Techuitdagingen van start-ups - ‘IT’ers wisten niet hoe databots werken’

Ieder jaar beginnen er in de lage landen tientallen techstart-ups, die grootse dromen hebben, maar technische hobbels moeten overwinnen om die waar te maken. In dit artikel bespreken we waar start-up Teroco zoal tegenaan liep bij het ontwikkelen van zijn rpa-databots.

Steeds meer eentonige, herhaalde bedrijfsprocessen kunnen tegenwoordig geautomatiseerd worden en steeds meer bedrijven spelen daarop in. Dergelijke automatiseringstechnologie is dan wel verre van nieuw, de ontwikkeling ervan staat niet stil. Er kan dus steeds meer geautomatiseerd worden en de technologie kan tegenwoordig ook gecombineerd worden met AI. Een bedrijf dat zich specialiseert in de ins en outs van deze technologie, is het Belgische Teroco. Voordat de oprichters zich expert konden noemen op het gebied van digitale automatisering, moesten ze er echter zelf nog een boel over leren.

  • Bedrijf: Teroco
  • Opgericht: 2017, Herentals
  • Initiatiefnemers: Johan Van den Bulck en Pascal Kemps
  • Product: rpa-databots die routinetaken automatiseren
  • Productiefase: Teroco maakt al vanaf de oprichting databots voor klanten
  • Prijs: een databot door Teroco laten installeren kost tussen de 15.000 en 25.000 euro

De technologie waar de start-up mee bezig is, heet robotic process automation, of rpa. Teroco is alleen niet zo'n fan van die benaming. "Het heeft niets met robots te maken en de systemen kunnen tegenwoordig zoveel meer dan een beetje taakjes automatiseren", stelt Pascal Kemps, een van de twee oprichters van Teroco.

Kemps noemt het liever 'hyperautomation'. Die term dekt volgens hem veel beter de lading van wat Teroco allemaal doet. "Dat is het combineren van rpa, machinelearning, AI, standaardapps en tooltjes die je zo kunt gebruiken zonder er code bij te schrijven". Teroco wil namelijk met zijn bots niet alleen repetitieve taken automatiseren, maar ook 'bruggen bouwen' tussen oude en nieuwe technologie en externe technologie, van bijvoorbeeld klanten, leveranciers en de overheid, om de efficiëntie te verhogen. Door automatisering worden taken volgens het Belgische bedrijf sneller en nauwkeuriger uitgevoerd, en kunnen de werknemers die voorheen opgezadeld waren met dergelijke monotone werkjes, zich bezighouden met mentaal stimulerender werk.

Uit noodzaak

Oprichters Teroco
Pascal Kemps (links) en Johan Van den Bulck

Het ontstaan ligt bij Johan Van den Bulck, de medeoprichter van Teroco. Zijn vorige werkgever was in zwaar weer terechtgekomen en moest zichzelf snel heruitvinden. Het bedrijf wilde digital first gaan en daarvoor een hoop digitaliseren, zoals apps opzetten, maar er was geen geld en tijd om dat op de dure, meerjarige manier te doen. Daarom werd besloten om een bestaande technologie, rpa, op een 'ongewone' manier te gaan inzetten. Door de noodzaak om snel te innoveren, kwamen ze erachter dat het mogelijk is om met die technologie veel meer te doen dan taakjes op een desktop automatiseren.

Kemps had toen hij het bedrijf samen met Van den Bulck begon, geen enkele ervaring met rpa's. Hij komt uit de logistiek en heeft jarenlang bij DHL gewerkt bij het strategische accountmanagement. "Dan zoek je oplossingen om je te onderscheiden van de concurrentie die niet prijsgerelateerd zijn, dus zetten wij in op innovatie. Ik liep alleen telkens tegen het probleem aan dat die prachtig mooie innovatieve technologie niet aangesloten kan worden op klassieke IT-systemen."

Hoewel Van den Bulck ook geen IT-achtergrond had, had hij wel door dat veel meer bedrijven baat zouden hebben bij deze 'atypische' manier van rpa's gebruiken. Hij zag dat het veel potentie had voor een onderneming. Kemps had op zijn beurt bij DHL de problemen gezien die bedrijven kunnen ondervinden. Daarom startten ze samen een bedrijf dat andere bedrijven kan helpen met het maken van zo’n databot.

Atypische aanwending

Een voorbeeld van een atypische toepassing waarvoor rpa wordt gebruikt, is het monitoren van industriële gassen, legt Kemps uit. "Zo’n bot wordt nooit moe en kan waanzinnige hoeveelheden data verwerken. Op een bepaald moment gaat hij een patroon herkennen, waarbij hij het meteen doorheeft als er iets misgaat. Dan stuurt de bot een bericht naar de service engineer, die gebeld wordt en via een robotstem te horen krijgt waar het potentiële incident zich afspeelt. Via WhatsApp krijgt hij dan de juiste gegevens van het incident." Zo’n proces werd eerst handmatig gedaan, maar kan nu met hulp van een combinatie van data- en voicebots geautomatiseerd worden.

Zelf zegt Kemps dat Teroco een van de eerste bedrijven is die rpa 'atypisch' uitvoerden. Hij vergelijkt het met de mobiele telefoon. "Voor de introductie van smartphones had niemand bedacht dat zo’n ding voor meer toepassingen geschikt is dan bellen en sms’en, maar ondertussen is het de standaard geworden." Ook de 'atypische toepassingen' van rpa’s zijn nu de standaard, beweert Kemps. "De bots worden nu bijvoorbeeld massaal ingezet voor application performance management. Zo’n bot is namelijk systeemonafhankelijk en kan perfect systemen en flows volgen, logs detecteren en nakijken. Aan dergelijke toepassingen had niemand gedacht toen rpa’s uitgevonden werden."

Klanten van Teroco komen uit verschillende sectoren. Zoals verzekeringen, sales en marketing, en hrm. Een van de grootste klanten van Teroco bevindt zich in de logistieksector: Toyota Material Handling. "Daar doen we de orderverwerking voor de productie van vorkheftrucks. Elke vorkheftruck is in tig combinaties beschikbaar, dus zo’n bestelling kan best complex zijn en moet dan bijvoorbeeld vergeleken worden met het erp-systeem waarin de bestelling binnenkomt. Dat verschilt van het erp-systeem van de fabrieken. Ook moet het vergeleken worden met configuratiesheets en dergelijke. Orders komen binnen, de bot neemt die op en gaat die afwerken tot en met de bestelling."

De mensen die eerst die orders handmatig verwerkten, hebben nu de taak om de fouten af te handelen die de bot niet zelf kan oplossen. Orders die niet automatisch verwerkt kunnen worden, bijvoorbeeld omdat er een afwijkende configuratie gevraagd wordt, vereisen dus nog wel handwerk. Maar, stelt Kemps, dat werk is voor die mensen een stuk minder afstompend dan wat ze eerder deden.

Toyota Material Handling
Toyota Material Handling is een van Teroco's grootste klanten.

Abusievelijke aanwerving

Toen de twee met het bedrijf begonnen, ging niet alles van een leien dakje. Hoewel Van den Bulck vanuit zijn vorige baan kennis had van de technologie, had hij aan het begin weinig knowhow van hoe rpa’s daadwerkelijk ontwikkeld moesten worden. Zo op het oog leek het hem en Kemps dusdanig eenvoudig dat ze ervan uitgingen dat ze klanten niet eens hoefden te helpen. "We zijn begonnen als een matchmaker. We dachten dat klanten de technologie wel zouden begrijpen, maar alleen moeite zouden hebben om uit de honderden tooltjes de juiste te vinden, die bij elkaar passen, en ze goed te laten samenwerken", zegt Kemps. "Daar moesten we heel snel van afstappen, want de IT-mensen van de klanten wisten helemaal niet hoe de rpa-technologie werkt."

Teroco moest zelf van begin tot eind de rpa’s voor zijn klanten gaan ontwikkelen. Dat Van den Bulck en Kemps zelf ook geen helder beeld hadden van hoe rpa’s werken, bleek al bij Teroco’s eerste aanwervingen. Van den Bulck en Kemps namen een programmeur aan in de veronderstelling dat er een hele hoop gecodeerd moest worden. "Hij heeft in de afgelopen vijf jaar nog geen lijntje code hoeven schrijven", lacht Kemps. De rpa kan namelijk zo in de userinterface geïntegreerd worden. Ook kunnen de bots gebruikmaken van soap- en rest-api’s, evenals sql-queries. Een programmeur aannemen was dus eigenlijk een vergissing. Teroco moest dus in korte tijd zijn hele businessmodel omgooien en andere soorten mensen aannemen dan aanvankelijk gedacht.

Kwestie van koppelen

Google Foto's: ocr
Een voorbeeld van ocr in Google Foto's

In wezen 'maakt' Teroco geen technologie. "We pakken bestaande technologie en koppelen die aan elkaar", simplificeert Kemps. Een voorbeeld is ocr-modules. Die bestonden al, maar Teroco koppelt ze aan een geavanceerde rpa-module. Daardoor kan het alle gegevens die ocr genereert, niet alleen in Excel gieten, maar ook rechtstreeks invoeren in de systemen van de klant. Het gaat dus om de manier waarop die ‘bouwblokken’ worden gestapeld; dat is volgens Kemps de toegevoegde waarde van Teroco.

Aanvankelijk zocht Teroco partners uit die in staat waren om zijn visie te realiseren op de verschillende deeldomeinen, zoals ocr, natural language processing en AI. "Als je bijvoorbeeld ocr googelt, heb je tientallen leveranciers die wel iets kunnen aanbieden, maar dat zijn niet per se de leveranciers die ons in staat stellen om dat op grotere schaal toe te passen op de manier die wij willen." Voor AI werkt Teroco bijvoorbeeld samen met IBM Watson, en voor het lezen en verwerken van documenten wordt Abbyy gebruikt.

Al die modules van al hun partners worden aan elkaar gekoppeld, met aan het hoofd een rpa-module. Dat geheel wordt vervolgens als een opzichzelfstaand programma gekoppeld aan de digitale infrastructuur van de klant. "De databot kan als het ware als olie tussen de bestaande infrastructuur heen glijden en daar alles beter en efficiënter laten draaien zonder iets aan die bestaande systemen te veranderen."

De keuze voor de tools hangt onder meer af van twee kenmerken die elke databot volgens Kemps moet hebben. Zo moet de bot modulair zijn. Dat houdt in dat als er een taak gemaakt is, de bestanden voor die taak de volgende keer hergebruikt kunnen worden. "Dat ging hiervoor heel vaak mis, aangezien die systemen gezien werden als een persoonlijk slaafje van iemand op zijn pc."

"Ook moet het schaalbaar gemaakt worden", vervolgt Kemps. "Dat je zegt van: in plaats van één botje dat op jouw pc draait, wil ik er vijf of zes die op een server draaien en die ’s ochtends bijvoorbeeld binnenkomende transporten verwerken, ’s middags orders verwerken en ’s avonds de facturatie. Dan moet je wel die installaties kunnen schalen, maar dat kan dus zonder code."

Botmaakproces

Het eerste wat Teroco doet bij de klant, is het proces mappen, dus tot in de fijnste details het proces uittekenen. "De basis van alles is dat je het bedrijfsproces dat geautomatiseerd moet worden, stapje voor stapje kunt beschrijven. Dan kunnen we een bot dat aanleren", legt Kemps uit. Het proces moet dus volledig repliceerbaar zijn, want de bot heeft geen probleemoplossend vermogen. Met behulp van machinelearning kan de bot wel patronen herkennen, maar hij kan niet improviseren. "De bots gaan gewoon met brute rekenkracht en gigantisch veel geheugen een patroon herkennen."

Zodra het geautomatiseerd kan worden, begint de opleiding van de bot. "Ik ga klappen krijgen als ik terugkom op kantoor, maar je kunt het eigenlijk vergelijken met het uittekenen van het proces. Iedereen kan dat leren." Teroco geeft klanten tegenwoordig een opleiding waardoor ze het 'standaardwerk' zelf leren te doen. Want hoewel Van den Bulck en Kemps hebben geleerd dat niet elk bedrijf verstand heeft van rpa's, zijn ze nog steeds van mening dat de technologie in de basis zeer eenvoudig is.

Het Belgische databotbedrijf houdt zich daarom voor het grootste deel bezig met de complexere 'minder courante toepassingen', zoals het voorbeeld met de industriële gassen. Bij dat voorbeeld moeten er namelijk ook voicebots aangestuurd worden, wat gebeurt via api’s. "Dat is voor de gewone gebruiker niet doenlijk, dus dat zijn typische gevallen waarvoor wij worden ingezet."

Databot in UiPath
De 'binnenkant' van een databot in UiPath. Hierin worden de procesmodellen beschreven, waardoor de bot stap voor stap ziet wat zijn taken zijn.

Nieuwe ontwikkelingen

Teroco is nu zo’n vijf jaar bezig en de ontwikkeling van de hyperautomation-technologie staat natuurlijk niet stil. Dingen die nu nog niet te automatiseren zijn, kunnen dat wel zijn over een aantal jaar, misschien wel over een aantal maanden. Zo was het een tijd terug nog niet mogelijk voor de databots om fotodataformaten te lezen, maar is dat nu wel beschikbaar.

Iets wat nu nog niet kan, maar volgens Kemps later wel, is zelfcorrectie van databots. “De bots kennen momenteel alleen vaste business rules, maar IBM is bijvoorbeeld bezig om ze te koppelen aan AI. Er gaat gigantisch veel data over en weer en machinelearningsystemen leren patronen te detecteren. Ik ben er vrij zeker van dat we binnen een paar jaar de eerste toepassingen zullen zien van bots die bots bouwen en dus kleine processen van bots gaan automatiseren.”

Ook wordt er constant gekeken naar nieuwe rpa-toepassingen. Zo heeft Microsoft onlangs het Power Automate-platform uitgebracht, een tool waarmee het mogelijk is om rpa’s te maken binnen de Windows-omgeving. "Dat is een fantastische vooruitgang, want de bots konden al schermen genereren en websessies ondersteunen, maar nu werkt de klant volledig binnen een vertrouwde omgeving."

Het is dus belangrijk dat Teroco de technologie goed in de gaten blijft houden én hoe die het best ingezet kan worden, benadrukt Kemps. "Een nieuwe technologie is één zaak. Hoe je die kunt inzetten om schaalbare, stabiele oplossingen te bouwen, is een heel ander paar mouwen."

Techuitdagingen van start-ups

In de serie Techuitdagingen van start-ups lichten we de technische problemen waar jonge start-ups mee worstelen uit. Ken je kleine techstart-ups met een interessant verhaal? Laat het ons weten. Let op: het gaat niet om commerciële uitingen en de redactie bepaalt onafhankelijk of een onderwerp interessant genoeg is.

Eerder in deze reeks verschenen:

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

15-05-2022 • 06:00

47

Reacties (47)

47
42
24
0
0
5
Wijzig sortering
Ik heb het artikel gelezen maar ik begrijp er nog steeds helemaal niks van. Ik lees een paar keer AI, maar hoe wordt dat dan gebruikt? AI is nog breder dan rpa bots dus hoe wordt dat dan ingezet?
Volgens mij maakt ze dat weinig uit, het is (als ik het goed begrijp) met name software van derden die ze inzetten. Niet heel veel meer. Sommigen van die software zullen dan eenvoudige AI gebruiken (gewoon leren op basis van datasets). Niet heel spannend, maar het verkoopt goed.
Dat is nog steeds vaag. Wat wordt er geleerd? Wat is de output? Daar lees ik niks over.
Nee klopt, dat is dus het jammere van wat we überhaupt te lezen krijgen. Een paar voorbeelden van tools zou interessant zijn, dat kunnen we dan zelf wel opzoeken.
Dagelijks bezig met RPA. Het mooie van RPA is dat er heel veel met data gedaan kan worden zodra het eenmaal gestructureerd is. Het halen van data uit systeem x, y en z, met deze data aan de slag te gaan en dan weer een systeem kan zetten, is een mooi voorbeeld daarvan.

Als je kijkt naar processen binnen een bedrijf, dan is hier heel vaak sprake van. Iemand ziet dat er te weinig pennen zijn, doet een rondje bij de leveranciers om te zien wie het snelst of goedkoopst deze pennen kan leveren en maakt de bestelling. Deze wordt dan direct ingeboekt in de nodige boekhoudsystemen zodat de betaling uitgevoerd wordt na x dagen van ontvangst van de order.

Alleen, de data moet wel gestructureerd zijn. De robots kunnen alleen processen nabootsen, dus de inputvorm moet steeds hetzelfde zijn. AI kan die brug vormen. Door te kijken naar patronen en herhalingen, weet een AI of machine learning de data te structuren zodat de robot daarna hiermee aan de slag kan. De processen an sich staan dus los van AI.
Bedankt, goede toelichting }>
Ik dacht dat het plaatje van UIPath me wat duidelijkheid zou verschaffen maar dat lijkt me meer een schema voor een getallen-raad-spelletje dan een serieuze automatiseringstaak. Ook de andere plaatjes bij dit artikel zien er nogal bijgezocht uit; een foto van OCR in Google en een screenshot van de Toyota site.
Misschien ligt het aan mij, ben geen IT-er, maar ik kan helemaal niets met dit verhaal? Er hoeft niets geprogrammeerd te worden maar blokjes stapelen en dan gaat alles het vanzelf doen met rpa-databots? En die verschijnen dan in de UI?
Er komt wel meer bij kijken, het ontwerpen van het bedrijfsproces (volgorde activiteiten), maar ook mogelijke uitzonderingen en uitval. Daarnaast moet je het nog nog goed testen met echte gegevens en dan ook nog rapportages/notificaties laten maken/sturen.

In het echt dan ook goed in de gaten houden of het ook goed werkt en bijstellen van het proces. Voor industriele processen is veel domein kennis nodig, b.v. wat moet er gebeuren als temperatuur X en druk Y is opgetreden.

In de tijd van personeelsschaarste kun je hiermee wel het eenvoudig (dataentry) werk automatiseren. Lijkt me een uitkomst.

[Reactie gewijzigd door Vaevictis_ op 24 juli 2024 10:10]

Veiligheid lijkt mij ook wel een belangrijk aspect.

Die bot moet alle inloggevens kennen van databases of systemen waar die data van nodig heeft, of zie ik dat verkeerd?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Wozmro15 mei 2022 12:19
Als je een database wilt raadplegen heeft de bot een account / credentials nodig (tenzij er geen authenticatie is natuurlijk). Je kan de rechten van een dergelijk account natuurlijk erg beperken + alle acties loggen + proactieve alarmering wanneer er iets onverwacht gebeurt.
Wat ze bedoelen met blokjes stapelen is min of meer visual programming; waar je gebruik maakt van een flow diagram die code functies uitvoeren.

Dit gehele artikel las als een verkapte reclame (en dit is dan een Plus artikel? o_O ); min of meer is dit eigenlijk een consultancybureau, die ook de process mapping op zich neemt, en daar dan de juiste RPA bij vindt (bv Blue Prism).

Maar op een of andere manier doet het artikel (of bedrijf) het voor alsof ze zelf proprietary tools maken - ipv dat ze gewoon algemeen beschikbare RPA tools en de daarbij behorende APIs gebruiken…
Bij het kijken naar video's over RPA implementaties krijg ik vooral het gevoel dat RPA in de basis een soort evolutie is van de "macro recording" tools die veelal gebruikt werden om dit soort repeterende handelingen te automatiseren. RPA leunt heel erg op de dynamische aanvullingen, zoals het afvangen van uitzonderingen, branching, koppelingen met andere systemen, etc.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Tys15 mei 2022 10:43
Als je hem heel plat slaat en combineert met low code programming, screen scraping e.a. klopt dat ook wel een beetje. Wat nu RPA heet en in principe een evolutie is van wat jij noemt was vroeger al niet heel erg bijzonder. Het werd o.a. gebruikt om users te simuleren, te stress testen, performance tests uit te voeren waarbij repetitieve taken moesten worden uitgevoerd als user etc.

[Reactie gewijzigd door Bor op 24 juli 2024 10:10]

Eens, maar wat je nu ziet is dat robots opeens als een normale gebruiker kunnen werken. Dat maakt het mogelijk om op verschillende manieren data te ontsluiten. Via de reguliere interface zoals het ene software pakket met het andere praat (zoals API calls) of als een gebruiker. Macro's waren beperkt in de systemen die ze in konden, die cap is met robots weggehaald.

Dus ja, low/no code, maar je moet wel goed de processen mappen om een goede robot te maken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Pater16 mei 2022 08:10
Het woord "robot" vind ik de lading overigens niet geheel dekken. Bij een robot denk je toch veelal aan iets anders; echt een machine. Waar we het over hebben is veelal niet veel meer dan een slim script bestaande uit veel if-then-else, bekende technieken als screen scraping, API toegang etc.
Tja, over naming conventions kan je twisten. Ik denk dat het afkomstig is van bot, en verbasterd is naar robot.

Kijk je naar de definitie, dan staat er niks dat robots fysiek moeten zijn:
A robot is a machine—especially one programmable by a computer—capable of carrying out a complex series of actions automatically.[2] A robot can be guided by an external control device, or the control may be embedded within. Robots may be constructed to evoke human form, but most robots are task-performing machines.

Je kan ook twisten dat webcrawlers of spiders wel de juiste naamgeving is voor een indexeringsalgorithme van een zoekmachine.

Uiteindelijk is het niet meer dan een algorithme, een script. Maar onderschat het niet, want als je ziet hoeveel werk in het dagelijks leven vervangen kan worden met een algorithme, dan snap je de kracht van deze low/no code tool.
Wel interessant te zien dat je met niet gek veel, toch een bedrijfje kan starten. Het is vast complexer, maar 1/3 in het verhaal zat ik te denken “dus.. een configuratie tooltje, waarbij je gewoon de juiste elementen bij elkaar brengt die hun ding doen”. Dat klinkt veel meer als consultancy.
Dat is het ook, net zoals de tig andere rpa-implementatiebedrijfjes werkende met Automation Anywhere, UiPath, Blue Prism etc.
Right. Spannend! … ;)
Volgens mij maken ze een of andere lowcode tool voor procesautomatisering dus? Ik had liever wat meer technisch inhoudelijke info gehad dan deze advertorial vol buzzwords.
Ze maken volgens mij geen software, maar implementeren "standaard" low-code software. Zie ook de website:
https://www.teroco.nl/rpa-tools/

Deze startup voelt meer als een Implementatie Partner dat een bedrijf met innovatieve software.

Niks mis mee verder, ik denk dat er zeker een markt voor is, maar echt innovatief wil ik het niet noemen.

[Reactie gewijzigd door desert spider op 24 juli 2024 10:10]

Innovatief misschien niet, maar wellicht voeren ze het wel tot in perfectie uit (maar daar laat het artikel niks over los). Twee of meer systemen aan elkaar koppelen en data apart analyseren en delen met de mensen die het proces moeten overzien kan "iedereen". Kijk alleen maar naar alle mensen die thuis een home automationsysteem in elkaar knutselen.

De uitdaging zit in zorgen dat de koppeling blijft werken als één van de systemen verandert of update. Het moet dus verweven zijn met de procedures van de rest van het bedrijf zodat er voor elke wijziging wordt nagegaan wat de impact is en of de koppeling blijft functioneren zoals verwacht, met automatische testen die alle bedrijfskritische processen afgaan, etc.
Tweakers is hier toch even compleet uit de bocht gevlogen met zijn Plus artikelen. Dit is een prototype advertorial zonder interessant inhoudelijk materiaal. Ook de term “startup” zou ik wel even in de juiste context plaatsen, want het is gewoon een klein consultancykantoor dat zijn bestaan volledig te danken heeft aan het succes van andere tools (UiPath in dit geval).
Niet de eerste keer dat een artikel in deze reeks in de comments als advertorial beschouwd wordt. Het lijkt mij sowieso een dunne lijn te zijn omdat je met kleine bedrijven gaat praten die in regel niet de budgetten hebben voor veel reclame te maken. De serie zelf heeft potentieel, maar het zal als redactie ook niet eenvoudig zijn om vooraf in te schatten hoe goed of slecht een artikel zal zijn wanneer ze in contact komen met een startup.
Het maakt voor de diepgang van een artikel toch niet uit of een bedrijf al eerder veel reclame heeft gemaakt? Juist bij startups ligt alle kennis bij een beperkt aantal mensen, de diepgang hoef je dan ook niet te zoeken maar kan je bij een klein clubje halen.
BTW, heb oha geen moeite met de Plus-Artikelen maar deze?
Ik snap wat je zegt, maar ik denk dat de meeste Tweakers naar de Plus artikelen komen om valide kennis op te doen. Ik lees hier “databots” en denk, tiens, daar heb ik nog nooit van gehoord. Maar het is gewoon een commerciële term die door Teroco zelf (handig!) bedacht is. Dus ja, als Tweakers hier niet voor betaald is geweest en deze marketingterm staat gewoon vlotjes in de titel, dan hebben ze dat daar bij Teroco goed bekeken. Persoonlijk had ik graag iets meer creativiteit gezien dan het goedkoop aan elkaar rijgen van twee buzzwords, maar dat terzijde.

Edit:

Toch ook nog even kaderen voor de mensen die niet heel bekend zijn met dit soort bedrijven: eigenlijk doet het de echte product-startup nogal oneer aan om de vergelijking te maken met een consultancybedrijf als Teroco. Want waar @Blokker_1999 spreekt over kleine marketingbudgetten, is dit totaal niet van toepassing op servicekantoren. Die draaien gewoon uurtarieven van €120 of meer. En van reclamemaken via nieuwsartikelen kent Teroco wel het een en ander, overigens:

https://www.tijd.be/conne...s-van-jaren/10290381.html

[Reactie gewijzigd door pietschiet op 24 juli 2024 10:10]

bij tijd.be stond er wel nog bij "partner content".
Zouden ze betaald hebben voor dit artikel bij tweakers?
I second that!

En hier ben ik, die nogsteeds even de kat uit de boom kijkt mbt het Plus abbo.
Sonde van dat ene gratis artikel voor deze maand ;(
Marketingwise een aardig verhaal. Maar vakinhoudelijk stelt het artikel niet zoveel voor. Sterker nog - het is erg vergelijkbaar met een recent artikel in Computable:
https://www.computable.nl...an-tool-naar-toolbox.html

Los van de marketing kant:
Het zwaartepunt lijkt nog steeds te liggen bij het weg automatiseren van mensenwerk (afgaande op het voorbeeld van Toyota):
De mensen die eerst die orders handmatig verwerkten, hebben nu de taak om de fouten af te handelen die de bot niet zelf kan oplossen. Orders die niet automatisch verwerkt kunnen worden, bijvoorbeeld omdat er een afwijkende configuratie gevraagd wordt, vereisen dus nog wel handwerk.
=====
Ook wordt er niks gezegd over waar dan de innovatie in zit en wat de bijdrage is van AI en ML. Dat zou kunnen zitten in het inregelen: koppelingen met ERP systemen die als "vanzelf" tot stand komen. Of een automatische herkenning van de volgorde van activiteiten. Maar hier wordt helemaal niks over gezegd - gemiste kans voor een Plus-artikel.

[Reactie gewijzigd door Airw0lf op 24 juli 2024 10:10]

Dit gaat m.i. echt nergens over, ik mis het innovatieve en ik mis het baanbrekende. Neem nu die vorkheftrucks ik lees dat en ik denk???? Dat gebeurt bij andere fabrieken al jaren en ook veel beter. Als dit bericht 15 jaar geleden was geplaatst had ik kunnen denken "nice, goed bezig die jongens, leuk om nieuwe dingen te lezen." maar nu...??
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 15 mei 2022 13:32
RPA is voor een deel oude wijn in nieuwe zakken; een buzz en een hype. De term RPA komt al uit de vroeg jaren 2000 en de eerste elementen / initiële ontwikkeling stamt al uit de 90-er jaren.

Tip; als je met RPA aan de gang gaat, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk zelf kennis opdoet; na elke aanpassing aan een proces en bij veel aanpassingen aan applicaties werkt de RPA "robot" niet meer goed en zijn er aanpassingen nodig. Dat is o.a. waar het grote geld wordt verdiend bij de RPA clubs; zorgen dat je als bedrijf afhankelijk wordt van de leverancier.

[Reactie gewijzigd door Bor op 24 juli 2024 10:10]

Wou net zeggen, lijkt wel heer erg op wat we deden in mijn eerste baan. Iets met plantjes, kas, barcodes en tig leveranciers/afnemers en tussen door nog wat ‘onderhoud’ aan de plantjes. Liep allemaal op een paar pentium 800’s niks spannends
Ik snap eigenlijk niet zoveel van het verhaal (ben geen IT’er, wel veel interesse (uiteraard)).
Is dit een soort geavanceerd IFTTT tooltje of zo? :X
Echt, totaal lijken te missen waarvoor (goede) programmeurs nodig zijn. Want code typen is echt het makkelijkste. Het is erg van belang om alle corner cases en onverwachte dingen op te vangen, en nu gaan ze een gebruiker die er niet meer de hele dag mee bezig is, die paar rand gevallen voor leggen. Deze zal bij vaker op tredende dingen veel te vaak gewoon op ja en amen klikken. En zich helemaal niet verdiepen in het waarom van deze fout, want daar zal hij van manager zeer waarschijnlijk geen tijd meer voor krijgen. Want het was toch geautomatiseerd.. . En dat kan er dus heel makkelijk toe lijden dat je bijvoorbeeld ineens heel veel foute producten produceert. En als de error afhandeling niet goed is kan dat er bijvoorbeeld to leiden dat (hackers ) juist bewust die fout generen, en daarmee bv de inlog gegevens van al die systemen achterhalen. En zo creëer je dus een bedrijf waar het goed heel fout kan gaan, puur omdat ze een paar centen willen besparen, en denken dat ze het zelf wel kunnen, zonder professionele hulp.
En precies daar is deze startup dus voor, om dat te voorkomen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.