Russische geheime dienst pakt ransomwarebende REvil op

De Russische geheime dienst FSB heeft een groep hackers aangehouden die achter de REvil-ransomware zat. Dat deed de dienst na een verzoek van de Verenigde Staten. Daarmee is een van de grootste ransomwarebendes ter wereld opgedoekt.

In totaal zijn veertien leden van de bende opgepakt, schrijft de federale veiligheidsdienst in een verklaring. Bij de actie werden 25 woningen in Moskou, Sint-Petersburg en Lipetsk doorzocht. Daarbij werden computers en cryptovalutawallets in beslag genomen, maar ook twintig auto's, 600.000 dollar, 500.000 euro en 426 miljoen roebel, omgerekend 4,86 miljoen euro. De bendeleden worden verdacht van het bezit van illegaal geld.

De FSB zegt de operatie te hebben uitgevoerd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Dat is opvallend, want Russische ransomwarebendes hadden jarenlang vrij spel. De autoriteiten in het land lieten de bendes meestal ongemoeid zolang die geen Russische doelwitten aanvielen. Vorig jaar kwam daar verandering in; als onderdeel van diplomatieke onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Rusland zegde die laatste toe harder op te gaan treden tegen ransomwarecriminelen. Vervolgens werkten de VS samen met andere landen om REvil tijdelijk offline te halen, al kwam de groep later terug. Dat de actie nu door de Russische dienst zelf is uitgevoerd, is een sterk signaal aan bendes in het land.

REvil was een van de beruchtste vormen van ransomware. De groep maakte ransomware-as-a-service en werkte samen met affiliates die veel grote bedrijven aanvielen. De groep zat onder andere achter de aanval op Kaseya, waarmee kleinere bedrijven werden getroffen door ransomware.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

14-01-2022 • 15:07

132

Reacties (132)

132
130
51
3
0
32
Wijzig sortering
Jarenlang deden ze niets, omdat het ze niets kon schelen. Maar onderhand is het niets doen tegen een dergelijke bende zo'n beetje hetzelfde als onderdak verlenen aan Al Quaida. Bovendien zullen er inmiddels ook wel hier en daar Russische belangen geschaad zijn. Russische zakenlieden doen overal zaken, dus ik kan mij voorstellen dat ze ook wel eens een oligarch te grazen hebben genomen.

Dus: op naar de gulag met ze! Opgeruimd staat netjes!
Heel veel malware schijnt niets te doen als de taal op de computer op Russisch staat ingesteld.
Daar heb ik nog nooit van gehoord. Educate us en geef een geloofwaardige bron hiervan.
Revil doet dit ook.
Trustwave said the ransomware "avoids systems that have default languages from what was the USSR region. This includes Russian, Ukrainian, Belarusian, Tajik, Armenian, Azerbaijani, Georgian, Kazakh, Kyrgyz, Turkmen, Uzbek, Tatar, Romanian, Russian Moldova, Syriac, and Syriac Arabic."
https://www.nbcnews.com/news/amp/ncna1273222
Cool! Zeker bang dat ze hun eigen familie aanpakken. Dan heb je wat uit te leggen...
Nooit gehoord.
Nee, dat zou nog enige mate van ‘sympathiek’ zijn. of ‘honour amongst thieves’ oid
Het is veel berekenender. Zolang ze russische targets/belangen met rust laten, laten de russische autoriteiten hen ook (grotendeels) met rust. Een vervolgingsvrije haven is ideaal voor een cybercrimineel en ze kunnen hun rijkdom daar ook genieten. Voor Rusland werkt het in beginsel ook prima. Minder resources besteden aan lastige criminaliteit, tegenlijk toch de eigen assets / bevolking beschermen en, op zijn poetins, je tegenstanders verzwakken doordat die wel targets zijn.

Er is een reden dat die ‘wij doen geen cyrillisch ingestelde computers’ e.d. zo makkelijk uitvlooibaar in die code staat.
Als je een beetje weet hoe het in Rusland gaat, weet je dat criminelen - zolang ze de juiste mensen (genoeg) betalen - min of meer vrij spel hebben. Het land is compleet verrot door corruptie en machtsmisbruik. Kinderen van rijke ouders houden midden in het centrum van St.Petersburg wedstrijdjes met hun snelle sportwagens en de politie knippert niet eens met de ogen. Ze weten dat ze zomaar 'gepromoveerrd' kunnen worden tot parkeerwachter in Vladivostok als ze die kinderen aanspreken.
Er zijn wegen die alleen maar op de kaart staan, maar in werkelijkheid nooit aangelegd zijn. Er is wél voor betaald, maar er is niets.

Het is een bijzonder land.
Ook dat helpt mee ja; ongetwijfeld ook dat er een deel wordt afgedragen, maar het is meer dan alleen corruptie en machtsmisbruik. DIt zijn groepen die met plausible deniability al dan niet onder aaansturing de 'tegenstander' aanpakken. Dat ligt ook echt op offcieel, en nooit toegegeven, staatsniveau.
[deleted]

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 23 juli 2024 07:14]

Er zijn vast Russische zakenlieden die aandelen hebben in buitenlandse bedrijven die potentieel slachtoffer kunnen worden van een aanval.
bron? of aanname?
deze twee links zijn geposte. Dus bron denk ik?

https://www.nbcnews.com/news/amp/ncna1273222
https://krebsonsecurity.c...ick-russian-hackers-hate/
Het is ook wel toevallig dat het precies vandaag gebeurt terwijl er een grote hack is op Ukraiense servers.. Afleiding?
Misschien proberen ze zo 'it wasn't us' plausibel te maken.
De Oekraïense overheidssites, alsof een hacker erom geeft. De enige die een motief heeft hier is de VS zelf, zou zomaar kunnen, om even de spierballen te laten zien, waarna de Russen eieren voor hun geld kozen en REvil oppakten. Geen bewijs, maar wel een mooi verhaal.
False flag dus? Zou kunnen... Het was wel heel toevallig getimed allemaal, ook na de NAVO-Rusland talks..

Beiden (Amerikaanse false flag of gewoon weer de Russen) zouden me niet verbazen. Maar de Russen hebben er wel een handje van (zie bijv. het boek Sandworm over een van de groeperingen die er achter zaten). Het is geen bewijs maar past wel in hun typische plaatje.

Aan de andere kant is dat natuurlijk ook precies wat het een uitgesproken false flag kandidaat maakt... Ik denk niet dat we het ooit gaan weten.
Of het was Willem Engel die even wou laten zien wat hij allemaal kan aan Hugo. Zou zo maar kunnen.
Of ze hadden ze gewoon nodig voor het uitvoeren van wat hand en span diensten. (afleiding en aanval op Ukraine oid).
En dan is controle beter. Mogen ze even vanuit FSB infra werken ipv. de eigen omgeving.

USA heeft ze aangewezen als ernstig gevaarlijk voor de rest van de wereld, dus ze moeten behoorlijk goed zijn.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 07:14]

Dit is een mooi en goed verhaal.

Off topic:
Een andere perspectief. Na de tweede wereld oorlog zien we dat de VS en Rusland (voormalig Sovjet unie) altijd een strijd tegen elkaar moeten hebben. Dat is na de koude oorlog alleen maar versterkt en we zien nog steeds dat dit enorm speelt. Als NATO zitten we er tussen en moeten we hebben van de VS.

Het zo toch mooi zijn als we gewoon een bondgenootschap met Rusland konden hebben met diplomatische oplossingen. Denk daarbij aan samenwerking aan nieuwe technologische oplossingen (vanuit Rusland wordt er zeer veel ontwikkeld).

On topic:
Grote vermoeden dat deze actie gevolg is vanuit een politieke onderhandeling. Bijna net een schaakspel. Zou Rusland, de VS of andere landen proxy teams hebben om malware of cyber warfar uit te voeren?
Anoniem: 291380 @Fox321414 januari 2022 16:29
Eens, het zou mooi zijn, westerse technologie en russische resources zouden van Europa een supermacht maken en dit is iets wat USA wil voorkomen.
Geen idee waarom je een -1 krijgt. Maar je opmerking mist wel wat realiteit. Zoals @ADR3 al zegt. Hun economie is helemaal niets in vergelijking met die van de EU. Het enige dat groot is bij hen is hun militaire uitgaven en land oppervlak en dat is voor een groot deel onbewoond of onbewoonbaar.

Zeker ze hebben resources. En ook wel wat prestaties. En als ze over hun eigen imperialisme kunnen heenkomen dan zijn ze welkom om aan te sluiten bij de EU of een andere samenwerking. Maar ik denk dat ze dat als een enorm verlies zien. Persoonlijk denk ik dat als ze bij nato zouden gaan en de EU ze binnen de kortste keren vele malen beter en rijker zouden zijn. Maar genoeg mensen die voor allerlei illusies tegen hun eigen welzijn stemmen. De VS zit er vol mee en we noemen dat republikeinen.
Nogmaals, hun ontwikkeling wordt op alle mogelijke fronten gedwarsboomd door USA. Dakzij hun militaire uitgaven hebben ze luxe dat wij in de EU niet hebben - de soevereiniteit. Ze willen graag met de EU samenwerken, maar dit wordt EU verboden door trouwe bondgenoot usa. Hun resources is hun vloek, iedereen wil er een stukje van hebben, het liefst gratis. Bij de nato zouden niet kunnen (al eens geprobeerd) want zonder vijand kan nato niet bestaan.
Nogmaals, hun ontwikkeling wordt op alle mogelijke fronten gedwarsboomd door USA. Ze willen graag met de EU samenwerken, maar dit wordt EU verboden door trouwe bondgenoot usa.
Bronnen voor deze claims?
Anoniem: 291380 @OxWax14 januari 2022 18:26
Google
waarom denk Noord stream 2 nog steeds niet operationeel is? en dit is maar recente gebeurtenis. Er worden bijna dagelijks nieuwe sancties aangekondigd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 291380 op 23 juli 2024 07:14]

"google" op een vraag naar bronnen is evenwaardig aan een Godwin in een discussie.
Dwz ik laat het hierbij.
Nord Stream 2 is wel een goed punt inderdaad. Ik snap ook niet zo waarom Amerika nou zo falikant tegen is. Ik heb wel een beetje zoiets van bemoei je met je eigen zaken... Het doet ook niks nieuws want we hebben al 3 pijpleidingen naar Rusland liggen.

En al met al kost het gedonder ons meer geld in hogere energiekosten dan de militaire budgetten bij elkaar...
Misschien omdat ze landje pik hebben gedaan bij een land dat wel een bondgenoot is?
nee, omdat iemand niet wil dat ze geld verdienen en dit is de EU niet
Hm de Krim comes to mind.
Kun je wat duidelijker zijn? Wie is die iemand? En we leven in de EU dus waarom is dit de EU niet?
En wat merkt de gewone Russische burger van die luxe?

Heb toch het idee dat wij, inwoners van Nederland, beter af zijn. Zonder “soevereiniteit”.
Anoniem: 291380 @Keltie14 januari 2022 18:04
Eens, maar we zien het over paar honderd jaar weer.
Rusland is er al een honderd jaar om de arbeiders welvaart staat te worden, het lijkt nog niet helemaal gelukt te zijn. Dus over honderd jaar beter?, denk het niet.
Onzin als Rusland wilde had de EU ze direct welkom gemaakt. En stop toch met die onzin over soevereiniteit. Dat bestaat niet op deze wereld. Elk land dat ook maar 1 handelsverdrag heeft is niet soeverein. Want in een handels verdrag staan regels voor beide partijen. Het VK is ook verre van soeverein wat ze ook roepen. Ja ze kunnen in theorie alles opzeggen maar dan staan ze alleen een stort hun economie in. Ze maken zelf bijna niets.

