Huawei heeft P50 Pro en vouwbare P50 Pocket uitgebracht in Nederland

Huawei heeft zijn vlaggenschepen P50 Pro en P50 Pocket in Nederland uitgebracht. De smartphones, waarvan er eentje vouwbaar is, komen uit zonder Google-diensten maar draaien wel op Android 11.

Huawei laat weten dat de twee toestellen per direct in Nederland verkrijgbaar zijn. De P50 Pro is al iets ouder: het toestel kwam in juli van vorig jaar al in China uit, maar de release hier liet op zich wachten. De vouwbare P50 Pocket is wat recenter; die kwam in december van vorig jaar uit in thuisland China. Wegens het nog altijd geldende handelsverbod van de VS, draaien er geen Google-diensten op de telefoons en ook 5g-modems hebben ze om die reden niet. In plaats van Googles appwinkel biedt Huawei zijn eigen aan.

Wat de toestellen wel bieden, is een Qualcomm Snapdragon 888-soc. De P50 Pro heeft 8GB ram en aan opslag 256GB. Het toestel heeft een 120Hz, 6,6"-oledscherm met een resolutie van 1228 bij 2700 pixels en een ponsgaatje bovenaan in het midden van het scherm voor de frontcamera. Aan de achterkant is een camera-eiland te vinden met daarop vier verschillende camera's. Naast de standaardcamera gaat het om een zwart-witsensor, een periscoop-telefotocamera met 3,5x optische zoom en een ultragroothoekcamera. De 4360mAh-accu kan met maximaal 66W geladen worden.

De P50 Pocket heeft een vouwbaar, 120Hz, 6,9"-oledscherm met een resolutie van 1188 bij 2790 pixels. Daarnaast zit aan de buitenkant een aanvullend, rond 1"-scherm. Dat heeft een resolutie van 340 bij 340 pixels. Daarop kunnen meldingen en navigatie-instructies getoond worden en media bediend worden. Een specialere functie is om deze te gebruiken als viewfinder voor de buitenste camera's, waarmee in dichtgeklapte stand selfies genomen kunnen worden. Aan de buitenkant zit een standaardcamera, een ultrawide en een camera die uv-licht kan waarnemen. Die laatste wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de sunscreen check-functie van de telefoon. De Pocket heeft 8GB ram en 256GB opslag of 12GB ram en 512GB opslag. De 4000mAh-accu kan met maximaal 40W laden. In tegenstelling tot de P50 Pro zit de vingerafdruklezer niet onder het scherm, maar aan de zijkant van het toestel.

De P50 Pro wordt alleen geleverd in een zwarte uitvoering met gouden accenten, vertelt het bedrijf. Op de site worden echter ook varianten in cocoa gold, pearl white en charm pink getoond; wellicht dat die later volgen. De P50 Pocket is er in de kleur premium gold. De goudkleurige variant heeft Huawei gemaakt in samenwerking met de Nederlandse kledingontwerper Iris van Herpen. De achterkant heeft een 3d-patroon dat gelijkenissen vertoont met de veren in de kleding die Van Herpen ontwerpt. De P50 Pro is bij Huawei zelf te koop voor een prijs van 1199,99 euro en de P50 Pocket kost 1599,99 euro.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-01-2022 • 14:40

101 Linkedin

Reacties (101)

101
98
51
1
0
37
Wijzig sortering
Misschien dat medetweakers hier een antwoord op hebben, maar voor wie zijn deze telefoons? Welke doelgroep betaalt 1000+ euro voor een telefoon zonder google diensten? Het lijkt me op meerdere vlakken heel onhandig en als je dan toch zoveel uitgeeft kun je net zo goed een iphone of samsung uit hetzelfde prijssegment halen toch? Wat is de afweging hier precies want ik zie alleen nadelen eigenlijk
Is het ook niet mogelijk om een app via een gedownloade .apk te installeren? In dat geval kan je een app als whatsapp volgens mij gewoon via hun eigen website downloaden. Of andere grote ontwikkelaars ook op die manier .apk bestanden aanbieden weet ik niet.
Als je dan echt per se deze telefoon wil dan zou dat een oplossing kunnen zijn.
Is het ook niet mogelijk om een app via een gedownloade .apk te installeren?
Het is al vaker genoemd, maar veel apps hebben ook de Google Apis nodig om te kunnen werken. Maar stel je voor dat dat voor jouw apps geen probleem is. Ga je dan elke update voor alle apps die je handmatig hebt geïnstalleerd manueel downloaden en installeren? Lijkt me een behoorlijke taak.
De Aurora store (foss alternatief voor de Play Store) lost dat al voor je op. 99% van de apps (zelfs de meeste bank apps) kan je er op terugvinden. Koppel daar dan nog MicroG aan toe en je kan al een heel eind verder. Tot nu toe (van alle apps die ik gebruik) heb ik maar bij 1 app de melding gekregen dat deze niet zonder de Play Services werkt. Voor de rest werkt alles prima :)
Niet Google Apps, maar werken alleen via Google Play services.

Google apps zijn Google mail, maar, etc.
Dat kan niet zomaar, play services hebben speciale rechten. Daarom moet je die sideloaden via de bootloader en die is locked bij Huawei toestellen. Je kan de pakketten krijgen bij OpenGapps: https://opengapps.org/ . Je kan dus niet zomaar een APK installeren. Voor de basis google apps (zoals gmail) kan dat wel maar de core services niet.

Het verbaast me ook wel dat ze die bootloader nog steeds locken, want de meeste merken bieden een mogelijkheid deze te unlocken. Huawei niet, en dat was al zo voor de Google ban. Ik had wel verwacht dat ze die mogelijkheid weer zouden bieden omdat het een manier is om de google ban te omzeilen. Maar nee...

Overigens is Huawei ook niet privacy vriendelijk net als Google. Dus daarvoor hoef je het niet te doen. Dan heb je meer aan een custom ROM en ook dat kan dus niet bij Huawei door die gelockte bootloader.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 30 januari 2022 16:23]

Ik heb weleens gelezen dat ze dat overwogen, maar het te weinig voordeel op zou leveren. Snap ik ook wel want wie koopt er een telefoon om vervolgens een custom rom te installeren. Misschien enkele Tweakers.
Ik ken toch wel een aantal mensen die dat doen. Toen Xiaomi nog redelijk goedkoop was, meteen een custom rom erop zetten. Ik heb het zelf ook overwogen :P
Maar heel veel apps gebruiken vervolgens google play services, dus die zou je er ook op moeten krijgen.
Niemand? Kan me niet voorstellen dat ze goed verkopen.
Ik heb nu een Huawei en ben er bijzonder tevreden over. Mijn volgende wordt weer een Huawei denk ik. Ik ben inmiddels behoorlijk goed ont-googled. Zeker voor een tweaker zou zoiets geen probleem moeten zijn. :+
Ja maar als je ont-googled voor je privacy dan schiet je met Huawei helemaal niks op. Het enige dat je dan bewerkstelligt is dat je in de gaten gehouden wordt door een andere partij...
ach ja, maar Google is de grootste advertentieboer die me min of meer tot aankopen kan manipuleren. Huawei niet tot op dat niveau.
Zeker ik heb de P40 pro en Google mis ik helemaal niet. Er zijn genoeg mogelijkheden om bijna alle apps te krijgen die je wil? Voor de echte Google apps zijn goede vervangers zoals Maps daar hebben ze Petal kaarten voor. Prima smartphone met een hele goede batterijduur?
Maar als Tweaker zal je vast ook weten dat je nog liever onder google je ding doet, dan dat je de hele dag een bak met sensoren voor de dataverzameling van de chinese overheid bij je hebt.
Met een huawei is je telefoon niet alleen degoogled maar als je toestel gelockt is heeft ook apparatuur van cellebrite geen toegang.

Cellebrite vermeld op de eigen website dat ze alleen toegang hebben tot huawei toestellen als de toegangscode bekend is.

https://cellebrite.com/en/ufed-for-android/
This new capability enables extraction from devices with a known passcode or those where no passcode has been set. Among the popular devices supported with these extraction methods are the Huawei P30, Huawei P20, and Huawei Mate 20 models.

Een huawei is op dit moment het best beveiligde toestel dat je kunt kopen.
Een huawei is op dit moment het best beveiligde toestel dat je kunt kopen.
pff dus gelukkig geen Chinese overheids achterdeurtjes.

Als je een beveiligd toestel nodig hebt dan is de markt nog kleiner dat deze in de EU of USA verkocht zal worden. Aangezien Huawei op een lijst staat vanwege samenwerking met de Chinese overheid moet je toch 3x nadenken om zo een toestel te kopen als je echt extreem veilig nodig hebt.
Alsof al die Amerikaanse bedrijven niet ook achterdeurtjes hebben voor die CIA en wat niet. In tegenstelling tot Huawei is dat bij die bedrijven namelijk wel bewezen.
in mijn ogen, tot nu toe, kan de Chinese overheid mij minder makkelijk manipuleren dan de Amerikaanse en EU als ik eerlijk ben, en hebben ze daar volgens mij op dit moment minder mee te winnen. Dus tja, als je moet kiezen waar je je data achter laat doe ik het het liefste bij een partij die minder bij mij te winnen heeft.
Dat zegt dus niets. Dat gaat over het filesystem zelf. Niet wat e telemetrics van je toestel en software doen wanneer deze in gebruik zijn.
Dit is een belangrijke voordeel die veel mensen momenteel over het hoofd zien.
Activisten, journalisten en andere soorten mensen die voor hun leven moeten vrezen zijn momenteel het meest gebaat bij een Huawei toestel. Tenzij je natuurlijk een Oeigoeren bent.
Nu lijkt het alsof je beweert dat Google zoveel beter is dan de Chinese overheid wat betreft data verzamelen. Alhoewel Google Play Service wel een stuk handiger is wat betreft relevante apps downloaden.
Heeft google ook strafkampen waar mensen geheropgevoed worden ?
Heeft Huawei die dan wel?
Als je goed gekeken had reageerde ik op de vergelijking google - Chinese overheid.
Is ook een misstand maar is dat van google ?
En Huawei is de veroorzaker van wat er met Oeigoeren gebeurt?

De Amerikaanse overheid klopt van geen kant op heel veel gebieden maar ze vallen binnen onze cultuur en geschiedenis dus we vinden het prima.
De Chinese overheid klopt van geen kant op heel veel gebieden en ze vallen buiten onze cultuur en zijn niet onze geschiedenis, dus wat vreemd is eten we niet.

Allemaal prima, maar zowel Google als Huawei hebben zelf die strafkampen niet. Er zijn wel legio prachtige westerse bedrijven die de slaven in de Oeigoerse kampen gebruiken voor goedkope producten. Maar dat zijn weer mooie westerse bedrijven, dus dat is ook minder erg.
Wederom ik reageerde op de vergelijking google / chinese overheid.
Wat betreft de strafkampen ben ik het zeker niet mee eens. Wat hebben de Chinese strafkampen eigenlijk te maken met privacy versus Google?
Verschil lijkt me duidelijk, beide hebben toegang tot gegevens/data.
Ene is een bedrijf dat met die data jou gerichte advertenties wil verkopen.
De andere kan als de data daar aanleiding toe geeft jou oppakken en vervolgen.
Lijkt me nogal een verschil wat er dus met data gedaan kan worden, verschil tussen een bedrijf en een totalitair systeem.
Huawei is niet een totalitair systeem.

En de Google devices zitten ook net zo vol met chips en componenten waarmee je het Chinese bestuur net zo goed helpt. Ook de iPhones worden grotendeels met Chinese onderdelen in Chinese fabrieken gemaakt. Ook de Tesla die je hier in Nederland koopt en rijdt, komt gewoon uit China en is gemaakt in een totalitair systeem.

Overigens kun je prima in Amerika opgepakt worden als je via je Google staatsondermijnende zaken bespreekt, of de Chinese overheid een Nederlander die zijn Huawei toestel daarvoor gebruikt dat ook doet weet ik niet. Heb het in ieder geval nog nooit gehoord.
Wederom ik reageerde op de vergelijking data vergaren door Chinese overheid vs google. niets meer niets minder.
Heb je een betere oplossing voor mensen die zich vijandig opstellen tov de samenleving?

Of wat doe je met mensen die uitreizen naar Syrië, Tajikistan, Uzbekistan of Afghanistan om daar te vechten voor radicaal islam?
@bbob's reactie stemt voort uit de rare vergelijking tussen een land en en bedrijf. Wanneer je zegt 'China' spreek je over niet 1 bedrijf maar meerdere bedrijven, zoals Xiaomi, en de regering.

Wanneer je zegt 'google' spreek je enkel over.. Google, zijdelings misschien ook Alphabet, maar niet over Amerika. Binnen Amerika heb je nog Microsoft bijvoorbeeld. en de Amerikaanse regering. Maar dat staat verder los van Amerika in die zin.

De vergelijking Google/ Huawei klopt dan weer wel. of als je Xiaomi er bij zou betrekken en die vergelijking zou doen. Maar je kan data verzameling van een bedrijf niet vergelijken met de data verzameling van een land en wat voor gevolgen dat kan hebben. De scope van een bedrijf is velemale kleiner dan dat van een Land.Zelfs als we het hebben over een google. China verzameld data om ook de veiligheid van het land te kunnen waarborgen en orde kunnen bewaren binnen het land. Google verzamelt je data om hun producten beter te richten naar jou om zo meer geld van je te krijgen.(En natuurlijk data verkopen)

Dus nogmaals, de vergelijking tussen een land en een bedrijf klopt niet qua scope en beredenering.

NOTE: Dit staat ook verder los van de morele redenen en of deze goed of slecht zijn.
Ik snap ook niet waarom dat zo lastig was om te begrijpen eerlijk gezegt...

[Reactie gewijzigd door Indentical op 31 januari 2022 15:29]

Je kan het in die zin zo zien dat China een totalitair systeem is en bedrijven de overheid moeten gehoorzamen. Wil die overheid data dan is daar geen wet voor dan gebeurt het gewoon. In die zien valt data gewoon onder de Chinese overheid. In China zelf is dat natuurlijk al veel langer zo dat de overheid weet hoe lang je een spelletje speelt, hoe lang online dit of dat en dat ook van bedrijven krijgt.

In de USA waar google zit kan de overheid als ze wil op basis van patriot act data opvragen, zelf in geheime rechtbanken waardoor er nooit over gesproken mag worden. Verschil is alleen de schaal waarmee het gebeurt.

Daarnaast is de USA nu ook het het voorbeeld van land met eerlijke rechtsgang en houden ze er ook geen frisse praktijken op na. Maar China is wat dat betreft een stapje erger.

Dus als je google en China vergelijkt dan weet je dat bij een chinees bedrijf je data bij de overheid daar zal komen, bij google kan dat bij de Amerikaanse overheid komen. Toch wel een verschil.
Vraag me ook af hoe vaak deze telefoon wordt geretourneerd. Ik kan me namelijk voorstellen dat een deel van de kopers er pas achteraf achter komt dat de Google Play Store er niet op staat en de telefoon daarna terugbrengt.
Beetje webwinkel zou toch een dikke warning moeten laten zien bij het uitchecken zou ik dan denken.
De vraag is welke webwinkels ze überhaupt gaan verkopen.
Bol verkoopt de p40 en er staat idd een waarschuwing bij.
Verkoopt Bol.com die of een 3rd party seller via Bol.com.

Dat is namelijk nog wel een verschil. Hier de mate 20 daar zie ik het niet bij staan hoor, ook niet bij checkout. Daar zit dus blijkbaar een enorm verschil in de 3rd party resellers.
De toestellen zijn goed en apps draaien gewoon goed, maar de apps die beperkingen hebben apps die google nodig en als het aan Google ligt sinds begin 2021 komt er een certificeringsproces van Google voor Google Mobile Services en dan draaien die apps alleen hieronder. Zover is het niet en denk dat Google zijn macht hier ook misbruikt.

Veel apps draaien gewoon net zoals google maps en ook bankapps, alleen draadloos betalen nog niet en toch zijn hiervoor wel alternatieven te vinden, maar wat ook kan is een wallet case waar je bankpass in zit en dat werkt net zo goed.

Het voordeel is al dat gevolg van google hoe je je toestel gebruikt , wat je invoert zowel tekst , microfoon etc. je niet aanwezig is bij Huawei toestellen en natuurlijk zullen mensen roepen dan maar china dan, dan heeft Huawei lopen via Duitsland onder de Duitse privacy voorwaarden. Dus Huawei heeft zich grotendeels hiermee ingedekt en dat is overigens ook Europees gezien de juiste manier.

Ik heb zelf geen issues met Huawei devices, maar de prijs is voor mijn een no go en wil best wel 500-600 euro betalen.
De eigen (Chinese) markt is groot zat, en daarbinnen is het Google ecosysteem, niet de dealbreaker die het in de EU is. En dit gaat ook om naamsbekendheid levend houden schat ik zo in. En aantonen dat ook zij goede camera's in telefoons hebben, en het vouw-truckje beheersen, net als Samsung etc.
Ik vraag me het zelfde af... Waarom koop ik iets dat niet de support en diensten kan leveren van een concurrent? Ik ben ook zot van die Samsung Flip. en als er een concurrent kan zijn voor 25% minder geld dan ben ik bereid om ernaar te kijken. maar nu? nee. Huawei is voor mij een goedkope smartphones maker. niet meer dan dat.
Ik heb me laten overhalen om een Xiaomi Mi9tPro te kopen een aantal jaar geleden. die was inderdaad een pak goedkoper dan toestellen met gelijkaardige specs.
Voor een Flip toestel met deftige specs van Xiaomi, Oneplus, Oppo, ... aan 500€ dan ga ik ernaar kijken
Maar een flip aan 1600€ nee. Als ik zo veel geld uitgeef dan wil ik "the real deal".
Veel mensen gebruiken alleen de standaard apps, terwijl de meeste veelgebruikte apps wel in de Huawei Store staan. Als bijv de camera erg goed is, zou dat een reden kunnen zijn.

Daarnaast heb je nog alternatieve stores en kun je natuurlijk ook nog de illegale routes bewandelen.
Ik ben het met je eens dat dit niet voor de hand ligt voor de meeste gebruikers. Maargoed er is meer dan alleen Google, en er zijn zat argumenten te bedenken om niet afhankelijk van Google te willen zijn.

Ik heb altijd gezegd, Android is een mooi stuk software. Google Android is een gedrocht. Helaas is Android op zichzelf niet heel populair geworden in de telefoonmarkt, en daarmee is er beperkte ondersteuning buiten de Google diensten om.
Misschien dat medetweakers hier een antwoord op hebben, maar voor wie zijn deze telefoons?
Voor mensen die prima zonder Google kunnen en willen en daarnaast ook een toptelefoon willen hebben.

Ik ga er in ieder geval 4 kopen voor ons huishouden.
Ik heb een samsung fold 3 van meer dan 1500 euro
Als er volgend jaar 1 met 3 schermen komt ben ik de eerste
Gezien hoe de sales voor Huawei volledig ingeklapt is de vraag zeer beperkt. Neemt niet weg dat er nog steeds een niche is die nog steeds een Huawei koopt. Het lijkt dan ook meer dat het een stukje sales is die ze anders niet zouden hebben en daarnaast is Huawei zeer druk met zichzelf positief te positioneren marketing wise. Huawei heeft het zwaar te verduren wereldwijd en in reactie erop zie je ze zeer breed adverteren onderandere hier op Tweakers zelf.
Er is een reden dat de Huawei toestellen praktisch niet meer te koop zijn... Veel van de grote winkels hebben Huawei in het geheel niet meer in het assortiment (bv. Mediamarkt of Coolblue).
Goede vraag, dat vraag ik me dus ook af
Zelfs dan is een Samsung Galaxy Z Flip 3 een betere keuze, grotere buitenscherm, 5G en wel Google Play Services. Daarnaast is het een stuk goedkoper (~800 euro).
En een accu die de einde van de dag krap redt en een camera die hetzelfde is als de vorige Flip 4G, die toen al achter liep op de overige high-end smartphones.

Het prijsverschil is groot, maar de Flip 3 is niet superieur tegenover de P 50 Pocket.
Flip en Fold toestellen van Samsung hebben nooit de beste camera's gehad t.o.v. Galaxy S serie.
Zou het evenaarbaar worden met de Galaxy fold? Want de prijs komt aardig overeen
De Pocket is meer een Flip concurrent, geen Fold concurrent.

Die heeft Huawei overigens ook wel maar daar gaat dit artikel dan weer niet over.
My fault, bedoelde de Flip ;). Thanks voor correctie
De Z Flip3 is momenteel te krijgen voor 800-900 euro, een stuk minder dan de 1600 die deze Pocket op moet leveren.
Misschien komt dat ook wel doordat Huawei waarschijnlijk nieuw is in het Flip concept? of heb ik het compleet mis?
600 euro vandaag bij Samsung zelf :+ Toeval?
(Prijs wordt in je winkelmandje berekend)

[Reactie gewijzigd door Valinor op 31 januari 2022 11:43]

Ik kom op 769 euro.
Ai, toen ik postte was het nog 600 euro.
Is het voor de niet geavanceerde Tweaker mogelijk om hier Google play services op te krijgen?
Ja, niet alleen wordt het moeilijk gemaakt, ook zaken als bootloader unlock en daarmee custom roms als omweg worden actief tegengehouden.
Tenzij iemand een keiharde reden heeft om het wel te doen, zou ik adviseren hiervan weg te blijven en een ander merk te kopen die hetzelfde kan voor ook nog eens minder geld.
Samsung, Oppo, Xiaomi, Motorola, Sony, etc. hebben allemaal alternatieven hiervoor met wel ondersteuning voor alles.
Nee, sinds eind 2020 is het niet meer mogelijk om hier Google services op te draaien.

De meeste YT video's die hierover gaan, zijn van begin 2020 en toen was het nog wel mogelijk vanwege die oudere Emui versie. Bij nieuwere releases is het niet meer mogelijk om Gapps erop te zetten.

Ik bezit sinds begin 2020 een P40 en heb er toen zelf Gapps op gezet vanwege een aantal noodzakelijke apps + notificaties.
Ik vind het knap dat Huawei ondanks de beperkingen vanuit de vs (geen google diensten) toch een innovatief toestel op de markt brengt.

Als je puur naar de specs kijkt is ie natuurlijk veel te duur en als hebbedingetje zitten er voor jan met de pet te veel nadelen aan zoals (daar hebben we hem weer) het ontbreken voor Google diensten zoals überhaupt een playstore.

Ik gebruik zelf nog steeds als werktelefoon een Huawei van enkele jaartjes oud en kan alleen maar zeggen dat ik er zeer tevreden over ben.

Hopelijk is het handelsconflict met de VS snel opgelost, het zou toch zonde zijn als dit bedrijf door overheidsbeleid zou verdwijnen.
Focus ligt voorlopig bij Wearable (smartwatch en headsets) en uitbreiden in PC markt (laptops, monitoren, multiroom en routers).....

Zodra idd GMS weer beschikbaar is dan gaan ze wel terugslaan
De Huawei toestellen hadden veel moois te bieden.
Heb zelf nog een Huawei toestel (De vrij onbekende GT3) in de kast liggen.
Elke keer als ik hem aanzet en even door het menu scroll kom ik weer super handige zaken tegen die ik bij geen een ander merk tegen kom.

De Amerikanen zagen een geduchte tegenstander in Huawei en hebben alles uit de kast gehaald (en waarschijnlijk verzonnen) om dit merk een stok tussen de spaken te steken.
Waarom Huawei wel door het handelsverbod getroffen en Oppo, OnePlus, Xiaomi en Realme niet?
Een goede vraag en dat was ,omdat bepaald informatie naar China ging als je je aanmeld bij Huawei services, cloud etc. en daardoor werd er gezegd dat via een Amerikaans netwerk er data gaat naar China en dat was een bezwaar en wat nog meer mee speelde was het 5G netwerk waar Huawei steeds belangrijker werd en waar Amerika achter stond met al 4G. Veel masten en systemen waren al van Huawei en dat zou ook data kunnen sturen naar China.

Volgens FCC van 2019 zou het kunnen dathuawei backdoors had ingebouwd, alleen hebben ze dit nooit kunnen bewijzen in de US. Als je de verklaring leest zou het wel kunnen. Wel hebben ze in de UK een issue ontdekt waardoor men kon binnen dringen in de software voor 4G, maar daar was nooit gebruikt van gemaakt en die was gedicht en er was ooit geen bewijs gevonden dat er data was verzonden via dat gat wat al reeds was gedicht .

Als je dan bekijkt dat Cisco in die zelfde jaren enorm veel gaten moest dichten en dat zelf een telecom bedrijf zelf afscheid naam en hierdoor ging samenwerken met Huawei die veiliger was zet je wel to nadenken (US verliest markt en wellicht data) , net zoals veel andere grote merken dan wordt er met twee maten gemeten door Amerika en nu zitten we dus in een handelsoorlog, waar UK maar al te graag samenwerkt met de US en Europa zich redelijk neutral houdt en hoopt ook handelsovereenkomsten met China.

Maar goed OnePlus, Xiaomo ,Realme etc hebben geen hardware voor gsm masten , maar wat ze wel doen als je je aanmeld met een xiaomi service dat je ook bepaalde data naar China verzend zoals je persoonlijke gegevens die je zelf heb ingevoerd en welke toestel je hebt en dat was het dan tenzij je cloud dienst gebruikt via die aanbieders dan zal dat via China gaan.

Het is dus best gek dat al die andere merken wel google play nog draaien ?

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 30 januari 2022 19:21]

Is het werkelijk aangetoond dat er op niet-toegestane wijzen en gronden data doorgespeeld werd naar China? Naar mijn weten zijn er verschillende partijen geweest die Wiresharktests gedaan hebben en niets gevonden hebben.
Anoniem: 25604
@Kenju31 januari 2022 09:06
Ik vind het ook jammer dat Huawei eigenlijk van de Europese markt af is. Ik heb hier thuis nog een Mate 20 Pro. Top apparaat. Maar om nou te geloven dat omdat er geen bewijzen naar buiten zijn gebracht er geen spionage mogelijk was/is met bijvoorbeeld Huawei apparatuur is naief. Er zijn talloze redenen waarom geheime diensten gevonden spionagemogelijkheden en/of backdoors niet zouden willen publiceren, puur als bewijs van "Zie je wel?". Ik kan mij veel beter voorstellen dat het meeste van wat je vindt over jouw politieke tegenstanders juist weer gebruikt kan worden tegen die of andere tegenstanders. Hangt Rusland aan de grote klok wat zij hebben gevonden in een neergestort Amerikaans toestel? Of Chinees toestel? Doet Amerika dat? Doet China dat? Hangt een land iets wat spionen hebben ontdekt aan de grote klok? Of zoeken ze juist uit hoe zij de informatie discreet kunnen gebruiken voor eigen gewin? Bewijzen dat jouw (politieke) tegenstander dingen doet die jou niet zo goed uitkomen is minder relevant. En geloof mij... wanneer een onafhankelijk bedrijf of persoon beweert iets te hebben gevonden, dat het daglicht niet kan zien, staan er snel genoeg vervelende instanties bij de deur om dat bewijs in te vorderen. Ook in Nederland. Staatsgeheimen, dreiging voor de nationale veiligheid... en wat ze er nog meer van kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 31 januari 2022 09:13]

Er zijn onderzoeken geweest door UK, Duitsland ,Amerika en de Nederlandse overheid heeft twee onderzoeken gedaan ook naar aanleiding dat in Nederland er twee providers zijn die Huawei hardware en software gebruiken. In beide onderzoeken heeft men niet kunnen ontdekken of er daadwerkelijk data van klanten, nummers etc. worden gedeeld en dan doel ik niet op mobieltjes , maar hardware en software voor het netwerk van deze aanbieders.

De Nederlandse overheid heeft uiteindelijk wel gevraagd aan de providers om de achterliggende backbone systemen aan te passen en alleen gebruik te maken van antenne's/masten etc. om eventueel risico's uit te sluiten.

In theorie is het mogelijk en waar Amerika wel gelijk in heeft is dat bij een update van software in bepaalde momenten wel een issue kan hebben die niet snel genoeg wordt gezien en dat er dan data naar China kan gaan, maar dit is helaas andersom ook zo,

Het blijft moeilijk en China is ook niet heilg ,maar ben ook benieuwd hoe dit voor de toekomst eruit gaat zien en het voordeel is nu wel dat er meer chips. processoren en andere produkten op de markt komen en dat zal nog wel doorgaan net zoals een android os zonder google store.

Als we daadwerkelijk veiligheid willen van onze data dan moeten we een europese hardware voor netwerken gebruiken , software zoals een EU os voor computers en mobiel etc. We zullen dan ook een Europese chat app moeten hebbe etc. opslag in de EU etc. De EU is hier al mee bezig, maar de investering zijn nog klein en de noodzaak is er volgens de EU en niet alleen om China, maar vooral de software vanuit de US die we allemaal gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 31 januari 2022 12:18]

Zoals ik al zei... Het "uitblijven" van bewijs zegt niet zoveel. Kijk maar naar het resultaat van het onderzoeksteam naar de oorsprong van Corona in China. Wat is er nou mee bereikt? Wat zijn feiten, wat is bewezen en wat niet? Wat is zekerheid? Zijn ze tegen gewerkt of niet? Was er wel iets te vinden of niets? Ondertussen is de meest geloofde en gepropageerde theorie, dat het Corona virus uit China komt.
Bewijs van Corona verwijst naar China, maar er zijn ook melding in december en vooral in Januari in andere landen zoals Indonesia. Alleen de eerste melding dat het ging om de eerste slachtoffer van een nieuwe virus/ziekte was in Wuhan en dat was een vrouw van 57 die garnalen verkoopster was en die wordt aangeduid als patient zero.

Het is bijzonder, want ze was verkoper en dan kom je met veel mensen in aanraking. Ze was wel de eerste die zich had gemeld bij een ziekenhuis en daardoor mede ook de eerste was.
Wat heeft Huawei verkeerd gedaan?
Huawei heeft te maken gehad met beschuldigingen, voornamelijk van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten, dat zijn draadloze netwerkapparatuur achterdeuren zou kunnen bevatten die toezicht door de Chinese overheid mogelijk maken. ... Huawei verliet de Amerikaanse markt vanwege deze zorgen, waardoor Amerikaanse draadloze providers ook terughoudend waren om zijn producten te verkopen. Andere Chinese mobile merken vormen geen gevaar omdat ze nog niet de ervaring hebben met netwerkapparatuur. Vooral met 5G apparatuur stond Huawei ver voor in verhouding met de kosten van andere 5G aanbieders.
5G backbone (netwerk apparatuur bij overheden). De rest heeft dat niet.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 30 januari 2022 18:37]

Huawei verkocht via een geassocieerd bedrijfje apparatuur aan Iran terwijl dat niet mocht.
leuk om te zien dat al de reacties op je vraag bijna alleen maar halve waarheden bevatten.
Er zijn vermoedens. Er is geen enkele gram bewijs geleverd. Niks.

Huawei is getroffen door een handelsverbod vanwege politiek.Niks meer, niks minder.
Huawei is geslachtofferd door de US om spierballen te tonen: Kijk China: je moet wel je plaats weten want vergeet niet dat alles wat je doet enkel kan omdat wij het toestaan. En om dat statement kracht bij te zetten werd de "parel" van de Chinese IT binnen 2 maanden kapot gemaakt en de Financiële directeur van Huawei in Canada maanden (>jaar?) vast gezet. Ook werden andere westerse bedrijven gedwongen om te stoppen met zaken doen met Huawei op straffe van een eigen sanctie: Je kan best leveren aan Huawei maar dan verlies je toegang tot de Amerikaanse markt. Dus veel tech bedrijven kozen eieren voor hun geld en gingen snel overstag. Natuurlijk, eerst Amerikaanse reuzen zoals Google maar het Britse ARM en andere toeleveranciers volgden snel.

Goed, slecht: da's niet relevant. Dit was gewoon een goed staaltje realpolitik. Even ging de deur van de grote mensen politiek op een kier en konden wij gewone mensen, allemaal eens mee kijken hoe de wereld nou echt werkt. Wat blijkt: niet veel anders dan het bedrijfsleven.

De Amerikanen lieten gewoon zien dat ze niet alleen de "wereld politie" zijn, ze zijn de wereld "alles". Je kan heden ten dage alleen bestaan als zij het toestaan.

terug naar Huawei:
Ja, er zijn vermoedens dat er achterdeuren in zitten. er is geen enkel bewijs ooit in de openbaarheid gebracht.

Ik zelf ben van mening dat deze vermoedens gegrond zijn, hoor. Laten we dat ook even vaststellen. Er gaat nu eenmaal versleuteld verkeer van een Huawei device naar China. Daarbij dienen we ook vast te stellen dat er ook versleuteld verkeer vanaf je Iphone naar Apple en vanaf een Android device naar Google gaat.

Saillant detail: Er is bewijs in overvloed dat Amerikaans en westers spul backdoors bevatten, een simpele google zal je de laatste zero day van de week laten zien. Er is ook veel bewijs dat de US en haar bondgenoten hier veel en vaak gebruik van hebben gemaakt:(bijvoorbeeld Stuxnet) Er is ook veel bewijs dat deze backdoors door het westen tegen haar eigen bondgenoten zijn gebruikt. (bijvoorbeeld https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Socialist)
of https://www.theguardian.c...s-bugging-european-allies of... etc. google is your friend, er zijn teveel voorbeelden te vinden.

Er zit dus nogal een hoog "pot verwijt de ketel" gehalte in de claims. let wel: dit wil nog steeds niet zeggen dat Huawei zut veilig is. Dat zal vast niet zo zijn. Maar je dient je er bewust van te zijn dat niks veilig is. alles ligt op straat. De enige vraag is: welke straten vind jij acceptabel?

Laatste leuke statistiek: https://www.statista.com/...s-since-4th-quarter-2009/

Wie is een van de grootste winnaars van de Huawei ban? Juistem! Apple! Nog een stukje bewijs dat het voornamelijk ordinair protectionisme was.

Ook niks mis mee maar... Wees daar gewoon eerlijk over.
Ik had altijd een Huawei tot ik een nieuwe nodig had en ze geen Google Services meer ondersteunden. Wat een bak geld voor een paar telefoons met flinke beperkingen.
Ik heb gewoon google services geinstalleerd op mijn P40 Pro toen en heb het al sinds launch.
Het is allemaal heel makkelijk te doen, en er zijn allemaal simpele tutorials voor online, waar ze stap voor stap uitleggen wat je moet doen zodat zelfs oma's en opa's het kunnen volgen.
Anoniem: 1648530
30 januari 2022 15:53
Dure telefoon met geen google services knikker hem Lekker in de prullenback 🤷‍♂️
Lekker kansloos deze telefoons....
So, wow!
"In plaats van Googles appwinkel biedt Huawei zijn eigen aan."

Wellicht is het grammaticaal correct, maar by god, wat een waardeloze zin!
"Zijn eigen aanbieden" klinkt als een brabander die zichzelf aanbiedt ter verkoop...
Hoe kan hier een Qualcomm chip inzitten, waarom vallen die niet onder het embargo?
Waarschijnlijk heeft Huawei te laat een telefoon ingediend met die 5g chip, daarom mogen ze die niet verkopen (maar wel met de 4g chip). Het is heel krom, telefoons die voor een bepaalde datum zijn ingediend voor certificering mogen nog wel Android + Gapps krijgen, telefoons na die datum niet.

[Reactie gewijzigd door ArcticWolf op 31 januari 2022 08:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee