iFixit: cameramodule Apple Studio Display bijna identiek aan die van iPhone 11

Reparatiebedrijf iFixit heeft een teardown van de nieuwe Apple Studio Display gepubliceerd. Daarin wordt de cameramodule uit het scherm vergeleken met die van een iPhone 11 en aandacht geschonken aan de dunne interne voeding. Een reparatiescore gaf het bedrijf nog niet.

Nadat het schermpaneel uit de behuizing werd losgemaakt, verwijderde het team van IFixit de webcam-cameramodule van de Apple Studio Display. Die scoorde in reviews niet goed. Het team legde de cameramodule van het scherm zij aan zij met die van een iPhone 11 en stelden dat de twee onderdelen sterk op elkaar lijken. Daarna verwees het team ook naar de elektriciteitskabel van de monitor die volgens Apple niet door gebruikers te verwijderen valt, een beslissing waar al heel wat kritiek op kwam.

Het viel iFixit op dat de fans groot zijn en de interne voeding van de Studio Display zeer dun is. Ze wezen nadien op de uitsparingen die Apple liet maken in de interne voeding voor condensators, maar ook op de aparte secties van het onderdeel op zich. "Als Apple had gekozen voor een externe voeding, kon de behuizing bijna even dun worden als die van de iMac", klinkt het overigens. Na de interne voeding werd de soc met de A13-chip gedemonteerd. Ook dat onderdeel vinden we terug in de iPhone 11.

Het speakersysteem van de Studio Display is goed vastgelijmd volgens iFixit. De grote hoeveelheid lijm die werd gebruikt om de verschillende speakeronderdelen vast te lijmen, is volgens het bedrijf niet onlogisch. "Vibraties in een speakersysteem zijn een groot probleem", klinkt het.

Apple presenteerde de Studio Display begin maart. Het betreft een 27"-monitor met een resolutie van 5120x2880 pixels die een helderheid tot 600cd/m² haalt. De monitor beschikt over een 12-megapixelwebcam, microfoons, een zesdelige speakerset en een A13-soc. Die laatste wordt ingezet om de webcam, microfoons en ingebouwde speakers aan te sturen.

Apple verkoopt de Studio Display voor een prijs vanaf 1779 euro. Een versie met glas met nanotextuur kost 2029 euro. Apple levert een kantelbare standaard of een VESA-adapter mee. Tegen een meerprijs van 460 euro is een kantelbare en in hoogte verstelbare standaard verkrijgbaar.

Door Jay Stout

Redacteur

30-03-2022 • 20:59

45

Reacties (45)

45
44
20
1
0
21
Wijzig sortering
Gek dat er zoveel geklaagd wordt dan over die camera/webcam. Ik moet zeggen dat ik het wat overdreven vond, ik zag redelijk goed beeld bij de reviews.

Helaas is de levertijd de Apple Studio Display enorm lang. Ik heb er een besteld, maar de levering wordt pas eind mei verwacht..

Wel bijzonder dat er 64 GB opslag in zit…

[Reactie gewijzigd door Aerez op 24 juli 2024 19:50]

De klachten komen volgens geruchten door een last-minute wijziging aan de software, niet door een hardwareprobleem.

Het is ook logisch, want precies dezelfde hardware zit in bvb. de iPad Air en die heeft prima beeld. De kans is echt heel groot dan met een firmware-update dit wordt opgelost en dat een bepaalde optimalisatie die ze wilden doen voor het afstandsverschil t.o.v. een iPad helemaal mis is gegaan.

Een gerucht is zelfs dat bij Apple zelf men totaal verrast was, omdat in de pre-productie units bij hun zelf in gebruik, de kwaliteit echt beter was.

Die opslag is ws. ook hergebruik van hardware. Dit is de wellicht de goedkoopste opslag module die ze zonder extra engineering met iOS kunnen aansturen.
En het scherm draait iOS 15.4 ofzo. Bizar.
Jup en 64GB opslag, hadden gewoon nog wat iPhone 11 hardware over en besloten er maar een scherm van te maken.
De T2 in Intel MacBooks is gebaseerd op de A10. De originele HomePod heeft een A8. Beide draaien geen iOS, maar een op maat OS speciaal voor bepaalde functies.
Dat is nodig omdat er bepaalde features zijn die allen werken op een M1 Apple (Centerstage oa) en niet als je een op Intel CPU's gebaseerde Mac's hebt.

die M1 in de monitor met iOS maakt het mogelijk om ook op een intel Mac die features te kunnen gebruiken.
Eind mei? Dat is zo slecht nog niet met de huidige supply chain tekorten. Ik heb al heel wat bestellingen in de IT gezien die vlot over een jaar levertijd gaan.
Dat vind ik altijd zulke onzin ja.
Wel die dingen op de markt brengen maar vervolgens 0,0 voorraad hebben
Voorraad houden kost geld en wil je dus beperken. Dat is geen onzin. Waarom zou je de lancering achteruit schuiven, een grote voorraad opbouwen, die je geld kost om te stockeren, om dan het risico te lopen dat je ofwel alsnog onvoldoende hebt gemaakt en er dus nog wachtlijsten ontstaan of dat je veel te veel hebt gemaakt en dus een deel van die voorraad nog veel langer moet bewaren met de bijhorende kosten?
Als we alleen dingen op de markt brengen als er voldoende voorraad is, dan had nog niemand een PS5 of series X gehad maar zouden er wel vele miljoenen nutteloos in opslagloodsen liggen....
Miljoenen hoeft niet nee maar als je zon display uitbrengt en je stuurt en er een handjevol per land af dan heeft het weinig zin
Apple, en met name Tim Cook heeft zo'n beetje de just-in-time inventory control groot gemaakt. Concreet betekent dat, dat ze zo min mogelijk voorraad aanhouden en daarbij de balans zoeken tussen initiële vraag en levertijd waar ze nog mee weg kunnen komen (en dus omzet kost omdat men niet wil wachten).
"Groot" gemaakt ? Tja, je kunt alles aan Apple toedichten of beweren dat zij het groot hebben gemaakt, maar JIT is van oorsprong ontstaan in Japan.

Daarna is het in diverse industrieen in gebruik genomen, voornamelijk in de automotive-industrie. Pas (veel) later is Apple het gaat gebruiken,

Ironisch genoeg is juist de Corona-epidemie een eye-opener geweest voor veel bedrijven om toch wat terug te komen van JIT. De matige beschikbaarheid van dit scherm is dan ook meer dan ooit een indicatie dat JIT niet altijd even verstandig is en feitelijk een flop is op dit moment voor oa. dit scherm.
Er zijn zoveel schermen op de markt, waarom koop je deze? Gewoon voor het strakke design?
Omdat 5k eigenlijk al jarenlang de standaard had moeten zijn voor desktopmonitors, maar alle fabrikanten ons hun goedkope 4k paneeltjes (of erger) door te strot proberen te duwen.

[Reactie gewijzigd door Saven op 24 juli 2024 19:50]

4k is gewoon helemaal prima voor niet-Apple besturingssystemen. De scaling in Windows werkt simpelweg anders dan in macOS. In windows is een 27" 4K scherm gewoon haarscherp ongeacht de scaling die je gebruikt. macOS leunt op 200% scaling, en anders is het enigszins fuzzy (maar nog steeds veruit scherp genoeg, en heel veel Apple devices gebruiken tegenwoordig ook niet-200% scaling out-of-the-box)

Bij 27" 5K heb je "perfecte" scaling in macOS en dit zal je vast merken in performance bij niet-M1 systemen die geen dGPU hebben (geen down-scaling die de iGPU belast), maar bij Windows zal je dit verschil waarschijnlijk vrijwel niet zien.

Maargoed, meer is beter, zeker waar. Ik zie graag meer 5K schermen verschijnen, maar dit gaat echt ten koste van andere zaken.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 19:50]

Mwa, discutabel. Ik weet wel dat er flink geinvesteerd is in de fabricatie van 4K panelen, net zoals er geïnvesteerd werd in schermen met een 16:9 verhouding en HD resolutie toendertijd. Daar zit de winstmarge en schaal in, 5K is nog zo 'niche' dat het nog op kleinere schaal en met kleinere winstmarges geproduceerd wordt.
Waarom is 5K zoveel beter dan 4K dan?

Voor Apple werkt 5K inderdaad beter, maar dat heeft vooral te maken met de scaling technieken in hun software.

Voor niet-Apple apparaten is er geen extra voordeel (naast simpelweg de hogere resolutie natuurlijk). 4K is voor een heel groot deel van de gebruikers al genoeg, en die hebben liever betere kleuren dan een nog hogere resolutie.
Omdat er niet veel andere 5k schermen zijn, zeker niet met dit design. Met een 5k scherm heb je een resolutie van 5120x2880, wat weer een mooie verhouding is ten opzichte van het vroegere 2560x1440. Hierdoor krijg je nog scherper beeld.

Daarnaast ben ik gewoon altijd onder de indruk van hoe fraai die beeldschermen van Apple ogen. Ik gebruik nu al jaren twee monitoren van LG (27 inch 4K, prijs ergens rond de € 600 per stuk). Maar toch stoor ik me al die tijd aan de schermkwaliteit (ook omdat ze te sterk van elkaar afwijken, ondanks kalibratie met een SpyderX Pro).

En inderdaad, dat plastic design van LG stoort me ook mateloos.
Ik ben zeker wel nieuwsgierig naar die 4x 2560x1440 ja. Ik werk nu met een 43" 4K monitor op native resolutie, maar dat is soms best vermoeiend klein (zelfs op 43") en op een andere werkplek heb ik 27" 4K waar ik ruwweg 2560x1440 aan "punten" gebruik.

5K zou zeker wel mooi zijn, en het design spreekt me ook zeker aan, maar die prijs :'( en de meerprijs voor goede standaard en geen reflecties vind ik ook stom, dat had er gewoon in moeten zitten naar mijn mening. (en dan negeer ik nog even die niet-afneembare kabel en gebrek aan compatibiliteit met niet-Apple systemen)

Ik vind het oprecht jammer dat alle monitoren allemaal zo plastic zijn. Waarom komt alleen Apple of een TV met een strak design? Is het zo moeilijk?
Helemaal met je eens. Sterker nog: ik zoek sinds de bestelling naarstig naar een fraai ontworpen VESA-arm. Maar die bestaat ook gewoon helemaal niet. Zijn wel merken die premium prijzen vragen die niet onwijs lelijk zijn, maar mooi is het zeker niet.

Blijft verbazingwekkend dat zo veel merken zo weinig geven om design van al dit soort zaken.
Vind je het niet zonde om zoveel schermoppervlak te verliezen? Mijn MacBook stuurt naast het eigen display 4 schermen aan, waaronder 3 4K schermen met 120Hz op 27" en die draai ik op 100% scaling. 43" klein vinden kan ik mij niet eens voorstellen gezien ik een tool gebruik om de 16" MacBook op z'n native 3456x2234 te draaien.
Ik heb niet veel scherm oppervlakte nodig, ik hou het liever clean en gefocust met zo min mogelijk meuk in beeld
ik zag redelijk goed beeld bij de reviews
Is "redelijk goed beeld" goed genoeg voor een van de duurste en meest high-tech beeldschermen die je tegenwoordig kunt krijgen?
Voor een extraatje zoals de camera? Waarom niet. Als je betere wilt koop je een andere monitor met een betere camera erin.
Moet je maar op tijd bestellen! (Sorry, geintje).
Ik heb hem al wel staan en als ik de camera vergelijk met mijn iMac is er duidelijk verschil. Alsof er een soort filter overheen zit die het heel korrelig maakt.
Hopelijk is het op te lossen met software dan, de camera van de iPhone 11 is niet slecht.

Helaas inderdaad, had niet verwacht dat het zo zou lopen, dus ik treuzelde. :+
"Als Apple had gekozen voor een externe voeding, kon de behuizing bijna even dun worden als die van de iMac",
Ja, MAAR! Ik heb dat eerlijk gezegd liever niet. Een externe power supply heeft een beperkt draadje qua lengte, niet dat dat hier opschiet met die “niet verwijderbare kabel”, maar nog steeds heb ik hem graag ingebouwd. Gewoon omdat je dan niet nog een extra unit onder je bureau kwijt hoeft.

Had ik graag een standaard plug gezien zoals op de oude imacs en thunderbolt displays? Jazeker, want dan kun je zelf een kabel op lengte kopen voor vesa montage bijvoorbeeld (of eentje die wel in een rack UPS kan)
Beperkte draadje van voeding naar je apperaat mischien. Maar veel adapters, inclusief de laders van de macbook pro's tot en met 2015 (want tot zover gaat mijn eigen persoonelijke ervaring) waren gewoon modulair. Het stukje tussen lader en stopcontact dus. Kon je prima een langere voor kopen. Zelfde ook met vele andere adapters van andere merken. Dan is het gewoon zo`n standaard C7 plug of zo`n " mickey mouse plug " bij Dell, HP, Razer etc. etc.

En die koop je gewoon in welke lengte je maar wilt bij een reguliere electronicaboer, hell; kan je zelfs op maat laten maken.

Dus nee doe mij maar liever zo`n externe ten allen tijden voor die gemak.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 24 juli 2024 19:50]

En dat beperkte draadje naar het apparaat is precies het probleem.

Een beetje vesa mount heeft die lengte al gauw nodig zeker icm een beetje slack om te kunnen bewegen. En waar laat je het blok dan?

Punt is juist dat ik het dus liever intern heb en dan gewoon een standaard c7, c13 of schuko aan heb. Die kun je in willekeurige lengtes kopen of zelf maken.
Een standaard plug zoals op oude iMacs en Thunderbolt displays had niet gepast, daar is het scherm te dun voor.
Los daarvan vind ik dit scherm in heel veel opzichten onlogisch. Waarom niet een externe voeding, zoals bij de 24" iMac? Dan had je daar, net als bij de iMac, een ethernet poort in op kunnen nemen. Scheelt toch weer een kabel op je bureau.
En waarom geen versie zonder camera en speakers? Als je nu twee van deze schermen wil, zit je met 2x webcam en 2x de speakers. Onnodig. Thunderbolt 3 ipv 4, en daardoor te weinig bandbreedte voor daisychainen? Op z'n minst teleurstellend.
"Als Apple had gekozen voor een externe voeding, kon de behuizing bijna even dun worden als die van de iMac", klinkt het overigens.

Als mijn moeder een piemeltje had......

Liever een dikker scherm, dan zo'n externe brick weer ergens ruimte in te nemen.
Hoe is het toch mogelijk dat je een processor in een monitor stop "voor de camera en microfoon", en dan nog weet te presenteren dat deze slecht werkt.. En dan een niet verwijderbare stekker. Het is niet normaal, dit apparaat zou geen enkele aandacht moeten krijgen. Waarom, echt waarom... (en als je echt ruk krijg je die stekker los, het is puur pesten)

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 24 juli 2024 19:50]

Dat zijn gewoon 'kostenbesparing' .. goedkoper dus meer winst op modules.. /
Waarom zou je een nieuwe camera ontwerpen als je nog een goed ontwerp hebt liggen??
Omdat die selfie-shooter v.d iPhone 11 al enkele jaren oud is, en dat niet alleen.

Voor die prijs verwacht ik gewoon betere technologie ? Je bent immers niet meer gewezen op de zeer beperkte ruimte onder de bezel van een kleine smartphone, nee je hebt nu een vrij dikke chasis en een zee van ruimte in vergelijking. Dus een grotere sensor, betere optishe lens? Mag ook wel voor die prijs.

Dus ja. Waarom settelen met oude hardware als je er de hoofdprijs voor betaald ?
Het paneel zelf is ook enorm verouderd. Geen HDR, geen local dimming, geen variable refresh rate.
Ja het is 5K, maar dat is niet zo`n grote step-up van 4K (ik heb het verschil zelf ervaren met een LG ultra 5K display) - ga dan naar Dell kijken als je echt veel pixels wilt .. die hebben al een jaar of 2 8K monitoren.
Volgens mij gaat het hier niet om de selfieshooter. Verder ben ik het overigens sluitend met je eens hoor :)
Dit dus precies.... Lijkt me ook een juiste keuze van ieder bedrijf iets te hergebruiken wat goed is. Dat leren we met software ontwikkeling (dry) en dat kan ook prima werken voor hardware.
Of er waren gewoon veel van die modules over? Dan is het beter om ze te hergebruiken in plaats van op de plank te gooien of weg te doen
Ik denk niet dat het om overschot gaat. Maar om hergebruik van productielijnen
Nog steeds prima dus.

Die camera zelf is absoluut niet slecht zeker voor video. Het is centre stage die een digital crop doet waarbij het rsultaat niet helemaal lekker geprocessed wordt. Beetje jammer maar op te lossen met update gelukkig.

Scheelt weer een halve fabriek bouwen voor iets wat je toch al tig keer heb gedaan.
Tweakers aub. De iPhone 11 heeft 3 camera modules.
Zeg er dan gewoon bij dat het om de selfie camera van de iPhone 11 gaat hé. (Tip: dan stuur je mij niet weg naar een andere website die wel dit antwoord geeft)
Aangezien we zo veel uur besteden aan Zoom, Meet, Teams en andersoortige video calls per dag, vind ik een goede camera belangrijk. Ik vind het echt slecht dat een high-end Macbook Pro bijvoorbeeld ook niet dezelfde camera heeft als de selfiecam van een iPhone 13.

In plaats daarvan gebruiken ze een slechte sensor met een enorm lelijk machine learning algoritme dat het oppoetst. Kom op Apple, voor dat geld mag er ook een goede sensor in zitten!
Is het niet dat het scherm van de MacBook Pro dan veel dikker zou moeten worden gemaakt ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.