Adata toont XPG Vault-conceptmuis met geïntegreerde 1TB-ssd en USB-C

Adata heeft een conceptversie van een XPG Vault-gamingmuis getoond. Deze muis krijgt een USB-C-aansluiting en een geïntegreerde 1TB-ssd met doorvoersnelheden tot 985MB/s. Het is niet bekend of en wanneer de muis op de markt verschijnt.

Afbeelding via Adata

Adata toont zijn XPG Vault-conceptmuis in een persbericht. Het bedrijf geeft aan dat het de gamingmuis zal demonstreren tijdens de CES. Het bedrijf geeft aan dat het huidige prototype maximaal 1TB aan solid state-opslag kan integreren en gebruikmaakt van Gaming Launcher-software. De ingebouwde ssd haalt volgens Adata snelheden tot 985MB/s via USB-C. Het bedrijf noemt geen USB-generatie, maar om dergelijke snelheden te halen is minstens USB 3.2 Gen 2 nodig. Die USB-versie biedt maximale doorvoersnelheden van 10Gbit/s, omgerekend 1,25GB/s.

Het is niet bekend of en wanneer de XPG Vault op de markt verschijnt. Adata spreekt in zijn persbericht over een 'conceptproduct' en een prototype. Het bedrijf toont wel een XPG Alpha, die zowel bedraad als draadloos beschikbaar komt en een Pixart PAW3335-sensor krijgt. De draadloze versie ondersteunt volgens het bedrijf een 2,4GHz-verbinding en bluetooth. Het is niet bekend wanneer deze muis op de markt verschijnt en Adata noemt ook geen adviesprijzen.

Adata zal tijdens de CES ook de prototypes van zijn eerste PCIe 5.0-ssd's tonen, die volgens het bedrijf leessnelheden tot 14GB/s halen. Het is ook niet bekend wanneer die ssd's op de markt verschijnen. Verder introduceert het bedrijf DDR5-geheugendimms met snelheden tot 7000 megatransfers per seconde, laptops, aio-waterkoelers, een behuizing en een voeding tijdens de CES. De beurs begint op 5 januari.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-12-2021 • 11:43

113 Linkedin

Reacties (113)

Wijzig sortering
Misschien iets voor amateur spionnen die een ssd mee willen smokkelen? Voor de rest kan ik me niet voorstellen waarom je dit zou willen.
Zie nog best een use case, ipv en een externe hdd/ssd en een externe muis nu 2in1.

Dezelfde muis thuis achter de desktop, als elders achter de laptop. En dat terwijl je je Steam library letterlijk in de Palm van je hand hebt :)
ik heb 2x 1tb m2 in mn mobo zitten maar aangezien games tegenwoordig 70-150gb zijn kom ik niet heel ver met m'n steam library op 1tb :P

Toch maar 14tb draaiend roest in mn kast gooien zodat ik een beetje wat geinstalleerd kan laten.
Of gewoon een. Snellere internet verbinding nemen. Kan je makkelijk om the fly dingen installeren😀
Met snel internet maakt het inderdaad eigenlijk niet meer uit als je minder opslag hebt, plus updates gaan ook sneller.
Zit helaas vast aan 70mbit aan mijn adres..
Ik heb een m2 en een sata ssd erin, 3tb totaal. De sata is ook snel zat, zeker voor de wat oudere games. In real life benchmarks is nvme nauwelijks sneller bij laden van games, dus voor mij prima compromis. Wel allebei in PC en niet in muis :+
Misschien, maar iets zegt me dat dit noch als muis noch als ssd enclosure de beste oplossing gaat zijn en waarschijnlijk is het ook geen koopje.

Ik zou zelf voor twee muizen en een losse ssd gaan.
Ik zou zelf voor twee muizen en een losse ssd gaan.
Over pakweg vijf jaar stelt 1TB niet zoveel meer voor terwijl de muis nog makkelijk 5 jaar mee kan gaan. Dat is jouw oplossing ook een stuk makkelijker te upgraden.
Mwah m'n 16GB USB stick doet ook nog steeds prima dienst, het is niet alsof ie ineens niet meer nuttig is.
Kan mij voorstellen dat je interne SSD nog wel kan vervangen. Blijft een beetje raar product.
Als je geen zin hebt om je pc open te schroeven voor extra capaciteit is het natuurlijk wel ideaal :+
Want een externe ssd en en losse muis kunnen niet los van elkaar worden aangesloten? ;)
Als je veel wisselt van werkplek thuis/kantoor maar je niet om kan gaan met de meuk-muis van kantoor?

En je anders twee losse apparaten mee moet nemen en steeds een vergeet en je dock maar weinig poorten heeft?

In combinatie met een MacBook is het ergens ook juist wel heel handig, die storage is moeilijk uit te breiden en je hebt een gelimiteerd aantal poorten.
Ik heb van het werk gewoon een MX Master 3 gekregen. Lijkt me dat een werkgever die met Macbooks gooit echt geen goedkope muis van de Aldi meelevert..
Voorbeeld: IBM. Wel MacBooks, geen muizen of gelijk welk accessoire. Als je geluk hebt toch een accessoire te score, is het van Lenovo. Hangt wel af van local IT.
Maar goed, voor een paar tientjes heb je gewoon een fatsoenlijke muis van Logitech, zelfs binnen hun nieuwe MX for Business lijn. Dan ga je toch geen gare muis van een of andere kleine fabrikant gebruiken waarbij 2/3e van de prijs opgaat in de gimmick van het hebben van een SSD?
Uit ervaring kan ik zeggen dat er werkgevers zijn die een MacBook leveren met een Logitech MK120 (toetsenbord en muis) van ~€20 samen.

De muis werkt echter niet op alle oppervlakken en het is onhandig dat je op je eigen PC en werk PC niet dezelfde DPI hebt (al zou je wellicht wat kunnen met de settings)
Wuah de praktijk zegt anders.

Gewerkt voor een top innovatie bedrijf tussen 2011-2015 . Vloot van 1800+ macbook pro's van het duurste type (lees: alle opties maxed out) - maar keyboard/muis moest je zelf kopen als je de standaard muis/keyboard niet wou hebben (default wired apple keyboard en logitech muis) . Niemand had daar problemen mee, immers de rest was op en top geregeld incl het salaris.

Daarnaast is het probleem dat smaken verschillen. Zo kopen we waar ik nu werk ook nooit default hoesjes voor je smartphone. De 1 wilt een dikkere, de andere een dunnere, dan een transparante, kleur x,y,z of een "folio" type cover etc. etc.

Zelfde met een muis en keyboard. Ik heb een MX Master 2 gekocht destijds, terug gestuurd na een dag , zelfde met de MX Master 3. Ik vond de MS Surface Precision mouse veel comfortabeler dan de MX Master (veels te hoog) - dus ja, om nou veel geld aan een default package uit te geven waarbij je alsnog makkelijk 50% kans hebt dat men er een probleem mee heeft ? Laat men het maar beter zelf aanschaffen.
Oplossing: koop een betere laptop. :)

Of koop een hub/dongle...

Of gebruik gewoon cloud opslag.

't is een grappig concept hoor, daar niet van.. maar ik denk niet dat er erg veel van verkocht zullen worden als ze het zouden launchen.. ik bedoel: zou een logischere zet niet zijn om een USB toetsenbord te maken waar je m.2 SSD's (meerdere!) in kunt installeren?... ruimte zat.
Muizen wil men normaliter graag zo licht mogelijk hebben.. en dit weegt niet niks.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 26 december 2021 23:57]

je zal maar net die ene usb poort tekort komen ;)
Kun je ook een hub voor kopen toch?
Beter nog, een usb hub in de muis integreren!
_/-\o_ een schermpje zodat je kan kijken op je muis waar je mee bezig bent is ook wel handig. 8)7
En een Raspberry Pi Zero 2 er in. Usb-c kabel hoef je dan enkel nog in een lader te stoppen :D
Gemiddelde Hub heeft niet zo'n snelle opslag/doorvoer?
Dan koop je eentje die dat wel kan. Ik heb op 1 hub een 2k 165hz scherm hangen, 1gbps netwerk, muis, toetsenbord en een dac hangen. Daar kan ik zonder problemen een nog een ssd op aansluiten. 1 type-c kabeltje en alles is aangesloten. Is wel een thunderbolt 3 hub.
Dat is niet noodzakelijk als je deze muis hebt :P
Het is ook ideaal om er andere niet legale dingen ermee te doen, of de computer van de gebruiker te belemmeren.

Je zou er in prenciepe gewoon een virus erop kunnen zetten of een crypto locker of een spyware wat op de achtergrond in de muis mee draait en de gebruiker dit niet ziet of opvalt.

Vind het echt een beveiligings risico om een ssd in een muis te maken.
Er zijn laptop users die enkel met een externe muis werken, wellicht is het voor deze type users interessant. Scheelt toch weer een externe SSD. Verder kan ik mij geen use case bedenken.
Ja in combinatie met een MacBook met weinig USB poorten, moeilijk uitbreidbaar opslag en bestanden voor werk makkelijk heen/weer te nemen?
Ik gebruik op het werk mijn eigen muis, doe ik elke dag ook mee neem naar huis. Als ik de behoefte had aan externe opslagruimte (wat ik dus niet heb, want alles op het werk is vanuit huis te benaderen), dan was dit wel een goede oplossing geweest.
Ik zat wel te denken dat het best grappig kan zijn als je steam en je steam games op de muis installeert.

Dan kan je gamen waar je de muis op inplugt zoals je laptop of je desktop. Natuurlijk best wel een gimmick maar toch ook wel makkelijk.
Bootable OS plus een paar games erop en je kan je favoriete gamers op elke computer spelen.
Gewoon omdat het kan.
Maar ze kunnen er beter een nvme memory stick reader inbouwen.
Wel kan ik voorstellen dat als de muis op 1ms werkt en er r/w gedaan wordt, de muis zal laggen of haperen.
Nou ik zou wel een toetsenboord met 10tb opslag willen hebben…………
En dan gaat er een knopje stuk en kan je ook je SSD weggooien. Nee dank u.
Zal vast een NVME-stripje zijn, die je dan er uit kan halen en ergens anders in kan steken.
Wel te hopen, anders is het e-waste.
Nou dat denk ik dus niet, zal gewoon een chip zijn op het PCB van de muis zelf want anders word het wel heel krap met een hub, nvme SSD en de reguliere muis hardware.
Valt mee hoor. Een muis is voornamelijk leeg van binnen. Daar kan van alles bij.
m.2 2242 past in zo'n muis. Kan gewoon removable zijn.

Dat is dezelfde formfactor die in laptops wordt gebruikt voor wireless kaarten en in sommige gevallen SSD's.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 december 2021 14:10]

Of gewoon de kioxia die steam deck gebruik
Je kan ook andersom redeneren dat als een knopje stuk is, je hem tenminste nog kan gebruiken als SSD ;)

D'r zijn voor zo ver ik weet weinig muizen met user-serviceable knoppen, is niet eens een slecht idee aangezien het drukknopje vaak het item is dat als eerste stuk gaat.
Mooier is als de ssd straks aan het einde van zijn leven is en voor vastlopers zorgt.
Praktisch? Wellicht.. Maar zo’n warmtebron onder mijn handpalm, nee dank je.
Precies, dat gaat zweten worden.
Als het nu een winter editie was waarbij de SSD op een pootje boven je hand zou zweven..
Ik neem aan dat de product ontwikkelaars daar over na hebben gedacht :)
Ik krijg regelmatig een koude muishand, Ik heb serieus al zitten zoeken naar verwarmde muizen.
Dit zou alleen daarom al een idee zijn! 8-)
Ik krijg regelmatig een koude muishand, Ik heb serieus al zitten zoeken naar verwarmde muizen.
Dit zou alleen daarom al een idee zijn! 8-)
Je gelooft het niet maar ... _/-\o_
https://www.amazon.com/He...uard-Winter/dp/B018V7WYIY

[Reactie gewijzigd door OxWax op 27 december 2021 14:29]

Juist wel. Ik krijg altijd een koude muishand bij werken doordat je bijna alleen je arm beweegt.
Heerlijk een ssd verwarmde muis.
Gamen met en vanuit je muis _/-\o_
Nou dat is een idee met een steam libary
Ik weet wel een nuttig gebruik hiervan; altijd je porno bij de hand. Letterlijk.
Wel te hopen dat ze ook linkshandige muizen maken dan. :+
maar wat ook eigenlijk geen gek idee is, plug n play, instaleer windows op de muis met een aantal games, sluit het aan op een of andere pc en hoppa, gamen op je eigen portable muis/pc
Legger gamen met zo'n dikke USB 3.0 kabel aan je muis 8)7
Tsja, ik zal nooit een draadloze kopen. Dus wat dat betreft is dit wel een grappig concept.
Dat dacht ik ook altijd. Toen eens een Logi G403 wireless gekocht. Meer dan 1000 uur mee gespeeld in esports games en ik merkte absoluut geen lag tov mijn vorige steelseries rival 300. Hij doet het nog steeds en de accuduur is niet verslechterd. Dat die kabel weg is, daar word ik dan wel erg gelukkig van. Wireless is de ultieme cable bungie

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 december 2021 12:00]

Klopt, er zijn zelfs test (linustech) geloof ik die lagere input lag meette bij de wireless dan bij (bepaalde) bekabelde muizen.
Het verschil tussen bedraad en draadloos is ongeveer 1ms. Als ik het goed herinner was de enige muis die langzamer was dan draadloos een finalmouse met 500hz polling
Iedere zichzelf respecterende gaming muis haalt toch gewoon 1000Hz?
Als zi ik het verschil niet tussen de standaard 125 en 1000Hz ;)
Ik zou finalmouse ook niet echt repecteren persoonlijk maar al huin oude muizen waren locked 500hz
Overweeg het en heb idd een Rival 300, thanks.
Ik gebruik zelf een ParaCableMods kabel voor mijn muis, voelt aan als draadloos (geen getrek).

https://paracablemods.co.uk/
Ik heb nooit last van een kabel op de een of andere manier... Ik snap dus dat probleem ook niet :+
Zoals een ander, dat dacht ik ook tot ik de Logi G902 had. Kan met draad of draadloos en draadloos is hij net zo snel als met draad, althans ik voel het verschil niet. En met die ingebouwde accu gaat ie zo een tijd mee dat is niet normaal. Het is niet zoals vroeger met 2AA batterijen :)

Maar wellicht heb je een andere reden?
Ik ook niet hoor, maar mijn muizen hebben dus wel een lekker dun en flexibele kabel.

Voor een dunne flexibele kabel, zit je eigenlijk vast aan USB 2.0 omdat dat maar vier aders nodig heeft van niet al te hoge kwaliteit. Dat limiteert je bandbreedte wel tot 480Mbit.

Dat is prima voor een muis, maar niet voor een SSD, dus de volgende stap is 10 draden met shielding. Daarmee krijg je USB 3.1 snelheden en kan je een USB-C connector gebruiken.

Dus dat gaat gewoon een merkbaar dikkere en zwaardere kabel worden.
(En dan denken we nog niet eens aan de warmte die zo'n SSD genereert. Lekker in je hand... )
Waarom geen draadloze muis? Of gaat het om de opslag draadloos?
Draadloos helemaal niet handig, en het kost een batterij..
Hoe is draadloos niet handig.

Je koopt gewoon een degelijke muis en geen action troep.

Voor het opladen, plug je de kabel in en Tadaa! bedrade muis.
Nouja, ik vind draadloos juist wel handig, voor mij nooit meer een muis met draad, doe draad bleef bij mij altijd wel ergens steken. En dat het batterij kost, so what? Je kunt met de huidige gewoon weken gamen voordat je em weer moet opladen, en je hebt ook die gewoon draadloos opladen tijdens gamen. En batterij 'op' als in laadt amper op, dan vervang je de batterij gewoon.
Ja ik gebruik ook nooit draadloos. Maar voor ieder wat wils :)

Voor mij is het vooral omdat ik het toetsenbord en muis (muis zit op het toetsenbord aangesloten) op verschillende computers gebruik. Makkelijk om te pluggen. Handiger dan steeds Bluetooth afkoppelen/aankoppelen.

Sommige toetsenborden kunnen wel met meerdere pairings overweg maar bij muizen heb ik dat niet gezien.

Edit: Bedankt @musiman en @amas ik zal er eens naar kijken!

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 december 2021 20:31]

Er zijn gewoon bluetooth muizen die je met meerdere computers kunt pairen. Ik heb er zelf eentje van Lenovo, die ondersteunt 2 computers en je kunt met de aan schakelaar kiezen door deze of naar voren of naar achteren te bewegen.
Bluetooth heeft een pak latency.
Prima voor desktopwerk, maar voor gamen niet goed.
Merk gek genoeg met de muis liet zo heel veel van (logi mx master 3), maar wanneer ik m'n toetsenbord in bluetooth modus gebruik (logi g613) dan vind ik hem vreselijk irritant. Gelukkig zit er zo'n USB adaptertje bij.

Gebruik beide wel uitsluitend op kantoor.
Logitech MX Master 3 kan met 3 parings overweg. Ik gebruik de muis met m'n PC en laptop en overschakelen gaat met een knopje op de muis. En gebeurt zonder wachten. Aanrader!
Ach kom op , kabels zijn zo flexible en dun , het is de braided rotzooi die er omheen zit die het dikker maak
USB3? Die zijn redelijk stug en dik als je mij het vraagt.
ik vind het wel mee vallen hoor, ik heb een anker en een ugreen, anker is idd stug door de braid, ugreen us rubber en meer fllex, maar ieder zijn ding, ik gebruik ook geen muis die 40 gram weeg, ik hou can zware muizen op hoge dpi , 128g hier
Na het keyboard met rpi, nu een muis met een rpi?
Een rpi heeft ook nog ethernet, HDMI en andere meuk. Een muis met meerdere uitgaande kabels is wat enthousiast.
Gewoon aansluiten op een USB-C dock :Y)
Dit kan al met smartphones, als je de batterij uit een smartphone sloopt en het scherm weghaalt, zou je de rest prima in een muis kwijt kunnen. Moderne smartphones zijn snel genoeg om het meeste werk op uit te voeren, je echte uitdaging gaat denk ik het werkend krijgen van de software zijn.
Kan allemaal over USB-C hoor. Er zijn monitoren en docks die over 1 kabel al die signalen tegelijk doorsturen

Ik zou het persoonlijk wel tof vinden. Al moet de monitor het dan natuurlijk wel supporten.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 december 2021 14:11]

Mja usb-c is daar niet echt handig voor hoor, thunderbolt wel, usb-c is allang niet zo snel en stabiel
Thunderbolt is inderdaad beter, maar voor een niet al te heftig beeldscherm + lan + toetsenbordaansluiting kom je er een heel eind. Ik sluit mijn laptop dagelijks aan op een dergelijke configuratie, dat werkt zonder problemen.
ik heb nog niet een usb c hub gebruikt voor dat, maar met 2 ssds gaat het al zwaar
Zou toetsenbord niet logischer zijn? GPU in beeldscherm, CPU en opslag in toetsenbord. Lijkt mij nog wel een interessant concept. Doet mij weer denken aan mijn oude commodore 64.
Je muis neem je makkelijker mee dan je toetsenbord, ik denk dat het daarom is.

Ik vraag me wel af hoe goed dat zal gaan met Steam als je je library constant heen en weer sleept, ik denk niet dat het zo geweldig plug&play zal zijn. Misschien dat het goed gaat als de hardware waar je hem op aansluit ongeveer gelijk is en je van de muiSSD je hoot drive maakt?
Steam maakt het niets uit dus wat dat betreft zal het geen enkel probleem zijn.
Nou ik vind het al een hele prestatie die aio met 1400x1400 pixel scherm erop , is tog full hd gaming op een 4”
Vraag me wel af of polling rate stabiel blijft als je er bijna 1gb/s over de zelfde usb connectie duwt als je muis. Daarnaast is de 3335 nou ook niet echt de beste sensor die je zou kunnen gebruiken

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee