Haven van Antwerpen zet drone in om drijvend vuilnis op te sporen

De haven van Antwerpen gaat met een drone naar drijvend vuilnis zoeken. Op die manier wil de haven het afval in het water zo snel mogelijk opsporen en opruimen. De drone wordt ook ingezet voor inspectie en beveiliging. De Antwerpse haven is de eerste haven in Europa die op deze manier een drone inzet.

Uit de dokken in de haven wordt jaarlijks zo‘n vijftig ton drijfvuil gehaald, zegt Piet Opstaele, innovatiemanager bij de haven van Antwerpen tegen de Gazet van Antwerpen. Dat afval bestaat onder andere uit plastic, hout en karton. "Los van de belasting op het milieu berokkent dit ons ook economische schade. Schroeven van schepen kunnen verstrikt raken in de touwen, wat jaarlijks goed is voor een paar 100.000 euro aan schadeclaims.”, zegt Opstaele.

Het is de bedoeling dat de drone tien tot twaalf vluchten per dag gaat doen over het havengebied, dat 120 vierkante kilometer beslaat. Het apparaat vliegt zelfstandig, al kan het ook bediend worden vanuit een controlekamer in de haven. De drone maakt beelden en van die beelden wordt automatisch een kaart gemaakt. Het opsporen van het vuilnis gebeurt op die manier veel systematischer en sneller, zegt Opstaele. "Zo krijg je minder bezinking van afval, met een reductie van de milieu-impact tot gevolg. Het is ook goedkoper, omdat we gerichter het vuil kunnen ruimen op bepaalde hotspots.”

Ook wordt de drone ingezet voor inspectie en beveiliging. Zo is de drone al gebruikt om de brandweer te ondersteunen tijdens een branduitbraak in de haven, die de beelden van de brand livestreamde. Het kan infraroodbeelden maken, die nuttig zijn bij slechte weersomstandigheden en rookvorming. De infraroodbeelden kunnen bijvoorbeeld door de brandweer gebruikt worden om te kijken of er mensen in een brandend gebouw zijn.

Verder is de drone voorzien van een processor met kunstmatige intelligentie, die het tijdens de vlucht kan gebruiken om bijvoorbeeld indringers of voertuigen te achtervolgen tijdens een politiepatrouille. De drone kan tevens gebruikt worden om de windmolens in de haven te inspecteren.

Door Loïs Franx

Redacteur

09-02-2022 • 17:53

27 Linkedin

Submitter: Teun_2

Reacties (27)

27
27
21
3
0
4
Wijzig sortering
Probleem in Antwerpse haven ( en dan eigenlijk zeker het deel op rechteroever ), is dat daar het Albertkanaal rechtstreeks in uitmond, en op dat kanaal sluiten onderweg wat kleinere kanalen zoals Dessel-Turnhout etc aan, en dat kanaal start eigenlijk aan de Maas in Luik.
Ook al zijn er veel sluizen onderweg, daar komt ook natuurlijk afval mee door.
En zoals aangegeven : (verpakkings)afval dat vanop de kaaien van de havendokken waait.
En bijna gans het Albertkanaal heeft een jaagpad voor oa fietsers naast zich, en ook daar komt wel eens wat blikjes, plasticverpakkingen van snoep etc.

In elk geval goed dat ze er iets aan doen, maar denk dat ze het duurzamer moeten zien met bv een soort permanente Wasteshark oplossing die wekelijks gans de haven proper maakt. ( elke dag een dok of 2-3 ? ).
Mooie inzet van drones. Als er in de toekomst ook nog een autonome schoonmaak boot kan rondvaren daar waar de drone vuilnis ziet... zou mooi zijn :)
Er zijn verschillende bedrijven die dat doen. Ikzelf heb in een vorige baan wat gewerkt aan de WasteShark van RanMarine. Dat iseen autonome mini-catamaran met een verzamelbak tussen de drijvers.

[Reactie gewijzigd door Loy op 9 februari 2022 19:32]

Site laad niks tot je begint met scrollen. Apart ontwerp...
Er zijn reeds autonome systemen die afval uit de dokken halen in Antwerpen. Door de stroming komt het meeste afval namelijk naar bepaalde hoeken. Waarbij we het er automatisch uit halen.
Ik zie ook wel iets in een drone die vervuilers opspoort. Al die troep komt niet vanzelf in het water terecht!
goh, niet altijd toch? Wind die verpakkingsmateriaal van de kade blaast, golven die het van het dek vegen...
Dan moet je die materialen niet los op de kade laten liggen. Simpel zat.
Maar nalatigheid is niet hetzelfde als vervuilen.
nalatigheid maakt je niet perse niet aansprakelijk.
Ik vind van wel. Had je het maar in je zak moeten stoppen :)
Voordat je iets vast kunt zetten is het eerst los....
een stuk plastic is niet los op de kade gestort. Sorry. Dat het verpakkingsmateriaal na uitpakken is ga ik prima in mee, maar dan moet je zorgvuldiger zijn.

Ja sorry m'n tank met koeienvlaai was open, maarja, vergeten te sluiten. Vergeef je mij vast wel dat ik nu een economisch voordeel op m'n buurman heb.
"tank met koeienvlaai" _/-\o_

Een giertankeigenaar zoals deze? https://m.nieuwsblad.be/c...2376472?utm_source=ecosia
zo zie je maar hoe log overheden zijn als we hier nu pas de eerste mee zijn :/
Het betreft hier volledig zelfstandige drones. Housing, charging, take off, flight, landing en terug charging. Nergens ter wereld wordt dit in havens op deze manier toegepast.

[Reactie gewijzigd door fwinters op 9 februari 2022 19:39]

de technologie bestaat daarvoor toch al wel weer makkelijk een jaar of 10 en dan schat ik nog voorzichtig. Ik moet nog maar naar buiten kijken of ik zie de haven, dus niet om denigrerend te doen, maar sommige dingen zijn zo triviaal dat ik er oprecht van verbaasd ben dat dit nieuwswaardig is.
Toon maar aan dan dat deze technologie allemaal al beschikbaar was en geschikt voor deze toepassing. Anders is het te makkelijk om alles wat maar een beetje kan lijken op een oplossing zo te gaan noemen om denigrerend te doen. Daarbij, zelfs al zou het toen een beetje kunnen werken, dan gaat het ook nog om de kosten en hoe rendabel het is bij de vertrouwde oplossingen. Want zelfs als er iets op de markt was dan hoeft dat nog niet redelijk te zijn.

Overigens komt dit project voort uit een innovatie lab van de haven, juist als mogelijke oplossing waar kennelijk nog geen leverancier was die het aandurfde te leveren.
hoewel het dan specifiek over delivery-drones gin (wat imho moeilijker is) stond er hier op tweakers een artikel van 2013 waarin staat dat er toen al 10 jaar door een nederlands bedrijf aan werd ontwikkeld en ook @kaasboer09 zijn spotlight reactie geeft inzicht van de status van de mogelijkheden:
video: Hoe realistisch zijn de drones van Amazon?
5 jaar geleden is in Antwerpen ook al begonnen aan het smart city concept en hoewel dit zich niet specifiek op de haven richt geeft dit wel aan dat er toch al langer over wordt nagedacht (zie mijn stelling over logge overheden).

beeldherkenning van drijvende objecten op het water is veel makkelijker dan bvb zwerfvuil langs de weg, aangezien water nogal een homogeen beeld geeft en de haven zeer duidelijk afgebakend is (schepen steken meters boven het water uit dus die zijn ook makkelijk te herkennen en uit te sluiten).

Ik zeg niet dat alles al gecombineerd is geweest in een product of dienst, laat staan voor een welbepaalde sector. Vaak zie je wel concepten, maar blijft het daar ook bij, omdat ze juist nog niet realiseerbaar waren door andere obstakels (zoals wetgeving en het feit dat het geen commercieel levensvatbaar product of bedrijf kan opleveren wegens een gebrek aan klanten of zelfs doelgroep).

Als je weet hoe lang het huis van de toekomst al bestaat (sinds 1989 bestond het in nederland, gesloten in 2009, maar dat van vlaanderen bestaat nog) en welke technieken daarin gepresenteerd werden die een beetje techneut ook al niet zo vernieuwend vond, maar tot op heden vaak nog altijd geen gemeengoed zijn, dan is het gewoon jammer dat we nog niet verder staan.

België is nu niet direct het land bij uitstek waar je snel een innovatief product als dit op de markt kan brengen en net het feit dat PoA dit nog zélf moet doen ondersteund die stelling.
Je toont aan dat er misschien meer mogelijk was, maar misschien ook niet. Waarbij je voor het gemak maar lijkt weg te laten dat er duizenden zeehavens bestaan waar dit niet ook nog niet in gebruik lijkt en dat een overheid niet de enige is om iets te ontwikkelen. Als je allemaal zaken waar het vanaf kan hangen gaat weglaten om over een bepaalde groep te klagen dan lijk je meer bezig met selectief klagen over een groep in plaats van objectief afvragen waarom het niet zo snel gaat als jij hoopt.
ik klaag niet over de groep (tenzij misschien politiekers :+ ) en wil mijn stadsgenoten hun innovatie zeker niet minimaliseren. Misschien is het idee gewoon een keer op de juiste beslissingstafel gekomen en mochten ze er dan pas aan werken. Ik ken de manier niet waarop hun projecten worden aangedragen of goedgekeurd. Ik sprak enkel over techniek die al bestond.

De ene keer is er eerst het probleem, het idee, dan de techniek en uiteindelijk de oplossing, maar die volgorde kan gerust wijzigen.

Als je morgen een auto met 17 wielen bouwt die tussen verkeerskegels kan slalommen, dan ben je waarschijnlijk ook de eerste ter wereld.
Dat komt omdat zaken die jij triviaal wil noemen niet triviaal zijn. Dit is echt van het kaliber "Ik heb een idee voor een app! Een app die... alle honger in de wereld oplost!". Zo kijk mij eens slim zijn. "Maar hoe werkt die app dan?". "Hmm? Ja dat is een probleem voor de programmeurs hoor."
Neen en die technologie is er nog niet helemaal zoals we willen. We hebben binnen de haven heel wat use cases van veiligheid tot inspecties voor afval en infrastructuur. Waarbij we lange autonomie nodig hebben. De meeste drones kunnen maar een half uur vliegen, we willen ook niet 20 helipads moeten neerpoten.

Overlaatst was er ook een brandje in een stapel afvalhout waarbij onze drone met infrarood zijn diensten heeft kunnen bewijzen in ondersteuning naar de brandweer.
Lol waypoints instellen kan met elke simpele drone.
Dit stelt echt niks voor.
bwoa, die drones worden bij de brandweer al jaren gebruikt, dus het zal de eerste zijn die vuilnis opspoort :)
De vraag is ook hoe lang dit goed zal gaan. Nadat de overheid vraagtekens heeft bij merken als Hikvision en Dahua, is het natuurlijk wachten totdat dronefabrikanten zoals DJI aan de beurt zijn.
DJI heeft het trouwens al zwaar in de USA, de trend is dat dit zal overwaaien naar Europa, zoals dat met vrijwel alles gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee