'WhatsApp werkt aan optie om tekstberichten te wijzigen'

WhatsApp werkt op dit moment aan de mogelijkheid voor gebruikers om verstuurde tekstberichten aan te aanpassen. Althans, dat claimt WABetaInfo. De website baseert zich hierbij waarschijnlijk op informatie uit een testversie van WhatsApp.

WABetaInfo toont een screenshot waarin de aanpassingsfunctie zichtbaar is voor al verstuurde berichten. De website denkt dat er waarschijnlijk geen aanpassingsgeschiedenisfunctie komt, zodat gebruikers geen eerdere versies van aangepaste berichten kunnen bekijken. Volgens WABetaInfo is de wijzigingsoptie momenteel in ontwikkeling, dus het kan dat ook zo'n functie alsnog beschikbaar komt. Momenteel is nog onduidelijk hoeveel tijd gebruikers krijgen om verstuurde berichten nog te kunnen aanpassen.

De website denkt dat dit de volgende grote nieuwe feature voor de berichtenapp wordt, ook al is veel nog onduidelijk. Het screenshot is gemaakt van een WhatsApp-bètaversie voor Android, maar volgens WABetaInfo is de wijzigingsfunctie ook in ontwikkeling voor iOS en desktop. Momenteel is nog niet bekend of deze feature daadwerkelijk beschikbaar komt voor bètatesters en wanneer dat zal gebeuren.

Over het algemeen haalt WABetaInfo informatie uit testversies van WhatsApp. De website heeft in de afgelopen jaren meerdere malen vroegtijdig bericht over nieuwe functies in WhatsApp. WhatsApp heeft ook dit keer nog niet gereageerd op de mogelijke komst van in dit geval de aanpassingsoptie voor tekstberichten. WABetaInfo wijst erop dat WhatsApp meer dan vijf jaar geleden al plannen had voor het ontwikkelen van een dergelijke functie, maar dat werd destijds niet doorgezet.

Door Joris Jansen

Redacteur

01-06-2022 • 08:55

129 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (129)

129
128
55
6
0
56
Wijzig sortering
De fraude argumenten verbazen me. Het komt zo over alsof Whatsapp hét medium is om contractuele afspraken te maken. Een edit knop zit in heel veel applicaties waar je ook 'afspraken' mee zou kunnen maken natuurlijk. Lijkt me een prima ontwikkeling voor typo's etc.
Ik zie het probleem ook niet. Beetje onhandig dat er geen geschiedenis bij een bericht zou staan volgens het gerucht, maar bewerken zit in zo'n beetje alles van Discord tot Telegram en meer.

Als.je fraude wil plegen, kan dat ook al door tactisch berichten te verwijderen. Iemand met root of een jailbreak kan ook gewoon de berichten aan zijn of haar kant faken, kwestie van aanpassen in de lokale database. Je zult redelijk diep rechercheonderzoek moeten gaan doen om te bewijzen welke sleutel op welk moment wel of niet via de servers verzonden is, als dat überhaupt al kan worden bewezen.

Zolang bewerkte berichten maar als bewerkt gemarkeerd worden, zie ik het probleem in elk geval niet.
Het gaat meer om de gewone man die wil aantonen dat er via whatsapp een afspraak is gemaakt. Ik heb dit tijdens een verbouwing moeten gebruiken om een bouwbakker aan zijn afspraak te houden.
Het gaat meer om de gewone man die wil aantonen dat er via whatsapp een afspraak is gemaakt. Ik heb dit tijdens een verbouwing moeten gebruiken om een bouwbakker aan zijn afspraak te houden.
Ik weet niet welke belangrijke afspraken jij met je 'bouwbakker' in Whatsapp vastlegt, maar.... ik snap sowieso niet waarom dit de 'edit knop' in de weg zou zitten.

Jij: Dus we spreken X en Y af?
Bouwbakker: akkoord.

Maak een screenshot, mocht die bouwbakker besluiten de edit knop te gebruik om er stiekem "Nee. toch niet akkoord" van te maken. Om dan later ermee weg te komen dat afspraken niet zijn nagekomen |:(
En de slimme doortrapte bouwvakker belt dan gewoon op (of makelaar...) als deze toezeggingen doet... naderhand valt er dan weinig meer te bewijzen...

Als mensen niet te vertrouwen zijn, dan zijn ook e-mails een moeilijk verhaal. En zelfs een rechtsgang (als het dan wel contractueel is vastgelegd) geeft absoluut geen garanatie op een rechtvaardige uitkomst...
Dus vanaf nu elke afspraak of regeling screenshots maken om je gelijk te halen?

Mooi weglaten die edit knop!
De screenshot en stiekeme bouwbakker was al sarcastische bedoeld. Als Whatsapp echt je redmiddel is, dan moet je je volgens mij afvragen waar je mee bezig bent.
Zoals @Tintel al concludeert. Als iemand van plan is je te naaien, dan gaat deze persoon wel een weg vinden. Je denkt toch niet serieus dat dit valt of staat met de frkn edit knop in Whatsapp. LOL.

Maar als antwoord op je vraag. Nee, ik ga zeker geen screenshots maken en die edit knop had er 5 jaar geleden al in moeten zitten.
Laat die afspraken dan via mail vastleggen en maak desnoods schermprints van de afspraak. Die zijn niet 100% geldig als bewijsstuk, omdat ze makkelijk gefopt kunnen worden, maar zoals @GertMenkel al schrijft geldt dit ook voor de Whatsapp berichten zelf.
Berichten verwijderen kon altijd al. Dus de les is, leg geen afspraken vast via WhatsApp.
waar gecommuniceerd wordt, worden afspraken gemaakt. Dus dan moet je geen whatsapp gebruiken. Of je gesprekken screenshotten (althans de afspraken daarin)

En verwijderen is natuurlijk het beste bewijs dat er iets gestaan heeft. Maar dan moet je idd zo slim zijn geweest om het vast te leggen

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 1 juni 2022 19:55]

Bindende afspraken leg je niet zo vast. Maar je kan het natuurlijk altijd proberen.
De website denkt dat er waarschijnlijk geen aanpassingsgeschiedenisfunctie komt, zodat gebruikers niet eerdere versies van aangepaste berichten kunnen bekijken.
Lijkt me redelijk fraudegevoelig dit?
lijkt mij ook, zelfs als je het aantal karters beperkt wat aan te passen zou zijn. stel je spreekt iets af voor €100 een karakter aanpassin en er staat al €1000

Whatsapp is dan niet betrouwbaar om iets af te spreken.. dan word het toch Signal of Telegram. nog meer reden om over te stappen..
Telegram heeft ook de moglijkheid om berichten te editten. Er staat dan alleen "edited" bij.
Voila, zo simpel is het. Een systeem net als op Tweakers lijkt me ideaal. Comment aanpassen binnen enkele seconden, geen 'edited' erbij, maar na 'n halve minuut of minuut komt er netjes 'edited' bij te staan. Kunnen zien wat er gewijzigd is lijkt me niet nodig.

Iedereen mistypt zich al eens in de rapte en ik vind het zelf ook vreselijk irritant dat ik dat niet kan corrigeren onmiddellijk na het versturen.
Ja maar wat als er werd bedoeld dat het €1000 was en er was per ongeluk €100 neergezet. Anders herhaal je het bedrag nog even in een akkoord-berichtje, want die is niet aan te passen voor de andere partij.

En anders is het dikke pech. Dan koop je het uiteindelijk niet en kan de duizend-euro-vrager de boom in.
Dan zeg je "sorry ik vertypte me, het is €1000, is dat nog steeds akkoord?"
Nergens voor nodig om het originele bericht aan te passen.
Ik ben ook tegen dit soort functionaliteit, maar dan niet zo zeer voor zakelijke transacties maar meer omdat mensen dingen kunnen zeggen (iets kwetsends bv), later aanpassen en dan stug volhouden dat ze dat nooit gezegd hebben.
Tuurlijk, er zal dan wel weer iemand zeggen dat je dat soort mensen gewoon uit je leven moet verbannen, maar dat is niet altijd een optie. Om wat extreme maar niet ondenkbare voorbeelden te verzinnen, wat dacht van een partner die dreigt zichzelf van kant te maken als de ander de relatie verbreekt? Of ex-man of -vrouw die dreigt er met het kind vandoor te gaan? Die laatste is dan trouwens wel weer op eventuele rechtszaken van toepassing.

Edit: overigens kan bovenstaande blijkbaar ook al door het hele bericht te verwijderen, vind ik ook slecht dat dat kan... Wat mij betreft is verstuurd verstuurd, heb je spijt van het bericht dan neem het als een les om volgende keer iets beter na te denken.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 1 juni 2022 10:50]

Ik ben ook tegen dit soort functionaliteit, maar dan niet zo zeer voor zakelijke transacties maar meer omdat mensen dingen kunnen zeggen (iets kwetsends bv),
En vervolgens:
[Reactie gewijzigd door Finraziel op 1 juni 2022 10:50]
Euh... Zoals je zelf merkt, is achteraf iets kunnen aanpassen soms erg prettig. Dat je er ook misbruik van kunt maken, geldt voor heel veel zaken, maar dat is geen argument om het dan niet te implementeren.
Is dit een chat platform dan? Nee.
In het geval van reacties op een publiek platform zoals Tweakers is het niet wenselijk om extra reacties toe te voegen als je iets toe wil voegen. Vandaar dat ik het hier wel middels de edit functionaliteit doe. Je kunt verder prima zien wat ik toegevoegd heb omdat ik er 'edit:' voor gezet heb.
Wat doet het platform er toe? Het gaat toch om communicatie? En dat jij er 'Edit' voor hebt gezet is een gebruikershandeling, geen functionaliteit van het platform (wat de automatische toevoeging 'gewijzigd door' wel is).

Mijn punt is dat er best scenario's denkbaar zijn waarbij je een verstuurd bericht achteraf wil kunnen aanpassen. Zolang het voor de ontvanger maar duidelijk is dat er iets gewijzigd is. Wat die wijziging dan is, is minder relevant.

Kunnen editen scheelt heel veel vervuiling, zeker in groepschats. Teams heeft het inmiddels ook en is echt een verademing aangezien er nu veel minder correcties worden verzonden van personen die te snel op 'verzenden' hebben geklikt, terwijl ze nog niet klaar waren of pas achteraf een grote fout in hun bericht ontdekten.
??? De wenselijkheid van bepaalde functionaliteit is niet afhankelijk van welk platform dit ingebouwd is wil je beweren?
Het kunnen aanpassen van tekst is een vrij universele functionaliteit, dus in dat geval niet nee.
Je kunt verder prima zien wat ik toegevoegd heb omdat ik er 'edit:' voor gezet heb.
Maar wie zegt dat dit het enigste is wat echt veranderd is. We moeten er maar vanuit gaan dat je niet liegt want we kunnen niet bewijzen wat er aangepast is. Misschien heb je bijvoorbeeld ook wel een typefout aangepast en vergeten erbij te zetten. Daarnaast heb jij het erbij gezet maar genoeg mensen die dit niet doen. Ik doe het meestal ook niet voor fouten, wel voor grote aanpassingen.
Mijn punt was dan ook alleen om te reageren op het punt dat ik zelf ook wel eens iets aanpas.

Maar het belangrijkere punt is dat reacties op een website niet gelijk staan aan berichten in een chat app. Ik vind het in een chat app veel minder gepast dat je berichten aan kunt passen zonder dat de ander de historie kan zien. Daarbij denk ik overigens ook vooral aan 1 op 1 gesprekken, en dat is ook gelijk het grote verschil met Tweakers. Het gaat hier om een reactie die veel veel mensen kunnen zien en in dat geval wordt het nuttiger om het originele bericht aan te passen ipv een bericht toe te voegen.

En tot slot is natuurlijk dit hele verhaal whataboutism. Al zou het hartstikke fout zijn dat het op Tweakers ook kan, dat maakt het niet goed dat Whatsapp het ook gaat doen.

Edit: jawel, weer een edit... Wat ook nog een verschil is, is dat Tweakers volgens mij intern wel een change history bij houdt. Als er sprake is van zaken die echt niet door de beugel kunnen dan kan Tweakers zelf er volgens mij altijd bij.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 1 juni 2022 15:01]

En tot slot is natuurlijk dit hele verhaal whataboutism. Al zou het hartstikke fout zijn dat het op Tweakers ook kan, dat maakt het niet goed dat Whatsapp het ook gaat doen.
Ik bedoelde er niet mee dat het fout is dat het kan op Tweakers. Ik vind het alleen maar fijn dat het kan. Maar jij zei dat we konden zien wat er aangepast is. Ik geef dus aan dat dit dus geen bewijs is dat het hierbij gebleven is en dat niet iedereen dit zo netjes doet. Uiteraard is dit geen gesprek waar we vanuit hoeven gaan van fraude dus mocht je een typefout erbij gerepareerd hebben is dat natuurlijk niet erg.
En jij denkt dat Miep van de overburen hier wat aan heeft? Die leert gewoon screenshots te nemen van dit soort gesprekken zodat ze kan zeggen:"Ik sij tog, je sgreev 100"
lekker handig.. staat je telefoon zo vol met afbeeldingen van screenshots.
Zo'n afbeelding in wat, 600 kb? En als je gewoon die dingen weer weggooit, maakt het niets uit.

Mensen zijn niet zo netjes, die werken om systemen heen.
iets terug zoeken werkt dus ook niet meer (goed)

**edit. nu maak ik niet veel belangrijke afspraken via whatsapp. het gaat er mij vooral om dat er niet meer te zien is wat er gewijzigd is. waardoor afspraken gefaked kunnen worden. en berichten niet meer 'rechtsgeldig' zijn.

[Reactie gewijzigd door Frogy op 1 juni 2022 16:01]

En hierdoor zullen whatsapp berichten dan ook geen enkele waarde (meer) hebben in een eventuele rechtszaak (al lijkt het me sterk dat het snel zo ver zal komen).

Sowieso zijn er zat websites waarbij je fake whatsapp gesprekken kan creëeren dus ik denk dat deze functie niet speciaal voor extra fraude zorgt.

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 1 juni 2022 09:58]

Signal en Telegram zijn naar mijn weten Russisch, ook iets om bij stil te staan.
Signal is niet Russisch. 1 van Signal oprichter heeft ook Whatsapp opgericht.
Je bedoelt Brian Acton. Hij is geen (mede-)oprichter van Signal, enkel van de Signal Foundation. Signal bestond ver daarvoor al (reeds afstammend van TextSecure) en Signal Protocol werd gebruikt in WhatsApp. Toen Acton na een ruzie met ome Zuck wegging bij WhatsApp heeft ie 50 miljoen gedoneerd aan Signal en daarvoor is de Signal Foundation opgericht. Vanaf dat moment is ie aan boord. Maar inderdaad, het is in geen enkel opzicht Russisch.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 1 juni 2022 11:47]

Telegram laat aanpassen van berichten allang toe :)
Onzin! Er zou heus een indicatie zijn dat het bericht veranderd is. Dan is de afspraak bij deze niet rechtsgeldig meer.
Als je een bedrag met iemand afspreekt en diegene verandert het ineens, ga je natuurlijk niet betalen.
Als je betaalt via betaalverzoeken is er niets aan de hand, want in je bankieren app zie je dan om welk bedrag het gaat.
Het enige wat ik met iemand afspreek is het bedrag wat op een factuur staat. Dat is uiteindelijk keer bedrag waarmee je akkoord gaat (of niet). Dat er telefonisch of via een app ieder anders wordt gezegd kan door een typo wel heel vervelend zijn. De factuur is leidend, lijkt mij.
Dat soort afspraken Beantwoord je toch met ja? Dan staat er een quote van het bericht dat getypt is.
Of verandert die dan ook met de edit? Dat lijkt mij wel heel vreemd.
lijkt mij ook, zelfs als je het aantal karters beperkt wat aan te passen zou zijn. stel je spreekt iets af voor €100 een karakter aanpassin en er staat al €1000
Maar hebben we het nou serieus over een scenario waarin iemand zn fiets wil verkopen voor 1000,- en er staat per ongeluk (of edited) 100,- en dan gaat ook daadwerkelijk de transactie door??? En in welk univesum gaat dat plaatsgevonden eigenlijk? Of is dat een scene uit Dumb & Dumber 6?
Ik denk dat je de scenario verkeerd begrepen hebt. Jij biedt de fiets aan voor 100 euro en ik ga akkoord. Daarna pas jij de bericht aan en staat er ineens 1000 euro en zeg je dat we dus 1000 euro hadden afgesproken. Natuurlijk zal ik dan zeggen dat ik het niet koop. En natuurlijk is ineens 900 euro extra overdreven. Maar veranderen naar 120 tot 150 euro voor iets wat je echt wil zullen sommige mensen de aangepaste bedrag wel betalen ook al zijn ze niet blij.
Lol. Ja dan is het ineens wel logisch hahahaha.
Of je nou verkoper of koper bent, dat maakt voor mijn argument toch niet uit? Het ging mij er vooral om dat zon transactie toch nooit en te nimmer tot stand kan komen. Het gaat gewoon om een chatconversatie, niet iemand die compleet zit te slapen en de extra 0 niet heeft gezien in een betaalverzoek.
Maar veranderen naar 120 tot 150 euro voor iets wat je echt wil zullen sommige mensen de aangepaste bedrag wel betalen ook al zijn ze niet blij.
Niet alleen pas je het bedrag aan, maar ook het totale sentiment. Nu gaat het ineens om iets wat je heel graag wil hebben en eigenlijk opnieuw overweegt en besluit de hogere prijs te betalen. Niet dat je erin bent gestonken door een 'edit knop trucje' en ineens vast zit aan een nieuwe prijs die compleet ridicuul is.

Mijns inzien heeft dat 0,niks met 'edit knop functionaliteit' te maken, maar gewoon een stel debielen. Of... laat ik het anders zeggen. Een naaibal en een idioot die erin meegaat.
Kunt ook gewoon een middelvinger terugsturen en verder gaan met je leven.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 1 juni 2022 16:11]

Niet alleen pas je het bedrag aan, maar ook het totale sentiment. Nu gaat het ineens om iets wat je heel graag wil hebben en eigenlijk opnieuw overweegt en besluit de hogere prijs te betalen.
Maar waarom koop je iets? Ja in genoeg gevallen is het iets wat je alleen maar nodig heb maar ook in veel gevallen is het dus dat je iets graag wil hebben anders ga je er niet op zoek naar. Dus de sentiment is vaak genoeg gewoon al aanwezig. Ik belicht het nu alleen extra.
Om eerlijk te zijn vind ik je argument van 120,- of 150,- op een basis bedrag van 100,- al compleet ridicuul en ik kan me geen enkele situatie voortellen waarbij ik iets anders zou sturen dan een middelvinger. Sowieso doe ik geen zaken met mensen die de spelregels veranderen, want die vertrouw ik per definitie niet. Iemand die daar intrapt, die verdiend het ook om die hogere prijs te betalen. Hopelijk is dat een les voor de volgende keer.

Dit soort scenarios hebben mijns inziens 0,niks met een edit knop te maken, maar gewoon mensen die de weg kwijt zijn.
Dus jij zou bijvoorbeeld een collector's edition van een game (eerste wat in me op komt omdat ik een gamer ben) die je graag wilt hebben en die nergens anders meer te koop is (niet in winkels of tweedehands) laten gaan vanwege 20 euro? Ik zal eerlijk zeggen dat ik zeker wel zou twijfelen in zo een situatie. Uiteraard ligt het aan veel dingen zoals wat is de huidige prijs en wat zit er allemaal in de collector's edition. Voor iets wat vol op nog verkrijgbaar is of weer komt geef ik je gelijk. Maar kijk eens naar de PS5 of Horizon forbidden west regalla edition. Mensen betalen daar gewoon het dubbele voor. Die 20 euro extra zullen ze er dan waarschijnlijk ook wel accepteren. Ja ze kiezen er dan zelf voor maar ik zou het wel snappen dat ze ervoor kiezen. De keuze tussen iets kopen wat duurder is dan afgesproken maar wat je graag wil hebben en tussen mogelijk lang moeten wachten of misschien zelfs nooit krijgen is dan echt niet makkelijk.

Het zou anders zijn als je bijvoorbeeld een stofzuiger zoekt. Die zijn inderdaad volop te verkrijgen.daar zal je ook meestal niet gebonden zijn aan merk of type, hooguit aan bepaalde eisen zoals de lengte van de snoer.
Ligt eraan wat de time window is: als dit een paar uur is wel ja. Persoonlijk zou ik 1 minuut lang zat vinden, puur voor typo-fixes. Time window is nog niet bekend.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 1 juni 2022 08:59]

Je kan een uur lang je verstuurde berichten verwijderen, dus ik neem aan dat ze voor het aanpassen eenzelfde tijd aanhouden...
Dat klopt, maar dat ze dat overnemen is een aanname idd, geen weet. :p Je weet het met WhatsApp nooit. Een uur vind ik best lang.
Of alleen editten zolang het bericht nog niet is gelezen (blauwe vinkjes) door de ander(en).
Dat maakt dan meteen een privacy probleem voor mensen die de vinkjes uit hebben staan. Je kunt dan aan de edit-knop zien of het gelezen is.
Laten we maar afwachten waar ze mee komen. Wellicht komen ze met totaal iets anders als gedacht.
Dat zal niet werken als de ontvanger dit uit heeft staan. Een timewindow verwacht ik eerder.
Gmail heeft ook een tijdslimiet waarbinnen je een mail nog kan intrekken. Ik maak daar zó vaak gebruik van, ondanks dat ik mijn mails altijd nog een keer nalees. Hetzelfde met whatsapp berichten; veel te vaak dat mijn tekst alweer van het scherm afloopt tijdens het typen zodat ik pas na verzenden zie dat er toch nog een typo in zit. Editen is dan makkelijker dan kopieer-delete-plak-edit-verstuur
veel te vaak dat mijn tekst alweer van het scherm afloopt tijdens het typen
Heb je dan je lettertype heel groot ingesteld, of typ je van die ellenlange WA-berichten zonder tussendoor te verzenden?

Zelf gebruik ik WA als een vluchtig en informeel communicatiemedium. Daar mogen soms best typo's in staan, dat begrijpt de ontvanger ook wel. Ik ga er ook geen lange verhalen in typen, als ik veel te zeggen heb, bel ik wel op.
Wanneer je WA in een formele setting gebruikt (bijv. bedrijfsmatig voor communicatie met je klanten/leveranciers), dan moet het soms nagenoeg foutloos zijn, en dan kan een Edit-knop echt wel uitkomst bieden. Zolang de ontvanger maar kan zien dat het bericht achteraf is aangepast (zoals bij Tweakers)
Waarom denk je dit? Zolang Whatsapp weinig juridische waarde heeft, zie ik niet waarom het fraude gevoelig is. Een bericht verwijderen heeft dan dezelfde impact.
Een whatsappbericht heeft net zoveel juridische waarde als elk ander briefje of bericht dat je stuurt, en in sommige gevallen zelfs nog meer vanwege de ontvangstbevestiging die je krijgt.
De ontvangstbevestiging zegt bar weinig, alleen dat het ontvangen is, meer niet, net zoals dat een afkeverbevestiging van e-mail weinig zegt. Je kan er echt geen rechten aan ontlenen of zo.
In het civiele recht en ook voor delen van het bestuursrecht geldt voor berichtenverkeer de ontvangsttheorie, waarbij een verzender die een beroep op een bericht wil doen moet aantonen dat deze ontvangen is. De vinkjes dat een bericht ontvangen is zijn dus van wezenlijk belang als je er een beroep op wilt doen. Ik snap dan ook niet waar je vandaan haalt dat je 'er geen rechten aan kunt ontlenen of zo'. En evenmin snap ik waarom je beweert dat Whatsapp weinig juridische waarde heeft. Laat me raden, je hebt 0 juridische achtergrond?
In deze zaak uit 2012 (https://blog.iusmentis.co...-van-een-gemoedstoestand/) werden de twee vinkjeds bij een bericht toch echt door de rechter gezien als bewijs dat het bericht bij de wederpartij (de werkgever) was afgeleverd. Of hij het gelezen had, was dan niet meer relevant.
Dank voor de verheldering, dit wist ik inderdaad niet! :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 1 juni 2022 14:18]

Berichten verstuurd met berichtendiensten zoals whatsapp vallen tegenwoordig onder het briefgeheim:
https://www.securitymanag...-uitbreiding-briefgeheim/
Maar wie gebruikt er WhatsApp voor belangrijke contractuele afspraken? En dat geldt trouwens ook voor mondelinge gesprekken, als ik mijn wagen verkoop en aan de telefoon spreek ik een prijs af met een koper van 10.000€, daar is toch ook geen 'aanpassingsgeschiedenisfunctie' voor als de koper dag erna afkomt met 'we hadden 1.000€' afgesproken? Voor zo'n zaken heb je gewoon papieren of digitale contracten, geen berichtje..
Echt heel erg veel mensen gebruiken Whatsapp voor afspraken. Ook als je de afspraken in een contract zet, zijn voor de uitleg van dat contract en geschillen ten aanzien van de uitvoering van dat contract Whatsappgesprekken een enorm belangrijk onderdeel, die geregeld een doorslaggevende rol spelen bij rechtszaken. Ter illustratie: denk aan grote softwarecontracten die - tegen alle contractuele afspraken in - wordt opgezegd per Whatsapp. Dat is gewoon de dagelijkse praktijk omdat mensen Whatsapp zoveel gebruiken.
dat is in apps als Slack en Teams toch ook zo, er staat (edited) bij, maar je kan niet zien wat er daarvoor heeft gestaan.
facebook heeft dacht ik zelfs de optie om te zien wat er oorspronkelijk was getyped
Als je net zoals bijvoorbeeld hier op het forum ziet er gewoon een melding bijzet dat het ge-edit is lijkt het me geen probleem. Eventuele berichten die als bewijs dienen aangedragen te worden zullen in dat geval niet meegenomen worden.
Lijkt mij dat het wel zichtbaar is dat het bericht is gewijzigd. Skype, Telegram, Discord, Teams hebben bijvoorbeeld ook een bericht aanpas functie zonder historie.
We zullen moeten afwachten, het gewijzigde bericht is niet eens zichtbaar in de screenshot, alleen de menu en prompt.
Kan me wel indenken dat ze dit doen, hoe vaak stuur je niet een bericht dat door autocorrect of dikke vingers verkeerd overkomt. Het is verschrikkelijk slecht geregeld op die smartphones, niks valt fatsoenlijk en snel te typen.
Je kan ook eventjes nalezen eer je met die dikke vingers op de verzend knop drukt.
Jij maakt nooit een dergelijke fout blijkbaar. Het zou het gemak moeten dienen, niet dat alles nog heel secuur nagelezen moet worden op een klein schermpje.
Met autocorrectie en 6-7" smartphones tegenwoordig is het wel moeilijker om echt grote fouten te maken. Op mijn eerste smartphone, de htc wildfire, kan ik dat nog voorstellen..
Het probleem *is* autocorrect dat correcte woorden toch wijzigt omdat het meent dat een ander woord beter in de context past.
Ik ontken ook niet dat het gebeurd, maar ik kan meestal toch echt wel een groot deel van het woord verkeert typen en toch een goed voorstel krijgen, een fout kan je meestal ook wel gelijk zien. Meeste correcties bij mij liggen meestal aan mijn eigen taalkunde :)
Juist en probeer maar eens engelse termen te gebruiken terwijl de taal op Nederlands staat... :|

En nalezen: we lezen wat je getypt zagen maar dat kan daarna dus aangepast worden (door de auto-correct).
En daar zit hem juist het probleem, leuk dat je er zelf uiteindelijk ook op uitkomt!
Eindelijk je typo's aanpassen, als je dan toch 'gedwongen' op meta moet. Zo aan gewend door andere apps.
Dat kan nu in principe ook door het hele bericht te selecteren, kopiëren, verwijderen voor iedereen en opnieuw te sturen met typefouten gefixt :p
Dat klopt, maar dat is vervelend, omdat dat ook een extra notificatie triggered. Alhoewel, wie weet of WhatsApp een notificatie zal sturen als je je bericht bewerkt hebt.
WhatsApp notificaties zijn standaard bij iedere android telefoon die ik de afgelopen 3 jaar in handen gehad heb 0 tot 5 minuten vertraagd dus dat zal niet uit maken. Sinds die doze meuk erin zit is het een drama met whatsapp notificaties. En sinds Whatsapp nog steeds een eigen niet goed werkend push bericht systeem gebruikt hebben we dus vertragingen.
Veel mensen beseffen dit alleen niet totdat ze de telefoon neerleggen met scherm uit en een reeks berichten sturen. Dan zal je zien dat berichten vertraagd zijn.

Kortom zelfs als ze een notificatie sturen komt deze waarschijnlijk zo laat dat je het niet eens door hebt.
Dat ligt erg aan welke skin je gebruikt. Zelf al heel lang geen problemen meer met notificaties. Komt altijd op tijd. :)

Misschien WhatsApp uitsluiten van batterijoptimalisaties?
Nee het heeft echt niets te maken met wat voor besparing of management opties dan ook. En ik heb het probleem met samsungs, huawei, redmi, xiaomi, oppo, 3/4/5g maar apps als line zijn wel weer instant omdat die het standaard android systeem gebruiken.

Veel mensen denken ook dat ze geen problemen hebben met notificaties tot je ze laat testen waar je bij zit dan is er toch ineens een vertraging. Ik heb anderen hetzelfde laten testen en jawel altijd een vertraging. Ik denk dat het komt omdat whatsapp zijn eigen berichten systeem gebruikt en die komt niet door de android doze of er is iets met de whatsapp server niet goed. Al ben ik er niet eens 100% van dat het door doze komt want zelfs dat heb ik via de ADB uit geforceerd en nog is het probleem er. Dit is echt een probleem vanaf android 9. Alle toestellen met 8 of nouder werken prima. Ik heb werkelijk ieder trucje op het internet al op iedere telefoon geprobeerd en het is gewoon niet de oorzaak.
Ok, maar ik heb het uitgetest en zit geen vertraging in bij mij zoals ik net zeg. En definieer 'vertraging'. 5 seconden? 50 seconden? 5 minuten?
Random tussen de 0 seconden en 5 minuten. Het heeft dan ook met een diepere functie te maken. Denk iets mer of server side of wifi/4g intervals.
Maar soms is het net nadat je je telefoon neerlegt instant soms is het na een half uur geen telefoongebruik nog instant maar soms ook niet. er is geen pijl op te trekken.
Zou handig zijn als je de video- en belfunctie zou kunnen blokkeren om te voorkomen dat je per ongeluk (video)belt als je die functie aanraakt.

[Reactie gewijzigd door cc12 op 1 juni 2022 09:53]

Dit. Die belfunctie op DND kunnen zetten zou echt superhandig zijn
Verdorie, dat werd wel tijd.
/edit: opgeschoond..

[Reactie gewijzigd door Maar.10 op 1 juni 2022 08:58]

Dat zou eens tijd worden maar zou wel een tijdslimiet aan hangen. Niet dat je na een paar uur nog kan wijzigen.
Persoonlijk typ ik weleens foutjes, irritant dat je het niet kan aanpassen.
WABetaInfo toont een screenshot waarin de aanpassingsfunctie zichtbaar is voor al verstuurde berichten. De website denkt dat er waarschijnlijk geen aanpassingsgeschiedenisfunctie komt, zodat gebruikers niet eerdere versies van aangepaste berichten kunnen bekijken. Volgens WABetaInfo is de wijzigingsoptie momenteel in ontwikkeling dus het kan dat ook zo'n functie alsnog beschikbaar komt. Momenteel is nog onduidelijk hoe lang gebruikers de tijd krijgen om verstuurde berichten nog te kunnen aanpassen.
Ik denk dat de functie wel goed uitgedacht moet worden, bijv. hoelang de tijd tot wanneer je het kan aanpassen en/of het aan te passsen valt als de ontvanger al gelezen heeft of niet?

En waarom geen geschiedenisfunctie? In verband met extra opslag of dergelijks?
Een edit knop. Nou jongens, wat een innovatie!

Hier komt het nadeel van de architectuur Whatsapp wel naar boven: het feit dat alle gesprekken niet op een centrale server staan. Het is met de huidige opzet lastig om accuraat edits door te voeren voor alle gebruikers in het gesprek.
Het vreemde is dat ze niet werkelijk innoveren , wat wel zou kunnen door die basis architectuur aan te gaan pakken. Ze blijven vasthouden aan wat jaren geleden als beste oplossing voor die tijd gekozen is. Het is natuurlijk geen kleine klus om iets geheel nieuws eronder te bouwen, maar ook weer niet onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door fre0n op 1 juni 2022 09:59]

Edits zijn niet zo moeilijk, je stuurt een speciaal bericht met een verwijzing naar een eerder bericht-ID met daarin een delta/vervangende tekst, en rendert dat niet als losstaand bericht. Zodra dat bericht op je telefoon aankomt, vervang je achteraf de tekst, en voor grote chats kun je de twee eventueel in de lokale database al koppelen.

Dat is tenminste hoe Matrix het doet en ik zie niet waarom dat hier niet zou kunnen. Daar is geen grote architectuurswijziging voor nodig, alleen een extra controlebericht dat niet moet worden getoond in oude versies, met eventueel een eenmalige popup dat alleen bij nieuwe versies van de app je wijzigingen zichtbaar zullen zijn.

Je zou ook een volledige replace van het originele bericht kunnen doen op backend-niveau, dan heb je ook geen berichtgeschiedenis als je opnieuw synchroniseert. Ik vind het geen mooie oplossing, maar het functioneert net zo goed. Het lijkt me sterk dat dit een probleem is dat om technische redenen bestaat, dit lijkt me meer gewoon een keuze over welke features je client nou wel of niet moet hebben.
Zoals de meeste mensen hier al aangeven lijkt me dit redelijk fraudegevoelig. Dat is wel afhankelijk van de termijn, 1 minuut is een ander verhaal dan 1 uur.

Hopelijk voegen ze ook het voorgaande bericht toe (long press op het bericht?) Zodat je altijd het originele bericht nog kan achterhalen
Waarschijnlijk niet. Net zoals hier op t forum kun je wel wijzigen maar geen history zien. Zelfde mate van fraudegevoeligheid

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee