Google voegt optie voor prijsnotificaties van goedkopere vluchten toe aan Reizen

Google maakt het mogelijk om via Google Reizen vluchtprijzen naar een specifieke bestemming in de gaten te houden. Gebruikers kunnen er nu voor kiezen om notificaties te ontvangen wanneer een vlucht minder kost dan gemiddeld, ook zonder een vooraf aangegeven periode in te voeren.

Gebruikers kunnen toestemming geven om e-mailupdates te ontvangen wanneer vluchtprijzen tussen de komende 3 en 6 maanden naar een bepaalde locatie extra gunstig zijn, zo legt Google uit. Het was al mogelijk om via Google Vluchten actuele prijsinformatie te krijgen voor vooraf aangegeven periodes.

De nieuwe functie is nu via Google Vluchten beschikbaar; gebruikers moeten een vertrekpunt, bestemming en eventueel een periode selecteren. Vervolgens kunnen zij de optie 'prijzen volgen' inschakelen, waarna Google prijsnotificaties en reistips stuurt naar het op dat moment ingelogde Google-account.

Daarnaast is de Reizen-functionaliteit uitgebreid met een optie om reisplanningen op te slaan. Geselecteerde bestemmingen, vluchten en bezienswaardigheden kunnen in een mapje bewaard worden zodat men later weer verder kan met het plannen van een reis.

Verder biedt Google Hotels meer opties om te filteren op voorkeuren van de locatie van een hotel. Zo kunnen reizigers aangeven of ze openbaar vervoer, winkelen of restaurants belangrijk vinden, waarna de kaart middels een overlay laat zien welke hotels in de buurt van die faciliteiten zitten. Tot slot voegt Google de mogelijkheid toe om een radius rondom een locatie te genereren waarin alle faciliteiten met de auto of te voet binnen 15 of 30 minuten bereikt kunnen worden.

Google Hotels

Door Yannick Spinner

Redacteur

02-05-2022 • 17:59

33

Reacties (33)

33
33
13
3
0
12
Wijzig sortering
Ik weet niet of ik blij moet zijn wanneer Google straks Booking, Expedia etc gaat vervangen.
Er zijn 3 type sites in de luchtvaart.
Airline sites, zoals klm.com, delta.com, etc
Online Travel Agents, zoals Tix.nl, Expedia.com, etc
Metasearchers, zoals Skyscanner, Kayak, Google Flight Search, etc.

De laatste verkoopt zelf geen tickets en is nog meest te vergelijken met een Affiliate website.
Vervangen niet, maar concurreren met is altijd goed. Zeker Booking...
Google is in veel gebieden en monopolist. Die concurreren niet op basis van gelijkwaardigheid en dat zou wel moeten. Anders wordt het al snel één voor één uit de markt drukken.
Ze bestaan naast elkaar. Je kan met Google Flights gewoon boeken bij Expedia.
Maar denk je dat Google niet een kickback vraagt van Expedia?
Ze hoeven dat niet te betalen. Expedia is zelf ook geen touroperator, gewoon een concurrent van Google wat dat betreft.

Google zoeken werkt fantastisch, maar bijvoorbeeld Google Shopping is gewoon een betaalde dienst en laat daardoor lang niet alle aanbieders zien – en dus ook lang niet per se de laagste prijzen – en is daardoor ook niet populair.
Maar wat denk je dat er gebeurt als ze niet betalen? Dan komen ze achteraan in de resultaten. Dus gaan ze het wel doen.
Als het werkt zoals bij Google Shopping, komen ze niet achteraan, maar helemaal niet in de resultaten.

En als er net zo weinig bedrijven voor willen betalen als bij Shopping, werkt het dus niet en wordt het ook net zo on-populair als Shopping.
Je boekt de daadwerkelijke vlucht toch nooit bij Google? Maar bij een andere partij zoals een airline of een site zoals Expedia.
Effectief ziet het er naar uit dat ze zowel het vergelijken als het doorverwijzen proberen te vervangen. De vraag is dus wat ze nu werkelijk anders gaan doen dan de genoemde concurrentie.
Voor Google zijn dit gewoon reclame linkjes naar de booking-sites.
Google gaat echt niet beginnen aan die rompslomp die het boeken van vluchten of hotels met zich meebrengt. De bestaande booking-sites doen dat al prima. Google is vooral een reclame-boer en verzint af en toe weer een methode om een nieuwe markt aan te kunnen boren.
Dat weet je best ;) Antwoord is waarschijnlijk nee.
Gisteren toevallig al gebruik van gemaakt.
Ondanks dat Google netjes aangeeft waar je gaat boeken was het toch echt niet goedkoper via de website zelf direct te boeken maar ook niet via bijvoorbeeld Expedia. Dit kan natuurlijk per reis verschillen
Laat ze er dan ook gelijk bij zetten hoeveel co2 uitstoot die ‘goedkope’ vliegreis veroorzaakt met een leuk plaatje van de klimaatgevolgen (anders is het te abstract voor de meeste mensen). Net zoals op de pakjes sigaretten.
co2 uitstoot wordt gewoon weergegeven bij iedere vlucht op Google Vluchten. :)
Maar geen plaatje of filmpje van de gevolgen
Nieuw? Dit gebruik ik echt al tijden.
Nee, die functie waar het hier over gaat maar die totaal niet begrepen is door de redacteur is dat je nu dus prijsmeldingen kunt krijgen zonder daarbij een specifieke periode op te hoeven geven. Voorheen (en dat zal de functie zijn die jij al tijden gebruikt) kun je notificaties krijgen wanneer je bijvoorbeeld benieuwd was of jou geplande vlucht van A naar B van 1 t/m 10 september ineens goedkoper is geworden.

Het staat ook zo in het bronartikel (waarbij any schuingedrukt het sleutelwoord is):
But maybe there’s somewhere you’ve always wanted to go and you just want the best deal possible (dream trip to Rome, anyone?). Beginning today, you can start tracking prices to find deals for any dates, and you’ll get an email if we detect lower than typical fares in the next 3-6 months.
Wat wel apart is, is dat dit niet voor alle bestemmingen lijkt te werken. Als ik bijvoorbeeld AMS > RDU pak is de toggle niet beschikbaar, maar voor RDU > AMS wel.

[Reactie gewijzigd door The Realone op 23 juli 2024 04:30]

De verwoording is aangepast, dank voor de feedback!
Hier ook, en dan ook de datumraster bekijken of een dag eerder of later niet nog een paar euro´s uitmaakt.
Even getest en het lijkt alleen te werken als je één vertrek en aankomst luchthaven selecteert. Ik stel flights meestal zo in dat zowel prijzen van Schiphol als Zaventem meegenomen worden omdat het mij weinig uit maakt vanaf welke luchthaven ik vertrek. Ook werkt het enkel met luchthavens, probeer je bv luchthavencode ZWE/ZYR wat oa KLM gebruikt voor Antwerpen-Centraal/Brussel-Zuid (treinstation) dan werkt dit ook nog niet dus vluchten met accessrail moeten er ook nog aan toegevoegd worden. Maar het idee is zeker handig als je een bepaalde bestemming in de gaten wil houden :) .
Het zou beter zijn als je een prijswaarschuwing krijgt in de zin van "de 15 euro die u voor deze vlucht betaalt is absoluut niet toereikend om het loon van een bagage-afhandelaar en de schade aan het milieu te compenseren".
Zullen we die problemen laten bij degene die het veroorzaakt? Ja die mensen worden schandalig weinig betaald maar dat is een probleem tussen het personeel en hun werkgever. Je kunt het de klanten moeilijk kwalijk nemen dat ze de goedkoopste optie nemen, dat doet iedereen. Als een werkgever daarom in de problemen komt omdat het personeel gaat muiten zullen ze naar zichzelf moeten kijken, de klant kun je daar niet de schuld van geven.
Het zou niet verkeerd zijn als consumenten zelf ook meer bewuste keuzes maken en niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten.

Sommige producten en/of diensten zijn niet voor niets de goedkoopste en dan moet er toch ook wel een belletje gaan rinkelen?

Goedkoop is duurkoop, al kost het dan de samenleving op termijn en niet direct het individu.

Tijd voor wat meer bewustwording, de consument heeft het ook zelf in de hand. De schuld ligt niet alleen bij de prijsvechters.
Dan mag je de halve winkelstraat gaan sluiten. Niet alleen de Action maar zo'n beetje elke kledingzaak in elke stad ligt vol met kinderarbeid en slechte werkomstandigheden. Als we het online bestellen worden de dozen ook rondgebracht door schijnzelfstandigen die niet meer weten hoe ze hun busje moeten betalen. Dit probleem is vele malen groter dan enkel de bagage afhandelaar op de luchthaven, het speelt zich af in heel veel producten en diensten die we dagelijks afnemen en waarvan de prijs niet kan kloppen. Als je dat overal gaat corrigeren ga je een hele andere wereld zien met veel minder mogelijkheden dan we nu hebben.

Overigens vind ik het erg grappig dat de prijsvechters hier op aangekeken worden. In de media werd afgelopen week geroepen dat de bagagisten van KLM voor 11 euro per uur staan te zwoegen, de andere bedrijven op Schiphol waar oa de prijsvechters gebruik van maken betalen die mensen 3 euro per uur meer. De prijs van het vliegticket heeft niet automatisch te maken met het loon van het lagere personeel, een Ryanair bespaart eerder op onbetaalde uren van het eigen personeel, klanten die niet kunnen lezen (bv woekerprijs voor het printen van een boardingpass als klant na e-mail zonder het juiste document op duikt) en het verkopen van loterijtickets en andere onzin onderweg. Er is heus wel een markt voor prijsvechters en goedkope winkels zolang ze zich maar netjes aan de regels houden. En daar schort het soms nog aan.
Och och och... Ik kies voor handbagage, maar die moet ik inchecken... Dus niet het probleem leggen bij de reizende persoon die wel kiest voor alleen handbagage.
Ik dacht al, waar is de eerste cynische reactie :)

Een bagage-afhandelaar verdient inderdaad drie keer niks, en weet je wat de oplossing is? Massaal ontslag nemen. Er zijn genoeg andere lichtere banen die meer verdienen. Vervolgens kan schiphol niemand vinden en dan gaat het loon omhoog :)
Het is wel jammer dat de optie alleen mogelijk is om te tracken met één persoon.
Als je bij het filter twee personen aanklik verdwijnt opeens de toggle voor 'all dates' om te tracken. :(
Wanneer wordt een bedrijf groot genoeg om een dergelijke feature als nieuwswaardig te beschouwen? Zonder verdere reclame te willen maken, ons bedrijf (ook actief in de toeristische sector) verstuurt dit soort prijsalarmen ook. Is dat dan ook een post op tweakers waard?
Ik weet ook niet wat dit artikel nou precies wil zeggen. Dat Google een functie toegevoegd heeft die allang al bestond? Of is iedere suffe eendagsvliegfunctie van Google tegenwoordig "nieuws"? Wanneer komt het bericht dat ze dit weer verwijderd hebben?
We gaan richting de vakantie toe. Werkzaam voor een buitenlandse media org. wij plaatsen nu ook veel meer (branded content) over vliegreizen waarbij dan in ons geval vrijwel altijd luchtvaartmaatschappijen (die ook adverteren) worden meegenomen in de artikelen al dan niet als voorbeeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.