Google zet privacylabels live in Play Store

Gebruikers van de Google Play Store kunnen vanaf deze week privacylabels zien bij apps. Google kondigde de functie een jaar geleden aan. Vanaf deze zomer zal het gebruik van privacylabels bij apps in de Play Store verplicht zijn.

De informatie is per direct te zien voor alle gebruikers, zegt Google. Apps zijn nu nog niet verplicht om de labels toe te voegen, maar vanaf 10 juli is dat wel het geval. Dan moeten alle apps privacylabels hebben en zo vertellen welke data ze verzamelen en waarom. Het gaat vermoedelijk om een geleidelijke release, waarbij in de loop van de komende tijd alle gebruikers de labels moeten kunnen raadplegen. Op enkele testtoestellen was de functie op het moment van schrijven nog niet beschikbaar.

Google kondigde de privacylabels een jaar geleden aan. De bedoeling was toen om de functie voor eind maart live te zetten. Dat is niet gelukt. Met de introductie van de labels volgt Google Apple, dat dit eerder al deed. Google zet de stap op aandringen van toezichthouders, waaronder de Nederlandse ACM. De ACM klaagt al langer over het gebrek aan transparantie over privacy in downloadwinkels. Tweakers schreef vorig jaar een achtergrondverhaal over de privacylabels in de Play Store.

Android-privacylabel

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-04-2022 • 11:57

21 Linkedin

Reacties (21)

21
21
13
1
0
7
Wijzig sortering
leuk, maar volgens mij hebben we hier praktisch niets aan. Leuk dat je nu officieel duidelijk ziet welke informatie ze van je verzamelen, maar als je geen keus hebt dat te blokkeren...

Het enige wat volgens mij werkt ik een duidelijke "ik geef nergens toestemming voor" knop die als je die indrukt geen enkele restrictie op het gebruik van de app veroorzaakt. - edit: en dus geen smerige trukjes als "legitiem belang"

Dat ze je dan twee keer zo veel (ongepersonaliseerde) reclame moeten laten zien om inkomsten te genereren, prima, dat is dan maar zo (en een reden om de betaalde reclame vrije versie te kopen).

edit2: ze moeten ook een stuk duidelijker zijn in precies welke data ze verzamelen "personal info" zoals op de foto te zien is natuurlijk veel te breed, weten ze ook m'n schoenmaat? Wanneer ik het laatst op "werkt paracetamol bij...." gezocht hebt etc?

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 28 april 2022 12:05]

leuk, maar volgens mij hebben we hier praktisch niets aan. Leuk dat je nu officieel duidelijk ziet welke informatie ze van je verzamelen, maar als je geen keus hebt dat te blokkeren...
Je hebt nu de keus een app niet te installeren wanneer je ziet dat een app maar data vraagt dan je wil geven. Hoeveel duidelijker wil je het hebben?
edit2: ze moeten ook een stuk duidelijker zijn in precies welke data ze verzamelen "personal info" zoals op de foto te zien is natuurlijk veel te breed, weten ze ook m'n schoenmaat? Wanneer ik het laatst op "werkt paracetamol bij...." gezocht hebt etc?
Misschien de volgende keer wat verder kijken dan je neus lang is? Je kunt op 'see details' klikken om te zien welke informatie er specifiek gevraagd wordt en waarom. Staat nota bene ook in de blogpost waar dit artikel naar verwijst.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 28 april 2022 12:15]

Je hebt nu de keus een app niet te installeren wanneer je ziet dat een app maar data vraagt dan je wil geven. Hoeveel duidelijker wil je het hebben?
Je hebt inderdaad de keus de app niet te installeren. Maar wat zijn dan de alternatieven ? Feitelijk zou er een sorteringsfunctie binnen de Play Store moeten zijn waarbij de apps die het beste scoren op privacy en het minste (of bij voorkeur géén) data verzamelen bovenaan de resultaten komen te staan. Dan zou de keus makkelijker zijn. Nu moet je dan maar al door die andere ontelbare apps scrollen en op "installeren" klikken alvorens je een overzicht krijgt hoe die specifieke app met je privacy omgaat. Niet erg gebruiksvriendelijk...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 28 april 2022 16:27]

Daar zal vast wel een mouw aan te passen zijn maar de realiteit is wel dat het in de praktijk niet zo zwart-wit is. Het hangt van de functionaliteit van een app af wat voor informatie/functies die app nodig heeft en daar is geen one-size-fits-all oplossing voor. Denk dat mensen ook niet zitten te wachten op apps die weinig tot geen toegang tot data/functies vereisen maar vervolgens in functionaliteit (ver) achterblijven op apps die dat wel doen. Ik denk dat mensen wat bewuster moeten worden met wat ze installeren en waar ze toegang voor geven i.p.v. altijd maar voor gemak en gebruiksvriendelijkheid te kiezen.
Het niet installeren van een app is geen keus, ik wil het net als de cookiewet dat ze je op geen enkele manier beperken in het gebruik/toegangkelijkheid omdat ik mijn gegevens prive wil houden. Wat is zeg, als ongepersonaliseerde reclame maar de helft oplevert, tonen ze me maar twee keer zo veel reclame.

ten tweede, OK dat blog maakt zichtbaar wat je ziet als je op "see details" klikt, maar dat mist in het artikelen en de laatste keer dat ik dat deed stond er iets in de trend van "gegevens zoals bijvoorbeeld uw geboortedatum, geslacht etc ....." En zou ik waarschijnlijk tien keer moeten doorklikken om ergens in hele kleine lettertjes te kunnen lezen wat er precies wel en niet kan/mag.

Dat was juist mijn punt - ze maken het (net als bij "gerechtvaardigd belang") gewoon extra moeilijk/lastig zodat mensen uit pure frustratie maar op accepteren klikken. Of nog erger: niet eens doorhebben dat ze naar een ander tabblad/link/pagina moeten om zich nog eens extra af te melden omdat de heren lobbyisten een "opt-out" categorie hebben weten te laten creeren)

Dit is ook wel een stap in de goede richting, maar ik blijf argwanend bij alles wat deze reuzen doen, het gaat uiteindelijk enkel en alleen hoeveel geld er binnen komt, alle maatregelen zoals deze zijn puur om boetes en reputatie schade te voorkomen, ze hebben helemaal niets goed met hun klanten voor, want ze hebben toch een monopolie.
De meerwaarde lijkt me toch te zitten in het feit dat je als gebruiker gemakkelijker naar privacyvriendelijke alternatieven kan zoeken als een bepaalde app nogal veel data opvraagt.
Het probleem is dat het verzamelen en verkopen van data heel erg lucratief is. Daarom doet het overgrote merendeel van de apps het. De "keus" is er dus feitelijk niet. Zelfs betaalde apps die aangeven niks te verzamelen en niet eens met internet zouden hoeven te verbinden maken verbinding met allerlei dubieuze servers.

Als ik in AdGuard op mijn telefoon kijk zie ik al die URL's voorbij komen. En dan betaal ik nota bene (waar mogelijk) voor apps die voor mij écht wat toevoegen. Als ik vervolgens in AdGuard aangeef dat de betreffende applicatie geen internetverbinding mag hebben werkt de app nog steeds naar behoren. Al die online connectiviteit is in veel gevallen nergens voor nodig.

Nu moet ik ook zeggen dat AdGuard wel de beste investering was; € 50 voor een levenslang abonnement. Heeft sinds vorig jaar Augustus al 122,5 GB aan onnodige meuk buiten mijn telefoon gehouden, wat overeenkomt met 2.500.000 advertenties, 71.500 trackers en 9 bedreigingen. Bijkomend voordeel; je kunt ook instellen dat apps enkel online mogen als je scherm aan staat. Dan weet je tenminste zeker dat ze geen data versturen als je 's nachts ligt te slapen. Scheelt ook aanzienlijk in batterijverbruik.
maar als je geen keus hebt dat te blokkeren...
Dat heb je zeer zeker welniet enkelkan je NIET instaleren, je kan individueel al dan niet een app rechten geven.
edit2: ze moeten ook een stuk duidelijker zijn in precies welke data ze verzamelen "personal info" zoals op de foto te zien is natuurlijk veel te breed, weten ze ook m'n schoenmaat? Wanneer ik het laatst op "werkt paracetamol bij...." gezocht hebt etc?
Misschien het artikel lezen? Staat erin , gewoon opklikken en je ziet.
Ben het deels met je eens. Het is natuurlijk alleen een toezegging met hoe ze bepaalde data gebruiken.
https://blog.google/products/google-play/data-safety/
ze moeten ook een stuk duidelijker zijn in precies welke data ze verzamelen "personal info"....
Als je kijkt naar bovenstaande link wordt 'Personal Info' al wat duidelijker. Ze geven 'welke personal info' (NAW-gegevens, telefoonnummer, e-mail adres) verwerkt wordt.

Ik ben zelf geen app-maker, maar ik heb wel is begrepen dat je van iedere telefoon (zowel bij Android als iOS) al best een boel data kan halen (out of the box), zonder dat een gebruiker dat kan zien of daar invloed op heeft. Denk aan zaken als telefoonmodel, mobiele provider, ip-adres, andere apps, enz, enz, enz.
Het is voor mij in elk geval de reden dat ik min mogelijk apps gebruik voor diensten die ook gewoon een (goede) mobiele site hebben. Kijk naar nieuws-apps of Youtube. Die voegen onder aan de streep bijzonder weinig toe ten opzichte van de mobiele sites. (in elk geval voor mijn gebruik).
Nu 'moet' de betreffende app-maker in elk geval (deels) aangeven welke data er standaard verwerkt wordt (even los van hoe het gecontroleerd wordt) en voor welk doel.
Het enige wat volgens mij werkt ik een duidelijke "ik geef nergens toestemming voor" knop die als je die indrukt geen enkele restrictie op het gebruik van de app veroorzaakt.
Hoe wil je dit ooit doen?
Neem bijvoorbeeld Google Maps. In Google Maps ziet een feature waarin je terug kan kijken in de tijd, bijvoorbeeld je vorige vakantie, en hier kan je zien waar je overal geweest bent.

Jij zegt dus, Google Maps mag absoluut mijn huidige locatie niet weten ("ik geef nergens toestemming voor"), maar toch wil ik volgend jaar wel terug kunnen kijken waar ik vandaag geweest ben ("geen enkele restrictie op het gebruik van de app"). Voor sommige functionaliteit is gewoon data nodig.

Ik zorg er sowieso voor dat ik geen toestemming geef (bijvoorbeeld tot locatie, contacten of opslag) als ik niet een idee heb waar de app het voor nodig zou moeten hebben. Sommige apps vragen direct heel veel rechten bij het opstarten, dan zeg ik overal nee tegen.
Je haalt 2 zaken door elkaar:
1) apps hebben data nodig om hun primaire functie uit te kunnen oefenen. Dus Google maps heeft je locatie nodig om bijvoorbeeld te kunnen navigeren. Als je dat weigert, dan werkt die functionaliteit niet.
2) Dit artikel en de labels gaan over data die VERZAMELD (en gedeeld) worden. Dus niet voor de primaire functie van de app, maar om geld mee te verdienen. En als je dat weigert, dan werkt de app nog wel gewoon.

Dus een "ik geef nergens toestemming voor" is vooral gericht op het verzamelen en delen van (persoonlijke) data die niet bedoeld zijn voor de werking van de app.

NB bij het gebruiken van apps heb je inderdaad de mogelijkheid om wel/geen toestemming te geven voor bijvoorbeeld locatie, telefoonboek, etc. Maar dan weet je nog altijd niet wat er met die data gebeurt.
Ik wil bijvoorbeeld wel dat Google maps mijn locatie gebruikt om te kunnen navigeren, maar niet voor andere doeleinden zoals advertenties. Deze labels zijn een goede eerste stap naar meer grip op je data. Maar we zijn er nog lang niet.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 28 april 2022 16:54]

en waarom
En ze denken werkelijk dat een bedrijf open zal toegeven de toegang tot jou contactenlijst puur en enkel te gebruiken om nog meer ID matching te doen, om zo 'voorstel van vriendjes' en 'gepersonaliseerde reclame' te kunnen voorschotelen? Dat ze dit met 10 andere bedrijven delen, slechts en enkel met doel nog meer geld te maken?

Legio apps kan je niet eens starten zonder toegang, weggestopt achter bergen optieschermen, waar 99% dan maar blind 'accepteren' klikt om maar gewoon door te kunnen gaan (beetje cookiewall principe). Transparantie is een facade, weggemoffeld achter bergen en bergen juridisch jargon, terwijl het doel altijd simpel en makkelijk is, maar nooit had mogen zijn.

'maar het spel is gratis!?!?!' Bullshit, ik kan bijna geen spelletje noemen uit de appstore die GEEN microtransacties heeft, geen elke 30sec reclame popups, geen betaalde versie voor features, of een sub-versie om premium te spelen. Vroeger noemde ze die 'gelimiteerde maar tegen betalen volledig te spelen spelletjes' heel simpel: demo's.

Ergens is heel die appstore net McDonalds, iedereen roept dat het slecht is, iedereen roept dat het nep eten is, maar toch zit elke McDonalds op een goeie dag gewoon bomvol :P
'maar het spel is gratis!?!?!' Bullshit, ik kan bijna geen spelletje noemen uit de appstore die GEEN microtransacties heeft, geen elke 30sec reclame popups, geen betaalde versie voor features, of een sub-versie om premium te spelen. Vroeger noemde ze die 'gelimiteerde maar tegen betalen volledig te spelen spelletjes' heel simpel: demo's.
Buiten dat je gewoon al bij installatie betaalt met al je persoonlijke data :) Dus van gratis is sowieso al geen sprake. Het kost geen geld om te installeren is een betere omschrijving.
Het ergste vind ik betaalde diensten die nogs steeds tracken tot je een ons weegt. Vaak denken gebruikers dat betalen je privacy minder schendt maar dit is vaak niet het geval. Verder goed relaas - ik zie hetzelfde.
Als je nou net als een energielabel snel kunt zien hoeveel je privacy geschaad wordt (of niet), dan zou het systeem veel meer zin hebben voor de gemiddelde consument.

Groen: er wordt alleen informatie vergaart die nodig is om de app te doen laten functioneren
Geel: er wordt wat extra informatie verzameld voor personalisatie advertenties
Rood: er wordt veel onnodig extra info verzameld door de app.
Dan krijg je vast zo'n systeem als met voedsel, waarbij groen de beste in die klasse is. Als iedere app in die klasse veel gegevens verzameld, zijn alle apps groen.
Inderdaad, dat gaat nooit werken, want wie bepaalt waar de grens ligt tussen geel en rood?

Overigens (off-topic) over die voedingslabels: dat werkt ook slecht, want er is veel meer nodig om te bepalen of iets "gezond" is dan alleen een ingrediëntenlijst. Met de nieuwe nutri-score scoren chips en cola-light beter dan olijfolie en zalm. 8)7
De informatie is per direct te zien voor alle gebruikers, zegt Google.
In de link staat:
Users will start seeing the Data safety section in Google Play today.
Verder staat in dit Tweakers bericht:
Het gaat vermoedelijk om een geleidelijke release, waarbij in de loop van de komende tijd alle gebruikers de labels moeten kunnen raadplegen.
Ik kan het in ieder geval nog niet vinden in mijn app overzicht? Iemand die een stappengids heeft, hoe dit te raadplegen?

[Reactie gewijzigd door Tout op 28 april 2022 12:21]

Ik kan ze inderdaad ook nog niet zien
Sinds wanneer is Google onze herder ?

Laat mij zelf bepalen of ik het wil weten ja of nee.
Het wordt steeds moeilijker om een app in de Googlestore te krijgen.
Nu moet je ook al een bepaalde iconvorm gebruiken.
En de labels voor google zelf?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee