Gebruikers kunnen Google verzoeken contactgegevens uit zoekresultaten te halen

Google heeft een formulier online gezet waarmee gebruikers kunnen verzoeken om links met privégegevens, zoals e-mailadres en fysiek adres, uit de zoekresultaten te verwijderen. Dat moet onder meer intimidatie van internetgebruikers en fraude lastiger maken.

Die verzoeken konden al voor bijvoorbeeld creditcardnummers, maar gebruikers kunnen de verzoeken nu ook indienen als hun contactgegevens ongewild openbaar online staan, meldt Google. Daarbij gaat het onder meer om e-mailadressen, fysieke adressen en logingegevens.

Er zijn wel beperkingen aan de verzoeken, want Google zal de gegevens niet weghalen van nieuwssites of overheidswebsites. Bovendien moeten gebruikers de zoekmachine per URL verzoeken om die uit de zoekresultaten te halen. Het is niet mogelijk om aan de hand van bijvoorbeeld een e-mailadres alle pagina's die het adres vermelden, uit de zoekresultaten te laten halen. Google heeft de voorwaarden voor verwijdering uit de zoekresultaten online gezet. De resultaten verdwijnen uiteraard alleen uit de Google-zoekmachine en niet uit andere zoekmachines of van het web als geheel.

Google neemt de stap, omdat het internet zich altijd ontwikkelt. "Met informatie die naar boven komt op onverwachte plaatsen en die in gebruik is op nieuwe manieren, moeten we ons beleid en onze beschermingsmaatregelen mee veranderen", aldus de zoekgigant.

Google verwijderen zoekresultaten
Google-formulier voor het verwijderen van zoekresultaten

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-04-2022 • 10:35

28

Reacties (28)

28
28
22
7
0
6
Wijzig sortering
Er zijn wel beperkingen aan de verzoeken, want Google zal de gegevens niet weghalen van nieuwssites of overheidswebsites.
haalt google de zoekresultaten hiervan niet weg? want het lijkt me sterk dat Google überhaupt content van de sites zelf weg haalt.

Daarnaast vraag ik me dan af of alle nieuwssites en overheidssites hetzelfde behandeld worden. Lees(dumpert vs nos).
of iemand zet mijn gegevens op het tweakers forum en tweakers is een nieuwssite. Dan wil ik nog steeds deze resultaten verwijderd hebben. Ook uit google cache.
Ik snap überhaupt niet waarom Google sommige gegevens openbaar maakt via zoekmachines zoals login gegevens. Als ik op straat gegevens van iemand vind publiceer ik deze ook niet in de krant.

Beter en netter is iets als opt-in zou zijn, zo van hey wij hebben uw gegevens gevonden mogen wij deze publiceren.
Beter en netter is iets als opt-in zou zijn, zo van hey wij hebben uw gegevens gevonden mogen wij deze publiceren.
Dan moet je deze wel kunnen identificeren als dusdanig.
Dat ligt precies andersom. Als je het niet weet mag je het niet publiceren.
Eh.. Google publiceert niet, ze indexeert. Iemand heeft 't kennelijk al gepubliceerd..

Als iets gepubliceerd is, is het *doorgaans* ook de bedoeling dat het gevonden en gelezen kan worden.
Mwjah... Ik had verwerken moeten schrijven ipv publiceren. De indexering is ook een verwerking en dat mag niet zonder de betreffende Europees ingezetene om toestemming te vragen.

En ja, de grond voor verwerking in de vorm van gerechtvaardigd belang kan mogelijk.

Echter, als de bron de gronden niet bewijsbaar op orde heeft mag het nog steeds niet zonder toestemming.

Dit zal de komende jaren nog wel vaker voor interessante jurisprudentie gaan zorgen.
Yep, lastig gegeven.

Als ik 'n bord in m'n tuin zet waarmee ik iemand enorm te kakken zet, dan ziet waarschijnlijk nauwelijks iemand dat. Exact zoals zo'n doorsnee vermelding ergens op internet. Maar verwerkt om de een of andere (komkommertijd) reden zo'n "licht nieuws" (a.k.a. roddel) programma mijn publicatie in hun uitzending, dan is 't daadwerkelijk zichtbaar geworden voor een noemenswaardig publiek, vergelijkbaar wat met Google doet. De betreffende iemand ervaart 't nu als laster. Moet dat programma dan op z'n kop krijgen, of ik?

En wat betekent dat voor de journalistiek? (En tot op zekere hoogte schaar ik daar eigenlijk ook Google onder: als 't goed is maakt indexering ook vooral informatie beter verspreid.)
Ik denk (puur aanname natuurlijk :) ) dat Google dat bijzonder goed zal kunnen doen voor de grote bups. Een aanzienlijk deel van Google z'n core-technologie is gebaseerd op dataverwerking.

Een e-mail adres of fysiek adres is over het algemeen prima te herkennen, zelfs voor relatief simpele matching. (( uiteraard kan je allerlei zaken uithalen als pietje (at) appelflap (dot) nu )). Login credentials herkennen zou ik niet weten hoe complex dat is voor hun systemen.
Het is dus ook niet Google die deze gegevens in eerste instantie publiceert, maar de website die door Google's zoekmachine geïndexeerd wordt.

Het is wel zo, dat de impact van publicatie wordt vergroot doordat de gegevens makkelijk vindbaar zijn doordat Google ze heeft geïndexeerd.

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 26 juli 2024 23:31]

google.com is toch een zoekmachine, die webpagina's indexeert? Zodat het voor ons gemakkelijker zoeken is.
Google zou zich helemaal niet bezig moeten houden met wat voor content er op een pagina staat en al helemaal niet uit de zoek index van google halen.
Gelukkig zijn er nog andere zoekmachines, waar wel op de betreffende content gezocht kan worden.
ook niet als je er bv 10 miljoen vindt en er geld voor krijgt terwijl dit uw verdienmodel is?
Geldt dit ook voor partijen die prive woonadressen van eenmanszaken via het KvK-register hebben ontvreemd en zonder toestemming hebben gepubliceerd op hun website?
Denk het niet, lijkt me onder overheid te vallen.

want Google zal de gegevens niet weghalen van nieuwssites of overheidswebsites
Denk het niet, lijkt me onder overheid te vallen.

want Google zal de gegevens niet weghalen van nieuwssites of overheidswebsites
maar hij schrijft
zonder toestemming hebben gepubliceerd op hun website?
(doet iemand dat dan?
@ari3
Ja, wordt heel veel gedaan door diverse websites die een soort van zakelijk telefoonboek on-line zetten, eventueel met aanvullende informatie omtrent adres en openingstijden en reviews.
Dat is aan Google. Als het over een privé persoon gaat zal Google het wel uit de zoekmachine halen, gaat het om het bedrijf, dan mogelijk niet.
Zijn die gegevens illegaal? Dit soort informatie is toch juist expliciet openbaar?

Dit soort websites zijn juist heel handig, je kunt de broekzak-vestzak scams van bedrijven die constant van eigenaar wisselen tussen familieleden er heel makkelijk mee achterhalen. Het zou jammer zijn als dat niet meer kon.

Ik zie geen licentie op de site van het KVK staan, dus wellicht kan het KVK die websites aanklagen voor het schenden van hun databaserecht, maar ik denk niet dat je veel kans maakt in de rechtszaal als je zelf in de KVK staat. De informatie is tenslotte verzameld door de KVK en die beheert het, als je ruzie hebt met de KVK over welke informatie je moet delen dan zul je toch echt bij de overheid moeten zijn.
Vroeger kreeg iedereen elke paar jaar een boek, daar stond iedereen zijn naam, adres en telefoonnummer in. Later was er een website waar je dat op kon zoeken. Je moest volgens mij betalen of sowieso aangeven als je niet in dat boek wou staan (opt-out).
Ik denk dat je wel kunt proberen het van de google index af te halen. Maar van de KvK zelf gaat natuurlijk niet via Google lukken. Als je echter pietje puk zoekt en het eerste resultaat is het privéadres van pietje op de KvK, dan kun je dat resultaat nu wel laten weghalen. Dat zal sowieso een boel stalking schelen.
Afbeeldingen van een persoon die "momenteel" <18 is? Vreemd, ik zou zeggen dat je foto's van jezelf <18 moet kunnen verwijderen...
Dat is denk ik voor het geval dat iemand ouder dan 18 voor een persoon jonger dan 18 een verzoek in dient.
En foto's van jezelf >18 eveneens. Je moet eender wat van jezelf uit de zoekresultaten kunnen halen.
Euh, je kind(eren)?
Vermoedelijk komt dat voort uit Amerikaanse wetgeving. Daar mogen beelden van jongeren niet zomaar online gezet worden. Eigenlijk is die grens 13 jaar, maar Google interpreteert de regel kennelijk wat ruimer.
Het voorkomt gelijk een hoop narigheid die jongeren onderling met elkaar uithalen. Je hoeft nu niet meer expliciet een rede op te geven om gegevens van jongeren uit de zoekresultaten te halen.

De mogelijkheid bestond overigens al langer, maar met een kant en klaar online formulier wordt het een stuk gemakkelijker.
Afbeeldingen van een persoon die "momenteel" <18 is?
Misschien moet je dat lezen als "... en daarom dient iemand anders (die wel 18+ is) dit verzoek in; zelf zijn ze te jong om dat te mogen"? Normaal mag je dit formulier immers alleen gebruiken voor persoonlijke informatie over jezelf, niet voor persoonlijke informatie van anderen.
Ik heb een behoorlijk aantal reports aangemaakt richting Google over de afgelopen jaren van "friend locaterss" and "family directories" met daarin (gestolen of gekochte) privédata. Allen met dodgy opt-out systemen of opt-out systemen waar je na een maand weer opnieuw publiek staat.

Google heeft die sites al die tijd in hun resultaten laten staan, maar gezien er nu eindelijk iets aan gebeurd vermoedt ik toch dat er een behoorlijke externe druk is geweest hier iets aan te doen.
Artikel:
Gebruikers kunnen Google verzoeken contactgegevens uit zoekresultaten te halen

Google heeft een formulier online gezet waarmee gebruikers kunnen verzoeken om links met privégegevens, zoals e-mailadres en fysiek adres, uit de zoekresultaten te verwijderen.
Volgens deze pagina hoef je geen Google gebruiker te zijn. Iedereen kan een verzoek aanvragen, ook iedereen die geen gebruik maakt van de diensten van Google.

Dit even ter verduidelijking van de term 'gebruikers'. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2024 23:31]

Wat is de doorlooptijd van een verzoek?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.