AMD maakt Athlon XP 'Cool'n'Quiet'

Om de consument te overtuigen van de snelheid van de Athlon heeft de marketing afdeling van AMD sinds enige maanden de XP rating ingevoerd. Aan het snelheidsimago wordt dus gewerkt, maar kenmerkend voor de processors van AMD is momenteel nog altijd de hoge warmteproductie en de daarmee samenhangende lawaaierige koeling.

Ook aan dit punt gaat AMD aandacht besteden. WebWereld schrijft dat AMD onder de noemer Cool 'n' Quiet een technologie introduceert om het energieverbruik van Athlon XP processors binnen de perken te houden. AMD heeft de technologie nog niet officieel aangekondigd, maar hoogstwaarschijnlijk is Cool 'n' Quiet hetzelfde als AMD's PowerNow! II. Alleen nu wordt niet nadruk gelegd op het besparen van energie, maar het verminderen van warmte- en geluidsontwikkeling:

AMD logoCool 'n' Quiet is een technologie waarmee het energieverbruik van de topprocessor van AMD beheerd kan worden. De kloksnelheid varieert afhankelijk van welke taken de processor moet uitvoeren.

Een en ander moet resulteren in minder energieverbruik, en daarmee in een computer die minder geluid maakt en minder warmte afgeeft. AMD verwacht met de technologie vooral in een behoefte van de Japanse zakelijke markt te voorzien.

Met dank aan Grodor voor de tip.

Door Hielko van der Hoorn

19-01-2002 • 00:43

60 Linkedin

Bron: Web Wereld

Reacties (60)

60
55
39
13
1
2
Wijzig sortering
Dit gaat natuurlijk alleen echt werken als je kast uitgerust is met een PSU met FCA (dus een PSU die de RPM van z'n fans kan aanpassen)

Ook moet je mobo je CPU koeler kunnen throttelen als de proc niet warm is. Je wilt je proc natuurlijk ook op full load kunnen blijven gebruiken dus de koel capaciteit moet je hiervoor wel hebben. Als je niet full load draait wil je dan dat de koeler naar een lager RPM gaat (=minder lawaai), en dan het liefst automatisch dus niet met een baybus of dat je in de kast moet.

Zal denk ik dus nog wat meer voeten in de aarde hebben dan alleen het aanpassen van de proc.

edit:

PFC veranderd in FCA, hielko heeft gelijk, ik heb wat termen door elkaar gehaald.

* 786562 Alfa
Wat heeft een PFC met PFC te maken met de CPU. PFC staat voor Power Factor Correction en dat houdt niet meer in dat de voeding zo goed mogelijk het spanningsnet belast met een weerstand die zo ohms mogelijk is. Dit zorgt dus alleen voor een nettere belasting van het stroomnet, verder doet het niks.

Waarom je dit nodig zou hebben voor het real-time veranderen van de clocksnelheid volgaat me volkomen....
Geluidsontwikkeling van de processor??

wat moet ik me daar bij voorstellen??

Tis wel weer leuk om wat koeler te zijn, hoger overclocken, minder dure koeling nodig (of zelfde koeling nog hoger oc'en)

Ik w8 alleen nog mooi ff af totdat het uiteindelijk in mijn pc zit, of 100% bevestigd is door AMD voor dat ik het helemaal geloof.

* 786562 Hawks
Geluidsontwikkeling van de processor??
wat moet ik me daar bij voorstellen??


Geluidsontwikkeling van de bijbehorende koeling natuurlijk.

Maar AMD richt zich hiermee vooral op die kleine kantoren in Japan?
Maar AMD richt zich hiermee vooral op die kleine kantoren in Japan?
Minder warmte, en stiller. Zal ook wel minder energieverbruiken... dus heel erg geschikt voor laptops (japanse) zakelijke markt.
Japan = druk = vol = (vooral 's zomers) gruwelijk heet
in zo'n klein kantoortje in Tokyo wil je dus a. inderdaad rust en b. inderdaad minder warmte.
Onzin man mijn collega gaat vet out van die herrie bakken van tegenwoordig!!!

Gelukkig is er speedfan alleen werkt dat programmaatje niet altijd.
Is geluidsontwikkeling van de processor uberhaubt wel mogelijk. (mischien iets voor GoT ;) )
Tis wel weer leuk om wat koeler te zijn, hoger overclocken, minder dure koeling nodig (of zelfde koeling nog hoger oc'en)
Waarom denk je dat met deze techniek de processor koeler kan worden ?
Omdat de processor feitelijk word ondergeklokt(al dan niet in combinatie met een lager core voltage) op het moment dat er geen topperformance word gevraagt van de processor. Bijvoorbeeld tijdens office applicaties.
Als je dan over hoger overklokken begint, dan heb je duidelijk niet in de gaten waar het over gaat.
Ik w8 alleen nog mooi ff af totdat het uiteindelijk in mijn pc zit, of 100% bevestigd is door AMD voor dat ik het helemaal geloof.
Dergelijke technieken bestaan al. Powernow van AMD, en Speedstep van Intel.
Dit is niet meer als een iets uitgebreidere versie van Powernow, met een marketing technisch gezien leuke naam.
Speedstep is wel inferieur aan Powernow!
Speedstep heeft slechts 2 posities:
Indien je laptop niet op batterijen werkt => volle snelheid
Indien je laptop wel op batterijen werkt => +/- 70% van klokfrequentie gepaard met een daling van de core voltage

Powernow heeft 32! posities die real-time aangepast worden aan de applicatie die gedraaid wordt. Een goeie trade-off tussen energieverbruik en user-experience

Guy
Speedstep is wel inferieur aan Powernow!
"Vroeger" was Speedstep idd veel minder uitgebreid dan de versie van AMD, Powernow genaamd.

Alleen vergeet je er wel bij te vermelden dat Speedstep sindsdien allang opgevolgd is door een nieuwe versie en een geheel nieuwe technologie genaamd Deepsleep. Dankzij die Deepsleep kan de CPU in een modus gezet worden waarin die bijna helemaal geen stroom verbruikt.

Ik denk dat AMD niet de enige fabrikant is die zich zorgen (moet) maken over de luidruchtigheid van de CPU coolers, aangezien de P4 van Intel ook aardig wat warmte produceerd.

Ik denk alleen dat het voor Intel makkelijker is om die herrie tegen te gaan, doordat de P4 aan clockthrotteling kan doen. Als je dat aan een instelbare CPU fan koppelt zal het geluid veel minder worden. Immers, als de CPU niets doet, zet de CPU zichzelf op een lagere kloksnelheid in en kan de fan minder hard gaan draaien.
(al dan niet in combinatie met een lager core voltage)
Ik heb nog nooit geprobeert mijn processor te OC'en maar heb bij natuurkunde altijd geleerd dat hoe lager de ampere was hoe minder warm iets wordt.....
Als je dan de zelfde electrisch energie wil moet je de voltage juist omhoog gooien......

Kijk maar is naar de hoogspannings kabels....die hebben een voltage van een 1 met 5 nullen omdat dat veel effectiever is, de ampere kan dan lager worden waardoor er minder weerstand is en dus minder warmte productie!

[edit] typo
Waar jij het over hebt is dat als je ergens veel stroom doorheen wilt, je minder weerstand wilt hebben. om minder verlies te krijgen dit gaat over kabels van vele KM's. In een proc hebben we het over spoortjes van enkele microns met hoogfrequente signalen en transistoren.

Het gaat bij de warmteontwikkeling uiteindelijk om het verbruikte vermogen (P=UxI) en dus zeker afhankelijk van de spanning omdat in een proc de stroom niet of nauwelijks verandert bij andere spanningen tenzij je onder een bepaald niveau komt waarbij de trasnistoren niet meer schakelen en je proc dus ook niks meer doet.

Het principe waarom je de Vcore lager kan zetten bij lagere frequenties en vice versa komt omdat een transistor gewoonweg sneller kan schakelen met meer spanning. Bij mosfet betekent een hogere spanning een hoger mogelijke frequentie maar een hogere frequentie brengt ook nog eens extra vermogen omdat er bij zo'n transistor er juist stroom word verbruikt bij het schakelen en niet bij een constante spanning en aangezien er bij hogere frequenties meer word geschakeld word er door hogere frequenties dus ook meer vermogen verbruikt net als bij hoger spanningen.

Door dus niet alleen de frequentie maar ook de spanning (die dus gekoppeld is aan de frequentie) beiden terug te brengen heb je een dubbele winst in vermogen. Bij hoogspanningskabels heb je het over compleet andere electrische siganelen en dat moet je niet met een proc gaan vergelijken.
Het is een combinatie van Voltage en Stroom. Remember P=U*I (Watt)
Het gaat em om vermogen. Men wil het GEDISSIPEERD vermogen verminderen. 1 manier om dat te doen is gewoon de voltage te verminderen.
minder warmte = minder koeling = minder geluid

is gewoon wat PR talk van amd.. :)
Mwoah, dat zal misschien wel. Maar het is wel een goeie zet van AMD iig :)
*100ste post!*
En een hele nuttige ook, dan hoop ik dat je andere posts wel nuttig waren :Z

Maar zoals velen hebben gezegd, door midner warmteontwikkeling heb je minder zware koeling nodig. Als je nu je Athlon stil wil koelen moet je er een erg dure koeler op zetten (zalman, silverado, alpha 8045 + papst 8412 NGH)
In de toekomst hoeft dat dus waarschijnljk niet meer, en kan je met een coolermastertje bijvoorbeeld al voldoende koelen. Dat scheelt je gewoon €50 op een koeler (ongeveer)
Is voor tweakers met een bios tweak toch ook al een stukkie te doen dacht ik zo.
Nou ik heb geen koetje (meer) draaien omdat ik daar de lol niet zozeer van inzie en stel een dergelijke feature dan ook wel op prijs.
Dat cpuidle voor win98 werkte toch wel erg goed bij mij.
Maar tis meer een aardige feature, nix om met veel bombarie te brengen in ieder geval.
Ik had in ieder geval liever een goede heatspreader gezien ipv zo'n biosachtige tweak.

Ik heb overigens aan diverse mensen die een pc gingen kopen op dit probleem gewezen en ze een dikke en dus ook duurdere heatsink aangeraden.
Denk je dat er ook maar 1 persoon mijn advies wat dat betreft heeft opgevolgd? niet dus.
Probleem wat dat betreft is dat je bij het overgrote deel van de winkels al helemaal geen dikke heatsink kunt kopen en de overgrote meederheid laat z'n bakkie toch door mycom of zo in mekaar zetten.
Lijkt mij dat er op de wat grotere modellen toch een wat grotere winstmarge op kan zitten, en dus een gemiste kans als je 't mij vraagd.
Er is een tweak voor Via KT266A mobo's die de cpu ook een stuk koeler laat draaien, een mini guide staat beschreven bij Tweak3D.
Lijkt mij een vergelijkbaar iets als wat de 'Cool'nQuiet' moet bewerkstelligen?

In het kort komt het er op neer dat de idle functie van de cpu aangezet word (bron:Rick2001).

korte kwoot uit het stukje:
Every AMD Athlon XP and Intel Pentium 4 has the ability to keep cool, quite efficiently, by using two chipset settings known as HALT Command Detect and Disc When STPGNT# Detect. Chipset vendor VIA added these settings to their KT266/266A chipsets but left them disabled by default.
Deze truc is ook op gewone Athlons toe te passen, en op bijna alle chipsets. Programma's als CPUCool maken hiervan gebruikt. Ook via een tweak in de PCI-bus-adressen met behulp van WPCredit kan dze cooling worden ingeschakeld (en tevens geheugensnelheid worden geoptimaliseerd).
Hoewel Windows 2000 en XP zelf al halt-instructies naar de processor schrijven, kunnen deze programma's ook onder 2000/XP een verlaging van de idle (!) temperatuur van 10 tot 15 graden teweegbrengen.
Klopt, mensen willen vaak bezuinigen op alle niet 'heftige' onderdelen:
- kast
- voeding
- FDD
- CD-ROM/DVD
- koeling

Maar met de Althon1400 was het echt erg die warmte afstoot, alleen een grote koeler was niet genoeg, een extra casefan was vaker nodig om de kast zelf koel te krijgen, anders ging de voedingsfan als een gek tekeer...
Anoniem: 14842
19 januari 2002 01:35
Komen hier geen problemen van?

De normale thuisgebruiker heeft zeker iets aan deze stap. Een tweaker heeft natuurlijk een koetje aan staan, waardoor deze toch nog een jumbo fan nodig is.

Maar stel: een consument moet voor het een of ander een programma draaien dat veel processorkracht vereist: dan wordt 'ie dus mooi te heet met een kleine/geluidsarme koeler.
Tenzij ze de processor langzamer laten draaien, maar dat is nu juist niet de bedoeling als je hem het hardst nodig bent!

Misschien moet AMD dan een koeler met een hittesensor/computergestuurd "sterk aanbevelen" ?
Op die manier gaat je koeler harder draaien/meer lawaai maken/beter koelen als dat nodig is. En daarmee heb je dan meteen die Speedstep technologie niet meer nodig: scheelt in de kosten :)

Toch :?
eindelijk wordt de pr afdeling van amd een beetje volwassen..

natuurlijk maakt het voor de gemiddelde tweaker niet zo veel uit maar jan met de pet zal hier misschien in trappen. die XP ratings zijn volgens mij ook een succes omdat veel mensen denken dat een 1600+ een 1,6 GHz cpu is.. wat het natuurlijk niet is maar dat is niet erg vind ik want het presteerd wel zo.

laten we hopen dat door onder andere deze feature amd wat meer kan groeien, en misschien volgend jaar zelfs winst kan maken ;)
*G, veel mensen denken dat omdat het er imo ook zo staat=>> bij de store waar ik mn peecee gekocht heb staat immers CPU AMD K7 - 1500MHz / 266MHz XP, dan nog 2*hetzelfde maar met 1700Mhz en 1800Mhz terwijl er toch echt 1500+ enz moet staan :o
Ik vat niet wat hier mis mee is..., het is dan wel geen waarheid, omdat hij niet zoveel kloktikken haalt, maar wel is een 1500+ even snel (sneller) dan een 1500Mhz Intel. Dus aub geen gezeur meer :?

[edit typo]
Dit is dan gewoon de klant oplichten, want hij komt niet die produkten.
Kijk dat het voor Amd wat lastiger is om uit te leggen dat hun processoren sneller lopen dan de vorige generatie terwijl ze qua clocksnelheid dat misschien niet zijn en dat ze daarom die rating invoeren, dat is verder logisch.
Maar gewoon je processor verkopen als iets anders is de klant oplichten.

* 786562 TheGhostInc
Eigenlijk hetzelfde dus als Intel's Speedstep technologie?? Voor de gemiddelde thuisgebruiker is dit wel handig dus, maar als je een koetje draait heb je hier toch helemaal niets aan??
Klopt en dat vond ik ook zo raar, dan heb je dus wel een zwaardere koeling nodig! Dus als je die niet hebt omdat je toch een koele XP Cool'n'Quiet hebt, gaat je systeem lekker vastlopen -> reacties -> "AMD is instabiel".
Dus ze hebben daar vast over nagedacht en is Cool'n'Quiet dus toch ff anders dan PowerNow II. Kan niet anders...
Mja of ze leveren ze alleen boxed met variabele toeren vertilators op de koelers..
Toch vind ik dit vaag blijven...
Zo willen ze dus minder geluidsniveau creeren:
waarin de technologie zal worden toegepast op een Athlon XP 1500+ processor, die een maximale kloksnelheid van 1,3 GHz heeft.
Je kunt dan wat stillere fans gebruiken imo.

Is dus een technologie voor putertjes die op kantoor staan en niet op een LAN party.

* 786562 aRaVaS
Een heel interessante toepassing van Powernow in non-mobile pc's is in 1U server racks. Warmte ontwikkeling speelt daar (gezien de gebrekkige ruimte en bijgevolg koeling) een belangrijke rol!
Ook de Cost of ownership heeft er belang bij. Erg aantrekkelijk!
idd ja, als je een koetje draaid heb je er niets aan omdat je proc toch al heel de tijd volle toeren aan het draaien is.

maar het is wel een hele goede marketing strategie, en 99% van de computeraars heeft nog nooit van DPC enzo gehoord, dus daar werkt het wel goed voor!!
99% van de mensen gebruikt geen DPC natneus :r

en ik gebruik mijn PC en zit niet naar koetjes te kijken }>
Daar komt het wel op neer ja...

Als er minder taken zijn gaat de snelheid omlaag om dat die toch niet nodig is, wat als resultaat heeft dat de temperatuur lager wordt. Maar als je een koe of andere proctijd vretende progjes hebt draaien maakt dit soort technologie inderdaad geen kont uit...
Anoniem: 37267
19 januari 2002 10:07
De kastvoeding wil ik vervangen door een 12 V auto accu. stuk lawaai minder. Weet iemand hoe te dit moet realiseren of waar je zoiets kunt kopen?
Gewoon een silent voeding kopen! Hoe wil je nu een 12V accu in je PC hangen?? Wat denk je van de verschillende voltages van je ATX-aansluiting naar je moederbord, maar ook je 5V en 12V van je molex. Dat is dus niet alleen 12V. Bovendien kan een 12V accu nooit nette stabiele 12 V leveren en dat is toch erg essentieel in een systeem.
Anoniem: 46111
19 januari 2002 09:41
Variable speed fans zijn nog erger dan gewone fans voor kantoorgebruik. Het geluid van een gewone fan kan je negeren als je hem gewend bent, maar een fan die konstant _ander_ lawaai maakt kan zeer irritant zijn. Bij notebooks gaat het nog omdat die kleine dingen meestal niet zo erg veel lawaai maken.. maar bij een 6-8 cm fan is dit zeer ergerlijk
welnee dat valt wel mee. Het is net zo iets als het geluid van je harde schijf. Dan hoor je dat je PC bezig is. Dan hoor je pc zwoegen als je weer een heftige powepoinrt , ik bedoel kernel compilatie laat doen.


Bovendien kun je dat soort ongein vast in de bios instellen.
w00t hier zat ik dus op te w88 want mijn huidige koeler maakt een tering herie.. nu vind ik dat overdag niet erg maar tijdens het slapen gaan denk ik wel eens "ik wow dat dat ding wat stiller was" :z

goeie zet want hier zitten wel wat mensen op te w88... ik iig wel ;)

*edit* Lol ok ik denk laat ff merken dat ik als consument er wel in geintereseerd ben.. word ik overbodig gemod =)...
Het ligt er natuurlijk maar net aan wat voor cooler je op je processor hebt zitten, Ook met cool 'n quiet technologie maakt een Alpha cooler veel geluid, daar kan alleen een voltagemod iets aan veranderen.
Zelf heb ik een Silverado, speciaal uitgekozen om zijn stilheid ook daar doet dat programma niks aan, 't maakt het echt niet nog stiller.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee