Het kan dat
OWID oversterfte cijfers verschillen van de CBS cijfers. Maar het kan ook zijn dat de Belgische cijfers op een andere manier zijn geteld waardoor de cijfers van de Belgische statistiek bureau ook veel hoger uitvallen dan water er op OWID staat. Het ziet ernaar uit dat ze zoveel mogelijk 1 dataset gebruiken en overal dezelfde methodiek gebruiken. Dus het is al heel wat beter dan direct CBS data vergelijken met data van de Belgische of Amerikaanse statistiekbureaus bijvoorbeeld.
Ook de vertroebeling van ziekenhuisdata. Nederland heeft misschien
weinig IC-bedden (meer dan de VK), maar met het
aantal ziekenhuisbedden zit het wel snor. Heel wat meer dan de VS en VK bijvoorbeeld. Minder dan België. En het aantal bedden zegt natuurlijk niet veel. Te veel bedden hebben is niet eens positief (Duitsland is een goed voorbeelden van excessief veel bedden). Als die extra bedden vooral worden gebruikt voor overbehandeling, is het eerder een negatief iets. Het is wel bekend dat Nederland een zeer goed zorgsysteem heeft, zonder excessief veel bedden te hebben (
HAQ: 3e,
LPI: 9e,
TCF: 2e,
EHCI: 2e). Maar ik dwaal hier weer wat af.
Wat vooral belangrijk is, is het aantal
doktoren en
verpleegkundigen per 1000 inwoners. Helaas gaat de Nederlandse data niet verder dan 2013. In 2013 zat Nederland in de middenmoot van ontwikkelde landen wat betreft doktoren per inwoner en voor verpleegkundigen bij de top van de middenmoot. Als we naar
december 2021 BIG registraties kijken, zien we dat er 12.2 verpleegkundigen en 4.4 artsen per 1000 inwoners. Dus het aantal artsen is gestegen, en het aantal verpleegkundigen is gelijk gebleven per inwoner. Als we dat tegenover de meest recente OECD data zetten, dan staat Nederland bij de toplanden voor doktoren per inwoner en wat betreft verpleegkundigen blijft het rond dezelfde plek hangen. In ieder geval meer dan de VS, VK en België voor beide beroepen, dus dat zit ook wel snor (relatief gezien).
En Nederland stuurt mensen inderdaad naar huis voor thuisbehandeling. Dat is iets positiefs, omdat veel mensen liever thuis worden behandeld (niet iedereen). Het wordt gedaan omdat het met deze ziekte prima kan, en omdat men liever thuis zit. Het lost de personeelstekorten niet op. Het houdt vooral ziekenhuisbedden vrij en de ernstigere patiënten of patiënten die niet thuis kunnen worden behandeld vanwege de thuissituatie kunnen in het ziekenhuis blijven. Maar thuisbehandeling vereist nog steeds zeer veel werk door zorgmedewerkers, want ze moeten natuurlijk nog worden gemonitord en gecontacteerd. Ze worden inderdaad niet meegenomen in de ziekenhuisdata, omdat ze niet in een ziekenhuis liggen. Is dat uniek in Nederland? Doen ze in andere landen dan niet aan thuisbehandeling of tellen ze niet ziekenhuis patiënten toch mee in de ziekenhuisdata?
Ook de stringency index is niet perfect. Maar het lijkt de meest actuele data te zijn dat er is, en het komt van een betrouwbare bron. Dus je zou met een betere bron moeten komen om aan te tonen dat ze in de VS minder in lockdown hebben gezeten, of toegeven dat zo een claim niet valt te maken. Ook heb ik het over de algehele pandemie, niet over alleen deze lockdown.
Maar door onze lockdown, zou het me niet verbazen dat Nederland deze golf veel beter doorkomt dan de meeste andere westerse landen. Over de algehele pandemie zijn er heel veel westerse landen (ook vergelijkbare landen om ons heen zoals België en VK) die het significant slechter hebben gedaan (andere ook veel beter). December 2021 was inderdaad een slechte maand voor Nederland, maar dat is maar 1 maand op bijna 2 jaar nu. Dus slechte resultaten en een regering die slechte keuzes maken door slecht advies door experts is niet uniek in Nederland, omdat het in veel andere landen het nog slechter is gegaan.
Eerder boosteren was een gemiste kans, maar of het zo een groot verschil zou maken in Nederland is niet bekend. Dit komt doordat Nederland relatief vroeg een Delta golf had, en het voordeel van boosters op de delta variant was toch al niet enorm, dus daar was niet zo een haast mee. Zelfs met eerder boosteren waren we waarschijnlijk al te laat voor onze vroege delta wintergolf. Maar toen Omicron, en most er haast gemaakt worden (en dat is goed gelukt). Met onze late start lijken we wel nog steeds op tijd te zijn voor een Omicron golf. Dus waarschijnlijk vooral onze vroege delta golf heeft meer doden veroorzaakt, niet het laat boosteren.
Maar dit gaat eigenlijk alleen over de sluiting van CES, dus deze discussie is niet echt relevant. Ik begrijp dat er echt maatregelen nodig zijn bij CES door Omicron.
Edit: in mijn eerste reactie had ik bij de tweede link over besmettingen naar een grafiek over het aantal doden gelinkt. Dit is de correcte link: https://ourworldindata.or...e&country=USA~GBR~NLD~BEL
[Reactie gewijzigd door Toon18 op 1 januari 2022 23:36]