Je gaat een beetje de mist in met deze gedachte...
Als er zoveel vraag is, naar bijvoorbeeld nieuwe features op Snapchat, dan is het marketing technisch slim om hier op in te spelen door aanbod te creëren en hier ook aan verdienen.
Als je bewust features weglaat om ze dan later via strategie toe te voegen, dan is dat simpelweg marketing. Dat is net als een spel maken, er dan dingen uithalen en die later als DLC weer te verkopen.
"Vraag" kan er zijn om twee redenen:
Je hebt een goede (viral) marketing strategie:
Zo kan je bijvoorbeeld door middel van een reclame met een goed bedachte slagzin je produkt verkopen. Kellogg's bedacht; "Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag". Dat is heel misschien technisch gezien wel juist (onbijt is namelijk je eerste maaltijd van de dag, ongeacht wanneer dat is), maar het is verder complete onzin.
King Gillette vond het een goed idee om zijn scheermessen zo te maken dat ze na een aantal maal vervangen moesten worden, en dus creëerde hij de Disposable/Planned Obsolescence markt. Daardoor kan je nieuwe vraag genereren wanneer je maar wil en zo je omzet min of meer garanderen.
Er is een gebrek aan iets:
Producenten maken producten bewust schaars (en natuurlijk kan schaarste ook onstaan door natuurlijke invloeden), waardoor de vraag het aanbod overstijgt, daardoor kan je meer vragen ook al staat dat niet in verhouding tot de werkelijke kosten. Dat is (vaker dan niet) ook marketing. Het is niet toevallig dat de prijzen van videokaarten nu dalen, net voordat er nieuwe uitkomen. Het is niet toevallig dat olie duur is, de productie wordt simpelweg niet opgeschroeft, waardoor je je winst maximaliseerd.
Als consument wordt je elke dag gemanipuleerd. Reclame is gebaseerd op empowerment, het geeft je het gevoel dat je een vrije keuze hebt en/of dat je ineens meer weet dan een ander. Dat maakt je blij, voor heel even. Het tegenovergestelde effect is teleurstelling, wanneer je nét niet die nieuwe schoen niet "wint" of dat Supreme tasje van 200 Euro, wat maar 2 Euro kost om te maken, en dus ga je het nog harder proberen omdat je "er bij wil horen" en je dat "blije" gevoel wil hebben.
Het ultieme is schaarste in combinatie met marketing, daarmee kan je sheeple overtuigen om vele malen meer te betalen voor een produkt dan het waard is...en daarom is eerlijke concurentie zo belangrijk.
Maar goed...dat was vreselijk Off-Topic en nog maar het topje van de gigantische ijsberg
Snapchat die geld vraagt voor een produkt wat aan alle kanten faalt, ik vind dat nogal vreemd. Je doet dit omdat je nieuwe functies wil "testen", maar je laat al je andere gebruikers, die worstelen met bugs, gewoon vallen. Ik vind dat nogal respectloos. Ik moet ook nog maar zien of dit een success wordt. De meeste gebruikers zullen niet betalen voor hun "gewone" account, en al helemaal niet voor hun "andere" account. Die anderhalve professional/content creator, dat gaat de kosten niet dekken.
Ik snap sowieso niet waarom alles zogenaamd "gratis" is (lees: betaal nu met je privacy en we beloven er zuinig op te zijn), maar als je iets echt wil gebruiken/spelen dan ben je alsnog een vermogen kwijt. Doe niet zo hypocriet en vraag gewoon geld voor je warez. Dan zouden we veel minder bagger in de wereld hebben.
We zullen zien of dit voor Snap een success gaat worden.
[Reactie gewijzigd door Dazenet op 22 juli 2024 16:23]