Snapchat+ geeft gebruikers tegen betaling toegang tot experimentele functies

Snapchat introduceert een betaald abonnement genaamd Snapchat+. Dat kost 4 dollar per maand en gebruikers krijgen daarmee toegang tot 'exclusieve, experimentele en prereleasefuncties'. Het abonnement is nog niet beschikbaar in Nederland en België.

Snapchat mikt met het abonnement naar eigen zeggen op de 'meest gepassioneerde gebruikers' en die krijgen tegen betaling 'geprioriteerde ondersteuning'. In de aankondiging staat niet welke functies betalende gebruikers krijgen, maar tegenover The Verge verduidelijkt Snap dat het aanvankelijk vooral om 'cosmetische' features gaat. Zo kunnen Snapchat+-gebruikers het icoontje van de app aanpassen en een persoon als 'BFF' vastpinnen bovenaan de lijst. Ook kunnen betalende gebruikers zien wie hun story opnieuw heeft bekeken. Reclames worden niet uitgeschakeld voor abonnees.

Snapchat heeft 332 miljoen dagelijkse gebruikers en maker Snap verdient vooral geld met advertenties. Het is voor het eerst dat het bedrijf een betaalmodel introduceert in zijn app. Het bedrijf brengt al langer hardware uit zoals een AR-bril en een kleine drone. Snap zegt tegen The Verge dat inkomsten uit advertenties op lange termijn het belangrijkste verdienmodel blijven.

Vooralsnog is Snapchat+ beschikbaar in een beperkt aantal landen. Dat gaat om de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Snap zegt de dienst de komende tijd in meer landen beschikbaar te stellen.

Snapchat Plus
BFF-functie in Snapchat+

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

29-06-2022 • 14:58

24

Reacties (24)

24
24
9
0
0
7
Wijzig sortering
Het lijkt mij een goed idee ... als je sowieso van plan was betalende abonnementen toe te voegen aan Snapchat. Zo krijg je waardevolle feeback, van mensen die ook bewijzen bereid te zijn om voor je product te betalen.
Serieus? Jij vind het een goed idee om te betalen om als beta-tester aan de gang te gaan? Dat is toch de omgekeerde wereld?
Vraag en aanbod.
Als mensen bereid te zijn te betalen, waarom daar dan geen gebruik van maken?
Je betaald toch ook extra om een film als eerste te zien in de bios. Of je moet er bijvoorbeeld extra voor over hebben om als eerste de nieuwe iPhone te krijgen, ook al zitten daar vaak nog bugs in.
Of limited edition schoenen die veel waard zijn. Als mensen het er voor over hebben, is er markt voor. Juist slim om dat te gebruiken imho
Je hebt niet helemaal ongelijk :)

Maar volgens mij gaan de meeste mensen naar de bioscoop om een leuke avond te hebben en de film op een groot scherm met (hopelijk) goed geluid te kunnen bekijken. Helaas leven we in een wereld waar "sociale"media tegenwoordig alles weet te spoilen, dus zullen er inderdaad wel een aantal mensen zijn die toch maar snel heengaan omdat ze anders in een vreslijke FOMO-state gaan verkeren en niet meer op hun sociale platformpjes durven te kijken.

Dat een mobiel van 1200 Euro bugs heeft is behoorlijk schandalig. Tegenwoordig wordt alles "in post" gefixt, want we hebben de tijd niet (meer) om een degelijk, goed en betrouwbaar product in de markt te zetten.

Schoenen, wat een lachertje. Pure marketing. Ze zijn niet veel waard. Maar het is brilliant. Je verkoopt ze voor een veel te hoog bedrag en je krijgt er ook nog eens een enorme hoeveelheid reclame bij kado van al die zogenaamde "content creators" en "influencers"...brilliant!

Vraag en aanbod is een interessant gegeven, maar wat jij beschrijft is marketing, niet vraag en aanbod.
Denk een combinatie van marketing en vraag en aanbod.
Als niemand de schoenen wilt, zijn ze ook niet zoveel waard.
Als niemand wil betalen voor beta functies, kan je het wel marketen, maar is dat het ook niet waard en betalen mensen er nog niet voor.

Combinatie van inspelen op de vraag, door middel van goede marketing.
Als er zoveel vraag is, naar bijvoorbeeld nieuwe features op Snapchat, dan is het marketing technisch slim om hier op in te spelen door aanbod te creëren en hier ook aan verdienen.

Overigens ook zeker eens met je opmerking over bios, dat voorbeeld kwam als eerste in mij op en was niet het beste voorbeeld. Omdat daar ook een stukje entertainment bij komt.
Je gaat een beetje de mist in met deze gedachte...
Als er zoveel vraag is, naar bijvoorbeeld nieuwe features op Snapchat, dan is het marketing technisch slim om hier op in te spelen door aanbod te creëren en hier ook aan verdienen.
Als je bewust features weglaat om ze dan later via strategie toe te voegen, dan is dat simpelweg marketing. Dat is net als een spel maken, er dan dingen uithalen en die later als DLC weer te verkopen.

"Vraag" kan er zijn om twee redenen:

Je hebt een goede (viral) marketing strategie:
Zo kan je bijvoorbeeld door middel van een reclame met een goed bedachte slagzin je produkt verkopen. Kellogg's bedacht; "Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag". Dat is heel misschien technisch gezien wel juist (onbijt is namelijk je eerste maaltijd van de dag, ongeacht wanneer dat is), maar het is verder complete onzin.
King Gillette vond het een goed idee om zijn scheermessen zo te maken dat ze na een aantal maal vervangen moesten worden, en dus creëerde hij de Disposable/Planned Obsolescence markt. Daardoor kan je nieuwe vraag genereren wanneer je maar wil en zo je omzet min of meer garanderen.

Er is een gebrek aan iets:
Producenten maken producten bewust schaars (en natuurlijk kan schaarste ook onstaan door natuurlijke invloeden), waardoor de vraag het aanbod overstijgt, daardoor kan je meer vragen ook al staat dat niet in verhouding tot de werkelijke kosten. Dat is (vaker dan niet) ook marketing. Het is niet toevallig dat de prijzen van videokaarten nu dalen, net voordat er nieuwe uitkomen. Het is niet toevallig dat olie duur is, de productie wordt simpelweg niet opgeschroeft, waardoor je je winst maximaliseerd.

Als consument wordt je elke dag gemanipuleerd. Reclame is gebaseerd op empowerment, het geeft je het gevoel dat je een vrije keuze hebt en/of dat je ineens meer weet dan een ander. Dat maakt je blij, voor heel even. Het tegenovergestelde effect is teleurstelling, wanneer je nét niet die nieuwe schoen niet "wint" of dat Supreme tasje van 200 Euro, wat maar 2 Euro kost om te maken, en dus ga je het nog harder proberen omdat je "er bij wil horen" en je dat "blije" gevoel wil hebben.

Het ultieme is schaarste in combinatie met marketing, daarmee kan je sheeple overtuigen om vele malen meer te betalen voor een produkt dan het waard is...en daarom is eerlijke concurentie zo belangrijk.

Maar goed...dat was vreselijk Off-Topic en nog maar het topje van de gigantische ijsberg :)

Snapchat die geld vraagt voor een produkt wat aan alle kanten faalt, ik vind dat nogal vreemd. Je doet dit omdat je nieuwe functies wil "testen", maar je laat al je andere gebruikers, die worstelen met bugs, gewoon vallen. Ik vind dat nogal respectloos. Ik moet ook nog maar zien of dit een success wordt. De meeste gebruikers zullen niet betalen voor hun "gewone" account, en al helemaal niet voor hun "andere" account. Die anderhalve professional/content creator, dat gaat de kosten niet dekken.

Ik snap sowieso niet waarom alles zogenaamd "gratis" is (lees: betaal nu met je privacy en we beloven er zuinig op te zijn), maar als je iets echt wil gebruiken/spelen dan ben je alsnog een vermogen kwijt. Doe niet zo hypocriet en vraag gewoon geld voor je warez. Dan zouden we veel minder bagger in de wereld hebben.

We zullen zien of dit voor Snap een success gaat worden.

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 22 juli 2024 16:23]

Betalen voor een beetje beta testen? zoals de Vlamingen vaker zeggen " da's toch van den zotte!! " past hier erg goed bij :Y)
Ik vind het geen raar idee, als je betaald hebt voor de beta zul je veel meer geneigd zijn waardevolle feedback te geven, terwijl bij een "gewone" beta het overgrote deel van de deelnemers helemaal geen moeite steekt in het geven van feedback.
Of je het geld er voor over hebt is je eigen keuze.
En dan na een jaar worden de experimentele onderdelen in de prullenbak gegooid omdat het niet klikt met het overgrote deel van de gebruikers. Je heb immers hun feedback volledig genegeerd.
Vervolgens heb je een "klasse" systeem toegevoegd waarbij je een kloof krijgt tussen betalende en gratis gebruikers.
Niet bepaald slim als het juist al die gebruikers zijn die je hele bestaansrecht hoog houden.
Maar als je dus geen geld meer hebt waarom niet de eind gebruiker voor de ontwikkeling laten betalen? Kan je gelijk een paar NFT's er achteraan gooien en heb je ook het ego gestreeld van je slachtoffers die denken dat er waarde aan vast hangt.
Je heb immers hun feedback volledig genegeerd.
Welke feedback? Zoals ik net al aangaf, het overgrote deel van beta "deelnemers" zal geen feedback geven.
Vervolgens heb je een "klasse" systeem toegevoegd waarbij je een kloof krijgt tussen betalende en gratis gebruikers.
So what? Waarom zou iemand die maandelijks betaald niet meer gewaardeerd mogen worden?
Maar als je dus geen geld meer hebt waarom niet de eind gebruiker voor de ontwikkeling laten betalen?
Hoe je het ook went of keert, de gebruiker betaalt altijd de ontwikkelingskosten.
Geschreven feedback is niet de enige methode.
Het verschil tussen 100 betalende gebruikers (lees niet opgeleid alpha testers die maar wat invullen) en een miljoen gratis gebruikers kan je een beeld geven hoe populair een gegeven aanpassing is, en als ze willen klagen, gaan ze echt wel je kop eraf lullen met hetzelfde verhaal als de betalende gebruikers.
Het enige verschil is het egotje omdat de een zich belangrijker voelt.

Het probleem zit em in het feit dat ook een "gratis" gebruiker geld oplevert. Er is ook geen enkel bedrijf die het reëel houdt met abo prijzen. Een gratis account levert tientallen centen op per maand maar een abo begint gelijk met 5+ euro onder de noemer dat er zoveel afdracht kosten zijn voor de maandelijkse transactie dat er wel wat over moet blijven.

Gewoon 15-30 euro per jaar in 1 transactie is blijkbaar te moeilijk maar levert nog steeds meer geld op dan middels advertenties.
Je zou dan ook een gratis variant kunnen aanhouden dat enkel 1 keer per 30 min mag posten o.i.d en hou je de operationele kosten laag voor degene die het niet kunnen betalen.
zul je veel meer geneigd zijn waardevolle feedback te geven
Alleen luistert Snap Inc. niet naar hun gebruikers. De app (op Android tenminste) is nogsteeds ruk, zelfs na de "redesign from the ground up", met de basics van de Camera2 API. Er is nog steeds geen dark mode support en wat voorheen wel werkte (dark mode via OEM roms, zoals die van MIUI) werken niet meer. Tekst is wit, maar de achtergrond is niet veranderd naar donker/zwart.
Ik denk dat de meeste mensen graag de fundamentele problemen opgelost willen zien, echter gaat dit simpelweg nooit gebeuren.
Inderdaad de app op Android is ruk! Op me Fold moet ik speciale resoluties gebruiken om een fatsoenlijk beeld te krijgen aangezien die K*t app een screenshot maakt van je scherm ipv daadwerkelijk de camera te gebruiken! Ook krijgen mijn snappers vaak halve teksten te zien of rare doorzichtige blokjes als ik emoji's gebruik. Ook op de S22 Ultra zijn er bugs, camera die hapert of ook teksten die weg vallen.. Snap niet hoe moeilijk het is voor zo een groot bedrijf om een goed werkende app te maken. Streaks zijn ook wisselvallig, stuur ik ochtends een nieuw gemaakte snap naar iedereen krijg ik in de middag toch nog soms een zandloper en nee ligt dan niet aan de ander want als ik dan nogmaals een snapje stuur dan is die zandloper opeens wel weg..
aangezien die K*t app een screenshot maakt van je scherm i.p.v. daadwerkelijk de camera te gebruiken!
Gelukkig is dat al niet meer zo, echter wordt maar de basics van de Camera2 API gebruikt. Extensies zoals HDR en OEM features heeft het niet (voor de meeste telefoons), dus het ziet er alsnog poep uit. Probeer maar eens een foto te maken via de camera in WhatsApp, Instagram of Telegram. De foto die je vervolgens ziet voordat je m opstuurt is ook erg slecht in kwaliteit vergeleken met een foto die je camera app (of google camera) kan maken.
Deels dus ook een Camera2 API probleem. CameraX API zou dit dus moeten verhelpen, maar ik zie er nog maar weinig van terug van Google. Ik ken alleen Photon Camera die hiervan gebruik maakt.

Ongeacht hoe groot een bedrijf ook is, het kan altijd zo zijn dat het bedrijf maar een paar software developers heeft en de rest is allemaal creative design, marketing, sales, whatever (zoals bij het bedrijf waar ik werk. 1 hardware engineer (ik), 1 embedded software engineer, enkele PLC engineers en werktuigbouwkundige, en de rest heel veel assemblage en mensen van service/sales/marketing/etc).
Toch apart dat de foto's die ik maak met me fold 2 steeds een andere resolutie hebben als ik die voor snapchat apart instel. Heb hem nu zo dat ik aan bijde kanten van het scherm balken heb want anders klopt de resolutie van me snaps helemaal niet.
Denk dat Snapchat iets groter is als het bedrijf waar jij werkt toch haha? Mag hopen dat ze wel meer een paar ontwikkelaars hebben..

[Reactie gewijzigd door Rohit op 22 juli 2024 16:23]

Misschien hebben ze bezuinigd op de ontwikkelaars aangezien het zo'n succes is geworden. Geen serieuze ontwikkelingen meer nodig, gewoon hetgeen bijven verkopen totdat het een keer kaar is.
Nee, wij zeggen "me alle Chineze mor ni met den deze" :Y)
Van de zotte dat je als betalende gebruiker alsnog reclame blijft zien in de app. Denk dat ze al meer mensen dit hadden kunnen aansmeren als reclame hierdoor niet meer zichtbaar zou zijn.
Dus ik krijg nog steeds wel advertenties te zien? Helaas, bekijk vaak de verhalen van Vice maar elke 2 stukken een nieuwe ad is frustrerend.
Dus betalen om te beta testen. Is het commercieel gezien niet beter om iedereen deze features te geven met de melding dat ze in beta test zijn en later achter een paywall gaan?
Gebruikers die de functie dan gewoon zijn zullen meer geneigd zijn om die te behouden en er centjes aan geven lijkt mij.
Aan de andere kant kan wat ze nu ontvangen rechtstreeks naar de ontwikkeling om het sneller op punt te hebben. Meer gerichte feeeback want ze betalen al om te gebruiken maar meer kans dat bugs niet uitkomen.
Je wordt dus een betaalde betalende bèta-tester?

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door r03n_d op 22 juli 2024 16:23]

betalende*

Past verder prima in de tijd van de negatieve spaarrente.

[Reactie gewijzigd door spacekever op 22 juli 2024 16:23]

Sorry, typo, ik bedoelde inderdaad betalende.
Ja leuk, voeg nog meer functies toe die de app laten crashen.
Ga eerst eens de boel op orde maken voordat je iets nieuws toevoegd.

Ik heb het voor de gein eens getest op vier verschillende toestellen met diverse Android versies, en ze hebben allemaal exact dezelfde bugs en crashes. Zoals al is geschreven is het ook niet meer van deze tijd dat je geen Dark Mode kan kiezen. Het is sowieso een enorm irritante app. Constant mijn camera aan, wat een flauwekul. Ik hoef echt mijn eigen gezicht niet telkens te zien...en misschien ligt het aan mij, maar ik vertrouw het ook nog eens voor geen meter.

Al die bugs zullen wel "features" zijn, maar wie hiervoor gaat betalen is niet helemaal wijs. Bovendien krijg je nog steeds die stortvloed aan advertenties en gesponsorde posts te zien, maarja...mensen betalen ook een tientje voor een ander pakje in Fortnite...dan is het aantrekken van betalende beta-testers natuurlijk een eitje...papa en mama betalen wel.

Wat is overigens de toegevoegde waarde? Snap doet helemaal niets met bug-reports, dat gaat met een zogenaamde beta niet veranderen. Er is geen feedback terug, er zijn geen oplossingen, alleen maar meer (vaak nutteloze) features. Nuttige features, zoals bijvoorbeeld voor het beheer van vrienden, ontbreken en wat voor vreemd algoritme Snap gebruikt om te bepalen wie mijn besties zijn ontgaat mij volkomen.
De app scant mijn hele mobiel in plaats van alleen de folders die ik aangeef, wat overigens behoorlijk schandalig is, simpelweg omdat de optie om bepaalde folders in te stellen niet bestaat.
Al met al...een behoorlijk middelmatige app met een hoog spyware gehalte, ook al ontkent Snap dit in alle toonaarden in hun T&C.

Ik wens ze veel succes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.