Verkoop van audio-cd's steeg in de Verenigde Staten voor het eerst sinds 2004

In de Verenigde Staten is de verkoop van cd's vorig jaar gestegen. Dat is voor het eerst sinds 2004. Ook de verkoop van vinyl is gestegen, maar dat is al langer het geval. De totale omzet van de Amerikaanse muziekindustrie kwam uit op een record van 15 miljard dollar.

Vorig jaar werden er 46,6 miljoen cd's geleverd en dat was goed voor een omzet van 584,2 miljoen dollar, blijkt uit cijfers van de Recording Industry Association of America. Een jaar eerder ging het nog om 31,6 miljoen cd's en een omzet van 483,2 miljoen dollar.

De verkopen van cd's daalden decennialang. In het jaar 2000 beleefden cd's in de VS een piek met een omzet van 13,2 miljard dollar. Daarna gingen de verkopen ieder jaar omlaag, met als uitzondering het jaar 2004, waarin de cd-verkopen een klein beetje opleefden.

Hoewel er meer cd's zijn verkocht en die cd's meer omzet hebben opgeleverd, is het percentage van de totale omzet uit muziekverkopen dat afkomstig is van cd's, iets gedaald. Dat was afgelopen jaar 3,9 procent en een jaar eerder nog 4 procent.

Dat komt door de stijging van de totale omzet. De Amerikaanse muziekindustrie kon in 2021 een recordbedrag van 15 miljard dollar bijschrijven. Dat is een record in de geschiedenis van de RIAA-metingen. Een jaar eerder bedroeg de omzet 12,1 miljard dollar.

Betaalde streamingdiensten waren goed voor een omzet van 8,6 miljard dollar. Dat is 1,6 miljard meer dan in 2020. De omzet uit gratis streamingdiensten met advertenties steeg tot 1,8 miljard dollar. Dat was 1,2 miljard dollar een jaar eerder.

RIAA-cijfersRIAA-cijfersRIAA-cijfers

Het is niet bekend waarom de verkoop van audio-cd's is gestegen. De verkoop van lp's zit al jaren in de lift. In 2005 waren vinylplaten in de VS goed voor een omzet van nog maar 15,7 miljoen dollar. Sindsdien is dat gegroeid en de omzet uit lp's en ep's kwam het afgelopen jaar uit op 1 miljard dollar.

De recente cijfers van de Nederlandse muziekindustrie zijn niet bekend, dus het is niet duidelijk of er ook in Nederland een opleving is van de cd-verkopen. In 2020 jaar daalde de omzet uit cd-verkopen met ruim een kwart.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

14-03-2022 • 12:53

140

Submitter: robcoenen

Reacties (140)

140
140
55
5
0
70
Wijzig sortering
Zie ook https://www.nrc.nl/nieuws...cs-zijn-geweldig-a4084080
Dick van Dijk, eigenaar van muziekwinkels Concerto en Record Mania in Amsterdam en Plato-zaken in vijf steden, ziet de stijging ook. „Voor het eerst in járen is er een kleine opleving, in omzet en in aantallen.” Bij de winkels van Van Dijk zijn de aantallen met zo’n 10 procent omhooggegaan in vergelijking met vorig jaar, en was de omzet uit cd’s ongeveer 2 procent hoger. „Het is allemaal wel relatief hoor. We zitten nu op 30 procent van wat het vijftien jaar geleden was. Vinyl ook, dat is absoluut booming, maar bedenk dat we nu met alle albums in een heel jaar nog niet komen aan de aantallen die er destijds alleen al van Michael Jacksons Thriller werden geperst.”
Ik heb sinds vorige maand Spotify in de ban gedaan. Ik heb nu een aantal digitale cd's en wat losse platen en cd's gekocht. Ik was vergeten hoe fijn het is om niet meer keuzestress te ervaren en constant altijd en alles tot je beschikking te hebben (vergelijkbaar met hyperaanwezigheid, waarbij je altijd ''aan'' staat). Ja, mijn catalogus is kleiner geworden, maar ik ben niet meer afhankelijk van de platform van iemand anders en ben geen tijd kwijt aan het zoeken naar media. Verder heb ik principieel een probleem met diensten als Spotify die, ondanks dat je Premium gebruiker bent, constant bombarderen met reclames en rotzooi die ik niet wil zien. Los van andere issues zoals profileren, dataverzameling, misinformatie, discriminatie naar kleine artiesten, slechte gebruikersondersteuning, slecht betalen aan artiesten, etc.

Ik kan de CD's die ik heb prima rippen en platen kan ik gewoon in een platenspeler doen. Voor de rest heb ik gewoon een harde schijfje waar ik circa 30k nummers op heb staan. Ik hoef zelf geen Spotify of een vergelijkbare dienst meer. De prijs voor gemak was me toch iets te duur.

[Reactie gewijzigd door Rhinosaur op 24 juli 2024 23:45]

Anoniem: 467952 @Rhinosaur14 maart 2022 17:14
Volledig mee eens. Ik heb vroeger de gratis versie van Spotify gebruikt en dat was fijn, om op ontdekkingstocht te gaan in het muzikale landschap. Daarna de cd aanschaffen van de paar favoriete artiesten is super. Ik dacht ook te hebben vernomen dat de artiest zelf meer verdient aan een cd dan aan een luistering op een streaming platform, dus is dubbel voordeel
Nu kan ik me deels wel indenken hoe je je voelt, want ik heb nu een kleine collectie LP's op Vinyl van "het beste van het beste" - m`n uiterst aller favoriete LP's zeg maar die ik gewoon altijd kan opzetten en genieten. En dat doe ik dan ook van begin tot eind, is een beetje andere ervaring dan Spotify, en ik ga er ook met een andere mindset in.

Maar dat gezegd te hebben, als je een betaalde spotify abbonoment hebt, heb je toch echt 0,0 reclames hoor. Ik heb net ff de desktop client weer gechecked, en m`n telefoon. Nergens last van reclame hoor.
Heel de voorpagina staat vol reclames. Hier een paar voorbeelden. Het is niet anders dan hoe YouTube werkt.
  • Voorpagina dat vol staat met reclames
  • Podcasts op de voorpagina die ik nooit heb beluisterd
  • Aanbevelingen van artiesten als ze nieuw muziek uitbrengen, zonder dat ik ze volg
  • Algoritmische aanbevelingen die bepaalde artiesten voortrekken
  • Rij vol met popmuziek waar ik nooit naar heb geluisterd
Onze definitie van reclame moet gewoon breder worden getrokken. Ik kan me voorstellen dat de meeste dit niet zien als reclame, maar als functies om jouw (luister)ervaring beter te maken. Ik ben zelf van de kamp die vindt dat als ik betaal dat ik dan zelf wil bepalen wat ik te zien krijg.
Eens dat dit een vorm van "reclame" is. Veel mensen zien dit niet als reclame, maar hier zit een verdienmodel (voor spotify) achter waar ik niet zo van hou. Prima als mensen dit fijn vinden, maar laat me aub het uitzetten. Ik wil zelf zoeken en bepalen wat ik wil luisteren
.oisyn Moderator Devschuur® @david-v14 maart 2022 14:09
Ik snap wel waar je vandaan komt, maar je hebt het over de voorpagina. Wat wil je daar dan zien? Gewoon helemaal leeg? :). Ik bedoel, ik heb er totaal geen last van. Als ik iets wil luisteren, dan kies ik iets uit mijn library of zoek ik naar een album/artiest. En dus ook geen last van de keuzestress waar @Rhinosaur het over heeft. De muziek die ik luister op Spotify is nog net zo beperkt als mijn oorpsronkelijke CD-collectie, die later gedigitaliseerd is (en aangevuld met wat downloads). Ik luister eigenlijk gewoon precies dezelfde muziek die ik altijd al luisterde, alleen staat het nu in de cloud, wat wat praktischer is. Maar niet alles helaas, dat vind ik het grootste nadeel.
Wat ik op de voorpagina wil zien is:

Recently played
Made for you (mixes van alle albums en muziek die ik beluister)
More of what you like

In die volgorde.

Nu krijg ik soms een beeldvullende "nieuwe" album te zien die ik eerst moet wegklikken voordat ik verder kan. Ook staat alles eerst in het teken van "gesponsorde" reclame (met andere woorden, waar spotify ws voor betaald krijgt)

Events near you (geen interesse)
Shows to try (geen interesse)
Recently played (ja deze wel, graag bovenaan plaatsen!)

Ik moet dus scrollen op mijn mobiel om naar de voor mij relevante links te gaan. Ik heb geen keuze om daar een bepaalde volgorde te hanteren of om die irritante beeldvullende nieuwe albums berichten uit te zetten.

Ik heb spotify nog voordat het in Nederland uitkwam (invite via vriend in spanje waar de dienst al wel uit was) en het valt me de laatste paar jaar op dat het erger wordt in dat opzicht. Slechte ontwikkeling als je het mij vraagt.
Vreemd, als ik op mijn Iphone de app opend dan zie ik dit:

Onlangs afgespeeld
Nieuwe singel van artiest die ik daadwerkelijk volg
Voorgestelde artiesten
"Voor de regenachtige dagen" (Spotify playlists)
"Afleveringen voor jou" (begint met een potcast die ik volg, dan eentje van dezelfde maker die ik niet volg en daarna komen er wat suggesties van wat er op lijkt)
Jouw playlists (daadwerkelijk alleen mijn eigen aangemaakte)

En dan pas volgt er een waslijst aan meuk met af en toe wel een nuttige "speciaal voor jou" of "jouw favorieten". Maar niks wat ik weg moet klikken, pontificaal in beeld en in de weg zit of iets dergelijks.

Offtopic
Het enige wat mij echt gruwelijk stoort aan Spotify is dat je die kl*te optie van "afspelen op ander apparaat" tegenwoordig niet meer uit kan zetten. Regelmatig als ik op de computer Spotify aan heb word mijn Iphone gekaapt en kan ik daar niet eens mijn volume meer aanpassen omdat Spotify de controle heeft. Enige manier daar omheen is om de app af te sluiten en uit het geheugen te gooien. Maar dan start vervolgens de muziek niet meer automatisch in mijn auto omdat de app niet meer ergens op de achtergrond hangt.
Ik snap wel waar je vandaan komt, maar je hebt het over de voorpagina. Wat wil je daar dan zien? Gewoon helemaal leeg? :)
Ik heb een app op mijn telefoon om muziek af te spelen en die heeft 3 secties: Recent afgespeeld, Recent toegevoegd, Meest afgespeeld. Meer dan dat wil ik niet zien (m.a.w. rest is reclame) ;)
Maar niet alles helaas, dat vind ik het grootste nadeel.
Dat is ook inderdaad een grote nadeel. Ik heb hele specifieke muziek van Aziatische soundtracks van de jaren 50 tot en met 80 ongeveer. Die zijn hartstikke moeilijk te vinden en met veel moeite heb ik een paar van die albums bemachtigd ooit en gedigitaliseerd.
Ik luister eigenlijk gewoon precies dezelfde muziek die ik altijd al luisterde,
Da's voor mij eigenlijk heel anders: ik heb een heleboel artiesten ontdekt dankzij Spotify (dingen als artist radio en my mix) die ik in een CD winkel misschien niet eens was tegengekomen. Ik zit me wel af en toe te ergeren aan sommige van die Discover of "Recommend for you" lijstjes die in de verste verte niet aansluiten bij wat ik normaal luister (ik luister veel prog rock en metal, terwijl die discover lijstjes vooral vol staan met commerciele bagger). Die mogen ze wat mij betreft wel weglaten.

Ik ben trouwens de laatste tijd een trial run met Tidal aan het doen, vooral omdat die een betere beloning aan artiesten schijnen te geven. Bevalt tot nu toe best aardig, ben eigenlijk twee ergenisjes tegengekomen: zoek functie is vrij brak en gapless playback naar m'n chromecast-speakers werkt niet.
Da's voor mij eigenlijk heel anders: ik heb een heleboel artiesten ontdekt dankzij Spotify (dingen als artist radio en my mix) die ik in een CD winkel misschien niet eens was tegengekomen. Ik zit me wel af en toe te ergeren aan sommige van die Discover of "Recommend for you" lijstjes die in de verste verte niet aansluiten bij wat ik normaal luister (ik luister veel prog rock en metal, terwijl die discover lijstjes vooral vol staan met commerciele bagger). Die mogen ze wat mij betreft wel weglaten.
<knip>
Tidal <knip> zoek functie is vrij brak en gapless playback
Ik vind de ontdekfuncties maar heel karig, ik gebruik liever https://last.fm, dat werkt veel beter.

De pest van veel moderne streamers zoals Spotify is dat het alles-in-een diensten zijn. Je neemt niet alleen de licentie af en streaming, maar ook bijkomende diensten zoals de afspeler en adviesdiensten. Spotify is bepaald niet de ergste hoor. Zelf zie ik het zo veel mogelijk los. Als ik naar een andere streamer overstap dan wil ik mijn geschiedenis/bibliotheek mee kunnen nemen. Ik wil advies kunnen krijgen van iedere partij. Ik wil niet dat de speler moet zorgen voor support voor mijn hardware, dat schaalt niet.
Ik wil mijn eigen gespecialiseerde mediaspeler gebruiken die niet afhankelijk is van Spotify, Tidal of een andere leverancier.
En Spotify is nog best aardig hoor. Spotify heeft APIs waar best veel mee mogelijk is. Maar toch is het wel de bedoeling dat je binnen het Spotify ecosysteem blijft.
Moet zeggen dat de Flow functie van Deezer behoorlijk goed werkt. Ik heb nu paar honderd favoriete nummers en onder andere op basis daarvan speelt hij een mix van mijn favorieten en nieuwe nummers die ik nog niet ken. De suggesties worden steeds beter nu.
Maar hoe doe je dat zelf uitzoeken dan? Op basis van suggesties van anderen? Dat is dus wat Spotify ook doet. Alleen is het dan de hele bak met gebruikers. Dat is weer niet zo wenselijk.
Doe je het op basis van artiesten die elkaar noemen? Dat is er nog niet nog vermoed ik (binnen Spotify).
Doe je het puur op basis van zoeken naar genre? Daar heb je dan nog wel en beetje het probleem: wie bepaalt tot welk genre bepaalde muziek hoort.

Maar mee eens; als je het niet wilt moet je het uit kunnen zetten.

Ook al koop ik bij Supermarkt X mijn eten, dan hoef ik nog die folders niet in de bus. En dat kun je tegenwoordig dus wel blokkeren.
Feitelijk heb je dus 2 concepten:
is Spotify niets meer dan een enorme library of is het een daarnaast ook een soort radio-zender?
Deze 'zender' stelt aan de hand van wat meer wordt geluisterd vast wat populair is. En doet derhalve suggesties. Nog net geen 'push' (zoals echte radio dat wel doet).
Het andere is dat als jij artiest X leuk vindt, je misschien ook artiest Y leuk vindt - puur omdat anderen al naar X en Y luisterden.
Is het reclame? Ja maar wel voor wat je al deels afneemt.

Een optie om dit helemaal uit te zetten zou niet misstaan.
Ik betaalde toch al voor youtube premium maar heb vooral om de podcast constant te zien en verslechterde interface van spotify met hun droppen van de desktop interface voor de web interface nu spotify abbo stop gezet.
Wat ik zelf irritant vind, is dat ik trending albums van artiesten krijg die ik moedwillig heb geblokkeerd. Ik heb een schijthekel aan Ghost, A7X en 5FDP. Maar nu zie ik toch de nieuwste Ghost release op de voorpagina staan :(

Ik gebruik spotify zelf via family sharing, ik betaal niets. Maar het heeft niets afgedaan aan de albums die ik fysiek koop. De (metal)albums druppelen nog steeds lekker binnen. Wat ik wel heb, is dat ik via Spotify artiesten ontdek, daar verder in ga, en dan de fysieke releases ga kopen. Dus in dat opzicht, is het wel een verrijking voor mij en mijn collectie

[Reactie gewijzigd door chimnino op 24 juli 2024 23:45]

Ik ben nooit gestopt met cd's kopen. Ik merk dat ik nog steeds muziek vooral luister in de context van het album. En af en toe een schijfje kopen is voor mij mede daardoor een veel kosteneffectievere optie dan een streamingabonnement.
Bij een betaald abo heb je geen reclame. Ik heb een family account en heb dat in ieder geval nog nooit ervaren.
Keuzestress heb ik ook niet, ik heb bepaalde playlists die automatisch worden geupdate, zoals "A State of Trance" van Armin van Buuren, dus ik heb altijd de nieuwste nummers van zijn radioshow op het moment dat ik die playlist aanzet. En favoriete playlists heb ik al standaard aanstaan om te downloaden, dus die heb ik altijd bij me, ongeacht de verbinding die ik heb.

Juist dit gemak rechtvaardigt voor mij de prijs in ieder geval wel.

[Reactie gewijzigd door CasGas op 24 juli 2024 23:45]

Rhinosaur kijkt duidelijk met een andere blik naar reclame en ik volg het wel enigzins, Hij / zij ziet aanbevelingen binnen Spotify ook als reclame en uiteindelijk is het dat ook wel. Het is gewoon reclame om je meer hooked te krijgen aan Spotify zelf. Het is niet zoals op Youtube, waar je om de oren wordt geslagen met reclame voor derde partijen.
toch regelmatig bij het beluisteren van een podcast op spotify dat er een shoutout is naar een sponsor van die aflevering en ververvolgens word er 30/60 sec het product/sponsor gepromoot. Dat is toch echt wel reclame en ja ik heb een betaald abbo.
Podcasts is een gratis onderdeel binnen spotify, of je nu betaald of gratis luistert maakt dan dus niet uit.
Sure maar ze zetten het wel midden op je scherm terwijl je betaalt voor muziek.
1 van de redenen dat ik mijn spotify gecancelled heb.
hoe fijn het is om niet meer keuzestress te ervaren
Snap ik toch echt niet, als je gewoon een CD wil besluistere zet je die toch aan?

Reclame merk ik niet op spotify, De rest is over de muziekindustrie nie tlouter spotify , en 30 000 nummers betaald of gedownload? Anders ben je wel heel hypocriet bezig.
Ik kan niet helemaal rijmen dat je nu geen keuzestress meer ervaart doordat je volgens jou een beperkte keuze hebt, terwijl je ook nog 30.000 nummers op een harde schijf hebt staan. Dat is dan toch ongeveer hetzelfde als Spotify? Ik weet het niet meer zeker, want ik betaal al tien jaar voor Spotify, maar ik ervaar nu geloof ik dezelfde hoeveelheid keuzestress als die ik had toen ik nog muziek op een harde schijf had staan (en dat zullen inderdaad ook wel 30-60.000 nummers zijn geweest).
Vond ik ook raar aan zijn argument. Met 30k nummers op mijn PC zou ik het in ieder geval niet meer weten. 8)7
Streaming is een service, een CD is een product, ze zijn geen 1 op 1 vervanging van elkaar.

Spotify geeft je ook heel de muziekwinkel service, zo kan je nieuwe muziek leren kennen en krijg je aanbevelingen. Jij ziet dat als reclame, wat ook zo is, maar die reclame krijg je ook in een winkel. Ik snap echter best wel het idee met een winkel stap je buiten maar met een streaming dienst zit die winkel altijd in je broekzak.

Een andere dienst die een streaming bied is play anywhere anytime, iets wat eerder rampzalig is met CD's. Je geeft het ook zelf aan, je koopt de CD om vervolgens te rippen naar een ander platform.

Een andere service is het delen van muziek, ik kan heel eenvoudig een samengestelde lijst van iemand op Spotify opzetten, met een CD collectie word dat toch iets lastiger.

Dat is ook wat de massa wenst, gebruiksgemak, service, ready to use zonder nog eerst zelf handelingen te moeten doen. En dan krijg je inderdaad profiling en algoritmes maar ook dat is wat de meeste willen, op play drukken en meteen muziek horen die men graag hoort zonder zelf playlisten te moeten samenstellen.
Jij ziet dat als reclame, wat ook zo is, maar die reclame krijg je ook in een winkel.
Het verschil is alleen dat ik niet in de muziekwinkel blijf hangen om de muziek te luisteren. Ik koop mijn muziek en ga het thuis luisteren. Zonder reclames. Dat is ook wat ik van Spotify verwacht als ik er geld aan uitgeeft. Ik erken ook wel dat de massa dit wil en dat is prima. Ik haakte vooral in op het artikel dat aangaf dat verkoop van fysieke CD's toeneemt en ik ook een voorbeeld van wilde delen (waarom ik liever CD's en LP's en losse albums koop dan streaming services gebruik) :P
En ik moet zeggen dat ik een CD speler met een mooie DAC echt heel mooi vind klinken tegenover een Deezer bv die loselless streamt. Maar dat zijn de momenten dat je er echt van wilt genieten en de muziek wilt horen zoals de producent dat heeft bedoeld. Als ik in de auto of op een feestje zit, dan boeit mij dat eerlijk gezegd niet. Denk dat die ontwikkeling in de cd verkoop ook daar iets mee te maken heeft. Dat mensen toch dat stukje verschil horen/voelen..... Maybe?
Ik denk niet zozeer dat ze verschil horen, en dat dat de reden is om muziekdragers aan te schaffen.

De realisatie dat je voor altijd vast zit aan een abonnement om bij je collectie muziek te komen stoort veel liefhebbers en ik vermoed dat fysiek eigendom weer steeds wenselijker word. Dit ondanks juist de pogingen vanuit de industrie om je aan een abbonnement te binden.

De (anekdotische) realiteit wijst dat ook uit, over 30 jaar is mijn collectie in chronologische volgorde opgebouwd uit:.
1. vinyl (jaren '80)
2. CD (jaren 90)
3. MP3's op de harde schijf (jaren 90/00)
4. muziek via spotify (afgelopen 5 jaar, abbo opgezegd)

Alleen mijn vinylcollectie is nog compleet, sommige CD's hebben het loodje gelegd (krassen, onleesbaar), vrij veel van mijn MP3 collectie is verloren (oude PC's, kapotte schijven) en alles van mijn Spotify ben ik kwijt.

Inmiddels koop ik weer CD's en vinyl, want ik heb dat in mijn bezit en dat blijft in mijn bezit.
hoi , welke platenspeler gebruik jij,
waar jij jou vinyl schatten ..in..doet
:-)
Mooi woord 'hyperaanwezigheid'. Heb hetzelfde gedaan met de Gamepass, ben nu misschien wat meer kwijt. Maar wel nu 'eigen' keuze van wat ik speel.
Anoniem: 368883 @Rhinosaur16 maart 2022 13:31
Ik heb nog wel altijd Spotify, maar ben terug audio beginnen kopen toen optredens niet mogelijk waren (COVID uiteraard), en ik wou de artiesten toch wel steunen. Heb nog getwijfeld voor cd's, maar ben uiteindelijk gegaan voor digitale aankopen op BandCamp, Qobuz, en 7Digital. Zowat al deze diensten bieden hun muziek ook aan in FLAC formaat.

Vind Spotify altijd nog wel ok om nieuwe muziek te leren kennen. Ik heb echter nog nooit reclame gehad sinds ik een betaald abo heb.
Wat ik me dan afvraag, gaat de verkoop van cdspelers dan ook omhoog? of wordt er op oude hi-fi apparatuur afgespeeld. Dat zou ook een beetje de groep kunnen bepalen wie dit koopt.
Er zijn maar weinig goede nieuwe cd spelers, helaas. Ze zijn best wel prijzig, hebben de goedkoopste loopwerken en lezen de cd's traag in. Ik kan mij goed voorstellen dat zelfs jongeren cd spelers uit de hoogtijdagen gebruiken, die veel degelijker zijn gebouwd en voor een habbekrats bij de kringloop staan.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 24 juli 2024 23:45]

Inderdaad, nu het zelfs voor computers zeldzaam begint te worden dat ze nog een optische drive hebben ...
Ik heb vorig jaar een nieuwe PC gebouwd, het was niet moeilijk om een kast te vinden met ruimte voor een optische drive en kon m zo overzetten vanuit mn vorige. Gebruik m nog steeds om audio cd’s te branden voor in de auto.
Je hebt zelfs geen kast nodig met een drive ondersteuning. Je kan er ook een aansluiten met een usb kabel.
Nou ja, begint.... Ik denk al ruim 10 jaar. Volgens mij zijn er (zo goed als) geen laptops meer met optische drive. De laatste CD en DVD die ik zelf aangeraakt hebt om te lezen, zal denk ik 2002 zijn. In mijn huidige computer kast (uit 2011) zit een lightscribe DVD rewriter, waar nog nooit een schijf in heeft gezeten, niet om te lezen en niet om te schrijven. Weet eigenlijk niet waarom ik dat ding toen besteld had....
Ik koop nog CDs, rip ze naar mp3 en nu ook naar flac en stream ze naar mijn AVR.
Of speel ze af vanaf USB stick op mijn laptop.
Niks geen 'oude' hi-fi ;).

[Reactie gewijzigd door BeerenburgCola op 24 juli 2024 23:45]

Doe ik ook inderdaad. Vooral omdat ik best vaak muziek wil hebben die simpelweg niet online te vinden is. Dan koop ik de CD tweedehands ergens (soms twee keer als de eerste te veel krassen heeft, als je een euro per stuk hebt betaald maakt dat allemaal niet uit) en rip hem direct naar FLAC.
Moet je nog altijd ergens een optical drive vinden
Die zijn nog gewoon te koop voor weinig geld, zo antiek is het ook weer niet.
Ik gebruik een standaard ASUS BD (dual layer), voor 79,- te koop bij alternate/azerty.
Of soms zijn het ook gewoon collectorsitems. Ik heb ondertussen thuis enkele CDs staan die nog nooit een CD speler gezien hebben. De muziek zelf heb ik daarnaast ook al via andere bronnen aangeschaft op de computer.
Anoniem: 368883 @rammes16 maart 2022 13:33
Er worden nog altijd cd/dvd/bluray spelers geproduceerd hoor :) Mogelijkheden genoeg om af te spelen.
Toch heeft het gewoon een meerwaarde, iets zelf hebben, onafhankelijk, geen internet of accounts nodig om te beluisteren, mogelijkheid om door te verkopen, etc etc.

Tuurlijk, streamen is gemak, maar je hebt in feite niets.

[Reactie gewijzigd door Navi op 24 juli 2024 23:45]

Ironisch genoeg is de overdaad van streaming (je kunt ontzetten veel vrijwel direct vinden en binnen een paar seconden afspelen) ook juist het aantrekkelijke van een CD. Even echt gaan zitten voor een CD, in de context, volledigheid en volgorde zoals een artiest die had bedoeld, en niet na het laatste nummers ineens een algoritmisch bepaald advies voorgeschoteld krijgen of simpelweg de vervolgplaat van dezelfde artiest die misschien wel vijf jaar later was en met een compleet andere vibe.

Zie het een beetje als het verschil tussen een website lezen en een tijdschrift. Een papieren tijdschrift is een andere manier van informatie absorberen. Rustiger en minder afgeleid.
Het hangt er ook vanaf wat voor soort luisteraar je bent. Je kan ook prima met een (zelfopgestelde) playlist bewust luisteren naar de muziek. Dus in die zin vind ik jouw vergelijking met internet niet helemaal kloppen.
Daarnaast heeft lang niet elke muziekkant een volgorde van luisteren bedacht. Dat een aantal muzikanten recent hebben aangegeven dit wel relevant te vinden, wil niet zeggen dat dit voor de hele muziekbranche geldt.
M'n vrouw zweert bij shuffle, terwijl ik veel meer kan genieten van de opbouw en dynamiek van een album. Of een goed gebalanceerde live uitvoering. Verschilt inderdaad per band hoe sterk dat is (en wellicht per genre).

Maar bedoelde volgorde van nummers pas iets recents? Toen ik in de jaren '90 begon met muziek luisteren bestond een behoorlijk deel (van mijn verzameling dan :) ) al uit verhalende composities en ballades. In ieder geval binnen het metal-genre niet heel uniek.
Ik doel op de functionaliteit in Spotify zoals in dit artikel nieuws: Spotify haalt shuffleknop weg van albumpagina's bij Premium-gebruikers genoemd is
Sorry maar dat kies je toch zelf dan? Je kan net zo goed je neerzetten en luisteren naar een album op spotify dan via een cd speler.

Als die website en tijdschrijft juist hetzelfde artikel brengen is het toch echt je keuze waar en hoe je dat leest.
Ik zie zeker dezelfde voordelen als die jij ziet, toch mag gezegd worden dat het kunnen gebruiken van iets zonder een fysiek object te bezitten wel op een grote schaal voor de maatschappij veel voordeel leveren. In een situatie waarin klimaatverandering steeds extremer wordt door productie van allerlei materialen kan het veel besparen door niet zo veel fabrieken, transport en grondstoffen te ver/ge-gebruiken voor het leveren van miljarden CDs zodat elk huishouden en z'n moeder een rekje vol met z'n favorieten kan hebben. Dan is streamen aanzienlijk milieuvriendelijker en besparender voor gelimiteerde grondstoffen. Lastig om een afweging te maken natuurlijk.

P.S. houd je je bezig met CD's? Zoek je nieuwe CD's? Wil je CD's ruimen? Kijk dan naar marktplaats en de kringloop, daar bespaar je enorm veel grondstoffen en uitstoot mee, en kan je toch genieten van fysieke objecten!
je gaat wel voorbij aan de e-waste: Het nodeloos afspelen van streams zonder te luisteren. De Streaming infra draait ook ergens en is ook zwaar milieubelastend. Zet alles wat streamt dus uit als je niet actief luistert. Er is een groot verschil met radio luisteren en aan laten staan vs bijv Spotify.

De productie van CDs is ook niet dusdanig energie- en grondstofintensief dat het een groot probleem is. Ja, je bespaart wat, maar dit is allemaal wel erg weinig. Alle beetjes besparing helpt, maar ik denk dat het verstandig is om eerst goed in kaart te brengen wat de impact is voordat we claims als "enorm" neerleggen.
Vergeet niet dat Spotify etc bestanden ook in een lokaal cache-geheugen zetten, op je foon, tablet, laptop en desktop.

Meeste mensen luisteren toch vooral naar een x aantal dezelfde nummers dus die hoeven na de eerste keer meestal niet meer gestreamd te worden.

Daarnaast zijn er meer voordelen. Ik sleepte ooit een mapje met 12 cd’s mee in het ov, naar school etc. Dat is best te doen, maar als je dat kwijtraakte, was je gelijk voor minimaal 12 x 20 gulden aan cd’s kwijt.

Wat betreft de grootte van de impact, enorm of niet; Mijn broer huurde indertijd elk weekend twee VHS videobanden, zoals zo veel mensen. Alleen al met de auto naar de videotheek en terug rijden kostte per keer meer energie dan je in nu een jaar verstookt aan streaming. Daarnaast kostte het ophalen elke keer minstens een half uur van je weekend.
Cd's waren 45 gulden maat.
Lag er maar helemaal aan welke je kocht. Ik kocht niet het top-40 werk, maar juist het alternatievere materiaal. Veel punk en minder bekende rockbands. Of bijvoorbeeld juist een verzamel-cd hits van 50’s surfmuziek. Ook kon je al in de jaren negentig online postorderen uit de VS, Duitsland en Engeland, voor veel lagere prijzen.
Sorry maar een server kost niks qua energie in vergelijking met het persen van een cd, die rondbrengen, opslaan en mogelijks vernietigen.

Daarbij download ik gewoon mijn playlists op spotify, niks streamen dus.
De matige kwaliteit moet je er wel bij nemen.
Als is CD audio ook niet perfect, het verschil met mp3 is aanzienlijk als het op details aan komt.
Hangt ervanaf de streaming dienst, kwaliteit daarin en waarop je luistert natuurlijk.

https://majorhifi.com/can...een-spotify-and-high-res/

320kbps is het gewone spotify abbonement wat ik ook heb. Als zo iemand daarin al geen verschil hoort op dure apparatuur zal de overgrote meerderheid van gebruikers dus echt geen last hebben met die "matige kwaliteit".
Ben je dat niet zelf ook aan het doen met je "zwaar milieubelastend"?
E-waste gebruikt op de manier zoals jij nu doet heb ik ook nog niet eerder gezien. Als ik er op Google vind ik juist dat het zou slaan op fysieke electronische apparatuur, niet op energiegebruik waar jij op doelt. Volgens mij valt het trouwens ook echt wel mee daarmee, vooral aangezien veel ook gecachet wordt.
Je zegt het zelf al. Je hebt gemak. Dat is voor veel mensen belangrijker dan bezit.
Nog een ander punt. Fans van bands of bepaalde artiesten gaan al een poosje weer voor CDs en dan in het bijzonder van speciale uitgaven waarop nummers staan die je niet op streaming diensten tegenkomt.

Overigens merk in in m'n kennissenkring dat DVD's (films) ook weer populairder worden. Heeft ook alles te maken met dat heel veel films nergens te zien zijn op de streaming diensten die zijn vnl gericht de de grootste gemene deler.
Het één sluit het ander niet uit. Ik heb een paar meter cd’s, van het pre-streaming tijdperk. Draai ze nooit meer want ik luister via m’n iphone of laptop bluetooth koptelefoon, maar mocht Spotify stoppen, dan heb ik ze nog.

En tja, sommige nummers staan niet op Spotify maar dat wil nog niet zeggen dat ze dan makkelijk op cd of lp te krijgen zijn.
Je hebt, zolang als dat je er voor betaald, toegang tot een veel grotere bibliotheek met muziek waar je het overgrote deel nooit van gaat luisteren.

Qua gemakt: valt ook tegen zodra je het land uitgaat en de dekking slecht(er) wordt en extra moet betalen voor je MBs.
Mogelijk dat mensen nu ze geen concerten kunnen bezoeken meer muziek kopen (dus ook CDs), bijvoorbeeld om toch artiesten te steunen.

Ik merk trouwens zelf dat, sinds ik Spotify vrijwel dagelijk aan heb tijdens het thuis werken, ik veel meer muziek (ook CDs) koop dan voorheen.
Veel mensen zetten een Spotify playlist aan en krijgen zo een eindeloze reeks van muziek die er verder op lijkt, zijn verder niet geinteresseerd in wat er allemaal langs komt. Als het maar lekker klinkt. Opzoeken kost gewoon teveel moeite.
Dat maakt toch niet uit? Veel mensen luisteren ook op die manier naar de radio. Voordeel is dat je er nu geen reclame of pratende mensen tussendoor hebt.
Zeker niet, en ik oordeel daar ook niet over. Je moet mijn posting lezen als een reactie op mensen die weer CD's kopen nav Spotify, ik ken ze namelijk niet. Ken overigens wel mensen die cd's kopen.
Voor mij is het juist zo dat ik op Spotify artiest langs hoor komen waar ik meer van ga luisteren en ook CDs van ga kopen, en dat komt precies omdat je vaak muziek in de zelfde stijl in een playlist hebt.
Op de radio komt een nummer voorbij en voordat je weet wie het is zit je alweer midden in de reclame. Bij Spotify kijk je in de playlist, klikt op de naam en je hebt de infomatie die je wilt hebben. Het haalt een drempel weg.
Ik merk trouwens zelf dat, sinds ik Spotify vrijwel dagelijk aan heb tijdens het thuis werken, ik veel meer muziek (ook CDs) koop dan voorheen.
Dat had ik bij het illegaal downloaden vroeger al. Je leert veel sneller nieuwe muziek kennen, waardoor je ook meer koopt en meer optredens doet.
Ik vond zelf de suggesties op what.cd aan de hand van je downloadgedrag altijd erg fijn.
Ik denk dat het er meer mee te doen heeft dat Spotify tegenwoordig content verwijderd bij 'grensoverschrijdend gedrag' van de artiest. Daarmee toont Spotify dat hun aanbod niet langer betrouwbaar is. Dit gebeurde voorheen ook wel, maar toen had men dat nog niet zo hard in de gaten.
Nu wordt het steeds duidelijker dat je afhankelijk bent geworden wat Spotify toestaat en wat niet.

Heb je zelf de CD's, dan heb je dat volledig in eigen beheer.
En ik meen dat er ook best goede tools zijn tegenwoordig om je eigen spotify-achtige server op te zetten. (Plex heeft zoiets geloof ik, maar dat moet ik nog testen) En daarmee heb je het gemak van Spotify, en de betrouwbaarheid van je eigen spullen.
Als je op basis van je eigen muziek verzameling een soort radiostation wilt draaien dan zou je eens kunnen kijken naar Roon. Daarin is je eigen verzameling eventueel aan te vullen met de diensten Tidal en Qobuz. Werkt erg mooi!
Tja, net zoals bij retro-gaming is er een opleving, waarschijnlijk veroorzaakt door Corona. Mensen verlangen naar nostalgie & voor de HiFi-puristen is een CD natuurlijk superieur tov. de gemiddelde geluidskwaliteit vd. streamingdiensten, vooral als je SA-CD's koopt.
in 2020 daalde het een kwart, dus de opleving kwam niet door Corona.
Is een beetje kort door de bocht. De pandemie begon pas in maart in de VS en Europa. Dat is al een kwart van het jaar voorbij. Bovendien waren de eerste maanden gekenmerkt door grote onzekerheid. Mensen gaan dan instinctief eerder wat sparen dan extra geld uitgeven. In 2021 waren echter nog steeds veel restricties maar de onzekerheid was weg. Mensen hadden meer geld over door de lockdowns en zijn zo dus meer geld uit gaan geven aan hobbies zoals CD's verzamelen.
Zoals Gast Gebruiker al opmerkte, zijn de effecten van de Corona-lockdowns pas later zichtbaar. Vooral bij de 2e & 3e lockdown gingen mensen naar alternatieven zoeken om het gemis van het uitgaansleven te compenseren. Ik zelf ben toen ook naar alternatieven gaan kijken & heb mede daardoor weer mijn oude hobby's opgepakt; mixen/producen van diverse EDM. En heb mede daardoor mijn oude CD-collectie "afgestoft" al moet ik bekennen dat ik niet snel meer nieuwe CD's zal kopen, puur vanwege het feit dat mijn DJ-software alleen maar met MP3's, FLAC's, of WAV's werkt.
CD natuurlijk superieur tov. de gemiddelde geluidskwaliteit vd. streamingdiensten, vooral als je SA-CD's koopt.
Nou dat neem in met een korreltje zout. Misschien de default instellingen maar met bijv Apple Music is de keuze tussen HE-AAC, ACC 265 kbps, ALAC Losless (24bit/48 kHz) en Hi-Res Losless (24bit/192 kHz). Durf te wedden dat bij de laatste twee bij een dubbel blinde test het verschil tussen stream en SA-CD niet te herkennen is. En bij ACC 265 kbps ook amper.
Je hebt tegenwoordig inderdaad zogenaamde High-Res streamingkwaliteit, maar ik vraag mij serieus af of het grootste deel van die content daadwerkelijk die hoge kwaliteit heeft.
Je hebt tegenwoordig inderdaad zogenaamde High-Res streamingkwaliteit, maar ik vraag mij serieus af of het grootste deel van die content daadwerkelijk die hoge kwaliteit heeft.
De vraag is irrelevant, de extra informatie die high-res brengt is niet waarneembaar voor mensen, het is dan ook niet zozeer een vraag of content zo'n hoge kwaliteit heeft, maar of er frequenties boven de gehoorgrens in zitten, en dus irrelevant.
Met mijn (oude) gehoor zal dat inderdaad niet waarneembaar zijn. Maar ik kan mij voorstellen dat sommige audiofielen bij een blinde test het verschil wel zullen horen.
Nee, tenzij de hele medische wereld ernaast zit en ons gehoor anders werkt dan men denkt.

Er is geen 'vaagheid' over de werking van digitale audio, weten exact wat de invloed is van samplerate en bitdiepte.

Sample rates en bitdieptes hoger dan red book brengen niets wat mensen kunnen waarnemen.
Alle onderdelen van de muziekindustrie zijn gestegen en CD's hebben ondanks de stijging in verkoop wederom marktaandeel ingeleverd.

Dan is de vraag: "Het is niet bekend waarom de verkoop van audio-cd's is gestegen."

Toch simpel te beantwoorden met dat cd's meeprofiteren van de enorme omzetstijging in de gehele branche.
Nee, dat is een beetje kort door de bocht. >99% van de streamingmarkt zal nooit overwegen Vinyl of CD 's te kopen. De markt voor CD's ontstaat uit <1% van personen die naast een streamingdienst ook CD's wil hebben voor de 'experience'. Die experience kan van alles zijn. Voor een deel zullen het hi-fi liefhebbers zijn. Voor een deel verzamelaars, en voor een deel mensen die simpelweg iets willen hebben wat ze aan de muur kunnen hangen zoals in het NRC artikel omschreven staat dat @Frenziefrenz postte hierboven.
De markt als geheel is van 12 naar 15 Miljard gegaan, dat is een groei van 25%

CD's zijn van 483,2 naar 584,2 miljoen gegaan dat is 20,9%

Tevens zijn CD's veel goedkoper geworden, van gemiddeld 15,3 naar 12,54 USD per stuk, dat is 18% goedkoper.

Je hebt dus een product in een enorme groeimarkt en dat product is ook nog aanmerkelijk goedkoper geworden. Ik vindt het dan niet vreemd dat er veel meer van dat product over de toonbank gaat. En desondanks is het marktaandeel qua omzet wederom kleiner geworden.

En er zijn natuurlijk veel redenen om een Cd te kopen, het kan de ervaring zijn, maar ook dat de lagere prijs mensen sneller doet beslissen om even een CD bij de pomp te kopen voor onderweg, of voor het neefje onder de kerstboom. Waarheid is dat ik geen flauw idee heb waarom Amerikanen een CD kopen en het artikel geeft ook geen indicatie.

Zelf mis ik mijn cd's maar mijn grootste bezwaar tegen al die dingen als cd's vhs, tapes etc.. is dat het zo enorm veel ruimte in beslag neemt. Ik had op het hoogtepunt tegen de 2.000 cd's en heb daar uit eindelijk 50 uitgezocht die ik de rest van mijn leven meezeul en de rest allemaal verkocht (Bijna allemaal metal, dus goed geld waard)

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 24 juli 2024 23:45]

Ik vind digitale downloads echt wel veel beter omdat deze vaak ook in HiRes (24-bit 96Khz of 192Khz en DSD) formaat verkrijgbaar zijn. En ja, deze klinken duidelijk beter.

Maar CD's zijn over het algemeen goedkoper en meestal rip ik ze toch naar FLAC formaat. De fysieke schijfjes berg ik op in een plastic krat.
Ik vind digitale downloads echt wel veel beter omdat deze vaak ook in HiRes (24-bit 96Khz of 192Khz en DSD) formaat verkrijgbaar zijn. En ja, deze klinken duidelijk beter.
Ik zal happen.

Hoe heb je getest? Bekend met Nyquist-Shannon? Technische onderbouwing?
Door te luisteren. Veel van de HiRes bestanden die ik heb gekocht heb ik ook in CD formaat dus ik kan geluidsmatig de vergelijking maken.

Wat ik vooral hoor is meer diepte en "ruimtelijkheid" bij de HiRes versies. Het klinkt gewoon meer "echt." Het is soms zelfs zo dat het verschil zo aanzienlijk is dat ik ronduit kwaad wordt dat de CD versies zo slecht klinken.

Wat mij het meest verbaasd is dat de opnames uit de jaren 70 en 80 al zo goed klinken. Ik vind digitale recorders (zeker de eerste generatie uit de jaren 80) niet eens zo goed klinken als analoge opnames, zeker niet als je de originele master erbij pakt.

[Reactie gewijzigd door Godson-2 op 24 juli 2024 23:45]

Door te luisteren. Veel van de HiRes bestanden die ik heb gekocht heb ik ook in CD formaat dus ik kan geluidsmatig de vergelijking maken.

Wat ik vooral hoor is meer diepte en "ruimtelijkheid" bij de HiRes versies. Het klinkt gewoon meer "echt." Het is soms zelfs zo dat het verschil zo aanzienlijk is dat ik ronduit kwaad wordt dat de CD versies zo slecht klinken.

Wat mij het meest verbaasd is dat de opnames uit de jaren 70 en 80 al zo goed klinken. Ik vind digitale recorders (zeker de eerste generatie uit de jaren 80) niet eens zo goed klinken als de analoge opnames, zeker niet als je de originele master erbij pakt.
Dus geen onderliggende kennis, geen goede test, geen juiste conclusie :)

Begrijp me niet verkeerd, ik geloof best dat jij verschil hoort, maar er is niets dat erop wijst dat de oorzaak ligt in de hogere samplerates en bitbreedtes.
Boeit mij niet. Zolang ik verschil meen te horen is het goed.

Ik ben er van overtuigd dat het verschil er wel degelijk is. Het is overigens wel duidelijk dat niet alles in specificaties vastgelegd kan worden die vertaalbaar naar geluidskwaliteit.

Bij HiRes is bijvoorbeeld het dynamisch bereik veel groter en hebben platenmaatschappijen veel minder de neiging om dynamiek compressie toe te passen. Alleen dat is al een enorme winst voor de geluidskwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Godson-2 op 24 juli 2024 23:45]

Boeit mij niet. Zolang ik verschil meen te horen is het goed.
En zoals gezegd, dat is helemaal prima. Dit is alleen subjectieve waarneming en heeft geen grond in de onderliggende techniek.
Ik ben er van overtuigd dat het verschil er wel degelijk is. Het is overigens wel duidelijk dat niet alles in specificaties vastgelegd kan worden die vertaalbaar naar geluidskwaliteit.
Wat kan dan niet vastgelegd worden?
Bij HiRes is bijvoorbeeld het dynamisch bereik veel groter en hebben platenmaatschappijen veel minder de neiging om dynamiek compressie toe te passen. Alleen dat is al een enorme winst voor de geluidskwaliteit.
Ja, helaas is de loudness war super verrot en zeer schadelijk voor de kwaliteit van muziek. Dit heeft alleen ook niets met de onderliggende techniek te maken.
Ja, het dynamisch bereik van audio met een hogere bitrate is groter (samplerate heeft hier niets mee te maken), maar het dynamisch bereik van een CD al zo groot dat dat nooit een rede hoeft te zijn om dynamische compressie toe te passen.

Dit onder de noemer 'er is hi-res audio nodig' plaatsen is het daadwerkelijke probleem verbergen.

Maw, de hi-res audio die jij zo fijn vind klinken klinkt exact hetzelfde in CD formaat, als je maar met dezelfde bron begint.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 24 juli 2024 23:45]

Maw, de hi-res audio die jij zo fijn vind klinken klinkt exact hetzelfde in CD formaat, als je maar met dezelfde bron begint.
Dat is natuurlijk niet waar omdat er minder over blijft van het origineel als je deze op CD zet in plaats van HiRes.
De extra informatie die hogere samplerates dan CD kunnen opslaan zijn niet relevant omdat onze oren deze informatie niet kunnen horen. Daarom klinken deze gelijk.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 24 juli 2024 23:45]

Eén van mijn grote frustraties met streaming is dat er geen enkele garantie is dat bepaalde muziek beschikbaar blijft. Artiesten/albums/nummers kunnen van de ene op de andere dag van het platform verdwijnen, zonder fatsoenlijke vooraankondiging. Gelukkig heb ik mijn volledige CD collectie ook geupload naar YT Music, zodat de belangrijkste albums voor mij altijd beschikbaar blijven.
Totdat YT music stopt🤪
Of eerder een betaalde dienst wordt vanwege veranderende Europese wetgeving :Y)

Iets met buma stemra-achtige constructie dat niet alleen yt er geld aan verdient maar ook artiesten ergens recht op hebben.

Waar ik best mee zou kunnen leven, vooral als dan echt alles maar dan ook echt alles er op komt te staan, omdat iedereen alles dan mag uploaden.
Of eerder een betaalde dienst wordt vanwege veranderende Europese wetgeving :Y)

Iets met buma stemra-achtige constructie dat niet alleen yt er geld aan verdient maar ook artiesten ergens recht op hebben.
Youtube betaalt dan ook gewoon aan BUMA en consorten.

Alleen in Duitsland niet want die (GEMA) waren te hebberig dus daar kun je de helft van youtube niet bekijken.
Totdat YT music stopt :9 :9
Het is niet bekend waarom de verkoop van audio-cd's is gestegen.
Ik zou haast denken dat het vergelijkbare redenen zijn, zoals dat met de verkoop van LP's.
Het is toch de look en feel en het in bezit hebben van een exemplaar wat ikzelf wel tof vind.

Daarbij is niet alles op spotify te vinden ;-)

[Reactie gewijzigd door jc1982 op 24 juli 2024 23:45]

Mijn zoon, 19 jaar jong, koopt nu veel vinyl. De beleving is volgens hem anders: je gaat zitten voor een plaat waarbij je niet snel even skipped naar een andere song/artiest. Het is 'slow music'! Ook het artwork van een album ervaart hij vaak als een plus. Daarnaast wil hij de artiesten in kwestie steunen.
Ik ben zelf ook midden 20 en ben een jaar of vijf geleden begonnen met het verzamelen van CD's. Eerst alleen een paar bandjes, ondertussen al ruim 50 CD's. Liedjes die ik op Spotify nooit tegen zou komen, ga ik nu rustig voor zitten en neem ik in me op. Je koopt een CD omdat je weet dat er 3 leuke nummers op staan, maar uiteindelijk blijken er nog 4/5 hele leuke nummers te zijn die je helemaal niet kende. Dat klikt meestal pas na een paar keer luisteren, en die kans geef je het niet als je streamt.

Toen mijn opa overleed heb ik zijn LP-speler gekregen, inclusief ongeveer 30 platen (voornamelijk jazz). Niet helemaal mijn smaak en ik zou het op Spotify nooit selecteren, maar toch kan ik er prima naar luisteren als ik in de mood ben. Daarnaast zelf ook een stuk of 20 LP's aangeschaft. Alleen vanwege de hoge prijs en gevoeligheid ben ik nog een beetje huiverig om dit verder uit te breiden. Ik vind CD's wat dat betreft prettiger om te kopen.

Streamen heeft mij wel geholpen met nieuwe muziek ontdekken/oude muziek herontdekken. Ik denk dat deze twee prima naast elkaar kunnen bestaan, zij de fysieke markt wel meer gericht op echte liefhebbers/fans. Voor de meesten zal een Spotify abonnement voldoen.
Dat is dezelfde reden waarom ik nog CD's koop, maar dan enkel de albums die van voor naar achter goed zijn en waar het een meerwaarde is om heel het album te beluisteren. Bij streaming diensten ben je toch meer geneigd van de bekende nummers en hits op te zetten en mis je het geheel van het album.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.