekende.
Geen Amazon zooi in mijn huishouden. Heb een lekkere domme klok nog.
We hebben gemerkt dat je slecht slaapt, zullen we aan Alexa vragen schaapjes voor je te tellen, of wil je dat Alexa een slaapliedje zingt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.