In werkelijkheid is het zo klaar als een klontje dat alles wat qua transport verbrand wordt, uit de petrochemische industrie komt, oftewel uit olie, gas en steenkool.
Misschien praten we langs elkaar. Babylonische spraakverwarring. Ik ben het er mee eens dat raketbrandstof onderdeel is van petrochemie. Beetje afhankelijk van welk type brandstof we het precies over hebben, maar dat was niet mijn probleem.
Ik dacht dat je bedoelde dat als we dé oplossing voor koken op gas of het verwarmen van huizen op gas hebben, dat
die oplossing ook
misschien wel de oplossing voor raketbrandstof is. Dit zijn jouw woorden, maar ik heb ze grammaticaal misschien verkeerd opgevat

.
Ik wil dus zeggen dat die twee zaken (raketbrandstof en gas-cv's) zo fundamenteel verschillen, dat nog helemaal niet zeker is dat we die twee zaken met dezelfde oplossing gaan oplossen. En ik denk dat als we gaan proberen beide met dezelfde oplossing op te lossen, we veel extra tijd kwijt zijn. Daarom zeg ik, en ik val in herhaling, "
laten we ons eerst focussen op de grootste uitstoters". En dat is raketbrandstof absoluut niet. Als blijkt dat raketbrandstof inderdaad ook opgelost is met onze oplossing voor algehele elektriciteits- en warmteproductie, dan is dat mooi meegenomen. Is onze oplossing daarvoor niet goed voor raketbrandstof, jammer dan. Maar dan hebben we in ieder geval wel alvast 50% van de uitstoot gestopt. Dat we dan nog geen oplossing hebben voor die paar promille raketbrandstof kan me een worst wezen.
Maar als we tegelijkertijd ook aandacht hadden besteed aan die raketbrandstof, dan was er dus minder tijd besteed aan de elektriciteits- en warmteproductie, en was de oplossing daarvoor misschien wel 10 jaar later geweest. Weer een graad extra aan klimaatverandering.
Bijvoorbeeld: de benodigdheden voor autobrandstof zijn fundamenteel anders dan vliegtuigbrandstof. We hebben nu al auto's waarvan de petrochemische variant (ICE's) nog maar weinig verschillen van de non-petrochemische variant (de EV's). Maar bij vliegen zijn we daar nog lang niet. Misschien gaan we voor
vliegen toch iets met waterstof doen, ipv batterijen (waar 95% van de EV's op draaien). Dus auto's en vliegtuigen, twee onderdelen van transport die beiden op petrochemie draaien, maar waar waarschijnlijk radicaal verschillende oplossingen voor komen. En dan hebben we het over de eisen van raketbrandstof nog niet gehad... Wie weet welke oplossing daar voor komt... (ja goed,
waterstof is op dit moment al een raketbrandstof, maar dat is niet het punt).
Als je zegt "
ik wil een oplossing voor de ICE's of voor vliegtuigen", dan denk ik, "
nou, dat is zoveel % van de uitstoot, dat is onze aandacht misschien nog wel waard". Maar raketbrandstof...
Technisch gesproken is petrochemie trouwens alles wat van (aard)olie wordt gemaakt. Steenkool (en andere kolen) en (aard)gas vallen daar dus niet onder.
Het is sowieso niet jouw tijd die je al dan niet hoeft te verspillen want er zijn genoeg mensen die dit voor ons uitzoeken
Jawel, ik werk in de hernieuwbare energie sector

.
En wij kijken tegen een probleem aan waarvan iedereen schoorvoetend moet toegeven dat we hier 30 jaar geleden aan hadden moeten beginnen. Met een politiek die rechtzaken voert om maar minder te hoeven doen (de welbekende Urgendarechtzaak). Met collega's waar een schreeuwend tekort aan is.* Met een weerstand in de samenleving tegen wind en zon (niet altijd onterecht

) waar je moedeloos van wordt. In de wetenschap dat 1,5 graden opwarming echt niet fijn is, en bij 2,0 graden we dingen in gang zetten waardoor we alles niet meer tegen kunnen houden, en we de 1,0 graden in 2016 al zijn gepasseerd.
En dan komt er nog iemand die zegt "We moeten eerst die raketbrandstof oplossen! Laat alles liggen! Dit is belangrijk!". Ja, nogmaals, als iemand denkt dat dit voorrang zou moeten hebben, als iemand denkt dat raketbrandstof op dit moment überhaupt onze aandacht zou moeten verdienen, dan snapt diegene niet helemaal hoe dringend het probleem is, of hoe het probleem er überhaupt uit ziet.
* Wat dat betreft komt het wel goed uit dat we een overheid hebben die rustig aan doet met de energietransitie.