Net als onzin over vrijheid. Zolang er met dan 1 mens is ben je nooit 100% vrij. Je moet altijd rekening houden met de andere personen. Al is het maar voor verdediging. In een maatschappij van miljoenen is niemand vrij.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 07:14]

EU heeft in deze niets te vertellen, stop aub met die onzin "als rusland wilde", rusland kan dit wel willen, maar dit wordt door usa bepaald, helaas.
Droom toch lekker verder de VS is een al jaren afglijdende "groot" macht. Trump heeft de relatie met de EU alleen maar meer schade gedaan dan zijn voorgangers. Biden wil graag weer vriendjes worden, maar we kijken hier veel te negatief naar de VS.
Trump zijn handelsoorlog waarin hij de EU wilde straffen werd onmiddellijk omgezet in een straf voor de VS. Konden ze extra tarieven betalen op goederen van de EU die de VS nodig had. De EU laat zich echt niet sturen door de VS. Maar als jij denkt dat de VS zichzelf straften daarmee, tja dan kan ik je niet meer redden.
De EU is een van de grootste machtsblokken op deze planeet met een bijbehorende economie. Er is geen enkele reden om naar de VS te luisteren. (Tenzij het ons goed uitkomt natuurlijk)
Stop liever met onzin over onzin over vrijheid. Als je geen rekening kan houden met anderen ben je evengoed als sociaal mens en kuddedier niet vrij.
Absolute vrijheid zonder met andere rekening te houden is eigenlijk totalitaire macht en dat wil niemand je gunnen. Zelfs Kim Jong-un die dat in eigen land heeft wordt dat in feite niet gegund.
@pbeer Ik snap je reactie niet helemaal, Lijkt erop alsof je herhaalt wat ik zeg?
Je verward vrijheid met totalitaire controle. Dat is appels met peren vergelijken. Totale controle is macht niet vrijheid. Vrijheid is altijd de keuze hebben iets te laten zonder daarvoor te hoeven inboeten. Dat wil zeggen dat je niet per definitie iets krijgt als je vrij bent. Macht houdt in dat je neemt waar je zin in hebt. En dat is het verschil. Jou macht is de beroving van de vrijheid van een ander, jou vrijheid is dat niet.
Vrijheid is altijd de keuze hebben iets te laten zonder daarvoor te hoeven inboeten.
Dat soort vrijheid bestaat niet en is onmogelijk bij meer dan twee mensen op dezelfde planeet. Je beinvloed altijd elkaars leefomgeving.
Ik meende eigenlijk te zeggen: Onzin! (en niet "Neen!")

Misschien moet ik er nog aan toevoegen dan u wel verantwoordelijkheid aan de dag moet leggen in alles wat u kiest wel te doen. Echter u bent op zich niet verplicht iets te doen.

[Reactie gewijzigd door pbeer op 23 juli 2024 07:14]

Je hebt wellicht niet de absolute plicht om iets te doen, maar dat mag je ook nergens "recht" op claimen of verwachten dat een ander wel iets voor jou doet. In de praktijk is dat niet werkbaar en kom je op geven en nemen uit. Elke andere situatie kun je proberen, maar ik denk niet dat het lang getolereerd word.
Een sociaal wezen kan inderdaad geen parasitair wezen zijn. Dus een lui persoon zal met weinig genoegen moeten nemen. Een ander kan veel verdienen. Beide kunnen wel vrij zijn om te kiezen lui te zijn of goed de kost te verdienen. Deels afhankelijk van hun capaciteiten, deels van de wil iets te bereiken. Ik zie daar geen probleem. Vrijheid is voor mij niet alles is gratis -> want dat is niet verantwoordelijkheid aan de dag brengen. Iets nemen zonder daar verantwoordelijkheid voor af te leggen is macht (machtmisbruik).
In een maatschappij van miljoenen is niemand vrij.
U haalt vrijheid en anarchie door elkaar.
Nee, 100% vrijheid bij meer dan twee mensen kan alleen maar tot anarchie leiden. We beinvloeden allemaal elkaars levenssfeer. Als er twee appels zijn en ik ben vrij er 1 te kiezen en jij bent dat, dan hebben we 50% van de tijd oorlog over dezelfde appel. Je moet rekening houden met elkaar in je keuze, ofwel je bent niet 100% vrij. Je keuzes hebben consequenties. Dat is onvermijdelijk.
Zeker ze hebben resources. En ook wel wat prestaties. En als ze over hun eigen imperialisme kunnen heenkomen dan zijn ze welkom om aan te sluiten bij de EU of een andere samenwerking. Maar ik denk dat ze dat als een enorm verlies zien.
De Russische staten hebben geen samenwerkingsverband als de EU landen, Putin regisseert door op de rand van instabiliteit te sturen (Syrië mooi voorbeeld).

Vervalt die regie dan staan binnen de kortste keren het midden-oosten en de Kaukasus in brand.
Ook de Russen hebben samenwerkings verbanden. Zie recent TLDR news op YT. Echter dat haalt het niet bij de EU inderdaad. Putin zomaar weghalen zou leiden tot een machtsvacuüm en dat is inderdaad ook niet goed. Maar hij is er niet eeuwig en dus gaat dat ooit toch gebeuren.
@bzuidgeest
Het enige dat groot is bij hen is hun militaire uitgaven
Dat klopt niet.
De Russische uitgaven voor defensie zijn minder dan een tiende van die van de USA.
Terwijl het te verdedigen grondgebied het dubbele is..
Zie https://armedforces.eu/compare/country_USA_vs_Russia
Population: US 331,449,281 RU 146,171,015
Area: US 9,857,306 km2 RU 17,098,242 km2
Military budget: US 738 billion $ RU 61.7 billion $
Percent of GDP: US 3.42% RU 4.3%
Dat klopt niet.
De Russische uitgaven voor defensie zijn minder dan een tiende van die van de USA.
Terwijl het te verdedigen grondgebied het dubbele is..
Dat zegt meer over de idioot hoge defensie uitgaven van de VS. Ze gaan nu zelfs stoppen met de F-22 omdat de onderhoudskosten enorm zijn. In plaats daarvan wordt er teruggegrepen op minder stealth straaljagers zoals de F15 Eagle II, feitelijk een oud toestel waar nu dus een geupgrade versie van komt.
Hun economie is helemaal niets in vergelijking met die van de EU. Het enige dat groot is bij hen is hun militaire uitgaven en land oppervlak en dat is voor een groot deel onbewoond of onbewoonbaar.
Hun economie is helemaal niets en hun miltaire uitgaven zijn groot. Apart toch he dat ze wel geld hebben om zo'n militaire supermacht in stand te houden. En wij welvarende Nederlanders hebben niet eens geld om 1 eigen tank rijdende te houden, die leasen we van de Duitsers. Soldaten moeten zelf hun uitrusting kopen omdat defensie inferieur materiaal levert aan zijn personeel.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 23 juli 2024 07:14]

Inderdaad. Hun economie is evengroot als Italië dus niet zo indrukwekkend. Poetin investeert wel al jaren in raketten die heel precies doelen kunnen raken (ook in België ja) en ander materiaal terwijl we in de EU zelfs nog niet genoeg kogels hebben om (langdurig) oorlog te voeren. Daar komt nog bij dat onze grootse bondgenoot een extreem zwakke president heeft. Laat ons hopen dat ze Oekraïne niet binnenvallen wat dit zou dan weer zorgen voor problemen met Polen enzo. Poetin weet natuurlijk ook dat de EU niets voorstelt en Rusland maakt zich al jaren onafhankelijker van het Westen.
Een economie zo klein als New york. Een enorme hoeveelheid aan corruptie. 25% economische afhankelijkheid van fossiele energie. Al een paar jaar voor de coronacrisis hadden ze geen economische groei meer. Geen enkel farmaceutisch bedrijf dat in de top 100 grootste farmaceutische bedrijven staat. Een auto industrie dat nooit wat is geweest en ondertussen opgekocht is door Peugeot of Renault (weet niet meer welke). En dat terwijl de bevolking zo hard werkt dat ze bijna slaven van de Staat kunnen worden genoemd. De gemiddelde Rus werkt meer uren dan een japanner. Nee de enige geavanceerde technologie die Rusland heeft is militaire technologie; dankzij krankzinnige hoeveelheden belastinggeld die er heen gaat.

[Reactie gewijzigd door ADR3 op 23 juli 2024 07:14]

Anoniem: 421923 @ADR314 januari 2022 16:51
waarom hebben we als westen dan zoveel interesse in wat er in oost-europa gebeurt?
Omdat dat aan West-Europa grenst misschien?
Anoniem: 421923 @OxWax14 januari 2022 18:44
of vanwege het oude (volgens sommige mensen achterhaalde) 'heartland'-concept.
Anoniem: 421923 @OxWax14 januari 2022 18:47
inderdaad. En ik denk dat het nog steeds meespeelt op de achtergrond in de geopolitiek, tenminste bepaalde facetten ervan.
Had er nog nooit van gehoord, weer iets bijgeleerd 8-)
Anoniem: 421923 @OxWax17 januari 2022 07:40
tegenwoordig met modernere middelen en tijdgeesten is het natuurlijk deels achterhaald maar ik denk nog steeds dat er een kern van waarheid in zit. Wat kan ons Oost-Europa schelen? Zit er olie?
Ja dat schaliegas precies onder Donetsk/Luhansk en natuurlijk de Krim om de Russen te belemmeren om een ijsvrije marinehaven te krijgen.
Alles is gericht op geopolitiek. Laat niemand de illusie hebben dat we ons iets interesseren in de mensen zelf.
Omdat we nieuwgierig zijn, omdat we willen groeien, omdat we ook die mensen onze welvaart gunnen en onze vrijheid. Er zijn vele redenen te noemen. Ook onze eigen veiligheid is er eentje.En ja we we hebben ook olie en gas nodig.
Dat hebben we helemaal niet echt.. De oude mensen worden erg achtergelaten in de oost-europese landen. De jonge mensen hebben daar veel kansen maar de mensen aan het eind van hun carriere worden aan hun lot overgelaten. Veel corrupte groeperingen zijn nog steeds aan de macht. Die onvrede is juist waar de populisten op inspelen. Daar krijg je gasten als Orban van.

Ik heb een beetje het gevoel alsof Europa de Oost-Europese landen er alleen bij wou voor de lage lonen arbeid en de afzetmarkt.

Maar de welvaart is in veel van die landen erg slecht verdeeld. Voor veel mensen heeft het minder opgeleverd dan het socialisme, vooral toen hun pensioenen geprivatiseerd werden. Ik ben er veel geweest voor mijn werk, met name Polen en Roemenie. Polen doet het trouwens dan nog een stuk beter moet ik zeggen.
Zucht, dankzij de VS zijn we nooit doende Russen aangevallen.
Poetin heeft ons nodig voor binnenlandse politiek om zijn eigen positie veilig te stellen. Hij heeft niets te vrezen van de NAVO. Hij weer heel goed dat we A) niet de militaire capaciteit hebben en B) niet de eensgezindheid.

Wat er nu speelt is dat Rusland de belangen van de Russische minderheid in Oost Oekraïne verdedigd, vanuit Russische optiek te billijken.
Oekraïne is natuurlijk flink aangepakt door de Russen, maar bouwt (met westerse steun) en beter en sterker leger op.
Nu hebben de Russen een probleem (voor zichzelf gecreëerd):
Oekraïne kan de rebellen in het oosten makkelijk verslaan, maar dat laten de Russen natuurlijk niet over hun kant gaan. Dus bouwen ze als afschrikking een groot leger op aan de grens.
Om te voorkomen dat het echt knokken wordt eisen ze veiligheidsgaranties en wat meer om natuurlijk wat water bij de wijn te kunnen doen.
Zucht, dankzij de VS zijn we nooit doende Russen aangevallen.
Poetin heeft ons nodig voor binnenlandse politiek om zijn eigen positie veilig te stellen. Hij heeft niets te vrezen van de NAVO. Hij weer heel goed dat we A) niet de militaire capaciteit hebben en B) niet de eensgezindheid.
Nouja, A- de NAVO is een defensie organisatie. Zomaar landen aanvallen is absoluut niet onderdeel van het programma. Dus logisch dat we dat niet gaan doen.

Dus vandaar dat B- ook niet echt een ding is als een van de landen dat zou willen.

De enige reden dat de NAVO mag aanvallen is een directe aanval op een van de lidstaten. Helaas hebben de Amerikanen dit principe nogal opgerekt (bijv. de verzonnen WMD's van Saddam Hussein) dus wellicht dat de Russische vrees daar vandaan komt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:14]

Die aanval op Irak was niet vanuit de navo.
Klopt. Maar Amerika heeft hun NAVO invloed daar wel gebruikt om druk uit te oefenen lidstaten mee te laten doen.
Rusland staat vrij om zich bij de EU aan te sluiten of een van de vele andere verbonden in west Europa. Maar om een of andere reden zie ze dat als een zwaktebod. Dat imperialisme is er nog niet uit. Ook haalt het macht weg bij mensen als Putin. Een land als Rusland is gewoon niet geneigd zich aan te passen aan een ander en dan sta je helaas alleen. Zeer jammer, want ze zouden best wel wat bij kunnen dragen. Gezien de middelen heeft hun ruimtevaart bijvoorbeeld best prestaties geleverd.
Vrij te zijn om aan te sluiten klinkt mooi, maar het betekent dat je moet voegen naar de partij waar je je bij aansluit. Voor de kliek rond Poetin is dat sowieso niet aantrekkelijk; het maakt hun alleen maar kwetsbaar (drang naar democratie wordt ermee vergroot).
Voor de Russen zelf is het ook maar de vraag in hoeverre het aantrekkelijk is. Ze hebben tientallen miljoenen inwoners verloren door de inval van Nazi Duitsland, hetzelfde Duitsland dat in de EU nu met Frankrijk de toon zet (die met Napoleon honderd jaar daarvoor een zelfde soort inval deden). En na de val van de muur had de gewone Rus weinig aan het westen. Het uiteenvallen van de Sovjet Unie en de opkomst van de handige jongens die staatsbedrijven voor een prikkie overnamen leidden tot chaos en onveiligheid.
Bovendien is het maar de vraag op het politiek gezien kan. Ik bedoel: er is ook nog een Aziatisch deel wat geen enkele band met Europa, dus die zullen zich niet willen aansluiten. Zeg maar net als in Oekraïene met een pro-Europees en pro-Russisch deel. Politiek gezien kun je natuurlijk als president wel de andere ‘partij’ overrulen, maar daar maak je nu niet bepaald vrienden mee (zoals we in Oekraïene ook zien). Dus de vraag is of Poetin het in de binnenlandse politiek überhaupt voor elkaar zou kunnen krijgen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 07:14]

Zelf neig ik ernaar Rusland een kans te willen geven als het op een consistente wijze laat zien voor een diplomatie van samenwerking te kunnen kiezen. Rusland zou over haar schaduw kunnen heenspringen als ze haar huidige isolationistische houding uitwisselt voor een van samenwerking. Die houding zou ook Rusland doen welvaren.

Maar die neiging heb ik tegen beter weten in. Het Russische rijk kent een lange geschiedenis van machtspolitiek. Die machtspolitiek stamt al uit de tsarentijd en de wrijving tussen Rusland, het Habsburgse rijk (~Hongarije, Oostenrijk) en het Ottomaanse rijk (~Turkije). De bevolking in de Balkanlanden kan hierover getuigen. Hoewel het Communisme daarna op een totaal andere ideologische leest was geschoeid was de uitvoering ook bij die overheid een van machtspolitiek. Na een korte verwarrende periode met kansen (Jeltsin, Gorbatsjov) veerde die machtspolitische logica onder Poetin weer terug.

Een bewind gebaseerd op machtspolitiek kenmerkt zich door een kleine kliek die de vruchten plukt en een bevolking die eigenlijk geen belang vertegenwoordigd, en door die kliek alleen als een risico wordt beschouwd. In oorlogen uit zich dit in de strategie van verspilling bij de Russische strijdkrachten. Zowel onder het tsarenbewind als onder het communisme was een Russisch soldatenleven heel weinig waard. Ook in het civiele leven is de Russische bevolking zo gewend aan een overheid die machtspolitieke middelen gebruikt dat ze moeite zou hebben te definiëren wat ze van een democratische overheid verwacht.

Rusland heeft de wereldgemeenschap veel te bieden. Haar exacte wetenschap staat op hoog niveau. Mede omdat de wetenschappers inventief hebben moeten zijn door het moeten woekeren met heel beperkte resources. Verder is Rusland een land met veel hulpbronnen die de urgentie van actuele problemen wat kunnen dempen. Ruslands machtspolitiek doet het land zeer zeker meer kwaad dan goed. Maar daarvoor moet eerst een kliek opzij gezet worden die bij een beleidswijziging alleen maar zou verliezen.
In deze context wellicht interessant:
Vladimir Putin wanted Russia to join Nato but did not want his country to have to go through the usual application process and stand in line “with a lot of countries that don’t matter”, according to a former secretary general of the transatlantic alliance.

George Robertson, a former Labour defence secretary who led Nato between 1999 and 2003, said Putin made it clear at their first meeting that he wanted Russia to be part of western Europe. “They wanted to be part of that secure, stable prosperous west that Russia was out of at the time,” he said.
zie:
https://www.theguardian.c...ance-early-on-in-his-rule
Ja precies wat ik bedoel. Ze willen niet net als andere landen zijn. Ze zien zichzelf nog als groter en beter. Dus in de rij met de rest staan vinden ze een zwaktebod. (persoonlijk had ik het verstandig genoemd)

In iedere overeenkomst leveren alle partijen iets in maar putin wil niet inleveren.
Rusland staat vrij om zich bij de EU aan te sluiten of een van de vele andere verbonden in west Europa. Maar om een of andere reden zie ze dat als een zwaktebod. Dat imperialisme is er nog niet uit. Ook haalt het macht weg bij mensen als Putin. Een land als Rusland is gewoon niet geneigd zich aan te passen aan een ander en dan sta je helaas alleen. Zeer jammer, want ze zouden best wel wat bij kunnen dragen. Gezien de middelen heeft hun ruimtevaart bijvoorbeeld best prestaties geleverd.
Ik betwijfel dat mede omdat er eind jaren 90 serieus naar is gekeken ten tijde van de Bill & Boris politiek. Tijdens een G8 overleg in volgens mij Helsinki hadden onderhandelaars van zowel Ruslands als van Duitsland hier serieus over gesproken maar heeft Duitsland destijds aangegeven dat de VS hier fel op tegen zou zijn en alles zou doen om dit tegen te houden. Vanuit geostrafegisch oogpunt voor de VS ook logisch.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 23 juli 2024 07:14]

De tijden zijn veranderd. Koude oorlog (van toen) is voorbij. En met Trump heeft de VS een hoop kwaad bloed gezet in de EU. De roep om zelfstandig te beslissen onafhankelijk van de VS word steeds groter. Dus ja Rusland als ze wilden had zich toen en nu er echt wel tussen kunnen dringen. Al was het maar een associatie verdrag om te beginnen. Volledige integratie had met hun niveau van corruptie toch niet makkelijk gegaan.
Even advocaat van de duivel: Het staat de EU vrij om zich aan te sluiten bij de EU, of een van de (vele) andere verbonden in oost Europa waar Rusland de boventoon voert.

De rest van je argument (imperialisme, etc.) gaat dan nog steeds gewoon op, maar dan van de EU.

PS. ik wil hier uitdrukkelijk niet mee zeggen dat de EU zich zou moeten aansluiten bij Rusland of iets dergelijks. Alleen dat je argumentatie beide kanten op werkt en, naar mijn inzicht, niet iets concreets toevoegt.
Nee het maakt totaal geen zin om ons aan te sluiten bij een verbond waar Rusland de boventoon voert. Dat voldoet niet aan onze normen en waarden en standaarden. Wij kunnen geen verbond aangaan dat lagere standaarden in onze EU landen vereist.

De EU is geen imperialisme. Elk land mag zelf weten of het er bij komt of niet. In tegenstelling tot Rusland welke in het verleden altijd op militaire macht heeft vertrouwd in plaats van diplomatie. Ze zijn daar niet gewend aan democratie, maar aan keizers en tjaars.

Argumenten kun je soms omdraaien, maar omdraaien is hier gewoon niet zinnig. Het is geen gelijkwaardige situatie. Rusland zijn economie is kleiner dan die van de benelux landen. Dan kun je niet verwachten dat je bovenbaas bent.
Putin zal nooit de macht als Czaar v2.0 zomaar afstaan.
Beetje dubbel gevoel levert dit op. Zoals het artikel al zegt, worden ze eerst jarenlang ongemoeid gelaten, maar nu gelukkig eindelijk aangepakt. Op zich erg goed natuurlijk dat er actie wordt ondernomen en misschien helpt dit om overige bendes ook hiervoor beducht te maken. En kunnen ze in Rusland vanaf nu in ieder geval minder openlijk en dus minder makkelijk te werk gaan.

Edit: Wel frappant als je in dezelfde stream hier op Tnet dit leest:
https://tweakers.net/nieuws/192038/hackers-vallen-websites-oekraiense-ministeries-aan-en-plaatsen-dreigboodschap.html

Uiteraard weet de Russische overheid hier niks van af
/sarcams mode off

[Reactie gewijzigd door bed76 op 23 juli 2024 07:14]

Welk gevoel is dubbel bij jou? Alles wat je opnoemt is positief te noemen.

OT:
Eindelijk dat Rusland er iets aan gaat doen, nu nog zien of dit zich zo gaat doorzetten.
Dat ze jarenlang niks gedaan hebben is toch niet heel positief te benoemen.
De groep heeft geen misdaden in Rusland begaan. Nu de VS aangeeft dat zij bewijs hebben van illegale acties op haar grondgebied leent Rusland een helpende hand.

Lijkt mij volkomen normaal. Hopelijk gaat er ook iets van de andere kant komen.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 23 juli 2024 07:14]

Nou nee.
Als dit een normale justitiële actie zou zijn zou je verwachten dat de politie had ingegrepen, niet de FSB.

@RonJ: 'Betrokken': wellicht. Ingrijpen: Nee. Mogen ze niet.

[Reactie gewijzigd door TheekAzzaBreek op 23 juli 2024 07:14]

Als hier zoiets gebeurd is de NCTV en/of AIVD meestal ook betrokken. Idem dito in de VS. Zo raar is dat niet.
de rest van de wereld werkt niet zoals wij hier in Nederland.
Hier doen (speciale) politie-eenheden bepaalde zaken die de AIVD niet doet.

In de Soviet-Unie had je bijv. de KGB die ook gewoon eigen leger- en marineonderdelen had en autonoom optrad.
Nu is de FSB vast ook een positie met eigen arrestatieteams, beetje vergelijkbaar met de FBI die mensen oppakt ipv dat de Police Departments dat doen.
Wellicht een groep die heimelijk gefinancierd en opgeleid werden door het Westen en dienen als afleidingsmanoeuvres en/of propaganda materiaal voor het manipuleren van de publieke opinie.

Ik ga er vanuit dat de spionage wereld niet simpel in elkaar steekt als vaak wordt voorgesteld.
Sorry hoor, maar het is allesbehalve normaal dat zware criminelen jarenlang in Rusland niet alleen vrij kunnen rondlopen, maar zelfs trots kunnen laten zien dat ze miljoenen verdiend hebben met afpersing. Dat is niveau schurkenstaat.

https://www.bbc.com/news/technology-59297187
Tot nu toe is er door Washington nooit om rechtshulp gevraagd. Er waren zelfs geen red notices uitgegeven voor Interpol. Je kan niet zomaar iets beweren over mensen in andere landen en dan verwachten dat deze wel eventjes opgepakt zullen worden. Dat is meer iets voor landen zonder werkende rechtstaat.
Iedereen weet dat dit soort groepen door de Russen gedoogd werden om het westen te kunnen blijven prikken en mogelijk wat onderhandelingsruimte te creëren.

Dit is verre van normaal maar een onderdeel van de manier om het westen dwars te zitten.
Ik vermoed dat de materie heel wat complexer is.
iedereen weet dat dit soort ..
Dit valt in de roddel categorie van: dat weet je toch wel .., iedereen zegt het .., je hoort het overal..
Als iedereen het al weet is het verder niet waard om te weten en hoogstwaarschijnlijk niet waar. Meestal krijg je dit door langdurig gerichte propaganda waarbij alleen de herhaling van belang is, niet de werkelijkheid.
Als een dakloze de loterij wint zegtie toch ook niet "Beetje dubbel gevoel bij, want ik ben jaren lang arm geweest"?

Tuurlijk is het feit dat ze jarenlang niks gedaan hebben niet positief, maar het nieuws is dat ze nu wel wat gedaan hebben. Dat levert mij een eenzijdig positief gevoel op.
Maar wat hebben ze echt gedaan? Bende opgepakt of nieuwe FSB medewerkers gevonden?
Dat zou natuurlijk wel kunnen, en het een sluit het ander in dit geval niet uit.

Maar ransomware bendes oprollen om in te lijven konden ze al jaren doen. En als ze REvil willen inlijven moet dat heimelijk gebeuren en blijft dus het signaal richting andere ransomwarebendes staan.

Daarom blijf ik er positief over. REvil ontmanteld, als ze in hun servers kunnen komen zullen ze vast niet twijfelen decryptiesleutels vrij te geven om goodwill te kweken, een sterk signaal naar andere bendes in het land, allemaal positieve zaken.

Een paar extra Russische staatshackers die, hoewel succesvolle ransomwarebendes natuurlijk echt wel heel vaardig zullen zijn, waarschijnlijk ook niet tot de crème de la crème behoren... Tsja, dat vind ik niet echt iets om naar huis te schrijven.
Ik weet natuurlijk niet wat het dubbele gevoel van bed76 is, maar mijn dubbele gevoel: wat willen ze hiervoor terug? Noem het pessimisme als je wilt, maar ik kan me niet voorstellen dat de Russische regering opeens bedacht heeft dat als je die gevangenissen toch hebt, dat je er dan niet alleen politieke tegenstanders maar ook criminelen in op kunt sluiten. Zeker in combinatie met de hacks in Oekraïne ben ik bang dat er ergens achter de schermen een dreigement in de trant van "laat ons heel Oekraïne annexeren of REvil wordt weer vrijgelaten" speelt.
Natuurlijk willen ze er iets voor terug. Niet voor niets hebben Biden en Putin in Geneve elkaar beloofd om cybercrime te bestrijden (lees de transcripts er op na). Rusland heeft laten zien dat zij hun woord houden en verwachten niks minder van de VS.
Niet voor niets hebben Biden en Putin in Geneve elkaar beloofd om cybercrime te bestrijden (lees de transcripts er op na).
De transcripts van het overleg tussen Biden en Putin zijn openbaar beschikbaar!? Dat klinkt me echt heel vreemd in de oren. Voor de zekerheid heb ik toch even gezocht, maar ik kon niets vinden. Voor zover ik in de berichtgeving kan zien is er zelfs niets bekendgemaakt over concrete afspraken (behalve dan dat een stel diplomaten terugkeren naar hun ambassades).
Rusland heeft laten zien dat zij hun woord houden en verwachten niks minder van de VS.
Het zou mij enorm verbazen als Rusland REvil oppakt, zodat de FBI, in ruil daarvoor, Amerikaanse crackers oppakt die het op Rusland hebben voorzien.
Als ze alléén worden opgepakt vanwege:
De bendeleden worden verdacht van het bezit van illegaal geld.
maar niet om hun hackdaden, dan is het niet echt positief te noemen. Ze zijn dan blijkbaar vergeten belasting af te dragen aan het Kremlin.
Google heeft hier ook z'n langste tijd gehad, kijk maar even naar de uitspraken over Google Analytics.
Datacenter betreft Meta, niet Google.
Jij hebt misschien niet op een van de coalitiepartijen gestemd, maar anderen wel. VVD is de grootste partij gestemd door het volk.
Hebben we mogen stemmen? Ja, dat hebben we. En de grootste partijen hebben uiteindelijk samen een coalitie samengesteld waarmee ze een meerderheid hebben gekregen in de Tweede Kamer.
Heb jij over specifieke onderwerpen gestemd? Nee, maar we hebben dan ook geen directe democratie maar een parlementaire democratie. We stemmen op mensen die wij het mandaat geven om beslissingen te nemen, en daar kunnen best dingen uitkomen die je zelf anders had gedaan maar je hebt immers op de mensen gestemd dus helaas pindakaas.
je mag pas stemmen vanaf je 18de daar gaat het bij jou waarschijnlijk mis.
Ze hadden die gasten allang "bij de ballen" maar zolang ze doen wat er gevraagd wordt...

Dat zal nu even niet gebeurd zijn, en bam. Gelijk weer wit voetje voor de FSB. O-)
Dit heeft veel meer te maken met de uitlevering van een zeker figuur - die gelieerd was aan FSB activiteiten in verbinding tussen groepen als REvil - recent aan de VS door Zwitserland.

Deze actie is waarschuwing aan hem en dat netwerk, met scheut van “ok dat gaat waarschijnlijk minder nuttig zijn dus PR momentje”.
Zal dit een ruil zijn met Rusland over Oekraine?

Zodat Bidens binnenlands politiek op orde blijft (veiliger dankzij Putin), maar diens buitenlands politiek gebrekkig* wordt? *Ik zeg niet over de aard van diens buitenlandse politiek, enkel dat deze zwak kan worden. Of het nog gebrekkig-er/zwak-ker kan worden, is idd off topic.

In het geval dat dit idd een ruil is, dan kan Biden minder hard doorbijten over Oekraine (etc), want dan treed Putin gewoon minder hard op tegen digitale criminelen...

[Reactie gewijzigd door 86ul op 23 juli 2024 07:14]

Biden heeft bij Putin aangegeven dat hij Rusland hier persoonlijk voor aansprakelijk stelt en het is als een oorlogsdaad ziet. De druk is hoog.
Allereerst spel je Biden verkeerd.

Dit lijkt me eerder een manier van Putin om te kunnen zeggen 'wij doen niks verkeerd'.
Het zou een totaal achterlijke ruil zijn om instabiliteit op het Europese continent te creëren voor een groepje hackers. Europa is namelijk nog steeds de grootste handelspartner van de VS.
Allereerst spel je Biden verkeerd.
Whoeps, merci, beroepsmisvorming tijdens de examens.
Dit lijkt me eerder een manier van Putin om te kunnen zeggen 'wij doen niks verkeerd'.
Het zou een totaal achterlijke ruil zijn om instabiliteit op het Europese continent te creëren voor een groepje hackers. Europa is namelijk nog steeds de grootste handelspartner van de VS.
Merci, helpvol.
Dat zijn goede berichten vanuit Rusland en de US en hopelijk dat Europa ook een goede plek heeft aan de onderhandelingen-tafel.

Er zijn allerlei mogelijkheden voor oost&west die tot een bredere maatschappelijke acceptatie kunnen komen. De auto-industrie in Rusland heeft ooit voor de basis van hun Volga GAZ een Ford licentie afgenomen;-)
Ik denk dat dit een soort 'olive branch' van Rusland is richting de VS, van kijk eens? Als je nou eens stopt met al die sancties en harde taal kunnen we op deze manier samenwerken. En als je het niet doet, dan laten we alle andere groeperingen doen wat ze nu doen, net zoals REvil dat deed.
Russische geheime dienst pakt ransomwarebende REvil op
Ik lees daar automatisch achter: En neemt ze in dienst.

De enige reden voor oppakken die ik kan bedenken is dat ze wellicht te zelfstandig waren in plaats van netjes voor moeder putin te werken

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 07:14]

Goede serie die Archer. ;)
Ik begrijp eigenlijk niet wat je wil zeggen, maar wat ik wel weet is dat ik Archer bar en bar slecht vond.
Ik lees daar automatisch acher: En neemt ze in dienst.
:Y)
Jeetje daar moest ik nog drie keer voor kijken. Typefout aangepast...
Gevaarlijk assumptions achter lezen ;)
Ook niet een totaal onredelijke aanname. Maar inderdaad, ze kunnen ook de bak in gaan omdat ze vergeten zijn hun EvilTAX af te dragen aan de grote leider. Het is mij om het even. Ik denk echter niet dat Putin dit doet omdat hij de VS ineens zo aardig vind.
Er waren al tijdje gesprekken over en zoals hier(thread) ook nog wordt gezegd : mogelijk zijn er russisch belangen aangetast.
Vorig jaar kwam daar verandering in; als onderdeel van diplomatieke onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Rusland zegde die laatste toe harder op te gaan treden tegen ransomwarecriminelen.
Biden heeft dit al vaker verzocht aan Poetin. Goed dat Poetin er nu eindelijk iets aan doet, maar hopelijk verwacht Poetin geen tegenprestatie, nu met het huidige conflict om de Oekraine.

Ik vraag me af of Poetin ook actie gaat ondernemen tegen de Evil Corp groep, welke momenteel een soort van celebrity status heeft in Rusland, en waarvan wordt beweerd dat er banden zijn met het Kremlin (op basis van aanwijzingen), maar waar nog geen bewijzen van zijn uitgebracht.
Wel heeft het Kremlin recentelijk de Russische journalist Andrei Zakharov gedwarsboomd die uitgebreid onderzoek deed naar Evil Corp, door hem een foreign agent status te geven, waardoor hij Rusland heeft moeten verlaten.
Opgepakt door de FSB ?
Die zie je nooit meer terug.

Work work hard days of work... ergens in Siberia
Vraag het me af. Terugzien ga je ze niet meer.... maar of ze gaan nu werken voor de overheid, of ze werkten voor de overheid en zijn niet meer nodig... beide gaat ergens anders heen :p
Wel opvallend dat ze opgepakt worden door de FSB. Zou het Kremlin bang zijn dat normale arrestatieteams dingen te horen zouden krijgen die ze niet mogen weten van het Kremlin?
Anders dan in Nederland heeft de Russische FSB ook veel bevoegdheden die in Nederland zijn voorbehouden aan de politie. Er is dus niets ‘opvallends’ aan, ze doen gewoon wat in hun taakomschrijving staat. Ook in veel andere landen hebben de inlichtingen- en opsporingsdiensten veel bevoegdheden die de politie ook heeft.
Waarschijnlijk worden ze overgevlogen naar Guantánamo Bay. Dit gaat meestal via een geheime CIA gevangenis in Litouwen of Roemenië.
Rusland levert i.h.a. geen landgenoten uit.
hmmm de FSB
Nu krijg ik zelfs medelijden met die gasten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.