Epson brengt 4k-laserprojector met 120Hz-refreshrate uit voor 4999 dollar

Epson introduceert de Pro Cinema LS12000-laserprojector. Het betreft een model met drie lcd's, die met pixelshifting tot een 4k-resolutie komen. De projector kan tot 120fps weergeven, ondersteunt hdr-weergave en heeft een helderheid van maximaal 2700 lumen.

De Epson Pro Cinema LS12000-projector bevat drie lcd's met een resolutie van 1920x1080 pixels per stuk. Die schermpjes hebben rode, groene en blauwe pixels. Met pixelshifttechnologie wordt het beeld van de drie lcd's samengevoegd tot een 4k-resolutie van 3840x2160 pixels.

Voor de lichtbron gebruikt Epson een laser met een helderheid van 2700 lumen, die tot 20.000 uur mee zou moeten gaan. De projector ondersteunt refreshrates tot 120Hz en zou daarmee ook geschikt moeten zijn voor gaming. Volgens de fabrikant is de inputlag lager dan 20ms. Epson noemt ondersteuning voor HDR10, HLG en HDR10+.

Epson biedt de projector op zijn Amerikaanse website aan voor 4999 dollar. Omgerekend met btw is dat zo'n 5328 euro. Het is nog niet bekend of en wanneer de 4k-120Hz-laserprojector in Nederland en België te koop zal zijn.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-02-2022 • 15:53

68 Linkedin

Reacties (68)

68
68
54
2
0
8
Wijzig sortering
Deze zijn toch al gewoon te koop in NL, zie hier. Er staat zelfs al een review van hier.
2700 lumen valt dan weer zwaar tegen. Tenzij je het echt in een pikdonkere thuis bioscoop ruimte hebt staan is dit (voor mij althans) wel een dealbreaker.
Nee hoor, met een ALR scherm is dat heel goed te doen en geeft echt prachtig beeld, zelfs in een vol verlicht of kamer met daglicht.

Enkel vol zonlicht op je scherm is nefast maar ja dat is het ook op een TV.
Maar voor die prijs heb je ook een forse OLED... in welk opzicht is dit dan beter - of wil je echt een scherm van meer dan 2 meter?
Scherm van meer dan 2 meter is mooi als het kan. Heb beamer in de kelder staan beeld is ca 250 breed en 140 cm hoog. Geeft toch echte bios beleving en dat formaat is in Led niet te krijgen of te betalen.
Maar led zal wel beter beeld/kleur geven. Aan de andere kant grote van het scherm, geluid geeft een totale beleving en als het beeld iets minder is maakt dat de beleving wat mij betreft nog steeds beter dan veel kleinere Oled.
Een heel groot scherm geeft idd meer het gevoel dat je “erin” zit, maar je kunt dan nooit het hele scherm in 1x scherp zien, je ziet altijd maar een deel scherp. Het deel waarop je focust dus. Ik heb dat al met een 82 inch tv op 3 meter.
Periferie voegt echter wel toe aan de beleving. Daarom heb ik een surround ambilight setup thuis.
Ik zit hier op 2.85m afstand van een 99" scherm. Geen enkel probleem.
Ik heb nu 120”, ik kan echt niet meer terug naar 85”, tv kijk ik er niet op, puur films en series. Daarbij heeft een projector een bepaalde “kijk” wat televisies niet hebben, (moeilijk uit te leggen maar het voelt… natuurlijker? Realistischer?) en daarbij slaap ik beter na het kijken van een film op een projector tov een televisie
Filmisch is de term die ik altijd gebruik. Maar inderdaad; het beeld is rustiger en natuurlijker.
Voor mij is een tv 'no substitute' voor een projector, maakt niet uit hoe groot de tv.
Film kijken doe je het beste op een scherm waarop geprojecteerd wordt. Niet op een glazen plaat waar licht uit komt.
Ja, ik kijk daar al 10+jaar op en ga echt niet naar iets dat de helft is en duurder.
Een 9700 (wat ik heb) zal ongeveer even goed beeld geven tegen de helft van de prijs en pakken goedkoper dan de grootste betaalbare TV .
Maar voor die prijs heb je ook een forse OLED... in welk opzicht is dit dan beter - of wil je echt een scherm van meer dan 2 meter?
Alles heeft voor en nadelen. Ik zou deze kunnen kopen, als ik echt een groot scherm wil. Nu zit ik dat ik als ik groter dan 55" ga, mijn tv gedeeltelijk voor een raam komt. Ik kan hem vanwege de kamer zelf ook niet op een andere plaats zetten. Met een beamer zou ik groter kunnen, omdat je dan een scherm hebt, wat je kunt oprollen als je niet kijkt.
Heeft het eigenlijk ook zin om een ALR scherm te gebruiken in een zeer goed te verduisteren kamer?

Wat ik met mijn opstelling met een 'normaal' wit scherm merk, is dat het contrast en de zwartwaarden zelfs in een bijna perfect verduisterde kamer nog steeds best wel matig is. Vooral als je de low-lamp modus van de beamer gebruikt. Er reflecteert blijkbaar toch nog best wel wat indirect licht van het scherm?
Ja wel de muren en plafond zwart verven.
Maar zonder gekheid. Ik heb geen zwarte muren. En mijn contrast is goed. Vergelijkbaar met een LCD tv. Alleen bij hele lichte scènes daalt het vanwege indirect licht op het plafond.
De muren en het plafond zijn zwart, en ik heb zwarte gordijnen. Maar toch komt er indirect licht op het scherm, ik denk vanaf de vloer (grijs laminaat). Vergeleken bij de OLED TV terwijl het licht aan is, is de beamer in het donker nog steeds heel matig kwa contrast. Maargoed het is ook al wel een redelijk oud model inmiddels, dus misschien zijn moderner beamers beter wat dat betreft…
Hangt ervanaf als je bedoelt met "goed" : alles zeker naast het scherm tot zowat elke muur dusdanig maken dat er geen light kan reflecteren : dan nee heeft het geen zin.


Maar als je bedoelt dat je de kamer zelf donker kan maken maar de muren zijn bijvoorbeeld allemaal wit dan ja, de reflectie van het scherm op de muur kaatsen rond en terug op je scherm.

Je zal trouwens nooit het contrast van tv's gaan halen, als je zelfs LCD tv benaderd moet je al de perfecte setup hebben, OLED doen dan nog stukken beter.

[Reactie gewijzigd door k995 op 15 februari 2022 17:37]

Ik heb een high contrast scherm met fabrieks opgegeven waarde neutraal 1.0 gain en in werkelijkheid getest 0.9 gain. 2600 lumen met mijn TW9400 is zwaar op het randje van helderheid wanneer de lamp boven de 1000 uur komt te zitten. En ik draai niet de digital cinema setting met extra donkere filter en lamp op high. SDR is iets helderder maar zou toch ook niet lager mogen gaan.
Hangt natuurlijk vanaf hoe ver je projector staat en hoe groot je scherm is.
Ik gebruik deze
https://sites.google.com/view/dreaming-cinema/home
De HDR dynamic en ziet er goed uit na 3-400 uur . Kan nog altijd naar "high lamp" mode gaan moest dit niet meer voldoen. Dit is iets van een 1500 lumens, ruim voldoende om in het donker met beperkte lichtinval op een ALR scherm te kijken in een gewone huiskamer.
Als dat je projectiescherm is projecteren we op dezelfde grote. De projector hangt er ongeveer 5m van.
Neen, I wish(gezien al de apparatuur) . Mijne is een 125" draper react 2.1 , gain is een 1 ook.
Afstand een 5.5m dis ja vergelijkbaar.

Welke modus staat je epson dan in?
Sorry voor het laattijdige antwoord. Voor HDR staat die altijd op Dynamisch gecombineerd met High Lamp modus.
@slijkie Daarvoor zijn die projectoren ook gemaakt. 4000 lumen projectoren zijn data projectoren voor powerpoints enzo waar het maar half verduisterd is.
Wil je een projector om film te kijken, dan kom je in een ander segment terecht. Die projectoren zijn veel nauwkeuriger kwa kleurweergave, hebben hoge contrasten, maar die lampen geven minder output. Teveel output zorgt trouwens voor een slechtere weergave.

2700 lumen is peak output voor HDR en 3D. Als je gewoon SDR content kijkt in een homecinema heb je zo'n 800-1200 lumen nodig afhankelijk van de grote van jouw scherm (260-300cm diagonaal).
Met een daylight scherm kan je prima in een woonkamer projecteren die niet compleet verduisterd is zonder dat je boven de 1500 lumen gaat.

[Reactie gewijzigd door Broodro0ster op 16 februari 2022 10:55]

Heb hier de epson 9400 en dat hangt een beetje van de content af. Kijk je bijvoorbeeld voetbal dan kan je alle lumens gebruiken die je hebt (en kleuren maken niet echt uit) maar idd een film/serie zal minder nodig hebben.
Sorry, ik wou Slijkie quoten i.p.v. jou. Ik editeer even m'n post.
2700 lumen is toch best veel, niet? Heb er eentje op mijn slaapkamer staan met 550 lumen en zelfs als het niet donker is kun je het nog goed zien.
Hoe dicht op de muur? Bij een normale afstand van een meter of drie heb je echt wel een ruimte nodig waar minder licht is. Contrast is al om te huilen en met licht erbij blijft er bar weinig over. (No flame, ik heb ook een HD beamer tegen het plafond en ook deze word erg weinig meer gebruikt sinds de aanschaf van een 65inch OLED. De tijd van beamers lijkt wel een beetje achter ons te liggen.)
zo'n 3 meter tot schuin plafond. Uiteraard niet vergelijkbaar met een OLED tv, maar voor een beelddiagonaal van 2.5-3m is het fijn kijken.
Denk als je 2700 lumen hebt in combinatie met een ALR scherm dat je echt heel goed beeld hebt, zelfs in een ruimte waar het niet donker is.

Vind de Xgimi Horizon Pro 4k wel een erg mooi apparaat.
https://www.youtube.com/watch?v=YJABJmib0UY (vanaf 4 minuten zie je het verschil tussen veel lichtinval en donker. Vind ik toch echt niet slecht. En deze heeft 2200 lumen.
Heb normale short throw hd beamer 2700 lumen beeld 2.5x1.4 meter en wel pikdonker. Als ik tl verlichting aandoe blijft er weinig van het beeld over.

Heeft er natuurlijk ook mee te maken dat hoe groter het beeld is des te meer die lumen zich moeten vedelen over een groter beeld.
2700 lumen met 80 inch scherm heeft minder last van omgevingslicht dan 2700 lumen op 125 inch.
Waarom altijd weer die hoe meer Lumen hoe beter. Als je een film wilt kijken met het zonnetje in je huiskamer moet je gewoon via de televisie kijken. Vind het belangrijker hoe (en vergeef me als ik niet de juist term gebruik) hoe de contrast ratios zijn en de kleurendiepte. Van LCD weet ik dat er ook zo iets is als zwartwaardes (beamer op basis van LCD en zwart gaan niet zo goed samen)
Zie mijn reactie hierboven, meer lumen is zeker zinvol als je ook een heel groot oppervlak als projectie wil. Dezelfde lumen op 80 of 125 inch maakt een heel groot verschil.
Dus in de lumen discussie moet je ook betrekken projectieoppervlak.

Heb zelf HD beamer 2700 lumen, scherm 250x145 cm, short throw en ruimte moet voor dat oppervlak echt donker zijn. klein beetje led van strips boven kan nog wel, maar deur open en licht van de gang en je ziet een groot verschil.
2700 is behoorlijk veel voor een HT projector. De mijne heeft 1800 en dan zit ik soms al met mijn ogen te knijpen.

(ik kijk overigens wel in een donkere ruimte).

[Reactie gewijzigd door N1v3K op 15 februari 2022 16:23]

Je moet ook naar het scherm kijken, niet in de lamp :p
1 Nits = 3.426 lumen
2700 lumen = 788 Nits
Het felste OLED kan ergens tussen 500-600 Nits halen.
Zo'n beamer geeft meer licht af dan een OLED HDR beeld en bijna het dubbele van een HDR 400 scherm.
Ik vind in deze prijsklasse het ontbreken dan Dolby Vision pas echt een dealbreaker. Maar de helderheid is inderdaad ook een behoorlijk minpunt.
De helderheid is absoluut geen minpunt.
2700 lumen is behoorlijk veel.
2700 lumen kan genoeg zijn maar uiteindelijk bepaald de grote waarop je projecteert of het genoeg is of niet 2700 lumen op 80 inch of 125 inch maakt een groot verschil.

Als het dus om lumen discussie gaat zul je eerst moeten weten hoe groot is het projectieoppervlak.
Des te groter het oppervlak des te meer die lumen zich moeten verdelen en des te zwakker de opbrengst.
2700 is meer dan genoeg, hier geeft dat op 5.5m op 125" een 120 nits wat ruim voldoende is voor een verduisterde kamer.
De Epson Pro Cinema LS12000-projector bevat drie lcd's met een resolutie van 1920x1080 pixels per stuk. Die schermpjes hebben rode, groene en blauwe pixels. Met pixelshifttechnologie wordt het beeld van de drie lcd's samengevoegd tot een 4k-resolutie van 3840x2160 pixels.
Kan iemand mij dit uitleggen? :? 3x 1080p over elkaar of naast elkaar, geshift of niet, is toch nog steeds 1080p ? Er komt niet magisch meer resolutie bij lijkt mij ?
En zie hier de mogelijkheden van de marketing afdeling.
Voor de details zie: https://www.epson.eu/innovative-technologies/4k-pro-uhd
Ik zie dat @supersnathan94 het met zijn reactie het al een stuk duidelijker heeft gemaakt voor mij. Ik zat al aan 480hz panelen te denken inderdaad om tot een volledige 4K image te kunnen komen, anders haal je dat nooit op 120hz. plus nog wat verlies op de shift maakt minimaal 500hz.. blijkbaar bestaan die panelen al ?
Nee dit gaat om perceptie. Doordat men dusdanig snel wisselt ontstaat er visueel een superresolutie. Iets wat andersom ook bij computational photography wordt gebruikt.

Wat men doet is dus de 4K beelden pakken en die opdelen in pixelgroepen. Door iedere vier pixels te groeperen kun je met een 1080p scherm deze resolutie nabootsen door per frame een verschuiving te doen (1px naar rechts, 1px naar beneden, 1px naar links, 1px omhoog).

Door dat met 480Hz te doen kun je 120Hz beeldmateriaal native tonen. 480Hz is nagenoeg niet op te merken en met correcte backlight strobing krijg je ook nog een heel hoog contrast.
Duidelijk. Ik had in andere reacties ook al laten weten dat ik niet op de hoogte was van het bestaan van 500hz panelen, wat inderdaad een vereiste is om 4K120 hz te doen. Het is me inmiddels helder. Wel interessant, want ben al geruime tijd op zoek naar een goede 4K 3D beamer. :+
Mis eigenlijk updates t.o.v. de 9400 en 7400, lcd projectoren van Epson met 4k upscaling die uit mijn hoofd in 2019 uitkwamen. Daarna een gat rond dat prijsniveau. Wel wat laagvliegers van rond de 1000 euro en laserprojectoren richting de 5000 euro, maar het lijkt alsof Epson langzaam afstand doet van de middenklasse.
Ik denk dat er gewoon te weinig markt is.
Er is een verschil tussen zakelijke markt en consumenten markt. Dit zijn beamer is niet voor thuis tenzij je een bios freak bent. Ik heb zelf een Epson tw6600w. Die was ten tijde dat ik heb kocht tegen de 1600,-- dacht ik. Ook niet echt een "thuis" prijs maar ondanks dat het "maar" full hd is en 3-lcd ben ik er nog steeds zeer blij mee. Ik kwam er achter dat die beamer ook veel zakelijk werd gebruikt en zag toen ik hem net had aan het werk in de bioscoop om in de hal trailers van films te tonen. Beeld was 5 meter breed en vanaf de kijkafstand waar wij stonden super scherp..

Anyhow. Gaaf ding als het je hobby is en je heb een de ruimte om een beeld van 3 of 4 meter te projecteren. Lijkt mij voor 20000 uren best wel oke investering.
De 9400 blijft voor zijn prijs wel 1 van de betere, ik zie epson die nog jaren verkopen.
Heb hier nog een Sony projector hangen in de living, met een 100" doek maar gebruiken dit nog zelden. Niet alleen omdat het echt wel stil moet zijn, is ook 'slechts' 1080p en moet toch altijd donker genoeg zijn. Voor dat geld ruil ik liever mijn projector+OLED in voor een 85" model of zo. Als mijn OLED echt de geest geeft, dan komt hier absoluut geen projector meer binnen maar een héél grote OLED.
83 inch OLED (die 4-5000 euro kost) is 56% kleiner qua oppervalkte dan een 125inch projectie (at deze projector aankan)

Kijk hier nog steeds tevreden een projector op 125", als 100+" schermen ooit betaalbaar zijn (lees 2-3000 euro) zal ik er misschien aan denken, tot dan ...
Heb hier nog een Sony projector hangen in de living, met een 100" doek maar gebruiken dit nog zelden. Niet alleen omdat het echt wel stil moet zijn,
Het geluid van de projector vind ik persoonlijk ook best wel storend, ik heb nu een ook een Sony (VPL-HW65ES) maar voor alles behalve films ben ik inmiddels overgestapt naar een OLED TV (hangt achter het electrische projectiescherm). Ik gebruik de projector dus eigenlijk nog maar weinig, en het gezoem is daar een belangrijke reden voor.

Ik ben wel benieuwd of mensen ervaring hebben met laser-projectoren als deze, ik kan me voorstellen dat die minder heet worden dan een traditionele lamp zoals in mijn Sony en dus minder koeling nodig hebben (en dus stiller)?
met 1080p pixel shifting en toch 120Hz… dat shifting moet als een razende gaan!!
Zou best kunnen zijn dat dit die nieuwe 500Hz panelen zijn. 1080p past 4x in 4K dus zouden ze netjes binnen spec kunnen blijven met 480Hz per paneel. De synchronisatie van de drie panelen icm de pixelshift is dan ook zeer impressive.

Als de panelen out of phase synchronisation hebben kan het dus daadwerkelijk zijn dat je per frame stiekem 12 verschillende frames achter elkaar te zien krijgt. 4 voor de pixelshift en dat maal drie LCD’s.

Bij elkaar dus een dikke 1440Hz.
Ik vroeg me al af ( zie andere reactie ) hoe ze tot die 4K resolutie kwamen. Met 500hz panelen zou dit inderdaad kunnen. Wist niet dat dergelijke panelen al in beamers werden gebruikt. Interessant..
3x 1080p = 4k?
Kan iemand uitleggen hoe dat zit?
Ja dat kan. Zie: supersnathan94 in 'nieuws: Epson brengt 4k-laserprojector met 120Hz-refreshra...

Het is namelijk niet drie keer FHD, maar 4

Die drie LCDs is alleen maar voor de drie basiskleuren Rood, Groen en Blauw. Dmv pixelshift kunnen ze een superresolutie creëren die in perceptie exact 4K is.
Jammer dat de throw ratio weer ouderwets groot is. Ik heb een opstelling met 2 short throw projectoren en heb alles van merken als JVC/Sony/Epson overwogen, maar kom met geen enkel high end model uit met de throw ratio. Momenteel een Benq W2700 in gebruik die een erg mooi 4K plaatje op beperkte afstand van een 120" scherm weet te toveren. Verder zijn er short throws die vooral op gaming gericht zijn, en een aantal ultra short throws die qua contrast nog niet kunnen concurreren met het betere spul. Er is echt een verwaarloosde categorie projectoren.
Vanwaar projectors en niet een TV (de BenQ kost 1500€)
Ik heb al 5 jaar een 65” OLED TV en heb lang een overstap naar 83” overwogen toen dat betaalbaar werd, maar voor groot beeld en 3D weergave blijft een projector voorlopig onovertroffen. We kijken TV (voor zover we dat doen) op de OLED, maar films/series/gaming zijn helemaal verplaatst naar de tweede setup met de projectoren.
Omdat een tv van 118" op dit moment nog onbetaalbaar is? Irriteee me altijd weer aan die 55" postzegel als ik bij mn ouders ben, kijk daarom daar ook altijd alleen maar van die Z films, haha.
Mijn TV is kleiner dan m'n computerschermen 8-)
Ik kan er geen geld aan geven. Er is niks meer goed op TV. Reizen, ervaringen, life ...
tja, ik kijk zelf dan ook geen TV, maar ik kijk wel heel veel films en series (voornamelijk oude). En ieder zo zijn/haar/het ding, reizen in mn uppie vind ik geen zak aan bv.
Ik kijk/ keek ook veel van die oude zooi maar na x keer heb ik het ook wel gehad. na +50 besef je dat er ooit een einde aan komt.

Op elke reis/activiteit ontmoet ik meerdere mensen, vrouwen O-) :P , ...
Ik heb liever die 'ouderwets' grote. Zo vallen oneffenheden in een scherm veel minder op.
Ik gebruik een gespannen scherm, dus onvervormd beeld. Als je een ongespannen rolscherm gebruikt is het wel een punt ja, maar wat mij betreft gebruik je dat niet als je serieus geld in een projector steekt. Beide projectoren hangen hier precies uitgelijnd om geen keystone correction en lens shift nodig te hebben, dus vooral die W2700 geeft een super mooi plaatje. Toch jammer dat bijvoorbeeld een JVC N5 voor mij geen optie is. Als je een beetje rond leest op fora dan merk je dat een high end projector met short throw distance echt wel gemist wordt in de markt. Er zijn geruchten dat Benq met een opvolger van de W2700 komt die qua beeldkwaliteit op het niveau van de W5700 zit maar een drop in replacement voor de W2700 is.
Hier Epson LCD beamer 155 inch
Subliem beeld gewoon op witte muur

https://youtu.be/zkyNCXE2ppY

[Reactie gewijzigd door wim1928 op 16 februari 2022 07:08]

Met pixelshifttechnologie wordt het beeld van de drie lcd's samengevoegd tot een 4k-resolutie van 3840x2160 pixels.
Heb hier ook een Epson beamer (EH-TW7300) met pixel shifting. En moet zeggen dat dat goed werkt, het beeld wordt er echt scherper op. Maar ik vraag mij af of het werkelijk een resolutie maakt van 3840x2160 pixels... De pixels schuiven elk frame namelijk maar een halve pixel naar links en een halve pixel omhoog. Daarmee "verdubbeld" je dus de resolutie. Echter is echte 4K een verviervoudiging van de resolutie.

Alle HDR functies heb ik uitgeschakeld in de player. Het beeld zonder HDR is gewoon veel mooier. Met HDR wordt het echt te donker allemaal. De maximale helderheid wordt met HDR niet meer, de het geheel wordt gewoon donkerder om het dynamisch bereik in de lichte delen te verhogen. Geen ervaring met deze nieuwe beamer, maar verwacht hetzelfde. Beamers zijn gewoon niet zo geschikt voor een hoog dynamisch bereik.

[Reactie gewijzigd door satoer op 16 februari 2022 16:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee