Amazon vernieuwt Fire 7-budgettablet met USB-C en hoger geklokte soc

Amazon vernieuwt zijn Fire 7-tablet. Deze krijgt onder meer een USB-C-aansluiting en een hoger geklokte soc met Arm-cores. De tablet komt in juni beschikbaar vanaf 65 euro voor een model met advertenties. De tablet komt vooralsnog niet uit in Nederland.

De grootste verandering in het 2022-model van de Fire 7-tablet is de toevoeging van USB-C. Het voorgaande model had een micro-USB-aansluiting. Volgens Amazon duurt het vier uur om de tablet op te laden met een 5W-oplader. Daarbij claimt Amazon een langere accuduur tot tien uur, waar de geclaimde accuduur bij het model uit 2019 zeven uur bedroeg.

De nieuwe variant krijgt ook een MediaTek-soc met vier Arm Cortex-A53-cores op 2,0GHz. De voorgaande Fire 7-tablet had ook vier Cortex-A53-kernen, maar dan op 1,3GHz. De Fire 7 2022 krijgt ook 2GB geheugen, waar de vorige variant 1GB had.

Zowel aan de voorkant als aan de achterkant zit een 2-megapixelcamera met ondersteuning voor 720p-video-opnames. Aan de voorkant van de Fire 7 zit weer een ips-scherm met een beelddiagonaal van 7" en een resolutie van 1024x600 pixels. Ook de opslag blijft hetzelfde: Amazon levert de tablet met 16GB of 32GB aan opslagcapaciteit, wat kan worden uitgebreid met een micro-SD-kaart van maximaal 1TB.

Net als andere Amazon-tablets wordt de Fire 7 verder geleverd met Fire OS, een fork van Android die wordt geleverd met Amazons launcher en appstore. Google Play is daarmee niet standaard beschikbaar. Amazon levert de Fire 7 2022 met Fire OS 8, dat is gebaseerd op Android 11. Een 16GB-variant kost bij Amazon Duitsland 65 euro met advertenties in de software. Een model zonder ads kost 80 euro. De 32GB-variant kost in beide gevallen tien euro extra. Op het moment van schrijven is de tablet nog niet beschikbaar bij Amazon Nederland.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

19-05-2022 • 09:53

42 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (42)

42
42
25
5
0
13
Wijzig sortering
Wat is het stroomverbruik van dit ding? Want het is ideaal en goedkoop om als kiosk op te hangen voor Home Assistant.
Ik zat eigenlijk precies hetzelfde te denken... Maar hij werkt op een batterij en in principe is de soc ook wel wat lager te klokken voor minder warmteontwikkeling en meer batterijbesparing..
Maar hij werkt op een batterij
Die accu moet ergens mee opladen (USB-C aansluiting). Daarvan is het stroomverbruik interessant.

Overigens is het ook mogelijk om een tablet te gebruiken zonder accu (toegegeven, met wat geknutsel), wat voor een kiosk niet eens zo'n slecht idee is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 mei 2022 10:27]

Nou ja ik bedoel, hij werkt op een batterij, dus het batterijgebruik moet beperkt zijn om een tijd mee te gaan op deze batterij. De batterij kan er inderdaad natuurlijk uit en vervangen worden door iets praktisch, een temperatuursensor ofzo.
4 uur opladen met 5 watt is 20 Wh, gedeeld door de tien uur claim is 2 Watt...

Dat kon je zelf niet uitrekenen? :+
Er zijn wel wat verschillen. 10 uur netflix streamen of videobellen is niet hetzelfde als 10 uur een html dasboard tonen met een refresh af en toe.
Dit dus. Sterker nog hij staat 95 procent op standby
De temperatuur, schermhelderheid, leeftijd van de accu en ga zo maar door hebben er ook allemaal mee te maken. Daarbij is Amazon constant aan het luisteren, wat kost dat?

Als dit ding ergens op en vast plaatst staat/hangt, kun je er ook gewoon een powerbank aanhangen, kun je zo een week vooruit lijkt me.
Je kon de Amazon Fire tablets altijd met Fire Toolbox aanpassen naar een bijna stock Android tablet.
Dus geen Amazon launcher, geen ads en wel de Google Play Store.
Maar recente updates van de tablets heeft ervoor gezorgd dat dit - momenteel - niet meer goed werkt.

En wanneer die tablets dan in de aanbieding waren, waren het best geinige tablets om dat mee te proberen. (zelf geen ervaring mee).

Helaas in Nederland niet/nauwelijks te krijgen (voor de lage prijzen) en bijvoorbeeld Samsung heeft tegenwoordig ook erg goedkope tablets dat het de vraag is of het dan de moeite nog wel waard is.
Zo'n tablet lijkt me echt perfect om LineageOS op te zetten en voor hobbyprojectjes te gebruiken eigenlijk. Inbouwen in een kastje voor een home assistant control panel, bijvoorbeeld. Of volgooien met kaarten van Here WeGo/OsmAnd en dan gebruiken als toegewijde offline navigatietablet zodat je zonder risico van afleiding kan navigeren met up-to-date kaarten als je geen Android Auto o.i.d. hebt.

Ik ben wel bang dat Amazon de bootloader keihard dicht heeft geforceerd omdat men anders de advertentievrije software op de advertentietablet zou kunnen gooien. Jammer.
Ah, het lijkt erop dat ze een exploit voor Mediatek-processors gebruiken of een test point voor het forceren van boot rom-modus. Hopelijk heeft Amazon die ontwerpfouten niet opgelost in de nieuwe versie.

Dat mtk-su nog steeds werkt, is wel een risico voor dat apparaat, zeg. Heel leuk dat we onze tablet kunnen rooten op die methode maar iedere andere app die een binary kan aanroepen kan dat ook...
De vraag is vooral welke MTK processor ze gebruiken. Er is wel een grote kans dat deze nu of binnenkort te kraken is inderdaad, low budget tablet met low budget cpu.
Dat mtk-su nog steeds werkt, is wel een risico voor dat apparaat, zeg. Heel leuk dat we onze tablet kunnen rooten op die methode maar iedere andere app die een binary kan aanroepen kan dat ook...
En op een PC loop je ook altijd risico met elke applicatie die je start. Het zou zomaar een privilege escalation kunnen gebruiken om zo alles over te nemen. :o

Als je als tweaker een beetje oplet, is dat helemaal niet zo'n groot risico. ;)
Nou ja, ze zullen op zijn minst hun best moeten doen om zomaar rootrechten te krijgen. Het kan wel, maar het is wat meer moeite. Als je Windows goed instelt (belangrijk: UAC-slider helemaal omhoog) dan zul je toch een 0day moeten treffen wil je zomaar malware met administratorprivileges tegenkomen zonder prompt.

Ik ben vooral bang voor de "gemiddelde gebruiker" die wat apps van de Amazon App Store plukt. Google Play heeft een malwareprobleem dat ze met veel automatisering grotendeels hebben weten op te lossen maar van Amazon hoor ik eigenlijk niet zoveel.

Je wilt niet dat een spelletje dat iemand in de Amazon Store flikkert zomaar je tablet op de achtergrond root en dat is best eenvoudig te doen. Dat, gecombineerd met het feit dat virusscanners op Android net zo beperkt zijn als je rekenmachine in systeemtoegang, maakt de malwaresituatie op Android net wat anders dan op je computer.
Ik ben vooral bang voor de "gemiddelde gebruiker" die wat apps van de Amazon App Store plukt. Google Play heeft een malwareprobleem dat ze met veel automatisering grotendeels hebben weten op te lossen maar van Amazon hoor ik eigenlijk niet zoveel.
Dat je niet zoveel hoort is toch goed? Slecht nieuws verspreidt zich sneller dan goed nieuws. Geen nieuws is daarom vaak een indicatie dat iets goed genoeg is (of simpelweg niet populair :P).
Je wilt niet dat een spelletje dat iemand in de Amazon Store flikkert zomaar je tablet op de achtergrond root en dat is best eenvoudig te doen.
Dan moet Amazon wel gaar personeel in dienst hebben genomen, want voor zover ik begrijp controleren ze - net als Apple - je app vooraf: https://www.developer.ama...pp-submission-status.html
Oké, zelfs met het beste personeel kan het dan nog wel eens misgaan, maar in ieder geval niet aan de lopende band.
Ze laten inderdaad niet zomaar alles toe en dat is in dat opzicht al beter dan wat Google doet. Echter is een handmatige controle niet echt voldoende om malware te vinden.

Versleutel malware in de app en laat de app de code pas uitpakken en aanroepen nadat de API server de sleutel weggeeft. Amazon gaat je malware op die manier nooit vinden en jij komt als kwaadaardige ontwikkelaar makkelijk door de checks heen.

Dit probleem heb je natuurlijk met iedere store en je kunt er nooit omheen komen. Zelfs in open source kun je boobytraps verstoppen als je je best doet. Daarom is het belangrijk dat exploits zo snel en breed mogelijk moeten worden opgelost: Android heeft behoorlijk goede sandboxing en zolang die sandbox maar intact blijft, is het risico van kwaadaardige code minimaal. Dat is waarom ik de mtk-su-exploit zo'n probleem vind, het toont aan dat ondanks de vele maatregelen die in Android zijn ingebouwd er alsnog exploits klaarliggen om het hele apparaat over te nemen (die blijkbaar nog niet gepatcht zijn?!?).

Ik vind natuurlijk wel dat gebruikers de keuze moeten hebben hun apparaat te rooten. Dat moet dan alleen wel gebeuren op de normale methode, namelijk door de bootloader te ontgrendelen (waarna het apparaat alle data wist) met fysieke toegang tot het apparaat.
Doe er geen bankzaken op en who cares?
probleem is als je op je lokale wifi zit en het dus ook andere devices probeert te hacken. zet daarom altijd een gast wifi op of gebruik een goede router met firewall regels en filters.
Voor een HomeAssistant control pannel heb je toch alleen een browser nodig die in full screen wil draaien?
Gok dat je 'm dan niet hoeft te rooten.

Ook random APKs die MQTT toggles enzo bieden kan je wel starten, zolang je geen Google APIs voor positie e.d. gaat gebruiken.
De browserversie werkt maar de app heeft nog wat andere features (zoals feedback communiceren over sensoren van het apparaat, batterijstatus, en nog wat trucjes).

Ik zou hem eigenlijk rooten om al het spul dat ik niet nodig heb (lees: bijna alles van Amazon) eraf te gooien zodat hij wat vloeiender werkt. Die 2GB aan RAM zijn niet bepaald spectaculair voor Android 11. Wie weet is het nergens voor nodig, natuurlijk.
Ik weet niet hoe het op de Fire Tablet is, maar op mijn Fire TV Stick 4K met 2GB RAM draait alles supersnel en vloeiend. Natuurlijk zou ik ook best een paar dingen eraf willen gooien, maar het is niet heel erg nodig.
Op mijn Oneplus One loop ik wel tegen wat geheugenbeperkingen aan, vooral in combinatie met bijvoorbeeld Firefox. Wellicht mist er in LineageOS het een en ander aan optimalisaties, maar het feit dat mijn hoofdtelefoon met 6GB RAM constant 4GB gebruikt doet mij toch denken dat Android 11 beter af is met een GB of extra RAM.

Op zich goed om te horen dat Amazon hun apparaten relatief goed heeft geoptimaliseerd natuurlijk!
Moet je hem überhaupt rooten voor een beetje de-clutteren?
Ik kan op mijn Samsung "gewoon" via die android debug bridge "gelockte" apps er af shovelen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 19 mei 2022 13:29]

De laatste keer dat ik me over die dingen inlas was dat niet zomaar mogelijk, maar hopelijk is dat in de tussentijd verbeterd.

De manier waarop korting wordt gegeven (met advertenties is het ding een paar tientjes goedkoper) geeft Amazon een goede reden om te voorkomen dat men de advertentieapps eraf haalt en de advertentievrije apps erop zet.

Aangezien de Amazon-apps redelijk met de launcher geïntegreerd zijn, denk ik dat je met het uitschakelen van veel bloat nog wel eens instabiliteit kan veroorzaken, of in elk geval makkelijker dan bij sommige fabrikanten.
Of je installeert de app wat misschien wel beetje teveel van het goede zou zijn.

Moet zeggen dat ik direct aan een home assistant bedieningspaneel aan het denken was toen ik de titel las.
Wat helemaal handig zou zijn, is om bepaalde Home Assistant data te kunnen tonen op lock screen. Niet opgezocht of dat eigenlijk kan. Schoot me eigenlijk net te binnen
Zit er wel een GPS/Galileo/glosnass chip in dan?
Nee (alhoewel ik daar tegenwoordig wel van uit ging, eigenlijk), maar daar zijn workarounds voor met een externe GPS-ontvanger op de USB-poort of aangesloten op Bluetooth.
Gelukkig is de opslag uit te breiden met een sd-kaartje. Helaas is het werkgeheugen naar mijn idee met 2 GB aan de kleine kant.

Wel is het mijn ervaring dat Amazon voor zijn 'eigen' hardware zoals ook de kindles in de regel niet te veel vraagt. Zij zien die dingen meestal als 'winkelwagen' voor de rest van de organisatie. Dus ja het kan toch wel interessant zijn.

Mijn gedachte is dit te gebruiken voor huis-automatisering en/of internet-radio bediening. Maar voorlopig heb ik nog iets te veel andere hobbies en vooral te weinig tijd.
heeft iemand ervaring met deze tablets?

weet niet of je veel kan verwachten van een tablet voor 80 euro,
maar zo met USB C wordt hij wel een stuk interessanter.
Ik heb twee van de "kids" gekocht (door een mail forwarding dienst) voor 65€ inkl dikke hoesje en Amazon kids voor een jaar.

Zij zijn niet snel, maar zij draaien Netflix zonder problemen.

Let op: het installeren van apps is heel ingewikkeld, want je moet jouw adres in Duitsland zetten en daarna apps vanaf Amazon "kopen" en later downloaden op de tablet. Gewoon de appstore openen en installeren werkt niet voor mij.
Goed om te weten,
Ik zit zelf te kijken voor een simpel tabletje waar ik films en video op kan streamen als ik bv op vakantie ben.
zelf download ik apps vanuit APK Pure, neem aan gezien het android is je gewoon APK's kan installeren?
Dat klopt: je kunt gewoon APK's installeren.
Anoniem: 30722
19 mei 2022 10:23
Leuk nieuws waar we in Nederland niets aan hebben 🤷🏻‍♂️😂
Hoezo? Je kunt hem gewoon kopen bij Amazon Duitsland.
Anoniem: 30722
@TheVivaldi19 mei 2022 11:50
Ja, maar dan heb je gezeur met apps installeren enzo. En die sturen niet naar Nederland, dus altijd een tussenstop nodig. 🤦🏻‍♂️
Apps zijn geen probleem; alleen die tussenstop, maar daar zijn genoeg oplossingen voor.
Onbruikbaar door de resolutie, dit moet gewoon minimaal 1080p zijn naar mening.
Hoezo? Android schaalt toch gewoon?

Welke toepassingen vereisen 1080p? Dus voor welke toepassingen is ie nu onbruikbaar?

Tuurlijk, full-hd zal er scherper uit zien, maar dan zou ie ook weer duurder worden. Er zijn zat tablets met een hogere prijs en een hogere resolutie. En er zijn vast ook wel mensen die beweren dat full-hd onbruikbaar is, en je minimaal 4K nodig hebt om je mail te kunnen checken....
Websites schalen in veel gevallen niet meer naar zulke lage resoluties
Niet in mijn ervaring. Veruit de meeste websites schalen prima op zulke lage resoluties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee