Mozilla: vind-ik-niet-leukknop YouTube is nauwelijks effectief

De vind-ik-niet-leukknop van YouTube zou niet effectief zijn om voorgestelde inhoud te controleren. Dat beweert Mozilla op basis van eigen onderzoek. Volgens het onderzoek voorkomt de knop 'minder dan de helft van de ongewenste algoritmische aanbevelingen'.

Mozilla heeft het onderzoek gebaseerd op data uit de browserextensie RegretsReporter. Hiermee kunnen gebruikers van de extensie hun YouTube-aanbevelingen 'doneren' voor gebruik in onderzoeken als die van Mozilla. In totaal is het onderzoek gebaseerd op meer dan 500 miljoen geanalyseerde video's en vragenlijsten die zijn ingevuld door ruim 2700 deelnemers.

Het bedrijf heeft de effectiviteit van vier verschillende functies getest: de vind-ik-niet-leukknop, en de opties 'niet geïnteresseerd', 'kanaal niet aanbevelen' en 'verwijderen uit de kijkgeschiedenis'. De onderzoekers hebben ontdekt dat deze functies in verschillende mate effectief waren, maar dat het totale effect 'onvoldoende' was.

Van de vier opties was 'kanaal niet aanbevelen' het effectiefst. Volgens het onderzoek heeft het 43 procent van de ongewenste aanbevelingen voorkomen. 'Niet geïnteresseerd' is het minst effectief en houdt slechts 11 procent van de ongewenste suggesties tegen. De vind-ik-niet-leukknop heeft een effectiviteit van 12 procent en 'verwijderen uit de kijkgeschiedenis' verwijderde 29 procent van de ongewenste aanbevelingen.

In hun onderzoeksrapport wijzen de onderzoekers van Mozilla op de moeite die de respondenten soms moeten doen om ongewenste aanbevelingen te voorkomen, zoals bij het bekijken van video's terwijl ze zijn uitgelogd of zijn verbonden met een vpn. De wetenschappers vinden dat YouTube zijn tools beter moet uitleggen aan gebruikers en mensen meer opties moet bieden om te bepalen wat ze willen zien.

"De manier waarop YouTube en veel andere platforms werken, is dat ze veel gegevens verzamelen om af te leiden wat je voorkeuren zijn", zegt Becca Ricks, onderzoeker bij Mozilla en medeauteur van het onderzoeksrapport. "Maar het is een beetje een betuttelende manier van werken, waarbij je keuzen maakt namens gebruikers. Je zou ze kunnen vragen wat ze willen doen op het platform in plaats van alleen maar te kijken wat ze doen."

Door Loïs Franx

Redacteur

20-09-2022 • 11:56

79 Linkedin

Reacties (79)

Wijzig sortering
Ik heb het artikel van Mozilla ook gelezen ondertussen. Ik denk dat de insteek toch iets anders is dan wat Tweakers ervan maakt.

Mozilla onderzocht hoeveel controle mensen eigenlijk hebben over het aanbevelingsalgoritme van het platform. Kan je dit algoritme (uiteraard naast de video's die je kijkt) beïnvloeden? Kan je Youtube trainen om je goede aanbevelingen te geven?

Blijkt dus dat dit echt moeilijk is. Disliken en "niet geïnteresseerd" klikken helpt quasi niets. Je kan het kanaal als "niet interessant" aanvinken, of een video uit je historiek weghalen, maar ook daar weinig soelaas.

Het Youtube-algoritme lijkt daarmee wel een beetje op dat van TikTok: je hebt weinig te zeggen over wat je te zien krijgt.
Reageer
Het Youtube-algoritme lijkt daarmee wel een beetje op dat van TikTok: je hebt weinig te zeggen over wat je te zien krijgt.
Daar ben ik het niet mee eens. De afkeur-knop telt minder zwaar mee maar dat betekent niet dat je geen controle hebt over wat je te zien krijgt.

Je krijgt dingen te zien waarvan Youtube denkt dat je langer laat kijken (naar inhoud die geld oplevert). Je kunt het algoritme "trainen" door ongewenste onzin niet aan te klikken of z.s.m. weg te klikken en andere dingen wel te kijken. Kijk tien Baudet-filmpjes en je hele kanaal staat vol alt-right. Dezelfde strategie werkt ook voor andere clickbait-onderwerpen. Helaas werkt het niet voor niche-onderwerpen of voor video's zonder advertenties.

Dat maakt de aanpak nog niet wenselijk. Ik vind dat de afkeurknop veel meer gewicht zou moeten hebben voor de gebruikerservaring maar realistisch gezien weet ik ook wel dat de gebruikerservaring van Youtube ondergeschikt staat aan de winstmarge van Google.

Wat je kunt doen als je een Google-account hebt, is je geschiedenis-gebaseerde suggesties minimaliseren door je kijkgeschiedenis uit te zetten: https://myactivity.google...oduct/youtube?hl=nl&pli=1

Als ik zie hoe vaak Youtube me smeekt om de geschiedenis weer aan te zetten, lijkt dit een aardige datamijnbron te zijn voor het algoritme. Ik krijg nu over het algemeen vagere suggesties gebaseerd op zeer grove locatie ("Nederland") of wat wereldwijd populair is, zoals het hoort. Je kunt op die pagina ook gepersonaliseerde advertenties uitzetten als je dat wilt.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 20 september 2022 12:41]

Reageer
Je krijgt dingen te zien waarvan Youtube denkt dat je langer laat kijken (naar inhoud die geld oplevert). Je kunt het algoritme "trainen" door ongewenste onzin niet aan te klikken of z.s.m. weg te klikken en andere dingen wel te kijken
Akkoord, vandaar mijn opmerking dat het op TikTok lijkt :)
Reageer
Wellicht, maar het verschil tussen Youtube is wel dat je aan het eind van een video een hele rits opties krijgt en pas na vijf seconden naar de autosuggestie doorgaat (als je dat al aan hebt staan). In dat opzicht vind ik Tiktok toch een heel stuk agressiever in hun algoritmeafstelling dan Youtube.
Reageer
Maar dit is toch exact dezelfde insteek die Tweakers ook geeft? Ik zie geen verschil in de conclusies.
Reageer
Gezien je uitleg exact is wat Tweakers hier in het nieuwsbericht plaatst vraag ik me af wat je denkt te lezen in de tweakers versie?
Reageer
Ik heb dan ook een bookmark staan om mijn subscription-pagina meteen te openen, de YouTube homepage is absoluut waardeloze bagger.

Daar heb je tenminste nog volledige controle over
Reageer
Het Youtube-algoritme lijkt daarmee wel een beetje op dat van TikTok
Het is natuurlijk ook wel een beetje in het belang van YouTube om zo veel mogelijk engagement te genereren, dus er is altijd een noodzaak om gebruikers trends voor te schotelen in de hoop dat ze erop happen.

Ik merk zelf wisselend succes in mijn pogingen om het algoritme ervan te overtuigen dat bepaalde suggesties toch wel echt "flink de plank misgeslagen" zijn.

Een andere strategie die ik inmiddels beu ben is het automatisch terugschakelen van de autoplay-feature, ondanks dat je flink je best doet om die telkens uit te zetten. Kijk je een video die deel is van een playlist? Alsjeblieft, je hebt nu weer autoplay op alle andere videos. Tijdje de functie niet meer uitgezet? Hij staat weer aan! Ik ben bijna geneigd een browserextensie te maken die die knop permanent uitzet bij elke video.
Reageer
De verschillen van 'Disliken', niet geïnteresseerd zijn of het niet eens zijn met iets, kan totaal anders zijn. Hoe de betreffende knop gebruikt word is dus subjectief. Geen enkel algoritme dat daar mee om kan gaan.

We plukken hier nu echt de vruchten van in de samenleving. Op deze manier is alles zwart/wit geworden en heeft "generatie-z" geen perspectief meer voor een andere mening.
Reageer
De dislike knop is om de content creator een signaal af te geven of je het leuk vindt of niet. Het heeft niks van doen met wat je voorgeschoteld krijgt.
Reageer
De rede om iets (niet) leuk te vinden wijkt wel af, en daar doelt hij dan ook op.

Als ik een filmpje dislike omdat ik die kop van de presentator mij niet aanstaat weet YT toch niet? Dan wil ik dus wel vergelijkbare filmpjes zien alleen niet van die maker.

Maar een ander disliked weer omdat dat hele filmpje hem niet interesseert en zit dus niet te wachten op vergelijkbare filmpjes (van andere makers).

En dan zijn er nog ontelbaar veel redenen waarom je disliked, YT kan die reden niet weten en dus kan die ook geen goed advies geven aan de hand van die dislike.

Andersom geldt net zo, je kan iets liken omdat het filmpjes van katten zijn, maar misschien like je het wel omdat het funniest home video's zijn en niet perse omdat het katten zijn. 2 redenen om hetzelfde te doen en op dezelfde manier meegewogen worden door YT.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 september 2022 12:48]

Reageer
Ik ben het niet met je eens.

Stel elk filmpje van de creator watercoolertje dislike ik. Dan zal het algoritme toch wel kunnen bedenken dat ik geen filmpjes wil van Watercoolertje.

Stel ik vind jouw video's wel leuk en kijk elke upload en ik dislike 1x jouw video's zou het iets heel anders moeten betekenen.

Het algoritme weet heel goed dat het de eerste keer is dat ik naar jouw kanaal kijk. Als ik bij de eerste al meteen dislike, zou je kunnen zeggen de kans is aanwezig hij heel het kanaal niet leuk vindt. Kijk ik daarna weer een video ik ook weer dislike. Zou voor mij een redflag zijn, ik wil geen video's van Watercooolertje.

Van 1 dislike kan je inderdaad niets zeggen maar een patroon wel.

Buiten de dislike knop, heb ik hetzelfde probleem als ik een video of kanaal markeer als "niet meer aanbevelen".
Reageer
Hoezo kun je dislikes niet gebruiken om aanbevelingen te doen? Dat je om verschillende redenen een dislike kan doen is niet zo relevant. YT kan matchen met anderen die hetzelfde disliken en vervolgens filmpje voorstellen die die ander wel heeft gezien (en geliked) of en filmpje uit zijn subscriptions.
En dan natuurlijk oonder voorbehoud van meerdere matches - een enkele dislike van persoon 1 op film A en overeenkomst met persoon 2 (die ook film A heeft gedisliked) is niet genoeg. Maar je 3 (ik noem maar wat) dislikes hebt die een ander ook heeft dan zou je dus wel eens hetzelfde wel/niet leuk kunnen vinden.
Reageer
En dan zijn er nog ontelbaar veel redenen waarom je disliked, YT kan die reden niet weten en dus kan die ook geen goed advies geven aan de hand van die dislike.
TikTok geeft heel goede videoadviezen puur op basis van "verder scrollen". Een slim algoritme zal bv. bij mij merken dat ik alle video's met "grappige" stemmetjes en "geinige" effecten meteen dislike. En dat past waarschijnlijk ook bij mijn algemene persoonlijkheid (ik vind achtergrondinformatie en wetenschap interessant), wat het nog makkelijker te raden maakt.
Reageer
En het gaat juist om het algoritme die dat bepaalt aan de hand van de betreffende knop. Wat dus vrijwel onmogelijk is, omdat - net als op iedere andere site met een 'moderatie-knop' - de functie van de knop subjectief ingevuld kan worden.
Een 'dislike' kan voor iemand 'oneens' betekenen. Voor de ander 'dit boeit mij niet - en wil soortgelijke dingen niet meer zien'.
Reageer
Klopt. Dit valt mij ook op zeker binnen shorts. Hier wordt veel meer met tags gewerkt en ik verwacht dan ook dat ik op een gegeven moment geen resultaten van bepaalde tags meer te zien krijg. Na 4 channels met hetzelfde soort filmpje te zien en het kanaal te markeren verwacht ik er niet nog 5 van hetzelfde spel (waar ik totaal geen interesse in heb).

YT lijkt dat nog niet te begrijpen.
Reageer
Het heeft wel degelijk een functie (maar niet wat het lijkt), namelijk dezelfde functie als een klachtenformulier: het luisterende oor van /dev/null
Reageer
het luisterende oor van /dev/null
prachtig :)
Reageer
In mijn ervaring is het best makkelijk om het algoritme te trainen. Helemaal geen interactie hebben met een video, niet stoppen met scrollen als de thumbnail getoond wordt, snel Youtube afsluiten als de video niet leuk is zijn 3 manieren om dit te trainen.

Disliken en dergelijke is "interactie" dus positief voor YT
Reageer
Grappig dat er inmiddels aan de ene kant 'kleine' pornosites opkomen die je met wat machine learning en jouw eigen input een constante stroom van de meest absurde fetishes en combinaties daarvan kunnen bieden, terwijl sites als YouTube en TikTok steeds verder weg gaan van kijken wat je wil kijken en alleen maar om de kijktijd gaan.

Ik ben de afgelopen dagen uit pure verveling een beetje de YT Shorts ingedoken, en wat een rotzooi is dat. Een kwart heeft totaal niks te maken met mijn interesses (bijv. Call of Duty, Chinese pranks, of Nederlandse youtubers), een kwart zijn kindjes van ver onder de 13 (die dus nog geen account mogen hebben) die een raar dansje doen of letterlijk een filmpje maken voor hun Roblox vriendjes en vriendinnetjes om even hoi te zeggen, en de andere helft lijkt compleet willekeurig te zijn. De e-girls doen het goed, de pranks en life hacks doen het goed, maar echt boeiende shorts van kanalen die ik al volg zie ik bijvoorbeeld niet. Zo nu en dan komt er ééntje voorbij, maar dan is het weer terug naar de andere rotzooi.
Wat me opvalt is dat als ik op de laptop van mijn vrouw Shorts aanklik ik precies dezelfde filmpjes zie, terwijl zij een eigen account en hele andere interesses heeft.

Ik maak inmiddels zo goed als geen gebruik van mijn Subscription box meer, want ook die is niet te vertrouwen; kanalen die ik graag kijk en waar ik al 10 jaar op geabonneerd ben komen er gewoon consequent niet in te staan, terwijl dat toch echt de enige reden is om die pagina te hebben. Mijn Home staat gevuld met totáál andere content dan Shorts, maar ook daar zit veel filler tussen die YouTube graag met mij deelt, en steeds minder content gerelateerd aan andere content die ik heb gekeken.

Ik ben benieuwd of TikTok er beter in is, voor zover ik begrepen heb zijn die extreem goed in je in een bubbel stoppen en je alleen dat voorschotelen. Wat mij betreft beter dan wat YouTube doet, maar kan me ook niet voorstellen dat dat lang leuk blijft.
Reageer
Ben ik de enige YouTube gebruiker die juist wel de effecten merkt van al deze opties? De aanbevelingen zijn top, juist doordat ik overal aangeef wat ik wel of niet wil zien. Ze zijn ook dynamisch. Zo krijg ik meer F1 filmpjes rondom een race weekend te zien, want dan kijk ik ze vooral. Dat terwijl dezelfde kanalen tussendoor net zo veel videos uploaden.

Alles wat ik niet wil zien filter ik er op deze manier makkelijk uit. Het enige nadeel wat ik merk is dat kanalen/videos die ik niet wil zien nog wel in de zoekresultaten komen. Maar bij alle suggesties zijn ze snel verdwenen.

Zo heb ik een keer een video van One Direction gekeken rondom hoe ze zijn begonnen. Daarna kreeg ik een hoop One Direction videos voorgeschoteld. Bij drie videos aangegeven dat ik ze niet hoef te zien en sindsdien ook nooit meer voorbij gekomen.
Reageer
Bij mij werkt het ook vrij ruk., het algoritme blijft vooral goed in het aanbevelen van kanalen die ik zowiezo al volg en dus al alles van gezien heb... Of gewoon tig keer hetzelfde filmje weer bij de suggesties zien, ook al heb je dat al 2 keer gezien.

Heb al die kanalen ook al een keer "do not suggest this channel" gedaan, ook zonder resultaat.

Ik zou zo graag eens hebben dat hij alleen nieuwe dingen waar ik nog nooit van gehoord heb aanbeveelt, ipv meer van hetzelfde.....
Reageer
Mocht het je interesseren, dan zijn voor het blokkeren van specifieke kanalen wel apps te gebruiken, even afhankelijk van welke browser je gebruikt.
Reageer
Klinkt interessant. maar voor de duidelijkheid, ik wil nog wel gewoon dat kanaal kunnen zien, alleen voorkomen dat hij er filmpes van voorstelt. Is daar ook een (chrome) plugin voor ?
Reageer
Oeh, goede vraag. Wellicht, maar ik ken alleen add-ons die gewoon kanalen permanent verwijderen uit de aanbevelingslijst of uit de kolom aan de rechterzijde als je op een pagina van een video zit. Die gebruik ik namelijk zelf ook, en die app is er zowel voor Firefox als voor Chrome. Ik ben nu (uiteraard) op mijn werk, maar als ik thuis ben, zal ik even checken of die optie wellicht toch in de door mij gebruikte app voorkomt, of dat je alleen permanent kunt blokkeren. Even geduld aub, dus. ;)
Reageer
Ben toch maar even gaan zoeken en volgens mij heb ik hem al gevonden:
https://chrome.google.com...ckemmklibjddenhnofgnfcdfp

Je kunt er inderdaad afzonderlijke video's mee blokkeren, zonder een heel kanaal uit je aanbevelingen te verwijderen.

Hier overigens de Firefox versie die ik zelf gebruik, mocht je nog eens een andere browser willen gebruiken:
https://addons.mozilla.or...ox/addon/youtube-cleaner/

Sowieso geef ik zelf de voorkeur aan Firefox boven Chrome. Waar mogelijk, gebruik ik zo min mogelijk troep van Google zelf. ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 20 september 2022 14:14]

Reageer
Of gewoon tig keer hetzelfde filmje weer bij de suggesties zien
Dat kan ik ook onderschrijven en is helemaal bijzonder want zo moeilijk is die controle niet...

Ook vreemd: ook al ben je subscribed dan zie je nog lang niet alles van wat die aanbieder heeft (en je nog niet hebt gezien). Terwijl dat een makkelijke suggestie bepaling is.
Reageer
Werkt bij mij inderdaad ook zo. Zo nu en dan als ik zie dat de aanbevelingen pagina te ver is afgegleden vink ik alles wat ik niet mot aan als niet interessant. Het duurt in tijdje maar op een gegeven moment heeft dat telkens het gewenste effect.
Reageer
Dan ben je een uitzondering. Ik wil weleens een periode géén F1 zien, of een keer minder DIY. Maar dat word gewoon genegeerd. Dan zetten ze het meest sneaky clickbait filmpje erin, dat dan weer F1 of DIY is en zo blijf ik in het circeltje van dat het voorgeschoteld blijft.

Je zou het gebrek aan discipline kunnen noemen. Maar ik kijk YouTube ter ontspanning. Als ze die knoppen nou gewoon hun werk laten doen zou het hele platform veel leuker zijn.
Reageer
Ik vind het erg tegenvallen.

Natuurlijk zijn er rond een raceweekend meer F1 filmpjes in je suggesties te vinden. Dat is bij iedereen zo en daar kun je wat van vinden, maar dat is nu eenmaal wat er dan veel wordt gelanceerd. Ook veel searches naar.

Het probleem zit het m in de feedback van gebruikers waar ze erg weinig mee doen. Reporten van scams en deepfakes heeft geen zin.
Reageer
Ik krijg tegenwoordig alleen maar random meuk te zien die ik niet wil.

Over het algemeen als ik over mijn feed scroll dat ik maar 1 video per 6 videos wil kijken.

Als ik 1x een video kijk over iets randoms en ik dislike het krijg ik dat kaneel nog 100x voorgeschoteld. Als ik channels specifiek blok, krijg ik gewoon een variant van dat kanaal...

Voor mij begint YouTube zo langzaamaan onbruikbaar te worden. Waarbij ik zelfs zit te twijfelen om mijn YouTube premium op te zeggen. Heb alleen nog geen goed alternatief. Want iedereen en zijn moeder zit op YouTube.
Reageer
Op zich logisch dat het niet zo goed werkt omdat het algoritme nauwelijks de diepte in duikt. Voorbeeldje van hier: zoonlief kijkt graag hamsterfilmpjes maar ik heb liever niet dat de hamster het al te moeilijk wordt gemaakt en dat Halloween gebeuren heb ik liever ook niet aangezien hij me dan geregeld 's nachts wakker maakt.

Dat is niet te doen. Kijk je namelijk 3 hamsterfilmpjes die prima voldoen aan deze eisen dan bedenkt Youtube dat het vast ook leuk is als daar een populair Halloween thema overheen gaat. Het is immers herfst dus moet dat toch kunnen. En dan heb je nog zo'n meneer die de hamsters graag door een doolhof laat lopen maar het ook niet erg lijkt te vinden als dat beestje daadwerkelijk een mep krijgt of klem komt te zitten. En zowaar snapt Youtube niet dat, ondanks al mijn aanwijzingen en suggesties, ik er nog steeds niet op zit te wachten ondanks dat ik de halve dag naar soortgelijke filmpjes zit te kijken.
Reageer
Gebruik YT Kids en dan whitelisten ipv Google laten beslissen en dan achteraf blacklisten.

Want Google is er voor Google, niet voor jou.
Reageer
Daar heb je een account voor en jouw kind is natuurlijk nog helemaal niet gerechtigd om op YouTube te zitten op die leeftijd.
Ik zat met hetzelfde dilemma en heb daarom YouTube van de tablet afgehaald. Daar keek de kleine sowieso zonder account, want anders kon ze er sowieso niet op.
Maar tegenwoordig denk ik dat het beter is om een YouTube filmpje te kijken dan die ellendige shorts met waardeloze inhoud. Tenmiste, dat is wat er dan wordt voorgeschoteld, net als op tiktok.
Reageer
@Wouterie

Ik vraag me ook af of je dat wel mag verwachten, want dan moet er een complexe analyse van de inhoud gebeuren. Volgens mij baseert Youtube zich vooral op de titel, labels, of mensen met vergelijkbare interesses er op klikken, etc. Als veel andere mensen zowel de lieve als de wat hardere hamsterfilmpjes bekijken, dan zal Youtube denken dat jij daar ook wel interesse in hebt.

[Reactie gewijzigd door Ludewig op 20 september 2022 13:01]

Reageer
Inderdaad. Het komt vaste nog wel een keer, dat een ai zich hiermee gaat bemoeien, maar YouTube heeft nu nog nauwelijks een idee wat er op die video’s staat, laat staan subtiele verschillen. Ze kijken nu gewoon naar wie het leuk vindt en dan koppelen ze je aan een of meer interesse-groepen, maar die zijn niet heel nauwkeurig afgekaderd. Je mag al blij zijn dat ‘hamsters’ een eigen sleutelwoord is.
Reageer
Klopt, en dat is ook precies het probleem.
Reageer
Algoritmes zijn dom. Daarom heb ik een account en kijk ik zoveel mogelijk waar ik op geabonneerd ben. En nu ik weet dat niet-liken van dieronvriendelijke filmpjes niet helpt, heb ik die ene beruchte die bij mij soms langskomt, zonet op "niet aanbevelen" gezet. Helaas is het lastiger om het via de Smart TV app te doen, daar kijk ik meestal op.
Reageer
Dat laatste met die hamsters lijkt me dierenmishandeling en iets voor de rapporteerknop.
Reageer
Precies dit (het algoritme dat je een bepaalde richting induikt en niet leert van gebruikers) heeft ons ertoe gebracht dat er geen youtube meer gekeken wordt door onze jonge kinderen. Je wordt constant een bepaalde richting ingeduwd en dat eindigt meestal met filmpjes die niet echt geschikt zijn voor kinderen; met name geweld en (getekend) bloed is iets wat ik liever niet heb dat er gekeken wordt.

En de laatste keer dat ik Youtube kids heb geprobeerd was het niet veel beter (misschien is het de laatste jaren verbeterd maar voor mij hoeft het nu niet meer en is Youtube simpelweg verbannen)

[Reactie gewijzigd door [Yellow] op 21 september 2022 10:39]

Reageer
YouTube kids is zeker een alternatief, al moet ik zeggen dat ook daar het lastig blijft om onder zaken als Halloween uit te komen. Onze middelste vindt het gewoon doodeng allemaal, maar zit wel graag 's middags uit school even een op de iPad met een limo en een chipsje. En dan begint het met Lego filmpjes en voor je het weet zit je in een kanaal waar Legoachtige poppetjes elkaar afmaken. Heel bijzonder allemaal.
Reageer
Ik vind het toch zeer handig bij een code tutorial of iets om te zien wat de verhouding tussen likes en dislikes is. Zeker gezien dit meestal bijzonder lange videos zijn.
Reageer
Dit onderzoek gaat niet over het al dan niet zichtbaar hebben van de dislikes waardoor je de verhouding kan zien.

Dit gaat over het minder vaak tegenkomen van resultaten die lijken op filmpjes waar je op de dislike knop hebt geklikt.
Reageer
eens, dat vind ik ook erg belangrijk. Gelukkig kun je met een browserextensie de dislikes EN de like/dislike ratio weer zichtbaar maken.
Reageer
Ja en nee. Verreweg de meeste dislikes worden daarin niet meegeteld, gezien ze het met data van buitenaf moeten doen en YouTube de gegevens niet meer deelt.
Reageer
bij een test op eigen video's werd een dislike meteen weergegeven als dislike.
welke data van buitenaf zouden ze daarvoor gebruiken?
Reageer
Code tutorials horen sowieso niet thuis op Youtube. Dat is meestal van beginners, voor beginners. Los van hoe lastig het is om een video als naslagwerk te gebruiken. Je kunt beter een boek halen.
Reageer
Ik merk het bij die youtube shorts. Die kijk ik bijna niet meer. Ik scroll er doorheen, ik like wat ik leuk vind en dislike wat ik niet leuk vind maar er wordt me toch een berg meuk aanbolen. Eerst dacht ik dat het misschien lag aan dat het algoritme nog getraind moest worden op mijn likes ofzo, maar dat lijkt in mijn geval ook niet zo te zijn.

Concreet voorbeeld was gister dat me duidelijk Russische propaganda werd aanbevolen. Ik klikte op "Dit kanaal niet aanbevelen" en kreeg 4 swipes verder letterlijk(!) hetzelfde filmpje weer te zien. Wat overigens vaker voor komt. Ik krijg wel eens family guy te zien, en dan hetzelfde fragment meerdere keren per dag en ook op meerdere dagen.
Reageer
jup. dat algoritme is nog erger.
De helft van wat het aanbeveelt zijn scenes uit 2 of 3 series/film. (laatst zat ie in een schindlers list bui, heb geloof ik de halve film in stukjes van 30 seconden gezien...........)

En omdat ik 1 kanaal over oude vuurwapens volg op YT (forgotten weapons) is de andere helft van mijn suggesties gevuld met allerlei gun toting amerikanen :(
Reageer
wat mij het meeste stoort bij de suggesties is dat als je muziek beluisterd je regelmatig identiek dezelfde plaat terugvind maar dan ofwel in een andere uitvoering zoals live/tvoptreden of door een andere artiest.
Ik heb de plaat net beluisterd ik wil deze zeker niet direct opnieuw horen.
Reageer
Beter dan dat YouTube me elke keer weer dezelfde filmpjes voorschotelt, vooral als ik gewoon een paar videos af laat spelen, dat na 3 of 4 videos.... elke keer weer dezelfde videos voorbij komen. Leuk, maar die heb ik al (meermaals) gezien.
Reageer
OF hetzelflde genre......
Ow je hebt Linus Techtips review van de 3080 gezien. laat mij je de komende dagen overspoelen met nog 40 kanalen die dat ding gereviewed hebben..... I really dont care !
Reageer
"Oh je kijkt wel eens een LTT video"-Youtube die je dood gooit met een lading ontzettend saaie LTT streams.
Reageer
En sowieso dat je constant geconfronteerd wordt met letterlijk dezelfde nummers. Ik gebruik YouTube primair op mijn televisie en ik haak steeds vaker af omdat ik van alle content denk: Ja dit staat er nou al weken op, heb het ook al vaak genoeg gezien en nou ken ik het wel.
Reageer
Ik vind het sowieso vervelend dat er voor je gedacht wordt.
Ik hoef niet in een Rabbit Hole te zitten als ik op internet of YouTube aan het browsen ben.
Vroegah kwam je soms ook nergens uit, maar nu blijf je van alles voorgeschoteld worden. Ik wordt er over het algemeen niet blijer van.
Reageer
Is het algoritme ook niet geent om de gebruiker (het product) zo veel mogelijk te laten kijken van wat het algoritme vindt dat het geschikt is, en is de input van de gebruiker (het product) daar niet atomatisch bij van ondergeschikt belang?

Beetje de vergelijking met foie gras taferelen. De ganzen willen liever wat minder en/of een ander smaakje, maar de boer interesseert dat niet, die wil gewoon zoveel mogelijk van het meest effective voer door die strot rammen.
En hoewel Youtube eerst een vrolijke ganzenboer was die gewoon wat ganzen in de wei liet lopen en af en toe wat voer gaf, zijn "we" nu bij foie gras praktijken aangekomen.
Reageer
Het ontbreken van de dislike knop vindt ik eigenlijk gevaarlijk voor YouTube, je kon hiervoor tenminste nog een beetje snel filteren wanneer een videoguide slechte of gevaarlijke informatie verstrekte.
Vrijwel 90% dislike ratio? Misschien toch maar overslaan en verder zoeken.

Het was niet perfect, maar het was beter dan niks. Nu ben je afhankelijk van de comments, als die aan staan, maar snel een dislike knop indrukken deden mensen toch een heel stuk sneller dan een comment achterlaten die in een zee van neppe positieve comments kon verdwijnen.
Reageer
De dislike knop is er nog gewoon :/ Ik snap echt niet dat mensen het stug zo blijven omschrijven. Je kunt er nog steeds op klikken. De knop heet zelfs heel erg overduidelijk "dislike", valt niet te missen.

Je kunt alleen niet meer publiekelijk zien hoeveel dislikes een filmpje heeft gekregen.
Reageer
Verkeerd verwoord inderdaad, dislike ratio wordt niet meer getoond en de knop zelf wel, maar dat is belangrijke informatie om te hebben.

Komt er gewoon op neer, je hebt niks meer aan die knop om jou mening te tonen. Mensen die weten dat hun slechte content uploaden lachen er alleen maar om.
Reageer
Volgens mij worden dergelijke voorkeuren in de cookies bewaard, dus als je, zoals ik, steeds bij het afsluiten van de browser alle cookies laat verwijderen, begin je iedere keer opnieuw. Best irritant om steeds die achterlijke Nederlandse schreeuwlelijkerdjes weg te klikken en aan te geven dat ik geen interesse heb in Maxima's nieuwste hoed, maar ja.
Reageer
Eindelijk, het is mooi een rant te lezen van iemand die hetzelfde probleem heeft.

Ik rapporteer die Nederlandse schreeuwers inmiddels. Of dat ethisch is of goed voor het systeem algeheel laat ik in het midden. Dan moeten ze maar het algoritme fixen!
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee