Nederlandse overheid wil cyberrijbewijs beschikbaar maken voor alle basisscholen

De Nederlandse overheid wil het vorig jaar aangekondigde cyberrijbewijsproject beschikbaar stellen aan alle basisscholen. Het doel van het project is voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van cybercrime.

Het rijbewijs wordt ontwikkeld door de Nederlandse overheid en private partijen, staat in de Kamerbrief 'Integrale aanpak online fraude' van 8 juli. Momenteel wordt een pilot uitgevoerd op vijftien scholen, verspreid over vier Nederlandse gemeenten. Het project richt zich op kinderen in groep 7 en 8.

"Binnen deze pilot wordt in het basisonderwijs onderwezen over verschillende vormen van online criminaliteit, waaronder online fraude. Na de pilotfase wordt het cyberrijbewijs beschikbaar voor alle scholen in het basisonderwijs, waarbij het programma wordt aangeboden via verschillende onderwijsplatforms", schrijft minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius. Wanneer het project beschikbaar komt voor alle Nederlandse basisscholen, is nog niet bekend.

Voor middelbare scholen heeft het ministerie van Justitie een voorlichtingscampagne over 'online fraude en cybercriminaliteit' samengesteld. Hiervoor heeft het samengewerkt met Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en jeugdinstantie HALT. De laatstgenoemde stuurt medewerkers naar de scholen om voorlichting te geven.

Door Loïs Franx

Redacteur

11-07-2022 • 14:51

187

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (187)

187
184
82
6
1
67
Wijzig sortering
In een tijdperk waarin sommige kinderen(!) en jongeren hun hele leven in video(blog)s vereeuwigen op het internet en daar mee bakken met geld verdienen (waar andere kinderen/jongeren jaloers van raken en hetzelfde zullen proberen, met alle gevolgen van dien) lijkt mij dit een hele goeie.

Maar waarom wordt internetveiligheid, terughoudendheid op het internet en in (groeps) chat, foto's versturen en de mogelijke risico's, niet in het basis lesprogramma opgenomen?
Wellicht vereist dat een hervorming van het basis onderwijs. Aparte IT leraren (zoals veel scholen nu ook bij Gym doen) die elke klas er in onderwijzen.

Het geeft kinderen denk ik ook wel motivatie om ergens naar toe te werken. Het 'bewijs' an sich zegt natuurlijk niets, maar wellicht creeert het een soort bewustzijn. Net als met het 'veterstrikdiploma', 'schoolzwemdiploma', 'tandenpoetsbewijs', 'fietsrijbewijs' en andere 'bewijsjes' die onze basisschool verstrekte om je trots over te voelen als kind.
Maar waarom wordt internetveiligheid, terughoudendheid op het internet en in (groeps) chat, foto's versturen en de mogelijke risico's, niet in het basis lesprogramma opgenomen?
Wellicht vereist dat een hervorming van het basis onderwijs. Aparte IT leraren (zoals veel scholen nu ook bij Gym doen) die elke klas er in onderwijzen.
Misschien (en ik hoop dat dat de reden is) omdat alles waar kinderen van moeten weten al wordt afgeschoven op het onderwijs? Het is al een mega-probleem om gewoon de klassen te kunnen draaien anno 2022, laat staan dat de basisvaardigheden (rekenen en taal) al jaren onder druk staan door randzaken die de politiek op de scholen heeft afgeschoven. Aparte IT-leraren is helemaal een onhaalbaar concept, gezien de budgetten in onderwijsland.
Dikke +3 vanuit mijn kant. Toevallig had ik het vorige week met een vriendin van ons (10 jaar jonger; wij zijn zelf geen ouder, zij wel) over het begrip "Strikdiploma". Eerlijk gezegd hebben wij dat nooit gehad, strikken leerde je gewoon thuis van je ouders waar je er 1, 2 of 3 avonden voor ging "zitten". Niks diploma nodig, je kwam trots op school om te vertellen dat je strikken geleerd had.

Zij had dus wel "strikles" gekregen op school maar geen "strikdiploma" want ze was linkshandig en had het thuis dus anders geleerd. 30 jaar later nog steeds traumatisch. Haar kind leerde ze zelf ook schoenstrikken, en kreeg commentaar van andere ouders. "Want dat is toch de taak van school".

In mijn beleving zijn we helemaal doorgeslagen met wat "we" aan opvoeding verwachten van onze scholen.
Tja, zie hier het gevolg van het proberen op te vangen van de gebrekken van kansloze ouders. Vroeger werden de meeste kinderen nog thuis opgevoed en de meeste dingen geleerd, maar een paar ouders deed dat niet. Om die kinderen op te vangen werd het op school aangeboden, waardoor meer en meer door de ouders verwaarloosd werd. Inmiddels zitten we op een niveau waarbij ouders er alleen nog maar voeding in proppen en verder niks. En dan vinden we het gek dat er zoveel probleemjeugd is.
is dit een cultureel iets, of de generatie?
Volgens mij is het doordat onze generatie zo veel gaat werken dat er minder tijd overschiet voor opvoeding.
Helemaal mee eens. Het is niet de taak van de school om de opvoeding te vervangen. Natuurlijk draagt het allemaal wel bij aan een opvoeding, sociaal contact met klasgenootjes alleen al. Maar er moet serieus een grens zijn tot hoever dat opvoeden gaan.

Veters-strikken vind ik dan nog wel gaan, maar dat je scheef aangekeken wordt omdat het van thuis mee komt is dan natuurlijk wel debiel. Dat moet juist aangemoedigd worden. School zou blij moeten zijn met ouders die een initiatief nemen om hun kind basic skills aan te leren. Zo ook leren fietsen.

Maar goed fatsoen, common sense, respect voor dier en natuur, dat soort dingen, hoor je vanuit thuis mee te krijgen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waar dat niet kan (scheidingen, wees, etc) maar dan kan je in ieder geval profiteren van kruisbestuiving, omringt zijn door fatsoenlijk opgevoede mensen doet een hoop voor hoe zo iemand ontwikkeld.\

Begrijp me niet verkeerd, ik ben webdeveloper, en 90% van mijn werk is om te zorgen dat mensen spullen niet per ongeluk kapot kunnen maken, dat het duidelijk genoeg is, etc. Dus ik ben er echt wel gebaat mee als kinderen beter leren met techniek om te gaan.

Maar dat is helaas niet de realiteit, nog moet je er ooit van uit gaan dat dat wel zal worden, ik ben bang dat een programma als dit op een gegeven moment noodzakelijk zal zijn. Net zoals dat ik denk dat je veterstrikdiploma nu ook niet moet afschaffen, want dat resulteert dan in een generatie die dat nooit geleerd heeft. Je kan daarmee niet meer terug. Het wordt nu verwacht van de school. En die verwachtingen lopen alleen maar verder op.

Dus ik snap waar dit programma vandaan komt, ben het er niet mee eens, maar wat is het alternatief? Verwachten dat mensen hun kids zelf beter gaan opvoeden? Yeah right, daar ben ik te pessimistisch voor om te geloven, denk ik.
Mijn partner werkt al meer dan 25 jaar in het onderwijs en heeft voor de klas gestaan waar de Landrovers 's morgens in de file voor het schoolplein staan en waar zesjarigen alleen zonder lunch op versleten schoenen naar school moeten lopen.

Een ding lijkt van alle tijden; Voor veel ouders is het verschil tussen opvoeding en onderwijs... "vaag".

Daarbij is, vooral bij kinderen uit een lagere sociaaleconomische klasse, vanuit thuis geen enkele vorm van controle op- of inzicht in wat kinderen in de vrije tijd doen, laat staan wat ze online doen. Ouders zien hoogstens een scherm(pje) wat aan of uit staat waarbij ze de laatste situatie alleen tijdens het eten wenselijk vinden. Ze hebben geen idee over de online wereld waarin de kinderen (gedwongen) leven of hoe de zaken die zich op het schermpje afspelen de kinderen beïnvloeden.

Dus als ouders niet weten wat schoenen zijn kunnen ze de kinderen niet vertellen wat veters zijn, laat staan hoe ze te strikken.
Anoniem: 91634 @Calypso11 juli 2022 22:03
Achja, ze gaat het tegenwoordig wel met twee werkend ouders. Kinderen brengen tegenwoordig meer tijd op school en opvangen dan bij de ouders thuis.
Maar wat als de ouders niet in die opvoeding kunnen voorzien?
Omdat ze zelf te weinig kennis of interesse hebben.

Als kinderen belangrijke zaken niet leren (bijvoorbeeld deelnemen aan het verkeer of omgaan met geld) dan kan dat grote gevolgen hebben.
Zowel voor het kind dat er direct last van zal hebben maar ook voor de maatschappij die die nevenschade ondervindt of van wie verwacht wordt extra steun op te brengen.

Wat is efficiënter? Achteraf veel verkeersslachtoffers voorzien van medische zorg en financiële steun of vooraf zorgen dat er geen verkeersslachtoffers komen doordat kinderen ook op school verkeersles krijgen en dus ook als de ouders het laten afweten veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.

Dat geldt ook voor cybercriminaliteit. Wil je achteraf een hoop werk voor politie, bedrijven, banken, etc omdat mensen phishingmails niet herkennen of wil je dit besparen door vooraf te zorgen dat mensen niet in phishingmails trappen?
Het probleem is dat ouders "opvoeding" in veel gevallen niet meer zien als hun taak. Nee, we brengen ze 's-ochtends naar school (want basisverkeersregels hoeven we ze dan niet te leren), we laten ze laat in de middag weer ophalen door opa/oma/whatever, we stoppen er daarna wat eten in en ze kunnen weer naar bed. Weer een dag voorbij

En ja, als je dan alles maar laat faciliteren door school, wat is dan de drive/noodzaak voor een ouder om het te doen? Uitzonderingen daargelaten; maar de default is precies omgedraaid. Net zoals het naar school brengen: [mode "opa vertelt" activated]: in mijn tijd kwam iedereen per definitie zelf, te voet, naar school. Een paar uitzonderingen daargelaten die buiten het dorp woonden. Nu, in hetzelfde dorp, is het uitzondering als je als kind op jezelf naar school komt. Precies die "twist" is er ook met "opvoeding" gebeurd: het is geen uitzondering meer dat de school een stukje opvoeding geeft, er wordt vanuit ouders verwacht dat dit gebeurd, zodat ze het zelf niet meer hoeven te doen.

Maar goed, ik zal er misschien geen verstand van hebben omdat ik zelf geen kinderen heb, maar dit is wat ik om me heen zie gebeuren.
Ik heb anders al 40 jaar geleden ook mijn strikdiploma gehaald op de kleuterschool :)

Jouw voorbeeld is dus niet zo heel sterk en ik vind het dat we helemaal niet doorgeslagen zijn wat "we" aan opvoeding verwachten van onze scholen. Sterker nog, ik vind dat scholen er nog wel een schepje bovenop kunnen doen als het gaat om maatschappelijke ontwikkeling. Denk daar bij aan belastingrecht, politiek en budgetbeheer. Zaken waar veel ouders ook amper verstand van hebben.
Oorzaak en gevolg. De huidige generatie kinderen zijn de kinderen van een generatie waar beide ouders al werkten, en waarbij opvoeding van de kinderen er vaak bij in schoot. Kwestie van prioriteiten in mijn ogen. Mijn ouders hebben mij heel goed bijgebracht hoe het zit met budgetteren, met sparen, met belastingen, en verder hebben ze, ondanks dat ze niet in politiek geinteresseerd waren, wel bekend gemaakt met de wereld om me heen, en interesse daarin gestimuleerd. Dat heet opvoeding.

Dat de huidige generatie ouders mogelijk dat soort dingen niet bij kan brengen komt omdat dit proces al enkele generaties bezig is - in mijn ogen helaas.

[Reactie gewijzigd door Calypso op 23 juli 2024 11:32]

Ik zit met verbazing te lezen over deze idioterie. Zelf vader van een eenjarige dreumes en zat me er laatst nog op te verheugen dat we hem ook moeten leren veters strikken. Dit lijkt me toch ook gewoon iets voor de ouders?
Dat kan ook gewoon. Tijd zat op de kleuterschool. Ik heb alle drie leren strikken en daarna hoefden ze alleen maar even het kunstje te herhalen bij de juf voor een 'diploma'.
Is het zo onhaalbaar?
Waarschijnlijk moet het samen gepaard gaan met enorme veranderingen in het basis onderwijs, dat zeker. Dat er, net als bij middelbare scholen, leraren 1 tot 3 vakken moeten/mogen geven en de kinderen dan naar een ander klaslokaal gaan om daar weer in een ander vak les te geven. (Of dat de leraren zelf rouleren per klaslokaal)
Maar goed, er zullen vast wel wat slimme koppen zijn en zijn geweest die dit concept al meermaals hebben proberen te bedenken maar dat het niet mogelijk, of niet makkelijk mogelijk is op basisscholen. Ik ben daar niet één van, ik zou niet weten wat wel en niet goed is, maar probeer m'n duit in het zakje te doen. ;)

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 23 juli 2024 11:32]

Van de andere kant: Ouders leren hun kinderen ook fietsen, en toch is veilig verkeer nederland actief om op de basisschool kinderen te leren veilig aan het verkeer deel te nemen. Waarom is dat op de informatie supersnelweg anders?
En wat levert het papiertje dan op als ICT certificaat.
Is het een certificaat van het waardeloze lockin model soort:
Kan met een tekstverwerker over weg van Merk X
Kan met een presentie van merk Y overweg.....

Of een van het meer waardevolle soort:
Kan eenvoudige problemen met een PC herkennen en oplossen (schijf vol, programma installeren, netwerk adapter defect, netwerk verbinding checken)
Kan met digitale middelen een presesntatie maken (Zowel merk X, Y als Z).
Kan een document produceren met zowel Merk X, Y als Z alsmede onderscheid maken tussen soorten documenten.. evt. ook Wikipedia/MediaWiki etc. artikelen oid bewerken.
Kan mail bronnen herkennen.... (niet wat er op het scherm staat, maar wat er echt staat..., ZONDER het SMTP protocol te leren overigens).
Het doel van het project is voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van cybercrime.
Ik denk dat je je wat vergist over de inhoud. Het is niet nodig dat ze met tekstverwerkers en al overweg kunnen voor dit cyberrijbewijs.
Inderdaad, ze moeten een document kunnen produceren. Al of niet met een tekst verwerker.
Anders kun je het nauwelijks een cyber-gebruiks-bewijs noemen.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 11:32]

Waar zie jij dat staan? Ik zie enkel zaken over cyber criminaliteit?
Ik zie ook niet in wat een document produceren te maken heeft met cyber criminaliteit.
Omgaan met IT is wat breder dan alleen de oplichters truck van de dag kunnen weerstaan....
Die kennis is over 3 maanden al achterhaald... er zal een iets breder begrip moeten worden gekweekt.

Anders is het net zoiets als iemand in een auto laten stappen en zien of die het voertuig 100 meter verder kan zetten in een rechte straat... en bij success (wel 100 meter, geen 99 en geen 110 er moeten eisen zijn...) geef e een rijbewijs... Hoe het dan aan het eind van de straat met de hoek moet, ga je regelen als er tevell opgestapeld raken bij die hoek.... (althans zo komt op mij het huidige Cyber bewijs over....)
Dit gaat toch helemaal niet meer over het cyberrijbewijs? Jij spreekt over iets anders.
Over wat het zou MOETEN zijn. Het is zo zinloos om mensen in iets te trainen waarbij de opgedane kennis vrijwel verouderd is op het moment dat het diploma ontvangen is.
Tenzij het onderwijs gaat over het analyseren van SMTP headers om de fouten er uit te kunnen halen.
Het herkennen fout tikfouten in diverse talen , het herkennen van het gebruik foute UTF-8 codes etc.
Met uitzondering van zwemmen heb ik al die bewijsjes nooit begrepen. Ook als basisschoolleerling niet. Tegen het einde van mijn basisschooltijd kwam men zelfs met lessen waar je je haar leerde kammen of een eitje leerde koken.

Uiteraard snap ik dat er gezinnen zijn waar dit soort dingen door omstandigheden niet goed gaan. Maar daar zou je apart iets voor moeten regelen, niet hele klassen - en de daarbij behorende leerkrachten - mee lastigvallen.
Eens. Maar voor veel leerlingen is het gok ik ook een motivatie. Vooral voor de leerlingen die wat trager zijn.
Zal zo z'n voor en nadelen psychisch hebben gok ik zo.
En ik had m'n A en B zwemdiploma al. Maar daar kwam nog een schoolzwemdiploma bovenop.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 23 juli 2024 11:32]

Het geeft kinderen denk ik ook wel motivatie om ergens naar toe te werken. Het 'bewijs' an sich zegt natuurlijk niets, maar wellicht creeert het een soort bewustzijn. Net als met het 'veterstrikdiploma', 'schoolzwemdiploma', 'tandenpoetsbewijs', 'fietsrijbewijs' en andere 'bewijsjes' die onze basisschool verstrekte om je trots over te voelen als kind.
Ik dacht dat het fietsdiploma ook niets voorstelde, maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het fietsdiploma een groot positief effect heeft op de verkeersveiligheid in Nederland. Uiteraard werkt zo'n diploma (of het nou gaat om een fietsdiploma of cyberrijbewijs) niet zonder andere maatregelen, maar op jonge leeftijd een beetje online etiquette leren en hoe je fraude herkend lijkt me een goede toevoeging voor onze samenleving.

[Reactie gewijzigd door PsyBill op 23 juli 2024 11:32]

Mooi verwoord.
Was trouwens bij ons op de basis school ook "leuk" gedaan om deze te halen, in ieder geval de fietsdiploma.
Fietsbehendigheid parcourtje, verkeerscenario plekken, muziek, plezier, ouders die mee mochten helpen en voor de kinderen die nog niet konden fietsen of geen fiets hadden, werd het hun geleerd oo leenfietsjes van de lokale fietsboer en kregen ze ook de diploma aan einde van de dag mee uiteraard.

Zoiets zal vast ook wel te regelen zijn met spelletjes op de PCs, filmpjes, praktische beeldvorming over wat er gebeurt wanneer je een foto upload, etc.
Misschien is het handig om alles omtrent online op te nemen in het basispakket ipv zo'n bewijsje?
Inderdaad een breed lesprogramma voor kinderen over de digitale wereld met aandacht voor:
- Online pesten
- Grooming
- Hoe misinformatie verspreid wordt
- Hoe nee te zeggen te het "lenen" van online identiteit, waaronder de telefoon, tablet of laptop waar jij op bent ingelogd.
- Privacy-bescherming (van jezelf en anderen)
- Etiquette omtrent het maken van beeld- en geluidsopnamen in gezelschap (toestemming vragen!)
- Hoe om te gaan met sociale media FOMO
- Gevolg voor de ogen en lichaamshouding bij langdurig schermgebruik
- Over wetgeving: geen opnamen publiceren op internet zonder toestemming van afgebeelde personen
- Leren over deep-fakes
- Goede voorlichting over online porno zodat kinderen geen onrealistische verwachtingen van seks krijgen
- Leren over encryptie en hoe dat helpt bij privacy-bestendiging en veilig betalingsverkeer
- Hoe sociale media platformen geld verdienen
- Het belang van vrijheid van meningsuiting, hoe beperking daarvan (op specifieke platformen) voor politieke doeleinden wordt ingezet en hoe echo-kamers ontstaan
- Leren over veilige manieren van authenticatie, voor- en nadelen van 2-staps authenticatie, centraal wachtwoordbeheer, gebruik van biometrische gegevens, onversleuteld transport van authenticatiegegevens, enz.
- Kennis over relevante wetgeving: wat mogen bedrijven en overheden over jou opslaan? Waar kun je misstanden melden? Hoe doe je aangifte?
- Recht om vergeten te worden, hoe maak je daar gebruik van?
- Hoe beveilig je apparaten tegen kwaadwillenden? Leer ze de basisbeginselen van virus-scanners, privacy-containers, firewalls, gescheiden netwerken en de waarde van (versleutelde) backups.
- Over kunstmatige intelligentie: de voordelen en gevaren, ook in relatie tot privacy, verdienmodellen en gedragsmanipulatie
- Leren hoe je veilig kan betalen, hoe verifieer je een webwinkel op betrouwbaarheid?
- Leren over cryptovaluta en blockchain: de voor- en nadelen, hoe bewaar je cryptovaluta veilig, enz.

Sommige onderwerpen kunnen al op jonge leeftijd behandeld worden, andere wellicht pas in de hogere klassen van het basisonderwijs of middelbare school.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 23 juli 2024 11:32]

OMG. Totaal onrealistisch. Ik heb 1x op een ouderavond aangekaart waarom de docent (basisschool) de echte namen/geboortedatum van mijn kinderen had gebruikt bij het aanmaken van een account bij een uitgever van leermiddelen. Hij had toch ook gewoon 'leerling1' etc kunnen gebruiken, zoals hij het nu gedaan had lekt er traceerbare informatie over mijn kind naar die uitgever.

Echt, je had die docent moeten zien. Alsof ik van een andere planeet kwam. Dat de andere ouders met open mond stonden te staren waar ik het in vredesnaam over had kan ik nog begrijpen. Maar van een docent mag je toch verwachten dat hij een beetje nadenkt over dit soort dingen?
Ruim 20 jaar geleden moesten alle docenten het ECDL (https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Computer_Rijbewijs) halen - voorwaarde voor een vaste aanstelling.
De verplichting is er op een gegeven moment weer af gegaan; als er veel vacatures in het onderwijs zijn moet je iets....
Het verbaast me dat het lijkt dat er nu wel eisen aan leerlingen gesteld gaan worden en niet aan medewerkers....?
Misschien is het handig om alles omtrent online op te nemen in het basispakket ipv zo'n bewijsje?
Dit lijkt zich primair te richten op online fraude. Het zou ook handig zijn om zaken als grooming en online pesten mee te nemen. Wellicht wordt dat ook gedaan in de inhoud van het cyberrijbewijs, maar dat zie ik niet terug in dit voorstel.
Laat scholen überhaupt maar eens fatsoenlijk leren om te gaan met pesten, voordat ze dat online gaan proberen. Dat gaat veel te vaak niet goed.
Deze redenering is denk ik ook juist de oorzaak van de problemen. Vindt je echt dat het een taak van school is om de kinderen leren om te gaan met pesten?
Dit lijkt mij meer een taak van de ouders om hun kroost goed op te voeden en niet iets wat op een school afgewimpeld kan worden.
Kinderen om leren gaan met pesten is een taak van iedereen. Als alleen de ouders hun kroost proberen goed op te voeden, dan wordt er op school gepest buiten het zicht van de ouders. Andersom ook, als er op school opgelet wordt, dan gebeurt het wel buiten de school. Opvoeding stopt niet zodra het kind ergens anders is.
Deze redenering is denk ik ook juist de oorzaak van de problemen. Vindt je echt dat het een taak van school is om de kinderen leren om te gaan met pesten?
Dit lijkt mij meer een taak van de ouders om hun kroost goed op te voeden en niet iets wat op een school afgewimpeld kan worden.
De school is minstens net zo'n belangrijke plek als de ouders zelf. Dus ik ben van mening dat de school ook een kind hoort te leren wat pesten is, waarom pesten niet normaal is en wat je er tegen kan doen, en optreden als het toch gebeurt.

Ik ben zelf van mijn 10e tot 18e tot het bot toe aan gepest en dat achtervolgt je hele leven. Als mijn basisschool en VMBO des tijds meer hadden gedaan om het pesten tegen te gaan, had ik op dit moment anders in het leven gestaan. Een ouder krijgt buiten de periodieke gesprekken om amper inzicht wat zijn/haar kind uitvreet op school.

Overigens heb ik op de MBO en HBO een prachtige tijd gehad, maar daar was een 0 tolerance beleid en natuurlijk een heel stuk volwassenere omgeving.
Het is absoluut de taak van de school om kinderen om te leren gaan met pesten, het grootste deel van het pesten gebeurt tenslotte in en rond school. Ja het is aan de ouders om kinderen goed op te voeden, maar er bestaan nu eenmaal genoeg mensen die daar niet toe in staat zijn, want anders had dit probleem niet bestaan. Kinderen die gepest worden laten dit thuis vaak ook niet merken, ze schamen zich ervoor of zijn bang voor andere gevolgen (ouders die het kind van school halen, kind is bang vriendjes te verliezen etc).
Er zijn zat ouders die hun eigen kinderen onbedoeld onzeker maken door bijvoorbeeld een machocultuur, "huilen is voor babies", "kijk eens hoe stoer je grote broer is", "als iemand je slaat, dan sla je gewoon terug", "jij bent toch nooit bang?" etc. Als kinderen niet met hun gevoelens bij hun ouders terecht kunnen of het gevoel hebben dat dat zo is dan kunnen ze nergens heen met hun probleem. Docenten op school hebben er ook vaak slecht zicht op, ze halen ruziënde kinderen wel uit elkaar en proberen het op te lossen, maar hebben weinig oog voor problemen die zich herhalen en niet direct onder hun neus gebeuren. Veel docenten weten ook niet hoe ze er goed mee om kunnen gaan, en online pesten is helemaal een ingewikkeld onderwerp voor ze, ze zijn tenslotte geen ICT-er, social media expert en psycholoog in één. Goede voorlichting door experts aan zowel kinderen, als docenten en ouders is van groot belang. Pas als iedereen meewerkt kan je een vuist maken tegen pesten.
pesten heeft altijd bestaan. ik werd op school gepest en als ik de verhalen van mijn moeder hoor werd zij ook gepest, alleen is het nu zo dat het ook online gebeurd waardoor het meer impact heeft bij sommige kinderen.
Het lijkt mij een taak van de maatschappij om elkaar aan te spreken op ongepast gedrag. Pesten hoort daarbij, maar ongepast is niet beperkt tot pesten. En ongepast gedrag is zeker niet beperkt tot kinderen. Dus leer ouders, opvoeders en/of medemensen allemaal hun eigen verantwoordelijkheid kennen en schuif dat niet bij voorbaat af op één punt. Wat als het kind uit een gezin komt waar ouders die visie niet hebben, geen overwicht hebben, ongezond zijn of afwezig zijn? Jammer doei? Dan schuift dat probleem vrolijk door naar de rest van de maatschappij en/of de volgende generatie.
Je wordt verplicht dagen per week op school te zijn. Nogal widus dat die de verantwoordelijkheid hebben een goede en vooral veilige leeromgeving te bieden en bepaalde omgangsnormen bij te brengen...

Dat ze daarin jammerlijk falen... is duidelijk. Management (ugh) is vooral bezig met marketing. Het publieke plaatje.
Scholen horen kinderen NIET op te voeden. Dat is de taak van de ouders!
Dat doen ze ook niet. Maar pesten gebeurt wel vaak op school. Daar hebben ouders geen zicht op en als ze dat wel hadden, konden ze er nog niks aan doen. Hoe zie je dat voor je, dat ouders van een klasgenoot jouw kind gaan aanspreken op pestgedrag?

Er is maar 1 persoon in staat om hier wat aan te doen en dat is de docent. Die heeft daar eigenlijk geen tijd voor en wordt van alle kanten tegengewerkt, maar toch is hij/zij de enige die dit kan. De docent weet hoe de verhoudingen in de klas liggen en houdt toezicht op het plein.

Ik ga er vanuit dat, als mijn kind verplicht 5 dagen per week naar een instituut moet waar ook andere kinderen zijn, het ook beschermd wordt tegen die andere kinderen. Daarin falen vele docenten jammerlijk.

Het wordt de docent helaas niet makkelijk gemaakt. Hier in de buurt woonde een straatterroristje die altijd iedereen aan het pesten was. Moeder had niks door, vader moedigde het zelfs aan. Een docent zou zo'n kind gewoon van school moeten kunnen sturen wegens onhandelbaar gedrag. Maar dat mag weer niet van de wet, waardoor de hele school jarenlang last heeft gehad van die schoft.
It takes a vilage to raise a child.

Iedereen die dit leest en die dit niet leest is onderdeel van dat dorp.
Ook de school.

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 23 juli 2024 11:32]

Dezelfde ouders die hun kroost achter een tablet jagen? Zodat de ouders dan lekker hun rust hebben?

Ouders anno 202x mogen hun kinderen niet eens meer opvoeden/straffen als ze stout waren. Want dan mishandel ze je volgens de buitenwereld of zeggen zelf ze worden mishandeld
Zit toch wel enig verschil tussen opvoeden en lichamelijke straffen.
Jammer van jouw kijk op zaken. Ik ben inmiddels 17 jaar werkzaam op een middelgrote vmbo school en denk dat er heel serieuze stappen zijn gemaakt mbt pesten en hoe hiermee om te gaan.

Zo is de gepeste vaak niet het enige slachtoffer. Hoe graag je ook zou willen dat alles altijd aan een ander ligt.

En nee, ik pretendeer niet alles te zien en/of te kunnen voorkomen. Het blijft mensenwerk.
Laat scholen überhaupt maar eens fatsoenlijk leren om te gaan met pesten, voordat ze dat online gaan proberen. Dat gaat veel te vaak niet goed.
¿Porque no los dos?

In de context van online dader-/slachtofferschap zou ik bij kinderen persoonlijk (lichamelijk of geestelijk) letsel belangrijker vinden dan financiële schade. Tegen financiële schade kan je mitigerende acties ondernemen (voor- en achteraf). Sommige vormen van letsel draag je de rest van je leven mee.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 11:32]

Kan financiële schade dan niet oplopen tot blijvend (mentaal) letsel?
Kijk maar naar de toeslagen affaire.
Dat is de onkunde van al die toeslagen die er in de eerste plaats al niet hadden moeten zijn
Mijn opmerking ging ook meer over dat financiële schade ook tot letsel kan leiden, dat er onkunde is vanuit de overheid is evident :P
Klopt daar zit het grootste probleem , maar financiële schade bij kinderen uit groep 7 en 8 is een beetje overdreven denk ik
Ok prima; ze gaan er tijd in steken wat moet er verdwijnen?
Wat mij betreft mag het gedram over LQBHT+ en slavernijverleden wel wat minder. Daar moet je kinderen in de basisschoolleeftijd niet teveel mee lastig vallen.
Het is deel van de Vaderlandse geschiedenis... en van het dagelijkse leven.
Zowel "ophemelen" als "verstoppen" zijn niet correct.
Online pesten is vaak een onderdeel van pesten op school of in de wijk. De pestkoppen vallen de kinderen die ze pesten ook via bijv whatsapp of social media lastig.

De aanpak voor online zou dus moeten aansluiten op aanpak voor "gewoon" pesten.

Neemt niet weg dat veel van die programma's niet altijd goed werken.
Samen met dit ook online privacy en veiligheid voor jezelf op social networks.
En waarom is het dan een cyberrijbewijs en niet een cyberbewijs?
Heeft toch niks met rijden te maken?
ik vind het ook suf. Noem gewoon wat het is. 'Digitale bekwaamheid-diploma' of zo.
En als het alleen een cursus Word is dan is het een Microsoft Word diploma...
Digitale vakbekwaamheid MOET breder zijn.
Ik snap je downmod niet zo. Ik begrijp ook niet waarom het een rijbewijs moet heten. Noem het dan een certificaat/diploma, maar een rijbewijs is om een voertuig te besturen.
Omdat de mensen die er minst verstand van hebben. ( je weet wel, die gekozen lui in DenHaag) dit verzinnen....
Je navigeert op het web, ik denk daarom.
Maar ik kan het fout hebben, dus alvast mij excuses aan de elite detaillisten die nu schuimbekkend hierop gaan reageren.
je surft op het web ;)
Als je zwemt navigeer je ook van punt a naar punt b, maar we noemen het ook geen zwemrijdiploma 8)7
Navigeren is feitelijk je op water voortbewegen..., dan zou het vaarbewijs moeten heten.
Rijbewijs is er ook al...
Uberhaupt de term "cyber" gooit mij direct terug naar de jaren 90 en ik hoor weer ergens Email to Berlin spelen :+ . Daar kunnen ze toch wel iets moderners/volwasseners voor verzinnen lijkt me?
Ik begrijp het ook niet.
Het zou eerder een surfdiploma kunnen zijn.
Tijdens mijn middelbareschooltijd moesten we in de brugklas en 2e klas een zogenaamde ECDL-diploma halen (leren werken met office etc.). Cyberveiligheid zou hierbij ook een goede aanvulling bij zijn geweest, zoals phishing leren herkennen.

Voor basisschoolkinderen zou het ook een goede aanvulling zijn iets bij te brengen over pay-2-win games, lootboxes, "gratis" spellen en social media (denk aan TikTok en de privacy gevolgen).
niet alleen voor kinderen. Ik ken in mijn omgeving helaas genoeg volwassene die verslaafd zijn aan lootboxes. Het ergste is nog dat dit "mannen" zijn met een hoge opleiding.
Dopamine is dopamine.
Iedereen heeft tegenwoordig ook een 'hoge opleiding'. Vaak genoeg alleen wel in een specifiek vakgebied met weinig oog voor wat daar buiten gebeurd.
Wat is er mis met mannen die hun geld verbrassen aan hun hobby? Of ze het nu in lootboxes stoppen, een te dure auto, in het casino uitgeven of zich helemaal laten vollopen met bier. Dat is toch gewoon een keuze van je goed verdiende geld. Mogelijk beetje jaloers op die ene skin, maar is 300 euro uitgeven zonder zekerheid je te veel geld? Ben zelf ook absoluut geen lootbox koper, maar ben blij dat mensen die er geld in willen stoppen en mijn spel free-to-play maken schik hebben van de skin wat ze ervoor krijgen. Dit heeft in ieder geval niets met digitale veiligheid te maken. Eerder met verslaving, maar dat hoort dan weer bij een vak als levensbeschouwing thuis ofzo.
Ohja. ECDL dat 'moest je hebben want alle werkgevers zouden hier in de toekomst om vragen'. Nooit meer wat van gehoord.

Het is goed dat onderwijs zich ook op digitale vaardigheden richt. En dus belangrijk dat docenten dit kunnen leren ook al zijn daar zelf misschien beperkt in (vergelijkbaar met de pabo studenten die zelf matig kunnen rekenen maar wel voor de klas staan). Als dat niet snel genoeg lukt, dan maar wat specifieke ICT docenten die de scholen langsgaan (dus niet in dienst van scholen zelf).

Hopelijk ligt de focus niet op het halen van een apart bewijsje, zoals dat ECDL. Een basisschool diploma zou een verzameling moeten betekenen van een pakket aan vaardigheden. Dus incl. dit 'digitale rijbewijs'
Pas in groep 7 en 8???
Je moet het ze met de paplepel ingieten.
Ze krijgen in de kleuterklas groep 1 en 2 al te maken met een tablet/PC, daar kunnen ze vast ook al wel iets over de beginselen van online veiligheid starten en dan vanaf groep 3 ieder jaar "toetsen".
Groep 1 en 2 zijn de kleuters, die leren nog niet zo heel veel door leren. :o Die leren vooral door doen en laten.
Groep 3 en 4 (vroegâh 1e en 2e klas) zijn vooral bezig met leren lezen en leren rekenen. :+ Daar zou ik de disclaimers van de diverse websites niet voor willen gebruiken.

Dan zou ik zeggen dat het vanaf groep 5 zeker wel aan de orde moet kunnen komen, dat is ook de tijd van de spreekbeurten en zo. Vroegâh begonnen we toen de encyclopedie te ontdekken, daar ontdekken ze tegenwoordig internet.

Detail van al weer 15 jaar geleden toen mijn dochter die leeftijd had: Toen schreven een aantal klasgenoten zelf een wikipedia pagina over hun onderwerp en wisten dat aan de juffrouw te verkopen al waar. }>
Er lopen in groep 3 al kinderen met een mobieltje.. Dat ze ook al andere dingen moeten doen/leren vind ik niet echt een argument om het maar niet over veiligheid te hebben.
Je vertelt ze toch ook op het eerste moment dat ze alleen in een speeltuintje zijn dat ze NOOIT zomaar met iemand mee moeten gaan. Dat gaat ook over veiligheid.
Als je als ouder je kind op die leeftijd een mobieltje geeft dan zorg je ook maar zelf dat je er wat meer op let.

Wat is next we moeten kinderen eerder hun autorijbewijs laten halen want sommige kids krijgen een auto op hun 12e ofzo? Dat bepaalde ouders een kind op die leeftijd al een mobieltje geven moeten ze zelf weten, moeten ze ook zelf voor de veiligheid zorgen qua gebruik etc.

Tegenwoordig voeden ouders hun kinderen steeds minder op. Ze worden verwend van hier tot tokio en het woordje nee horen ze alleen op school en de leraar mag ze uit gaan leggen dat je soms ook een Nee als antwoord krijgt..

En het maar gek vinden dat we steeds verder afzakken in de maatschappij, alles staat en valt met opvoeding. Hoe goed ontwikkelt zijn ouders zodat ze een fatsoenlijke opvoeding kunnen geven aan hun kids.
Iemand die zijn kinderen op die leeftijd al een mobieltje geeft is in mijn ogen zo'n voorbeeld die geen fatsoenlijke opvoeding kunnen geven.
Maar goed, vast weer heel veel mensen van ja maar het is handig als ik mijn kind wil bereiken, of ik kan zo gps aan zetten en hem volgen en blabla. Allemaal argumenten vanuit luiheid om zo min mogelijk aandacht kwijt te zijn aan je kind.

Ik zou er zelfs voor zijn dat vanuit de overheid mobieltjes gewoon verboden worden voor kinderen. Vanaf je 12e ( brugklas ) dan is het wellicht tijd voor een mobiel. Tot die tijd gewoon niet toestaan.

[Reactie gewijzigd door fifanoob op 23 juli 2024 11:32]

Je ziet wat er van komt als je het (enkel) aan de ouders overlaat...
Beetje de zelfde discussie als met pesten denk ik. Niet iedereen is met de zelfde normen en waarden opgevoed. Moet een beetje van twee kanten komen.

En voor wat betreft de gemakken die ouders tegenwoordig gebruiken om hun kinderen te volgen. Het zal zeker deels luiheid zijn, gemak dient de mens. Uit eigen ervaring zie ik dit meer als hulpmiddel en niet als vervanging van de opvoeding. Zo'n GPS horloge met bel functie kan je bijv. gebruiken om met je kind af te spreken dat wanneer het van speeltuin A naar B wil (of met vriend X mee naar huis wil), dat het dan niet eerst naar huis hoeft om dit te vragen, maar even belt om te vragen of dat wel mag. Lijkt me niet de bedoeling dat je je kind zo'n ding om geeft en denkt, "zoek het verder maar uit", ik volg je wel 8)7
Als je kinderen leert lopen dan is dat met vallen en opstaan. Als je die kinderen leert fietsen, dan doe je dat op de stoep en pas als ze de techniek een beetje onder de knie hebben, gaan ze onder begeleiding van de ouders in het verkeer en leren ze waar ze wel en niet mogen komen. Zo zie ik dat ook met mobieltjes en jonge kinderen. Ze kunnen een zekere basis van hun ouders leren.

Pas als ze echt grote stappen gaan maken, dan is het handig/raadzaam om daar echt les voor te krijgen. Ergens op de lagere school (toegegeven, meestal groep 7 of 8) krijgen ze verkeersles omdat ze daar dan aan toe zijn. Die verkeersles krijgen ze dan ook op school en allemaal ongeveer de zelfde lessen en zo. Dat sommige kinderen voor muziekles al wekelijks 12 kilometer heen en weer fietsen naar de grote stad en andere kinderen door ouders liever met de tram worden gestuurd maak een verschil waar je niet onder uit kunt. Bij computer les is dat vergelijkbaar.

Ergo: Het echte begin leren kinderen van hun ouders, de rest van het gezin en iedereen om hen heen. Pas als het serieus gaat worden en om het toch een beetje gelijk te trekken is het een idee om het gelijk te trekken. Dan is de bovenbouw van de lagere school best een goed punt.

Een klein detail is wel dat veel ouders niet echt computer-wijs zijn Maar ja, wat wil je ook, 25 jaar geleden moest het internet van nu nog beginnen. Wij tweakers zijn mee gegroeid met internet maar de gemiddelde ouder is zelf ook nog bezig met vallen en opstaan.
Right, ga jij iemand die nog niet kan lezen uitleggen dat ze niet op een verdachte link moeten klikken?
Nee, dat denk ik niet.
Je zal ze een patroon moeten leren. Dat zal meer neerkomen op "niet in situatie X op iets klikken dat er ongeveer uit ziet als Y".
En jij gaat ALLE situaties uitleggen?...
Lijkt mij een stuk makkelijker (en effectiever) om kinderen eerst te leren lezen, dan te leren de signalen van een scam te herkennen en daarmee aan te leren er niet zo makkelijk in te trappen.
Iets met een man en vissen ofzo ;)

Overigens zal je ruim daarvoor (een jaar of 5-10 eerder) moeten beginnen om de docenten op te leiden hierin, anders is het zoals ICT les meestal is op de basis- en middelbare school; een docent die er geen kennis van heeft die gewoon het boek voorleest en maar hoopt dat de leerlingen het wel begrijpen :+

Dan kan je misschien beter tegelijk de hele bevolking zo'n CyberWijs (trademark RGAT?...) laten halen, maar dan moeten we daar als land flink in investeren voordat zoiets mogelijk is.
Kinderen van vijf leren net het concept van vriendschap te begrijpen. Fantasie en werkelijkheid loopt voor hen nog behoorlijk in elkaar over.

Dat ze kunnen tellen en talen kunnen leren is leuk, maar dat helpt niet bij concepten waar hun hersenen nog niet klaar voor zijn. Het lijkt me ook helemaal niet goed om zo'n kind op zo'n leeftijd aan te leren dat mensen aan de andere kant van de wereld die ze nooit zullen leren kennen ze voor de lol of voor hun gewin pijn willen doen. Wat een wanvertrouwen moet dat wel niet in zo'n onschuldig kind kweken, zeg!

Ik vind het bizar dat kinderen zo jong al smartphones krijgen terwijl een groot deel van de ouders nog niet eens weten hoe ze de constante afleiding van de onlinewereld een plek moeten geven in hun leven. Misschien dat met de juiste lockdowns op app-en apparaatgebruik fatsoenlijk gebruik mogelijk is, maar ik heb er enorme twijfels bij.
Wat je voorstelt is "security through obscurity", laat het zie niet zien dan hebben ze er ook geen last van... Dat werkt natuurlijk best wel, maar blijkt niet echt haalbaar.
Ouders moeten die kinder waarschijnlijk ook helemaal niet zo'n apparaat geven, maar bijna ieder kind komt vanaf laten we zeggen 1 jaar tegenwoordig in aanraking met connected devices.
Juist omdat ouders het gebruik daarvan niet op een consequente en uniforme manier geleerd hebben is het voor hen waarschijnlijk lastig om hun kinderen goed tegen digitale gevaren te behoeden.
Kortom, ze gaan het thuis dan wel bij opa/oma/oom/tante/neef/nicht/school/etc. toch wel tegenkomen.
Zou het niet mooi zijn als ze dan al heel vroeg in de meest basale vorm van o.a. school meekrijgen hoe er mee om te gaan?

Neem nou bijv. gezond eten. Daar proberen ze op school ook aandacht aan te besteden. Als kinderen het dan niet vanuit huis meekrijgen zien ze toch hoe het ook anders kan. Dat heeft uiteindelijk invloed op het hele gezin want met die kennis komen ze thuis en daar gaan ze vragen over stellen. En in die lijn zie ik dit ook een beetje. De digitale wereld is nog relatief jong, zit nog niet echt ingebakken in ons bestaan en is continue aan het evolueren. De meerderheid worstelt er mee dus pak het aan en laat het bij die kids aanvoelen als de normaalste zaak van de wereld dat je niet zomaar overal op drukt, ook niet als het er aantrekkelijk uit ziet.
Dat is niet wat security through obscurity betekent, maar ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt.

Ik vind 100% dat alle kinderen hier les over moeten krijgen. Aan de andere kant vind ik wel dat men daarmee moet wachten tot een kind in staat is zoiets écht te begrijpen. Tot die tijd moeten kinderen onder het toeziend oog van hun ouders/voogd/leerkracht online, want er is simpelweg te veel troep op het internet. Ook kan er selectief media worden gedeeld: wel kindernetflix (wat samengesteld is door een bedrijf dat in de problemen kan komen), geen kinderyoutube (wat vol zit met narigheid en door een algoritme is samengesteld). Eigenlijk zouden kinderen ook compleet afgeschermd moeten worden van sociale media waar men zelf dingen kan plaatsen, of op een gemodereerd kindvriendelijk platform hun weg in de socials moeten leren.

Leer je kinderen dat ze gezond moeten eten dan gaan ze nog steeds niet zelf koken. Ze weten wel dat vier keer in de week patat niet gezond is, maar wat gaan ze doen? Tieners zijn misschien zelfvoorzienend genoeg om voor zichzelf te zorgen, maar een vijfjarige kookt geen maaltijd en mág waarschijnlijk niet eens porties minderen van zijn ouders.

Ik vind het bij hele jonge kinderen nogal een symptoombestrijding voor slecht ouderschap, waarmee er alleen maar meer verantwoordelijkheden op de schouders van leerkrachten en de kinderen zelf terechtkomt. Groep 7/8 lijkt me ontwikkeld genoeg om dit soort dingen aan te leren, maar jonger dan dat kun je in mijn optiek beter de ouders eerst leren hoe het wel moet in plaats van een vijfjarige de verantwoordelijkheid te geven zichzelf te redden.

Wat mij betreft moet iedere oudere een computerbewijs halen. Gratis, gesponsord door de overheid. Een kind neemt, helemaal op die leeftijd, veel meer van zijn ouders aan dan van op school, en alleen door de ouders te helpen kunnen we kleine kinderen beschermen. In groep drie beginnen over cyberveiligheid klinkt mij meer als "deze generatie hebben we verloren, we laten we proberen het bij de volgende wel goed te doen".
Dat is niet wat security through obscurity betekent, maar ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt.
Je hebt gelijk, slecht voorbeeld, je stelt juist voor het minder complex te maken.
Wat mij betreft moet iedere oudere een computerbewijs halen. Gratis, gesponsord door de overheid. Een kind neemt, helemaal op die leeftijd, veel meer van zijn ouders aan dan van op school, en alleen door de ouders te helpen kunnen we kleine kinderen beschermen. In groep drie beginnen over cyberveiligheid klinkt mij meer als "deze generatie hebben we verloren, we laten we proberen het bij de volgende wel goed te doen".
Goed plan, gelijk doen!

[Reactie gewijzigd door rpd op 23 juli 2024 11:32]

Ik heb een vijfjarige die met een GPS horloge rondloopt en deze heeft "gehacked" door functies te vinden die eigenlijk niet toegankelijk horen te zijn voor haar door functies uit te voeren die eigenlijk voor ouders zijn.

Ik was 13 toen ik mijn eerste PC kreeg, mijn vijf jarige heeft dankzij COVID nu al klassen thuis achter haar iPad. Alles gaat veel sneller en juist daardoor zijn ze ook bevattelijker voor de ellen die zich ook op het internet met name zich bevind. Je kunt hier dan ook zeker niet tevroeg mee beginnen. Groepje 7-8 dat zijn 11 jaar oude kinderen die in ons geval 6 jaar al met computers spelen. Of te wel al de helft van hun jonge leven. Dat is veelste laat.
En toch zou ik mijn dochter van 8 die alles net aan het ontdekken is niet meteen willen ingieten dat het daar allemaal een ongure wereld is... De wereld mag ook stapje bij beter groter en bozer worden ipv direct in groep 3/4...
Niettemin zijn er ook echt wel dingen die ik duidelijk maak dat die niet ok zijn, maar wel afgepast op haar leefwereld (foto's maken van zichzelf en publiek online zetten op een meta-app is voor mij not done, gebeurt niet)
Maar zij - en volgens mij haar klasgenootjes - zijn nog niet van klikken, kopen, accounts aanmaken overal enzo...
bedenk dat jij jou dochter hebt leren fietsen. Maar ze is niet meteen de grote wereld in gefietst, de eerste tijd fietste ze met jou me of spelede ze meer in de wijk. Zo zou dat ook met computers en dergelijke moeten gaan: Dat de ouders hun kinderen begeleiden. Helaas hebben die ouders dat nooit geleerd, maar of dan de scholen het op dat niveau maar moeten gaan leren? Bij zwemmen doen we het wel, bij fietsen niet. Uiteindelijk is er ergens in de loop van de lagere school dat er een examen en diploma bij hoort. Zo zou dat met computers ook kunnen.
Volgens mij zijn we het met elkaar eens, ik ben het eens met je nuancering

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Uchy op 23 juli 2024 11:32]

Nog meer naar de basisschool pushen? De kamer krijgt toch een beetje van 'laten we van staatswege maar alles bij het basisonderwijs neerleggen'... Volgens mij lopen ze in het basisonderwijs al op hun tenen en zullen ze hier niet echt op staan wachten.

Waarom is dit geen verantwoordelijkheid voor de ouders? Nat-water-vrees voor potentieel verschil en daarmee 'ongelijke kansen'? Het curriculum voor basisonderwijs en bemoeienis over burgerschapsvorming, sexuele voorlichting etc gaat nu al behoorlijk ver. M.i. net iets te veel D66-gehalte, want over het gebruik van internet zullen ouders ook een eigen mening hebben en daarbij horende regels. Wat mij betreft: vrijheid voor de ouders eerst. En taalvaardigheden en rekenvaardigheden prioriteit s.v.p!
Waarom is dit geen verantwoordelijkheid voor de ouders?
Omdat veel ouders hier net zoveel vanaf weten als ik van kantklossen. En dat is bar weinig kan ik je melden.

Daarom is het in een opleiding stoppen nog niet zo'n slecht idee. Alleen kan je je afvragen of het model wat wij hier hebben wel OK is. Ik had het voor mijzelf echt beter gevonden als de basisschool tot een jaar of 14-15 door zou gaan en een breed palet biedt aan kennis. Dan hebben kinderen veel meer tijd om te ontdekken wat ze willen en vooral kunnen. Dat kwam bij mij pas ver na de basisschool. Specialisatie kan dan daarna. Dat geeft ruimte om voor te sorteren op praktische opleidingen of juist theoretische en geeft een brede basis mee. En dan kan je dit soort dingen daar mooi in kwijt en hopelijk zijn de kids dan wat gemotiveerder in de vervolgopleiding die dan beter aansluit bij hun wereld.
Ik snap je wel, maar ik zie ook dat de niveau verschillen bij groep 8 al zo groot zijn, dat het prima is dat er op voortgezet onderwijs grotere verschillen mogen komen. Niet voor niets is basisvorming in het VO min of meer mislukt. Nog langer basisschool volgen is m.i. geen goed plan. Wel lijkt me digitale wijsheid meer iets voor de leeftijd van kinderen die past bij het VO.

Daarmee zeg ik niet dat daarom maar dit stuk onderwijs in het VO erbij moet komen, ondanks dat ouders wellicht de vaardigheden missen. Want ook docenten (zeker de oudere garde) heeft mogelijk niet de juiste kennis in huis. En ik zie een ander probleem: de generatie die de introductie van de smartphone heeft meegemaakt kijkt toch (?) iets kritischer naar het gebruik cq (zou) moeten weten hoe je zonder zo'n ding kunt. Bij de jongere generatie lijkt dat besef weg te zijn.

Misschien moeten ouders iets verstandiger zijn en een smartphone (afdanker) pas na de lagere school geven? Ik vermoed dat de wens van digitale weerbaarheid gekoppeld is aan het feit dat kinderen steeds jonger een smartphone krijgen. In die zin snap ik de overheid, maar is het dan geen symptoombestrijding van een ingewikkelder onderliggend fenomeen? Echt jonge kinderen zullen moeite hebben met de gevaren in de digitale wereld te zien. Net zo goed dat je kinderen pas vanaf een bepaalde leeftijd alleen naar school laat fietsen. Dan zijn ze toch al in of voorbij groep 5.

[Reactie gewijzigd door kdekker op 23 juli 2024 11:32]

En ik snap jou ook. Als dit een simpel probleem was, was het allang opgelost. Toch geloof ik er wel in, nu heb je op de basisschool ook al "plus" groepjes. Prima om - nog steeds - brede kennis bij te brengen met meer of minder verdieping en achtergronden voor de wat leergieriger kinderen. Overigens denk ik ook niet dat één leerkracht maar alles moet kunnen en weten. Dat kan niet, IT is een vak, lesgeven daarin ook. Aangezien kids nu ook al in een week meerdere leerkrachten hebben op de lagere school, is dat prima te combineren met een vakinhoudelijke docent die keurig rouleert over de klassen gedurende de week. Maar goed, ik ben ook geen deskundige he :)
Geloof me, het verschil op de basisschool is al zo groot dat de langzaamste leerlingen op hun tenen lopen
En de slimme leerlingen zich vervelen, laat staan de hoogbegaafde leerlingen.
Voor hen is vaak genoeg het gymnasium nog te traag.

Er is een reden waarom we ze uit elkaar halen na de basisschool.
Erg goed dat dit gebeurd en ik ben blij op de basisschool. Het is een beetje als het fiets rijbewijs. Jong geleerd is oud gedaan en ik denk ook dat de jonge leerlingen nog openstaan hiervoor. De wat oudere puber zal vaker denken ja ik weet het allemaal al.
de vraag is niet, ik weet het allemaal al, de vraag is, denk ik er ook aan als ik een nieuwe iphone gratis kan krijgen... de harde realiteit is dan dat 'rijbewijs of niet' nagenoeg de meesten er gewoon keihard in trappen en lang niet alleen kinderen.

daarom weet ik vrij zeker dat die letterlijk 0,0 zoden aan de dijk kan zetten, we geven kinderen al sinds groep 7 a 8 maatschappijleer helemaal tot in het examenjaar. en wat blijft daar dan van hangen,

We leren kinderen rekenen in groep 3 maar in het eerste jaar van HBO en WO moeten we nog een reken en/of taaltoets afnemen want het is toch niet helemaal blijven hangen...

dus 3 simpele regels om het internet te begrijpen.

1: het internet is ECHT, er wonen cowboys en indianen en de daltons die je proberen te beroven - vertrouw dus niemand totdat je het tegendeel bewezen ziet.
2: alles wat je op het internet zet gaat er noooit meer vanaf, dus ook die foto van je blote billen niet...
dus als jij later groot bent en kinderen hebt weten die precies alles wat jij op het internet hebt gedaan.
3: als je ooit twijfelt over de inhoud van een mail of sms of iets anders, bel dan gewoon even - je bank, je verzekeringsmaatschappij, de uitkeringsinstantie of noem ze maar op. Google kan je zo vertellen wat hun telefoonnr is.

en herhalen herhalen herhalen herhalen, misschien blijft het ooit een keer WÉL hangen
Op de basisschool heb ik geleerd links-recht-links te kijken bij het oversteken.
Op de basisschool heb ik geleerd met mijn hand richting aan te geven bij het fietsen
Op de basisschool heb ik geleerd hoe belangrijk het is de gordel achterin ook om te doen
Op de basisschool heb ik geleerd nooit in de dode hoek van een vrachtwagen te rijden/lopen

Ik ben nu bijna 40 en kan mij dat nog goed herinneren, terwijl ik veel dingen uit de middelbare school weer vergeten ben. De principes die je leert op jonge leeftijd blijven echt je leven lang bij je... dus zeggen dat er niks van blijft hangen lijkt mij kant nog wal slaan...
Verschil is dat je na die verkeerles een en ander direct in praktijk brengt. En dan ook nog eens samen met je vriendjes/ouders/etc want die zijn allemaal op de hoogte. Bij veel andere lessen is dat niet zo.
Dat laatste is dan ook weer link, er zijn genoeg criminelen bezig om neptelefoonnummers of dure doorschakelonzin hoog in de google zoekresultaten te krijgen waardoor je dan ook geflest wordt.
En daar gaat het mis. herhalen , herhalen is niet meer hip op school.
Daarom blijft er niks meer hangen.
Best goede samengevatte regels eigenlijk, thanks
Google zit vol leugens, helemaal zonder adblocker. Vertrouw ze nooit zomaar als je een telefoonnummer zoekt want driekwart van de tijd vind je zo'n illegale doorschakelservice.

Het lastige is dat de regels op het internet constant veranderen. Vroeger kon je met HTTPS al redelijk zeker zijn dat een zaak legaal was, want alleen grote winkels deden de moeite om een certificaat te regelen. Toen kwamen de EV-certificaten met hun groene adresbalken en speciale slotjes, maar dat was ook maar van korte duur. Toen moest je alles maar Googlen, maar dat werkte maar kort totdat de resultaten door criminelen verstoord werden. Nog steeds hoor je mensen zeggen "beweeg je muis over een link voor je klikt" als het op phishing aankomt, maar de meeste legitieme mail gaat inmiddels via trackinglinks en andere stalkonzin waardoor dit allemaal geen zin heeft.

Als je cyberveiligheid probeert samen te vatten in simpele regels dan werkt dat maar voor een paar jaar. De maatschappij ontwikkelt zich razendsnel rond digitale concepten en de enige manier om mee te komen is om er bovenop te blijven.

Wil je veilig blijven, vertrouw dan niemand, gebruik geen technologie waar je geen expert in bent en hoop op het beste. Alleen met de aanname dat alles en iedereen er op uit zijn om jouw leven te verpesten kun je veilig online gaan, maar dat is een vreselijke insteek om naar te moeten leven.
Had het niet logischer geweest om het een cybersurfbewijs te noemen?
Het klinkt een beetje in de richting van een zwemdiploma.
Cybersurfbewijs A, Cybersurfbewijs B, etc ;)
True, en cyberrijbewijs doet het weer over komen dat het kan worden ingevorderd. Tenminste...

Het bromfietscertificaat is niet voor de lol omgezet in een brommerrijbewijs, certificaat kon niet worden ingevorderd terwijl het rijbewijs wel kan worden ingevorderd. Zie het al helemaal voor me, hé kereltje je hebt de regels overtreden, nu trekken we je cyberrijbewijs in.

:+ 8)7
Voeg ook meteen enkele offline-aspecten toe zoals (vreemde) gegevensdragers en zowel de ministers als gemeenten kunnen er dan ook nog wat van leren, win-win! :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.