Atos verkent opsplitsing in twee afzonderlijke bedrijven

Het Franse techbedrijf Atos bekijkt de mogelijkheden om zich op te splitsen in twee delen. Het ene bedrijf zou zich dan bezighouden met beheerdiensten voor IT-infrastructuur, het andere met diensten voor big data en beveiliging.

Atos zelf spreekt van een ambitieus transformatieplan voor de opsplitsing. De beide bedrijven die daarbij zouden ontstaan, zouden elk hun eigen strategie en financiële basis krijgen. De bestaande activiteiten van de Tech Foundations-divisie zou Atos onder willen brengen in TFCo. Die divisie voor IT-beheer zette in 2021 5,4 miljard euro om, maar de inkomsten staan onder druk. Onder leiding van Nourdine Bihmane, vanaf dinsdag plaatsvervangend ceo, moet een zelfstandig bedrijf tegen 2026 weer winstgevend zijn.

Het andere bedrijf dat na de opsplitsing zou ontstaan, is Spinco, waarmee de bestaande Evidian-divisie voortgezet wordt. Onder deze noemer zouden Atos-activiteiten voor big data en IT-beveiliging gebundeld worden. Die groeiende activiteiten waren in 2021 goed voor 4,9 miljard euro aan omzet. De directeur van Spinco wordt volgens de plannen Philippe Oliva, die net als Bihmane tot plaatsvervangend ceo is benoemd. De ceo was tot nu toe Rodolphe Belmer, maar hij vertrekt om plaats te maken voor Bihmane en Oliva.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-06-2022 • 14:07

42

Submitter: jpsch

Reacties (42)

42
42
38
3
0
1
Wijzig sortering
Atos, is dat niet dat clubje wat bij halve overheid de geweldige IT-dienstverlening verzorgd? *kuch* politie

Jank maar in de min - maakt t niet minder waar; of atos nu outsourced of eigen beheer doet, maakt voor aanbesteding (uiteindelijke verantwoordelijke partij) geen drol uit. imho stinkt het daar.

dit baseer ik niet op berichten uit media, maar door zelf een faal project betrokken te zijn geweest waarbij atos 'de kar trok' (:X)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 16:58]

De overheid is een partij die stuurt op basis van voorspelbaarheid en achteraf veroordeelt op basis van resultaat. Het beschikbare budget voor een project wordt vanuit verschillende politieke en ambtelijke standpunten uitonderhandeld en vervolgens zal er een financiële reservering worden gemaakt. Dit sluit meestal niet aan bij de daadwerkelijke kosten omdat dit is gebaseerd op een globale raming.

Aangezien grotere projecten altijd lopen vanuit een aanbesteding weet je dus wat van te voren moet worden gerealiseerd tegen welk budget. Dat er bij zowel infrastructurele als ICT projecten van te voren veel onbekende factoren zijn die impact hebben op doorlooptijd en budget wordt meestal achterwege gelaten. Ook wordt opzettelijk laag geraamd aangezien de kosten (= meetbaar) belangrijker worden geacht dan kwaliteit (lastig meetbaar).

Grotere partijen in de markt, zoals bijvoorbeeld BAM, Heijmans, Atos, Sogeti en Centric, hebben de kennis, kunde en draagkracht om in een vroeg stadium mee te dingen in het spel van aanbestedingen. Juist doordat ze capaciteit hiervoor hebben zijn zij degene die meedingen in plaats van de kleinere spelers.

De overheid verwacht voorspelbaarheid en deze partijen lijken die te leveren. Dat er gedurende het project eisen worden toegevoegd of gewijzigd en dat er onverwachte omstandigheden zijn wordt geaccepteerd en er wordt gretig meerwerk gefactureerd. Daarnaast wordt het proces zo vol met waarborgen gestopt (ITIL) dat snel anticiperen op onoverkomelijkheden meestal niet mogelijk is.

Mijn inziens is het niet een kwestie dat Atos geen kwaliteit levert, maar actief is in een lucratief speelveld waarbij veel factoren invloed hebben op minder kwaliteit en langere doorlooptijd. Het probleem zit eerder bij de overheid dan bij de dienstverleners.
Amen..

Maar zorgt er tevens voor dat talenten en experts minder geneigd zijn te werken bij dit soort clubs, gegeven dat soort taaie saaie contracten en projecten maar inderdaad petje af voor hun aanbestedings experts. Doe mij er maar 10 ...
Voorspelbaarheid als in… niet op tijd af voor het geld wat beloofd is om vervolgens middels nacalculatie alsnog alles te fixen?
Nee. Atos is een “mantel partij”. Dat betekent dat zij zelf geen professionals leveren, maar vooral de tussenpartij spelen en die via hun daar laten werken. Zo pakken zij een commissie.
Heb ze meegemaakt als een competente club consultants, prima samenwerking in een tender met 3 leveranciers.
Wat was de aard van deze tender?
Overheid: onderhoud beheer inhuur.
Dacht dat ze 100.000 medewerkers hadden verspreid over de wereld.
In de constructie zoals himlims die aangeeft, leveren zij niet alleen eigen personeel maar ook ZZP'ers en externen van andere partijen. Daar verdienen zij op.
Sorry, maar dat klopt eenvoudigweg niet... Ze zullen ooit best ook wel eens iemand inhuren en doorzetten, maar er is een grote kern van eigen personeel..
Zie Phntm in 'Atos verkent opsplitsing in twee afzonderlijke bedrijven'

Dat ze personeel hebben ontkent niemand, maar bij de overheid komen de meesten via Atos werken en niet van hen zelf. Zo zijn er ook nog veel andere partijen die gaan over specifieke ministeries en wat daar onder valt. Je hebt bijvoorbeeld ook nog ItaQ als een ander mooi voorbeeld. Die 100k zullen dan ook niet geconcentreerd in NL zitten.
Atos is een IT consultancy die tevens beheer diensten en resourcing diensten levert.
Ze zijn helaas sinds 2000 wel dramatisch achteruit gegaan kwa expetise en kwaliteit.
En ze pakken inderdaad veel overheids contracten via aanbestedingen net als vergelijkbare partijen zoals Ordina en Centric.
We krijgen regelmatig "gratis" klantjes die het helemaal zat zijn met ze :-) Dus wij zijn verder an sich wel fan van ATOS ;-)

Ze hebben daarnaast de slag met de cloud redelijk gemist maar goed dat heeft de overheid (lange) tijd ook gedaan...
Met andere woorden: verspilling van belastinggeld.
Hoe zou jij het doen?
De middleman overslaan?
Atos is dat clubje dat vroeger veel grote klanten had en vervolgens er zelf voor zorgden dat ze overstapten naar een andere dienstverlener of zelf de IT weer gingen doen.

***bedrijf. :X
Atos gaat dus opgesplitst worden in 2 bedrijven. 1 is winstgevend en de andere wordt misschien winstgevend in de toekomst. Ze stoten dus gewoon het verlies gevende onderdeel af.
Ik zie het meer als in "ze gaan mee met de trend". De "enterprise services" afdelingen zie je de laatste tijd vaker verzelfstandigd worden.

HP naar DXC, IBM naar Kyndryl en zo zijn er nog veel meer. Nu maken ze nog winst maar ze moeten flink investeren en veranderen willen ze concurreren. Zie persoonlijk steeds vaker project teams met interne regie, hippe bedrijven die iets agile gaan oppakken en nog hippere bedrijven die devops doen in de publieke cloud.

Ben zelf al meerdere malen in de situatie geweest waar zo'n grote niet goed aanvoelde wat wij als klant wilde waarna er is besloten om de grote alleen te houden voor het oude stukje. Natuurlijk kunnen ze nog wel even op het oude teren maar als dit een bredere trend is hebben ze op de lange termijn wel een probleem

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 24 juli 2024 16:58]

Het grote probleem van zulke grote (IT) bedrijven... is dat er nog amper een marge gehaald wordt. Dus dat de kosten simpelweg te hoog zijn... veeeeel te veel tussenlagen van mensen (sorry dat ik het zeg) niet daadwerkelijk bijdragen aan de winst van een organisatie maar wel salaris krijgen.
Ik ken toevallig Atos een beetje en dat is juist een erg platte organisatie. De CEO is erg benaderbaar en is ook betrokken in het werk op de werkvloer.
Als ik even Google is die meneer in januari gestart en stopt in september. Daarnaast woont hij in Frankrijk dus vraag me af hoe dit betrokkenheid op de werkvloer is, zeker ook met zoveel personeel en landen waarin ze actief zijn.

* ik heb bij een bedrijf van 100 man personeel gewerkt en daar kende de directeur niet alle mensen op de werkvloer. Denk dat dat met meer dan honderd duizend man personeel helemaal een illusie is en dat de helft de ceo nog nooit gezien heeft.
Niet alleen dat maar ook veel legency-systemen en oude garde mensen overgenomen van de klant met hoge salarissen.
Exact dit, Atos NL heeft nu vergeleken met de concurrentie nog steeds de oudste medewerkers en hoogste salarissen, dit nadat het aantal medewerkers met 2/3 is terug gelopen sinds de kredietcrisis.. De kantoren krioelen van de vriendelijke, grijze mannen die rustig hun pensioen afwachten... Komt helaas niet meer goed de komende 5 jaar. Wereldwijd is natuurlijk een ander verhaal, tussen die 115k werknemers zitten veel jonge en inzetbare mensen.
Geef die oude mannen eens gelijk. Als ik 60+ ben zou ik ook denken dat ze niet veel meer van mij hoeven te verwacht. Ik weet nog dat er oude mannen die tegen hun pensioenleeftijd aan zaten een POP moesten invullen. Die hadden dat lachend niet gedaan.

Die hogen salarissen is puur omdat ze de voorwaarden over moesten nemen want anders waren ze echt wel een stuk lager. Toen ik voor de ING-unit (2007 - 2010) werkte zaten er wat oudere mannen die overgenomen waren van de Postbank. De hele dag door deden ze wat autorisatieverzoekjes, koffie zuipen en leuteren maar wel 5000 Euro per maand vangen.
oh, dan is het opgelost. Dankjewel!!!

je krijgt er gratis een doekje bij want de /s druipt er natuurlijk vanaf. Het is veel goedkoper om 100 managers te ontslaan dan de enterprise op deze schaal te transformeren. Ik denk dat het niet zo simpel is.
Er zijn vast mensen die minder waarde toevoegen dan ze kosten - die heb je overal wel. Maar het plaatje dat je schetst van managers die manager-managers managen en de rest van de dag op de golfbaan staan vind ik erg naief.
Nou.. naief.. de top zal nooit de management laag eronder laten gaan want dan komen de direct reports van een grotere groep die ze minder goed begrijpen. En andersom de bovenlaag eraf snijden gebeurt zeker niet. Ik zie deze patstelling helaas wel eens gebeuren.
In een ver verleden heb ik zelf enige tijd voor een van de "voorlopers" als COBOL programmeur gewerkt. Dat was nog in de tijd dat de softwarehuizen een stuk kleiner waren. Toen begonnen ook de fusies en overnames, en ontstond BSO/Origin daaruit. Dit werd na een overname uiteindelijk Atos. naarmate het bedrijf groeide werd het ook minder 'persoonlijk' en was "uurtje factuurtje" ook daar steeds meer de norm. Ook werden zij, net zoals andere softwarehuizen, minder 'scheutig' met leaseauto's, en werd de keuze ook beperkter tot de steeds kleinere modellen. Dat alles heeft er aan bijgedragen, dat ik uiteindelijk voor een van hun grote klanten ben gaan werken.
Achteraf heb ik nooit spijt van deze stap gehad. Ik vraag mij af, of de 'sfeer' in de afgelopen 20 jaar bij de grote drie: CAP, Atos en Ordina nog steeds weinig veranderd is.

[Reactie gewijzigd door KonradV op 24 juli 2024 16:58]

Ik heb een tijdje bij CAP gedetacheerd gezeten (omgekeerde wereld, ik weet het) en had daar binnen het project te maken met een leuke club gezellige en competente mensen met hart voor het project en de klant. Ik heb toen ook het Kerst/oudjaarsfeest bij mogen wonen en dat was een groot feest en gezellig feest waar niet op de kosten beknibbeld was om er echt iets leuks van te maken.

Dat gezegd hebbende, ik zou er nooit in vaste dienst willen, precies om de redenen die jij al noemt. Ik kan me echter wel voorstellen dat er mensen zijn die er jarenlang met veel plezier werken.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 24 juli 2024 16:58]

Aan het personeel zal het ook niet liggen, geldt ook voor cap.

Het is meer een management dingetje waar heel erg naar contracten wordt gekeken.

Waar de engineers enthousiast zeggen hee ja dat kunnen we maken en gaat zeker een efficiëntie slag opleveren, is er daarna ergens hogerop iemand die denkt, ja maar omzet wordt dan mogelijk minder dus gaan we niet doen, want niet zo afgesproken (dat we door die efficiëntere processen meer kunnen afnemen waardoor ook zij meer verdienen wordt dan niet meegenomen in de beredenering).
Is dat niet altijd zo. Een medewerker verlaat nooit een bedrijf, maar verlaat zijn/haar manager.
Mwah niet altijd. Soms is het ook mogelijk dat arbeidsvoorwaarden significant beter zijn, of door verhuizing oid. Of gewoon omdat het goed is eens naar iets anders te kijken.
Aan het personeel heeft het uiteindelijk niet gelegen, dat waren in mijn tijd heel aardige en ook zeer competente mensen. De sfeer in het team was dan ook grandioos. Er waren in het begin "gouden tijden" waarin niets te gek leek, en veel mogelijk was.Ook was er veel medewerking van het toenmalige management, dat zelfs redelijk overzichtelijk was.
Met, en misschien wel door, de groei en overnames kwamen ook de extra managementlagen, en ook de accountants. Aan de teams veranderde weinig, maar de 'sfeer' door wat "De Hogere Legerleiding" werd genoemd veranderde wel in de jaren 90.
Dan blijkt dat een leaseauto wel een gemak is (zeker wanneer je 50k per jaar rijdt naar de klant) maar geen doorslaggevend argument meer is om te blijven. Ook wanneer collega's die iets te lang "op de bank zitten" ineens moesten vertrekken. Dan is de keus makkelijk gemaakt, en de leaseauto snel ingeleverd.
Ik werk sinds een aantal jaar voor een (relatief) klein bedrijf na jarenlang bij een grote IT toko gewerkt te hebben, NOOIT meer anders :) Korte lijntjes, geen nummertje of regelement van formaat VanDale waar iedereen zich aan moet houden qua budgetten of andere zaken.

Als jij als medewerker een auto belangrijk vind krijg je daarvoor extra budget, een ander wil weer een Macbook en iPad i.p.v. een standaard HP laptop etc.etc.. Het magische woord is MAATWERK.
Men moet een andere koers gaan bewandelen. Kijk maar naar de aandelen koers deze is van 120 euro naar 14 euro gezakt.
Atos lijkt mij een behoorlijk "troebel" bedrijf. Als ik kijk naar hun management (https://atos.net/en/nordics/management), zie ik staan BTN, wat staat voor Benelux en the Nordics. Maar welke landen dan vallen onder die Nordics, is niet 1-2-3 te vinden op hun eigen website... En met Google word ik ook niet snel wijzer.

Oh www.atos.nl is beschikbaar en www.atos.com is van een bedrijf gespecialiseerd in hydrauliek.... De naam Atos zal wel niet heel lang blijven bestaan, zou ik beginnen te denken....
www.atos.net is de website van dit bedrijf. Van wat ik me kan herinneren uit de tijd dat ik er werkzaam was viel onder de Nordics Scandinavië.
We gaan een beetje off topic hier, maar "Nordics" is een standaard term voor Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en vaak ook IJsland. Voor veel mensen heet dit "Scandinavië", maar technisch gezien vallen die laatste twee landen daar niet onder. Vooral Finnen vinden dit onderscheid in mijn ervaring erg belangrijk omdat zij historisch/cultureel nogal verschillen van de Scandinaviërs -- kijk alleen al naar de taal.
Nordics staat voor Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken.
Handig, het bedrijf opsplitsen, kosten maken bij elkaar om op 0 winst uit te komen, maar wel een boel geld krijgen en minder belasting hoeven te betalen.
Goh zou dit het einde van Atos betekenen dan? Ik heb er jaren voor gewerkt (in 2015 weggegaan) en hadden toen vier panden in Groningen. Nu hebben ze nog een kwart van een pand over.

Een voor een zag ik de grote klanten (ING, KPN, Philips, Delta, UWV, ect) weglopen en uiteindelijk bleef er niks meer van het bedrijf over. Ik vraag mij of ze nog Centraal Beheer Achmea als klant hebben want toen ik weg ging was dat hun grootste klant.
Ik voorzie een verkoop aan Hyundai, zodat het bedrijf door kan onder de naam Hyundai Atos.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 16:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.