Streamlabs schrapt OBS-naam voor streamingsoftware na klachten OBS Studio

Livestreamsoftware Streamlabs OBS gaat het 'OBS'-gedeelte weghalen uit zijn naam. Volgens het livestreamplatform OBS Studio worden de twee platformen vanwege de naam door elkaar gehaald. Na veel kritiek vanuit onder andere streamers besloot Streamlabs overstag te gaan.

Streamlabs zou OBS Studio van tevoren gevraagd hebben of het bedrijf de OBS-naam mocht gebruiken. Ondanks dat OBS Studio daar geen toestemming voor heeft gegeven, heeft Streamlabs toch de afkorting voor 'Open Broadcaster Software' aan zijn naam toegevoegd. Daardoor denken vele bedrijven en gebruikers dat beide applicaties hetzelfde zijn, aldus OBS Studio. Het platform zegt nog geprobeerd te hebben om een overeenkomst te sluiten met Streamlabs, maar 'ze waren alleen maar onbehulpzaam'.

OBS Studio geeft toe dat Streamlabs juridisch in zijn recht staat, maar zegt dat het bedrijf 'de geest van opensource en van het teruggeven' heeft genegeerd. Meerdere streamers hebben woensdag getweet dat ze achter OBS Studio staan. Onder meer bekende streamers Pokimane en Hasanabi dreigden te stoppen met het gebruiken van Streamlabs OBS als het het probleem niet zou oplossen. Het bedrijf tweette een paar uur later 'onmiddellijk' actie te gaan ondernemen om de naam te veranderen.

OBS Studio is gratis opensourcesoftware waarmee gebruikers verschillende tools krijgen om mee te streamen. Zo kunnen ze met het programma hun computerbeeldscherm opnemen en live uitzenden. Streamlabs OBS is gebaseerd op een fork van dat programma, maar heeft daar geen toestemming voor gekregen. Streamlabs heeft dezelfde functies als OBS Studio, maar heeft een minder ingewikkelde interface. Ook heeft het een abonnementsdienst waarmee streamers meer opties krijgen. Onder meer kant-en-klare streamoverlays en de mogelijkheid om naar meerdere platformen tegelijk te streamen zitten in die dienst verwerkt.

Dinsdag werd Streamlabs door een ander bedrijf, Lightstream, beticht van plagiaat. Streamlabs had die dag zijn cloudstreamingsoftware Streamlabs Studios onthuld, waarmee gebruikers live-consolegameplay kunnen opnemen zonder capturecard of pc. Lightstream deed daarvoor al min of meer hetzelfde. Lightstream zegt dat de website van Streamlabs Studios ook erg lijkt op zijn eigen website. Zo was veel van de tekst een-op-een gelijk. Streamlabs beweert dat dit een foutje betrof en slechts opvultekst was die niet online hoorde te gaan. Het bedrijf laat weten de tekst aangepast te hebben.

Streamlabs
Streamlabs OBS

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

18-11-2021 • 13:59

50

Reacties (50)

50
50
30
5
0
14
Wijzig sortering
https://www.youtube.com/watch?v=vXn7p0-Cx-c
Een uitleg van hoe StreamLabs van anderen jat, en hoe ze nu een damage control uitvoeren.
StreamLabs heeft van meer gejat, en hebben zomaar OBS als naam gebruikt, terwijl de developers van OBS zelf "nee" hadden gezegd op de vraag van StreamLabs om OBS in hun naam te zetten, en toch gedaan... Tja... En dan tools gebruiken, en geld vragen die eigenlijk open-source zijn. Gewoon een scummy bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 23 juli 2024 02:45]

Vergeet niet dat nadat ze "nee" kregen van OBS en de naam "streamlabs OBS" toch namen, zij deze vervolgens ook nog eens een copyright hiervoor indiende en deze kregen.

Advertentie plek kochten bij google op de zoekterm "OBS" waardoor ze dus als je dus OBS zoekt eerst streamlabs krijgt.

Scummy bedrijf die miljoenen aan dit geintje hebben verdient toen logitech ze kocht en waarschijnlijk dachten het OBS project te kopen
Nouja om eerlijk te zijn. Het is wel degelijk gewoon OBS en dan een versie van streamlabs. Streamlabs’ OBS is dus geenszins een rare naam.

Neemt niet weg dat ik het geen finn product vind en dat het mij niets bijzonders bied. De dingen die ze wel goed doen zijn bijvoorbeeld streamoverlays.

Ik ben echter zelf ook bezig om tools te ontwikkelen die dat kunnen met veel meer custom spul. Ook voor moderation maak ik al zelf bots dus een frontend er voor maken is niet heel veel extra werk.
Streamlabs’ OBS is dus geenszins een rare naam.
Het is een geregistreerde naam.
Streamlabs heeft toestemming gevraagd om OBS in hun naam te mogen hebben, waarop OBS nee heeft gezegd, en Streamlabs heeft dit toch gewoon gedaan. Daarnaast manipuleren ze Google searches door als er op "OBS" gezocht wordt, hun software altijd als eerste naar voren komt. Het is en blijft scummy.

Daarnaast, Logitech is de eigenaar, die kan de rotzooi weer mooi gaan lopen opruimen, hoop ik voor ze.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 23 juli 2024 02:45]

Je bedoeld dat Streamlabs hier een trademark heeft opgenomen (op dus 'STREAMLABS OBS').

OBS is zover ik zie niet trademarked 'in die sector', maar ik kan fout zijn natuurlijk.

En die zoekresultaten kan je 'kopen' ja, maar daar doet uiteindelijk iedereen. Kan me bvb niet inbeelden dat als je zoekt op bol.com je advertenties krijgt van bol.com omdat ze dat 'willen', zal eerder iets zijn van: als wij het niet doen, staat daar een concurrent.
Niet 'OBS' dus. Relatief zeker dat zo'n merk niet plots wil zeggen dat je de afkorting ineens ook 'bezit'.

edit: Ze hadden het blijkbaar ooit wel :P https://trademarks.justia.com/884/36/obs-88436186.html

[Reactie gewijzigd door Sinnergy op 23 juli 2024 02:45]

Afkortingen in die branche zijn gewoon beschermd.
Net zoals World of Warcraft de afkorting WoW ook in zijn bezit heeft, dus ja, dus ook OBS.
https://trademarks.justia...zards-of-obs-llc-4099297/
Even verder kijken is misschien ook handig aan jouw kant, OBS staat er toch echt tussen.
Moet je toch eens verderkijken en dan zie je dat OBS linkt naar.. mijn link ;)

*drops mic*
Ah ok, je had het ge-edit..
Naja, zijn we er toch over uit :)

Edit: Dev's gesproken van OBS, ze zijn op de hoogte dat OBS trademark een 602 status heeft.
Zal waarschijnlijk later veranderen weer, maar ze konden er helaas weinig over melden.
Mogelijk zitten ze nog in een conflict verstrikt met Streamlabs.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 23 juli 2024 02:45]

Een merk valt altijd onder copyright.

Zo probeerde een kerel ook mijn opensource app te plaatsen op de Play Store met dezelfde naam. Google had deze meteen verwijderd en zijn account verbannen.
Er is nee gezegt en geen toestemming gegeven. De GPL licentie waar OBS onder vrijgegeven wordt staat geschreven dat je duidelijk moet aangeven dat een aangepaste versie van de software niks te maken heeft met de originele auteur en software. Het mag niet voorkomen dat de kwaliteit van een fork smeurt op de reputatie van de originele auteur.

Door het OBS te noemen kan je verwarring veroorzaken gezien de naam rechstreeks verwijst naar OBS Studio.
Dat het juridisch niet sterk is ben ik met je eens. Dat het logisch is, is een ander verhaal.

Je mag overigens wel een merk gebruiken wat er op lijkt. Zeker als origineel niet geregistreerd staat. OBS heeft een 602 status wat betekent dat het (nog) niet is toegekend. STREAMLABS OBS is wel een geregistreerde naam en lijkt niet op de wel toegekende OPEN BROADCASTER STUDIO.

De enige disclaimer die dan toegevoegd moet worden is: “dit product heeft niets te maken met open broadcaster studio”. Dan heb je die GPL eis ingewilligd.
Men probeert altijd met zoveel weg te komen in de digitale wereld. Als je mazzel hebt en het valt niet teveel op dan lukt dat in veel gevallen ook. Pas als er over gezeurd wordt dan blijkt het opeens een 'foutje' of een 'verkeerde inschatting' en wordt de boel zo snel mogelijk 'recht gezet'.
Gelukkig hebben veel bedrijven en softwarepakketten oplettende en loyale gebuikers die dit soort zaken signaleren en aankaarten. Als het echter geen grote namen waren die dreigden met opstappen dan was er waarschijnlijk helemaal niets gebeurd.

Enige nuance is uiteraard op zijn plek, met de enorme hoeveelheid software en tools is het onmogelijk dat er zaken zijn die overeen komen of erg op elkaar lijken, in dit geval is daar echter geen sprake van aangezien het een directe fork van een open source pakket betreft.
De link van @KoudeAardbei beschrijft het foutje wel een beetje ;)
een foutje van bijna 100 miljoen dollar ...

Daar zit geen nuance meer achter, Streamlabs heeft zichzelf in de vingers gesneden met een heel scherp kartelmes.
Als bedrijven echt de open source licenties schenden, heb je heel misschien iets aan de FSF die je kan bijstaan. Echter gaat dat tijd (en wellicht ook geld) kosten als je dit wil aanvechten. Als kleine ontwikkelaar lijkt me dit al snel een verloren zaak.

Gelukkig heeft OBS een hele grote bestaande vocale community die dit niet pikt, maar dit was meer uitzondering dan regel.
"Legally they have obeyed the terms of the GPL but they have repeatedly disregarded the spirit of open source and of giving back." Quote van OBS zelf. FSF gaat hier dan ook niet tegen optreden, zeker als OBS zelf publiek zegt dat ze eigenlijk wettelijk gezien niets fout deden :P
FSF kan zelf niet "optreden" tegen anderen, ze hebben geen wettelijke authoriteit. Ze kunnen wel bedrijven bijstaan (zowel qua verdediging als qua aanval).
En 'bijstaan' is niet 'optreden' (Ergens actie tegen ondernemen)?
Een 'foutje', ik moest erg lachen. Iedere web dev weet dat je daarom lorem ipsum als voorbeeldtekst gebruikt. Nooit zomaar iets waar auteursrecht op zit kopiëren. Het kan je zomaar een dikke schadeclaim opleveren.
Puur even gekeken, ze hebben alleen de naar OBS weggehaald van de website. Als je naar de github repository kijkt https://github.com/stream-labs/streamlabs-obs/ dan staat overal nog de naam OBS erbij. Uiteraard zal dit mogelijk even duren voordat het overal aangepast is, zeg een dag max.

Wil je toch OBS supporten, dan zijn er verschillende manieren. Deze staan uitgelegd op https://obsproject.com/contribute . Ook als je wilt doneren, staan daar de links naar Patreon en Paypal. Uiteraard niet verplicht, maar wel een mooi steuntje in de rug voor OBS developers.

[Reactie gewijzigd door P-Storm op 23 juli 2024 02:45]

Eventjes een spatie plaatsen bij de ".ook" bij het OBS project link. ;)
https://obsproject.com/contribute
van wat ik heb begrepen had streamlabs toestemming gekregen om de naam "obs" in hun github te gebruiken, en alleen daar.
Al sinds de overname van Logitech staat Streamlabs me bijzonder tegen. Paywallen alles de moeder op een minder dan charmante manier. Om die reden een jaar geleden ook begonnen om mijn eigen chatbot te ontwikkelen om minder afhankelijk te zijn van Streamlabs. Merch elders ondergebracht, enige wat eigenlijk nog via streamlabs ging waren on-stream notificaties en donaties.

Ook heb ik SLOBS altijd een slap aftreksel gevonden van OBS dat meer van je systeem vraagt, minder "echt" kan anders als dat het makkelijker instappen is (wat op zich mooi is voor de markt an sich).

Echter nu dit naar buiten komt en gezien te hebben hoe Streamlabs hiermee omgaat, hoe ze omgaan met kritiek van hun gebruikers op Discord en het slappe "excuus" dat ze hun naam wel gaan aanpassen alleen maar omdat dat nu voor backlash zorgt nadat het publiek wordt dat ze domweg genegeerd hebben wat er werd gevraagd is voor mij de kogel nu ook wel door de kerk en ga ik volledig afstappen van Streamlabs als platform voor wat dan ook.


Toevoeging
Ik ben overigens helemaal niet tegen het feit dat er geld verdient moet worden, dat snap ik als geen ander. Maar de manier waarop is minstens zo belangrijk.

[Reactie gewijzigd door kcNL op 23 juli 2024 02:45]

Gisteren in de dropped frames talkshow hadden ze het er ook even over. Daar kwam voorbij dat een deel van de overnameprijs van Logitech onder voorbehoud van verdere omzetgroei was, dit ging om tientallen miljoenen.

Dus voor de leiding van streamlabs was de korte termijn groei veel belangrijker dan mogelijke lange termijn problemen met andere bedrijven/ontwikkelaars.
Goed, maar daar zijn ze dus mee akkoord gegaan bij de overname. Jammer van Logitech dat ze dat soort praktijken hanteren, jammer van Streamlabs dat ze toehappen.

Of anders gezegd: kapitalisme, jammer.
Toevoeging
Ik ben overigens helemaal niet tegen het feit dat er geld verdient moet worden, dat snap ik als geen ander. Maar de manier waarop is minstens zo belangrijk.
Off-topic maar wat mensen ook nog wel eens vergeten is dat open source software ontwikkeling (zoals bij OBS het geval is) het verdienen van geld helemaal niet in de weg hoeft te staan. Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven en organisaties die geld verdienen met het leveren van ondersteuning op open source software of het aanbieden van managed services op basis van open source. Als Steamlabs dit netjes had aangepakt was er niets aan de hand geweest, maar in plaats daarvan lijkt het alsof ze hun naam te grabbel hebben gegooid om snel ergens geld uit te persen.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 23 juli 2024 02:45]

De houding van Streamlabs is echt verschrikkelijk. Snap niet dat Logitech deze tool heeft overgenomen.
Hoop dat ze goed gaan nadenken over alle andere punten (jatten van graphics, complete UI opbouw overnemen etc).

https://www.youtube.com/watch?v=2f5VZz_IhdA

[Reactie gewijzigd door KoudeAardbei op 23 juli 2024 02:45]

Wauw... Is het eigenlijk wel legaal om het opzeggen van een subscription zo lastig te maken?
Als dat zo is, dan is er een remedie; betalingen blokkeren. Dan houdt het vanzelf op. ;)
zeker niet, in beginsel is er bij een abbonnement altijd sprake van een 'looptijd' EN een opzeg termijn,
de dienstverlener daarin mag bepaalde minium termijnen aanhouden waarbinnen je niet mag opzeggen (bijvoorbeeld 1 of 2 jaar) daarna mogen ze ten hoogste een opzegtermijn hanteren van een maand.

Dit alles wil dus zeggen : geen opzegging. geen einde contrac, geen einde contract. dus betaalplicht.

wel is er sinds redelijk recent de regel dat je even 'gemakkelijk' moet kunnen opzeggen als dat je kunt aanmelden, hoewel dit in de rechtszaak nog niet heel erg uitvoerig is getoetst zou het zo moten zijn dat.
een contract aangaan via een sms ook het opzeggen via sms mogelijk moet maken, en als het dus via een online formulier gaat, dat dus ook voor opzeggen moet gelden.

een ander bekend standpunt (vooral van privacy toezichthouders) is dat je voor een opzeg formulier niet meer data mag vragen dan voor een aanmeldformulier (met EEN mogelijke uitzondering: je account nummer).

Dit alles gezegd hebbende : er zijn inderdaad sommige bedrijven die hier omwille van eenvoud coulant in zijn, mijn minecrafthoster zegt bijvoorbeeld als je niet betaald voor betaalddatum, blokkeren we je account (tijdelijk), als je binnen 2 weken na betaaldatum niet betaald dan geldt dat als opzegging! en verwijderen ze je data.

Dat is volgens bovengaande richtlijnen legaal omdat er geen wettelijke minimale opzegtermijn is bepaald alleen een wettelijk maximum. maar als zoiets bestaat dan komt dat voort uit de algemene bepalingen
Wanneer je op kan/mag zeggen, mag het opzeggen van het abonnement niet moeilijker zijn dan waarop je het abonnement bent aangegaan. Wanneer je dus al kan/mag opzeggen, moet dat dus met hetzelfde gemak kunnen. Dat mag niet bemoeilijkt worden. Doet een bedrijf dat wel, dan zeg je gewoon op (bijvoorbeeld door een e-mail naar de klantenservice te sturen) en blokkeer je de automatische incasso. Ik heb echt geen medelijden met bedrijven die het mij moeilijk maken, dan ga ik het voor mijzelf op een andere manier makkelijk maken. Mochten er andere betalingen al zijn geweest, dan storneer ik die, simpel zat. Men zoekt het vervolgens zelf maar uit.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 02:45]

Opzeggen moet wettelijk altijd kunnen, en op dezelfde eenvoudige manier zoals het abonnement is aangegaan.
Opzeggen staat het uitdienen van het aangegane contract niet in de weg, dus je moet de abonnementsgelden wel gedurende de aangegane periode betalen.

Echter, voor online zaken (sms, formulier op een webpagina, etc.) geldt ook een wettelijk vastgelegde periode van 2 weken waarin je de aankoop ongedaan kan maken.

Dus als je snel genoeg bent met opzeggen dan moeten ze dat honoreren en afzien van verdere betalingen.
Of je je initiele betaling kan krijgen betwijefel ik, hoewel in principe het "ongedaan maken" van een aankoop betekend dat het geld terugggegeven moet worden.
Nee, die dingen hebben niks in gemeen anders dan de naam.
goeie marketing move van steamlabs!
Goede marketing move? Dit was damage control. Ik ga bedrijven niet applaudiseren omdat ze gepakt zijn.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 23 juli 2024 02:45]

nee joh, dit verhaal is iedereen volgende maand al weer vergeten, ondertussen weet ik ervan en weet ik dat ze ook stream software hebben, alle headlines en ophef.. gratis publiciteit..
Iets zegt me dat dat bullshit is in het geval van Streamlabs.
Het gaat als een rokend vuurtje overal langs, denk dat dit nog wel een tijdje gaat door sudderen.
Vooral omdat Logitech erbij betrokken is, kan dit nog eens slechter aflopen dan je denkt.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 23 juli 2024 02:45]

Ook misschien een puntje om over na te denken. Klanten hebben bij OBS Project klachten en terugbetalingsverzoek ingediend denkende dat OBS en StreamLabs hetzelfde bedrijf was. Wat nog meer verwarring veroorzaakte bij beide de klant van StreamLabs en OBS Project zelf.

https://twitter.com/OBSProject/status/1460783134295969794
Als 'leek' in de streamsoftware had ik altijd het idee dat het gewoon hetzelfde pakket was, waarbij de streamlabs variant idd wat laagdrempeliger leek en wat meer opties had.

Maar nu blijken het dus totaal verschillende bedrijven te zijn. Niet dat ik daar nu heel anders mee om ga (Ik gebruik gewoon de originele OBS), maar ik snap wel dat je dan als 'populaire streamer' daar wel even voor op komt. Ik denk dat er genoeg streamers tussen zitten die streamlabs hebben gepromoot of gebruiken terwijl ze denken de originele OBS te gebruiken al dan niet steunen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.